Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Έληξε η συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ με αποχώρηση συνδικαλιστικών παρατάξεων




Η αποψινή επεισοδικαή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ έληξε με την αποχώρηση των συνδικαλιστικών παρατάξεων της Ομοσπονδίας που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ.
Το θέμα συζήτησης ήταν το μέλλον των κινητοποιήσεων λόγω της χαμηλής συμμετοχής των εργαζομένων σε αυτές, οι οποίες συνεχίζονται επί του παρόντος με βάση την απόφαση της περασμένης Δευτέρας για επαναλαμβανόμενες 48ωρες.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας από τις κινητοποιήσεις είναι ελάχιστες, εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής στην απεργία αλλά και της χαμηλής ζήτησης ρεύματος.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ Συριακός Στρατός, ισλαμιστές και Ισραηλινοί σε ένα κοκτέϊλ θανάτου στο Γκολάν




Σφοδρές μάχες διεξάγονται αυτή την στιγμή στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του συριακού Γκολάν που συνορεύει με τον κατεχόμενο από το Ισραήλ τομέα, με εμφανή τον κίνδυνο εμπλοκής του Ισραήλ, το οποίο πάλι χθες δέχθηκε πυρά όλμων και σήμερα προειδοποίησε ότι αν επαναληφθούν οι ρίψεις βλημάτων στο έδαφός το θα επέμβει, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στις προβοκάτσιες από την πλευρά των ισλαμιστών.
Ο κυβερνητικός Στρατός έχει επιτεθεί με άρματα μάχης Τ-72 και ΤΟΜΑ ΒΜP-1 και προσπαθεί να ανακτήσει την Κουνέϊτρα και τις περιοχές της Μπρίκα, του Μπιρ Άτζεμ και του αλ Χερς, που έπεσαν στα χέρια των ανταρτών πριν δύο ημέρες. Από την περιοχή είχαν αποχωρήσει οι περισσότερες συριακές δυνάμεις για να αναπτυχθούν στην μάχη του Χαλεπίου και οι άντάρτες βρήκαν αφύλακτες διαβάσεις και φυλάκια και κατάφεραν και πήραν τον έλεγχο.
Σήμερα πάντως, δέχθηκαν τον σφοδρό βομβαρδισμό της συριακής Αεροπορίας και υποχώρησαν από κάποια φυλάκια, όταν Su-22 προσέβαλαν τις θέσεις τους με ρουκέτες και βόμβες ελεύθερης πτώσης.
Η Κουνέιτρα, στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, βρίσκεται στα υψίπεδα του Γκολάν, ένα μέρος των οποίων έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί στο Ισραήλ. Μέχρι στιγμής στις μάχες έχουν εκοτωθεί περίπου 50 άνθρωποι οι περισσότεροι ισλαμιστές.
Την Δευτέρα όμως ένα όχημα του ισραηλινού στρατού χτυπήθηκε από αδέσποτα πυρά ενώ στις 3 Νοεμβρίου τρία συριακά άρματα μπήκαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. Το Ισραήλ έχει καταγγείλει τα επεισόδια αυτά στον ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

To έχαψε…


 
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Στις 16 Νοεμβρίου λήγουν τρίμηνα έντοκα γραμμάτια 5 δισ. ευρώ (και όχι κάποιο ομόλογο)!


Αρκεί μια επίσκεψη στο πόρταλ της Υπηρεσίας Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (δείτε εδώ) για να διαπιστώσει κανείς ότι στις 16 Νοεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων και ύψους 5 δισ. ευρώ. Δείτε και τον παρακάτω πίνακα.

Αυτή η σημαντική διευκρίνηση γίνεται post από το blog γιατί από το πρωί σήμερα ακούγεται σε ραδιόφωνα και διαδίκτυο ότι στις 16 Νοεμβρίου λήγει κάποιο ομόλογο ύψους 5 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΔΝΤ: Η δόση είναι αυτοκτονία, μην την πάρετε


