Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΥΠΕΚΑ: Το φθινόπωρο ο καθορισμός των ερευνητικών τεμαχίων για υδρογονάνθρακες




Στα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την πορεία ανεύρεσης και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 2-ο Ενεργειακό Συμπόσιο, με τίτλο «Ο ρόλος της Κύπρου στον ενεργειακό διάδρομο της Νοτιανατολικής Μεσογείου». 

Ο κ. Λιβιεράτος επισήμανε ότι το φθινόπωρο του 2013 η Ελλάδα θα προχωρήσει σε καθορισμό των ερευνητικών τεμαχίων στη θαλάσσιά της περιοχή και πρόσθεσε ότι την άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει ο γύρος αδειοδοτήσεων. 

«Το ενδιαφέρον αρχίζει να γίνεται όλο και πιο εντατικό. Η Ελλάδα έχει, ήδη, τα πρώτα έσοδά της από δικαιώματα και πιστεύω μετά την άνοιξη να έχουμε εξίσου μεγάλες εταιρείες, όπως είχατε και εσείς εδώ στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός. 

Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι ανακάλυψη φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι πλέον γεγονός, με ανοικτό το ενδεχόμενο να περιέχει και υγρούς υδρογονάνθρακες, όπως το πετρέλαιο. 

Σημείωσε δε ότι αυτό δημιουργεί μεγάλες προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα με την Ελλάδα και το Ισραήλ στο παρόν στάδιο, όπου, μέσα από συγκεκριμένες υποδομές αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον σύνδεσμο της Ευρώπης με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της δημιουργίας ενός πρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου. 

Το συμπόσιο οργανώνεται από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την Εταιρεία Δημοσιότητας, Επικοινωνίας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων «fmw financial media way». 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ:capital.gr

Motor Oil:Μειώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός




Στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης αναλυτών η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες και τα οικονομικά μεγέθη της “ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ” για τη χρήση 2012. 

Η στρατηγική της Εταιρίας τη χρήση 2012 επικεντρώθηκε κυρίως στην επίτευξη υψηλού βαθμού απασχόλησης του Διϋλιστηρίου, στη διάθεση της αυξημένης παραγωγής προϊόντων κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, στη δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών. 

Κατά τη διάρκεια του 2012 το Διϋλιστήριο λειτούργησε με αυξημένο βαθμό διϋλιστικής ικανότητας στα 185.000 βαρέλια ημερησίως με ταυτόχρονη συγκράτηση του κόστους λειτουργίας (Refinery Operating Cost) ως αποτέλεσμα του προγράμματος ελέγχου των δαπανών που εφαρμόζει η Εταιρία. 

Επιπρόσθετα το 2012 η Μοτορ Οιλ αξιοποίησε τον εξαγωγικό της προσανατολισμό επιτυγχάνοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρήση, παρά τη συνεχόμενη πτώση της κατανάλωσης προϊόντων πετρελαίου στην εγχώρια αγορά, συνολικό όγκο πωλήσεων που ξεπέρασε σημαντικά την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του Διϋλιστηρίου. Ο όγκος πωλήσεων εξωτερικού το 2012 διαμορφώθηκε στο 72,46% του συνολικού όγκου πωλήσεων της Εταιρίας έναντι 67,83% το 2011.
Τέλος, η δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών για την Εταιρία κατά τη χρήση του 2012, επέτρεψε αφενός την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του αυξημένου κύκλου εργασιών και λειτουργικών δραστηριοτήτων της και, αφετέρου, τη σημαντική μείωση του τραπεζικού δανεισμού. 

Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ στις 31.12.2012 περιορίστηκε σε 692 εκατ. ευρώ από 863 εκατ. ευρώ στις 31.12.2011, αναφέρει η εισηγμένη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2012 
Οι πωλήσεις προϊόντων της Εταιρίας σε όγκο ανήλθαν σε ΜΤ 11,65 εκατ. έναντι ΜΤ 10,76 εκατ. το 2011 (αύξηση 8,35%). 

Ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας για το 2012 ανήλθε σε Ευρώ 8.240 εκατ. έναντι Ευρώ 7.146 εκατ. για το 2011. 

Τα κέρδη προ αποσβέσεων, χρηματοοικονομικών και φόρων (EBITDA) της μητρικής για το 2012 ήταν Ευρώ 246,2 εκατ. έναντι Ευρώ 299,2 εκατ. για το 2011. 

Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής για το 2012 διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 114,1 εκατ. έναντι Ευρώ 177,1 εκατ. το 2011 (μείωση 35,58%) ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 90,7 εκατ. έναντι Ευρώ 140,9 εκατ. 

Το προτεινόμενο ποσό μερίσματος ανά μετοχή για τη χρήση 2012 ανέρχεται σε 0,30 Ευρώ και αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5,18% με βάση τη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της Εταιρίας κατά τη διάρκεια του 2012. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Ο "εξυπηρετικός" υπουργός




Σε πολιτικό σκάνδαλο εξελίσσεται η διένεξη μεταξύ της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ» και «KAVALA ΟΙL», όσον αφορά στην ψήφιση της τροποποιητικής σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου. 

Η υπόθεση παίρνει νέα τροπή μετά τις βαρύτατες καταγγελίες των εργαζομένων της «KAVALA OIL» κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν και όλως τυχαίως έμειναν… στο σκοτάδι.

Εργαζόμενοι της εταιρείας μιλώντας στη zougla.gr αποκαλύπτουν ότι, σύμφωνα με δύο e-mail τα οποία επικαλούνται και έχουν στην κατοχή τους, ο υπουργός Περιβάλλοντος, πριν από περίπου έναν μήνα, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εμπορίου για το συγκεκριμένο θέμα, εκφώνησε ομιλία η οποία είχε γραφτεί από στελέχη της… «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ».

Δηλαδή, ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος θα έπρεπε να τηρεί τα προσχήματα, φέρεται να υιοθετεί απαρέγκλιτα τις απόψεις και τις θέσεις της ιδιωτικής εταιρείας.

Τα e-mail της αποκάλυψης

«Διαθέτουμε δύο e-mail, με τα οποία, παραμονές της συνεδρίασης στην Επιτροπή Εμπορίου για την υπόθεση, εμφανίζεται η γραμματέας δημοσίων σχέσεων της “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ” να συνομιλεί με τη διευθύντρια του γραφείου του υπουργού. Από τα e-mail προκύπτει ότι στελέχη της “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ” έκαναν ωμή παρέμβαση στην ομιλία τόσο του εισηγητή του κ. Πασχαλίδη όσο και στην παρουσίαση του υπουργού» αναφέρουν οι υπάλληλοι της «KAVALA OIL» μιλώντας στη zougla.gr.

Όπως υποστηρίζουν, η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» με δύο e-mail που απέστειλε στην «KAVALA OIL», σχετικά με την τροποποίηση της σύμβασης στις 8 και 13 Φεβρουαρίου, άθελά της αποκάλυψε το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από την τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της τροποποιητικής σύμβασης που ενεκρίθη από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα Μονάδα Παραγωγής Βενζίνης στο Ιράν



Το Ιράν εγκαινίασε την Πέμπτη τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής βενζίνης στο έδαφός του, με τον πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να παρευρίσκεται στην τελετή.
Η μονάδα λειτουργεί στο διϋλιστήριο Σαζάντ Ιμάμ Χομεϊνί και έχει παραγωγική δυνατότητα 16 εκατ. λίτρων ημερησίως. Παράλληλα, μέσω της λειτουργίας της μονάδας, θα αυξηθεί και η γενικότερη παραγωγή υγρών καυσίμων του διϋλιστηρίου από τους 500 τόνους σε 2.000 τόνους ημερησίως.
Από την πλευρά του, ο Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι το Ιράν έχει πετύχει πλέον τον στόχο της αυτονομίας στα διϋλιστήρια και δεν χρειάζεται εξωτερική συνδρομή. Οι δηλώσεις αυτές αντηχούν αντίστοιχες του υπουργού Πετρελαίου, Ροστάμ Κασεμί, ο οποίος είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ότι το 2014 το Ιράν θα γίνει εξαγωγέας καυσίμων. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Ιαπωνία: Απομόνωση φυσικού αερίου από «πάγο» μεθανίου




Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που απομονώνει φυσικό αέριο από υδρίτη μεθανίου, ενός υλικού στο θαλάσσιο πυθμένα που μοιάζει με πάγο αλλά είναι στην πραγματικότητα εύφλεκτο, και αναμένεται να αποτελέσει σημαντική πηγή υδρογονανθράκων στο μέλλον.
Οι υδρίτες μεθανίου είναι στερεά υλικά που σχηματίζονται από μόρια μεθανίου τα οποία «πακετάρονται» ανάμεσα σε μόρια νερού. Η υπόλευκη, συμπυκνωμένη ουσία καίγεται με μια κοκκινωπή φλόγα αφήνοντας πίσω της μόνο νερό.
Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε ότι οι υδρίτες υπάρχουν μόνο στις παγωμένες συνθήκες του εξώτερου Ηλιακού Συστήματος. Σήμερα όμως γνωρίζουν ότι μεγάλες αποθέσεις υπάρχουν σε πολλά σημεία του θαλάσσιου πυθμένα, ακόμα και στην περιοχή του Αιγαίου.
Το Τόκιο εκτιμά ότι τα αποθέματα που εντοπίστηκαν ανατολικά του νησιού Σικόκου αντιστοιχούν σε 1,1 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αέριου μεθανίου, ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε αέριο για 11 χρόνια.
Περίπου 50 χιλιόμετρα από ακτές του Σικόκου, κοινοπραξία πετρελαϊκών εταιρειών ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ανακτήσει μεθάνιο από αποθέσεις υδρίτη σε βάθος ενός χιλιομέτρου.
«Είναι το πρώτο πείραμα του κόσμου που παράγει αέριο από υδρίτη του μεθανίου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
«Σκοπεύουμε να έχουμε αναπτύξει τεχνολογίες για την πρακτική αξιοποίηση των ιδρυτών μεθανίου μέχρι το οικονομικό έτος 2018» πρόσθεσε.
Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η κρατική Japan Oil, Gas and Metals National Corporation.
Η Ιαπωνία θεωρείται φτωχή σε φυσικούς πόρους. Έπειτα από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα το 2011, το οποίο οδήγησε στο κλείσιμο των 48 από τους συνολικά 50 αντιδραστήρες, η χώρα έχει αναγκαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
(in.gr) 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ Παιδιά απολυμένων γονέων λιποθυμούν από την πείνα - 29% η ανεργία εντός του 2013




 Εφιαλτικές προβλέψεις όχι μόνο για το μέγεθος της ανεργίας, αλλά και για την διάρκειά της η οποία θα πάρει ....δεκαετίες για να "εξημερωθεί", έγιναν από τον επιστημονικό διευθυντή της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη ο οποίος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές υπολείπονται κατά πολύ της εκρηκτικής εξέλιξης της ανεργίας, και ενώ παιδιά λιποθυμούν από την πείνα καθημερινά.

Για «άνεργη ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας από το 2015, και μείωση της ανεργίας από το 2020, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο επιστημονικός διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, στον απόηχο των ευρωπαϊκών συζητήσεων για αύξηση των θέσεων εργασίας.

Τόνισε ότι ο μέσος όρος ανεργίας ανήλθε το 2012 στο 24,4%, από 17,7% το 2011, ενώ το 2013 θα φτάσει το 29%.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρομπόλης, από το 2015 και έπειτα που εμφανίζεται ανάκαμψη της οικονομίας αυτή δεν είναι ικανοποιητική για την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Θα έχουμε άνεργη ανάκαμψη. Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας η ανάπτυξη θα πρέπει να αυξάνεται κατά 3% του ΑΕΠ ετησίως, και δεν διαφαίνεται αυτό» σημείωσε, τοποθετώντας τη μείωση της ανεργίας μετά το 2020.

