Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Εταιρείες «off shore»...Ζουν το μύθο τους στην Ελλάδα!




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ .....ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕΤΕ ! 
Το θέμα αποκαλύφθηκε την περασμένη βδομάδα. Αλλά, περιέργως πως (ή μήπως καθόλου περιέργως...) «χάθηκε».Ας το υπενθυμίσουμε:
Οι αλλοδαπές εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι λεγόμενες «οφ σορ», σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης την περασμένη βδομάδα, ανέρχονται στις 21.065. Από αυτές οι 16.580 είναι ενεργές.
Σύμφωνα με το έγγραφο, τα στοιχεία που προκύπτουν για τις «οφ σορ» εταιρείες όσον αφορά στις δηλώσεις Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων, είναι τα εξής:
Το 2003 υποβλήθηκαν 383 δηλώσεις και ο φόρος ανήλθε σε 4,8 δισ. ευρώ.
Το 2004: δηλώσεις 411 - φόρος 3,6 δισ. ευρώ.
Το 2005: δηλώσεις 352 - φόρος 3 δισ. ευρώ.
Το 2006: δηλώσεις 311 - φόρος 3,1 δισ. ευρώ.
Το 2007: δηλώσεις 275 - φόρος 2,8 δισ. ευρώ.
Το 2008: δηλώσεις 239 - φόρος 3,4 δισ. ευρώ.
Το 2009: δηλώσεις 201 - φόρος 3,4 δισ. ευρώ.
Το 2010: δηλώσεις 1177 - φόρος 3,4 δισ. ευρώ.
Το 2011: δηλώσεις 998 - φόρος 0,9 δισ. ευρώ.
Το 2012: δηλώσεις 965 - φόρος 0,3 δισ. ευρώ.
Από τα καταπληκτικά αυτά στοιχεία εξάγονται τα εξής καταπληκτικότερα συμπεράσματα:
Πρώτο, από τις «οφ σορ» εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, αυτό που συμβαίνει επί μια ολόκληρη δεκαετία είναι ότι δηλώσεις - ως υποχρεούνται - για τον προσδιορισμό του ειδικού φόρου επί των ακινήτων που διαθέτουν, καταθέτουν στην καλύτερη περίπτωση μόλις οι 7 (!) από τις 100 «οφ σορ» που λειτουργούν στην Ελλάδα και στη χειρότερη περίπτωση... η μία (!!!) από τις 100 «οφ σορ»!
Δεύτερον: Από το 2010 και μετά, από την εποχή των Μνημονίων δηλαδή και μετά, παρότι ο αριθμός των κατατεθεισών δηλώσεων έχουν έως και πενταπλασιαστεί, ο φόρος που καλούνται να πληρώνουν οι «οφ σορ» έχει μειωθεί έως και... δέκα φορές!
Αυτά τα θαυμάσια συμβαίνουν στην Ελλάδα τόσο όσον αφορά το γενικό, δηλαδή:
α) τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι και από το 99% (!) των «οφ σορ» που λειτουργούν στην Ελλάδα, όσο και σε ό,τι αφορά το ειδικό, δηλαδή
β) το φόρο που πληρώνουν αυτές που τελικώς υποβάλουν δηλώσεις, ο οποίος φόρος μειώθηκε έως και 92%!
Και τούτο μετά την τροποποίηση του νόμου 3091/2002 (με τον οποίο επιβλήθηκε ειδικός φόρος 3% επί της αξίας των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) από το νόμο 3842/2010.
Μια λεπτομέρεια: Αυτός ο τόσο φιλικός προς τις «off shore» εταιρείες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 58, τεύχος Α, στις 23/4/2010. Ηταν την ίδια μέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την υπαγωγή της
Ελλάδας σε καθεστώς Μνημονίων... Κι άλλη λεπτομέρεια: Αυτά συμβαίνουν σε μια Ελλάδα όπου 30.000 οικογένειες μένουν κάθε μήνα χωρίς ηλεκτρικό, γιατί, λόγω των χαρατσιών επί των ακινήτων, αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό και η ΔΕΗ τους κόβει το ρεύμα... 
ΠΗΓΗ:ramnousia.com

