Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΒΡΕΘΗΚΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

Το φθηνό αέριο της Gazprom που δε έφτασε μέχρι την Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Το φθηνό αέριο της Gazprom που δεν έφτασε μέχρι την Ελλάδα
Προ δεκαπενθημέρου, πραγματοποιήθηκε από το ρωσικό γίγαντα του φυσικού αερίου Gazprom για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας δημοπρασία ποσοτήτων φυσικού αερίου προς Ευρωπαίους αγοραστές σε ανταγωνιστικές τιμές. Τα οφέλη από τη δημοπρασία αυτή αναμένεται να φτάσουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές όχι όμως και στην περιοχή μας και την ελληνική αγορά, που για ακόμη μια φορά υπολείπεται των αγορών της κεντρικής Ευρώπης σε ανταγωνιστικότητα.

Ειδικότερα, η πρώτη δημοπρασία (gas release) πραγματοποιήθηκε από τη Gazprom στο διάστημα 7 έως 10 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκειά της υπογράφηκαν πάνω από 40 συμφωνίες για την πώληση συνολικής ποσότητάς άνω του 1 δις κυβικού σε 15 αγοραστές. Οι ποσότητες θα διοχετευτούν κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν 2015- 2016 μέσω του αγωγού Nord Stream στο hub στο  Greifswald.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ μεταξύ των εταιρειών που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό περιλαμβάνονται οι...

Ισλανδία: Η έκρηξη ηφαιστείου ήταν τρεις φορές πιο τοξική από όλη την ευρωπαϊκή βιομηχανία


Το 2014, η εξάμηνη έκρηξη του ηφαιστείου Μπαρντάρμπουνγκα της Ισλανδίας απελευθέρωσε τρεις φορές περισσότερο τοξικό αέριο από όλη την ευρωπαϊκή βιομηχανία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ορισμένες ημέρες μάλιστα, το γιγάντιο ηφαίστειο εξέπεμπε 120.000 τόνους τοξικών αερίων.

«Πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή έκρηξη, τη μεγαλύτερη στην Ισλανδία εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Άνια Σμιντ από το Πανεπιστήμιο του Λιντς.  

Η έκρηξη του ηφαιστείου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014 και διήρκεσε μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Η ποσότητα του διοξειδίου του θείου που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα ήταν τόσο τοξική που οι ισλανδικές αρχές συμβούλευσαν το κοινό να παραμείνει σε εσωτερικούς χώρους. Τα σχολεία έκλεισαν, και τα υπαίθρια παιχνίδια και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.

Οι δράσεις αυτές δεν ήταν απλά προληπτικά μέτρα. Η όξινη βροχή μπορεί να...