Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Bloomberg: Μεγάλες Προοπτικές στο LPG Βλέπει η Ναυτιλιακή Latsco του Πάρη Κασιδόκωστα -Λάτση


Οι αυξημένες εξαγωγές LPG λόγω της υψηλότερης παραγωγή πετρελαίου σχιστών ( shale oil) θα τονώσει τη ζήτηση για πλοία που μεταφέρουν αέρια φορτία, όπως προπάνιο, βουτάνιο, αιθάνιο, δήλωσε στο Bloomberg o Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης, διευθυντής της Latsco Shipping Ltd, με έδρα το Λονδίνο.
Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο στοιχεία του αμερικανικού EIA, oι αποστολές του LPG από τις ΗΠΑ ανήλθαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 506.000 βαρέλιών την ημέρα τον Απρίλιο, αυξημένα κατά 65 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή των αερίων έχει αυξηθεί καθώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η βελτίωση στην οριζόντιας εξόρυξη και στις τεχνικές υδραυλικής ρωγμάτωσης έχουν επιτρέψει στους παραγωγούς να αξιοποιήσουν ποσότητες αργού και φυσικού αερίου που βρίσκονται παγιδευμένες σε στρώματα σχιστολιθικά πετρώματα σε βάθη περισσότερο από ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια της γης.
«Η επανάσταση του αμερικανικού πετρελαίου σχιστών είναι ο βασικός παράγοντας που άλλαξε το παιχνίδι στην αγορά LPG», δήλωσε ο Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης σε συνέντευξή του στο Bloomberg στην ελληνική πρωτεύουσα. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για τα πλοία LPG, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ λόγω του πετρελαίου σχιστών».
Το LPG στις ΗΠΑ, που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα και θέρμανση, καθώς και ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία πετροχημικών, ως επί το πλείστον παράγεται ως υποπροϊόν του φυσικού αερίου. Η αμερικανική παραγωγή αργού έφθασε τα 8,48 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουνίου, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1986 ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Η τεράστια παραγωγή αερίων έχει μειώσει τις τιμές κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, προς όφελος των παραγωγών πετροχημικών και ενθαρρύνοντας τις εξαγωγές.
Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε αύξηση στη ζήτηση για τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς LPG, που είναι γνωστά ως VLGC και τα οποία μπορούν να μεταφέρουν περί τα 80.000 κυβικά μέτρα το καθένα (2,8 εκατομμύρια κυβικά πόδια). Το κόστος για τη μεταφορά 1 εκατ. τόνων LPG mε VLGC από τη Μέση Ανατολή στην Ιαπωνία ήταν 128,19 δολάρια χθες, 66 τοις εκατό υψηλότερο από ό, τι πριν από 12 μήνες, ανάλογα με το Baltic Exchange, που έχει έδρα το Λονδίνο.
Η Latsco διαθέτει τέσσερα VLGC, με μεταφορική ικανότητα 82.000 κυβικά μέτρα το καθένα, επτά μέσης κατηγορίας δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων με συνολική χωρητικότητα 343.815 τόνους καθαρού βάρους και τέσσερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων μεγάλης εμβέλειας με συνολική χωρητικότητα 335.654 τόνων καθαρού βάρους. Τα Δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων μεταφέρουν διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου.
Η εταιρεία παρήγγειλε 12 πλοία το 2013, μεταξύ των οποίων τέσσερα VLGC από τη Hyundai Heavy Industries Co της Νότιας Κορέας, τρία δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων μεγάλης εμβέλειας από τη Hyundai Samho Heavy Industries Co και πέντε μεσαίου βεληνεκούς δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων από την Hyundai Mipo Dockyard ", συνολικής αξίας σχεδόν 700 εκατ. δολ. », δήλωσε ο Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης.
«Τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη είναι ισχυρά για την αγορά προϊόντων σε γενικές γραμμές», τόνισε. 