Η καταστροφή που προκάλεσε το μνημόνιο στην ουσία είναι αμετάκλητη τουλάχιστον μια γενιά Ελλήνων πάει χαμένη.

Για να κατανοήσουμε την δυστυχία που το πολιτικό σύστημα έφερε στην χώρα διαβάζουμε στο Patrastimes.gr περιστατικό που συνέβη το πρωί της περασμένης Τρίτης σε κεντρικό δρόμο της Πάτρας όταν ένας μαθητής του δευτέρου Δημοτικού πηγαίνοντας στο σχολείο κατέρρευσε μπροστά στα μάτια άλλων μαθητών αλλά και γονέων.

Κοντά του έσπευσαν συμμαθητές αλλά και συνοδοί τους, οι οποίοι του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες για να αποδειχθεί στη συνέχεια πως το παιδί είχε να φάει δυο ημέρες, καθώς οι γονείς του αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τη διατροφή της οικογένειας.

Ο διάλογος μεταξύ των γονέων και του παιδιού είναι αποκαλυπτικός του δράματος που περνά η οικογένειά του, καθώς όταν ρωτήθηκε «εάν το πονάει κάτι και τι νιώθει» η απάντηση ήταν σοκαριστική, με τον μικρό να τους κάνει γνωστό «πως έχει να φάει δυο ημέρες και ότι στο στόμα του έχει βάλει μόνο λίγο γάλα».

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά τροφίμων τα οποία με διακριτικό τρόπο θα δοθούν στην οικογένεια του αγοριού, οι γονείς του οποίου πριν ξεσπάσει η κρίση είχαν ένα καλό εισόδημα.

Γονείς σαν αυτούς υπάρχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες, οι οποίοι είτε δεν έχουν δουλειά, έιτε οι μισθοί τους δεν φτάνουν πια ούτε για φιλοδώρημα. Ιστορίες που ακούγαμε από τους παππούδες μας στην Κατοχή τις βλέπουμε ζωντανά τώρα, σε μια άλλη κατοχή χωρίς όπλα (ακόμα), που έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να πέσει "τουφεκιά".

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τεράστιο αντικείμενο κατέγραψαν οι κάμερες του διεθνούς διαστημικού σταθμού.


ΤΟ ΚΑΖΟ ΤΗΣ ΣΥΛΒΑΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΙ !...



Παραλίγο να γκρεμιστούν τα μπετά της Ιπποκράτους από τα γέλια των μελών της Κεντρικής Επιτροπής όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Η τελευταία θέση που κατέλαβε, με μόλις 23 ψήφους, η Συλβάνα Ράπτη ήταν η ηχηρή απάντηση των κεντρικοεπίτροπων στην ακατανόητη, ακόμη και σε συνεργάτες του, εμμονή του Βενιζέλου να έλθει σε ρήξη με την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κάνει την σύζυγο του φίλου του Γιάννη Δατσέρη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας. “Τέτοιο …φτύσιμο δεν το περίμενε ο Βαγγέλης ούτε και ο Γιάννης, ενώ η Συλβάνα παραλίγο να πάθει συγκοπή” έλεγε στέλεχος της Ιπποκράτους που γνωρίζει απ´ έξω κι ανακατωτά τα κομματικά παρασκήνια.

Το δεύτερο …φτύσιμο στον Βενιζέλο ήταν η μόλις και μετά βίας εκλογή του Πάρι Κουκουλόπουλου στο Πολιτικό Συμβούλιο. Το δεξί χέρι και εξ απορρήτων του Βενιζέλου στα πολιτικά και κομματικά μαγειρέματα, πήρε 40 ψήφους και εξελέγη τελευταίος. Ηχηρότερη αποδοκιμασία δεν θα μπορούσε να υπάρξει για τον άνθρωπο που μάλιστα διεκδικούσε να γίνει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
Ο πολιτικο-οργανωτικός διασυρμός Βενιζέλου γίνεται μάλιστα μεγαλύτερος καθώς οι “κουτσομπόλες” της Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι προκειμένου τελικά να εκλεγεί ο Κουκουλόπουλος χρειάστηκε να θυσιαστεί ένα άλλο “Βενιζελικό” στέλεχος, ο Παπαστεργίου, γραμματέας της οργάνωσης Θεσσαλονίκης, της έδρας δηλαδή του Βενιζέλου. Ο Παπαστεργίου τελικά έλαβε δύο ψήφους λιγότερους από τον Κουκουλόπουλου και είναι λογικό να είναι δυσαρεστημένος.

