Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία: Ως σήμερα

Η Καθυστέρηση στις Ιδιωτικοποιήσεις «Φέρνει» Μέλη του ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ των Υπό Αποκρατικοποίηση Εταιριών


Ο στόχος της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται να αλλάζει την ίδια την δομή των των υπό αποκρατικοποίηση εταιριών, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει την τοποθέτηση μελών του ΤΑΙΠΕΔ στα διοικητικά συμβούλιά τους. 

Ειδικότερα, το θέμα συζητήθηκε κατά το μίνι υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, που πραγματοποιήθηκε εν όψει του νέου κύκλου επαφών με την τρόικα που αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτόν θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων και με τον τρόπο αυτό θα δοθεί μια απάντηση στη δυσφορία των εκπροσώπων των δανειστών για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι οι παραπάνω επληροφορίες έροχονται λίγες μέρες μετά την τοποθετηση που είχε κάνει  ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, προαναγγέλοντας αλλαγές στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του είχε επικαλεσθεί δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αλλαγή της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ και μετατροπής του σε ιδιωτική εταιρεία ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) με ξένους μάνατζερς. Ωστόσο, ο επίτροπος Ρεν δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει τα παρακάτω:

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας επανεξέτασης, πραγματοποιείται αξιολόγηση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης από τη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ. Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις της εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η τρέχουσα λειτουργία και το πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης» απάντησε χαρακτηριστικά ο φινλανδός επίτροπος.

Μάλιστα, ο φινλανδός επίτροπος αναφερόμενος και στην πορεία εκτέλεσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, παρέπεμψε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού Μνημονίου από την Κομισιόν, στην οποία σημειώνεται ότι, «οι στόχοι ιδιωτικοποίησης για το 2013 είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθούν, αλλά θα είναι δυνατό να τους αναπληρώσουμε το 2014, εφόσον οι προσπάθειες διπλασιαστούν. Οι στόχοι για το 2020 παραμένουν οι ίδιοι, βασιζόμενοι στις παρούσες πολιτικές δεσμεύσεις και στα επιπρόσθετα μέτρα που θα βελτιώσουν τη διαδικασία λειτουργίας. Η διακυβέρνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης θα επανεξεταστεί το επόμενο φθινόπωρο», στην τρέχουσα δηλ. επίσκεψη της τρόικας. 

 ΠΗΓΗ:energia.gr

Η τραγωδία των νοικοκυριών


Το κόστος ζωής αυξήθηκε δύο φορές ταχύτερα του πληθωρισμού
Aπό το 2009 ώς το 2013 οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν 34% και οι αμοιβές των απασχολουμένων συνολικά μειώθηκαν κατά 32,4% (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Στο ίδιο διάστημα και συγκεκριμένα μεταξύ... Οκτωβρίου 2009 και Οκτωβρίου 2013 ο πληθωρισμός αυξήθηκε 9,3%.

Με άλλα λόγια, σε πραγματικούς όρους (ή σταθερές τιμές) οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν μέσα σε μία τετραετία κατά 39%!

Οπως, όμως, όλοι γνωρίζουμε, ο επίσημος πληθωρισμός δεν αποτυπώνει την αύξηση του βασικού κόστους διαβίωσης των εργαζομένων, μέρος του οποίου είναι και το γνώριμο «καλάθι της νοικοκυράς» που αποτελείται από τα βασικά είδη διατροφής που έχει ανάγκη ένα νοικοκυριό για να ζήσει. 
Στοιχεία διαθέσιμα για το «καλάθι της νοικοκυράς» και το κόστος ζωής συγκεντρωτικά δεν έχουμε, όμως η ΕΛΣΤΑΤ δίνει ετήσιες μεταβολές μεμονωμένων προϊόντων και υπηρεσιών ανά μήνα, με τη διαφορά πως ο κατάλογος αυτός δεν είναι πάντα σταθερός και υφίσταται αλλαγές.

Προκειμένου λοιπόν να εκτιμήσουμε στην τετραετία 2009 - 2013 την αύξηση του μέσου κόστους διατροφής (δηλ. το «καλάθι της νοικοκυράς») και του βασικού κόστους διαβίωσης ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού, επιλέξαμε τα βασικά προϊόντα κι υπηρεσίες για τα οποία υπήρχαν συνεχή στοιχεία στην εξεταζόμενη περίοδο και υπολογίσαμε την αθροιστική μεταβολή της τιμής τους προκειμένου να εξαγάγουμε τον αστάθμητο μέσο όρο ανατίμησής τους στην τετραετία.

