Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Σε κλοιό «αρκούδων» το πετρέλαιο

Από το imerisia.gr
Ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη τους οι «αρκούδες» στην αγορά πετρελαίου και κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προκαλώντας ισχυρούς πονοκεφάλους στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ: Ο μαύρος χρυσός έχει καταγράψει απώλειες της τάξης του 10% τις δυο τελευταίες εβδομάδες, έχοντας απομακρυνθεί από τα επίπεδα τιμών των 50-60 δολ./βαρέλι που θεωρούνταν αποδεκτά από το καρτέλ: Το αμερικανικό αργό διαπραγματευόταν χθες στα 47,60 δολ./βαρέλι, ενώ το μπρεντ αγωνιζόταν να διατηρηθεί πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολ./βαρέλι. Οι τιμές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2016, εκεί δηλαδή που βρίσκονταν προτού συναφθεί η συμφωνία του ΟΠΕΚ (με συμμετοχή και ορισμένων παραγωγών εκτός καρτέλ όπως η Ρωσία) για μείωση παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο και για διάστημα έξι μηνών. Βασική επιδίωξη ήταν..

Αντίθετη η Ευρυτανία στις έρευνες για πετρέλαιο

Από το sinidisi.gr
Στα σύνορα Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, σε μία περιοχή με δάση και φυσικές ομορφιές, ίσως να τεθούν μελλοντικά σε λειτουργία γεωτρύπανα για την εξόρυξη μαύρου χρυσού. Πολλά ζητήματα θέτει η μελέτη που εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εξορύξεις πετρελαίου στη Λίμνη Κρεμαστών, την ώρα που οι κάτοικοι τις περιοχής ψάχνουν τρόπους για την αποτελεσματικότερη ήπια αξιοποίησή της.

Σύμφωνα με τον..

Συνεργασία BP και Subsea 7 για το Mad Dog 2 στο Κόλπο του Μεξικού

Από το worldenergynews.gr
Η Subsea 7 ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με την BP για την ανάπτυξη του πεδίου  Mad Dog 2, το οποίο βρίσκεται περίπου 190 μίλια νότια της Νέας Ορλεάνης στο Κόλπο του Μεξικού.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) των υποθαλάσσιων umbilicals, μετώπες και flowlines (SURF) και την σύνδεσή τους .

Η Subsea 7 έχει συνεργαστεί στενά με την BP  για την παράδοση ..

Νέες τεχνολογίες της ExxonMobil και της E.M.G.S. εντοπίζουν περιεχόμενο στόχων κοιτασμάτων

Από το lygeros.org
Μέχρι το 2014 η τεχνολογία των σεισμικών ερευνών ήταν η μόνη τεχνολογία η οποία επέτρεπε τον εντοπισμό στόχων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η τεχνολογία αυτή όμως δεν επέτρεπε να γνωρίζουμε πριν από την γεώτρηση εάν μέσα στο κοίτασμα υπήρχαν βάσιμες πιθανότητες να υπάρξουν υδρογονάνθρακες εκτός βέβαια από την αναλογική γεωλογία, αλλά σε αυτήν την περίπτωση έπρεπε να υπάρχει προηγούμενο κοίτασμα. Έτσι η γεώτρηση αποτελούσε τελικά το μόνο μέσο επιβεβαίωσης. 

Σήμερα όμως νέες τεχνολογίες απευθείας εντοπισμού μέσα στο στόχο κοιτάσματος της φύσης των ρευστών, των εσωτερικών πιέσεων αλλά και των πετροφυσικών χαρακτηριστικών πετρελαίου αποτελεί γεγονός. Οι τεχνολογίες αυτές μπορούν..

6+1 γεωτρύπανα για 2,2 δισ. βαρέλια πετρελαίου στην Ελλάδα

Από το capital.gr
Έπειτα από περίπου 5 χρόνια εξαγγελιών, διαγωνισμών, καθυστερήσεων και παλινωδιών, η αγορά των υδρογονανθράκων ξαναμπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα επενδυτικά πλάνα που βρίσκονται σε εξέλιξη και φιλοδοξούν να φέρουν στο φως αξιόλογα κοιτάσματα εντός του ελλαδικού χώρου. Στα σχέδια αυτά εμπλέκονται ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την είσοδο και νέων επενδυτών. Μάλιστα, έπειτα από ένα διετές πάγωμα της αγοράς, το 2015 και το 2016, φαίνεται ότι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στη χώρα μας. Με βάση τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, από το 2018 και για την επόμενη 5ετία αναμένεται να...

Reuters: "Ο Trump άναψε το πράσινο φως για τον Keystone XL, αλλά τα εμπόδια καραδοκούν"

Από το worldenergynews.gr
Μπορεί η διοίκηση των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Donald Trump να ενέκρινε τον αγωγό Keystone XL της TransCanada Corp την Παρασκευή, ωστόσο όπως σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του, στην πορεία το έργο θα συναντήσει περαιτέρω εμπόδια και προκλήσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η έγκριση του Trump, αντιστρέφει την απόφαση από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να απορρίψει το έργο, αλλά η εταιρεία εξακολουθεί να χρειάζεται να κερδίσει χρηματοδότηση, να αποκτήσει τοπικές άδειες, και να αποκρούσει πιθανές νομικές προκλήσεις για τον αγωγό που θα κατασκευαστεί.

Ο Trump ανακοίνωσε την προεδρική άδεια για τον Keystone XL στο Λευκό Οίκο έχοντας κοντά..