Η γκρίνια, οι τσακωμοί και οι φωνές στο Βενιζελικό στρατόπεδο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα πάρει μέρες για να κοπάσουν. Το σίγουρο είναι ότι έχει επέλθει ρήξη, με την ομάδα των “βορείων” (Δατσέρης-Κουκουλόπουλος) να ηττάται κατά κράτος από του“νότιους” του Νίκου Ανδρουλάκη.  
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Σάββας Ρομπόλης: Μείωση της ανεργίας από το 2020




Ο επιστημονικός διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές υπολείπονται κατά πολύ της εκρηκτικής εξέλιξης της ανεργίας

Για «άνεργη ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας από το 2015, και μείωση της ανεργίας από το 2020, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο επιστημονικός διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, στον απόηχο των ευρωπαϊκών συζητήσεων για αύξηση των θέσεων εργασίας.

Τόνισε ότι ο μέσος όρος ανεργίας ανήλθε το 2012 στο 24,4%, από 17,7% το 2011, ενώ το 2013 θα φτάσει το 29%.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρομπόλης, από το 2015 και έπειτα που εμφανίζεται ανάκαμψη της οικονομίας αυτή δεν είναι ικανοποιητική για την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Θα έχουμε άνεργη ανάκαμψη. Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας η ανάπτυξη θα πρέπει να αυξάνεται κατά 3% του ΑΕΠ ετησίως, και δεν διαφαίνεται αυτό» σημείωσε, τοποθετώντας τη μείωση της ανεργίας μετά το 2020.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

To γέλιο δεν το νίκησε ποτέ κανείς, ούτε η τρόικα!

 
ΠΗΓΗ:stoxasmos-politikh.blogspot.gr/

Το 65% των ανέργων είναι χωρίς δουλειά για πάνω από 1 χρόνο




Για ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερου του 1 έτους βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας το 65,3% των 1.295.535 ανέργων που καταγράφονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αποτυπώνοντας με τον γλαφυρότερο τρόπο το πρόβλημα στη χώρα μας.

Σημειώνεται, δε, ότι αυτοί οι περίπου 845.000 άνεργοι δεν λαμβάνουν ούτε καν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ καθώς αυτό χορηγείται για διάστημα 1 έτους.

Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που κάνει το 47,9% των ανέργων να δηλώνει έτοιμο να εργαστεί και υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης αν και αναζητά πλήρη ενώ μόνο το 4,7% των ανέργων φέρεται να απέρριψε, το Δ΄ τρίμηνο του 2012, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στις 17/04 οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΠΑΠ




Οριστικοποιήθηκαν οι καταληκτικές ημερομηνίες για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών σε ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες για τον ΟΠΑΠ η νέα ημερομηνία είναι στις 17 Απριλίου και για την ΔΕΠΑ στις 29 Απριλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε παράταση λίγων εβδομάδων για την κατάθεση των προσφορών μετά την παραίτηση του κ. Τ. Αθανασόπουλου.  
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δελτίο Τύπου - Ημερίδα: Αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης




Η ΓΣΕΕ σας προσκαλεί σε Hμερίδα που πραγματοποιεί την Τετάρτη 20/3/2013 και ώρα 17:00 στο ξενοδ. «ALEXAΝDER» (Αλεξανδρούπολη) όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη–πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με θέμα :
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ»
Η μελέτη-πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, προσεγγίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της περιφέρειας επιχειρώντας μέσα από δημόσιο διάλογο με τους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς να αναδείξει τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης




Την αγωνία αλλά και την εντονη αντίδραση των εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς της Θεσσαλονίκης οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων...