ΔΝΤ προς Ελλάδα: Η δόση είναι αυτοκτονία, μην την πάρετε
Και έτσι απλά το ΔΝΤ εκθέτει όλους όσους ψήφισαν τα Μνημόνια θεωρώντας ότι σώζουν την χώρα
Ενώ η Ελλάδα αγωνιά για την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ,  το ΔΝΤ προειδοποιεί με ειδική νότα την κυβέρνηση να μην πάρει τη δόση, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε αργό θάνατο της οικονομίας και ότι μοναδική σωτηρία είναι μια συνολική λύση του προβλήματος, με νέο κούρεμα χρέους. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα πιέσει και πετύχει εκταμίευση της δόσης, θα διασπάσει την τρόικα, το ίδιο θα αναγκασθεί να αποχωρήσει  και η τύχη της χώρας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις της Γερμανίας. Αξιωματούχοι του Ταμείου προειδοποίησαν συνεργάτη του πρωθυπουργού, λέγοντάς του “η δόση είναι κώνιο, μην την πάρετε”.
Παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν ότι αν η Ελλάδα λάβει τη δόση τότε εκμηδενίζονται οι πιθανότητες για νέο κούρεμα και το νέο πακέτο διάσωσης που θα επιβάλλει η Γερμανία θα οδηγήσει τη χώρα σε εξάντληση και βαθύτερη ύφεση.
Επιχειρώντας να αναψηλαφίσει την κατάσταση, ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες του Euroworking group. Ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει στο συμφωνηθέν σενάριο και θα πιέσει σε νεκρό χρόνο στο Eurogroup της Δευτέρας για την εκταμίευση της δόσης, έχοντας στα χέρια και την ψήφιση του προϋπολογισμού με αυξημένη πλειοψηφία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στον αέρα η Σύνοδος Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου;




Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε την αναβολή των συζητήσεων για τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε. έπειτα από την απειλή του βρετανικού βέτο και την άρνηση άλλων χωρών να συμφωνήσουν σε επιμέρους θέματα, όπως την οικονομική βοήθεια στους σεισμόπληκτους στην Ιταλία, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον ότι η Σύνοδος Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί.
Οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ διακόπηκαν προτού καν ξεκινήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013, μετά από ένα αίτημα για συνεισφορές, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» των 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που λείπουν από τον φετινό προϋπολογισμό εξαιτίας της έλλειψης πόρων έχουν αδειάσει τα ταμεία πολλών προγραμμάτων.
«Το συμβούλιο των υπουργών δεν ήταν δυνατό να διαπραγματευτεί και για αυτό οι συζητήσεις ανεστάλησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλέν Λαμασούρ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει μια νέα πρόταση για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες», πρόσθεσε.
Νωρίτερα την Παρασκευή, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA ότι «δουλεύουμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι αδύνατο να ξεπεραστεί το βρετανικό βέτο». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Ντέιβιντ Κάμερον, επιμένει στη σκληρή γραμμή της άρνησης αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Οκτωβρίου, οι  «Financial Times» ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στους διαπραγματευτές, πως «η Γερμανία σκοπεύει να προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι θα επιδιώξει τη ματαίωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του επόμενου μήνα, εάν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιμείνει να ασκήσει βέτο επί οποιασδήποτε συμφωνίας επί του προϋπολογισμού της ΕΕ προβλέπει οτιδήποτε άλλο εκτός του παγώματος των δαπανών».
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «η κυρία Μέρκελ προσπαθεί να πείσει τον Ντέϊβιντ Κάμερον να υποστηρίξει μια γερμανική συμβιβαστική λύση που θέτει ως ανώτατο όριο δαπανών το 1% του ΑΕΠ της Ένωσης».
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Δελτίο Τύπου - Συνεχίζεται ο αγώνας των συνδικάτων ενάντια στα μέτρα λιτότητας, φόρων και ανεργίας




Η ΓΣΕΕ συνεχίζει τον αγώνα και την αντιπαράθεση με τις αδιέξοδες πολιτικές που εξαθλιώνουν την κοινωνία, εκτοξεύουν την ανεργία και καταστρέφουν την οικονομία.
Η ανακοίνωση των νέων στατιστικών ποσοστών ανεργίας στο 25,4% αποκαλύπτει το τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο κοινωνικό και πραγματικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης και ριζικής αλλαγής της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
Η απαίτηση των εργαζομένων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές λιτότητας και ανεργίας, εκφράστηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο χθεσινό μαζικό και ειρηνικό συλλαλητήριο και θα συνεχίσει να εκφράζεται μέσα από τις νέες κινητοποιήσεις των συνδικάτων.
Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους να δώσουν δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11/11/2012, ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού (λιτότητας, φόρων, ανεργίας) στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα.
Ο αγώνας για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή συνεχίζεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης.
Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου ημέρα πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας (12.00-15.00) και συλλαλητήριο στις 13.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Τα συνδικάτα και η κοινωνία ενώνουν τη φωνή διαμαρτυρίας τους με την υπόλοιπη Ευρώπη με στόχο την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες έχουν μετατρέψει μια ολόκληρη ήπειρο σε Ένωση ανεργίας και φτώχειας.
 ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΕΚΛΕΨΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ? ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ! ( ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ )

ΜΕΡΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ…




Μέρες Βυζαντίου βιώνει το ΠΑΣΟΚ. Η τραυματική ψηφοφορία της Τετάρτης με τους έξι βουλευτές που έσπασαν τη γραμμή και διεγράφησαν άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου, με αποτέλεσμα ο εσωκομματικός πόλεμος να λάβει διαστάσεις εμφυλίου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέκαμψε και μέσω του αιτήματος για σύγκληση της ΚΟ αμφισβήτησε ευθέως την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Μίμης Ανδρουλάκης ανεξαρτητοποιήθηκε για να προσφέρει καλύτερα στην αναγέννηση της Κεντροαριστεράς, ο Κώστας Σκανδαλίδης απάντησε στη διαγραφή του λέγοντας ότι η σχέση του με το ΠΑΣΟΚ είναι βιωματική και θα πάει στο συνέδριο, ενώ οι υπόλοιποι από τους διαγραφέντες βουλευτές εξαπολύουν βέλη στην ηγεσία κατηγορώντας την για την απόφαση να τους θέσει εκτός ΠΑΣΟΚ.
Η Ιπποκράτους από την πλευρά της τηρεί σκληρή στάση. Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου έδειξαν από χθες τις αμείλικτες προθέσεις τους σε μια προσπάθεια να τονίσουν την πυγμή και να ενισχύσουν το τρωθέν προφίλ του κ. Βενιζέλου. Καταρχάς, διέρρευσαν την πλήρη διαγραφή και από το κόμμα των έξι, χαρακτηρίζοντας αυτονόητη την εξέλιξη αυτή. Ζήτησαν μάλιστα να παραδώσουν τις έδρες τους θυμίζοντας τη στάση άλλων συναδέλφων τους στο πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα, έδειξαν να μην ανησυχούν με τη νέα συρρίκνωση, με τη φράση “ουδέν κακό αμιγές καλού” και εξηγώντας ότι “η ύπαρξη δύο γραμμών εντός ΠΑΣΟΚ για την πορεία της χώρας δε μπορούσε να συνεχιστεί” και ακόμη ότι μπορεί να γίνει τώρα μια νέα αφετηρία. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρώτο «κύμα» διαθεσιμότητας με διαδικασίες «εξπρές»


Πρώτο «κύμα» διαθεσιμότητας για 1200 υπαλλήλους στο Δημόσιο

  Πρώτο «κύμα» διαθεσιμότητας για 1200 υπαλλήλους στο Δημόσιο Φωτογραφία αρχείου
Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο δημόσιο καθώς σε δέκα ημέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα των περίπου 1200 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Επιπλέον, σε 800 υπολογίζονται οι επίορκοι υπάλληλοι που θα τεθούν άμεσα σε αυτοδίκαιη αργία.
Διαδικασίες εξπρές για το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας που θα περιλαμβάνει 1200 περίπου υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με εξαίρεση τις εισηγμένες ΔΕΚΟ. Πρόκειται για διοικητικούς υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που προσελήφθησαν χωρίς διαγωνισμό.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου με το προεδρικό διάταγμα του 2005, ενώ δεν κινδυνεύουν όσοι είχαν προσληφθεί πριν τη σύσταση του ΑΣΕΠ.
Δεν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι όσοι καλύπτουν τα παραπάνω κριτήρια καθώς τίθενται και ποσοτικοί περιορισμοί.
Προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών, εξαιρούνται οι υπηρεσίες στις οποίες οι εν λόγω υπάλληλοι είναι λιγότεροι από 10, σε όσες είναι περισσότεροι από το 1/4 των διοικητικών και σε όσες είναι περισσότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού.
Εξαιρείται επίσης το προσωπικό των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, του ΟΑΕΔ, των νοσοκομείων και της γενικής γραμματείας Πολιτισμού.
Όσοι τεθούν υπό διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους, μέχρι την μετακίνηση τους σε άλλη υπηρεσία.
Το δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο κύμα διαθεσιμότητας και μετακίνησης θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών και την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών.
Θα μετακινούνται και οι υπάλληλοι που δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα
Σε περίπτωση που αρνηθούν:
- Οι μόνιμοι υπάλληλοι που δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα υποβιβάζονται
- Οι υπό διαθεσιμότητα και οι αορίστου χρόνου θα απολύονται
Παράλληλα αυστηροποιούνται οι διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα για τους επίορκους.
Σε αυτοδίκαιη αργία, θα τίθενται εκτός από όσους έχουν στερηθεί την ελευθερία τους και οι υπάλληλοι, εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά και όσοι έχουν παραπεμφθεί στα πειθαρχικά για βαριά παραπτώματα, όπως η αδικαιολόγητη αποχή
Το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης εκτιμά ότι ο αριθμός όσων τεθούν άμεσα σε αργία θα προσεγγίζει τους 800.
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΣΕΡΓΚΕΙ ΛΑΒΡΟΦ "Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν στην κατοχή τους 50 Στίνγκερ"




Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν στην κατοχή τους 50 πυραύλους Στίνγκερ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Αμάν ο Λαβρόφ είπε ότι οι Στίνγκερ μπορούν να απειλήσουν την πολιτική αεροπορία στην περιοχή.
"Αυτοί που προμηθεύουν με όπλα την αντιπολίτευση, παραδίδουν οπλικά συστήματα που δεν θα χρησιμοποιηθούν για άμυνα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν παραδοθεί τουλάχιστον 50 Στίνγκερ".
Σύμφωνα με το Ιντερφαξ ο Ρώσος υπουργός "βλέπει" τους ισλαμιστές αντάρτες να χρησιμοποιούν τους πυραύλους σε πολιτικούς στόχους".
"Γνωρίζετε ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως τα πολιτικά αεροπλάνα θα αποτελούν στόχο".
Σλυμφωνα με την Worldtribune δυτικές πηγλες επιβεβαιώνουν τον Ρώσο υπουργό,με το πρώτο φορτίο να παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2012.Οι πηγές αναφέρουν ότι Σουνίτες μαζί με στοιχεία της Αλ κάιντα παρέλαβαν τους Στίνγκερ μαζί με όλμους, από την Τουρκία, με χρηματοδότηση από το Κατάρ.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΚΙ ΟΜΩΣ... ΖΗΤΑΝΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ !...




Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στο πολυνομοσχέδιο των Prior Actions που απαιτούνται για την καταβολή της επόμενης δόσης, το οποίο οριακά υπερψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ, αρχίζει νέος διπλωματικός μαραθώνιος για να αποφευχθούν νέα μέτρα, εδώ και τώρα. Πληροφορίες αναφέρουν η τρόικα βλέπει «κενά» στο πολυνομοσχέδιο και ζητά "διορθωτικές κινήσεις". 
Τα στελέχη της περιμένουν μεταφράσεις του νόμου στα αγγλικά. Θέλουν να «τσεκάρουν» αν όλα τα «προαπαιτούμενα» που υπάρχουν στο 3ο Μνημόνιο -που οριστικοποιείται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού- έχουν νομοθετηθεί. 
Πληροφορίες κάνουν λόγο για πιέσεις σε δύο πεδία: 
- Δια νόμου αποσαφήνιση της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης (θεωρητικά και αυτόματης περικοπής των μέτρων αν η οικονομία πάει καλύτερα) αλλά και ειδικού λογαριασμού που θα διαχειρίζεται τη δόση. 
- Νέες μικρές δημοσιονομικές «προσαρμογές» για το 2013 αλλά και προσθήκες σε φορολογικές παρεμβάσεις (στις διατάξεις για τον ΚΒΣ και τον Ειδικό Γραμματέα Εσόδων). 
Ως κέντρο πίεσης για νέες παρεμβάσεις φέρονται συγκεκριμένα κράτη-μέλη και πλευρές της τρόικας. Πάντως, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι κατανοούν τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις και ότι ασκούνται ήδη διπλωματικές πιέσεις να αποφευχθούν -προς το παρόν τουλάχιστον- οι νέες αυτές παρεμβάσεις δια νόμου. 
Μόλις χθες άλλωστε, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία. Πάντως, στα κείμενα των εισηγητών του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος από σήμερα και έως την Κυριακή το βράδυ συζητείται στη Βουλή, γίνεται σαφές ότι η αναφορά σε «τελευταία μέτρα» δεν αφορά τις παρεμβάσεις του 2013 αλλά όλου του μεσοπροθέσμου, δηλαδή και τα 18,9 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα 4,5 δισ. ευρώ δεν έχουν καν ονοματιστεί ακόμη (αυτό προγραμματίζεται για την προσεχή άνοιξη μαζί με την αξιολόγηση της χώρας). 
Ωστόσο, προς το παρόν ο δρόμος είναι μακρύς και απομένουν πολλοί σκόπελοι έως ότου διασφαλιστεί η καταβολή της δόσης. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι πιέσεις που ασκούνται δεν είναι κάτι καινούριο «και τον Μάρτιο το ίδιο συνέβη», αναφέρουν, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι θα γίνει εφικτό να καμφθούν έως το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. 
Ακόμη όμως και αν δεν υπάρξουν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, δεν αποκλείουν την αναφορά στο Μνημόνιο Νο.3 το οποίο είναι επίσης δεσμευτικό κείμενο (υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών και το δημοσιονομικό σκέλος εγκρίνεται από το Ecofin). Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κρίσιμες παράγραφοι περί ρήτρας και ειδικών λογαριασμών φέρεται να έχουν μείνει… τελευταίες προς οριστικοποίηση στα draft που πηγαινοέρχονταν τις προηγούμενες ημέρες με email μεταξύ κυβέρνησης και επιτηρητών... 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Επιδείνωση των Συνθηκών στην Λιανική Αγορά Καυσίμων Θα Φέρουν τα Νέα Μέτρα




«Η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς λιανικής στην εμπορία καυσίμων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση της τιμής των προϊόντων τα τελευταία δύο χρόνια, οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες τον κλάδο των καυσίμων που συνεχίστηκαν και το 2012. Ενώ οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον, ιδίως μετά την υιοθέτηση ορισμένων μέτρων που προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το στάδιο χονδρικής εμπορίας παραμένουν δυσοίωνες». Αυτά παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννης Ψυχογυιός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ και των Ελληνικών Καυσίμων ΑΕ, μιλώντας στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο που οργανώθηκε από το ΙΕΝΕ στην Αθήνα, το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012», στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
Ακόμα ο κ. Ψυχογυιός αναφέρθηκε στην συρρίκνωση για 5η συνεχόμενη χρονιά του ΑΕΠ και πως αυτό επηρεάζει τα μεγέθη της αγοράς οδηγώντας σε μία σταθερή πλέον μείωση των πωλήσεων, συνεπεία της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Και αυτό σε συνδυασμό με την δυσχέρεια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας, παράγοντες που εντείνουν περαιτέρω τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς πετρελαιοειδών και προδικάζουν διατήρηση του κλίματος ύφεσης και το 2013. «Η καθ’ όλα αρνητική αυτή εικόνα έχει αναπόφευκτα οδηγήσει σε μία αλλαγή στην στάση του καταναλωτή ο οποίος εν όψει των αυξανόμενων τάσεων στην μείωση της κατανάλωσης στρέφεται σε φθηνότερες τιμές στην αντλία» σημείωσε ο κ. Ψυχογυιός. 
Όπως παρατηρούν παράγοντες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών οι πολύ ακριβές σημερινές τιμές στην αντλία δεν οφείλονται τόσο στις υψηλές διεθνείς τιμές (που διατηρήθηκαν πάνω από τα $100 το βαρέλι για το Brent όλο το 2012) όσο είναι το αποτέλεσμα διαδοχικών αυξήσεων του ΦΠΑ (από το 17% στο 23%), του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), 4 αυξήσεις ΕΦΚ στη βενζίνη από 359 σε 670€/Μ3, τρεις αυξήσεις του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης (από 302 στα 412€/Μ3) και εξίσωση του ΕΦΚ μεταξύ πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης στα 330€/Μ3 (αύξηση χειμερινού ΕΦΚ Π. θέρμανσης: 450%). 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