Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ο πληθυσμός της γης σε ένα χάρτη


Στην Αφρική προηγείται η Νιγηρία με 183,5 εκατομμύρια κατοίκους ενώ δεύτερη είναι η Αιθιοπία με 90 εκατομμύρια κατοίκους. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε την Αίγυπτο με 87,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Στην Αμερικανική Ήπειρο η πολυπληθέστερη Χώρα είναι οι ΗΠΑ με 320,1 εκατομμύρια κατοίκους και δεύτερη η Βραζιλία με 203,7 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Ελλάδα τέλος έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός κατά ήπειρο

Στην Ασία κατοικεί πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Η Κίνα και η Ινδία μαζί έχουν περίπου το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Αφρική ακολουθεί με 1 δισεκατομμύριο, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα 733 εκατομμύρια άνθρωποι της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν μόλις το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Κεντρική και Νότια Αμερική με την Καραϊβική φιλοξενούν 589 εκατομμύρια (9%), η Βόρεια Αμερική 352 εκατομμύρια (5%) και η Ωκεανία 35 εκατομμύρια.

Δείτε το χάρτη σε υψηλή ανάλυση


ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

Τεχνική Ανάλυση για Αργό Πετρέλαιο (Crude Oil)


Η τιμή προσπαθεί να ανακάμψει όπως αναμενόταν. Ένα ημερήσιο κλείσιμο πάνω από το 14.6% της αντιστροφής Fibonacci στα $50.49 δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το επίπεδο του 23.6% στα $53.77. Αντίθετα, μια αντίθετη πορεία προς τα κάτω και μάλιστα χαμηλότερα από κρίσιμο σημείο αντίστασης και στήριξης των $48.25 ανοίγει το δρόμο για το χαμηλό της 13ης Ιανουαρίου στα $45.17.


ΠΗΓΗ:forex.capital.gr

ΠΟΕ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

.
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι μια εβδομάδα πριν από τις Εθνικές Εκλογές η υπηρεσιακή Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με ενέργειες που δεν τιμούν το Δημοκρατικό μας πολίτευμα προσπάθησε να επιφέρει αλλαγές στον Τομέα του Φυσικού Αερίου εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος και προς όφελος των Ιδιωτών .

Ειδικότερα, την Παρασκευή 16 Γενάρη υπεγράφη στο γραφείο του Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου Σύμβαση Συνεργασίας μεταξύ των τριών ΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να καταρτιστούν οι κανόνες πρόσβασης στα δίκτυα φυσικού αερίου, που προβλέπονται από το Νομοσχέδιο για την «Απελευθέρωση» της αγοράς.

Ενώ το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί καν στην επιτροπή της Βουλής, παρά ταύτα οι σκανδαλωδώς ευνοϊκές διατάξεις υπέρ των ιδιωτών, επιχειρείται να εφαρμοστούν «από το παράθυρο» και μάλιστα λίγες μόνο μέρες πριν τη διενέργεια εθνικών εκλογών.

Η πολιτικά αδιανόητη πράξη του Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου εγείρει δύο ερωτήματα τα οποία απαιτούν απαντήσεις .
Γιατί παραδίδει την άσκηση ενεργειακής πολιτικής στα χέρια των Ιδιωτών των ΕΠΑ και του προς ιδιωτικοποίηση
ΔΕΣΦΑ;
Το κείμενο συνεργασίας είναι εις γνώσιν του καθ΄ ύλην αρμόδιου Υπουργού κ. Μανιάτη; Συμφωνεί ;
Στο σχετικό δελτίο τύπου του ΔΕΣΦΑ προδικάζεται ότι η υπογραφείσα σύμβαση «θα αποτελέσει ένα από τα πλέον σημαντικά κείμενα της δευτερογενούς νομοθεσίας της αγοράς φυσικού αερίου, διότι θα καθορίσει τους κανόνες πρόσβασης στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου» .

Ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα μιας τέτοιας ενέργειας ;

Μήπως η «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου αποτελεί το όχημα για την εκτίναξη των τιμών για τον οικιακό καταναλωτή, όπως με σειρά παρεμβάσεων μας έχουμε αποδείξει ;

Μήπως η διαδικασία της «απελευθέρωσης» συνοδεύεται από απολύσεις ; Διασφαλίζονται τελικά ή όχι οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα ΟΛΩΝ των εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο ;

Υπάρχει επαγγελματική σχέση υποψηφίου με το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας με την ΕΠΑ Αττικής; Και αν ναι, αυτό είναι συμπτωματικό ;

Η θέση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων της στον κλάδο Φυσικού Αερίου για το Νομοσχέδιο Απελευθέρωσης είναι γνωστή σε όλους . Έχει αναδειχθεί με Δελτία Τύπου , παρουσιάσεις στα πολιτικά κόμματα και έχει αναρτηθεί στην Δημόσια Διαβούλευση .

ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε πολιτικό κόμμα καθώς και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταδικάσουν απερίφραστα τέτοιου είδους πρακτικές και να πάρουν επίσημα θέση .


ΠΗΓΗ:poenergias.gr


Βρείτε τι γνωρίζει το Facebook για σας

internet spy Facebook
Οι περισσότεροι χρήστες του Facebook γνωρίζουν ότι το κοινωνικό δίκτυο γνωρίζει πολλές πληροφορίες γι “αυτούς, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι συμπεριλαμβάνουν αυτές οι πληροφορίες..internet spy Facebook

Ορισμένες από τις πληροφορίες είναι προφανείς, όπως τα πράγματα που αναρτούν στο Διαδίκτυο ή πληροφορίες που έχετε προσθέσει στο προφίλ σας.

Άλλες όμως, όπως τα ενδιαφέροντά σας, οι διευθύνσεις IP, δεδομένα αναγνώρισης προσώπου ή μεταδεδομένα φωτογραφιών δεν είναι τόσο προφανείς ή δεν είναι προσβάσιμες καθόλου από το προφίλ σας.

Αν θέλετε λοιπόν να μάθετε τι γνωρίζει το Facebook για εσάς, μπορείτε να ζητήσετε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το κοινωνικό δίκτυο για να τα αναλύσετε στον υπολογιστή σας.