Οι χάκερ απείλησαν το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας


Lulz Security хакеры взлом сетевая атака

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε εναντίον της επίθεση στον κυβερνοχώρο τον Αύγουστο.
Το αποτέλεσμα ήταν να τεθούν εκτός λειτουργίας περίπου 30 χιλιάδες υπολογιστές. Η εταιρεία υποχρεώθηκε να απενεργοποιήσει το εσωτερικό της δίκτυο για περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι χάκερ της ομάδας «Τιμωρό σπαθί της δικαιοσύνης» χαρακτήρισαν τις ενέργειες τους αντίποινα για τα «εγκλήματα και τις φρικαλεότητες», που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας. Ειδικότερα θύμισαν τη Συρία, όπου η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους αντάρτες, και το Μπαχρέιν, όπου το 2011 είχε αποστείλει στρατεύματα για να καταστείλει τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Εικάζεται ότι οι επιτιθέμενοι χάκερ προσπάθησαν να σταματήσουν εντελώς την εξόρυξη πετρελαίου στις εταιρείες της Saudi Aramco, η οποία προμηθεύει στην παγκόσμια αγορά το ένα δέκατο των συνολικών αναγκών της. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Οι ειδήσεις από την Κίνα ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου


диаграмма цены рост увеличение стрелка экономика

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα αυξάνονται στο φόντο των μακροοικονομικών στοιχείων από την Κίνα, που κατέχει τη 2η θέση στον κόσμο στην κατανάλωση «μαύρου χρυσού».
Έτσι ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα το Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 10,1% από άποψη ετήσιου δείκτη και κατά 10% - μηνιαίου, ενώ η πρόβλεψη αύξησης ήταν 9,8% και 10% αντίστοιχα. Εκτός αυτού, οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 14,9% σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2011 και κατά 14,2% από άποψη μηνιαίας αύξησης. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση του δείκτη ανάπτυξης 14,6% και 14,1%, αντίστοιχα. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Δελτίο Τύπου - Τετάρτη 19/12: 3ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας ΓΣΕΕ




Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την κήρυξη 3ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου από τις 12.00 έως τις 15.00 και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος με αιτήματα-διεκδικήσεις:
• να μη νομοθετηθεί η φορολογική λαιμητόμος μέσα από το «περίφημο» φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο η Κυβέρνηση ξαναεπιτίθεται κατά των μισθωτών, των συνταξιούχων και των απλών πολιτών. Αντιθέτως να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη, να παταχθεί η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.
• Να ακυρωθούν οι διαθεσιμότητες-απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η ισοπέδωση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων.
• Να ανατραπούν οι πολιτικές της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων - εκποιήσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Όλοι μαζί στην 3ωρη στάση εργασίας
Όλοι μαζί στον αγώνα να ακυρώσουμε τις άδικες, καταστροφικές και αδιέξοδες πολιτικές της Κυβέρνησης και της Τρόικα
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα έως 250 τ.μ.


Ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα έως 250 τ.μ.

Τη δυνατότητα να μένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του έτους τα καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. Και για επτά όλα ανεξαιρέτως, αλλά και εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η μόνιμη ρύθμιση που θα έρθει αργότερα στη Βουλή θα προβλέπει:
Ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων εμβαδού έως 250 τμ όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε εθελοντική βάση. Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, καθώς προϋπόθεση για να επιτρέπεται η Κυριακάτικη λειτουργία είναι τα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shops-in-a-shop». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αποκλείονται από την Κυριακάτικη λειτουργία και τα εμπορικά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το τι θα ισχύσει για τις αλυσίδες franchise. Η πρόταση του υπουργείου για το ωράριο της Κυριακής είναι από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους και καταναλωτές να παρακολουθούν την κυριακάτικη λειτουργία. Ο κ. Σκορδάς ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση, τα καταστήματα που επιλέγουν να εργαστούν την Κυριακή, να παραμείνουν κλειστά το πρωί της Δευτέρας.
Λειτουργία όλων των καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, επτά Κυριακές τον χρόνο: δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και από μία στις τακτικές περιόδους εκπτώσεων και τις δύο νέες περιόδους χαμηλών τιμών που καθιερώνει το υπουργείο κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
Η ρύθμιση για τις εκπτώσεις προβλέπει ότι αυτές θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο:
 Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου (χειμερινές εκπτώσεις) και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου (θερινές).
 Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι).
Προβλέπεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια των προσφορών θα αναγράφονται οι τιμές πριν και μετά, και όχι το ποσοστό μείωσης της τιμής.
Σήμερα επίσης ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα (ο προηγούμενος ίσχυε από το 1946) που προβλέπουν μεταξύ άλλων αυστηρότερες ποινές για νοθεία τροφίμων και καυσίμων, καθώς και για ελλιπείς παραδόσεις από τις αντλίες, αντικειμενικοποίηση των ποινών αλλά και εκπτώσεις 50% για όσους πληρώνουν το πρόστιμο χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, κ.α.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ειδικές διατάξεις για τις «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων: Οι ποινές είναι φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών (από 30 ημέρες), κατάσχεση των μέσων αλλοίωσης των ενδείξεων, πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε αντλία και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
Επίσης, απαγορεύεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο στον παραβάτη ή σε σύζυγο ή σε συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού με τον παραβάτη. Το ύψος των προστίμων ανά παράβαση θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, με στόχο όπως επισημάνθηκε να περιοριστούν τα περιθώρια συναλλαγών μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων.
Οι προσφυγές κατά των προστίμων γίνονται με προϋπόθεση την καταβολή του 20% του ποσού, ενώ αν ο ελεγχόμενος παραιτηθεί από την ένσταση μπορεί να καταβάλλει το μισό πρόστιμο (ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα πρόστιμα της τροχαίας). 
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

ΚΑΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗΣ !...




Δεν αρκείται, με τίποτα, στο βραβείο του μεγαλύτερου κωλοτούμπα, (εξ ου και το προσωνύμιο «Κομανέτσης»…), στην πολιτική του άποψη και θέση, αλλά συνεχίζει την απαράδεκτη και αήθη συμπεριφορά του, παραμυθιάζοντας και κοροϊδεύοντας τους πάντες, πρώτα απ΄ όλους, βέβαια, τον ελληνικό λαό.
Ο φερόμενος ως πρωθυπουργός Αντωνάκης, βγήκε πριν λίγες ημέρες και ανασκεύασε – στα λόγια – το φορολογικό νομοσχέδιο, που η κυβέρνησή του είχε διαμορφώσει, το είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ και το είχε δώσει για συζήτηση στα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης.
«Θα τ΄ αλλάξω όλα !...», τσίνησε, με περισπούδαστο φιλολαϊκό στόμφο. «Θα υπάρξουν ελαφρύνσεις, αντί για επιβαρύνσεις, στα μεσαία στρώματα !...». Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία, έριξε και το σύνθημα : «Είμαι με τη μεσαία τάξη κι όχι εναντίον της !...».
Για μια, περίπου, εβδομάδα, οι ειδήμονες των κυβερνητικών μαγειρείων, έβαλαν πάλι το «φαγητό» στην κατσαρόλα κι άρχισαν τους πειραματισμούς με τα «μπαχαρικά», προσπαθώντας ν΄ αλλάξουν τη γεύση του και να το παρουσιάσουν ως άλλο.
Το «νέο» κατασκεύασμα ξεμύτισε στα κυριακάτικα φύλλα και μαζί με τη δυσωδία του, αποκάλυψε και την αλητεία, τόσο των μαγείρων, όσο και του σεφ… «Χάνεται ένας μισθός για εισόδημα 25.000 € !...», με τα νέα φορολογικά μέτρα, «νόμος – λαιμητόμος, για τα μεσαία εισοδήματα…», μας πληροφορούν τα ΜΜΕ, κάνοντας σκόνη τις κορώνες και τις διαβεβαιώσεις του Αντώνη Κομανέτση και αποδεικνύοντας την έμφυτη ροπή του στην ψευτιά και την εξαπάτηση.
Το να εμφανιστεί απτόητος και να αναμασήσει νέες διαβεβαιώσεις, ώσπου, στο τέλος, να πετάξει ένα «δεν γίνεται αλλιώς, το θέλει η τρόϊκα…», είναι, σίγουρα, θέμα ημερών, αν όχι ωρών. ΄Αλλωστε, ούτε ιερό, ούτε όσιο υπάρχει !... 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Υποχρεωτικά τα “μαύρα κουτιά” και στα αυτοκίνητα




Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε για τα «μαύρα κουτιά» των αεροπλάνων, τις ειδικές συσκευές που συγκεντρώνουν δεδομένα, όπως ταχύτητα, συνομιλίες, ύψος, κατά τη διάρκεια της πτήσης. Πλέον, τα κουτιά αυτά θα είναι υποχρεωτικά και στα οχήματα κάτω των 3,5 τόνων.
Από τον Σεπτέμβριο του 2014, όλα τα επαγγελματικά οχήματα κάτω των 3,5 τόνων που πωλούνται στις ΗΠΑ, θα πρέπει να φέρουν στον εξοπλισμό τους το «μαύρο κουτί». Η απόφαση πάρθηκε από τον οργανισμό ασφάλειας αυτοκινητοδρόμων (NHTSA), ο οποίος και το είχε προτείνει εδώ και έξι χρόνια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το 96% των οχημάτων που θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας τον επόμενο χρόνο θα εφοδιάζονται με το συγκεκριμένο σύστημα και από το 2014, θα είναι υποχρεωτικό από το νόμο.
Στόχος, είναι οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να καταλαβαίνουν άμεσα πως προκλήθηκε ένα ατύχημα, συγκεντρώνοντας τα δεδομένα από το όχημα που ενεπλάκη, όπως την ταχύτητα, ποιες κινήσεις έκανε ο οδηγός – αν πάτησε γκάζι ή φρένο ή έστριψε το τιμόνι – και αν φορούσε ζώνη ασφαλείας.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι το μέτρο εξετάζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει σαφώς πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη Ήπειρο ή χώρα παγκοσμίως, σε κάθε τομέα.
 ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» με στόχο τη διαμόρφωση βιώσιμων περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά, προτάσεων για το νέο μοντέλο Εθνικής και Περιφερειακής ανάπτυξης.
Το Συνέδριο, το οποίο θα διαρκέσει 3 ημέρες, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, από τις 12-14 Δεκεμβρίου 2012.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση αναπτυξιακών προτάσεων, που θα οδηγήσουν σε μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη την Εθνική μας Οικονομία, με έμφαση σε τομείς στους οποίους η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορεί να δημιουργήσει προϊόντα/υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού του Συνεδρίου, έχει συσταθεί Επιτροπή Υποστήριξης της Διοργάνωσης με συμμετοχή 20 και πλέον φορέων του Τεχνικού Κόσμου, Εργασιακούς/Κλαδικούς φορείς, φορείς Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος, φορείς Επιστημονικού/Ακαδημαϊκού αντικειμένου,  καθώς και Κλαδικούς Συλλόγους Μηχανικών. Οι παραπάνω φορείς θα προτείνουν και την διενέργεια-  παράλληλων με το Συνέδριο-  Εργαστηρίων.
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου............. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ελληνικά πετρέλαια χωρίς... άγχος




Αλέξανδρος Μερκούριος
Συγχωρέστε με που δεν  να μην καταλαβαίνω γιατί όλες αυτές οι εκθέσεις που μιλούν με βεβαιότητα για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο παραμένουν ακόμη «μυστικές». Μάλλον είμαι τόσο αδαής που επίσης μου είναι δύσκολο να αντιληφθώ γιατί οι ίδιες μυστικές εκθέσεις είναι τόσο ολοκληρωμένες ώστε να μπορούν να μιλούν με βεβαιότητα για τον όγκο του πετρελαίου που περιέχονται στα κοιτάσματα, να τον τιμολογούν και να τον αναγάγουν σε ποσοστό του χρέους της χώρας. Κάτι σαν να θέλουν να μας πουν ότι με τον τρόπο αυτό θα λυθεί και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Και η αλήθεια είναι πως αυτός είναι ο σκοπός τους. Να δώσουν στην κοινή γνώμη της εικόνα ότι το πρόβλημα «λύθηκε». Μόνο που τελικά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Ούτε είναι τόσο απλό. Κι αν ήταν τόσο απλό δεν θα χρειαζόταν να έρθει η Deutsche Bank για να μας το φωτίσει. Τι είπε η τράπεζα;
Με βάση τις επιστημονικές εκτιμήσεις της μελέτης, οι Γερμανοί εκτίμησαν την αξία των κοιτασμάτων  (με προϋπόθεση, βέβαια, να αποδειχθούν  από τις γεωτρήσεις) σε περισσότερα από 400 δις ευρώ. Οι ίδιοι με τα απλά μαθηματικά (που δεν ξεπερνούν τις δυνατότητες ενός μαθητή του δημοτικού) που χρησιμοποιήθηκαν για την περίσταση αναφέρουν ότι το 25% της αξίας προορίζεται ως κόστος εξόρυξης, ενώ το 25% ως περιθώριο της εταιρείας για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το 50% είναι το όφελος του κράτους. Με δυο λόγια το καθαρό όφελος της τάξης των 214 δις ευρώ ή αλλιώς το 107% του ΑΕΠ, θα μπει στο ταμείο για να βελτιώσει τα ελληνικά δημόσια οικονομικά.   
Μόνο που ούτε αυτό είναι έτσι. Με βάση το βρετανικό δίκαιο που έχει υπογράψει ο Μπένι και τον δεσμευμένο λογαριασμό που επιβεβαίωσε η κυβέρνηση του Σαμαρά στο πλαίσιο της επιτροπείας της χώρας, ότι κι αν παράγεται, ότι κι αν βγαίνει στην επιφάνεια από τον ελληνικό πλούτο θα πηγαίνει υπέρ των δανειστών. Το ξεχάσατε έ;
Μα αυτός δεν ήταν και ο όρος για να δοθεί το πράσινο φως για την «ανακάλυψη» των ελληνικών πετρελαίων και υδρογονανθράκων. Έτσι, τώρα, ότι κι αν ανακαλυφθεί θα βρίσκεται θα κάτω από την   επίβλεψη της Τρόικας. Για να μην έχουμε και το άγχος, δηλαδή… 
ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Ξένες εταιρείες πραγματοποιούν μυστικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ




Ανεξάρτητα από το αν και κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων αερίου στη θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης, εκτιμήσεις που έλαβαν άλλη διάσταση μετά την πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank, για ένα μπορεί να είναι κανείς σίγουρος: Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων εταιρειών, ενώ κάποιες από αυτές «αλωνίζουν» την περιοχή κάνοντας δικές τους έρευνες και «παίρνοντας θέση» για την επόμενη μέρα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, την πόρτα της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα πέρασαν, διαδοχικά, δύο τουλάχιστον από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες τεχνοκράτες που ασχολούνται επαγγελματικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων.  Σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύεται στον «energypress» ο ένας εξ αυτών, οι Γερμανοί διπλωμάτες αναζητούσαν από τους προσκεκλημένους τους αξιόπιστη πληροφόρηση για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω από τα αποθέματα που έχουν κατά καιρούς ανακαλυφθεί στη χώρα μας και για τις προσδοκίες που υπάρχουν σχετικά με «νέες» περιοχές και κοιτάσματα.
Τι ήταν εκείνο που κίνησε το ενδιαφέρον των Γερμανών; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλίες που είχε στο πλαίσιο των επαφών του με τους ευρωπαίους εταίρους, είχε αναφερθεί σε «αξιόπιστες επιστημονικές εκτιμήσεις» για τη ύπαρξη αερίου στην περιοχή κάτω από την Κρήτη, που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και στα 2 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου (που ισοδυναμούν με 1,5  δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου). Πρόκειται ουσιαστικά για εκτιμήσεις που έχει μεταφέρει στον πρωθυπουργό η «ομάδα» των καθηγητών Αντώνη Φώσκολου και Ηλία Κονοφάγου των οποίων η γνώμη εισακούγεται. Ο δεύτερος μάλιστα, η εταιρεία του οποίου Flow Energy συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική, είχε τοποθετηθεί από τον κ. Σαμαρά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώτος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, συνεργάζεται με το Καναδικό Ινστιτούτο Γεωλογίας (Canadian Geological Survey) του οποίου σχετική μελέτη αναφέρεται πράγματι σε ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, καθώς οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία κοιτασμάτων υγρού αερίου στο βυθό υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι… απόκληροι της ρύθμισης δανείων-Ποιοι δανειολήπτες μένουν εκτός


Οι… απόκληροι της ρύθμισης δανείων-Ποιοι δανειολήπτες μένουν εκτός

Για δύο πολυπληθέστατες κατηγορίες δανειοληπτών, φως στην άκρη του τούνελ δεν υπάρχει. Ενώ οι ρυθμίσεις πέφτουν… βροχή, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση για να διευκολύνει τους δανειολήπτες δίνοντάς τους το δικαίωμα να πληρώνουν μόνο τόκους για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αυτές οι δύο κατηγορίες ακόμη ψάχνουν λύση. Ποιες είναι; Οι δανειολήπτες που προτίμησαν το ελβετικό φράγκο και όσοι πήραν επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ.

