Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προωθεί ο Βενιζέλος

Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προωθεί ο Βενιζέλος
Ως "θετικό" εκτίμησαν το εκλογικό αποτέλεσμα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην κοινή συνεδρίαση των οργάνων υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Όπως συμφώνησαν, το αποτέλεσμα οφείλεται στη θέληση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει σταθερότητα και η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι πρόκειται να γίνει από τούδε και στο εξής, στη βάση των παρακάτω θεμάτων:

- η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που, όπως σημειώθηκε από συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, "αντικειμενικά αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος με προοδευτικό πρόσημο" και μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα, στο κάλεσμα σε άλλες δυνάμεις για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα

- ο ρόλος που μπορεί να παίξει στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς

Στη συνεδρίαση των δύο οργάνων του κόμματος συμφωνήθηκε να ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της κατάργηση των μπόνους των 50 εδρών. 

Ο πρόεδρος του κόμματος δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα αυτό στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. 

Αναφορικά με το ιδρυτικό συνέδριο, σημειώθηκε πως θα είναι συνέδριο της παράταξης, της οποίας, όπως υπογραμμίστηκε, κορμός είναι το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, αλλαγή πολιτικής ζήτησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Θάνος Μωραΐτης, ερμηνεύοντας το μήνυμα των ευρωεκλογών ως την «τελευταία ευκαιρία που μας δίνουν οι πολίτες». 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «μας εμπιστεύτηκαν, γιατί του λέγαμε ότι από τη Δευτέρα θα τα αλλάξουμε όλα» και πρόσθεσε, αιφνιδιάζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι ο κόσμος δεν θα μας θέλει απλά το προοδευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. 

Μόνο έτσι, σημείωσε, θα ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης και εξέφρασε τη διαφωνία ότι μετά τη βελτίωση των αριθμών θα επέλθει και βελτίωση στη ζωή των πολιτών. «Χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο για να το πετύχουμε, δεν φτάνουν μόνο οι αριθμοί» υπογράμμισε και ζήτησε το συνέδριο που προγραμματίζεται, να είναι συνέδριο επανίδρυσης  της παράταξης με «φάρο το ΠΑΣΟΚ και όχι συνέδριο της Ελιάς, όπως λένε από δω κι από κει διάφοροι γυρολόγοι».

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως το 8% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ είναι το DNA της παράταξης,  ενώ ανέφερε πως "δεν συμβιβαζόμαστε με την ιδέα να είμαστε τέταρτο κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό".

Ζήτησε είσης να γίνει πιο εντατικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές, να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός πόλος στο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας και "να απαντήσουμε στην αγωνία του κόσμου, που δεν έχει άλλες αντοχές".

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης εξέφρασε τη διαπίστωση πως το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «Ελιά», αλλά ΠΑΣΟΚ. Αναλύοντας την άποψή του, είπε πως η αλλαγή στρατηγικής που έβαλε προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ ενεργοποίησε τα συναισθηματικά δημοκρατικά αντανακλαστικά των ανθρώπων μας. 

Εκτίμησε πως, αν ήταν μονο το ΠΑΣΟΚ, με συμπαράταξη, θα έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό. Ο κ. Καρχιμάκης διερρωτήθηκε: "τι συνέδριο ειναι αυτό -της Ελιάς η του ΠΑΣΟΚ;". Ανέφερε σχετικά πως "το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συνέδριο αλλαγής πολιτικης, χρειάζεται συνέδριο οδικού αριστερού χάρτη, με ρεαλιστικές αντί συστημικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν αμεσα ελπίδα και αξιοπρέπεια". "Δεν μπορεί να ειναι συνέδριο διοικητικών συγκολλήσεων" κατέληξε.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε τη σύσταση επιτροπής που θα αποτιμήσει σε μεγαλύτερο βάθος τα αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε: "η κοινωνία μας έδωσε το φιλί της ζωής και να μην αποδείξουμε ότι ήταν το φιλί του αποχαιρετισμού". Τέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κεντροαριστερά πάνω στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Εθνική ταπείνωση σε απόσταση μερικών μιλίων από τις ακτές της Αττικής - Μάθημα προς όλους...