Το αντίγραφο φυσικά δεν περιλαμβάνει τα πάντα, περιλαμβάνει όμως αρκετά που θα βρείτε ενδιαφέροντα.

Κατεβάστε το προσωπικό σας αρχείο από το Facebook

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι ένα αίτημα στο Facebook για να δημιουργήσει το προσωπικό σας αρχείο:

Συνδεθείτε στο Facebook, αν δεν είστε ήδη συνδεδεμένοι.
Κάντε κλικ στο εικονίδιο με το βελάκι στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέξτε τις ρυθμίσεις από το μενού.
Κάτω από το Γενικές ρυθμίσεις λογαριασμού, κάντε κλικ στο «Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το Facebook.»
Κάντε κλικ στο Λήψη Αρχείου στην επόμενη σελίδα και εισάγετε τον κωδικό σας για επαλήθευση.
facebook Facebook
Αμέσως μετά το αίτημα σας θα λάβετε ένα e-mail από το κοινωνικό δίκτυο που θα αναφέρει:

Πρόσφατα, ζητήσατε ένα αντίγραφο των δεδομένων που έχετε καταχωρήσει στο Facebook. Θα σας στείλουμε ένα ξεχωριστό email, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σύνδεσμο για να κατεβάσετε το συγκεκριμένο αρχείο, όταν θα είναι έτοιμο. Για λόγους ασφαλείας, ο σύνδεσμος αυτός θα λειτουργεί για λίγες ημέρες από την ημερομηνία αποστολής του. Γι” αυτό, φροντίστε να παρακολουθείτε τακτικά το email σας, ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα το μήνυμά μας. Αν ο σύνδεσμος δεν λειτουργεί πια όταν διαβάσετε το email, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία λήψης από την αρχή.
Μάθετε ποια δεδομένα μπορεί να περιλαμβάνονται στο αρχείο λήψης: https://www.facebook.com/help/405183566203254
Αν δεν ζητήσατε να κατεβάσετε τις πληροφορίες σας, ο λογαριασμός σας ενδέχεται να έχει παραβιαστεί. Επισκεφθείτε το Κέντρο βοήθειας για να τον ασφαλίσετε: https://www.facebook.com/help/203305893040179
Σας ευχαριστούμε, Η ομάδα του Facebook
To Facebook δημιουργεί το αρχείο σας στο παρασκήνιο. Ανάλογα με το πόσο πολλά έχετε δημοσιεύσει η διαδικασία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο.

Μόλις ολοκληρωθεί το αρχείο σας και είναι έτοιμο για λήψη, θα λάβετε ένα άλλο e-mail που θα σας οδηγήσει σε μια σελίδα όπου μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο σας. Θα σας ζητηθεί και πάλι ο κωδικός πρόσβασης του λογαριασμού σας.

Αναλύστε το αρχείο

Βγάλτε τα περιεχόμενα του αρχείου zip στον υπολογιστή σας και ανοίξτε το αρχείο index.htm με τον web browser που προτιμάτε.

Είναι ένα βασικό αρχείο HTML που δεν απαιτεί σύνδεση στο Internet. Θα βρείτε τις σελίδες που αναφέρονται στην αριστερά πλευρά και τις πληροφορίες από την επιλεγμένη σελίδα στα δεξιά.

Μερικές από τις καταχωρήσεις που μπορεί να βρείτε ενδιαφέρουσες:

Διαφημίσεις και Ιστορία ή Ads Topic and History: Αυτή η σελίδα προβάλλει τα ενδιαφέροντά σας – με βάση τα like σας – και το ιστορικό των διαφημίσεων σας, το οποίο απαριθμεί τις διαφημίσεις που κάνατε κλικ.
Ασφάλεια:- απαριθμεί ένα εκτενές ημερολόγιο συνδέσεων του λογαριασμού και της δραστηριότητα σας. Για κάθε συνεδρία, περιλαμβάνεται η ημερομηνία. η ώρα, η διεύθυνση IP, ο browser και τα cookies. Επιπλέον, όλες οι διευθύνσεις IP που χρησιμοποιήθηκαν για να συνδεθείτε στο Facebοok αναφέρεται στη σελίδα σε μια λίστα.
Μηνύματα: Όλα τα μηνύματα που έχετε λάβει και έχετε στείλει στο Facebοok
Φίλοι - Μια λίστα όλων των φίλων σας στο Facebook
Φωτογραφίες και βίντεο: όλα τα μέσα που έχετε ανεβάσει στο Facebοok περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών καθώς και των μεταδεδομένων.
Επικοινωνία: Περιλαμβάνει τη διεύθυνσή σας, το e-mail που έχετε συνδέσει με το λογαριασμό σας, αριθμούς τηλεφώνου, το βιβλίο διευθύνσεων σας και το όνομα που χρησιμοποιείτε στο κοινωνικό δίκτυο.
Επίσης περιλαμβάνονται: Θρησκευτικές και πολιτικές απόψεις, ομιλούμενες γλώσσες, δημοσιεύσεις και τι μοιραστήκατε από τις δημοσιεύσεις των φίλων σας.

Όπως μπορείτε να δείτε, όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται παραπάνω δεν είναι προσβάσιμες απ “ευθείας στο Facebοok. Το αρχείο είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.


ΠΗΓΗ:iguru.gr

Πώς να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία σ' ένα πλανήτη που δεν είναι σταθερός και μεταβάλλεται διαρκώς;


Η Γη μας έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, σ' αυτά τα χρόνια διαρκώς μεταβάλλεται και το ίδιο συμβαίνει και με το κλίμα στις διάφορες περιοχές της. Παρουσιάζουμε σήμερα μια ωραία κινούμενη εικόνα απ' την αλλαγή της μορφής του πλανήτη μόνο στα τελευταία 200 εκατομμύρια χρόνια, για να συνειδητοποιήσουμε όλοι την έκταση των αλλαγών. 

Πριν λοιπόν 300 εκατομμύρια χρόνια οι σημερινές ήπειροι δεν υπήρχαν, ήταν όλες ενωμένες μεταξύ τους σε μια υπερ-ήπειρο, την ονομαζόμενη Πανγαία, που βρισκόταν στο Νότιο ημισφαίριο και περιβαλλόταν από έναν ωκεανό, την Πανθάλασσα. Πριν 200 εκατομμύρια χρόνια η Πανγαία άρχισε να αποσυντίθεται και, με την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, να σχηματίζονται οι σημερινές ήπειροι και οι σημερινοί ωκεανοί. (Κι αν δείτε πιο προσεκτικά την κίνηση των τεμαχών στην κινούμενη εικόνα, θα δείτε να εμφανίζονται κάποια στιγμή στη Μεσόγειο η Κύπρος και η Κρήτη, η Σαρδηνία και η Κορσική).


Αυτή την κίνηση των ηπείρων, που δεν έχει σταματήσει και δεν πρόκειται να σταματήσει, χρησιμοποιεί σήμερα η πετρελαϊκή βιομηχανία για να προβλέψει πιθανές τοποθεσίες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων: αν βρεθεί κοίτασμα στις δυτικές ακτές της Αφρικής, ερευνούν αντίστοιχα στις "ομόλογες" απέναντι ανατολικές ακτές της Αμερικής. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων στο Μαρόκο έδωσε το κίνητρο επανάληψης των ερευνών στην "ομόλογη" Νέα Σκωτία της Βόρειας Αμερικής, απ' όπου η πετρελαϊκή βιομηχανία είχε αποχωρήσει λόγω "εξάντλησης των κοιτασμάτων". Ήδη οι νέες έρευνες, σε μεγαλύτερα βάθη των ακτών της Νέας Σκωτίας, έχουν αποδώσει τετραπλάσιες ποσότητες απ' όσες παρήγαγε ποτέ η περιοχή. Είναι βλέπετε κι αυτή η πρόοδος της τεχνολογίας, που δεν αφήνει με τίποτα να επαληθευθεί η κάποτε κορυφαία θεωρία του peak oil, της κορύφωσης της παραγωγής και της σταδιακής εξάντλησης των κοιτασμάτων.

Με τη μεγάλη απάτη της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" λένε πως θέλουν να περιορίσουν τις εκπομπές CO2, προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας σε έως +2οC σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Πώς όμως μπορεί ποτέ να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία σ' ένα πλανήτη που δεν είναι σταθερός και μεταβάλλεται διαρκώς; Πώς να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία σε ηπείρους που αλλάζουν ημισφαίριο; Σε ωκεανούς που αλλάζουν μέγεθος και σχήμα; Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν στη γεωλογική κλίμακα χρόνου, μέσα εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, όχι μόνο στη διάρκεια της παρουσίας του ανθρώπινου είδους πάνω στη γη και σίγουρα όχι στη διάρκεια μιας δυο γενεών ή όσο διαρκούν τα δελτία βραδινής προπαγάνδας της τηλεόρασης, όπως παραστατικά μας δείχνει το πιο κάτω πολύ διδακτικό βίντεο:


Ίσως γι' αυτό και τα μοντέλα της θεωρίας της "ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης" δεν επαληθεύτηκαν κι από εκεί που το 2007 μας έλεγαν όλο σιγουριά πως το 2013 ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι ελεύθερος από πάγους και κατάλληλος για ναυσιπλοΐα, οι πάγοι επανακάμπτουν κι ο πλανήτης δεν ζεσταίνεται πια τα τελευταία 18 χρόνια και 3 μήνες. Και με τα χιόνια που βλέπουμε πρόσφατα ακόμα και στις πιο θερμές περιοχές ή τις σιβηριανές θερμοκρασίες στα Βαλκάνια, ίσως σε λίγα χρόνια να κάνουμε λιτανείες για να ζεστάνει λίγο το κλίμα, που κατά τα λοιπά θα προσπαθούν να μας πείσουν πως "υπερθερμαίνεται".

Έχουμε πει κι άλλοτε (και θα το λέμε συχνά), πως δεν είναι η αύξηση των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου" που προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί την αύξηση των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου", όπως καταρχήν και κυρίως είναι οι υδρατμοί κι όχι το CO2. Αλλά πως να πεις πως το νερό είναι βλαβερό και να μη σε πάρουν με τις πέτρες; Χωρίς το νερό και χωρίς τον άνθρακα δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας, θα ήταν ένα ακόμα απ' τα δισεκατομμύρια άγονα άστρα που υπάρχουν στο σύμπαν.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Τους πρωτοετείς φοιτητές βραβεύουν τα ΕΛΠΕ


O Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί για 7η συνεχή χρονιά, βραβεύει τους νεοεισαχθέντες φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εντός ελληνικής επικράτειας.
Η επιβράβευση αφορά αποκλειστικά και μόνο αποφοίτους Ενιαίου Λυκείου ή ΕΠΑΛ του 2014, που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω της διαδικασίας των Πανελληνίων Εξετάσεων και απευθύνεται:
- Για το Θριάσιο, σε μόνιμους κατοίκους των περιοχών Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας, Μάνδρας, Ν. Περάμου και Μεγάρων.
- Για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε μόνιμους κατοίκους των Δήμων Δέλτα  (Δημοτικά Διαμερίσματα Διαβατών, Καλοχωρίου, Μαγνησίας) και Koρδελιού/Ευόσμου.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος, στόχος μας είναι η βράβευση με αξιοκρατικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, θα βραβευτούν φοιτητές  που εισήχθησαν από τα Γενικά Λύκεια και  από τα ΕΠΑΛ, βάσει του βαθμού πρόσβασής τους.
Για να αξιολογηθούν τα στοιχεία σας και να συμπεριληφθείτε στην τελική λίστα των δικαιούχων είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της αίτησης, η οποία πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά, αλλιώς δε θα λαμβάνεται υπόψη:
- Φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου Λυκείου
- Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
- Φωτοαντίγραφο της Βεβαίωσης Βαθμού Πρόσβασης ή του Δελτίου Επιτυχίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
- Βεβαίωση εγγραφής στη σχολή/τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο εισήλθε ο υποψήφιος και στην οποία να αναγράφεται και η διαδικασία εισαγωγής
- Βεβαίωση από αρμόδια Δημοτική Αρχή ότι ο υποψήφιος είναι μόνιμος κάτοικος των παραπάνω περιοχών και Δήμων
- Πρόσφατο αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ, στον οποίο να αναγράφεται η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας.
Τα δικαιολογητικά θα εξεταστούν από επιτροπή στελεχών της εταιρείας.
Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015.
Αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε επίσης να βρείτε στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου (17ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου), στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης (7οχλμ. Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Βέροιας), καθώς επίσης σε Δημαρχεία, Δημοτικά Διαμερίσματα, ΚΕΠ και καταστήματα ΟΑΕΔ της περιοχής σας.

Οι αιτήσεις για να ληφθούν υπόψη, θα πρέπει να φέρουν ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου μέχρι και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015.
Τρόπος κατάθεσης των αιτήσεων για το Θριάσιο
Α) Οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικά στη διεύθυνση:       
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.          
Χειμάρρας 8Α, 151 25 Μαρούσι     
Υπόψη: Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ομίλου
Για τη δράση «Επιβράβευση Φοιτητών»
Β) Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν απευθείας στα γραφεία της εταιρείας στη διεύθυνση:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου - Διοικητήριο
17ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου,
Γραφείο ΕΚΕ & Σχέσεων με Τοπικές Κοινωνίες Ν. Ελλάδας
Δευτέρα έως Παρασκευή: ώρες 10:30-14:00
Για κάθε περαιτέρω πληροφορία, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210-6302892, 210-6302648 και 210-5539098.
Τρόπος κατάθεσης των αιτήσεων για τη Δυτ. Θεσσαλονίκη
A) Οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικά στη διεύθυνση:       
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
Τ.Θ. 10044, 541 10, Θεσσαλονίκη
Yπόψη: Γραφείου ΕΚΕ & Σχέσεων με Τοπικές Κοινωνίες Β. Ελλάδος
Για τη δράση «Επιβράβευση Φοιτητών»
Β) Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν απευθείας στα γραφεία της εταιρείας στη διεύθυνση:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε
Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσ/νίκης
7ο χλμ παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας          
Γραφείο: 211
Δευτέρα έως Παρασκευή: ώρες 10:30-14:00              
Για κάθε περαιτέρω πληροφορία, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2310-750256 και 2310-750781.
Η τελική λίστα των δικαιούχων θα αναρτηθεί στις εγκαταστάσεις και στην ιστοσελίδα του Ομίλου.

Διευκρινίζεται ότι, τα παιδιά των εργαζομένων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Πρωτοπόρος και Υπεύθυνος Κοινωνικός Εταίρος.

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Πρωτοπόρος και Υπεύθυνος Κοινωνικός Εταίρος.
Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι μια έννοια που βρίσκεται στην καρδιά του εταιρικού οράματος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ενός από τους σημαντικότερους ενεργειακούς Ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη στρατηγική του αλλά και στην καθημερινή του λειτουργία ένας από τους βασικούς στόχους είναι μια ανάπτυξη που εξασφαλίζει το μέλλον των επόμενων γενεών. Η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη με δράσεις σε όλους τους τομείς: με ενεργό συνεισφορά στην οικονομία και την απασχόληση, με επενδύσεις για το περιβάλλον και την ασφάλεια, με την εφαρμοζόμενη πολιτική σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, με τη διαφάνεια σε όλες τις λειτουργικές δομές, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που απευθύνεται τόσο στις τοπικές κοινωνίες, όπου ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία, εντός και εκτός Ελλάδας. 

Η έμπρακτη επένδυση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο όραμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτυπώνεται στον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας, που καταρτίζει και δημοσιεύει σε ετήσια βάση από το 2006, εφαρμόζοντας διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και δείκτες.


Η βασική μεθοδολογία κατάρτισης των Απολογισμών προκύπτει από την οδηγία G4 του Global Reporting Initiative (GRI), με ιδιαίτερη έμφαση στον προσδιορισμό των «ουσιαστικών θεμάτων» (materiality assessment) τα οποία είναι σημαντικά, τόσο για τον Όμιλο όσο και για τους Κοινωνικούς Εταίρους. Η διαδικασία αυτή, η οποία υποστηρίζεται από συστηματικές έρευνες και δράσεις αμφίδρομης επικοινωνίας, διασφαλίζει ότι η στρατηγική και οι ενέργειες του Ομίλου ικανοποιούν πραγματικές προσδοκίες και ανάγκες,, παραμένοντας επίκαιρες και ουσιαστικές.


Με τον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας 2013, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε η διαρκής πρόοδος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Είναι ο πρώτος και ο μόνος μέχρι σήμερα Απολογισμός στην Ελλάδα που καλύπτει τις προϋποθέσεις «Comprehensive», στο πλαίσιο των κατευθυντηρίων οδηγιών του GRI με επαλήθευση από τρίτο, ανεξάρτητο φορέα. Η εξωτερική επαλήθευση εξασφαλίζει την αντικειμενική πιστοποίηση ότι η έκθεση πληροί όλες τις προϋποθέσεις της «λεπτομερούς επιλογής» του πλαισίου GRI-G4 «Comprehensive Option», συμπεριλαμβανομένου και του συμπληρώματος για τον Τομέα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Oil and Gas Sector Supplement).


Πάγια δέσμευση του Ομίλου εξακολουθεί, επίσης, να αποτελεί η διάχυση και εφαρμογή των αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ – UNGC, τις οποίες έχει υιοθετήσει από το 2008 υλοποιώντας δράσεις σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής του αλυσίδας. Ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας 2013 ικανοποιεί και τις απαιτήσεις της Έκθεσης Communications on Progress – Advanced Level, γεγονός που αποτελεί περαιτέρω επιβεβαίωση των θετικών επιδόσεων του Ομίλου.


Σημείο αναφοράς για τον Όμιλο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας, αποτελεί η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο. Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση εντείνει κοινωνικά προβλήματα και δημιουργεί αυξημένες ανάγκες,, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αναλαμβάνει το ρόλο που αναλογεί σε μια μεγάλη, υπεύθυνη ελληνική επιχείρηση. Σχεδιάζει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με βάση σαφείς στρατηγικές κατευθύνσεις και άξονες προτεραιοτήτων.

Ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, είναι αυτός που καθορίζει τις προτεραιότητες και αποτελεί τη βάση για το σχεδιασμό αλλά και την αξιολόγηση των δράσεων του Ομίλου. Εξίσου σημαντικός στόχος είναι η επένδυση σε δράσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι οποίες περιορίζουν την αποσπασματικότητα και μεγιστοποιούν τα θετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Ο Όμιλος επενδύει, επίσης, στην ενθάρρυνση και την αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα ΕΚΕ, στο πλαίσιο μιας εταιρικής κουλτούρας που διαπνέεται από κοινές αρχές και αξίες.

Βασικές προτεραιότητες του προγράμματος αποτελούν η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με δράσεις για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον αλλά και η στήριξη των μαθητών και της νέας γενιάς με έμφαση στην ενθάρρυνση της αριστείας. Με βάση αυτούς τους άξονες, ο Όμιλος επένδυσε το 2013 ποσό 3,5 εκατ. ευρώ σε πρωτοβουλίες και δράσεις ΕΚΕ, εντός και εκτός Ελλάδος.

Στο άμεσο μέλλον, ο Όμιλος θα επιδιώξει να εντείνει τις ενέργειές του σε τομείς όπου υπάρχουν επιτακτικότερες κοινωνικές ανάγκες καθώς και στην περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων και της συνεισφοράς του σε θέματα ΕΚΕ. Πάγιοι στόχοι παραμένουν η συμβολή στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και η διασφάλιση σχέσεων εμπιστοσύνης, τόσο με τις τοπικές κοινωνίες όσο και με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Προκλήσεις από την πτώση πετρελαίου για την εξορυκτική βιομηχανία


Το γεγονός της πτώσης της τιμής του πετρελαίου δεν αφήνει αδιάφορο τον κλάδο της εξόρυξης ορυκτών καθώς οι εξορυκτικές βιομηχανίες θεωρούνται ενεργοβόρες.
Έχει ίσως ενδιαφέρον να δούμε ορισμένα στοιχεία από το-ορυχείο-στο-τελικό-προϊόν σε σχέση με το κόστος πώλησης ενός τυχαίου τελικού προϊόντος.
Κατ’αρχήν η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου το 2008 ήταν περίπου στα $147. Σήμερα είναι περίπου στα $49. Δηλαδή υπάρχει μία πτώση περίπου 67%.
Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου έχει μεγάλο (θετικό) αντίκτυπο στο κόστος μεταφοράς πρώτων υλών. Π.χ. σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, το μέσο κόστος μεταφοράς σιδήρου από την Βραζιλία στην Κίνα έχει πέσει στα $11/τόνο περίπου.  Πριν από πέντε χρόνια αυτό το κόστος ήταν στα $23 (πτώση 52%). Παρομοίως στην Αυστραλία το αντίστοιχο κόστος έχει πέσει από τα $9 στα $5/τόνο.
Ανάλογες πτώσεις αναμένονται και στα επιχειρησικά κόστη των ορυχείων. Το κόστος του καυσίμου στα ορυχεία αποτελεί περίπου το 10% του συνολικού κόστους παραγωγής. Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός πως ένα ορυχείο στηρίζεται στη λειτουργία μεγάλων μηχανημάτων και φορτηγών.
Ας πάμε στις σπάνιες γαίες και ας χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα τελικού προϊόντος ένα κινητό τηλέφωνο.
Σύμφωνα με την Apple το 2012 πουλήθηκαν περισσότερα από 125 εκατ. συσκευές iPhones. To 2011 είχαν πουληθεί περίπου 72 εκατ. συσκευές iPhones.
Κάθε κινητό τηλέφωνο υπολογίζεται πως περιέχει περίπου 0.1 γραμμάρια Νεοδύμιου. Δηλαδή τα 125 εκατομ. συσκευές iPhones απαίτησαν περίπου 12,5 τόνους νεοδύμιου. Οι καταναλωτές όταν αγοράζουν ένα πανέμορφο κινητό τηλέφωνο να θυμούνται πως αυτό περιέχει ορυκτά τα οποία από κάπου πρέπει να εξορυχθούν...
Το κόστος του νεοδύμιου το 2012 υπολογίζεται στα $135,000/τόνο. Δηλαδή ο συνολικός παγκόσμιος τζίρος από το νεοδύμιο ως ορυκτό ήταν $1,687,500.
Με μέση τιμή πώλησης ενός iPhone στα $400 (υπήρχαν και υπάρχουν iPhones με τιμή πάνω από $700) τότε ο μέσος τζίρος της Apple μόνο από τα iPhones υπολογίζεται στα $50 δις.
Δηλαδή συνολικά για τις παγκόσμιες πωλήσεις των iPhones η διαφορά από-τα-ορυχεία-στην-τελική-τιμή-των-προϊόντων προκύπτει μία υπεραξία της τάξης 35,518 (χιλιάδες φορές!).
Με λίγα λόγια, για κάθε $1 που μπορεί να εισπράτουν τα ορυχεία εξόρυξης νεοδύμιου η Apple εισπράτει περίπου $35,518 (τριανταπέντε χιλιάδες δολλάρια).
Ποιός κλάδος της βιομηχανίας (πλην της Κίνας;) θα μπορούσε να το αντέξει αυτό; Δηλαδή υπάρχει μία άνιση σχέση μεταξύ της εξορυκτικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας τελικών προϊόντων.
Για την παραγωγή (manufacturing) και μεταφορά ενός smartphone απαιτείται η κατανάλωση περίπου μισού gigajoule ενέργειας, δηλαδή περίπου 139 Kwh. Το κόστος της μίας κιλοβατώρας στις ΗΠΑ το 2011 ήταν περίπου 12 cents, στην Κίνα όπου παράγονται τα smartphones, ήταν περίπου 8 cents.
Αν κάνουμε την παραδοχή πως η πτώση στο κόστος του πετρελαίου κατά 67% σε σχέση με το 2008 ίσως φέρει μία πτώση στο κόστος της Kwh έστω κατά 30% τότε αντιλαμβανόμαστε πως τόσο οι εξορυκτικές επιχειρήσεις όσο και οι επιχειρήσεις των τελικών προϊόντων θα επωφεληθούν αρκετά.
Οι προκλήσεις ωστόσο είναι πολλές.
Θα φτάσει αυτό το όφελος στους καταναλωτές;
Πόση από αυτήν την υπεραξία του τελικού προϊόντος μπορεί να απορροφήσει η εξορυκτική βιομηχανία στη Δύση;
Απαιτείται μία αναδιαμόρφωση/εξυγίανση της παγκόσμιας αγοράς ώστε να λειανθεί η άνιση σχέση που έχει διαμορφωθεί από-το-ορυχείο-στο-τελικό-προϊόν;
Μία συμφωνία πχ. μεταξύ των εξορυκτικών επιχειρήσεων και των κατασκευαστών τελικών προϊόντων ώστε να αρθεί αυτή η η άνιση σχέση προς όφελος και των τελικών καταναλωτών παγκοσμίως;
Τέλος, πόση από αυτήν την υπεραξία μπορεί να καρπωθεί  η χώρα μας αν αποδειχθεί πως διαθέτουμε οικονομικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα σπάνιων γαιών;
Θα τολμήσουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας με σεβασμό στο περιβάλλον και τους πολίτες;
* Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος, Υπ. Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ασφαλιστικά Ταμεία: Συντάξεις μέχρι τον... Μάρτιο!

