Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοινώθηκε νέος διεκδικητής του τίτλου της δεύτερης Γης


Gliese 876 Глизе 876 красный карлик в созвездии Водолея планетарная система
Νέος διεκδικητής για τον τίτλο της δεύτερης Γης εμφανίστηκε στη λίστα των εξωπλανητών, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν καταφύγιο για ζωή στην επιφάνειά τους. Η νέα υπερ-Γή Gliese 163 βρίσκεται στην εσωτερική άκρη της κατοικήσιμης ζώνης του «Κόκκινου Νάνου» Gliese 163 και πιθανότατα διαθέτει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά της.
Εντόπισαν τον εξωπλανήτη οι αστρονόμοι, που εργάζονται στο Αστεροσκοπείο Λα Σίλια στη Χιλή. Η μάζα του νέου πλανήτη ξεπερνά τη γήινη κατά 6,9 φορές, περιστρέφεται η Gliese 163c γύρω από τον ήλιο της σε 26 ημέρες. Όλο το πλανητικό αυτό σύστημα βρίσκεται σε απόσταση 49 ετών φωτός από τη Γη, προς την κατεύθυνση του αστερισμού Χρυσός Ιχθύς. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Παλιότερα μας έλεγες ότι δεν σε παίρνει να χάσεις το μεροκάματο.... Τώρα ...που σου παίρνουν ένα μηνιάτικο το χρόνο γιατί δεν απεργείς;;

Μ. Παπαγεωργίου: Στόχος της Κυβέρνησης η Σταδιακή Απεξάρτηση από τα Εισαγόμενα Καύσιμα



Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας από τα εισαγόμενα καύσιμα, δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Α. Παπαγεωργίου, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών του βαλκανικού συνεδρίου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
«Σχεδιάζουμε τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα καύσιμα, ιδιαίτερα στη σημερινή ρευστή οικονομική συγκυρία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η χώρα μας «λόγω του γεγονότος ότι εισάγει το σύνολο των αναγκών της σε πετρέλαιο και του ενεργειακού της ισοζυγίου που εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 50% από αυτό, υφίσταται δυστυχώς με άμεσο τρόπο αυτή την περίοδο, τις επιπτώσεις από την έλλειψη σταθερότητας».
Ο υφυπουργός επανέλαβε τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα, θα μπορούσε, σε βάθος 15ετίας, να καλύπτει από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της.
Επιδίωξη της χώρας, πρόσθεσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, είναι η ενεργός συμμετοχή στα σχεδιαζόμενα έργα για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από νέες πηγές, όπως αυτήν της περιοχής της Κασπίας, είτε και από νέες διαδρομές αερίου. «Για την εκπλήρωση του στρατηγικού της ρόλου και τη διακίνηση φυσικού αερίου είτε σε αέρια, είτε σε υγροποιημένη μορφή (LNG)», συνέχισε, «η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει υφιστάμενες υποδομές, αλλά και νέες που βρίσκονται ήδη υπό σχεδιασμό. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην γειτονική Κύπρο και το Ισραήλ, η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για εμάς».
Αναφερόμενος τέλος, στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι τόσο στην περίπτωση του Ομίλου ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ όσο και σε αυτή των ΕΛΠΕ, θα προκριθεί η πρόταση που «θα εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και το δημόσιο συμφέρον». 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Η νέα κρίση στην Ισπανία προκλήθηκε από την απειλή αυτονόμησης της Καταλωνίας


испания протест испания мадрид протест мадрид демократия испания
Σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών σημειώθηκε σήμερα στην Ισπανία. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης έπεσε κατά 2,27 %. Ταυτοχρόνως έχασαν απότομα την αξία τους τα ομόλογα του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ο νέος γύρος της κρίσης προκλήθηκε όχι μόνο από τη συνεχιζόμενη χειροτέρευση της οικονομικής και χρηματιστικής κατάστασης της Ισπανίας. Όπως επεσήμαναν σήμερα η εφημερίδα του Λονδίου Financial Times, η κρίση στη χώρα αυτή της ευρωζώνης γίνεται βαθύτερη εν μέσω φόβων σχετικά με την πιθανή απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία. «Οι ξαφνικές τοπικές εκλογές, που ορίστηκαν στην Καταλωνία, ανοίγουν το δρόμο στην ανακήρυξη αυτού του τμήματος της χώρας ως ανεξάρτητου», αναφέρει η εφημερίδα. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Υπέρ της αντίστασης και όχι της αντίδρασης τάσσεται ο Ν. Φωτόπουλος