Μια κανονική αεροναυμαχία μερικά μίλια από τις ακτές της Αττικής εκτυλίχθηκε σήμερα σε μία περιοχή από την Ευβοια μέχρι την Σαντορίνη, όταν δεκάδες τουρκικά αεροσκάφη συνοδεύοντας πέντε τουρκικά πολεμικά τα οποία συνέκλιναν από τις βόρειες ακτές της Αττικής μέχρι ττις κεντρικές Κυκλάδες, πραγματοποίησαν συντονισμένες επιχειρήσεις εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων και εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, αδιαφορώντας πλήρως για την παρουσία τν ελληνικών μαχητικών και των πολεμικών πλοίων.

Είναι εντυπωσιακό αυτό που έγινε σήμερα και σίγουρα δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς από ελληνικής πλευράς η αντίδραση ήταν αχαμνή αφού οι οδηγίες από Μαξίμου και υποργείο Εξωτερικών είναι σαφείς: Μην αντιδράτε στις τουρκικές προκλήσεις.

Πραγματικά πρέπει να ... "έσπασαν τα νεύρα" των Τούρκων σήμερα στο Αιγαίο. Τι άλλο να κάνουν για να αποδείξουν ότι οι Ελληνες δεν μπορούν να υπερασπίσουν την χώρα τους;

Τα πυροβόλα τους θα μπορούσαν εύκολα να βομβαρδίσουν την Πελοπόννησο, την Αττική και την Εύβοια και η μοναδική ελληνική αντίδραση ήταν μια ανακοίνωση ότι "Είστε εντός των ελληνιών χωρικών υδάτων".

Πάλι καλά, γιατί οι Τούρκοι νόμιζαν ότι είχαν φτάσει ... Ιταλία!

Πανω από 20 οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων μέχρι τώρα.

Στον ουρανό; Τρελό πάρτι! Δείτε:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ   :      1 (6 α/φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ :    10 (3 CN-235 & 7 Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ     :    16
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ      :     2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ     :     12
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ    :     42
ΕΜΠΛΟΚΕΣ       :  -
ΠΕΡΙΟΧΗ           :  ΒΟΡΕΙΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αυτά ... μέχρι στιγμής!

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κανένας ενθουσιασμός για τη συμφωνία Ρωσίας-Κίνας


Των Francois Godement-Chi Kong Chyong

Δεδομένης της ανάγκης του προέδρου Putin και της Κίνας για αμοιβαία υποστήριξη (εξαιτίας των πρόσφατων μη δημοφιλών κινήσεών τους σε Ουκρανία και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας), υπερβάλλουν αναφορικά με το πόσο καλές είναι οι σχέσεις τους, όσο ποτέ άλλοτε. Φαίνεται μια κίνηση τρέλας για την Κίνα να προκαταβάλει 20-25 δισ. δολάρια για το ρωσικό αέριο, αλλά ως αντάλλαγμα παίρνει μακροπρόθεσμα χαμηλότερη τιμή από αυτή που προσφέρεται στην Ευρώπη. Πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι συμβάσεις; Είναι άλλωστε αδύνατο να προβλεφθούν οι μελλοντικές τιμές. Η Γαλλία στο παρελθόν βρέθηκε «παγιδευμένη» σε συμβόλαια με την Αλγερία και τη Ρωσία που «κλείδωσαν» τις τιμές, κοστίζοντας πολλά στη Γαλλία όταν οι τιμές υποχώρησαν.

Αλλά η στρατηγική σημασία της κίνησης είναι πιο υπερβολική από ό,τι η ουσία της. Στο τέλος, οι καταναλωτές αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων, θα μπορούσαν να βγουν νικητές από αυτή την κατάσταση: μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ του αερίου που μεταφέρεται με αγωγούς και του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία. Από τη στιγμή που το ρωσικό αέριο θα ρέει στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού (το 2018 ή το 2020), το LNG από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ ουσιαστικά θα πλημμυρίσει την αγορά. Το αέριο που δεν χρησιμοποιεί η Κίνα θα εκτραπεί απλώς προς την Ευρώπη. Ο αυξημένος ανταγωνισμός στην Ασία σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι πιο ελκυστικού στους προμηθευτές LNG (μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ). Από μια οικονομική και γεωπολιτική σκοπιά, η Ευρώπη θα πρέπει να ενθαρρύνει τους Ρώσους να προχωρήσουν σε περισσότερες ενεργειακές συναλλαγές με την Κίνα και-ποιος ξέρει- μια ημέρα μπορεί να δούμε μια ενωμένη Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια.