Ασφαλιστικά Ταμεία: Συντάξεις μέχρι τον... Μάρτιο!
Στο... κόκκινο -με ταμειακό «άνοιγμα» πάνω από 2 δισ. ευρώ- κινδυνεύουν να βρεθούν, μετά τις εκλογές, τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας (IKA, OAEE, OΓA) λόγω της υστέρησης των εσόδων που «μετρούν» σε σχέση με τους προϋπολογισμούς τους οποίους είχαν συντάξει.

O κίνδυνος «εκτροχιασμού» των προϋπολογισμών, όπως παραδέχονται τα στελέχη των Tαμείων, θα γίνει απειλητικός για τις συντάξεις (επιβάλλοντας νέα επώδυνα μέτρα, αντί των όποιων προεκλογικών υποσχέσεων για παροχές στους... χαμηλοσυνταξιούχους) αν παραταθεί το «κλίμα» της πολιτικής και της οικονομικής αβεβαιότητας.
«Aντέχουμε έως τον Mάρτιο», δηλώνουν οι διοικητές των Tαμείων, βλέποντας, μετά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και τις καταργήσεις κοινωνικών πόρων, να υποχωρούν τα έσοδα τόσο από τις τρέχουσες εισφορές όσο και από τις ρυθμίσεις των οφειλών.
Eνδεικτικά είναι τα στοιχεία του IKA και του Kέντρου Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών (KEAO):
Σύμφωνα με την Ημερησία, τα έσοδα από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές στο IKA έχουν μειωθεί κατά 7%, ενώ οι ρυθμίσεις οφειλών (από τις οποίες συμπληρώνουν, σε μηνιαία βάση, τα έσοδά τους όλα τα Tαμεία) από τις 1.000 - 2.000 που ήταν την ημέρα έως την προκήρυξη των εκλογών, έχουν «πέσει» στις 300 - 469.
Στις 28 Nοεμβρίου είχαν, συγκεκριμένα, εκδοθεί 2.203 αποφάσεις για τη ρύθμιση 54,7 εκατ. ευρώ και την ίδια ημέρα είχαν εισπραχθεί 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ την Tρίτη 13 Iανουαρίου εκδόθηκαν 427 αποφάσεις για 6,1 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 510.359 ευρώ.
Συνολικά έως τις 14 Nοεμβρίου μόνο 37.557 είχαν ρυθμίσει οφειλές 849,5 εκατ. ευρώ σε σύνολο άνω του 1 εκατ. που χρωστούν πάνω από 13,5 δισ. ευρώ και ο κύριος όγκος των ρυθμίσεων είχε διεκπεραιωθεί πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
Tα ελλείμματα
Aντιμέτωπο με το μεγαλύτερο έλλειμμα (982,7 εκατ. ευρώ: 941,9 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων και 40,8 εκατ. ευρώ στον κλάδο των παροχών σε χρήμα) βρίσκεται το IKA «ποντάροντας» στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων «έστω και για μία ημέρα» στα 2.137.000 άτομα από 2.082.935 (+2,60%) και σε αυξημένες κατά 9% εισπράξεις από τις ρυθμίσεις οφειλών (490,9 εκατ. ευρώ).
Aκολουθούν ο OAEE με έλλειμμα 545,7 εκατ. ευρώ, το Mετοχικό Tαμείο Πολιτικών Yπαλλήλων με 228 εκατ. ευρώ, το ETAA με 242,9 εκατ. ευρώ και ο OΓA με 65 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερα ελλείμματα έχουν προϋπολογίσει «υπό κανονικές συνθήκες» και πολλά άλλα Tαμεία.
Σε όλα τα Tαμεία εκκρεμούν, ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις «νέων» συνταξιούχων για την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, το κόστος των οποίων δεν έχει συνυπολογιστεί.


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Sinopec: Το Μεγαλύτερη Διυλιστήριο της Ασίας Αυξάνει τις Επενδύσεις στην Καθαρή Ενέργεια


Το μεγαλύτερο διυλιστήριο στην Ασία, China Petrochemical Corp., θα αυξήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία τις επενδύσεις του στην καθαρή ενέργεια, την περιβαλλοντική προστασία και τα νέα υλικά, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή του από την παραγωγή και διύλιση πετρελαίου.
Η εταιρεία που είναι γνωστή ως Sinopec Group, θα προσπαθήσει να επιτύχει τεχνολογικές καινοτομίες, σε αυτούς τους τομείς, μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα έτη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Fu Chengyu.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατασκευή βιομηχανικών πάρκων, η σύσταση επενδυτικού ταμείου και ενός ερευνητικού ινστιτούτου για την ενίσχυση της καινοτομίας, προσέθεσε, χωρίς να ανακοινώσει τις οικονομικές λεπτομέρειες των επενδύσεων.
Οι τομείς που θα στραφούν οι επενδύσεις αφορούν τα εξειδικευμένα υλικά που χρησιμοποιούνται στις 3-D εκτυπώσεις, καθώς και την ενέργεια που προέρχεται από τη γεωθερμία, τα βιοκαύσιμα, την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, σημείωσε, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας.
Το 2014 ήταν μία «προκλητική» χρονιά για την Sinopec και θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να ανταπεξέλθει καλύτερα με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου το 2015, υπογράμμισε.


ΠΗΓΗ:energia.gr

"Ακήρυχτος πόλεμος" για τη νέα ΕΓΣΣΕ

 
Με διαφορετική στάση αναμένεται να προσέλθουν στον διάλογο για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι την 31η Μαρτίου 2015, οι τέσσερις βασικές οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων, μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες :
·         Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) ζητά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο προ του 2012 επίπεδο, δηλαδή στα 751 ευρώ.
·         Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) προτείνει την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ κατώτατου μισθού που ισχύει για όσους είναι κάτω (511 ευρώ) και όσους πάνω από 24 χρονών (586 ευρώ) και, την ύπαρξη ενός ενιαίου κατώτατου μισθού για όλους τους εργάτες στα 586 ευρώ.
·         Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προτείνει την ύπαρξη ενός κατώτατου μισθού στα 685 ευρώ.  Να σημειωθεί πως η τελευταία κλαδική σύμβαση στο εμπόριο (καλύπτει γύρω στους 500.000 εμποροϋπαλλήλους) υπεγράφη την 27η Ιουλίου 2012, με ισχύ από τη 1η Αυγούστου 2012, είχε διάρκεια ενός χρόνου, έληξε στις 31 Ιουλίου 2013 και παρατάθηκε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013, λόγω της τρίμηνης μετενέργειας. 

Η εν λόγω σύμβαση προέβλεπε τη μείωση του βασικού κλαδικού μισθού κατά 7%, από 901 ευρώ  σε 860 ευρώ, αλλά διατήρησε όλες τις προϋπάρχουσες διατάξεις σε επιδόματα και άδειες.

Έκτοτε οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η ΕΣΕΕ από τον τον Αύγουστο του 2013 πρότεινε βασικό μισθό στον κλάδο του εμπορίου στα 751 ευρώ.

·         Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) έχει αποφύγει να πάρει θέση επί του κατώτατου μισθού. Κύκλοι, όμως, της ελληνικής βιομηχανίας αναφέρουν στο Capital.gr πως το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει από το 2012 και έπειτα στους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίζουν για το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Έτσι, δεν έχει πρακτικό νόημα οποιαδήποτε τοποθέτησης σε σχέση με αυτό το  θέμα για όσο ισχύει αυτό το πλαίσιο.

Η προηγούμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπεγράφη στις 26 Μαρτίου του 2014 και αφορούσε την διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, το επίδομα τέκνων και τις τριετίες και, όχι, φυσικά, το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού.  Η Εθνική Σύμβαση αυτή έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και η μετενέργεια της λήγει στις 31 Μαρτίου του 2015.

Ο  εθνικός κατώτατος μισθός που ισχύει σήμερα είχε αποφασιστεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις 12 Φεβρουαρίου του 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου που στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ.  Ο νέος εθνικός κατώτατος μισθός (586 ευρώ) θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016, βάσει νόμου.

Σύμφωνα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο (ν. 4093/2012), ο εθνικός κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και το Κέντρο Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ) κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2016 για να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Συνεπώς, για να μπορέσουν οι κοινωνικοί εταίροι να μπουν σε αποφασιστική συζήτηση μεταξύ τους για τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου πλαισίου θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο από την ελληνική βουλή ή με κάποια άλλη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Να σημειωθεί πως ο ένας εκ των δύο βασικών διεκδικητών της κυβερνητικής εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να καταργήσει την πράξη  νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε  τον κατώτατο μισθό κατά 22% το 2012, να επαναφέρει με νέο νόμο την  παλιά ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σ.σ. με τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίζουν και για το ύψος του κατώτατου μισθού) ενώ τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 741 ευρώ.

Μόνο που το τελευταίο δεν αρκεί να το θέλει μόνο μία μελλοντική κυβέρνηση πχ υπό το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι μιας και εκείνοι –βάσει και της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ- θα πρέπει να αποφασίσουν το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού. Ωστόσο, προς το παρόν, μόνο η ΓΣΕΕ επιδιώκει κάτι τέτοιο. Η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ. Η ΕΣΕΕ προτείνει κατώτατο μισθό στα 685 ευρώ και τη διατήρηση της μισθολογικής διαφοράς 10% μεταξύ νέων και παλιών εργαζομένων.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Ευκαιρία για μεγάλα κέρδη για τις εταιρείες αποθήκευσης πετρελαίου


Με την τιμή του πετρελαίου να έχει σημειώσει πτώση άνω του 60% σε λιγότερο από ένα χρόνο, κάποιες εταιρείες στον κλάδο καταγράφουν μεγάλα κέρδη.
Πρόκειται για εταιρείες που προσφέρουν χώρο αποθήκευσης πετρελαίου, για τον οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εταιρείες εμπορίας. Εκατοντάδες τάνκερ βρίσκονται αγκυροβολημένα παγκοσμίως, λειτουργώντας ως αποθηκευτικοί χώροι εκατοντάδων εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.
Η αίτια βρίσκεται στη σφοδρότητα υποχώρησης της τιμής, που έχει ως αποτέλεσμα τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον επόμενο μήνα να είναι φθηνότερα εκείνων για παράδοση μερικούς μήνες αργότερα. Για να επωφεληθούν της διαφοράς οι εταιρείες εμπορίας αγοράζουν σήμερα φθηνά, για να πουλήσουν ακριβότερα στο μέλλον.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Στοπ στο διαγωνισμό για τα 20+3 οικόπεδα – Νέα προκήρυξη για έρευνες υδρογονανθράκων


Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει το διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για έρευνες υδρογονανθράκων στα 3 χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα (για τα οποία έχει ζητήσει δικαιώματα η Ιταλική ENEL) και στα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, διατυπώνει σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα το energypress, ο συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΥΠΕΚΑ, βουλευτής της Β΄ Αθηνών και εκ νέου υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια, Απόστολος Αλεξόπουλος.
Η δέσμευση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στις 6 Φεβρουαρίου 2015, λίγο μετά τις εκλογές, λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τα τρία χερσαία οικόπεδα σε Αρτα, Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, ενώ η περίοδος υποβολής προσφορών για τον μεγάλο διαγωνισμό των 20 οικοπέδων, ο οποίος προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ολοκληρώνεται στα μέσα Μαΐου 2015.
Ο βουλευτής, ο οποίος έχει και επιστημονική σχέση με το αντικείμενο (είναι Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών), ήταν και ο εισηγητής εκ μέρους του κόμματός του, κατά την επικύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων που αφορούσαν τις πετρελαϊκές περιοχές στον Πατραϊκό κόλπο, στα Ιωάννινα και το Κατάκολο. Στο σημερινό του άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: «ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας θα σταματήσει το διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα τον επαναπροκηρύξει, τροποποιώντας τον σχετικό νόμο 4001/2011, ιδρύοντας ταυτόχρονα Δημόσια Εταιρεία Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων που θα μπορεί να συμμετέχει στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων  και θεσμοθετώντας ειδικό δημόσιο φορέα για τον έλεγχο και την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, σύμφωνα με τα πρότυπα της Νορβηγίας.
Και βεβαίως θα προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό της θέσης και της έκτασης των προς παραχώρηση οικοπέδων, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του Δημοσίου, χωρίς βεβαίως να αποθαρρύνονται οι μελλοντικοί επενδυτές».
Ολόκληρο του άρθρο του Απόστολου Αλεξόπουλου ακολουθεί στη συνέχεια:

Η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα κατά και μετά τη συζήτηση στη Βουλή των συμβάσεων που αφορούσαν τις πετρελαϊκές περιοχές στον Πατραϊκό κόλπο, στα Ιωάννινα και το Κατάκολο.
Υπενθυμίζω, ότι, για το ΣΥΡΙΖΑ η αναζήτηση φυσικών πρώτων υλών, η αξιοποίηση και η ορθολογική εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της χώρας μας, των υδρογονανθράκων συμπεριλαμβανομένων, είναι από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους εδράζεται η σχεδιαζόμενη από αυτόν παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Τις συμβάσεις αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταψήφισε στη Βουλή γιατί φρονεί ότι τόσο η έρευνα όσο και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα πρέπει να γίνει κάτω από ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο από αυτό που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, με ένα διαφορετικό φορολογικό μοντέλο και διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του μισθώματος, με διαβούλευση και συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον, μεριμνώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων και συνταιριάζοντας την ερευνητική δραστηριότητα με τις  παραγωγικές διαδικασίες που αναπτύσσονται ήδη σε μια περιοχή, όπως π.χ. ο τουρισμός.
Τις καταψήφισε γιατί οι συμβάσεις αυτές δεν προάγουν και δεν κατοχυρώνουν τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Αντίθετα εκχωρούν, με σαφή ετεροβαρή μονομέρεια, τα μεσο-μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στους ιδιώτες μισθωτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της σύναψης Συμβάσεων "Διανομής της Παραγωγής" στις οποίες, ως γνωστόν,  η κυριότητα των υδρογονανθράκων ανήκει στο κράτος και ο μισθωτής λειτουργεί σαν εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου. Είναι κατά των συμβάσεων "Μίσθωσης", που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, στις οποίες ο ανάδοχος, δηλ. ο μισθωτής και όχι το Δημόσιο,  είναι ο κύριος του κοιτάσματος και που με αυτές εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα των επίδοξων ερευνητών - εκμεταλλευτών των υδρογονανθράκων.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή  ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει ότι συνήθης στρατηγική και πρακτική είναι το σταδιακό άνοιγμα των πετρελαιοπιθανών περιοχών για έρευνα, ώστε η συνεπαγόμενη καλύτερη εικόνα του υπεδαφικού μας πλούτου από τις έρευνες της προηγούμενης περιόδου ν’ αξιοποιηθεί με τη διαμόρφωση ευνοϊκότερου για το κράτος καθεστώτος εκμετάλλευσης μελλοντικών κοιτασμάτων.
Γι αυτό κάναμε τότε έκκληση στον Υπουργό να: α) σταματήσει  το διαγωνισμό για τις νέες παραχωρήσεις που αφορά 23 νέα "οικόπεδα" (μπλόκς),  που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% της προς παραχώρηση έκτασης της χώρας μας και β) να αξιολογήσει πρώτα τα αποτελέσματα των τριών παραχωρήσεων στη Δυτική Ελλάδα και μετά να αποφασίσει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και όρους θα προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις.
Είχαμε τονίσει ότι η  όποια  επιχειρησιακή  έρευνα  &  αξιοποίηση  ορυκτών  πόρων  της  χώρας  θα  πρέπει  να  μην δεσμεύει την επομένη  Ελληνική  Κυβέρνηση,  που θα αναδειχθεί μέσα από μια  νωπή  εκλογική  εντολή.
Βεβαίως η κυβέρνηση κώφευσε και δυστυχώς προχώρησε στην διενέργεια διεθνών διαγωνισμών για τα νέα 23 οικόπεδα (20 στην θάλασσα και 3 στην ξηρά), με τις ίδιους περίπου κανόνες, προϋποθέσεις και συμβατικές  υποχρεώσεις με τις οποίες ολοκλήρωσε τους διαγωνισμούς στις προαναφερθείσες τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας θα σταματήσει το διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Θα τον επαναπροκηρύξει, τροποποιώντας τον σχετικό νόμο 4001/2011, ιδρύοντας ταυτόχρονα Δημόσια Εταιρεία Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων που θα μπορεί να συμμετέχει στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων  και θεσμοθετώντας ειδικό δημόσιο φορέα για τον έλεγχο και την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, σύμφωνα με τα πρότυπα της Νορβηγίας.
Και βεβαίως θα προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό της θέσης και της έκτασης των προς παραχώρηση οικοπέδων, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του Δημοσίου, χωρίς βεβαίως να αποθαρρύνονται οι μελλοντικοί επενδυτές.
Το δημόσιο συμφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος και η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων  της χώρας μας είναι οι άξονες που θα καθορίζουν την πολιτική μας.
Απόστολος Αλεξόπουλος
- Αν. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μιου Αθηνών
- Συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΥΠΕΚΑ
- Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών


ΠΗΓΗ:energypress.gr