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, η παραγγελία σηματοδοτεί την «δυναμική επιστροφή» του Ομίλου Λάτση στη ναυτιλία, που, μαζί με την αναδιοργάνωση της Latsco, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη 70χρονη ναυτιλιακή ιστορία της, σύμφωνα με τον Κασιδόκωστα -Λάτση.
Το Bloomberg επισημαίνει, παράλληλα, ότι τα συμφέροντα της οικογένειας Λάτση εκτείνονται στη διύλιση, τα ακίνητα και τον τραπεζικό τομέα. Ο Σπύρος Λάτσης, ο γιος του εκλιπόντος εφοπλιστή Γιάννη Λάτση, διαθέτει περιουσία με καθαρή αξία τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δείκτη Bloomberg Billionaires. Η οικογένεια έχει συμμετοχή στα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ), στην εταιρεία ακινήτων Lamda Development SA, και ελέγχει την εταιρία ιδιωτικής τραπεζικής EFG International AG, με έδρα τη Ζυρίχη.
Αναφορικά με την ανάπτυξη του LNG, το Bloomberg σημειώνει ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα καταστούν καθαρός εξαγωγέας του υγραερίου μέσα 2040, λόγω της συνεχούς αύξησης στην παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η παραγωγή φυσικού αερίου σχιστών στις ΗΠΑ θα φτάσει τα 19,8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια το 2040 από 9,7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2012, σύμφωνα με την EIA. Επίσης, το Bloomberg τονίζει ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, με πάνω από 3.400 πλοία που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 16 τοις εκατό της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας, σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας.
Εξάλλου, οι τιμές των ναύλων για τα πλοία που μεταφέρουν LPG αναμένεται να «παραμείνει ισχυρή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», αναφέρει η Arctic Securities, σε έκθεσή της στις 29 Απριλίου, επικαλούμενη «εποχιακή δυναμική στις εξαγωγές LPG των ΗΠΑ». Ο συνολικός στόλος των σκαφών αυτών είναι περίπου 160 πλοία.
«Παραλάβαμε το πρώτο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων μεγάλου βεληνεκούς, τον Ιούνιο, και όλα τα άλλα σκάφη θα καθελκυστούν μέχρι το 2016», δηλώνει ο Πάρης Κασιδόκωστας -Λάτσης. Η οικογένεια Λάτση εισέφερε το κεφάλαιο και πρόσθεσεκαι κάποια «παραδοσιακή τραπεζική χρηματοδότηση από το εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Κασιδόκωστας -Λάτσης.
Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί αύξηση στις παραγγελίες πλοίων LPG με τον αριθμό των σκαφών που έχει προγραμματιστεί για παράδοση το 2015 και 2016 να αναμένεται να προκαλέσει αύξηση του στόλου κατά 50 τοις εκατό, προσθέτει ο Έλληνας εφοπλιστής. «Σε κάθε άλλο τομέα αυτό θα προκαλούσε συναγερμό, αλλά αυτά τα νέα πλοία θα απορροφηθούν από την εξαιρετικά έντονη αύξηση των εξαγωγών, κυρίως από τις ΗΠΑ».
Η Latsco δεν φοβάται τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επέκτασης της Διώρυγας του Παναμά στα ναύλα των VLGC, τονίζει το Bloomberg. Η διεύρυνση της πλωτής οδού που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό θα μειώσει τον αριθμό των πλοίων μεταφοράς LPG, καθώς η απόσταση των ταξιδίων μετ 'επιστροφής από το Τόκιο στο Χιούστον θα συντομευθεί κατά περίπου 17.000 μίλια. Οι εργασίες για την επέκταση του καναλιού ήταν κατά 76 %ολοκληρωμένες την 31ς Μαΐου, σύμφωνα με τις αρχές της διώρυγας του Παναμά.
«Μόλις το διευρυμένο κανάλι ανοίγει, ίσως δούμε μια επιβράδυνση στις τιμές των ναύλων για VLGC, καθώς η απόσταση από την Άπω Ανατολή από τις ΗΠΑ του Κόλπου θα είναι μικρότερη, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό θα καταστήσει το LPG πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα εμπορεύματα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης και σε αναπροσαρμογές στα ναύλα», υπογραμμίζει ο Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Νο comments...