Υπάρχει ωστόσο ένα βραχυπρόθεσμο γεωπολιτικό μειονέκτημα. Ακόμη και αν οι αγορές αερίου από την Κίνα δεν πλήττουν άμεσα την ευρωπαϊκή ενεργειακή κατανάλωση, και πάλι σημαίνει ότι ο Putin έχει βρει πώς να αντικαταστήσει τα δισεκατομμύρια που θα επιδιώξουν να του στερήσουν οι δυτικές κυρώσεις. Και ξανά βλέπουμε την Κίνα να καθιστά τις κακοσχεδιασμένες (ή με μισή καρδιά) οικονομικές κυρώσεις αναποτελεσματικές. Όπως συμβαίνει συχνά, αυτό που έχει σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις αντίστροφων συμμαχιών είναι η κοινή ικανότητα να πούμε «όχι», όχι η ικανότητα να δημιουργηθεί μια θετική στρατηγική.


Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: 


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΜΠΟΥΤΙΑ !...


Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2014 αποτυπώνει σε ποσοστά το "πελάγωμα" ενός ολόκληρου λαού. Ενός λαού που έχει "μπερδέψει τα μπούτια του" !

Από που ν΄ αρχίσεις το μέτρημα και τι να πρωτομετρήσεις ;

Την ...αγανάκτηση για τα Μνημόνια, που αποτυπώθηκε με την υπερψήφιση των μνημονιακών ;

Τον χρωματισμό της Ελλάδας, που μισο-έγινε κόκκινη, με το ΣΥΡΙΖΑ, μόλις, στο 26 ;

Δεν θ΄ ασχοληθώ με τα συμβάντα στο χώρο της Δεξιάς, ούτε μ΄ εκείνους που πανηγυρίζουν πως κέρδισαν το "Δημοψήφισμα" παίρνοντας το 1/4 του εκλογικού σώματος.

Ως ΠΑΣΟΚος θα επικεντρώσω στους ΠΑΣΟΚους, που εμφανιστήκαμε να τροφοδοτούμε με ψήφους, κάθε κομματικό σχηματισμό, εκτιμώντας, σχεδόν ο καθένας, όπως θέλει κι όπως γουστάρει, και, το ιστορικό πέρασμα του Κινήματος, και, τις πολιτικές που άσκησε, και, τη λειτουργία και τις επιλογές του την ώρα της κρίσης και της λαίλαπας...

Άλλοι πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στην "Ελια", άλλοι στη ΔΗΜΑΡ, άλλοι στο ποτάμι, κάποιοι, ηλιθιοδέστεροι στην ακροδεξιά κι άλλοι στις παραλίες ή στις ταβέρνες !

Κι όλοι, βέβαια, καθοδηγούμενοι από το πνεύμα του "μεγάλου Ανδρέα" και ερμηνεύοντάς το αυθεντικά !!!

Ευτυχώς και παρά τις τεράστιες και αμέτρητες μαλακίες μας δεν κατορθώσαμε να βάλουμε την ταφόπετρα στην Κεντροαριστερά, το μοναδικό ιδεολογικοπολιτικό χώρο, που μπορεί να κάνει συνθέσεις και να δώσει διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα. 

Πόση εξυπνάδα χρειάζεται, για ν΄ αντιληφθούμε, πως η, απολύτως, απαραίτητη, για το μέλλον της χώρας ενοποίηση και ηγεμονική επαναλειτουργία της Κεντροαριστεράς ή θα γίνει από όλους και με όλους ή δεν θα γίνει καθόλου ?...

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

AΦΟΥ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΑ...........