Οι μεν…
Όσοι πήραν επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ τρέχουν και δεν φτάνουν. Η υπουργική απόφαση που εξέδωσε το τότε αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και η οποία επέτρεπε τη χρονική επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής από τα 15 στα 25 χρόνια, δεν γίνεται δεκτή από τις τράπεζες οι οποίες απαντούν «δεν έχουμε λάβει σχετική εγκύκλιο από την τράπεζα. Δυστυχώς το αίτημά σας δεν γίνεται δεκτό». Η μοναδική διέξοδος για τους δανειολήπτες που έχουν πάρει επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ είναι να απαρνηθούν την επιδότηση. Ως γνωστόν, τα δάνεια της κατηγορίας, δίνονταν με 15ετή διάρκεια. Για τα εννέα πρώτα χρόνια, οι δανειολήπτες έπαιρναν την επιδότηση η οποία αντιστοιχούσε στο 50% ή ακόμη και στο 100% των τόκων. Τα περισσότερα δάνεια, έχουν δοθεί μετά το 2005 οπότε η περίοδος της επιδότησης δεν έχει λήξει ακόμη. Βέβαια, παρά την επιδότηση, οι μηνιαίες δόσεις που βγάζουν τα δάνεια του ΟΕΚ είναι πολύ υψηλές επειδή η διάρκεια του δανείου είναι μόλις 15 έτη. Κι όμως, οι τράπεζες δεν δέχονται καν να αυξήσουν τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου ακόμη και αν η περίοδος της επιδότησης παραμείνει στα 9 χρόνια. Τι λένε στους δανειολήπτες; Απαρνηθείτε την επιδότηση έτσι ώστε το στεγαστικό να μετατραπεί από δάνειο του ΟΕΚ σε δάνειο της τράπεζας, και θα σας δώσουμε τη διάρκεια αποπληρωμής που επιθυμείτε. Φυσικά, μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά τη καρδία από τους δανειολήπτες καθώς θα είναι σαν να κάνουν «δώρο» στην τράπεζα και στο δημόσιο ένα ποσό της τάξεως των 200 ευρώ τον μήνα ή 2500 ευρώ τον χρόνο. Οι δανειολήπτες του ΟΕΚ περιμένουν και αυτοί να δοθεί μια λύση με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης.
Και οι δε…
Στη δεύτερη κατηγορία, βρίσκουμε αυτούς που πείστηκαν να πάρουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο, ειδικά στη διετία 2007-2009. Οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας, έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά καθώς τότε που έπαιρναν το δάνειο, η ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου ήταν στο 1,5-1,55 και τώρα έχει υποχωρήσει στο 1,2. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τρία και τέσσερα χρόνια μετά την εκταμίευση του δανείου, οι δανειολήπτες της κατηγορίας χρωστούν περισσότερα χρήματα από αυτά που πήραν. Αν οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας ζητήσουν ρύθμιση, οι τράπεζες ζητούν πρώτα να γίνει η μετατροπή από ελβετικό φράγκο σε ευρώ και μετά να κάνουν επιμήκυνση ή να δώσουν περίοδο χάριτος. Όμως, αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα «κλειδώσουν» τη ζημιά από τη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας οριστικά και αμετάβλητα.
Και γι’ αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα καθώς ούτως ή άλλως, λόγω του «ισχυρού φράγκου» οι δόσεις έχουν ανέβει πάρα πολύ. 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

