Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΔΕΗ


«μικρή» ΔΕΗ ή ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι ,

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου συνεχίζεται η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της χώρας με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που αφορά τη «μικρή» ΔΕΗ σύμφωνα με το οποίο : 
·      Το πλειοψηφικό πακέτο των μετόχων και το management της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας περνάει σε ιδιώτες οι οποίοι σήμερα κατέχουν το 49%  των μετοχών και θα αγοράσουν επιπλέον το 17% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
·      Η ΔΕΗ διαμελίζεται και διασπάται σε δίκτυα, εργοστάσια και διανομή .
·      Δημιουργείται άμεσα προς πώληση η «μικρή ΔΕΗ» που θα δώσει προίκα στους ιδιώτες το 30% των σημερινών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.768 MW, 5 λιγνιτωρυχεία αλλά ταυτόχρονα και το 30% των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκ. καταναλωτές ,  οι  οποίοι  θα περάσουν υποχρεωτικά στη νέα εταιρεία ,  με ετήσιο τζίρο περίπου 1,8 – 2 δις ευρώ .
·      Προωθείται η ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) με συνέπεια το 66% των δικτύων αυτών να περάσουν στους ιδιώτες, με την αντίστοιχη μεγάλη αύξηση 11% στις τιμές του ρεύματος από 1ης Ιουλίου για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως τις 800 κιλοβατώρες . Η αύξηση δεν θα αφορά ΜΟΝΟ όσους έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. 

Στην ήδη απελευθερωμένη (από το 2001 – 2003) αγορά ενέργειας, οι ιδιώτες κατέχουν σήμερα το 46,5% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (7.531 MW) και η ΔΕΗ το 53,5% (8.667 MW) .
H είσοδος των ιδιωτών που θα ανταγωνίζονταν το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ, όχι μόνο δεν μείωσε τις τιμές αλλά αντιθέτως μετά από 12 χρόνια ιδιωτικοποιήσεων οι αυξήσεις της τιμής του ρεύματος είναι της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στη βιομηχανία . Αποτέλεσμα των αυξήσεων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες  μένουν  χωρίς  ρεύμα  και ενεργοβόρες βιομηχανίες κλείνουν  ή μετακομίζουν στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ημερήσια τιμή αγοράς της Ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες στην Ελλάδα είναι 75 ευρώ/MWh , ενώ οι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές είναι κάτω των 40 ευρώ/MWh.

Η έλλειψη ανταγωνισμού και η αύξηση αντί της μείωσης των τιμών , παρά την απελευθέρωση της αγοράς και της υπερπροσφοράς ενέργειας, λόγω διπλασιασμού της παραγωγής από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , οφείλονται  σε πολιτικές αποφάσεις που εξυπηρετούσαν συμφέροντα κοινοπραξιών Ελληνικών  και  πολυεθνικών Ομίλων και που οδήγησαν εξ΄ αρχής σε στρέβλωση την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας . 

Συνέπεια των στρεβλώσεων αυτών είναι η αγορά της Ηλεκτρικής ενέργειας να μην κινείται ούτε καν στην λογική της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας αλλά στην λογική της ελεύθερης ασυδοσίας και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ομίλων .  

Με δεδομένα όσα δρομολογούνται το ερώτημα αν θα αυξηθεί η μειωθεί η τιμή ρεύματος έχει ήδη απαντηθεί από τους νομοθετούντες . Με το πέρασμα των λιγότερο κοστοβόρων μονάδων  (λιγνιτικών  και  υδροηλεκτρικών) που παράγουν συνολικά το 56% της συνολικής ισχύος σε ιδιώτες και την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που τους δίνει το δικαίωμα να πωλούν την λιγνιτική παραγωγή που κοστίζει 35 ευρώ/MWh στην τιμή αγοράς που θα κυμαίνεται γύρω στα 80 ευρώ/MWh, αυτοί θα καρπώνονται τη θετική διαφορά χαμηλού κόστους παραγωγής και τιμής πώλησης .
Αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων είναι οι υπεραξίες από την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου να πηγαίνουν στα χέρια των ιδιωτών .

Στηρίζουμε τον αγώνα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ , των τοπικών φορέων και των κινημάτων για ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της αποτροπής της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ» .

 Δεν αποδεχόμαστε την εκποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων , των θερμοηλεκτρικών σταθμών , την εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών σταθμών και του υδάτινου δυναμικού της χώρας που είναι δημόσια περιουσία, από τους ιδιώτες .

