Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Energean: Ενδιαφέρον για το διαγωνισμό των 20+3 οικοπέδων – Φέρνει το πρώτο «ελληνικό» γεωτρύπανο


Καθ΄ οδόν για τη χώρα μας βρίσκεται το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο, που θα χρησιμοποιηθεί από την Energean για τις εργασίες αρχικά στον Πρίνο, αλλά και σε άλλες παραχωρήσεις που έχει αναλάβει σε άλλες περιοχές.
Όπως ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου Balkans & Adriatic Oil & Gas Summit, ο επικεφαλής της Energean, Μαθιός Ρήγας, το γεωτρύπανο energean force θα είναι στις επόμενες 10 ημέρες στην Καβάλα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ιδιόκτητο γεωτρύπανο γερμανικής κατασκευής που αποκτήθηκε από την εταιρεία KC Deutag.
Παράλληλα, ο κ. Ρήγας αποκάλυψε το ενδιαφέρον της Energean για το διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί, όχι μόνο για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, αλλά και για τα 3 χερσαία οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα, τα οποία όπως είπε αποτελούν τη φυσική συνέχεια των παραχωρήσεων σε Ιωάννινα και Κατάκολο που ήδη έχουν δοθεί στην εταιρεία. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε τα 20 θαλάσσια οικόπεδα αξιολογούνται από την εταιρεία.
Ο επικεφαλής της πετρελαϊκής παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύψους 225 εκατ. δολάρια με στόχο να αυξηθεί στα 5 έως 10 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα η παραγωγή από την περιοχή του Πρίνου. Θα γίνουν συνολικά 15 γεωτρήσεις τα επόμενα 2 χρόνια 7 στον Πρίνο, 1 στο Βόρειο Πρίνο και 7 στο πεδίο Ε, ενώ η εταιρεία θα εγκαταστήσει 2 θαλάσσιες πλατφόρμες.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ρήγας τόνισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου και η οποία πρέπει να γίνεται με σεβασμό και συμφωνία των τοπικών κοινωνιών υπογραμμίζοντας ότι στην Καβάλα η εταιρεία λειτουργεί επί 30 χρόνια και αποτελεί παράδειγμα «συμβίωσης» με δραστηριότητες όπως ο τουρισμός. Επενδύσαμε ήδη 200 εκατ. για να κρατήσουμε ζωντανό το μοναδικό κοίτασμα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε κατέληξε ο κ. Ρήγας.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Απ' τους Autobahn στους Stromautobahn: το γερμανικό μεταπολεμικό "οικονομικό θαύμα" αρχίζει να φεύγει απ' το δρόμο;


Η ηλεκτρική ενέργεια δεν μεταφέρεται με τρένα, πλοία κι αεροπλάνα, χρειάζεται καλώδια υψηλής τάσης. Χρειάζεται λοιπόν η Γερμανία χιλιάδες χιλιόμετρα τέτοια καλώδια, τα οποία αποτελούν μέρος της Energiewende, της πολυδιαφημισμένης ενεργειακής μετάβασης σε ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ.

Οι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας είναι γνωστοί με το όνομα Autobahn. Αυτό ωστόσο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι τι θα πει Stromautobahn. Strom στα γερμανικά είναι το ρεύμα, (stream στα αγγλικά), και Stromautobahn είναι η λωρίδα γης που θέλουν να δεσμεύσουν στη Γερμανία για να μεταφέρουν το αιολικό ρεύμα των φτωχών ΒόρειοΑνατολικών περιοχών στον πλούσιο βιομηχανικό Νότο (Μόναχο-Στουτγάρδη-Νυρεμβέργη). Η σχεδιασμένη διαδρομή ...
αναφέρεται ως Süd-Ost (Νότος-Ανατολή, από Σαξονία-Άνχαλτ έως Βαυαρία).