Τ.Τέλλογλου: Πάνω από 60 πρατήρια στο κύκλωμα που δρούσε μετά το... μεσημέρι




Πολύ ευρύτερο απ’ ό,τι καταρχήν φαινόταν είναι το κύκλωμα στην Αττική που «έκλεβε» στις αντλίες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και της Αστυνομίας, υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 60 πρατήρια πρέπει να συμμετείχαν στην κλοπή στο «πιστόλι», που άρχισε σε μεγάλη κλίμακα μετά τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και τη δραστική πτώση της κατανάλωσης.
Οι εταιρείες εμπορίας, το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και ανεξάρτητοι πρατηριούχοι έχουν συλλέξει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κλοπή δεν γίνεται όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά με ιδιαίτερη ένταση τις απογευματινές ώρες, όταν οι υπάλληλοι των ελεγκτικών μηχανισμών «πάνε σπίτι» τους.
Η τεχνολογική «εξέλιξη» της κλοπής στις αντλίες παίρνει όλο και πιο «ψηφιακές» μορφές, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι δυνατή η κλοπή με data clowding, από ένα μακρινό σημείο και όχι πια με remote control. Το υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει πληροφορίες για τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή. Στο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη της διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αποτελούνταν από ένα καταρχήν κέντρο, το οποίο «ρύθμιζε» την κλοπή στις αντλίες με κονσόλα. Είχε τη δυνατότητα ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του σχετικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ απαιτούνταν η συμμετοχή στο πρατήριο εκπαιδευμένου υπαλλήλου στη χρήση του συστήματος με τη συμβολή του λογισμικού team viewer. Προϋπόθεση για την επιτυχημένη εφαρμογή του «κόλπου» ήταν η ύπαρξη αντλιών συγκεκριμένης μάρκας που λειτουργούσαν με παραποιημένες πλακέτες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δίκτυο Ανακύκλωσης Τηγανελαίων από το Δήμο Ασπροπύργου




Στη δημιουργία δικτύου ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών προχωρεί ο Δήμος Ασπροπύργου με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν το περιβάλλον, με ευθύνη της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών.
Οι κίτρινοι κάδοι, που προορίζονται για το σκοπό αυτό, έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία της πόλης, στο κέντρο και στις συνοικίες, και ήδη η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα είναι σημαντική. Συγκεκριμένα, οι νοικοκυρές, οι καταστηματάρχες, που μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας έλαια, ελαιόλαδα, βούτυρα ή σπορέλαια, συλλέγουν ό,τι περισσεύει σε μπουκάλια, τα οποία αποθέτουν στους ειδικούς κάδους.
Με δεδομένες τις βαρύτατες επιπτώσεις, στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, από την ακατέργαστη απόθεση τηγανελαίων, στο Χ.Υ.Τ.Α, ο Δήμος Ασπροπύργου καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, που, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα έχει θετικότατο, άμεσο αλλά και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, στην ευρύτερη , πολλαπλά επιβαρυμένη περιοχή. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Δ.Υ.


me-antikeimenika-kritiria-kai-grapto-diagonisma-i-aksiologisi-ton-dimosion-ypallilon-
Αντικειμενικά κριτήρια και γραπτό διαγώνισμα η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
Σε δύο στάδια θα γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όπου θα συνυπάρχουν τα αντικειμενικά κριτήρια μαζί με τις γραπτές εξετάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κομμάτι της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει τα πτυχία και τα σεμινάρια των υπαλλήλων μαζί με την εργασιακή εμπειρία, τις ξένες γλώσσες αλλά και τυχόν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να έχει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος.

Σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος δεν διαθέτει προσόντα ή ικανότητες θα τοποθετείται στην «κόκκινη γραμμή» εξόδου από το Δημόσιο.
Το άλλο μέρος της αξιολόγησης περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις όπου θα οι υπάλληλοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βασικών γνώσεων όπως στην Ιστορία, τη Γεωγραφία αλλά και την Αγωγή του Πολίτη. Με άλλα λόγια, θα απαντήσουν στο αν ξέρουν για τα όργανα, τους θεσμούς και τη λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τα τεστ θα είναι πολλαπλής επιλογής και θα διαμορφωθούν ανάλογα με το επίπεδο της εκπαιδευτικής κατηγορίας των εργαζομένων, καθώς θα υπάρχουν διαφορετικά τεστ αξιολόγησης για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και της κατηγορίας ΥΕ. Επιπλέον θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, το ερωτηματολόγιο θα περιλαμβάνει περίπου 80 ερωτήσεις, η διάρκεια θα είναι προκαθορισμένη (περίπου δύο με τρεις ώρες) και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν άμεσα.
Η αξιολόγηση αυτή που θα ξεκινήσει από το 2013 αφορά περίπου 650.000 υπαλλήλους, όπου αρχικά ενδέχεται να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, οι ωρομίσθιοι και οι μετακλητοί υπάλληλοι, που απασχολούνται σε γραφεία υπουργών και υφυπουργών και σε πολιτικά γραφεία. 
Νewpost
ΠΗΓΗpapaioannou-giannis.net