Συναδέλφισσες συνάδελφοι ,

 ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ  σημαίνει  ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ  .  Στρατηγικά και ενεργειακά υποτελής με ένα λαό ο οποίος δεν θα έχει πρόσβαση στο αγαθό της Ενέργειας .
Για εμάς ο ηλεκτρισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό με πολλές παραμέτρους , κοινωνικούς , αναπτυξιακούς εθνικούς και ως τέτοιο δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία .

ΟΛΟΙ  ΣΤΟ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 7μμ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ  ΓΡΑΦΕΙΑ  ΤΗΣ  ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 30. 


Η ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ Α.Ε.Ε.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  ΕΚΛΟΓΩΝ  26/06/2014
Κατά την ψηφοφορία, που έγινε την Πέμπτη 26/06/2014 για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ., Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων σε Ομοσπονδία και ΕΚΑ και επί συνόλου 109 ταμειακώς εντάξει  μελών, ψήφισαν 92 εκ των οποίων ευρέθησαν 0 Άκυρα και 92 Έγκυρα για το Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή και 0 Άκυρα και 92 Έγκυρα για αντπροσώπους σε Ομοσπονδία και ΕΚΑ.
ΕΛΑΒΑΝ:
Για το Δ.Σ.                       ΕΔΡΕΣ:  07
Για την Ομοσπονδία     ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ : 02
Για το  ΕΚΑ                      ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ : 02
Εξελέγησαν οι κάτωθι κατά σειρά πλειοψηφίας:

ΕΝΙΑΙΟ  ΠΣΕΕΚ
Α. Τακτικοί για ΔΣ
1.Χήρα Μαρία   ψήφοι  68
2.Σπανός Σταύρος   ψήφοι  63
3.Τσερφόλιος Κωνσταντίνος  ψήφοι  53
4.Μαντζάκου Σοφία  ψήφοι  49
5.Παπαδάκης Κωνσταντίνος  ψήφοι  48
6.Σαλαμάνης Κωνσταντίνος  ψήφοι  40
7.Βοσινάκης Απόστολος  ψήφοι  40
Β. Αναπληρωματικοί για το ΔΣ
1.Τζήρας Χαρίσιος  ψήφοι  28
2.Στεφανίδης Γεώργιος  ψήφοι  21
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τακτικοί
1.Μπρέζας Παναγιώτης  ψήφοι  63
2.Κοτσόβολος Σπυρίδων  ψήφοι  61
3.Λουπασάκης Γιάννης  ψήφοι  61
Αναπληρωματικό μέλος
1.Πράσινος Ιωάννης

ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΟΕ)
Τακτικοί για Ομοσπονδία
1.Χήρα Μαρία  ψήφοι  77
2.Βοσινάκης Απόστολος  ψήφοι  49
Αναπληρωματικοί για Ομοσπονδία
1.Σαλαμάνης Κωνσταντίνος  ψήφοι  44
2.Στεφανίδης Γεώργιος  ψήφοι  25

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Ε.Κ.Α.)
Τακτικοί για Ε.Κ.Α.
1.     Χήρα Μαρία  ψήφοι  73
2.     Βοσινάκης Απόστολος  ψήφοι  40
Αναπληρωματικοί για το Ε.Κ.Α.
1.Σαλαμάνης Κωνσταντίνος  ψήφοι  26
2.Τζήρας Χαρίσιος  ψήφοι  10



Η  Κεντρική  Εφορευτική  Επιτροπή  Αθήνας

Γιατί η ελληνική βιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε τιμές διπλάσιες από τη μέση τιμή της Ευρωζώνης

Γιατί η ελληνική βιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε τιμές διπλάσιες από τη μέση τιμή της Ευρωζώνης
Όταν η ελληνική βιομηχανία πληρώνει για το φυσικό αέριο περίπου 14 δολ/1 εκατομμύριο BTU (MMBTU) και στην αγορά της Ευρώπης οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 6-7 δολ. /MMBTU, γίνεται σαφές ότι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της ΔΕΠΑ με την Gazprom που ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, δεν έχει φέρει ακόμη αποτελέσματα.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε τιμή διπλάσια αυτής που πληρώνει ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών και αυτό γιατί η συμφωνία με την Gazprom, παρόλο που εξασφάλιζε έκπτωση 15%, περιείχε μια ρήτρα, που μόνο σε ελάχιστες χώρες εφαρμόζεται. 

Σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας, η νέα τιμή που πληρώνει η ΔΕΠΑ συνδέεται αποκλειστικά με τις τιμές του πετρελαίου κι έτσι δεν επιτρέπει στην ελληνική αγορά να εκμεταλλευθεί τις τιμές φυσικού αερίου της ελεύθερης αγοράς.

Τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές του αερίου υποχωρούν διεθνώς λόγω της υπερπροσφοράς και της μειωμένης ζήτησης, η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στις υψηλές τιμές.

Πάντως, η ΔΕΠΑ έχει το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευθεί την τιμή με την Gazprom και πλέον οι συνθήκες, όχι μόνο το επιτρέπουν, αλλά το επιτάσσουν, σχολιάζουν επιχειρηματίες.

Την ίδια στιγμή, απαραίτητες είναι και οι διαπραγματεύσεις για μείωση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Sonatrach.

Η Ελλάδα αγοράζει τα τελευταία 20 χρόνια φυσικό αέριο από την Αλγερία μέσω της Sonatrach. Η ΔΕΠΑ έχει δικαίωμα να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της τιμής με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015. Πρέπει μέχρι τα τέλη του μήνα να ενημερώσει τη Sonatrach για έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο τη μείωση της τιμής του LNG.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΕΛΠΕ: Τι Αποφάσισε η Τακτική Γενική Συνέλευση

ΕΛΠΕ: Τι Αποφάσισε η Τακτική Γενική Συνέλευση
Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» ανακοινώνει ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας, πραγματοποιήθηκε την 30.6.2014, στις 11.00 π.μ. στα γραφεία της εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής, 17ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου.

Παρέστησαν, είτε αυτοπροσώπως, είτε νομίμως εκπροσωπούμενοι 150 μέτοχοι, που αντιπροσωπεύουν  256.509.565 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, επί συνόλου 305.635.185 μετοχών, ήτοι ποσοστό 83,93% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις, επί των κατωτέρω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

1ο ΘΕΜΑ Εγκρίθηκε ο απολογισμός διαχειρίσεως του Δ.Σ., χρήσεως 2013.

Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 256.509.565
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου  : 83,93%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων  : 256.509.565
Αριθμός ψήφων υπέρ  :     256.377.334   κατά :  0   αποχή : 132.231

2ο ΘΕΜΑ  Εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και οι ενοποιημένες καταστάσεις του Ομίλου χρήσεως 2013 με τις σχετικές εκθέσεις, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, όπως και οι αναμορφωμένες, λόγω εφαρμογής του τροποποιημένου ΔΛΠ 19, οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2012.

Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 256.509.565
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου  : 83,93%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων  : 256.509.565
Αριθμός ψήφων υπέρ  :     256.377.334   κατά :  0   αποχή : 132.231

3ο ΘΕΜΑ  Εγκρίθηκε ο πίνακας διάθεσης κερδών.

Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 256.509.565
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου  : 83,93%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων  : 256.509.565
Αριθμός ψήφων υπέρ  :     256.509.565   κατά :  0   αποχή : 0

4ο ΘΕΜΑ  Απηλλάγησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Ορκωτοί Ελεγκτές από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2013, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κ.Ν. 2190/1920.

Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 256.509.565
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου  : 83,93%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων  : 256.509.565
Αριθμός ψήφων υπέρ  :     256.111.232  κατά :  266.102  αποχή : 132.231

5ο ΘΕΜΑ   Εγκρίθηκαν  η  καταβληθείσα αποζημίωση  και οι αμοιβές  εν γένει των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του έτους 2013 και καθορίστηκε η αποζημίωση και οι αμοιβές τους αντίστοιχα, για το έτος 2014.
Εγκρίθηκε η υπογραφή σύμβασης εντολής μεταξύ της Εταιρείας και του Προέδρου Δ.Σ. και η ανανέωση της σύμβασης εργασίας μεταξύ της Εταιρείας και του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 256.509.565
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου  : 83,93%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων  : 256.509.565
Αριθμός ψήφων υπέρ  :     256.081.754   κατά :  245.139  αποχή : 182.672

6ο ΘΕΜΑ  Εξελέγη για τη χρήση 2014, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού της εταιρείας, η ελεγκτική  εταιρεία «ΠραϊσγουωτερχαουςΚούπερς Ανώνυμη Ελεγκτική Εταιρεία» (PricewaterhouseCoopers)  και καθορίστηκε η αμοιβή της.

Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 256.509.565
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου  : 83,93%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων  : 256.509.565
Αριθμός ψήφων υπέρ  :     248.662.897   κατά :  7.838.419   αποχή : 8.249

7ο ΘΕΜΑ  Εγκρίθηκε η τροποποίηση των άρθρων 11 παρ. 2, 3 και 4 , 18 παρ. 2 και 26 και 26 παρ.6 και 9 του Καταστατικού της εταιρείας.

Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 256.509.565
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου  : 83,93%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων  : 256.509.565
Αριθμός ψήφων υπέρ  :     256.509.565   κατά :  0   αποχή : 0

8ο ΘΕΜΑ  Εγκρίθηκε η τροποποίηση του Προγράμματος Παροχής Δικαιωμάτων Προαίρεσης επί μετοχών του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ  (stock option), καθώς και η δυνατότητα απόκτησης από την Εταιρεία δικών της μετοχών κατά το άρθρο 16 Κ.Ν. 2190/1920, προς υλοποίηση ενός από τους εναλλακτικούς τρόπους ασκήσεως των δικαιωμάτων του Προγράμματος.

Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι : 256.509.565
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου: 83,93%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων: 256.509.565
Αριθμός ψήφων υπέρ:     256.019.246   κατά:  490.319   αποχή : 0

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ



ΠΗΓΗ:topontiki.gr

«Φωτιές» στην κυβέρνηση για το συνδικαλιστικό

«Φωτιές» στην κυβέρνηση για την αλλαγή του νόμου περί συνδικαλισμού
Υπό επανεξέταση θέτει η τρόικα το σύνολο της συνδικαλιστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. Ζητά αλλαγές σε τρία μέτωπα και προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών, η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και η χρηματοδότηση των συνδικάτων αναμένεται να μπουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, τις επόμενες ημέρες, στην Αθήνα.

Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Από τη μία, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας προερχόμενος από τη Ν.Δ. που πιστεύει ότι είναι ευκαιρία τώρα, με ένα κατακερματισμένο και πλήρως απαξιωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, η κυβέρνηση να προωθήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση, που θα αποσυνδέει τα συνδικάτα από τον κομματικό εναγκαλισμό και θα τους προσδίδει έστω μια επίφαση αυτονομίας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το ΠΑΣΟΚ που διατηρεί ισχυρότερους δεσμούς με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τους κομματικούς μηχανισμούς τους και πιέζει ώστε οι απαιτήσεις της τρόικας να παραπεμφθούν στις... ελληνικές καλένδες.

Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει στελέχη και των δύο κομμάτων κι η τελική απόφαση φαίνεται πως είναι να μαζευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς ο πολιτικός χρόνος δεν φαίνεται να ευνοεί νέες μεγάλες αντιπαραθέσεις με κυβερνητικούς βουλευτές και συνδικάτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ήταν υπέρ της αλλαγής ενός παρωχημένου θεσμικού πλαισίου που ισχύει από το 1982, πλέον το ζήτημα παραπέμπεται σε επιτροπή που θα συσταθεί με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να συμφωνήσουν στις όποιες αλλαγές απαιτούνται.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, πάντως, έχουν θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε έως το τέλος Οκτωβρίου να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία. Ενδιάμεσα, θα πρέπει να εξεταστούν οι βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προηγούμενη κιόλας επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα ήταν έτοιμες συγκεκριμένες διατάξεις που προέβλεπαν την κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών, αλλαγή στη χρηματοδότηση των σωματείων και κυρίως αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ειδικά για το θέμα αυτό, για να θεωρείται νόμιμη η προκήρυξη απεργίας η διάταξη προέβλεπε ότι θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή προϋπόθετε τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Σήμερα, οι απεργίες μπορούν να προκηρυχθούν στις περισσότερες περιπτώσεις με αποφάσεις μόνο των διοικητικών ή των γενικών συμβουλίων των οργανώσεων.

Στη νέα διάταξη που κρατείται κλειδωμένη σε συρτάρι του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται επίσης μεγαλύτερος χρόνος προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και στην εργοδοτική πλευρά.

Η τρόικα, πάντως, εκτιμά ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι ρυθμίσεις για τη συλλογική δράση, «ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία, να προωθούνται εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των μερών, να αποφευχθεί οποιαδήποτε αδικαιολόγητη διαταραχή στη λειτουργία των επιχειρήσεων και οι συνδικαλιστικές αποφάσεις να είναι ώριμες και να ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς συμβάσεις».

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στην Ελλάδα της κρίσης έγιναν οι περισσότερες, κυρίως όμως οι πλέον αναποτελεσματικές και οι λιγότερο μαζικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

ΔΕΗ: Με μπλακ άουτ απειλούν οι συνδικαλιστές- Προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες


«Αγκάθι», μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση των 12 προαπαιτουμένων για να ξεκλειδώσουν οι δύο υποδόσεις των δύο δισ. ευρώ, αποτελεί το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ, που προβλέπει την πώληση του 30% της επιχείρησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για μετωπική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδικαλιστές, οι οποίοι απειλούν με πιθανά μπλακ άουτ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Η κυβέρνηση στέλνει το σαφές μήνυμα ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων σε περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στα άκρα. 

