Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Πτωτικές τάσεις για το πετρέλαιο στη σκιά της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο




Η απόφαση για τον τρόπο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκάλεσε αμηχανία στις διεθνείς αγορές, οι οποίες παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Οι εικόνες με τις ουρές πολιτών δίπλα από «μπλοκαρισμένα» ΑTM, οι διαμαρτυρίες έξω από το προεδρικό μέγαρο και η... μπουλντόζα έκαναν τον γύρο του κόσμου, επηρεάζοντας τους επενδυτές αρχικά στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 των blue chips έχανε λίγο μετά τις 06.00 το πρωί, ώρα Ελλάδος, έως και 2,10% της αξίας του. Το χρηματιστήριο του Σύδνεϋ υποχωρούσε 1,44%, του Χονγκ Κονγκ 1,99%, της Σαγκάης 0,62% και της Σεούλ 0,60%.

«Το ζήτημα δεν είναι απλά αν η κυβέρνηση της Κύπρου στηρίζει το σχέδιο διάσωσης. Η αγορά ανησυχεί ότι αυτή η ανακοίνωση μπορεί να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ », ανέφεραν το πρωί της Δευτέρας αναλυτές της DBS.

Αντίστοιχες πτωτικές τάσεις διαμορφώνονται και στον τομέα της αγοράς και πώλησης πετρελαίου, όπου το βαρέλι του «ελαφρού αργού» (WTI) έχασε 1,18 δολάρια υποχωρώντας έως και στα 92,27 δολάρια ανά βαρέλι. Το Brent της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 1,34 δολάρια στα 108,48 δολάρια. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Πως θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός


Πως θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός
Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται στο σχέδιο για τον μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, που κατά τον υπουργό Εργασίας θα τεθεί σε ισχύ το 2017.

Συντονιστικό ρόλο, σύμφωνα με το Mega, θα έχει πενταμελές συμβούλιο που θα προτείνεται από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και θα εγκρίνεται από τη Βουλή ή ένα πρόσωπο κύρους που θα προτείνεται από το υπουργείο με την έγκριση της Βουλής.

Αυτό θα αντικαταστήσει τις διμερείς διαπραγματεύσεις εργοδοτών και ΓΣΕΕ, όπως ίσχυε ως σήμερα.

Στο διάλογο υπό την εποπτεία του οργάνου θα γίνεται ο διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και το ΣΕΤΕ ενώ θα υποβάλλουν προτάσεις φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, ο ΟΑΕΔ, και άλλοι.
Σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια, ορίζονται τρία για υπαλλήλους, όπως σήμερα, και πέντε για εργατοτεχνίτες αντί των έξι σήμερα.

Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο φτώχειας, το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα και στον κλάδο, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα στον κλάδο και στην χώρα.

Ειδικά κλιμάκια θα υπάρχουν για νέους ως 24 ετών.

Για τους μεν υπαλλήλους θα υπάρχουν δύο κλιμάκια, για όσους είναι κάτω από 18 ετών και όσους είναι ως 21 ετών με προϋπηρεσία 3 ετών.

Από την άλλη, για τους εργατοτεχνίτες, θα υπάρχουν τρία κλιμάκια: για όσους είναι ως 18 ετών, για όσους είναι ως 21 ετών με τριών ετών προϋπηρεσία και όσους είναι ως 24 ετών με έξι έτη προϋπηρεσίας.

Σε δήλωση του στο Mega, o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημειώνει ότι το νέο σύστημα είναι ένα "σύγχρονο θεσμικό εργαλείο" με το οποίο εισάγονται για πρώτη φορά στην διαδικασία καθορισμού τεχνοκρατικοί φορείς.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από το 2017 και ως τότε ο κατώτατος μισθός δεν θα αλλάξει, πρόσθεσε.
 ΠΗΓΗ:moneypost.gr