Από τον υπολογισμό αυτό προέκυψε πως ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε 9,3% την περίοδο Οκτωβρίου 2009 - Οκτωβρίου 2013, το κόστος του καλαθιού της νοικοκυράς αυξήθηκε, ελαφρά περισσότερο, κατά 10%, ενώ το κόστος των λοιπών βασικών ειδών διαβίωσης αυξήθηκε 28,9%.

Αυτό είχε συνέπεια το συνολικό βασικό κόστος διαβίωσης που συναπαρτίζεται από τις δύο αυτές κατηγορίες να εμφανίζει μια αύξηση 20% στο ίδιο διάστημα και να είναι έτσι διπλάσιο της συνολικής αύξησης του επίσημου πληθωρισμού.

Συμπερασματικά, αν στην εξεταζόμενη περίοδο 2009 - 2013 την κατά περίπου 33% μείωση των αμοιβών εργασίας υπολογίσουμε σε σταθερές τιμές αποπληθωρίζοντας όχι με τον επίσημο πληθωρισμό αλλά με το βασικό κόστος ζωής -στο οποίο αντικειμενικά περιορίζεται η κατανάλωση των περισσότερων εργαζομένων- τότε προκύπτει πως οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν 44% μέσα σε μία τετραετία!... 

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ από enet, μέσω "Το Γρέκι" 

 ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Τα δωράκια τα λένε τώρα ιδιωτικοποιήσεις



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: fosphotos/Αλέξανδρος Κατσής

Με 2,72% δάνεισε η Εθνική Τράπεζα τα €450 εκατ. στην ισραηλινή Invel για την εξαγορά της θυγατρικής της Πανγαία, πρόεδρος του Δ.Σ. της οποίας είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.
Έλληνα καταθέτη, έλληνα δανειολήπτη, έλληνα επενδυτή, έλληνα μικρομεσαίε επιχειρηματία, έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, έλληνα κροίσε που ζεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, μπορείς να δανειστείς αυτή την περίοδο με επιτόκιο 2,72% από την Εθνική Τράπεζα για να αγοράσεις ακίνητα της ίδια της τράπεζας με εξασφαλισμένο μίσθωμα από την τράπεζα, η απόδοση του οποίου είναι 8,5%;

Αν δεν μπορείς να δανειστείς από την Εθνική με τους παραπάνω όρους, μήπως μπορείς να δανειστείς από οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα που διασώθηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού;

Ακόμα και με cash collateral (δηλαδή με εγγύηση μετρητά), μπορείς να δανειστείς με τους παραπάνω όρους αυτή την περίοδο; 

Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Πολύ απλά, τέτοια συναλλαγή ξεφεύγει από τις τραπεζικές πρακτικές και δεν συναντάται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.

Αυτό είναι το πρώτο παράδοξο.

Αυτό που δεν μπορείς εσύ, και ενδεχομένως δεν το μπορούν ούτε μεγάλες ευρωπαϊκές αξιόχρεες εταιρείες, το μπορεί η εταιρεία Invel Real Estate II BV μία εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, συμφερόντων του γνωστού (για διάφορες πράξεις) επιχειρηματία Beny Steinmetz, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 10 πιο πλούσιους Ισραηλινούς (Νο 5, σύμφωνα με την πιο παλιά εφημερίδα του Ισραήλ, Haaretz) με περιουσία από 2,7 μέχρι 3,4 δισ. δολάρια και δραστηριότητες από την επεξεργασία διαμαντιών μέχρι την εξόρυξη μεταλλευμάτων και real estate (είναι ο ίδιος που ελέγχει την εταιρεία BSGR, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Γουινέας ερευνούν πώς πήρε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Γουινέα).

Αυτό είναι το δεύτερο παράδοξο.

Αυτή λοιπόν η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (Γ. Ζανιάς πρόεδρος, Αλ. Τουρκολιάς διευθύνων σύμβουλος) για να αγοράσει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της Πανγαία Α.Ε., θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας. Η συμφωνία είναι αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Εθνική χρηματοδοτεί την εξαγορά με δάνειο 450 εκατ. ευρώ. Ο αγοραστής βάζει από την τσέπη του μόνο 140 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είναι εισφορά σε είδος. Για όποιον δεν κατάλαβε, ο αγοραστής εξαγοράζει με δάνειο της Εθνικής (κατά τα 2/3 της συναλλαγής) τη θυγατρική της με κόστος (επιτόκιο) μόλις 2,72% (2,5% και euribor τριμήνου 0,22%). Την ίδια στιγμή ο αγοραστής παίρνει ακίνητα με εξασφαλισμένο μίσθωμα -το πληρώνει η Εθνική Τράπεζα και το ελληνικό δημόσιο- το οποίο ισοδυναμεί με απόδοση 8,5% (η Πανγαία και η Eurobank Properties αγόρασαν πρόσφατα ακίνητα του δημοσίου με δάνεια από τις μητρικές τους τράπεζες, με εξασφαλισμένα ενοίκια και απόδοση 9,5%. Αυτό στην κυβέρνηση του λένε «αποκρατικοποίηση».)