"Τη μπουλντόζα της τρόικας δεν τη σταματάς με παρακάλια και γαρύφαλλα αλλά με ρουκέτες στις ερπύστριες", αναφέρει σε αποψινή του δήλωση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος ο οποίος τάσσεται υπέρ της αντίστασης και όχι της αντίδρασης.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ έχει εισηγηθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με απεργίες και κύμα καταλήψεων σε υπουργεία, Οργανισμούς και ΔΕΚΟ. Ζητά επίσης συντονισμό της δράσης της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ με στόχο να μην κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση τα μέτρα προκειμένου, όπως αναφέρει, "να μη δίνεται η εντύπωση ότι ο αγώνας είναι για τα μάτια και τουφεκιά στον αέρα".
ΠΗΓΗ:.capital.gr

Δελτίο Τύπου - Μηνύματα συμπαράστασης για τη σημερινή Γενική Απεργία - Διακήρυξη Μαδρίτης



Με ένα κείμενο – διακήρυξη που συνυπογράφουν οι επικεφαλείς συνδικαλιστικών οργανώσεων από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου τάσσονται κατά των βάναυσων μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα μας και ζητούν αλλαγή πολιτικής ώστε να σταματήσει όπως τονίζουν «να οδηγείται η χώρα σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».
Στη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Συνάντησης Κορυφής της Μαδρίτης, οι Πρόεδροι και οι Γενικοί Γραμματείς 18 Συνομοσπονδιών της Ευρώπης αλλά και η ΣΕΣ επισημαίνουν την αναγκαιότητα να συζητηθούν και να εφαρμοστούν οι εναλλακτικές πολιτικές που προτείνουν τα συνδικάτα όσον αφορά στο έλλειμμα και το χρέος, την απασχόληση, την ανάπτυξη, την εφαρμογή ενός νέου ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου. 
Την ίδια ώρα πλήθος μηνυμάτων αλληλεγγύης από συνδικάτα της Ευρώπης αλλά και από την Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, δέχθηκε η ΓΣΕΕ για τη σημερινή 24ωρη Γενική απεργία. 
Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Σάρα Μπάροου σε επιστολή που απέστειλε εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων τονίζοντας ότι τα μέτρα που επιβάλλονται όχι μόνο είναι απάνθρωπα και αντιδημοκρατικά αλλά νομοτελειακά οδηγούν στη φτώχεια την ελληνική κοινωνία. 
Την αντίθεσή της στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας εξέφρασε στο μήνυμα συμπαράστασης της προς τη ΓΣΕΕ και η Γεν.Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ. Η Γραμματέας της ΣΕΣ επανέλαβε την πάγια θέση των ευρωπαϊκών συνδικάτων για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για την οικονομία στη χώρα μας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Μια ξεχασμένη επίσκεψη του Γκαίμπελς στο σπίτι των Μέρκελ, στην Αθήνα, το 1939 !



Πρόσφατα ερωτήθηκα από φίλους, μόλις κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο το βιβλίο μου με τίτλο «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια», όπου περιέχονται πολλά στοιχεία για τους οικονομικούς δοσιλόγους, αν υπάρχουν και άλλα που ενδεχομένως θίγουν άλλα σημαίνοντα πρόσωπα. Η αλήθεια είναι ότι έδωσα στη δημοσιότητα όσα αναμφισβήτητα στοιχεία υπήρχαν για το θέμα αυτό, χωρίς επιλεκτικά να αφαιρέσω ή να προσθέσω, φυσικά μέσα στο αντικείμενο του βιβλίου αυτού. Όταν εντός του έτους θα κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο μου για την Ιστορία της Κατοχής, που θα αναφέρεται συνολικά και αναλυτικά στη δράση των πολιτικών και οικονομικών δοσιλόγων κατά την περίοδο 1941-44, ασφαλώς θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
Η πρόθεσή μου ήταν μέσα από το βιβλίο που εκδόθηκε να αναδείξω στο πρώτο μέρος, όπως προκύπτει από τον τίτλο, την ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή, ενώ στο δεύτερο μέρος γίνεται εκτενής λόγος για τα κατοχικά δάνεια. Αν και μέσα σ’ ένα ιστορικό βιβλίο δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναγωγές στη σημερινή πραγματικότητα, θεώρησα υποχρέωσή μου να τονίσω ότι η διεκδίκηση των κατοχικών δανείων δεν είναι μια αστεία υπόθεση και ότι πρόκειται για μια απολύτως έγκυρη διεκδίκηση από την ελληνική πολιτεία. Η έκκλησή μου προς την παρούσα πολιτική ηγεσία ήταν σαφής και διατηρώ την ελπίδα ότι θα αξιοποιηθεί άμεσα το ζήτημα αυτό, διότι ένας ιστορικός συγγραφέας δεν παύει να είναι ένας αγωνιών Έλληνας πολίτης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ



ΔΗΜ.ΑΡ.: Να σταματήσουν οι προσλήψεις
Να σταματήσει η βιομηχανία προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή ζήτησε χθες η ΔΗΜ.ΑΡ. μετά το ζήτημα που ανέκυψε εξαιτίας του διορισμού σε αντίστοιχες υπαλληλικές θέσεις συγγενικών προσώπων των Β. Πολύδωρα και Γ. Τραγάκη.
Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ
Τρία ερωτήματα:
α) Μήπως η κ. Χαρά Ζαράνη έχει κάποια συγγένεια με τον κ.Ηλία Ζαράνη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με...
έντονη δραστηριότητα; Μήπως ήταν υποψήφια βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ στην Πρέβεζα
β) Η κ. Έρση-Βασιλεία Βουδούρη μήπως ήταν υποψήφια με την παράταξη του Γρηγόρη Ψαριανού στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές;
γ) Ο Σωτήριος Μαυροκεφαλίδης του Χρήστου μήπως είναι συγγενής με τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, υποψήφιο της ΔΗΜ.ΑΡ. στη Β΄ Αθηνών;
ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Ξαφνική δήλωση στήριξης ΗΠΑ σε Ελλάδα και ... δίνουν δωρεάν τεράστιες ποσότητες όπλων!



 Δεύτερο σημαδία εντός ολίγων ημερών ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες - για διάφορους λόγους - να μην αποτρέψουν την εσωτερικη κατάρρευση στην Ελλάδα: Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση.
 H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον «εξέφρασε την κατανόηση των ΗΠΑ και την αναγνώριση των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού, ο οποίος προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Έχουμε δηλώσει πολύ σαφώς ότι μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η επιτυχία της....
ευρωπαϊκής οικονομίας και της ευρωζώνης. Οι πρόσφατες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία μας έστειλαν σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή αντιμετώπιση στην Ευρώπη της διαχείρισης του προβλήματος».
Η δήλωση έρχεται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά κλυδωνίζεται στην προσπάθειά της να λάβει μέτρα που κυμαίνονται μεταξύ των 11,5 και 20 δισ. ευρώ και η ίδια η ελληνική κοινωνία είναι σε αναβρασμό. Ο αμερικανικός Τύπος σημειώνει ότι "Η Ελλάδα μπορεί να πέσει στην άβυσσο, αν δεν βρεθεί γρήγορα μια λύση στο οικονομικό πρόβλημα" και σίγουρα η δήλωση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι ένα ουσιαστικό μήνυμα στήριξης της χώρας, ειδικά προς τις αγορές. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εντατικοί έλεγχοι για τις "πειραγμένες" αντλίες υγρών καυσίμων



Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη σωστή λειτουργία των αντλιών υγρών καυσίμων και στους διανομείς υγραερίου σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, έχει γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ορισμό οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης για τα «όργανα μέτρησης» και τα «μη αυτόματα όργανα ζύγισης» ενώ, στο μεταξύ, μόλις προχθές οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών κατήγγειλαν ότι οι "πειραγμένες" αντλίες είναι κάτι σύνηθες πλέον στην αγορά μας.
Με την πρόσκληση του υπουργείου, καλούνται οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να οριστούν ως κοινοποιημένοι οργανισμοί για τις αντλίες υγρών καυσίμων και διανομείς υγραερίου, και να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα, έως τις 20 Δεκεμβρίου 2012.
Κατά την επαλήθευση των οργάνων μέτρησης, οι φορείς πρέπει να εφαρμόζουν το κεφάλαιο «initial verification (αρχική επαλήθευση)» που αναφέρεται στην αντίστοιχη με το μετρητικό όργανο Διεθνή Σύσταση του OIML.
Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από περιγραφή των δραστηριοτήτων αξιολόγησης της συμμόρφωσης για το συγκεκριμένο όργανο μέτρησης για την οποία ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια, καθώς και από πιστοποιητικό διαπίστευσης, όταν αυτό υπάρχει, το οποίο εκδόθηκε από το ΕΣΥΔ ή άλλο οργανισμό διαπίστευσης, δια του οποίου πιστοποιείται ότι ο οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης πληροί τις απαιτήσεις του νόμου. 
ΠΗΓΗ:newsit.gr

Ο Γιάννης Παναγόπουλος προτίμησε να πάει στη Μαδρίτη αντί για την απεργία της ΓΣΕΕ


Ο Γιάννης Παναγόπουλος προτίμησε να πάει στη Μαδρίτη από τη γενική απεργία της Γ
Από το Πεδίο του Άρεως ξεκίνησε η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με χιλιάδες κόσμου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Ωστόσο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνδικάτων απουσίαζε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος προτίμησε να πάει στη Μαδρίτη για την πανευρωπαϊκή συνάντηση Συνδικάτων.
Ωστόσο η επιλογή του να μην λάβει μέρος στη γενική απεργία σίγουρα είναι μία κίνηση που δεν θα περάσει απαρατήρητη.
Υπενθυμίζεται πως παλαιότερα ο κ.Παναγόπουλος είχε αποδοκιμαστεί από απεργούς, ενώ είχε πέσει και θύμα ξυλοδαρμού.
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Συγκρούστηκαν στο Φαρμακονήσι σκάφη της Ελληνικής και της Τουρκικής ακτοφυλακής