ΠΗΓΗ:larkikanea.blogspot.gr

Τα ιδιωτικά ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας κατέληξαν μάστιγα για την Δημοκρατία


Είναι ολοφάνερο ότι τα  ιδιωτικά ΜΜΕ και κυρίως οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν μπορουν να διαχωρίσουν τα στενά και ευρύτερα συμφέροντα τους από την ενημέρωση.

Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα να έχουν μεταβληθεί σε δυνάστη της πολιτικής, κοινωνικής, και οικονομικής ζωής της χώρας μας και όχι μόνο της χώρας μας.

Η  δράση τους τους καθιστά το αγαθό της δημόσιας συχνότητας  μέσο πίεσης και αποκόμισης οφελημάτων για τον κάτοχο του και έχει  μονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Η πείρα  καταδεικνύει οτι τα ιδιωτικά ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας νομοτελειακά φαίνεται να καταλήγουν ανεξέλεγκτα και  μεταβάλλονται σε μάστιγα για την δημοκρατία.

Είναι φανερό μεταξύ νοημόνων  μορφωμένων ανθρώπων ότι δεν μπορουν να είναι στο έλεος του κάθε Δημοσιογράφου ή κανονάρχη  οι κάτωθι:

Η Ελληνική αστική τάξη  η οποία παράγει πολιτικό προσωπικό.
Η ελληνική διανόηση  η οποία θέτει το  πλαίσιο που κινειται η χώρα μας άλλα και
Οι κυβερνωντες και οι αντιπολιτευόμενοι καθώς και οι αιρετοί την συγκεκριμένη και εκατσκτη  χρονική στιγμή
 Δεν μπορουν να είναι στο έλεος  τους γιατί έχει αποδειχτεί  ότι δεν αξίζουν τέτοια δύναμή ούτε οι δημοσιογράφοι ούτε οι καναλάρχες. Ο χώρος βρίθει από εκβιαστές και νταβατζήδες με τελευταιο παράδειγμα της υπόθεση Σακελλαρίδη.

Πρέπει να υπαρξει σχεδιασμός και συντονισμένες προσπάθειες από όλους ώστε να  περιοριστεί  η δύναμη των τηλεοπτικών σταθμών  περιορίζοντας  την εμβέλεια τους σε τοπικά επίπεδα.

Δεν  δικαιούμαστε να θα περιορίσουμε την ελευθερία λόγου και την δυνατότητα μετάδοσης πληροφοριών άλλα η μόνο την εμβέλεια τους . Αυτό θα δώσει χώρο σε νέα τηλεοπτικά κανάλια να υπάρξουν.  Δεν μετρώ καθολου  τις χιλιαδες νέες θέσεις εργασίας που  θα προκύψουν στα τοπικά ΜΜΕ και στις τοπικές  διαφημιστικές εταιρίες. Είναι κατανοητό πως  μιλάμε για μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να χει συμβει εδώ και πολύ καιρό.

Όμως είναι απείρως ωφελιμότερο για  όλους  τους λογούς που αναφερθήκαν -και για δεκάδες άλλους- να υπάρχουν 100 μεσαία  τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την χώρα αντί για 3-5 μεγάλα.

Για την ακρίβεια τα 100 μεσαία  τηλεοπτικά κανάλια περιφερειακής  εμβέλειας θα πρέπει να θεωρηθούν ως  εμβάθυνση της δημοκρατίας. Ως δημοκρατική κατάκτηση αντίστοιχη της πτώσης  μιας “Βαστίλης” της ενημέρωσης η οποία υφίσταται και οφείλουμε να ρίξουμε.

Μετά την  σοφή απόφαση για την απελευθέρωση της ενημέρωσης και της δημιουργίας  ιδιωτικής τηλεόρασης, επείγει μια κίνησης  άρσης του μονοπώλιου ενημέρωσης από τα δεσμά 3-5 κανόναρχων. Μια κίνηση που είναι φανερά  ωφελιμη και αυτοπροστατευτική για την δημοκρατία και την ποιότητα της.

Μια  εξέλιξη που θα οδηγήσει την δημοκρατία σε νέα οροθέσια και θα αυξήσει την δυνατότητες μετάδοσης ιδεών πληροφοριών και απόψεων. Τις δυνατότητες καθε πολίτη να ακουστεί και να εκφραστεί

Προφανώς δίπλα στα 100 μεσαία  τηλεοπτικά κανάλια περιφερειακής  εμβέλειας θα πρέπει να υπάρχει και μια κρατική τηλεόραση. Μια τηλεόραση που υπό το έλεγχο της ελληνικής διανόησης σε επίπεδο καθηγητών πανεπιστήμιου και ακαδημαϊκών,  θα θέτει το σχέδιο και το  πλαίσιο που θα κινειται η χώρα μας  και το πήχη στην ποιότητα  της ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Τη θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου 8,50 ευρώ ενέκρινε η Γερμανία


Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία τη θέσπιση για πρώτη φορά στη χώρα ενός κατώτατου ωρομισθίου 8,50 ευρώ, υιοθετώντας μια από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις των κυβερνητικών εταίρων της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών.

Από τους 601 ψηφίσαντες βουλευτές, 535 ψήφισαν υπέρ του σχετικού νομοσχεδίου, 5 βουλευτές ψήφισαν κατά και 61 απείχαν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Μπούντεσταγκ. Η μεταρρύθμιση πρέπει τώρα να εγκριθεί από την άνω βουλή, την Μπούντεσρατ, για να γίνει νόμος και να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΗΠΑ: 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη φορτηγού- Έσκασε η δεξαμενή προπανίου (vid)


«Ένιωσα να γίνεται σεισμός και κουνιέται όλο το σπίτι», λέει μια γυναίκα. Κι όμως δεν ήταν σεισμός, αλλά ένα μεξικάνικο φορτηγό μεταφοράς τροφίμων που εξερράγη στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και έσπειρε τον τρόμο και τον πανικό στους κατοίκους της γειτονιάς και γέμισε τον ουρανό με καπνό.

Ένα… μπαμ συντάραξε τη βορειοανατολική Φιλαδέλφεια και συγκεκριμένα την πόλη Φέλτονβιλ και ακολούθησε μια μεγάλη φωτιά που εξαπλώθηκε και σε γύρω οχήματα. Οι οδηγοί άλλων αυτοκινήτων που κινούνταν στο δρόμο έπαθαν σοκ βλέποντας το θέαμα και άλλοι –μαζί και περίοικοι τραυματίστηκαν.

