Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχίζει η καταγραφή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

arxizei-h-katagrafh-twn-ergazomenwn-ston-idiwtiko-tomea
Την αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω του συστήματος «Εργάνη», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης. 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Αννα Στρατινάκη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής καταγραφής του συνόλου των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:

«Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των εργαζομένων στη μισθωτή ιδιωτική οικονομία μέσω του συστήματος «Εργάνη». Δυο μήνες μετά, στις 16 Νοεμβρίου, θα έχουμε την «ακτινογραφία» των μισθωτών με ακρίβεια και με κάθε λεπτομέρεια: Πόσοι, ποιοι και που εργάζονται, με τι μισθούς και με τι τύπο σύμβασης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια «πυξίδα» που θα μας επιτρέπει, πλέον, να ασκούμε στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με βάση τα πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και όχι «στα τυφλά» με απλές εκτιμήσεις». 

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το μεγάλο αυτό βήμα που γίνεται στην εξέλιξη του συστήματος «Εργάνη» θα έχουμε απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει λιγότερος χρόνος και λιγότερος κόπος, ενώ οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα με τις επιχειρήσεις, διενεργώντας αποτελεσματικότερους ελέγχους προστατεύοντας αυτές που με νομιμότητα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και το κράτος». Παράλληλα με την πλήρη αποτύπωση της πραγματικότητας της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να χαραχθούν αποτελεσματικές πολιτικές για τη στήριξη της απασχόλησης». 

Η γενική γραμματέας του υπουργείου κα. Αννα Στρατινάκη τόνισε τα εξής: «Έχοντας σε πλήρη ισχύ 10 ηλεκτρονικά έντυπα για κάθε κατάσταση του μισθωτού βίου, το υπουργείο Εργασίας πλέον θα μπορεί να παρακολουθεί στενά το καρδιογράφημα της αγοράς εργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να παρεμβαίνουν άμεσα και στοχευμένα όταν εντοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές και καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας». 

Επίσης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε: «Με την εφαρμογή του συστήματος και την ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΣΕΠΕ , θα αντλούμε σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες ώστε να προχωρούμε αυτόματα στην έκδοση διοικητικών πράξεων (εγγραφές, αναστολές, διαγραφές, επιδόματα, χορήγηση βεβαιώσεων, κ.λ.π.). Επίσης, έχουμε την ασφαλιστική ταυτότητα των εργαζομένων. Πρόκειται για σημαντική τομή και πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας. Αποτελεί ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο με το οποίο θα αξιολογούμε και θα επιλέγουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις μας και τα προγράμματα στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης».
 ΠΗΓΗ:newpost.gr

Aπεργίες εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία


Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη εργαζομένων στους φορείς κοινωνικής πολιτικής σε καθεστώς διαθεσιμότητας και την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέφεραν ότι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τον ΟΑΕΔ, συνολικά 618 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και ότι από το 2008 έως σήμερα το προσωπικό των φορέων έχει μειωθεί κατά 40%.

Εν συνεχεία κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «έχει ρίξει μαύρο στα ταμεία», και υποστήριξαν ότι η μέση σύνταξη είναι κατώτερη από εκείνη που υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ για την έκδοσή της απαιτούνται 14 έως 15 μήνες. Εξέφρασαν δε φόβους ότι οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν κατά 10%, οι επικουρικές κατά 30%, ενώ το εφάπαξ οδεύει προς πλήρη κατάργηση.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανεργίας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ υποστήριξαν, ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων έχει υπερβεί το 1,5 εκατομμύρια και ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν προηγηθεί χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι δεν θα λάβουν φέτος επίδομα ανεργίας.

Τις κινητοποιήσεις καλύπτουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (Π.Ο.Σ.Ε-ΙΚΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Εργαζομένων Ασφαλιστικών Ταμείων (Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π), η Ομοσπονδία Υπάλληλων ΟΑΕΔ (Ο.Υ-ΟΑΕΔ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (Ο.Σ.ΥΠ.Ε) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ (Π.Ο.E. – ΕΟΠΥΥ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΕ (ΠΣΕ ΟΑΕΕ)

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΟΙ ΒΑΡΩΝΟΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΡΙΑ – I BARONI PETROLIFERI DELLA SIRIA OCCUPATA

lord_rothschildMurdoch
Όπου γάμος και χαρά η  Βασίλω  πρώτη. Εδώ όμως αντί για γάμο και χαρά έχουμε πόλεμο και δυστυχία. Δεν θα έλειπαν από την «γιορτή» στην Μέση Ανατολή τα δύο αυτά καλά παιδιά ο Rupert Murdoch  και ο «Λόρδος»Jacob Rothschild .Ετσι λοιπόν η εταιρεία τους genieoilgas άρχισε τις γεωτρήσεις της για την εξαγωγή πετρελαίου στα καταχώμενα υψίπεδα του Γκολάν. Λέτε νά γνωρίζουν κάτι παραπάνω ότι επίκειται ο διαμελισμός τής Συρίας καί τά εδάφη αυτά θά περάσουν τελικά στήν κατοχή τους; Λέτε νά έχουν βάλει καί αυτοί τόν δάκτυλό τους γιά τόν διαμελισμό τής Συρίας; 

 I BARONI DEL PETROLIO DELLA SIRIA OCCUPATA



Per i lettori Italiani:

http://www.comedonchisciotte.org/site/modules.php?name=News&file=article&sid=12275&mode=thread&order=0&thold=0



 http://intellihub.com/2013/08/30/syrian-oil-positions-murdoch-rothschild-possess-crystal-ball/
 genie-energy
 ΠΗΓΗ:griechenwitz.bloog.it

ΕΛΠΕ: Η σιωπή των αμνών...


Η Ελλάδα έπεσε (την έριξαν) στα βράχια, οικονομία, επιχειρήσεις και κοινωνία καταρρέουν, αλλά στο ελληνικό Χρηματιστήριο γίνονται ακόμα απίστευτα πράγματα, ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης των επενδυτών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, όταν τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου, ουδείς σχεδόν ασχολήθηκε με τις ζημίες - μαμούθ των 173 εκατ. ευρώ και κανείς δεν ανέτρεξε στο πρόσφατο παρελθόν και στις εκτιμήσεις της διοίκησης τον Οκτώβριο του 2012, αλλά και σύσσωμης της κοινότητας των αναλυτών, για τα αποτελέσματα του 2013. Για το τι προέβλεπαν τότε, αμέσως μετά το, τι μας είπαν τώρα.
Στην ανακοίνωση, λοιπόν, των εξαμηνιαίων μεγεθών, δόθηκε βάρος κυρίως στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων και στα EBITDA, αναφέροντας ότι τα συγκρίσιμα ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ, χωρίς να αναφέρεται πόσο ήταν το περυσινό αντίστοιχο συγκρίσιμο μεγέθος. Γιατί και τα προσαρμοσμένα EBITDA και τα επίπεδα της προσαρμοσμένης κερδοφορίας, ήταν πολύ πιό κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις.
Ας επανέλθουμε, όμως, στο τι έλεγαν τον Οκτώβριο του 2012, διοίκηση των ΕΛΠΕ και αναλυτές. ''Έβλεπαν'', 40% αύξηση της οργανικής ανάπτυξης και... διαφήμιζαν πρόβλεψη για EBITDA 700 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή φυσικά της νέας μονάδας διύλισης.
Η διοίκηση, φυσικά, επειδή προφανώς ήξερε τι γίνεται, προχώρησε σε κίνηση - ματ στο τέλος Απριλίου εφέτος, εκδίδοντας ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ, (με κουπόνι 8%!), το οποίο ομολογουμένως είχε μεγάλη ζήτηση, επτά(7) φορές μεγαλύτερη, καθώς οι εγγραφές ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ.
Ποιό ήταν, όμως, το ''μυστικό'' αυτής της όντως μεγάλης ζήτησης; Πολύ απλό! Τότε οι επένδυτές δεν ήξεραν ούτε καν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και είχαν μόνον υπ΄όψη τους, τις προβλέψεις διοίκησης και αναλυτών. Πολύ περισσότερο αγνοούσαν το άκρως αρνητικό σκηνικό του Β΄τριμήνου.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτό, το τι ακριβώς έγινε στο Α΄εφετινό εξάμηνο, είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι από τις ζημίες των 173 εκατ. ευρώ, ποσό 95 εκατ. προκύπτει από τη διαφορά αποτίμησης αποθεμάτων και τα υπόλοιπα 78 εκατ. ευρώ, είναι καθαρές λειτουργικές ζημίες.
Δυστυχώς, η συγκυρία στην οποία τα ΕΛΠΕ προχώρησαν στη θηριώδη επένδυση, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η καλύτερη, καθώς, όταν άρχισε να λειτουργεί, τα περιθώρια ''χτυπήθηκαν'', με αποτέλεσμα οι μέτοχοι να βλέπουν μεγάλες ζημίες, αντί κερδών, τα οποία φυσικά είναι και βασικό κίνητρό τους, όταν τοποθετούνται στις μετοχές του ελληνικού διυλιστηρίου.
Στο μέλλον, είναι βέβαιο ότι η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ θα φανεί χρήσιμη και αποδοτική. Αλοίμονο, άλλωστε, τόσα κεφάλαια επενδύθηκαν στη νέα μονάδα, οπότε λογικό είναι να υπάρξουν σημαντικές αποδόσεις από αυτήν και μεγάλη συμβολή της στα μεγέθη του ομίλου. Το σοβαρό θέμα προκύπτει, από το γεγονός ότι, για άλλα είχαν προϊδεάσει το επενδυτικό κοινό για το 2013, τα πλουσιοπάροχα αμοιβόμενα μεγαλοστελέχη της επιχείρησης. Παρεπιμπτόντως, οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών Δ. Σ., ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο... μόλις σε 934.000 ευρώ.
Και αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν σε μία περίοδο, κατά την οποία τα ΕΛΠΕ οδεύουν προς πώληση - όταν και αν αποφασίσουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, να προχωρήσουν.
*** Σ. Σ.: Είναι να απορείς, όμως, με την... επιλεκτική ''αμνησία'', όσων ΜΜΕ, για ''ψύλου πήδημα'', στέλνουν στο απόσπασμα άλλες επιχειρήσεις ή κορυφαία στελέχη τους. Ή, μήπως, ισχύει ότι όλες οι απορίες, κάποια (όχι μακρινή, συνήθως) στιγμή, λύνονται;...
ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ 

 ΠΗΓΗ:sportandbusiness.gr

Αρ. 81, παρ. 3 του συντάγματος: Υπάρχει υπουργός που ασκεί επάγγελμα παράλληλα με τα καθήκοντα του;


…το σύνταγμα ορίζει ρητά πως κάθε επαγγελματική δραστηριότητα μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών αναστέλλεται κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.

Ειδ’ άλλως, όσο περήφανος και αν είναι κάποιος υπουργός για την ταπεινή δουλειά του, απαγορεύεται να την ασκεί. Τι να κάνουμε.

Σε περίπτωση που το κάνει, τότε διαπράττει παράβαση καθήκοντος και διώκεται σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Εάν το κάνει συνεχώς, τότε η παράβαση είναι κατά συρροή.

Έχουμε τέτοιον “αντεξουσιαστή” μέλος της κυβέρνησης;;;

 ΠΗΓΗ:olympia.gr

«Στο περίμενε» η συμφωνία Energean με BP για τα πετρέλαια του Πρίνου


Δυσκολίες, αν όχι εμπλοκή, παρουσιάζεται στην υλοποίηση της εξαετούς συμφωνίας της Energean Oil & Gas με την BP για την απορρόφηση, εκ μέρους της πολυεθνικής εταιρείας, της παραγωγής του Πρίνου. Αυτό μάλιστα έχει ως συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα χρηματοδότησης των νέων επενδύσεων που έχει ξεκινήσει η Energean στην περιοχή για την καλύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Και τούτο διότι η συμφωνία με την ΒΡ αποτελεί σοβαρό στοιχείο εγγύησης για τις τράπεζες που χρηματοδοτούν το project.
Όπως παραδέχονται στελέχη της Energean, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την BP, εξαρτάται από τo κατά πόσο η εταιρεία θα αποδεσμευθεί από όρο της σύμβασης του 1999 που υποχρεώνει τα ΕΛΠΕ να εξαγοράζουν την παραγωγή του Πρίνου. Όπως υποστηρίζουν «ο όρος αυτός μπήκε τότε για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Πρίνου μετά την αποχώρηση της καναδικής εταιρείας Denison, αφού οι τιμές του πετρελαίου είχαν κατρακυλήσει κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι. Δηλαδή ήταν ένας όρος για να προστατευθεί και όχι να δεσμευθεί η παραγωγή του Πρίνου».
Η Energean υποστηρίζει ότι με την αλλαγή των συνθηκών αλλά και το ουσιαστικό άνοιγμα του τομέα των υδρογονανθράκων,  η σύμβαση έχει ήδη ξεπεραστεί από τα πράγματα καθώς καταρτίστηκε σε μια εποχή με διαφορετικά δεδομένα τόσο στην αγορά όσο και στον όμιλο των ΕΛΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό η Energean έχει ζητήσει από τα ΕΛΠΕ να συναινέσουν στην αλλαγή του συγκεκριμένου όρου, ή, σε αντίθετη περίπτωση, να απορροφούν εκείνα την παραγωγή του Πρίνου με τους  όρους που έχουν συμφωνηθεί με την ΒΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ΕΛΠΕ για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση θέτουν ως προϋπόθεση να δοθεί  «πράσινο φως» από το ΥΠΕΚΑ. Το οποίο ωστόσο με τη σειρά του δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να εμπλακεί, θεωρώντας ότι είναι υπόθεση που αφορά τις δύο επιχειρήσεις και πρέπει να λυθεί αποκλειστικά από αυτές.
Εν αναμονή
Εν τω μεταξύ το γεωτρύπανο Jack Up Rig GSP Fortuna έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη γεώτρηση (εισπίεσης) στην περιοχή της Καβάλας και αναμένει εντολές για να προχωρήσει στη δεύτερη γεώτρηση για αύξηση της παραγωγής. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας Energean, συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, συνίσταται σε τέσσερις νέες γεωτρήσεις στην περιοχή του κόλπου της Καβάλας το προσεχές εξάμηνο. Στόχος των γεωτρήσεων είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί κατά 2.765 βαρέλια ημερησίως, η παραγωγή πετρελαίου στο μοναδικό εν ζωή κοίτασμα της χώρας μας (σήμερα η παραγωγή είναι περίπου 2.000 βαρέλια την ημέρα). Το ενδιαφέρον στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean, η οποία έχει ήδη διαθέσει περί τα 150 εκατ. δολάρια σε επενδύσεις γεωτρήσεων, είναι ότι συμμετέχει το αμερικανικό επενδυτικό fund Third Capital, το οποίο πρόσφατα εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, δεν ήταν μόνο οι τέσσερις γεωτρήσεις στον Πρίνο το επόμενο εξάμηνο που προσέλκυσαν τα κεφάλαια του fund που διαχειρίζεται ο περίφημος Daniel Loeb. Η Energean έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε εξέλιξη που περιλαμβάνει νέες γεωτρήσεις το 2014 στο πεδίο Ε, ενώ ταυτόχρονα έχει ήδη αναδειχθεί νικήτρια στο διαγωνισμό opendoor για την εκμετάλλευση της περιοχής των Ιωαννίνων καθώς και στην περιοχή του Κατακόλου.
Νέοι στόχοι
Έχει προχωρήσει επίσης και έχει ολοκληρωθεί η επανερμηνεία των σεισμικών δεδομένων της ευρύτερης λεκάνης του Πρίνου: σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, προέκυψαν ενδιαφέροντα δεδομένα για δύο ακόμη περιοχές - στόχους, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα ισομεγέθη του αρχικού μεγάλου κοιτάσματος του Πρίνου. Πρόκειται για νέες περιοχές εντός της εκμετάλλευσης, σε λίγο μεγαλύτερο βάθος, γεγονός που δικαιολογεί και το ότι δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία αυτά στο παρελθόν. Να σημειώσουμε ότι ο Πρίνος σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις είχε μέγεθος 60 εκατομμύρια βαρέλια, μέχρι σήμερα έχει αποδώσει 110 εκατ. βαρέλια ενώ εκτιμάται ότι μπορεί με τις κατάλληλες επενδύσεις να έχει ακόμη διάρκεια ζωής για αρκετά ακόμη χρόνια. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αυξημένοι Φέτος οι Μισθοί στον Τομέα Υδρογονανθράκων της Βρετανίας


Ο μέσος μισθός στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βρετανία προβλέπεται να αυξηθεί φέτος κατά 15%, ξεπερνώντας τα 100.000 δολάρια ετησίως, καθώς παρατηρείται έλλειψη προσωπικού.
Σύμφωνα με την ιστοσελία oilandgaspeople. com, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί από τις 64.000 στις 74.000 λίρες, τη στιγμή που οι συνολικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 13,5 δις. λίρες στον κλάδο.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, παρατηρείται μεγάλος ανταγωνισμός για στελέχη τόσο από τις αναδυόμενες αγορές, όσο και από την αμερικανική αγορά φυσικού αερίου, εξ ου και η αύξηση των μισθών στην ίδια τη Βρετανία.
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ


 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Στις 06/09/2013 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των ΒΕΘ το Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ. Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν προέκυψαν από την ενημέρωση του Προέδρου και όχι από την ημερήσια διάταξη όπως έπρεπε λόγω της μεγάλης τους σημασίας και αφορούσαν το πρόγραμμα αποχωρήσεων των συναδέλφων από τις Υποστηρικτικές & Διοικητικές Υπηρεσίες του Ομίλου καθώς και τις εκλογές του Σωματείου.
Στο θέμα των στοχευμένων αποχωρήσεων, ο Πρόεδρος επανέλαβε κατηγορηματικά τη θέση του ότι σωστά υπερψήφισε το πρόγραμμα της Εταιρείας και ως Εκπρόσωπος των εργαζομένων αλλά και ως Πρόεδρος του Σωματείου, με περίσσιο θράσος δε είπε ότι κακώς δεν το ψήφισε και ο Εκπρόσωπος του ΣΚΕΕΠ.  Ο Εκπρόσωπος των εργαζομένων που στήριξε η Παράταξή μας όπως ήταν απολύτως λογικό και ηθικό καταψήφισε το πρόγραμμα, όπως έχει συμβεί και με όλα τα προγράμματα στο παρελθόν.  Κι αυτή δεν ήταν μια αυτόματη αντίδραση σε οποιαδήποτε πρόταση από πλευράς Εταιρείας για τους τύπους και για τα μάτια των εργαζομένων.  Ήταν μια ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ και ΗΘΙΚΗ πράξη.
Ο ρόλος του Εκπροσώπου είναι η προστασία του συνόλου των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ψηφίσει ένα πρόγραμμα στοχευμένων αποχωρήσεων – απολύσεων σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο.  Και δεν είναι τυχαίο, ότι οι Εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΟ, οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί ως συμπαίκτες “σε στημένο παιχνίδι με την Εταιρεία” για την Σύμβαση της ΕΚΟ από τον άμεμπτο Πρόεδρό μας, ΔΕΝ υπερψήφισαν το αντίστοιχο πρόγραμμα στην Εταιρεία τους. Πόσο εύκολο είναι λοιπόν ο “Μέγας Στρατηλάτης” των εργαζομένων, να μεταμορφωθεί σε Εφιάλτη τους...
Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να δικαιώνεται κανείς για οτιδήποτε αρνητικό είχε προβλέψει, γιατί κατά την διάρκεια των εκλογών για τον Εκπρόσωπο των εργαζομένων είχαμε τονίσει την θέση μας ότι ο Εκπρόσωπος των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι και Πρόεδρος του Σωματείου αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που δεν συνάδουν με τις δύο ιδιότητες. Ήρθε η στιγμή που δικαιωθήκαμε, όταν ο συν. Παπακωνσταντίνου αντικαθιστώντας ως εκπρόσωπος των εργαζομένων τον συν. Οφθαλμίδη, καταψήφισε την απόφαση για την πώληση της ΔΕΣΦΑ στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας σε πλήρη αντίθεση με τον συν. Οφθαλμίδη που την υπερψήφισε στο Δ.Σ. της Εταιρείας !!!
Θα άξιζε να σταθεί κανείς στην διαφορετική τοποθέτηση των ομογάλακτων συναδέλφων, να ακούσει τις αμπελοφιλοσοφίες “της διαφορετικότητας που συμβάλλει στην κοινή συνισταμένη”, αλλά με την δήλωση του δήθεν αριστερού συν. Παπακωνσταντίνου τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους.  Δήλωσε με απόλυτη φυσικότητα ότι πλέον οι εργαζόμενοι πρέπει να δίνουν μάχες ΜΟΝΟ όταν έχουν όρους νίκης!!!
Είναι ξεκάθαρη και θλιβερή η παραίτηση των “αγωνιστών” από  οποιαδήποτε  σκέψη  για  αγώνα....

Η μεγαλύτερη έκπληξη προήλθε δε, από την ενημέρωση του Προέδρου για το ότι στο πρόγραμμα των στοχευμένων αποχωρήσεων δύναται να ενταχθούν και οι συνάδελφοι που κατά τον Πρόεδρο στο παρελθόν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας και εργάζονται στο πρόγραμμα της Βάρδιας.  Στα έντυπα παρουσίασης του προγράμματος της Εταιρείας, δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ τέτοια αναφορά.  Τελικά δύο ερμηνείες μπορούν να δοθούν :
Ή  η  Εταιρεία  προσδοκά  να  ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ  τον  αριθμό  των  προς  αποχώρηση εργαζομένων  ή  ο  Πρόεδρος  προσδοκά  να  ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ  την  εκλογική  του “πελατεία”.
Φυσικά δεν είναι τυχαία και η προκήρυξη των εκλογών στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, μιας και μέχρι πριν λίγο καιρό όποιος εργαζόμενος εξέφραζε την άποψη να γίνουν γρηγορότερα οι εκλογές για να προετοιμαστεί καλύτερα το όποιο Προεδρείο για την διαπραγμάτευση της νέας ΕΣΣΕ λόγω των δυσμενέστατων συνθηκών (μικρότερη μετενέργεια κλ.π.), λάμβανε την διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.  Τώρα πια όλοι κατάλαβαν πως έλλειπε το τελευταίο;;; κομμάτι του πάζλ.  Αφού εξασφαλίστηκε το προεκλογικό δωράκι του Bonus, χαρίζοντας άλλο ένα κομμάτι της Σύμβασης που αφορούσε την εκδρομή, ήρθε και το πρόγραμμα των αποχωρήσεων και έστησε το κατάλληλο σκηνικό για το προεκλογικό πάρε – δώσε.  Το έργο θα παιχτεί στις εκλογές. Το μεγάλο φινάλε του, θα έρθει μετά...  Και θα έρθει μετά, διότι ο Πρόεδρος προανήγγειλε στο Δ.Σ. του Σωματείου ότι θα κάνει, ότι ακριβώς κατηγόρησε τον συμπαίκτη “σε στημένο παιχνίδι” Προεδρείο της ΠΕΠΕΚΟ, δηλαδή ΔΕΝ θα καταγγείλει την σύμβαση γιατί “είναι αορίστου”, αφήνοντας στην Εταιρεία να την καταγγείλει με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους.  Αν στην ΕΚΟ ήταν “στημένο το παιχνίδι” από το Προεδρείο, ο άμεμπτος Πρόεδρος μας, που θα κάνει ακριβώς το ίδιο, είναι καθαρός;
Φτάσανε το Συνδικάτο στο κατώτατο σημείο, να μην μπορεί να διασφαλίσει ούτε τις θέσεις εργασίας. Αν ο εργαζόμενος διερωτάται πώς μπορεί να αντιδράσει και τι μπορεί να διορθώσει, η απάντηση είναι μία : ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ.  Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ας στηρίξουμε όλοι μαζικά το ψηφοδέλτιο του ΣΚΕΕΠ στις εκλογές, γιατί οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ έχουν αποδείξει ότι ήταν, είναι και θα είναι έτοιμοι να δώσουν μάχες υπό ΟΠΟΙΟΥΣΔΗΠΟΤΕ ΟΡΟΥΣ.