Υπάρχει ωστόσο ένα τόσο δα προβληματάκι: η Γερμανία είναι μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη χώρα και δεν έχει από πού να περάσει όλα αυτά τα δίκτυα, δεν έχει πού να στήσει τους χιλιάδες πυλώνες που χρειάζονται. Οι πολίτες ιδίως της Νότιας Γερμανίας αντιδρούν στη ιδέα του Stromautobahn κι έχουν κάνει εδώ και χρόνια κινήματα διαμαρτυρίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η σχεδιασμένη διαδρομή στην ουσία θα μεταφέρει στο Νότο ενέργεια απ' τα λιγνιτικά εργοστάσια της Σαξονίας και τα πυρηνικά της Ανατολικής Ευρώπης, οπότε η Energiewende "πάει περίπατο". Το επιχείρημα έχει προβάλλει και ο τοπικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Horst Seehofer, κύριος εταίρος της Μέρκελ. Κύριο σήμα των αντιδράσεων είναι η πιο πάνω αφίσα, με την απαγόρευση των πυλώνων.


Η διαδρομή στην οποία αντιδρά περισσότερο το κίνημα πολιτών βρίσκεται στην περιοχή της Γερμανίας όπου διαχειριστής δικτύου είναι η Amprion, έχει μήκος περίπου 450χλμ και απαιτεί πάνω από 1000 πυλώνες. Σύμφωνα με τους κατοίκους η Amprion αδιαφορεί για τα δικά τους συμφέροντα και θα καταστρέψει την περιοχή, στοχεύοντας απλά στο περίπου 9% περιθώριο κέρδους που της διασφαλίζει η νομοθεσία για τη διαχείριση του δικτύου. Στο προσκήνιο βρίσκονται για άλλη μια φορά οι φόβοι για λευχαιμία σε παιδιά και καρκίνο των πνευμόνων, παρόμοιοι με τους φόβους που διατυπώνονται παντού όπου γραμμές υψηλής τάσης περνούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στο χάρτη φαίνεται ένα μικρό τμήμα της διαδρομής, περίπου στο μέσον μεταξύ Μονάχου και Νυρεμβέργης.

Όσο κι αν φωνάζουν οι κάτοικοι, αυτά τα δίκτυα είναι απολύτως απαραίτητα, καθόσον, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί ο Ομοσπονδιακός διαχειριστής δικτύων, η Bundesnetzagentur, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται στη Γερμανία -και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2016- συμβατικά εργοστάσια (αυτά που δίνουν αξιόπιστη ηλεκτροπαραγωγή) συνολικής ισχύος 6.558MW, εκ των οποίων 1.108MW στη Νότιο Γερμανία. ("Non-volatile power plants" είναι αυτά που ενδιαφέρουν τη Bundesnetzagentur και "Non-volatile" θα πει "μη πτητικό", "μη ευμετάβλητο", "σταθερό", "αξιόπιστο". Αυτά που δεν παρακολουθεί η Bundesnetzagentur, ως μη αξιόπιστα, είναι τα μικρά υδροηλεκτρικά, τα ηλιακά και τα αιολικά). Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η απόσυρση έως το 2018 συμβατικών εργοστασίων συνολικής ισχύος 11.251MW, εκ των οποίων 6.825MW στη Νότιο Γερμανία. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό κενό και αστάθεια στο ηλεκτρικό σύστημα της Νότιας Γερμανίας και προς το παρόν η Bundesnetzagentur αρνείται να εγκρίνει εκτεταμένες αποσύρσεις συμβατικών εργοστασίων.