Το τρίτο παράδοξο είναι ότι αυτή η συναλλαγή εγκρίθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ελέγχει τις ενέργειες των τραπεζιτών, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά. Όπως είναι γνωστό, τη συναλλαγή αυτή καταψήφισε το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του ΤΧΣ, Αν. Μπερούτσος, ο οποίος αμέσως μετά υπέβαλε την παραίτησή του από το ΤΧΣ για προσωπικούς λόγους. 

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πανγαία Α.Ε. είναι ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του οποίου μαζί με τη Νέα Δημοκρατία οδήγησαν τη χώρα στη στάση πληρωμών.

Στις τελευταίες εκλογές απέτυχε να βγει βουλευτής, αλλά ως υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας ξαναγύρισε στην δουλειά του τραπεζοϋπάλληλου, για να αναβαθμιστεί σε πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Πανγαία.

Είναι περιττό να πούμε ότι η Πανγαία κατέχει μερικά από τα πιο αξιόλογα ακίνητα της χώρας, στα οποία είναι γραμμένη η ιστορία της Εθνικής και το ελληνικού κράτους.

ΠΗΓΗ:thepressproject.gr

Συναγερμός στις παραμεθόριες περιοχές για τον ΕΦΚ στα καύσιμα


Τον κώδωνα του κινδύνου για την απαγορευτική τιμή της βενζίνης κρούουν οι φορείς των παραμεθόριων περιοχών της βόρειας Ελλάδας. Η ιδιαίτερα αυξημένη τιμή της αμόλυβδης σε σχέση με τις γειτονικές χώρες... (πΓΔΜ, Βουλγαρία) έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να περνούν καθημερινά τα σύνορα και να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους με 30% φθηνότερα καύσιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πΓΔΜ και στη Βουλγαρία μπορεί κανείς να βρει αμόλυβδη βενζίνη από 1,10 ευρώ έως το πολύ 1,30 ευρώ, όταν στη χώρα μας, και κυρίως σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα, ξεπερνάει το 1,70 ευρώ. Όπως είναι φυσικό, αυτή η κατάσταση έχει φέρει σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα, ενώ παράλληλα έχει γονατίσει τους ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Τα λουκέτα στα βενζινάδικα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο, ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο νομό Κιλκίς, όπου από τα συνολικά 50 πρατήρια σήμερα, εκτιμάται πως μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν μείνει μόλις 10. «Η κατάσταση με τη βενζίνη είναι δραματική, γιατί η περιοχή μας συνορεύει με χώρες που την πωλούν πολύ φθηνότερα.Το κράτος χάνει πολύτιμα έσοδα και τα βενζινάδικα κλείνουν καθημερινά», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης.

Αντιπροσωπεία του Επιμελητήριου είχε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου του έθεσε το ζήτημα της μείωσης του ΕΦΚ στη βενζίνη, προκειμένου η τιμή της να εξισωθεί με αυτή των γειτονικών χωρών. Μάλιστα, του παρουσιάστηκε και μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή και, σύμφωνα με τον κ. Τονικίδη, καταδεικνύει ότι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα τονώσει τα δημόσια έσοδα. «Ο πρωθυπουργός ενθουσιάστηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, βλέπει πολύ θετικά την προοπτική μείωσης του ΕΦΚ και δεσμεύθηκε να θέσει το θέμα στους αρμόδιους υπουργούς», αναφέρει.

Εξάλλου, το τριήμερο 22-24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κιλκίς συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στην οποία έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, με την υψηλή φορολογία στα καύσιμα να αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας.

Να σημειωθεί πως στο υπουργείο Οικονομικών φέρονται να εξετάζουν τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, έφερε σημαντική μείωση των εσόδων.

Η μείωση στα δημόσια έσοδα αγγίζει ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, το θέμα θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.
voria.gr
 ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Σε λειτουργία το πρώτο αιολικό πάρκο ισχύος 6,8 MW της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες στην Πύλο Μεσσηνίας


Στις 15 Νοεμβρίου 2013 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εταιρίας Ενεργειακή Πύλου-Μεθώνης ΑΕ ιδιοκτήτριας αιολικού πάρκου σε λειτουργία, ισχύος 6,8MW από την  ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες.

Το αιολικό πάρκο βρίσκεται στη θέση Αγιος Νικόλαος του Δήμου Πύλου – Νέστορος, Μεσσηνίας. Το έργο αποτελείται από 8 ανεμογεννήτριες G52/850kW κατασκευής Gamesa Ισπανίας, με ύψος πύργου 55m, ενώ η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σε 15.000 MWh.

Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, μέλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη σημαντικής εγκατεστημένης ισχύος από αιολικά  φωτοβολταϊκά και βιομάζα στα επόμενα χρόνια, διαφοροποιώντας το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του Ομίλου.  Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα  θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000  τόνους ετησίως, αντισταθμίζοντας σημαντικό ποσοστό των εκπομπών CO2 που αντιστοιχεί στις δραστηριότητες διύλισης και ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

Στο χαρτοφυλάκιο έργων της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες ήδη περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά έργα σε λειτουργία καθώς και έργα συνολικής ισχύος 200 MW, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. 

 ΠΗΓΗ:.hellenic-petroleum.gr

FT: Οι ελληνικές μεγάλες εταιρείες δανείζονται πλέον απευθείας από τις αγορές με εταιρικά ομόλογα και όχι από τις αδύναμες τράπεζες

Αέριο: Πρεσάρισμα τρόικας για αλλαγές στις ΕΠΑ

Αέριο: Πρεσάρισμα τρόικας για αλλαγές στις ΕΠΑ - Η... ιταλική αντίδραση
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους μένουν ΥΠΕΚΑ και τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αναφορικά με τα θέματα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, δηλαδή των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).

Η μία πλευρά πιέζει για αλλαγή του μοντέλου με κατάργηση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος λιανικής πώλησης σε έναν προμηθευτή, όπως αυτό λειτουργεί σήμερα, ενώ το υπουργείο οχυρώνεται στην ειδική άδεια (απόφαση εξαίρεσης) που έχει λάβει για το συγκεκριμένο μοντέλο από τις κοινοτικές αρχές.

Την εξέλιξη παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή, αλλά και ανησυχία οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στις τρεις λειτουργούσες Εταιρείες Παροχής (ΕΠΑ), και οι οποίες είναι η Shell και η ιταλική ΕΝΙ.

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, ο επικεφαλής της τελευταίας Paolo Scaroni, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έθεσε μετ΄επιτάσεως το θέμα. Αυτό που ζήτησε σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι διαβεβαιώσεις ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα σεβαστεί τις συμβάσεις που υπέγραψε με τις ξένες εταιρείες πριν από περίπου 15 χρόνια για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος προμήθειας φυσικού αερίου για μία περίοδο 30 χρόνων. 

Ο κ. Scaroni από όσο γνωρίζουμε έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Ωστόσο με την αγορά λιανικής στο φυσικό αέριο, το βασικό πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει η αδυναμία των καταναλωτών, οικιακών και επαγγελματικών-βιομηχανικών, να επιλέγουν τον προμηθευτή τους ώστε να μην είναι δεσμευμένοι με ένα και μοναδικό προμηθευτή. Η αδυναμία επιλογής, αποτελεί το κύριο επιχείρημα και τις ενστάσεις της τρόικας.

Από όσα μαθαίνουμε, περίπτωση αλλαγής του καθεστώτος για τις τρεις λειτουργούσες εταιρείες παροχής αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία δεν τίθεται, καθώς κάτι τέτοιο θα έθιγε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενου. Εάν μάλιστα δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις των τεχνοκρατικών στελεχών της τρόικας, τότε το θέμα θα τεθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Η θέση των Ιταλών για τη ΔΕΠΑ

Πάντως η συνάντηση Scaroni με τον Πρωθυπουργό έδωσε την αφορμή στον πρώτο να εκφράσει σκέψεις για το πώς βλέπει η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΝΙ, παρουσίασε μία σειρά δεδομένα για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με αυτά, ο ρόλος των προμηθευτών χονδρικής μειώνεται συνεχώς, καθώς οι καταναλωτές και κυρίως οι μεγαλύτεροι, όλο και πιο εύκολα αποκτούν απευθείας πρόσβαση σε ποσότητες φυσικού αερίου, με απευθείας συμβάσεις με παραγωγούς για προμήθεια μέσω αγωγών, ή μέσω τερματικών LNG. Επιπλέον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά, με αύξηση των προσφερόμενων ποσοτήτων LNG προερχόμενου από συμβατικά ή μη κοιτάσματα. Παράλληλα, η σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο και η μεγάλη πτώση στις τιμές του άνθρακα, έχουν οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση φυσικού αερίου.

Αντίστοιχος προβληματισμός επικρατεί και στο ΥΠΕΚΑ. Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές του υπουργείου, ο σχεδιασμός της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να λαμβάνει υπ΄όψιν τις νεώτερες εξελίξεις αυτές, με τις όποιες αβεβαιότητες προκαλούνται.

 ΠΗΓΗ:euro2day.gr