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ



ΠΑΣΚΕ  ΕΛΠΕ

Εκκαθάριση εν λειτουργία για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ, ιδιωτικοποίηση για ΛΑΡΚΟ


«Ζητείται Ελπίς» για την Αμυντική βιομηχανία και … επενδυτής για τη ΛΑΡΚΟ. Το κείμενο της απαντητικής επιστολής προς την Κομισιόν είναι έτοιμο αλλά θα συνεχιστούν οι επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία και τους συμβούλους αποκρατικοποίησης για καλύτερα αποτελέσματα, ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μετά τις συσκέψεις του Γιάννη Στουρνάρα με την αναπηρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Το παζάρι με την Τρόικα και την Κομισιόν θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου καταφτάνει και το Νο2 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού Gere Koopman, που συνυπέγραφε το email της ΕΕ με τον Ματίας Μορς.

Το σχέδιο  της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά να δοθεί μια «δεύτερη ευκαιρία» σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ που, όμως, θα είναι και η τελευταία και, αν τη χάσουν, τότε θα κλείσουν αφήνοντας άνεργους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών περιέγραφε το σχέδιο διάσωσης στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση:

- Για την ΕΑΣ: ως καλύτερη λύση θεωρείται η διάσπαση της εταιρίας με διατήρησης του σταρτιωτικού σκέλους. Το μη στρατιωτικό μέρος θα εκκαθαριστιεί εν λειτουργία. Το οικονομικό επιχείρημα της κυβέρνησης έναντι της Κομισιόν είναι ότι θα ήταν μεγαλύτερη η ζημιά για το δημόσιο αν πήγαινε για πτώχευση η εταιρία, επειδή θα έπρεπε να γίνει εισαγωγή των οπλικών συστημάτων που έχουν ανάγκη οι Ενοπλες Δυνάμεις, από το εξωτερικό.

- Για την ΕΛΒΟ: θα γίνει εκκαθάριση εν λειουτργία. Το ένα μέρος της θα εκκαθαριστεί ενώ το άλλο μέρος θα μείνει εν λειτουργία για να καλύπτει τις ανάγκες συντήρησης οχημάτων των Ενόλπλων Δυνάμεων.

- Για την ΛΑΡΚΟ: στόχος είναι η βιώσιμη λειτουργία και η επιτυχής ιδιωτικοποίησή της.

Η ίδια πηγή έδινε καλές πιθανότητες επιτυχίας για να γίνει δεκτό το ελληνικό σχέδιο. Το πρόβλημα όμως είναι πολύπλοκο επειδή εκτός από τα θέματα βιωσιμότητος, υπάρχουν και ζητήματα παράνομων κρατικών ενισχύσεων από το παρελθόν.

Άγνωστη παραμένει πάντως η τύχη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, ενώ άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για παραμονή 500 εργαζομένων στην ΕΑΣ και θέση 315 εργαζομένων σε εθελούσια έξοδο.
 ΠΗΓΗ:.protothema.gr