Στο πλευρό των κινητοποιήσεων, από την άλλη, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ήδη ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το παρών όπου υπάρχουν μονάδες και εργοστάσια της ΔΕΗ. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ώστε να οριστεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί. 

Αποφασισμένοι για όλα δηλώνουν, παράλληλα, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, ενώ από αύριο, Τετάρτη, προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, καθώς ξεκινά η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην οδό Χαλκοκονδύλη, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο δήμος και φορείς της Μεγαλόπολης έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι κινητοποιήσεις δε, αναμένεται, να ξεκινήσουν από την Δυτική Μακεδονία μέσω καταλήψεων  στις πύλες των σταθμών παραγωγής στην Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και την Φλώρινα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Από σήμερα το νέο καθεστώς στις ασφάλειες ΙΧ - Πληρώνεις πρίν τη λήξη του συμβολαίου αλλιώς έρχονται πρόστιμα που... καίνε


Από σήμερα οι κάτοχοι αυτοκινήτων οφείλουν να πληρώνουν πρώτα τις οφειλές τους προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και μετά να ασφαλίζουν τα οχήματα τους. Παύει δηλαδή να ισχύσει η «περίοδος χάριτος» του ενός μήνα και έρχονται τσουχτερά πρόστιμα.

Πλέον η έναντι τρίτων ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης του κυρίου ή κατόχου αυτοκινήτου για ατυχήματα, από την κυκλοφορία αυτού αρχίζει μόνον με την καταβολή ολόκληρου του οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης.

Η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αντιτάξει τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, έναντι του ζημιωθέντος τρίτου μετά την πάροδο 16 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου.

Παράλληλα, ο νέος νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες που δεν θα φροντίσουν να ανανεώσουν ή να ασφαλίσουν έγκαιρα το αυτοκίνητό τους.

Αναλυτικά οι κυρώσεις:
Διοικητικές
·    Αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για δέκα ημέρες
·    Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής
·    Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Ποινικές
·    Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Πριν από την επιβολή του προστίμου η διαδικασία προβλέπει την αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητηρίου, βάσει του οποίου θα τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ. Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δε συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Ισχυρά κέρδη για το αργό στο μήνα και το τρίμηνο


Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισε τις συναλλαγές της Δευτέρας το αργό, ωστόσο  κατέγραψε ισχυρά κέρδη στο μήνα και το τρίμηνο καθώς η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ιράκ ενέτεινε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ιρακινών πετρελαϊκών εξαγωγών. 

Το αργό παραδόσεως Αυγούστου έχασε 37 cents ή 0,4% κλείνοντας στα 105,37 δολ. το βαρέλι. Σε μηνιαία βάση το αργό κέρδισε 2,6%, ενώ στο τρίμηνο ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,7%.