Στοιχεία που σοκάρουν για τα «κόκκινα» δάνεια - Τα νέα σχέδια των τραπεζών

 Στοιχεία που σοκάρουν για τα «κόκκινα» δάνεια - Τα νέα σχέδια των τραπεζών
Της Έφης Καραγεώργου.
Νέα άνοδο σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 τα «κόκκινα» δάνεια και έφτασαν στο 33% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ξεπερνώντας τα 70δισ ευρώ. Και ενώ οι Ελληνες τραπεζίτες «μετράνε» τα κόκκινα στο 33%, οι διεθνείς οίκοι ανεβάζουν το ποσοστό τους στο 48%. Πως γίνεται αυτό;
Απλά προσθέτουν στα «κόκκινα» και το ποσοστό των ήδη ρυθμισμένων δανείων -πάνω από 13% ύψους 28δισ ευρώ- όπως και των δανείων που έχει απομειωθεί η αξία τους. Και με τον τρόπο αυτό ανεβάζουν τον λογαριασμό σχεδόν στα 100δισ ευρώ, όταν τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν 216δισ ευρώ, στο τέλος Μαρτίου 2014. Η πρόσθεση γίνεται διότι, από την μέχρι τώρα εξέλιξη των ρυθμισμένων δανείων, φαίνεται ότι αυτά σε ποσοστό 50% «σκάνε» εκ νέου μέσα σε διάστημα 6 με 8 μηνών.
Οι τραπεζίτες περιμένουν ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που τα «κόκκινα» δάνεια θα εμφανίσουν άνοδο και εκτιμούν ότι μέσα από τα προγράμματα ρυθμίσεων που εφαρμόζουν θα ανακτήσουν τουλάχιστον το 30% -σε πρώτη φάση- των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Από τα «κόκκινα» δύο είναι οι κατηγορίες που τους προκαλούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο:
Οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια που ξεπέρασαν το 27% και αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 19δισ ευρώ (συνολικά υπόλοιπα 71δισ ευρώ). Παράλληλα έχουν ρυθμιστεί στεγαστικά δάνεια ύψους 20 δισ ευρώ.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το ένα στα δύο δάνεια των μικρομεσαίων έχει «σκάσει» (ποσοστό 47%) και δάνεια ύψους 11δισ ευρώ είναι στο «κόκκινο», όταν ο συνολικός δανεισμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι 23δισ ευρώ.
Συνολικά οι καθυστερήσεις επιχειρηματικής πίστης διαμορφώνονται στο 33% και αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 39δισ ευρώ (115,5δισ ευρώ τα συνολικά υπόλοιπα της κατηγορίας)
Στα καταναλωτικά δάνεια, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι είδαν την «οροφή» αφού οι καθυστερήσεις έχουν εκτιναχθεί στο 46%. Από τα 29,4δισ ευρώ που είναι τα συνολικά υπόλοιπα καταναλωτικής πίστης (μαζί με τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών) τα 13δισ ευρώ είναι κόκκινα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι για τους Ελληνες τραπεζίτες, σε ζώνη υψηλού κινδύνου, βρίσκονται όλα τα δάνεια που δεν συνοδεύονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις, όπως και τα δάνεια που ήδη έχουν ρυθμιστεί.
Μάλιστα έχουν εστιάσει την προσοχή τους και παρακολουθούν σε 24ωρη βάση την συμπεριφορά των επιχειρηματικών δανείων, καθώς με μεγάλη ταχύτητα ρυθμισμένα δάνεια των μικρομεσαίων βρίσκονται εκ νέου σε καθυστέρηση.
Σημειώνουμε ότι κατά μέσο όρο οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναδιαρθρώσει το 13% των δανείων που έχουν χορηγήσει, ποσοστό που αντιστοιχεί σε χορηγήσεις ύψους 28 δισ ευρώ.

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Καρχαρίες – μετεωρολόγοι

Καρχαρίες – μετεωρολόγοι
Περίπου 50 … καρχαρίες και άλλα κήτη επιστράτευσαν πετρελαϊκές εταιρίες-κολοσσοί, μεταξύ των οποίων Exxon Mobil, BP και Chevron, για να διαφυλάξουν τις εγκαταστάσεις τους στον Κόλπο του Μεξικού που συχνά-πυκνά κινδυνεύουν από τυφώνες. 

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, θαλάσσια κήτη στην συντριπτική τους πλειοψηφία καρχαρίες, αλλά και ξιφίες και φάλαινες όρκες, ανέλαβαν, παρά τη θέλησή τους, καθήκοντα φύλακα των πετρελαϊκών δεξαμενών. 

Τα θαλάσσια θηλαστικά κουβαλούν στο σώμα τους βιολογικούς αισθητήρες που καταγράφουν τη θερμοκρασία του νερού. Τα δεδομένα μεταβιβάζονται ηλεκτρονικά σε επιστήμονες πανεπιστημίου του Μαϊάμι. 

Εκεί, ειδικοί μετεωρολόγοι αναλύουν τα στοιχεία, βάσει των οποίων μπορούν να προβλέψουν για το αν τις επόμενες ώρες, θα πλήξουν τον Κόλπο του Μεξικού ακραία καιρικά φαινόμενα όπως κυκλώνες και τυφώνες. 

Στην περιοχή φιλοξενούνται εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, όπως οι BP, Exxon Mobil, Chevron, Anadarko Petroleum, Apache και Transocean. 