εξέφρασαν εκπρόσωποι των συνδικάτων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης . Ο προβληματισμός για το μέλλον των στρατηγικής σημασίας εταιριών ήταν έντονος, ενώ κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη συντονισμού των ενεργειών και των κινητοποιήσεων ώστε να ανατραπεί -όπως είπαν- η πολιτική που επιχειρείται να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση κατ΄ εντολήν της τρόικας σε οργανισμούς στρατηγικής σημασίας όπως ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ΕΛΒΟ, η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΠΕ.

Λανθασμένες συνταγές από την πλευρά της κυβέρνησης διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης κι έκανε λόγο για «σκανδαλώδη επιλογή» αφού η χώρα τα πουλά «όλα κοψοχρονιά» και μάλιστα με αντίτιμο «που αντιστοιχεί στα κέρδη 4-5 χρόνων». Για «πλιάτσικο» μίλησε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου στα Ελληνικά Πετρέλαια, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΕΗ προέβλεψε αύξηση των τιμολογίων που ήδη –μετά και την επιβάρυνσή τους με το ΕΕΤΗΔΕ- έχουν γίνει για χιλιάδες καταναλωτές δυσβάσταχτα. Αυτή τη στιγμή οι διακανονισμοί ξεπερνούν τις 700.000, ενώ εκτιμάται πως σύντομα θα φτάσουν τα 1,2 εκατ. ευρώ.


Προχειρότητα καταλόγισαν στις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΛΘ με αφορμή τα σχέδια που κατά καιρούς διατυπώνονται για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ «έγκλημα που πρέπει να σταματήσει» χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Ως παράδειγμα ιδιωτικοποίησης προς αποφυγή χαρακτηρίστηκε η περίπτωση της ΕΛΒΟ η οποία –όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου- πήρε ήδη μια γεύση αποκρατικοποίησης όταν το 2000 πέρασε σε ποσοστό 49% σε ιδιώτη (στον όμιλο Μυτιληναίο) στον οποίο δόθηκε και το μάνατζμεντ. Σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ λένε «ναι» μόνο στις συνεργασίες που θα ενισχύσουν την εταιρία στις προσπάθειές της για έξοδο σε νέες αγορές και στη δραστηριοποίησή της σε τομείς που έχουν μέλλον όπως για παράδειγμα η κατασκευή απορριμματοφόρων.   

seleo.gr
ΠΗΓΗ:newsnow.gr

Απίστευτη δήλωση: Αν δώσουν πολλά λεφτά, ας πάρουν τα ΕΛΠΕ και οι Τούρκοι!



Από τον Θανάση Λεπίδη.

Αν οι Τούρκοι έδιναν καλή προσφορά θα μπορούσαν να αγοράσουν τα ΕΛΠΕ, είπε πρόσφατα σε ομήγυρη στην Τουρκία ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Χρήστος-Αλέξης Κομνηνός. 
Η δήλωση έγινε μεταξύ τυρού και αχλαδιού στα πλαίσιο του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία, όπου μεταξύ άλλων τον συνόδευε και ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Κάποιοι παριστάμενοι όταν άκουσαν τον κ. Κομνηνό να λέει αυτό το πράγμα, του παρατήρησαν ότι θα ήταν σχήμα οξύμωρο τα ΕΛ.ΠΕ (με τούρκο ιδιοκτήτη) να εφοδιάζουν την πολεμική αεροπορία για να κάνει αναχαιτίσεις σε τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο...
Το αυτί του προέδρου όμως δεν ίδρωσε καθώς όπως είπε αυτό που έχει σημασία θα ήταν το προσφερόμενο τίμημα.
Ο Χρήστος-Αλέξης Κομνηνός διορίσθηκε πρόεδρος του Δ.Σ των ΕΛΠΕ, στη θέση του παραιτηθέντος Τάσου Γιαννίτση στις 23 -12- 2011 και η θητεία του λήγει στις 14.5.2013. Ο κ. Κομνηνός, σύμφωνα με το βιογραφικό του,  γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1943 ενώ αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης (I.T.U.) το 1971 με το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού (Msc). Στην Ελλάδα μετακόμισε το 1972 και θήτευσε σε πολλές υψηλόβαθμες πολυεθνικών εταιρειών.  
ΠΗΓΗ:press-gr.blogspot.gr

Στο έκτακτο Eurogroup το κυπριακό Μνημόνιο




Στη Σύνοδο που ξεκίνησε χθες έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο στις Βρυξέλλες συνόδευσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Το θέμα του κυπριακού Μνημονίου δεν βρισκόταν στις επίσημη ατζέντα των συνομιλιών, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό συζητήθηκε έντονα στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο θέμα τον πρώτο λόγο τον έχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, οι οποίοι πρόκειται μάλιστα να πραγματοποιήσουν σήμερα το βράδυ έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες σχετικά με αυτό.
Το εν λόγω έκτακτο Eurogroup, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ολλανδού Ντέιζελμπλουμ και έχοντας προηγουμένως λάβει το πράσινο φως από την τρόικα δίνει τροφή σε όσους υποστηρίζουν πως το κυπριακό Μνημόνιο είναι κοντά.
Αλλωστε, ο ίδιος ο νέος επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντέιζελμπλουμ, ξεκαθάρισε πως στόχος της σύσκεψης θα είναι «να συζητηθεί το περίγραμμα του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου», ενός προγράμματος το οποίο (πάντα σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση της τρόικας για την Κύπρο προβλέπεται να είναι έτοιμη και να έχει διαβιβαστεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έως τα τέλη Μαρτίου. 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Έρευνα για το Σπάσιμο του Εμπάργκο Κατά Ιράν από Έλληνα




Εντολή για άμεσο έλεγχο της αλλοδαπής -εγκατεστημένης στη χώρα- εταιρίας και του Έλληνα πολίτη που φέρονται να έσπασαν το εμπάργκο της ΕΕ κατά του Ιράν έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι "το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε συνέχεια δημοσιοποίησης στοιχείων περί ενδεχόμενης παραβίασης των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά του Ιράν,από Έλληνα πολίτη και αλλοδαπή εταιρεία, που έχει λάβει άδεια εγκατάστασης γραφείου της στην Ελλάδα, διαβίβασε όλα τα σχετικά στοιχεία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου της αλλοδαπής εταιρείας, προκειμένου να εξεταστεί άρση της άδειας εγκατάστασης της.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται, ότι από τη σχετική προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου,δεν διαπιστώνεται εμπλοκή, στην υπόθεση αυτή, πλοίων ελληνικής σημαίας ή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών". 
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΣΔΟΕ: Πώς θα «σκανάρουν» τις καταθέσεις



Το «άβατο» των τραπεζικών καταθέσεων σπάει από την ερχόμενη Τρίτη το ΣΔΟΕ, καθώς αποκτά απευθείας πρόσβαση όχι μόνο στη σημερινή εικόνα των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και στις κινήσεις κεφαλαίων που έχουν μεσολαβήσει. 

Αποκτά, έτσι, ένα ισχυρό όπλο στην μάχη για την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής καθώς για όσους έχουν αποκρύψει κεφάλαια θα επικρέμεται ο κίνδυνος άμεσης αποκάλυψης των κινήσεων που έγιναν. 

Δέκα εξειδικευμένοι υπάλληλοι από την κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ και δύο ανά περιφερειακή διεύθυνση θα έχουν άμεση πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται σε 53 πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και κάθε κίνηση κεφαλαίων σε βάθος δεκαετίας. 

Θα μπορούν να βλέπουν κάθε τραπεζικό λογαριασμό από το 2002 και μετά αλλά και κάθε κίνηση κεφαλαίων από το 2008 και έπειτα. 

Για προγενέστερα στοιχεία θα υποβάλλουν το κλασικό αίτημα για άρση του τραπεζικού απορρήτου, διαδικασία που απαιτούσε μέχρι σήμερα έως και έξι μήνες αναμονής για την παροχή στοιχείων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

Το νέο σύστημα χτίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Θα δουλεύει ως εξής:
- Με ειδικό κωδικό και τον ΑΦΜ, οι ελεγκτές μπαίνουν στο λογαριασμό. Η τράπεζα δεν γνωρίζει ποιος και πότε ελέγχεται. 

- Η πύλη εισόδου στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανοίγει από ειδικό μοναδικό κόμβο διασύνδεσης της ΓΓΠΣ με τον Τειρεσία. 

- Οι τράπεζες καθημερινά θα αποστέλλουν στον Τειρεσία όλες τις κινήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς που διατηρούν για τον εμπλουτισμό του κόμβου. Από τον server του Τειρεσία θα αποστέλλονται τα στοιχεία στον server της ΓΓΠΣ. 

- Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων από το 2002 και μετά. Οι κινήσεις λογαριασμού «φαίνονται» από το 2008 και μετά. 

- Για τον έλεγχο παλαιότερων καταθέσεων θα υποβάλλεται αίτημα για άνοιγμα λογαριασμού, όπως γινόταν έως σήμερα . 

- Σε πρώτη φάση οι «πύλες» ανοίγουν για τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και άμεσα για εξειδικευμένους ελεγκτές των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων αλλά και των εφοριών.                                          
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ Η ΑΓΚΥΡΑ Βγήκε και το TCG Cubuklu για έρευνες σε Σαμοθράκη και Αϊ Στράτη – Σε επιφυλακή οι Ε.Δ.




Και δεύτερο ερευνητικό σκάφος βγάζει η Τουρκία στο Αιγαίο για ωκεανογραφικές έρευνες. Αυτή τη φορά το TCG Cubuklu θα πραγματοποιήσει έρευνες πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στις περιοχές νότια της Σαμοθράκης και δυτικά του Αι Στράτη.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς δεν αποκλείεται να μπει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Επανειλημμένα το έχει πράξει η Άγκυρα αυξάνοντας την ένταση στο Αιγαίο. Πόσο μάλλον τώρα, που αμφισβητεί ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα και με τη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε στον ΟΗΕ, ως απάντηση της ελληνικής και των κινήσεων της Αθήνας για ανακήρυξη ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex 168/13, το ερευνητικό σκάφος TCG Cubuklu θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από τις 13 Μαρτίου έως 2 Απριλίου σε περιοχές και εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Δύο από τις συντεταγμένες που έχουν δώσει οι τουρκικές αρχές αφορούν περιοχές μεταξύ Σαμοθράκης και Ίμβρου, και μεταξύ Λέσβου και Αι Στράτη.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας, καθώς παραδοσιακά την άνοιξη βγάζει στο Αιγαίο ερευνητικά σκάφη της και επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις διαθέσεις της.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς τόσο η παρουσία του Piri Reis, που ολοκλήρωσε τη σύντομη παρουσία του ανοιχτά της Σμύρνης, απέναντι από τη Χίο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει) όσο και του TCG Cubuklu δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων τους. Ωστόσο, η κίνηση αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αυτή που μετράει.

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο νέο απόκτημα της Τουρκίας, το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος που αγόρασε έναντι 130 εκατομμυρίων ευρώ και έχει μετονομάσει σε Barbaros Hayeddin Pasa. Το σκάφος έχει ανακοινωθεί ότι θα σταλεί για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν στη Μεσόγειο. Αγοράστηκε από την εταιρεία Polarcus με έδρα το Ντουμπάι, έχει την τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για τις οποίες έχει εκδώσει άδειες η τουρκική κυβέρνηση.

Η κινητικότητα σημειώνεται ενώ η Τουρκία με τη ρηματική διακοίνωση της στον ΟΗΕ έχει αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλες περιοχές της υφαλοκρηπίδας και έχει επιμείνει ότι οι άδειες ερευνών που έχει εκδώσει νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου ισχύουν.  

ΠΗΓΗ: defencenet.gr