Το αργό τύπου Brent έκλεισε με αρνητικό πρόσημο τις σημερινές συναλλαγές υποχωρώντας 94 cents ή 0,8% στα 112,36 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures exchange. Στο μήνα το αργό ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,7%, ενώ στο τρίμηνο κατέγραψε άνοδο 4,3%.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στο τελευταίο Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η αντικατάσταση του Αν. Γεν. Γραμματέα ΒΕΘ, μετά την παραίτηση του προηγούμενου, η Τροποποίηση του Συμβολαίου της Groupama και τα νέα Οργανογράμματα που θέλει να εφαρμόσει η Εταιρεία κατά κύριο λόγο στις ΒΕΑ.
Για την θέση του Αν. Γεν. Γραμματέα ΒΕΘ, η παράταξη παραμένοντας πιστή στην θέση της για Αναλογικό Διαπαραταξιακό Προεδρείο και με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη του Προεδρείου του ΠΣΕΕΠ πρότεινε τον συν. Ν. Αναγνωστόπουλο. Μετά από ψηφοφορία εκλέχτηκε ο συν. Ν. Παπαδόπουλος που πήρε 14 ψήφους έναντι του συν. Ν. Αναγνωστόπουλου που πήρε 5 ενώ βρέθηκε και 1 λευκό.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα Οργανογράμματα ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησε το Δ.Σ. του Σωματείου και που θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη σύγκρουση με την Εταιρεία. Χρειάζεται δε να αντιμετωπιστεί με υπεύθυνο και σοβαρό χειρισμό, αλλά αναρωτιόμαστε πως αυτό θα συμβεί όταν ήδη ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΣΕΕΠ δηλώνει ότι '' όλα αυτά που ζητάει η Εταιρεία έρχονται από την Θεσσαλονίκη και εφαρμόζονται στην Ελευσίνα και πώς θα πείσω εγώ τους Θεσσαλονικείς ότι δουλεύουν λάθος τόσα χρόνια; ''
Σαν ΣΚΕΕΠ είχαμε ζητήσει με εσωτερική επιστολή να παραβρεθούν οι Εργοδηγοί που συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της Εταιρείας για τα Οργανογράμματα, στο Δ.Σ. του Σωματείου  και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δεν γνωρίζουμε αν τους κάλεσε το Προεδρείο αλλά σίγουρα χάθηκε μια ευκαιρία.
Μετά από διάλογο και διάφορες θέσεις που εκφράστηκαν πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσει ένας κύκλος συναντήσεων του Σωματείου με όλους τους εργαζόμενους, με τελική ημερομηνία το τέλος Ιουλίου. Είναι όμως απαραίτητο στο τέλος των συζητήσεων Σωματείο και εργαζόμενοι να έχουν από κοινού πάρει τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να εμποδίσουν την εξέλιξη των Οργανογραμμάτων που θα φέρει την πλήρη εργολαβοποίηση που επιθυμεί η Εταιρεία.
Όλοι γνωρίζουμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα με τα Οργανογράμματα και γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό ακριβώς το σημείο. Άλλωστε, ως παράταξη έχουμε τοποθετηθεί είτε προφορικά είτε με ανακοινώσεις, αναδεικνύοντας τι ακριβώς φταίει.
Οι εργαζόμενοι έχουν γνώση και κρίση αλλά και μνήμη. Ας τα χρησιμοποιήσουν.

Επίσης κατατέθηκε από το Αγωνιστικό Μέτωπο πρόταση για τετράωρη στάση Εργασίας και συγκέντρωση των εργαζομένων στην Πύλη που πήρε 1 ψήφο. Κρίναμε απαραίτητο να μην υποστηρίξουμε την συγκεκριμένη πρόταση διότι πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν πολλά περισσότερα και οι αποφάσεις θα είναι πιο σημαντικές από απλές κινήσεις εντυπωσιασμού. Όμως είναι λυπηρό, να ακούμε και να διαβάζουμε θέσεις του Αγωνιστικού Μετώπου, που συλλήβδην κατηγορούν και καταγγέλλουν τους πάντες και τα πάντα αναγνωρίζοντας αποκλειστικά στο προσωπό τους, τον απόλυτο σωτήρα των εργαζομένων. Ακόμα πιο λυπηρό είναι, όταν τοποθετείται ο εκπρόσωπός του στο Δ.Σ. βάσει προκατασκευασμένου κειμένου που του έχει αποδωθεί αυτούσιο από το κονκλάβιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συμμετέχει σε διαμόρφωση πρότασης ώστε να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση σε τόσο σημαντικά θέματα.

Εμείς τους καλούμε δημόσια να εγκαταλείψουν τις ξύλινες και ανούσιες πρακτικές και να συμμετέχουν κριτικά αλλά με διάθεση εξεύρεσης κοινού παρανομαστή που είναι και η ουσία στη σύνθεση θέσεων αλλά και αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι αλλά και το Συνδικάτο.

Το ΣΚΕΕΠ εκτός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έθεσε και τα εξής ζητήματα:

Κατηγορία Αρχιδοκιμαστή: Μετά και την αναβάθμιση του Αρχιδοκιμαστή Χημείου ΒΕΕ σε Εργοδηγό, δεν θα πρέπει να ολιγωρήσουμε και να επιτρέψουμε στην Εταιρεία να καταργήσει την θέση του Αρχιδοκιμαστή, διότι δημιουργείται μεγάλο ''εργασιακό'' κενό μεταξύ Δοκιμαστή και Εργοδηγού και θα πρέπει να λειτουργήσει το Οργανόγραμμα σύμφωνα και με τους άλλους χώρους εργασίας (π.χ. Χειριστής Α΄, Τεχνίτης Α κ.τλ.).
  
Πυρασφάλεια: Θεωρούμε ότι η μεταφορά και αντικατάσταση των πυροσβεστήρων από τους συναδέλφους Πυροσβέστες εν ώρα εργασίας για να γλιτώσει η Εταιρεία τα χρήματα από τον εργολάβο που τους τοποθετούσε, είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για την Ασφάλεια των Εγκαταστάσεων και των εργαζομένων. 