Η Γερμανία, με την εμμονή της στην Energiewende, έχει αποσταθεροποιήσει το ηλεκτρικό της σύστημα. Με την ισχυρή πολιτική και τη στρατηγική γεωγραφική της θέση έχει μεταδώσει την αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρώπη. Τώρα βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής της: οι κάτοικοι πέτυχαν να αλλάξει η διαδρομή στην περιοχή του Marxheim και του Donauwörth, κι ανάγκασαν το Γκάμπριελ να παραδεχθεί ότι μόνο με συναίνεση μπορεί να γίνουν τα δίκτυα, προκειμένου να αποφευχθούν μακρόχρονες εμπλοκές από προσφυγές στα δικαστήρια. Κι ακόμα, ο Γκάμπριελ ξεφούρνισε επιτέλους το μεγάλο μυστικό: εξετάζεται η επέκταση του καλώδιου βορειότερα, ώστε να μην ξεκινάει απ' τη Σαξονία-Άνχαλτ, αλλά βορειότερα, απ' το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, με απώτερο σκοπό να συνδεθεί με υποβρύχιο καλώδιο με τη Νορβηγία και να φέρνει από εκεί αξιόπιστη υδροηλεκτρική ενέργεια, "κάθε φορά που δεν θα φυσάει αρκετά στη Γερμανία". Κάθε πότε θα είναι αυτό; Ρωτήστε την ΕΟΝ, που το έχει πει στο Wind Report 2005: όλη την ώρα! Και πόσο ακόμα θα πληρώσουν οι Γερμανοί; Αυτό έχει αρχίσει πλέον να τους προβληματίζει αρκετά, αφού μέχρι και η Handelsblatt από το Ντύσσεντορφ, το προπύργιο του SPD επισημαίνει ότι "Wenn Rückzieher á la Gabriel zum Standard werden, wird das Projekt noch teurer, noch schwerer kalkulierbarer. Das kann niemand wollen, auch Gabriel nicht - αν οι υπαναχωρήσεις του Γκάμπριελ αποτελέσουν το πρότυπο από δω και πέρα, η Energiewende θα γίνει ακόμα πιο ακριβή, ακόμα πιο δύσκολη στον υπολογισμό του κόστους ..."


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Πώς να βρείτε τον λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς να περιμένετε τον ταχυδρόμο

Πώς να βρείτε τον λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς να περιμένετε τον ταχυδρόμο
Η ΔΕΗ στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της φαίρνει στο προσκήνιο μια νέα οnline υπηρεσία με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται για τον λογαριασμό του ανά πάσα στιγμή.
Η εταιρία δημιούργησε την on-line υπηρεσία e-bill info στα πλαίσια εξέλιξης των υπηρεσιών της για την ολοένα και καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Mέσω της υπηρεσίας αυτής, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή, από όπου και αν βρίσκεται, να ενημερωθεί για τον λογαριασμό του, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, 24 ώρες το 24ωρο, έχοντας απλώς πρόσβαση στο internet.
Με τη νέα υπηρεσία e-bill info της ΔΕΗ παρέχεται η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς του τελευταίου 12μήνου, είτε αφορούν οικία, είτε εξοχική κατοικία ή επιχείρηση κλπ., με μία μόνο εγγραφή.
Βοηθά επίσης την ταχεία αρχειοθέτηση των λογαριασμών, δημιουργώντας ένα πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης και μεταβολής των χρεώσεων, ανά πάσα στιγμή.
Επιπλέον η υπηρεσία e-bill info διευκολύνει ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών που έχουν χάσει, για κάποιο λόγο, το λογαριασμό τους, αφού τώρα πια δε χρειάζεται να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα για εκτύπωση του λογαριασμού τους, αλλά αυτό μπορεί να γίνει εύκολα από το σπίτι ή το γραφείο, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.
Άλλο ένα πλεονέκτημα της υπηρεσίας e-bill info είναι ότι ο καταναλωτής, εφόσον επιθυμεί, την ημέρα έκδοσης του νέου λογαριασμού, μπορεί να ενημερώνεται αυτόματα στην ηλεκτρονική του διεύθυνση για τα βασικά στοιχεία του εκδοθέντος λογαριασμού του και να γνωρίζει πότε θα λάβει τον επόμενο λογαριασμό για καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό.
Η εγγραφή στην υπηρεσία e-bill info, για να απολαμβάνει κανείς όλα τα οφέλη που προσφέρει, είναι πολύ απλή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΗ, πατώντας ΕΔΩ, και να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, όπως και τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής και τον Α/Α λογαριασμού που υπάρχουν στον λογαριασμό τους.
Η υπηρεσία e-bill info αναδεικνύεται σε μια από τις πιο ασφαλείς και λειτουργικές εφαρμογές του είδους που αξίζει κανείς να δοκιμάσει για να απλοποιήσει την καθημερινότητά του και αποτελεί ένα ακόμη βήμα από τη ΔΕΗ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.


ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΟΠΟΙΟΣ ΘΙΓΕΙ...


H ANAKOINΩΣΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΕ ΒΕΕ .ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ...



                                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                                                  23/07/2014
Εργαζόμενες και εργαζόμενοι η Ε.Υ.Α.Ε είναι ένας θεσμός μεγάλης σημασίας για τους εργαζομένους . Ένας θεσμός του οποίου η αρμοδιότητα είναι να ελέγχει και να καταγγέλλει ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας.
Εν ολίγης ένα ακόμη δυνατό εργαλείο σε συνδυασμό  πάντα με ένα δυνατό σωματείο.
Είναι απαράδεκτο ο πρόεδρος του συνδικάτου για να καλύψει προφανώς δικά του αδιέξοδα να καταφέρεται με αήθη τρόπο κατά της Ε.Υ.Α.Ε  ΒΕΕ και του Συντονιστή της.
Τον καλούμε να ασχοληθεί με προβλήματα των εργαζομένων ως οφείλει  και να σταματήσει να λασπολογεί οτιδήποτε δεν του ανήκει και δεν μπορεί να χειραγωγήσει.
Είναι τουλάχιστον άκομψο ο Πρόεδρος να αδειάζει και τον εκπρόσωπο του ΠΣΕΕΠ και Οργανωτικό Γραμματέα , που συμμετείχε στην διαδικασία και μάλιστα ήταν αρνητική η θέση του ως προς αυτό το ζήτημα απέναντι στην εταιρία. Εμπλέκει και  τον συνάδελφο εργοδηγό της μονάδος που ήταν πλήρης ενημερωμένος από εμάς ότι το θέμα της έγκρισης άδειας εργασίας από εργολαβικό προσωπικό πρέπει να σταματήσει , να μην εγκρίνει ως εργοδηγός διότι είναι έκθετος χωρίς να υπάρχουν αποκλίσεις για τις  διαδικασίες , επίσης ότι αναδείξαμε το θέμα στις Α & Β τριμηνιαίες Συσκέψεις για την υγιεινή και ασφάλεια στις ΒΕΕ.  Πραγματοποιήθηκαν στις 19/06/2014 υπάρχουν τα πρακτικά αναρτημένα στο INTRANET από τις 03/07/2014  ( Έκδοση Άδειας Εργασίας από εργολαβικό προσωπικό στη UNIT-85 στερεοποίηση θειου.) 
Ο Πρόεδρος  κατήγγειλε στη Γενική Συνέλευση ότι η επιτροπή και ο συντονιστής της εκ του πονηρού είπαν στον συνάδελφο εργοδηγό να συνεχίσει να εγκρίνει άδειες εργασίας  εκτός διαδικασίας. Διαψεύστηκε από τους ίδιους τους συναδέλφους .  
Και εν πάση περιπτώσει θα περίμενε κανείς από τον Πρόεδρο του συνδικάτου να έχει την ευθιξία και το σθένος να μην κατηγορεί εν απουσία του τον οποιοδήποτε συνάδελφο και εν του προκειμένου τα μέλη της  Ε.Υ.Α.Ε BEE και τον Συντονιστή , χωρίς τουλάχιστον να  ακούσει την επιτροπή και χωρίς να τους επιτρέψει να υπερασπιστούν τον θεσμικό τους ρολό , προσπαθώντας να τους εκθέσει απέναντι στους συναδέλφους με ψέματα. Τα πρακτικά και οι συνάδελφοι που συμμετείχαν το διαψεύδουν έτσι κι άλλως.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΑΥΤΩΝ .
                  ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Α.Ε
ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΔΗΣ.ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ.ΣΤΑΥΡΟΣ
ΖΟΡΜΠΑΣ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ


ΤΑΙΠΕΔ προς ΔΕΠΑ: Δανειστείτε για να πάρουμε επιστροφή κεφαλαίου


Μείζον θέμα προκύπτει από την απαίτηση  που εγείρει το ΤΑΙΠΕΔ, προς τη ΔΕΠΑ να προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει επιστροφή κεφαλαίου προς τους δύο μετόχους της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το ΤΑΙΠΕΔ ζητεί να μειωθεί κατά 350 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της κρατικής εταιρείας, στην οποία το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) ελέγχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35%.

Ωστόσο από την πλευρά της, η ΔΕΠΑ, έχει καταστήσει σαφές ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι διαθέσιμα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία. 

Η απάντηση της ΔΕΠΑ ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή για το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επανήλθε με πρόταση, η εταιρεία να προχωρήσει σε δανεισμό ώστε να βρει τα κεφάλαια που θα επιστραφούν στους μετόχους. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η ΔΕΠΑ, παρά τα έντονα προβλήματα στην αγορά ενέργειας έχει καταφέρει να διατηρήσει έναν υγιή ισολογισμό εμφανίζοντας σχέση ιδίων κεφαλαίων προς δανειακά 10 προς 1 (δηλαδή έχει εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει και εμμένει στην απαίτηση του προς τη διοίκηση της ΔΕΠΑ επικαλούμενο ότι είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο αντλεί έσοδα που κατευθύνονται για τη μείωση του Δημόσιου Χρέους, από αποκρατικοποιήσεις.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία δανεισμού της ΔΕΠΑ, τότε από τα 350 εκατ. ευρώ περίπου 230 θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα 120 εκατ στα ΕΛΠΕ. Δηλαδή επί της ουσίας ασκούνται πιέσεις να επιβαρυνθεί η ΔΕΠΑ με δανεισμό με τα κεφάλαια να μην πηγαίνουν σε κάποια παραγωγική επένδυση αλλά για να διευκολυνθούν με φρέσκα κεφάλαια οι μέτοχοι.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο με ανακοίνωσή του το τμήμα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κάνει λόγο για καταστροφικές επιλογές για τη ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι "Μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ στη Gazprom ... επιχειρείται η οικονομική αφαίμαξη από τους μετόχους, υποχρεώνοντας  τη ΔΕΠΑ να δώσει 200 εκ ευρώ σε αυτούς (τους μετόχους) αφού έχουν πάρει ήδη όλα τα μερίσματα που τους αναλογούν.

Επειδή η ΔΕΠΑ δεν έχει τόσα χρήματα διαθέσιμα, την εξαναγκάζουν να δανειστεί για να τα δοθούν στα ΕΛΠΕ και στο ΤΑΙΠΕΔ". 

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ διατηρεί κομβική θέση  στην αγορά ενέργειας και την εθνική οικονομία αφού μεταξύ άλλων χρηματοδοτεί μεγάλους πελάτες της μέσω ρυθμίσεων χρεών που έχουν, έχει ανάγκη ρευστότητας για να αντιμετωπίσει τις δαπάνες προμήθειας (ρήτρες) που για πρώτη φορά θα επιβληθούν από τη συμφωνία με την Gazprom (take or pay), λόγω μειωμένης ζήτησης, χρειάζεται ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν έλλειψη ΦΑ λόγω της κρίσης της Ουκρανίας για την προμήθεια LNG που είναι ακριβότερο.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ που υποτίθεται «αξιοποιεί» τη Δημόσια περιουσία, πρωτοστατεί σε αυτή τη καταστροφική για τη ΔΕΠΑ και το δημόσιο συμφέρον πρωτοβουλία, ενώ η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Τον Οκτώβριο 2015 οι συμβάσεις τα πετρέλαια σε Ιόνιο και Κρήτη

Τον Οκτώβριο 2015 οι συμβάσεις τα πετρέλαια σε Ιόνιο και Κρήτη
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η προκήρυξη του διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και τον Οκτώβριο του 2015 αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους, αφού μεσολαβήσει η υποβολή των προσφορών (υπολογίζεται τον Απρίλιο του 2015) και η αξιολόγησή τους ως τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Το χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό, μέσω του οποίου η Ελλάδα παραχωρεί 20 θαλάσσιες περιοχές («blocks») για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων παρουσίασε σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο η κ. Αλ. Σδούκου, νομική σύμβουλος και διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η ίδια, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα των επενδύσεων στον τομέα των ερευνών στη χώρα μας στα οποία περιλαμβάνονται οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, τα πρόσφατα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες, το διαφανές και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, η χαμηλή φορολογία (25 %) και η στρατηγική θέση της χώρας που αποτελεί όπως είπε ασφαλές λιμάνι σε μια ταραγμένη περιοχή.