Σοβαρό επεισόδιο έγινε στις 3 τα ξημερώματα όταν σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής ζήτησε από σκάφος της FRONTEX που έκανε περιπολία ανοικτά από το Φαρμακονήσι στα Ελληνικά χωρικά ύδατα να… απομακρυνθεί.
Οπως γράφει το DefenceNET, οι Σλοβένοι ενημέρωσαν αμέσως το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο έστειλε ένα δικό μας σκάφος. Ο κυβερνήτης του Τουρκικού ζήτησε με προκλητικό τρόπο κι από το το ελληνικό να απομακρυνθεί με τον ισχυρισμό ότι βρισκόταν σε Τουρκικάνερά αλλά πήρε την απάντηση: «Εδώ είναι Ελλάδα και πρέπει άμεσα να αποχωρήσετε».
Το τουρκικό σκάφος δεν αποχώρησε και προσπάθησε να εμβολίσει το ελληνικό αξιοποιώντας την την υψηλή ταχύτητα και την καλύτερη ικανότητα ελιγμών του αφου είναι ένα από τα νέα 11μετρα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Ομως ο Ελληνας κυβερνήτης κυβερνήτης αν και το σκάφος του ήταν παλιό, κατάφερε να αποφύγει τον εμβολισμό και τελικά να στραφεί προς την πλευρά του τουρκικού, με αποτέλεσμα να δύο σκάφη να συγκρουστούν!
Η συνέχεια ήταν επεισοδιακή καθώς οπλίστηκαν και απασφαλίστηκαν τα όπλα και από τις δύο πλευρές, αλλά η ψυχραιμία του Έλληνα κυβερνήτη οδήγησε σε αποκλιμάκωση αφού έδωσε εντολή να κατεβούν τα όπλα ζητώντας όμως παράλληλα από τους Τούρκους να αποχωρήσουν όπως και έγινε. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία ή η οικονομία;



Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του Συντάγματος «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία». Λαϊκή κυριαρχία όμως σημαίνει ταυτόχρονα και Εθνική Κυριαρχία, όμως η τελευταία έχει παραχωρηθεί στους οικονομικά κυρίαρχους δανειστές και κανένας πολίτης δεν κουνιέται. Επομένως ποιο είναι άραγε....
το θεμέλιο του πολιτεύματος; Η λαϊκή κυριαρχία ή η οικονομία;
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό». Όμως σύμφωνα με την πολιτική επιστήμη πηγές της εξουσίας είναι:1) Το χρήμα, 2) η βία, 3) η κοινωνική θέση, 4) η ψήφος και 5) η κατοχή ΜΜΕ. Δεδομένου ότι στις μέρες μας η κοινωνική θέση έχει πλέον ατονήσει και με δεδομένο ότι η βία και τα ΜΜΕ για να λειτουργήσουν απαιτούν χρηματοδότηση, στην ουσία μένουν δύο πηγές εξουσίας, το χρήμα και η ψήφος. Αν όμως κρίνουμε από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Νότο γενικότερα, τότε διαπιστώνουμε πως στην ουσία το χρήμα κερδίζει την πρώτη θέση ως πηγή κάθε εξουσίας και η ψήφος μας κατάντησε να αποτελεί απλά το απαραίτητο κοινωνικό χαλαρωτικό, χωρίς επί της ουσίας να επηρεάζει τα πράγματα.
Γίνεται φανερό πως για να βγούμε από αυτόν τον σύγχρονο εφιάλτη, μόνο μια λύση υπάρχει. Να αποτελέσει η ψήφος μας την πραγματική πηγή κάθε εξουσίας.
Αυτό όμως απαιτεί ριζική συνταγματική αλλαγή, δηλαδή αλλαγή των όρων δόμησης του δυναστικού κράτους, ώστε να πάψει αυτό να είναι υποχείριο των οικονομικών συμφερόντων που νέμονται την κοινωνία και να γίνει όργανο στην υπηρεσία του κοινωνικού συμφέροντος.    
ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr

Η Vitol Παρακάμπτει τις Δυτικές Κυρώσεις και Εμπορεύεται Ιρανικό Πετρέλαιο



Η Vitol, μεγαλύτερος οίκος εμπορίας πετρελαίου παγκοσμίως, αποφάσισε να παρακάμψει τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελών και να εμπορευτεί ιρανικό πετρέλαιο, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Η κίνηση αυτή αποτελεί πλήγμα για την στρατηγική της Δύσης απέναντι στην Τεχεράνη και στο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Τον περασμένο μήνα, η Vitol αγόρασε 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου κατάλληλου για ηλεκτροπαραγωγή από το Ιράν και τα προσέφερε σε κινεζικές εταιρείες, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών σε ομίλους της Ασίας και της Μέσης Ανατολής που μίλησαν στο πρακτορείο. Σημειώνεται επίσης ότι η Vitol δεν δεσμεύεται από τις δυτικές κυρώσεις διότι η έδρα της είναι στην Ελβετία, η οποία δεν έχει υιοθετήσει αντίστοιχα αυστηρά μέτρα.
Νωρίτερα φέτος, η Vitol φαινόταν πως είχε διακόψει την εμπορία ιρανικού πετρελαίου, αλλά πλέον αποκαλύπτεται ότι οι δραστηριότητες αυτές συνεχίστηκαν σε ένα βαθμό. Στο άρθρο τονίζεται επίσης ότι ο επικεφαλής της Vitol, Ίαν Τέιλορ, είναι ένας Βρετανός που διατηρεί σχέσεις με το συντηρητικό κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Ντέιβιντ Κάμερον, γεγονός που συγκεντρώνει αρνητικά σχόλια, δεδομένης της προσήλωσης της χώρας ενάντια στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμμορφώνεται με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο η Gazprom;



Η ρωσική Gazprom θα διαχωρίσει τις μονάδες της στην Ευρώπη προκειμένου να συμμορφωθεί με το τρίτο ενεργειακό πακέτο και να αποφύγει τους ισχυρισμούς περί αντιμονοπωλιακών πρακτικών της Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου. Η Κομισιόν τόνισε ότι δε θα σχολιάσει τα δημοσιεύματα.
Η σχεδιαζόμενη αλλαγή προβλέπει την διάσπαση της Gazprom σε δύο οντότητες, η μία θα πουλά το φυσικό αέριο στους ευρωπαίους πελάτες και άλλη θα μεταφέρει το αέριο. Το πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει την Gazprom να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, το οποίο και δεν επιτρέπει στις εταιρείες φυσικού αερίου να διατηρούν παράλληλα τα δίκτυα μεταφοράς και πώλησης του φυσικού αερίου.
Η Gazprom πουλά φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της θυγατρικής εταιρείας Gazpromexport. Η τελευταία κατέχει το 100% της Gazprom Germania GmbH, η οποία κατέχει τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Gazprom Marketing & Trading Limited στη Βρετανία, η Gazprom Schweiz AG στην Ελβετία και μετοχές στις Wingas και Wintershall.
Αυτή την περίοδο η Κομισιόν διεξάγει έρευνα σχετικά με το εάν η Gazprom έχει προβεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και «μαγείρεμα» των τιμών φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Στο μεταξύ η ΕΕ παίρνει το 25% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η φερόμενη μεταρρύθμιση στο εσωτερικό της Gazprom, κάτι που δεν σχολίασε η εταιρεία, θα δημιουργήσει δύο θυγατρικές- την Gazprom Storage & Transport για τις υποδομές και την GMT Holding για την εμπορία, σύμφωνα με το Ria Novosti.
Η ιστοσελίδα RBK τόνισε ότι ο θυγατρικές θα εγγραφούν στην Ελβετία.  
ΠΗΓΗ:energia.gr

Ένα διαστημόπλοιο για πρώτη φορά δεν κατόρθωσε να αποσυνδεθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


мкс открытий космос космонавты
Αναβλήθηκε η αποσύνδεση του μη επανδρωμένου μεταγωγικού διαστημοπλοίου ATV-3 (Εντοάρντο Αμάλντι) από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αποδίδει όλες τις ευθύνες σε βλάβη στο ρωσικό διαμέρισμα του Σταθμού. Στο ρωσικό Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων δηλώνουν ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα πριν βγουν συμπεράσματα. Είναι η πρώτη περίπτωση στην ιστορία του ΔΔΣ, που αναβάλλεται η αποσύνδεση μεγάλου διαστημικού σκάφους. Το «φορτηγό» σκάφος «Εντοάρντο Αμάλντι» έπρεπε τη νύχτα που πέρασε να εγκαταλείψει το Σταθμό σε τροχιά, μετά από ένα 24ωρο θα εισερχόταν στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας και τα συντρίμμια του θα έπεφταν στον Ειρηνικό ωκεανό. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Ένα μεγάλο σκάνδαλο και εθνικό έγκλημα υπό εκκόλαψη






Θα είναι μέγα σκάνδαλο, εθνικό έγκλημα, αν συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο πώλησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων
Στο σφυρί, ως γνωστόν, έχει βγάλει η κυβέρνηση και τα ΕΛΤΑ. Και η τιμή τους για όποιον ενδιαφέρεται είναι κάποια... ψωροεκατομμύρια. Μόλις 55.000.000 ευρώ. Όταν το 2007 η αξία τους υπολογιζόταν σε 240.000.000 ευρώ. Στα τελευταία μάλιστα 7 χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις στα ΕΛΤΑ γύρω στα 500.000.000 ευρώ!
Αυτή είναι η φανερή πλευρά... Γιατί υπάρχει και η... σκοτεινή, που δεν αποκλείεται να τη κρατάνε σκοτεινή εσκεμμένα.
Γιατί εκεί στα ΕΛΤΑ βρίσκεται κάτι παραπάνω και από θησαυρό. Πρόκειται για το Μουσείο Γραμματοσήμων. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν, η αξία του Μουσείου αυτού είναι μυθική, όπως χαρακτηριστικά μας τόνισαν. Και όχι χωρίς  λόγο. Το Μουσείο των ΕΛΤΑ έχει γραμματόσημα που δεν έχει άλλο μουσείο. Και εδώ μπαίνουν τεράστια ερωτηματικά. . Στην πώληση των ΕΛΤΑ συμπεριλαμβάνεται και το Φιλοτελικό Μουσείο; Με τά 55 εκατ. ευρώ που θα δώσει αυτός που θα αγοράσει τα ΕΛΤΑ θα πάρει και το Μουσείο; Την ιστορία των ελληνικών, και όχι μόνο, γραμματοσήμων;
Δεν είναι μόνο ότι έτσι ανεβαίνει η τιμή πώλησης των ΕΛΤΑ. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να πουληθεί το Φιλοτελικό Μουσείο. Είναι αδιατίμητο, τονίζουν εκείνοι που γνωρίζουν το τι γραμματόσημα έχει.
Αε ελπίσουμε ότι μετά την αποκάλυψη της μυθικής αξίας του Μουσείου θα παρέμβει προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα δώσει εντολή να εξαιρεθεί το Μουσείο από την πώληση των ΕΛΤΑ. 
ΠΗΓΗ:oparlapipas.com






Άσμουσεν: Απογορεύεται συμμετοχή της ΕΚΤ σε αναδιάρθρωση χρέους



"Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετέχει σε πιθανή νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", τονίζει το μέλος του ΔΣ της κεντρικής ευρωτράπεζας Γ.Άσμουσεν. Σημειώνει πως "κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότηση κράτους, κάτι που απογορεύεται από το καταστατικό της ΕΚΤ". 
Παράλληλα, επισημαίνει πως "το οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό προκύψει για την Ελλάδα μπορεί να καλυφθεί μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης".
"Η ΕΚΤ δεν δύναται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε τέτοια αναδιάρθρωση, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά χρηματοδότηση κράτους, το οποίο απαγορεύεται από το καταστατικό της ΕΚΤ" αναφέρει ο Γ.Άσμουσεν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, που πρόκεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για ανάγκη 13-15 δισ. ευρώ αν δοθεί διετής επιμήκυνση, και του αναπληρωτή υπουργού Χρ.Σταϊκούρα που μιλούσε για νέα διευθέτηση του χρέους, την οποία στη συνέχεια διέψευσε με νέα ανακοίνωσή του. 
ΠΗΓΗ:citypress.gr

ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΒΑΜΒΑΚΙ !...



Στη Μαδρίτη, χθες, διαδηλωτές πολιόρκησαν το κοινοβούλιο. Συγκρούσεις. Πλαστικές σφαίρες. Γενικευμένη αναστάτωση. Σήμερα, το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι Έλληνες. Η μέρα μυρίζει μπαρούτι.
Η κοινωνία μετεωρίζεται ανάμεσα στην οργή και το φόβο. Προχθές ήταν οι Πορτογάλοι, αύριο θα ‘ναι οι Ιταλοί και μεθαύριο οι Γάλλοι. Ο Νότος της Ευρώπης κοχλάζει. Ο Βορράς, κουνάει το δάχτυλο στους απελπισμένος. Οι δημοσιονομικοί δεσμοφύλακες τούς βάζουν στη γραμμή. Ο ένας πίσω από τον άλλον. Για το κρεματόριο. Της λιτότητας. Της ανεργίας. Της φτώχειας. Της εξαθλίωσης. Οι άνθρωποι γίνονται κτήνη. Μαρκαρισμένοι. Με αριθμούς και ποσοστά. Του χρέους. Των ελλειμμάτων. Της ύφεσης. Των επιτοκίων. Η κοινωνία γίνεται αγέλη. Κίνηση βουστροφηδόν. Κλαυθηρμοί και βογγητά. Ζωή σε δόσεις. Σέμπρα. Στους ισχυρούς και τις αγορές.
Πολλοί πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να μην πεθάνουν. Το να θέλεις από μόνος σου να παραμείνεις συνετός είναι επικίνδυνο. Συνιστά τρέλα. Το ρολόι της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γηραιάς Ηπείρου χτυπά μεσάνυχτα. Κάποιοι είναι κουφοί. Δεν το ακούν. Το βουητό απ’ τα έγκατα της κοινωνίας. Έχουν τη μύτη βουλωμένη. Με βαμβάκι βουτηγμένο στην περιφρόνηση. Έτσι δεν μυρίζουν τις αναθυμιάσεις. Της τυφλής εξέγερσης. Και βάζουν το κεφάλι στην άμμο. Όπως η ανόητη στρουθοκάμηλος. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι προμηνύει η κινητικότητα στις ελληνο-ρωσικές ενεργειακές επαφές…



Κινητικότητα σε επίπεδο ελληνο-ρωσικών επαφών, ενόψει μιας πιο στενής προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών με επίκεντρο την Eνέργεια, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σε συνέχεια και της συνάντησης που είχε την περασμένη Ανοιξη στη Μόσχα με τον πρόεδρο Β. Πούτιν ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.
Η συνάντηση χθες του ρώσου πρέσβη Βλαντιμίρ Τσχικβισβίλι με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιου για τα ενεργειακά, Μάκη Παπαγεωργίου, εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο.
Και σχετίζεται προφανώς και με την προετοιμασία της συνεδρίασης το Νοέμβριο στην Αθήνα της Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, με αντικείμενο, όπως έχει ανακοινωθεί, οικονομικά, κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα.
Τα ενεργειακά θέματα που ενδιαφέρουν τη ρωσική πλευρά ήταν και παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), το σχέδιο του αγωγού South Stream (όπου οι Ρώσοι έχουν ουσιαστικά παγώσει το νότιο σκέλος), καθώς και η ανανέωση της σύμβασης προμήθειας της χώρας σε φυσικό αέριο που λήγει το 2016. Και ας μην ξεχνάμε τον τομέα των υδρογονανθράκων. Θεωρείται βέβαιο, ότι όπως συνέβη και στην Κύπρο όπου μεταξύ των μνηστήρων για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων φιγουράρει και η Gazprom, κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Κύπρος απειλεί με κατάργηση του ευρώ


Кипр флаг кипр
Ο αρχηγός του κυβερνόντος αριστερού κόμματος της Κύπρου ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού δήλωσε, πως η χώρα του πρέπει να εξετάσει την περαιτέρω παραμονή στη ευρωζώνη, εάν οι πιστωτές από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πιέσουν με πολύ σκληρές συνθήκες πιστωτικής βοήθειας.
Τα επίσημα πρόσωπα δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την δήλωση του Κυπριανού. Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εκλέγει με καθολική ψηφοφορία από το ΑΚΕΛ, ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τη «τρόικα» για το μέγεθος και τους όρους της οικονομικής βοήθειας. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Μ. Βρετανία και Ουαλία



Ένα μικρό ψαροχώρι στο Aberdeen της Σκωτίας καλύφθηκε με έναν περίεργο άσπρο αφρό ύστερα από σφοδρή βροχόπτωση και δυνατούς ανέμους που έπληξαν την περιοχή.
Οι ντόπιοι έμειναν έκπληκτοι αντικρίζοντας τα σπίτια και τα οχήματά τους στο χωριό Footdee καλυμμένα με το αφρώδες μίγμα άμμου και νερού.
Εν τω μεταξύ, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν περισσότερα από 100 σπίτια στη βόρεια Αγγλία και Ουαλία εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισφάλειες: Μετά την Ακτοπλοΐα Σειρά Έχει ο Κλάδος των Πετρελαιοειδών;



Ο επόμενος κλάδος που θα περιέλθει στη ίδια δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική ακτοπλοΐα προβλέπεται να είναι αυτός των πετρελαιοειδών. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιεί η ελληνική πολιτεία απέναντι στις συσσωρευμένες και χρόνιες στρεβλώσεις που παρουσιάζει.
Ήδη, τα μηνύματα που εκπέμπουν οι εταιρίες εμπορίας είναι ανησυχητικά. Στο σύνολο τους εμφανίζουν αρνητικά στοιχεία, οι επισφάλειες τους υπολογίζονται στο 20-30% των επενδύσεων σε πρατήρια (πάγια και πιστώσεις), ενώ στη βιομηχανία και την ακτοπλοΐα είναι ακόμη μεγαλύτερες και, επιπλέον, ο τραπεζικός δανεισμός τους από 300-350 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από δύο χρόνια «σκαρφαλώνει» επικίνδυνα στο 1 δισ. ευρώ (περί τα 700 εκατ. ευρώ υπολογίζεται σήμερα).
Το περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών παρουσιάζει συνεχή επιβάρυνση. Η κατανάλωση καυσίμων συρρικνώνεται όλο και περισσότερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης (στις βενζίνες η μείωση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, δηλαδή, τους θερινούς, εκτιμάται στα 10-12% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2011), τα δομικά προβλήματα (κυρίως, τα φαινόμενα λαθρεμπορίας) παραμένουν άλυτα, η πίεση από τα διυλιστήρια αυξάνεται (σε 15 ημέρες έχει περιορισθεί το όριο για την αποπληρωμή πιστώσεων από τη Motor Oil και σε 20 ημέρες από την ΕΛ.ΠΕ.), οι χρηματοδοτικές κάνουλες από τις τράπεζες έχουν περιορισθεί κατά πολύ, ενώ αμφίβολη καθίσταται και η πληρωμή των πιστώσεων από τα πρατήρια (ο χρόνος που δίδεται πλέον από τις εταιρίες εμπορίας είναι μόλις δέκα ημέρες). 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Ως εδώ! Ούτε βήμα πίσω!

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Aλίμονο στον αυτόδουλο πολίτη...

ΟΧΙ άλλες 24ωρες ή 48ωρες Απεργίες! Γενική Απεργία Διαρκείας ΤΩΡΑ!

Lukoil και ERG αγοράζουν αιολικό πάρκο στη Ρουμανία



Την αγορά αιολικού πάρκου στη Ρουμανία εξετάζει η ρωσική εταιρεία πετρελαίου Lukoil και η ιταλική εταιρεία ERG, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Ειδικότερα, αναμένεται να αγοράσει αιολικό πάρκο 84 MW στο νομό Tulcea, στη Νοτιοδυτική Ρουμανία, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Απώλειες για το αργό



Με απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης η τιμή του πετρελαίου. Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 56 σεντς ή 0,6% στα 91,37 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια των συναλλαγών βρέθηκε να ενισχύεται έως και τα 93,20 δολάρια το βαρέλι. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Το Nord Stream ξανάρχισε την άντληση φυσικού αερίου


Nord Stream Северный поток трубопровод
Το πρώτο σκέλος του αγωγού της «Βόρειας ροής» ξανάρχισε περίπου στις 16.00 GMT την εργασία του μετά από 9 ώρες προγραμματισμένης στάσης, πληροφορούν οι γερμανικές εταιρείες φυσικού αερίου.
Ο αγωγός φυσικού αερίου είχε σταματήσει την λειτουργία του σήμερα το πρωί, λόγω της προετοιμασίας εκκίνησης του δεύτερου σκέλους και τερματικού δέκτη φυσικού αερίου στον αγωγό NEL (το δυτικό κλάδος του Nord Stream στη ξηρά).
Το πρώτο σκέλος της «Βόρειας ροής», το οποίο συνδέει απευθείας τη Ρωσία και τη Γερμανία, είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 8 Νοεμβρίου του 2011. Από αυτήν την στιγμή μέσω αγωγού πέρασαν 8,4 δις. κυβ. μέτρα αερίου. Φέτος, στις 8 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της λειτουργίας του δεύτερου σκέλους του αγωγού. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κόσοβο


Томислав Николич
Η Σερβία δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κόσοβο, όμως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Σχετική δήλωση έκανε από την εξέδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο σέρβος πρόεδρος Τομίσλαβ Νίκολιτς. Σύμφωνα με αυτόν, η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί «μόνο με την βοήθεια της συναίνεσης, χωρίς τις μονομερείς ενέργειες».
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011 με την μεσολάβηση του ΟΗΕ, τώρα έχουν σταματήσει. Οι αλβανοί του Κόσοβο ανακοίνωσαν μονομερώς την ανεξαρτησία τους από την Σερβία το 2008. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Μείωση άνω του 50% στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αναμένει ο ΣΕΕΠΕ λόγω αύξησης της τιμής του. Ποιο το "καπέλο" που πληρώνουν οι καταναλωτές ανά λίτρο βενζίνης



Ο ΣΕΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν αναμονή της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο, αναμένοντας μείωση άνω του 50% στη ζήτηση κατά τη χειμερινή περίοδο.
Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου των εταιρειών επεσήμαναν ακόμη, σε ενημερωτική εκδήλωση ότι οι καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο "καπέλο" 12 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη εξαιτίας των "πειραγμένων" αντλιών που παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι οδηγοί, καθώς το 30% του όγκου των καυσίμων που διακινείται στην αγορά διοχετεύεται από τέτοιες αντλίες.
Σε ό,τι αφορά τους όγκους κατανάλωσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), Γ. Ψυχογιός, και ο αντιπρόεδρος, Γ. Αληγιζάκης, ανέφεραν ότι η πτώση σωρευτικά από το 2009 υπερβαίνει το 30%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 φθάνει στο 15%. Ήδη έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν πάνω από 2000 πρατήρια καυσίμων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