Επιθεωρητές Καυσίμων: Η Εταιρεία, μετά από μια ακόμη τραγική της επιλογή να καταργήσει στο παρελθόν το Τμήμα Επιθεωρητών Καυσίμων παραδίδοντάς το σε εργολάβους, αποφάσισε τώρα την επανασύστασή του. Προχώρησε όμως σε μια απαράδεκτη ενέργεια κατά τη στελέχωσή του, προσλαμβάνοντας συνάδελφο εκτός σύμβασης. Είναι μια κερκόπορτα που πρέπει να κλείσει άμεσα γιατί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Άδειες Εργασίας: Το θέμα των Αδειών Εργασίας το έχουμε αναδείξει πάρα πολλές φορές στο Δ.Σ. όμως φαίνεται ότι κάθε φορά κάτι νέο προκύπτει. Στις ΒΕΕ, έχουμε το φαινόμενο εργολαβικοί συνάδελφοι να καλούνται να υπογράψουν Άδειες Εργασίας μιας και κάποιοι  φρόντισαν, παρόλο που φωνάζαμε για τα Οργανογράμματα, να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ μόνιμος εκεί και φυσικά με το νέο Πρακτικό Συμφωνίας για τους Χειριστές Β΄ που υπέγραψε το Προεδρείο, να καλούνται και οι συνάδελφοι Χειριστές Β΄ να εκδίδουν Άδειες Εργασίας. Άμεσα χρειάζεται να βρεθεί λύση για το θέμα αυτό.

Χειριστές Πίνακα: Είναι απαράδεκτο να μην έχει γίνει μέχρι σήμερα καμιά απολύτως προσπάθεια για τους Χειριστές Πίνακα στο Control Διύλισης ΒΕΑ και να παραμένουν Χειριστές Πεδίου σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά και είναι Χειριστές Β΄ ή  Α΄.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στο θέμα της Groupama, μετά από τοποθετήσεις και παρεμβάσεις μας αλλά και την επίσημη εδώ και ενάμιση χρόνο πρότασή μας που φέραμε στο Δ.Σ., ήρθε η στιγμή όπου το Ασφαλιστικό Πρόγραμμα τροποποιείται σε μια πιο σύγχρονη και δίκαιη για τους εργαζόμενους εκδοχή. Εκτιμούμε ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν την έγκριση τους στην Τροποποίηση του προγράμματος αφού ενημερωθούν από τις δύο ενημερωτικές συναντήσεις με την Groupama σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και λάβουν ικανοποιητικές και πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα τους. Η θέση της παράταξής μας είναι ότι η Τροποποίηση του Προγράμματος είναι σαφέστατα θετική και στην σωστή κατεύθυνση αρκεί να λάβουμε  όλοι μας υπ΄ όψιν τις παρακάτω παραμέτρους:

α)  Το πρόγραμμα πρέπει να διατηρήσει πάση θυσία τους σημερινούς όρους που το  διέπουν. Αυτή ήταν η διαχρονική θέση μας στο Δ.Σ. του Σωματείου και δεσμεύτηκαν άπαντες σε αυτή,

β) Το πρόγραμμα να αντιμετωπισθεί από τους εργαζόμενους ως το πιθανά μοναδικό οικονομικό ''αποκούμπι'' τους για την συνταξιοδότηση.

Η πρότασή μας προς τους εργαζόμενους είναι η χρήση των νέων όρων του προγράμματος, να γίνει με σύνεση και μετά από ώριμη σκέψη στο βαθμό που είναι απολύτως απαραίτητη.


ΣΚΕΕΠ

Θα επανεξετάσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ το ΤΑΙΠΕΔ


Σε επανεξέταση της διαδικασίας για την αξιοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) θα προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΔΑΠ και λαμβανομένων υπόψη και των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας της πόλης (σ.σ. όπως αυτές εκφράστηκαν και με το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών).

Η απόφαση-δήλωση του ΤΑΙΠΕΔ, βασικού μετόχου της εταιρείας, διαβάστηκε με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της ΕΥΑΘ ΑΕ και ανέφερε τα εξής: «Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των εταιριών υδάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του.