Για έντονο ενδιαφέρον ενεργειακών εταιρειών αναφορικά με τον διαγωνισμό, έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος παρουσίασε τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας (αγωγός ΤΑΡ, αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, προοπτική κατασκευής νέου σταθμού ΥΦΑ στη Β. Ελλάδα). Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ως το τέλος του έτους θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), ο οποίος έχει την υποστήριξη των δύο κυβερνήσεων και προβλέπεται να λειτουργεί το 2016. Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, ο κ. Μανιάτης απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόρυξης μη συμβατικού αερίου ή πετρελαίου, λέγοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η πιθανότητα εξόρυξης shale gas ή shale oil στην Ελλάδα».

Την απόφαση της Energean (είναι η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου) να συμμετάσχει στον προσεχή διαγωνισμό για έρευνες στις περιοχές 'Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μ. Ρήγας. Η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις για έρευνες στα Ιωάννινα και το Κατάκολο, οι οποίες κυρώθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή και θα προχωρήσει άμεσα σε έναρξη εργασιών. Παράλληλα, υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 220 εκατ. ευρώ στον Πρίνο, (όπου τα απολήψιμα αποθέματα είναι 30 εκατ. βαρέλια), με στόχο την αύξηση της παραγωγής στα 10.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή στο διαγωνισμό για Ιόνιο και Κρήτη.

Τέλος, ο διευθυντής πετρελαϊκής πολιτικής του ΥΠΕΚΑ Γ. Τσιφουτίδης παρουσίασε στοιχεία που τεκμηριώνουν τις γεωλογικές αναλογίες του ελληνικού υπεδάφους με αυτά της Αλβανίας και της Ιταλίας όπου έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΓΣΕΕ: Οι θέσεις της ΓΣΕΕ στην τριμερή συνάντηση στο ILO


Την ξεκάθαρη και κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο αλλά και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων εξέφρασε η ΓΣΕΕ δια στόματος του προέδρου της Γιάννη Παναγόπουλου, στην τριμερή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη μετά από πρωτοβουλία της Διεθνούς Oργάνωσης Εργασίας.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ με την επισήμανση ότι ο διάλογος γίνεται με το φάντασμα της τρόικας να πλανάται στην αίθουσα, αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό νόμο απέρριψε κατηγορηματικά κάθε συζήτηση περί αλλαγής, ‘βελτίωσης’, ‘εκσυγχρονισμού’ κτλπ του νόμου 1264 για τον «Εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος & την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων».
Τόνισε μάλιστα ότι ο νόμος 1264 πέρα από τον ιστορικό και εμβληματικό του χαρακτήρα αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικού νομοθετήματος.
Όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ο κύριος Παναγόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της Συνομοσπονδίας ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, υπογραμμίζοντας τις δραματικές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την πλευρά της ΓΣΕΕ στο γεγονός ότι στην Ελλάδα το 95% των απεργιών έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές καταλύοντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας. Τονίστηκε δε ότι με τις μνημονιακές πολιτικές που υλοποίησε η κυβέρνηση, ο κοινωνικός διάλογος έχει ουσιαστικά καταργηθεί, ενώ έχουν διωχθεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η συλλογική αυτονομία

ΠΗΓΗ:gsee.gr

ANAKOINΩΣΗ ΕΥΑΕ ΒΕΕ

  
Σήμερα πραγματοποιήθηκε το συμβούλιο της ΕΥΑΕ για τα τρέχων θέματα   που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια, ενόψει της τριμηνιαίας συνάντησης με την εταιρία .Στο συμβούλιο κατατέθηκε πρόταση μομφής από το μέλος Γιαννίκο Παναγιώτη προς τον συντονιστή Γενιτσαρίδη  Πρόδρομο με θέμα την σωστή λειτουργία και ανασύσταση της ΕΥΑΕ  . Η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία στα μελή της επιτροπής και απεφάνθη με ΔΥΟ υπέρ ΕΝΑ κατά και ΕΝΑ λευκό η ανασύσταση  της επιτροπής  με τα εξής  αποτελέσματα :
Συντονιστής - Γιαννίκος Παναγιώτης
Αναπληρωτής συντονιστής – Χριστίδης Σταύρος 
Γραμματέας- Ζορμπάς Ευάγγελος
Μέλος - Γενιτσαρίδης Πρόδρομος