Όπως αναφέρουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ 13 άνθρωποι έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο. Δύο γυναίκες έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα (τρίτου και δεύτερου βαθμού) και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένας 33χρονος άνδρας έχει πρώτου βαθμού εγκαύματα και άλλα 10 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με μικροτραυματισμούς.

Οι Αρχές έσπευσαν στον τόπο όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό και μετά από έρευνα τα πρώτα συμπεράσματα τους αναφέρουν ότι έγινε έκρηξη στη δεξαμενή προπανίου του φορτηγού.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι επρόκειτο για μια τυχαία έκρηξη και ότι δεν υπήρχε πρόθεση», αναφέρει η αστυνομία και προσθέτει ότι «οι πυροτεχνουργοί συνεχίζουν την έρευνα τους για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα».

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΓΣΕΕ: Όλοι σήμερα στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σήμερα στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της επιχείρησης στην οδό Χαλκοκονδύλη.
Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων για την προάσπιση ενός πολύτιμου κοινωνικού αγαθού, για την αποτροπή και ακύρωση των επικίνδυνων κυβερνητικών αποφάσεων που οδηγούν σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Οι δήθεν επικλήσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης περί προστασίας του δημοσίου συμφέροντος δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά άλλοθι για να ξεδιπλωθούν για ακόμη μια φορά οι συνήθεις αντιδημοκρατικές πρακτικές της.
Εάν η Κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει την κοινωνία πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα τα απαράδεκτα σχέδια ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου.
Πρέπει να σταματήσει να φορτώνει τις πλάτες των εργαζομένων με φόρους και χαράτσια, πρέπει να βάλει οριστικό τέλος στις μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Η ΓΣΕΕ θα στηρίξει με κάθε μέσο και τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, γιατί η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι και όχι αριθμοί

ΠΗΓΗ:.gsee.gr

ΕΚΕΔΑ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ


Θα πρέπει επιτέλους οι υπάλληλοι της Τρόικας να αντιληφθούν ότι οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός είναι αντίθετοι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Εάν νομίζετε ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί από εσάς, όπως χαράζει πολιτική ένας διευθυντής στο σούπερ μάρκετ, πλανάστε πλάνη οικτρά.

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί στα χέρια των κερδοσκόπων.

Φτάνει πια η οσφυοκαμψία απέναντι στα αφεντικά σας.

Σας καλούμε επιτέλους να κάνετε το αυτονόητο.

Να προστατέψετε τον Έλληνα, την Ελλάδα και την περιουσία της.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Θριασίου Πεδίου να δώσουν το παρόν τους στην συγκέντρωση  που θα γίνει την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2014 και ώρα 7:00 μ.μ. στην Χαλκοκονδύλη 30, έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.


ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Παραγωγικά παιχνίδια στο τίτλο των ΕΛΠΕ

Παραγωγικά παιχνίδια στο τίτλο των ΕΛΠΕ
Έχει το ενδιαφέρον του το να παρακολουθείς τις συνεδριάσεις του ΧΑ και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να ολοκληρώσουν είτε την συγκέντρωση των χαρτιών που θέλουν είτε την ρευστοποίησή τους.

Κάποιοι, βέβαια, νομίζουν ότι δεν τους... βλέπουν και επιδίδονται καθημερινά στο ίδιο έργο, όπως συμβαίνει με το παράγωγο των Ελληνικών Πετρελαίων, το οποίο θέλουν να «μαζέψουν» και το οποίο παίζει συνεχώς με premium επτά σεντς, έναντι της μετοχής.

Μάλιστα χθες το παράγωγο των ΕΛΠΕ, έπαιξε μέχρι τα 6,02 ευρώ και στο +1,60%, στο «κουδούνι», όμως η μετοχή έκλεισε στα 5,88 (-0,68%) και το... πήρε μαζί του. Εντάξει, θέλουν να αγοράσουν όσες περισσότερες μετοχές μπορούν, αλλά με αλχημείες στο κουδούνι, με αποτέλεσμα να τους πάρουν χαμπάρι...

Εξυπακούεται ότι είναι θεμιτό να προσπαθεί οιοσδήποτε ασχολείται με το Χρηματιστήριο, να συγκεντρώσει ή να ρευστοποιήσει μετοχές μίας εταιρείας, εφόσον μετέρχεται νόμιμα και επιτρεπτά μέσα. Κάποιες φορές, όμως, όπως συμβαίνει εσχάτως με το παράγωγο των ΕΛΠΕ, οι επιδιώξεις έχουν... κοντά ποδάρια.

ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr