Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ο ΔΡΑΧΜΟΒΙΟΣ !...



ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Συζητήσεις Σκουρλέτη για τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Βενεζουέλας στους υδρογονάνθρακες


Η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ  Ελλάδας και Βενεζουέλας συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν  ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο Γενικός  Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος,   με τον  Πρεσβευτή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Farid Fernández. 

Οι δύο χώρες έχουν ήδη συνομολογήσει την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στο πεδίο  των υδρογονανθράκων. Η συγκεκριμενοποίηση αυτής της  συνεργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ταξιδιού  του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γιώργου Τσίπρα,  ο οποίος αναχωρεί αύριο για το Καράκας.

Ο κ. Fernández  εξέφρασε τη....

Γεμάτος ζωή ο κόλπος της Καβάλας, έδειξαν οι σεισμικές έρευνες της Energean στον Πρίνο

Αποτέλεσμα εικόνας για Γεμάτος ζωή ο κόλπος της Καβάλας, έδειξαν οι σεισμικές έρευνες της Energean στον Πρίνο
Κοπάδια από τρία είδη δελφινιών καθώς και φάλαινες –φυσητήρες κατέγραψαν οι Παρατηρητές Θαλασσίων Θηλαστικών- MMO's (Marine Mammals Observers) στη διάρκεια διεξαγωγής των σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων (3D) που πραγματοποίησε η Energean Oil & Gas στον Κόλπο της Καβάλας, με στόχο την προετοιμασία των νέων γεωτρήσεων και τον εντοπισμό νέων πιθανών κοιτασμάτων στη Λεκάνη του Πρίνου.

Οι τέσσερις MMO's, μεταξύ των οποίων και μέλη αλιευτικών φορέων, καθώς και η Παρατηρητής Παθητικών Ηχητικών Σημάτων (Passive Acoustic Monitoring – PAM) οι οποίοι επέβαιναν στα πλοία «Polar Marquis» και «Artemis Arctic» εκ μέρους του οργανισμού Geo –Marine Consultants, συνέταξαν μία εκτενή αναφορά για τις...

Σενάριο για «κρατικοποίηση» του ΑΔΜΗΕ με swap μετοχές ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ


Εντός της εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να γίνουν οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για την ενέργεια, με την πώληση του ΑΔΜΗΕ να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Και αυτό γιατί η πώληση της εταιρείας των δικτύων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την τελική συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, με τον αστερίσκο ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα – επιλογή, αντί της αποκρατικοποίησης, να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική, που θα δημιουργεί συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού στην αγορά του ηλεκτρισμού.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, η επικρατέστερη λύση για την πλευρά της κυβέρνησης που δεν κρύβει ότι προτιμά υπό...

Τα... μυστήρια του Θρακικού Πελάγους και ο ρόλος των ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγη
Είναι δυνατόν μια νομοθετική διευθέτηση της προηγούμενης τριακονταετίας που είχε στόχο να διασφαλίσει τη χώρα από πιθανές περιπέτειες με τους εξ Ανατολών γείτονες, να λειτουργεί σήμερα ως ανάχωμα για την πραγματοποίηση ερευνών για πετρέλαιο και μάλιστα με πάρα πολλές πιθανότητες επιτυχίας;
Την πτυχή του θέματος αυτού, την παρακολουθήσαμε ως δικαστική διένεξη μεταξύ των ΕΛ.ΠΕ. και της Energean (πετρέλαια Πρίνου), όταν η τελευταία επιχείρησε να πραγματοποιήσει σεισμικά τριών διαστάσεων σε θαλάσσια περιοχή του Θρακικού, την οποία κρατούν παγωμένη τα ΕΛ.ΠΕ. Τη δυνατότητα αυτή την έχει τυπικά η ελληνική πετρελαϊκή. Ως «συνέχεια» της τότε κρατικής ΔΕΠ-ΕΚΥ, στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή την οποία ελέγχει με 25% μέλος κοινοπραξίας με την καναδική Calfrac, έχει από το νόμο δικαίωμα να ασκεί veto σε κάθε κίνηση που αφορά την πραγματοποίηση ερευνών. Ο λόγος είναι ότι ένα μέρος της θαλάσσιας έκτασης που ελέγχει η κοινοπραξία Calfrac –ΕΛΠΕ, βρίσκεται εκτός των έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

Η Energean από την πλευρά της που έχει θέσει ως στόχο την ...

Η μόνη αλήθεια...




ΠΗΓΗ:larkikanea.blogspot.gr

Ιστορικά χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγη
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων μηνών κινούνταν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά τη βουτιά των χρηματιστηριακών αγορών στην Κίνα και εν μέσω ενδείξεων ότι η προσφορά του «μαύρου χρυσού» έχει φθάσει σε σημείο κορεσμού.

Οι μετοχές στην Κίνα υποχώρησαν περισσότερο από 8% σήμερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εδώ και οκτώ χρόνια, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

«Σήμερα η τιμή του πετρελαίου καθορίζεται από την βουτιά στις...