Η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται επανειλημμένα από σφοδρά καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να υποχρεώνονται σε αναστολή της παραγωγής, δημιουργώντας προβλήματα στην τροφοδοσία της αμερικανικής αγοράς με καύσιμα. 

Εκτός από τους ενεργειακούς κολοσσούς, η μέθοδος των βιολογικών μικροτσίπ βοηθά και στην ασφαλέστερη πρόγνωση του καιρού, προειδοποιώντας εκατομμύρια κατοίκους του Μαϊάμι να πάρουν εγκαίρως μέτρα αυτοπροστασίας. 

Ανδρέας Μορφόπουλος 

ΠΗΓΗ:sport-fm.gr

Die Zeit: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει επειγόντως πολιτική -Διαφορετικά διαλύεται»


«Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση», συμπεραίνει η Die Zeit. Με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο η γερμανική εφημερίδα προειδοποιεί ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κατά τόπους κυβερνήσεις δεν αλλάξουν ριζικά την πολιτική τους, τότε «θα νιώσουν την καυτή ανάσα των ψηφοφόρων ακόμα πιο κοντά στον σβέρκο τους». Και η Βρετανία, ενδεχομένως, να αποχωρήσει από την ΕΕ με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το γεγονός ότι η σκληρή Δεξιά αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη σε δυο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, τη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς και η σημαντική άνοδος που σημειώνουν τα αντίστοιχα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο, ανησυχούν ιδιαίτερα τον συντάκτη του άρθρου, ο οποίος διακρίνει μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες και τις κυβερνήσεις. «Αυτή η δυσαρέσκεια», σημειώνει, «θα διαφανεί και στις εθνικές εκλογές ανά χώρα και, εκ των πραγμάτων, θα μεταβάλει και την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική (...) Αυτή η εκλογική απέδειξε ότι οι πολίτες μπορούν να πράξουν εντελώς διαφορετικά, όταν οι κυβερνώντες αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν απόψεις».
Η Zeit φοβάται ενδεχόμενη απόσχιση της Βρετανίας, καθώς πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα αναδεικνύεται το UKIP, ένα κόμμα που επιθυμεί την έξοδο από την ΕΕ. «Το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα το 2017 σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», υπενθυμίζει και τονίζει στη συνέχεια: «Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για το υπόλοιπο κομμάτι της ΕΕ. Το κατανοούν όλοι αυτό;»

Η γερμανική εφημερίδα προβλέπει ότι μια βρετανική ανταρσία κατά της ΕΕ θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου και στη Γαλλία «η οποία, ούτως ή άλλως, αντιμετωπίζει το ευρώ ως ένα εργαλείο για την επιβολή της γερμανικής ισχύος». Τέλος, πετά το γάντι στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ, «τη μόνη μαζί με τον Ντέιβιντ Κάμερον», όπως γράφει, «η οποία είναι σε θέση να σταματήσει αυτή τη διαλυτική πορεία. Δεν έχει την παραμικρή διάθεση ως προς αυτό», διαπιστώνει, «θα πρέπει όμως να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της ΕΕ- και να το αποδείξει».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΔΧΒ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΥΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ , ΒΟΣΝΙΑ , ΚΡΟΑΤΙΑ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 
Όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί η Σερβία , η Βοσνία και η Κροατία - ιδιαίτερα η πρώτη – πλήττονται από τις  χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων . 
Έως τώρα ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται στους 45 και πολλοί ακόμα 
αγνοούνται. Οι πληγέντες ξεπερνούν το εκατομμύριο, εκ των οποίων πάνω από 500.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε πόσιμο νερό . 

Για άλλη μια φορά καλούμαστε να αποδείξουμε έμπρακτα, όπως και στο παρελθόν, την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας προς τους συνανθρώπους μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες. 

Καλούμε όλα τα σωματεία του Κλάδου και κάθε συνάδελφο ξεχωριστά να συνδράμουν προσφέροντας οποιαδήποτε οικονομική ή υλική βοήθεια μπορούν . 

Στην Ελλάδα τη συγκέντρωση της βοήθειας για τη Σερβία έχει αναλάβει η Πρεσβεία της στην Αθήνα 
(Βασ.Σοφίας 106 , τηλ. 210 7774344, 210 7774355) καθώς και το Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη 
Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 4, τηλ. 2310 244 265). 

Ο Τραπεζικός λογαριασμός στην Αθήνα είναι : 
Alpha Bank AE Athens 
Account Number: 112 00 2002 021470 

Τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν ζητηθεί είναι : 
Ø Κλινοσκεπάσματα (σεντόνια, κουβέρτες) 
Ø Κάλτσες Εσώρουχα για όλες τις ηλικίες 
Ø Πάνες για μωρά και ενήλικες 
Ø Είδη υγιεινής (Αντισηπτικά σαπούνια , χαρτί υγείας, μωρομάντηλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες) 
Ø Γάλα σε σκόνη για μωρά και εβαπορέ 

Η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών είναι η δύναμη μας για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα 

ΠΗΓΗ:. poedxb.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε
            Η υπογραφή ΕΣΣΕ είναι κοινά αποδεκτό πως αποτελεί την κορυφαία συνδικαλιστική έκφραση ενός συνδικάτου.  Ως  τέτοια την αντιμετωπίσαμε και με αυτή τη σκέψη την υπογράψαμε. Η εξασφάλιση των αποδοχών μας και της αξιοπρέπειας στην εργασία που καθορίζονται στη νέα ΕΣΣΕ σε συνδυασμό με την υπογραφή του νέου μας  Εσωτερικού  Κανονισμού που είναι στο πνεύμα και στο νόημα του παλαιότερου, υπήρξε θεμελιώδη προτεραιότητα για την ΕΛΚΕ. Είχαμε δεσμευτεί γι΄ αυτά και τα κάναμε πράξη.  Η  υπογραφή  επίσης του νέου Πρακτικού Συμφωνίας για το Προσωπικό Ασφάλειας σε ΒΕΑ, ΒΕΕ & ΒΕΘ, έδωσε λύση σε μια εκκρεμότητα που απασχολούσε χρόνια το Σωματείο μας. Δεν σταμάτησαν βέβαια και ούτε θα σταματήσουν να μας απασχολούν τα καθημερινά θέματα που συνεχώς προκύπτουν και για τα οποία καλούμαστε να βρίσκουμε λύσεις.
           Στην κατηγορία όμως αυτή δεν περιλαμβάνεται το θέμα των οργανογραμμάτων που εσχάτως ξαναπροέκυψε,  καθώς αυτό έχει να κάνει και με θέματα λειτουργίας  αλλά  πρωτίστως με θέματα ασφάλειας εργαζομένων και εγκαταστάσεων. Από τη στιγμή που γίναμε κοινωνοί των προθέσεων της Εταιρείας σκύψαμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα στο θέμα αυτό. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τη Διοίκηση αλλά πρωτίστως με τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να βρεθεί η πρέπουσα λύση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
           Παρόλη όμως τη διάθεσή μας για σοβαρό και ειλικρινή διάλογο με τίμιες και καθαρές προθέσεις, βρισκόμαστε συνεχώς προ εκπλήξεων, καθώς η Εταιρεία προσπαθεί μεμονωμένα και με σπασμωδικές κινήσεις να εφαρμόσει τα ανεφάρμοστα.
           Καλούμε λοιπόν την Εταιρεία να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα των οργανογραμμάτων και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες για την ασφάλεια και τη λειτουργία προσλήψεις, καθώς προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε.
           Τα 12ωρα παραμένουν συνεχή και εξαντλητικά, η συχνότητα των περιστατικών αυξάνεται  με γεωμετρική πρόοδο και η υπομονή των εργαζομένων εξαντλείται.  Η συνέπεια,  η συνέχεια  και  η ανάληψη ευθυνών που επιδεικνύουμε ως παράταξη στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο Προεδρείο του ΠΣΕΕΠ, συνεχίζει να υφίσταται. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο θα αντιπαλέψουμε διευθυντικά δικαιώματα και μακροοικονομικές προβλέψεις που επιχειρούν να βάλουν την ασφάλεια σε δεύτερη μοίρα.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
          Οι συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από την παράταξη του ΣΚΕΕΠ, με διάφορες επώνυμες αλλά κυρίως με ανώνυμες καταγγελίες, με σαφή αλλά δυστυχώς στείρα αντιπολιτευτική διάθεση έχουν ως μοναδικό στόχο τον αποπροσανατολισμό ως προς τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν όλους τους συναδέλφους. Η θλιβερή δε εικόνα της έλλειψης φαντασίας στους χαρακτηρισμούς καθώς και η συνεχής εξωθεσμική λειτουργία εκλεγμένων συναδέλφων στα όργανα του ΠΣΕΕΠ, αποδεικνύει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τις μικροκομματικές – μικροπαραταξιακές -μικροπολιτικές πρακτικές του φαύλου παρελθόντος.
           Εμείς συνεχίζουμε πιο δυνατά, πιο υπεύθυνοι και πιο ώριμοι από ποτέ, προσηλωμένοι απόλυτα στα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα, προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις, αξιοποιώντας τη γνήσια γνώμη – γνώση που πηγάζει από τον κάθε απλό εργαζόμενο.


ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ

Γιατί η μετοχή των ΕΛΠΕ επέστρεψε στις τιμές του 2012


Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε από την αγορά το γεγονός ότι μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα χαμηλό έτους, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε βρεθεί το 2012, όταν δηλαδή είχε κορυφωθεί το κλίμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία. Βεβαίως για τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής, δεν μπορεί να «κατηγορηθεί» πλέον το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Το αντίθετο μάλιστα. Η διεθνής αγορά αποτιμά πλέον ως μηδαμινό το ελληνικό ρίσκο, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία σε πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και τα Ελ.Πε., να αντλήσουν κεφάλαια με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση τον υφιστάμενο δανεισμό.
Αλλά και σε επίπεδο καθαρά επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν υπάρχει κάποια δραματική αλλαγή που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την πτώση, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς. Τα όποια θέματα για την ενσωμάτωση της Ελευσίνας καταγράφηκαν το 2013, αποτελούν παρελθόν και φέτος η συνεισφορά της μονάδας θα είναι πλήρης. Η κρίση στην αγορά διύλισης της Μεσογείου, που οδήγησε τα περιθώρια σε ιστορικά χαμηλά, φαίνεται να αμβλύνεται: ήδη η κρίση στις σχέσεις ΕΕ Ρωσίας, επηρέασε αρνητικά την τιμή του ρωσικού αργού το οποίο την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε χαμηλό 14 μηνών. Η Λιβύη αύξησε την παραγωγή της κατά 35 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ενώ και πιθανή χαλάρωση των μέτρων κατά του Ιράν θα βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα. Αλλά και η εγχώρια αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης ως προς τους όγκους ενώ σε ορισμένα προϊόντα καταγράφεται και αύξηση.
Ακόμη και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του deal για το ΔΕΣΦΑ, που είχε προεξοφληθεί από την αγορά καθώς τα Ελ.Πε. θα εισπράξουν 212 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι με το νέο ευρωομόλογο ο όμιλος εξοικονομεί πάνω από 13 εκατ. δολάρια ετησίως από τα χρηματοοικονομικά (η διοίκηση είχε ούτως ή άλλως δηλώσει ότι τα χρήματα θα πήγαιναν για μείωση του δανεισμού).
Πως εξηγείται λοιπόν η πτώση της τιμής της μετοχής, με δεδομένο ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποια πραγματική αλλαγή δεδομένων σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας; Πηγές της αγοράς αποδίδουν την εξέλιξη στην έξοδο της μετοχής από το MSCI Global Standard Index. «Επενδυτές και χαρτοφυλάκια που είχαν χτίσεις θέσεις στη μετοχή στο δείκτη, έπρεπε να αποκομίσουν τα κέρδη τους» σημειώνουν χαρακτηριστικά χρηματιστηριακοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως το πραγματικό free float της μετοχής είναι σχετικά περιορισμένο καθώς Δημόσιο και Paneuropean ελέγχουν πάνω από 76%.
Στο πλαίσιο αυτό πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προοπτικές για τη μετοχή είναι θετικές, γεγονός που ευνοεί μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις, έστω και εάν ακόμη και σήμερα υπάρχει το ερωτηματικό που αφορά στην πώληση του ποσοστού του δημοσίου. Ωστόσο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να αποκαταστήσει την τάξη σε επίπεδο περιθωρίων για τον όμιλο (η εγχώρια αγορά αποτελεί κύρια πηγή για τα Ελ.Πε.) ενώ και άλλες μεσομακροπρόθεσμες εξελίξεις όπως το άνοιγμα της αγοράς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων πιθανόν να δημιουργήσουν απρόσμενα θετικούς καταλύτες. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν και οι αναβαθμίσεις συστάσεων ή τιμών στόχων που έγιναν πρόσφατα από Bank of America και UBS.

ΠΗΓΗ:energypress.gr