Επισημαίνεται ότι ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ είχε εκφράσει η γαλλική εταιρεία "Suez Environment",η οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει επενδύσεις σε υποδομές, της τάξης των 25-50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μέχρι και 2000-4000 θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία σε μια πενταετία, αν περιερχόταν σε αυτή το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία, που διεκδικούσε το 51% σε κοινοπραξία με τον Άκτωρα, θα έπρεπε στην επόμενη πενταετία να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες δεν θα ανήκουν σε αυτή, αλλά στην ΕΥΑΘ Παγίων.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης τη διανομή μερίσματος 0,285 ευρώ/μετοχή, ως εξής: 0,12 ευρώ/μετοχή για τη χρήση 2013, αφορολόγητου αποθεματικού από εξαγορά αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 0,065 ευρώ/μετοχή και αδιάθετου υπολοίπου αντληθέντων κεφαλαίων 0,10 ευρώ/μετοχή. Με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Παπαδάκης, δήλωσε: "Η ΕΥΑΘ είναι μια νοικοκυρεμένη εταιρεία, που λειτουργεί σεβόμενη απολύτως τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Μαζέψαμε εκκρεμότητες ετών, όπως τα χρέη των δήμων, έχουμε χρήματα και μηδενικό δανεισμό και μεριμνούμε για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Επιτυχία, ωστόσο, θα είναι η υλοποίηση ενός μακροχρόνιου πλάνου επενδύσεων (σ.σ. ύψους 132 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2018), με διευκόλυνση των λειτουργιών της εταιρείας, ούτως ώστε να λυθούν σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα όπως το θέμα της έλλειψης προσωπικού, της επέκτασης της ΕΥΑΘ σε καλλικρατικούς δήμους που δεν ανήκουν πλήρως στη ζώνη ευθύνης της εταιρείας, αλλά και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια".

Ενέκρινε δε το πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΑΘ Α.Ε. προς την ΕΥΑΘ Παγίων, με το οποίο ρυθμίζονται υφιστάμενες οφειλές της πρώτης προς τη δεύτερη που εκκρεμούσαν, τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατά την εταιρική χρήση 2013, όπως και την εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2014.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Γ. Κωστόπουλος (ΕΛΠΕ): Υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης - Tι είπε για ΔΕΣΦΑ, υδρογονάνθρακες

Γ. Κωστόπουλος (ΕΛΠΕ): Υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης - Tι είπε για ΔΕΣΦΑ, υδρογονάνθρακες
Υπέρ της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, εφόσον ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών καυσίμων στα πρατήρια, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Γ. Κωστόπουλος, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών όπως είπε, θα κλείσει δια παντός την πόρτα του λαθρεμπορίου και των εικονικών εξαγωγών καυσίμων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σύνολο των πρατηρίων πρέπει να έχει εγκαταστήσει συστήματα ελέγχου ως το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κωστόπουλος, θα πρέπει να διασφαλιστεί και η επικοινωνία των συστημάτων αυτών με το υπουργείο Οικονομικών και εξέφρασε την απορία γιατί δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Οι φορείς της αγοράς, τόνισε, είναι πρόθυμοι να συμβάλουν με στελέχη ή ακόμη και με χρήματα προκειμένου να υλοποιηθεί.

Επανέλαβε εξάλλου το αίτημα του κλάδου να σταματήσει η προπληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων προς το κράτος «ώστε να απελευθερωθούν τελωνειακοί για να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους και να σταματήσει το δούναι και λαβείν των τελωνειακών με τις εταιρίες».

Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες (τα ΕΛΠΕ είναι επικεφαλής της Κοινοπραξίας που κέρδισε τον διαγωνισμό για τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο) είπε ότι οι έρευνες είναι δαπανηρή αλλά και χρονοβόρα διαδικασία καθώς η άντληση δεν ξεκινά νωρίτερα από δέκα χρόνια από την παραχώρηση, εφόσον βέβαια βρεθεί κοίτασμα. Ωστόσο, εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου για έρευνες στην ελληνική επικράτεια, ενώ για την αντίστοιχη δραστηριότητα στην Αίγυπτο είπε ότι αν δεν είναι επιτυχής η επόμενη γεώτρηση στην περιοχή Ομπαγιέντ τα ΕΛΠΕ θα αποχωρήσουν.

Οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών Ιωαννίνων, Δυτικού Πατραϊκού και Κατακόλου αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Κωστόπουλος επισήμανε, τέλος, την ανάγκη να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στον οποίο τα ΕΛΠΕ έχουν έμμεση συμμετοχή μέσω της ΔΕΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία της Ευρώπης που θέτει εμπόδια στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου, αναφέρθηκε στη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων των ΕΛΠΕ και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους αλλά και στο ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον με τη μείωση των περιθωρίων κέρδους και της ζήτησης καυσίμων στις χώρες της περιοχής.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr