Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Επιστολή ΣΕΕΠΕ προς ΠΟΕ για ΕΤΕΑΠΕΠ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΕΕΠΕ

Επιστολή ΣΕΠΕ προς ΠΟΕ για ΕΤΕΑΠΕΠ. Δείτε το κείμενο της επιστολής  εδώ.

Αφαλάτωση από μεμβράνες νανοσωλήνων άνθρακα Η νέα μέθοδος βοηθάει επίσης την αντιμετώπιση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών


Μία νέα τεχνολογία μεμβρανών από νανοσωλήνες άνθρακα (CNT) μπορεί να μειώσει το κόστος της αφαλάτωσης, η οποία στο μέλλον ενδεχομένως να είναι απαραίτητη για την παροχή πόσιμου νερού σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ήδη νερό από αφαλατώσεις, κυρίως στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αυστραλία, ενώ εκτιμήσεις δείχνουν πως σε μία δεκαετία το 14 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού θα αντιμετωπίζει την έλλειψη φρέσκου νερού με αυτή τη μέθοδο.
Ωστόσο μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Malaya στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας υποστηρίζει πως οι μεμβράνες CNT μπορούν να αποτελέσουν την φθηνότερη και αποδοτικότερη λύση αφαλάτωσης και καθαρισμού του νερού.
Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι μικροσκοπικοί εξαγωνικοί σωλήνες που κατασκευάζονται από τυλιγμένα φύλλα γραφενίου, σύμφωνα με τον Ρασέλ Ντας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Οι νανοσωλήνες απαιτούν ελάχιστη ενέργεια και μπορούν να σχεδιαστούν για να απορρίπτουν ή να αφαιρούν όχι μόνο το αλάτι αλλά και κοινούς ρύπους», δήλωσε ο Ντας.
Οι σύγχρονες μέθοδοι για την αφαλάτωση του νερού, όπως η αντίστροφη ώσμωση, η απόσταξη υπό κενό, ή ένα συνδυασμός των δύο, έχουν πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο σημαίνει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Λόγω των καταπληκτικών χημικών και φυσικών ιδιοτήτων τους, οι μεμβράνες επιτρέπουν το πέρασμα του νερού μέσω των πόρων τους, αλλά απορρίπτουν τα περισσότερα άλατα, ιόντα, και ρύπους, δίνοντάς μας καθαρισμένο νερό, ίσως στην καλύτερη μορφή του», δήλωσε ο Ιακούμπ Αλί, μέλος της επιστημονικής ομάδας.
«Αυτό που κάνει ιδιαίτερες τις μεμβράνες CNT είναι ότι έχουν κυτταροτοξικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι μεμβράνες εξουδετερώνουν φυσικά τα μικρόβια με αποτέλεσμα να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες και με μεγαλύτερο χρόνο ζωής», πρόσθεσε ο Αλί ο οποίος όμως αναφέρει πως προτού οι μεμβράνες παραχθούν σε μεγάλη κλίμακα θα πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

ΣΟΚ! Κι όμως το διαδίκτυο μας λέει ψέματα! 20 tips για να μπορείτε να ξεχωρίσετε μία ψεύτικη είδηση

sok
Βομβαρδίζεται το διαδίκτυο με τίτλους ειδήσεων. Μερικοί μόνο από αυτούς, που ακολουθούν, δημοσιεύτηκαν το τελευταίο τριήμερο σε μεγάλα και μικρά σάιτ. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι ψεύτικες ειδήσεις. Γίνονται όμως πιστευτές, μοιράζονται, κοινοποιούνται, χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα.

ΣΟΚ: Δείτε πως οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων. Η κορυφαία λέξη στο κόσμο είναι ελληνική. Γερμανοί επιστήμονες λένε ότι υπάρχει ζωή μετά το θάνατο. Νέες φωτογραφίες με το τέρας του Λοχ Νες.  

Το ienimerosi με τη βοήθεια του άρθρου της Lifo, σας δίνει μικρά tips για να μπορείτε να ξεχωρίσετε πότε μια είδηση είναι ψεύτικη και πότε απλά δίνει…. έμφαση!
hoax

Με τις οδηγίες του site ellinika hoaxes, το οποίο έχει ως στόχο την απομυθοποίηση των ειδήσεων στην Ελλάδα, παρουσιάζεται παρακάτω η επίμαχη λίστα.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν μια ανάρτηση είναι hoax (ψεύτικη);

Τσέρνομπιλ: Σε τελική φάση η κατασκευή νέας «ασπίδας»

Αποτέλεσμα εικόνας για Τσέρνομπιλ: Σε τελική φάση η κατασκευή νέας «ασπίδας» [βίντεο]
Στο τελικό στάδιο έχει μπει η κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, στην οποία θα αποθηκευτούν τα ραδιενεργά απόβλητα του πυρηνικού εργοστασίου. 

Το έργο θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Απρίλιο - 29 ολόκληρα χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα - και αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέχρι το τέλος του 2017.

Η νέα δομή ασφαλείας έχει προγραμματιστεί να καλύψει και την κατασκευή από σκυρόδεμα που τοποθετήθηκε μετά το δυστύχημα το 1986.

Στόχος όπως εξηγούν οι ειδικοί είναι η αποφυγή περαιτέρω διαρροής ραδιενέργειας.

«Η νέα δομή θα προστατεύει τη σαρκοφάγο που περιέχει τα ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα. Θα είναι ασφαλές να βρίσκονται εδώ για τα επόμενα 300 χρόνια», είπε στο δίκτυο Euronews ο επικεφαλής μηχανικός της ζώνης αποκλεισμού.

To κόστος του έργου ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Eνωση, την ομάδα των G7, ενώ συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

Ωστόσο ο εφιάλτης της ραδιενέργειας παραμένει υπαρκτός.

«Η ζώνη αποκλεισμού δεν θα είναι απαλλαγμένη από ραδιενέργεια γιατί υπάρχει η πρόθεση οι αποθήκες πυρηνικών αποβλήτων να βρίσκονται εντός της ζώνης. Οποτε θα υπάρχει σε μόνιμη βάση μια επιχείρηση διαχείρισης των αποβλήτων», εξήγησε στο δίκτυο Euronews ο διευθυντής του τμήματος Πυρηνικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

Σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο η περιοχή θα εξακολουθήσει να έχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όταν θα χρειαστεί να μεταφερθούν τα ραδιενεργά απόβλητα από τον αντιδραστήρα 4.


ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δήλωση αλληλεγγύης για την Ελλάδα της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Εργαζομένων στη Βιομηχανία στις Σκανδιναβικές χώρες

skandinavia
Είναι πολλές οι αιτίες της Ελληνικής κρίσης. Αναποτελεσματικότητα και υπερβολικές δαπάνες του δημόσιου τομέα καθώς και η διαφθορά και η ανεπαρκής ή ανύπαρκτη συλλογή φόρων από τους πιο εύπορους πολίτες. Επίσης, εξαιτίας της κερδοσκοπίας και των αποτυχημένων πολιτικών των Ελληνικών κυβερνήσεων το βάρος για την επίλυση της κατάστασης ήταν ιδιαίτερα σκληρό για τους απλούς ανθρώπους.

Το Ελληνικό χρέος σήμερα έχει διογκωθεί λόγω της κερδοσκοπίας, η οποία το 2011 και 2012 στράφηκε ενάντια σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Εσκεμμένες προσπάθειες ...

Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων

Αποτέλεσμα εικόνας για Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων
Τα πρώτα συνεργεία της Energean Oil & Gas βρέθηκαν στα εδάφη της περιοχής παραχώρησης στα «Ιωάννινα», στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. 

Συνεργείο ειδικών γεωφυσικών και γεωλόγων ξεκίνησε τις αναγνωρίσεις σε επιλεγμένες περιοχές για την διεξαγωγή γεωφυσικών σεισμικών καταγραφών, οι οποίες και θα υποδείξουν τις καταλληλότερες για γεωτρήσεις περιοχές.

Τα συνεργεία προχώρησαν...

ΡΑΕ: Δεν ακυρώνονται οι αυξήσεις στο ρεύμα

ΡΑΕ: Δεν ακυρώνονται οι αυξήσεις στο ρεύμα
Τις αυξήσεις στο ρεύμα αρνείται να πάρει πίσω η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις με τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη. Ειδικότερα σε χθεσινή της συνεδρίαση η Ρυθμιστική Αρχή έκρινε, ότι αν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να ληφθεί νέα απόφαση για το θέμα.

Ήδη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχει δηλώσει ότι αν χρειαστεί θα γίνει και νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην αυξηθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού. H ΡΑΕ έκρινε ότι δεσμεύεται από το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει αναθεώρηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να ισοσκελίζεται ο λογαριασμός χρηματοδότησης των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και των λοιπών λειτουργιών που χρηματοδοτούνται από τον ίδιο λογαριασμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν αποσυρθούν οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ τότε πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι κάλυψης της τρύπας που δημιουργήθηκε στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ από την διοχεύτευση πόρων για τη χρηματοδότηση του μέτρου της «αντιστάθμισης» της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, τον Ιανουάριο του 2015 ο λογαριασμός εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα 102,16 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί τον Φεβρουάριο στα 65,95 εκατ. και τον Μάρτιο στα 49,24 εκατ. Παρόμοια θα είναι η εικόνα του λογαριασμού το τελευταίο τρίμηνο του 2015, με το έλλειμμα από τα 110,13 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο να περιορίζεται στα 82,69 εκατ. τον Νοέμβριο και στα 35,80 εκατ. το Δεκέμβριο.



ΠΗΓΗ:fpress.gr

Για ποιο λόγο ο Ντάισελμπλουμ ακύρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών στην Ολλανδία;


Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συζητούνταν χρόνια στην Ολλανδία, χωρίς συμφωνία των κομμάτων. Ωστόσο, τον Ιούνιο 2011 η Ολλανδική κυβέρνηση μειοψηφίας Λαϊκού Κόμματος-Χριστιανοδημοκρατών εκπόνησε ένα νέο ενεργειακό σχεδιασμό, προκειμένου να προσαρμόσει την πολιτική της στους στόχους της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το 2020. Τμήμα αυτού του σχεδιασμού ήταν η μερική ιδιωτικοποίηση (πώληση πακέτων μειοψηφίας) δυο μεγάλων ..

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ – Προληπτικός Έλεγχος Νεφρών


Σε αδιέξοδο τα ρωσο-τουρκικά σχέδια για το φυσικό αέριο

Αποτέλεσμα εικόνας για Σε αδιέξοδο τα ρωσο-τουρκικά σχέδια για το φυσικό αέριο
Οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου που παραδόθηκε από την Ρωσία στην Τουρκία βρίσκονται σε αδιέξοδο, γεγονός που είναι πιθανόν να φρενάρει την εξέλιξη του νέου, συμβολικής σημασίας στη συγκυρία της ουκρανικής κρίσης, σχεδίου για την κατασκευή αγωγού ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant.

Σε μία ένδειξη της στρατηγικής σημασίας του σχεδίου, το πρόγραμμα του Turkish Stream, που ανακοινώθηκε προκαλώντας...

Η άγνωστη συμφωνία ΜΟΗ-BP

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΟΗ
Εάν παρατηρήσει κανείς τα μεγέθη της παραγωγής του διυλιστηρίου της Μότορ Όιλ θα δει ότι η παραγωγή μαζούτ εμφανίζεται αυξημένη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα της επιλογής της ΜΟΗ να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρουσιάστηκε στην αγορά προμήθειας αργού, όπου εξαιτίας του ανταγωνισμού των παραγωγών εμφανίστηκαν σημαντικές εκπτώσεις και μεγάλωσε το “discount” μεταξύ του ελαφρού και του βαρέως αργού. 

Βεβαίως για να μπορέσει κανείς να εκμεταλλευτεί την οικονομικότητα του βαρέως αργού, όπως είναι το ιρακινό «basrah», θα πρέπει ...

Κατά 126,45% αυξήθηκαν οι εξαγωγές καυσίμων, στην Ελλάδα, την 7ετία 2008-2014


Άνοδο της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατά 27,21%, με μέσο ρυθμό αύξησης 4,95% κατ’ έτος, καταγράφει ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σε συνεργασία με το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), για την 7ετία 2008-2014.

Την ίδια περίοδο καταγράφεται και αύξηση κατά 19,82% του συνολικού όγκου των εξαγωγών, με μέση ετήσια μεταβολή της τάξης του 3,36%.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το ισχυρότερο .....

Κατεβάζουν στα... 200 εκατομμυρια τον πήχη του λαθρεμπορίου οι εταιρειες



Αποκλίνουν πάνω από… 100% οι εκτιμήσεις των μεν με τους δε για το ύψος του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Ελλάδα!

Οι μεν, δηλαδή η κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για είσπραξη διαφυγόντων εσόδων από το λαθρεμπόριο στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι δε, δηλαδή ο σύνδεσμος των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, κατεβάζει τον πήχη στα 100-200 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη απόκλιση δεν θα μπορούσε να υπάρχει.

Το που βρίσκεται η αλήθεια θα ....

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ανακοίνωση των εργαζομένων για τη μη πληρωμή τους τον Φεβρουάριο

Αποτέλεσμα εικόνας για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν έχουν πληρωθεί για τον Φεβρουάριο και με ανακοίνωσή τους θέτουν ξανά μια σειρά ερωτημάτων που είχαν “μπει στο συρτάρι” μετά από την συμφωνία που είχε επιτευχθεί επί εποχής Αβραμόπουλου και προέβλεπε ότι η ευθύνη του Ναυπηγείου μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των υποβρυχίων περνά στα χέρια του ΠΝ.

Ο Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης έπεσε στα βαθιά.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θέλει το έργο της ναυπήγησης του τελευταίου υποβρύχιου, του ΚΑΤΣΩΝΗ να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Συναδέλφισσες- οι ,
         
Στην προηγούμενη ενημέρωση σας είχαμε ....