Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Μεγάλη φωτιά σε πλατφόρμα της SOCAR στην Κασπία Θάλασσα - 80 εγκλωβισμένοι - Δολιοφθορά;


Μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση δεκάδων Αζέρων εργατών έχει στηθεί σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα, σε περιοχή που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Ένας από τους διασωθέντες εργάτες, που δεν θέλησε να γνωστοποιήσει το όνομά του, δήλωσε ότι στην πλατφόρμα, που έχει ξεσπάσει φωτιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 80 άνθρωποι.   Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η εταιρεία SOCAR, η φωτιά ξέσπασε σε αγωγό που καταστράφηκε από τους πολύ ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.  

 Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, η επιχείρηση διάσωσης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω ..

Τεχνική και Θεμελιώδης Ανάλυση Μετοχών και Εταιριών

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΤΟΧΕΣ
Στη μελέτη αυτή παρουσιάζονται μερικοί βασικοί κανόνες και δείκτες για τεχνική ανάλυση μετοχών- δεικτών και θεμελιώδη ανάλυση εταιριών. Λαμβάνονται υπόψη οι παρελθούσες τιμές για μια μετοχή και έπειτα με τα κατάλληλα εργαλεία και μεθόδους της τεχνικής ανάλυσης (Technical Analysis) προσδιορίζεται η πορεία της μετοχής. Παράλληλα εξετάζονται και μερικά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας ώστε να προβούμε σε θεμελιώδη ανάλυση (Fundamental Analysis), έχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία των οικονομικών και χρηματιστηριακών μεγεθών της.

Η εταιρία και η μετοχή που αναλύεται είναι των Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε. (ΕΛΠΕ Α.Ε.) για την περίοδο 01/01/2014 – 31/12/2014. Η ΕΛΠΕ δραστηριοποιείται στον χώρο των πετρελαιοειδών από το 1955 και το εύρος των εργασιών της περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η διύλιση, εμπορία  και διανομή πετρελαίου, χημικά- πετροχημικά,  ερευνά και παράγωγη υδρογονανθράκων,  παράγωγη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, τεχνικές υπηρεσίες για θέματα ενέργειας κτλ. Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα του ομίλου καλύπτουν σχεδόν όλη την περιοχής  της νοτιοανατολική Ευρώπης.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Αθηνών και του Λονδίνου.

Στράτος Γκούμας
Πτυχιούχος Οικονομολόγος , MSc.

Διαβάστε τη Μελέτη Εδώ


ΠΗΓΗ:indeepanalysis.gr

Απ' τις 29.11.2015 αιολικά και ηλιακά ανήκουν ήδη στο παρελθόν της ενέργειας!


Ναι, είναι αναμφισβήτητο γεγονός! Μπορεί να έχουμε χρυσοπληρώσει τα αιολικά και ηλιακά με το ΕΤΜΕΑΡ και τις επιδοτήσεις, μπορεί να έχουν εκτοξεύσει το κόστος της κιλοβατώρας, μπορεί να ετοιμάζονται να αποσταθεροποιήσουν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, μπορεί να πρέπει να ισοπεδώσουμε τις βουνοκορφές σ' όλη τη χώρα για να ικανοποιηθούν όσοι κυνηγούν τις επιδοτήσεις, μπορεί τα πράσινα παπαγαλάκια να μας πιπιλίζουν το μυαλό πως πρέπει να τα βάλουμε για "να σώσουμε τον πλανήτη", αλλά όσοι καταλαβαίνουν αγγλικά μπορούν ήδη να διαβάσουν τι είναι το Breakthrough Energy Coalition.

Για όσους τυχόν δεν το έχουν ακούσει, αυτό είναι το όνομα της νέας ενεργειακής συμμαχίας, που ανακοίνωσε ο ...

Δεν αυξάνει τελικά το ημερήσιο όριο παραγωγής ο OPEC


Τη διατήρηση του ανώτατου ορίου παραγωγής πετρελαίου, στα σημερινά επίπεδα, αποφάσισε ο OPEC, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών, ο οποίος πρόσθεσε οτι η κατάσταση θα επανεξεταστεί αργότερα.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η συνεδρίαση του Οργανισμού χαρακτηρίστηκε από βαθιές ρήξεις στο εσωτερικό του, καθώς πολλά μέλη άσκησαν ισχυρή πίεση για μία περικοπή της παραγωγής η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού υψηλότερα, από το τρέχον εύρος των 40-50 δολ. το βαρέλι, επίπεδο κάτω του ήμισυ από αυτό όπου βρίσκονταν οι τιμές πριν 18 μήνες. 

Ακόμη ο OPEC συμφώνησε να ...

ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ;

Αποτέλεσμα εικόνας για μετοχες

Ξεκίνησε το μάζεμα . Θα προλάβει άραγε να κάνει το 50,1% ή θα πάμε για αύξηση  του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς την συμμετοχή των παλιών μετόχων ; Βλέπεις οι Πέρσες θέλουν να ξαναδούν την Σαλαμίνα .

ΕΛΠΕ: Διευκρινίσεις για την λειτουργία της εταιρείας OTSM

ΕΛΠΕ: Διευκρινίσεις για την λειτουργία της εταιρείας OTSM
Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια αναφορικά με τη λειτουργία της εταιρείας OTSM.

"Η χρηματοδότηση για τα αποθέματα, που αποτελούν το κύριο περιουσιακό στοιχείο της εταιρίας OTSM, παρέχεται εξ' ολοκλήρου από Ελληνικές τράπεζες και όχι από τα ΕΛ.ΠΕ όπως ψευδώς αναφέρεται σε δημοσιεύματα", επισημένει σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Με αφορμή δημοσιεύματα που ψευδώς χαρακτηρίζουν ως «ύποπτη» τη λειτουργία της εταιρίας OTSM, ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ διευκρινίζει...

ΕΛΠΕ: 340.000 τόνοι καυσίμων σε εταιρεία-σφραγίδα!

petraileo1 0 0 0
Με μια βρετανική εταιρεία-σφραγίδα, με μετοχικό κεφάλαιο 1 ευρώ (!), έχουν συνεταιρισθεί τα Ελληνικά Πετρέλαια, για να δημιουργήσουν ένα σύμπλεγμα άλλων εταιρειών, στις οποίες έχει ανατεθεί η διαχείριση μεγάλου μέρους των υποχρεωτικών αποθεμάτων ασφαλείας που τηρεί ο κορυφαίος ενεργειακός όμιλος της χώρας.

Τα ΕΛΠΕ, από το 2011 και μετά, έχουν κάνει την επιλογή να αναθέσουν σε συνδεδεμένη με τον όμιλο εταιρεία μεγάλο μέρος της διαχείρισης των υποχρεωτικών αποθεμάτων ασφαλείας αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών.

Όπως σημειώνεται και στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου του ομίλου, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα: «Η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. υποχρεούται στην ...

Η μεγάλη διαφορά ΕΛΠΕ-Motor Oil

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Η μεγάλη διαφορά στις δύο εταιρίες γίνεται στην διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης. Ενώ στα Ελληνικά Πετρέλαια παρατηρείται πολύ απότομη αύξηση του  τραπεζικού δανεισμού (2,4 δις ευρώ από 1,1 δις ευρώ στο β’ τρίμηνο) στην Motoroil συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών κοντά στα 200 εκατ. ευρώ κατεβάζει από τα 870 εκατ. ευρώ περίπου τον καθαρό δανεισμό στα 702 εκατ. ευρώ μέγεθος το οποίο πρέπει να είναι χαμηλό πενταετίας για τον όμιλο.

Η διαφορά σε αυτό το πεδίο έδωσε και ...

Βενεζουέλα: Προτίθεται να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, για τη σταθεροποίηση των τιμών



Την πρόθεσή της να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά 5%, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η τιμή του «μαύρου χρυσού», γνωστοποίησε στο ρωσικό TASS πηγή που βρίσκεται κοντά στον υπουργό Πετρελαίου και Ορυχείων της χώρας Eulogio del Pino.

Σύμφωνα με την πηγή του TASS, «η μείωση της παραγωγή πετρελαίου θα πρέπει να γίνει από όλους –τόσο από τα μέλη του ΟΠΕΚ, όσο και από τις χώρες μη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, στη Βιέννη, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες παρίστανται στη σύνοδο του ΟΠΕΚ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΙΕΝΕ: Απογευματινή Συνάντηση «Ενέργεια & Γεωπολιτική» Σήμερα στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ

Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης ( ΙΕΝΕ) διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00-20.00 ανοικτή απογευματινή συνάντηση με θέμα «Ενέργεια & Γεωπολιτική». Η απογευματινή αυτή συνάντηση του ΙΕΝΕ, η οποία οργανώνεται σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ενέργεια-Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία του Παν/μίου Πειραιώς, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ( ΤΕΕ), Nίκης 4 & Ερμού, Σύνταγμα.

Η σημερινή εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε συνέχεια του πρόσφατου Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» (11-12 Νοεμβρίου) του ΙΕΝΕ, όπου, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για την Γεωπολιτική. Στη σημερινή συνάντηση συμμετέχουν...

Ο ένας απόρησε, ο άλλος εξοργίστηκε!

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ένας απόρησε, ο άλλος εξοργίστηκε!
Έμαθα ότι κάποιες συνεργασίες που κυκλοφόρησαν εν είδει πληροφοριών στην ενεργειακή αγορά με επίκεντρο ενεργειακό όμιλο είναι σε τόσο ...βρεφικό στάδιο που οι φερόμενοι ως εταίροι τους αντιμετώπισαν τις σχετικές αναφορές με ποικίλα συναισθήματα.  Δηλαδή, ο ένας "εταίρος" απόρησε σε βαθμό τεράστιας έκπληξης, ο δε άλλος κυριολεκτικά εξοργίστηκε! Τώρα, δεν πάει εμένα στο κακό το μυαλό μου ότι κάποια πράγματα βγαίνουν προς τα έξω για να χαλάσουν, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται προσοχή..


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ράλι για το Πετρέλαιο Εν Αναμονή των Αποφάσεων του ΟΠΕΚ για την Παραγωγή

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΠΕΚ
Αν και η αγορά εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για το ύψος της παραγωγής, ωστόσο οι τιμές σημείωσαν ράλι, λόγω κυρίως της υποχώρησης που σημείωσε το δολάριο μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 23 σεντς στα 41,31 δολάρια το βαρέλι και το Μπρεντ σημειώνει άνοδο 19 σεντς στα 44,03 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια χθες κατέγραψαν κέρδη άνω του 3%.

Αντίστοιχη πτώση (3%) σημείωσε το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς οι αγορές απογοητεύτηκαν από τις αποφάσεις της ΕΚΤ και ειδικότερα από το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσε περαιτέρω αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Η υποχώρηση του δολάριο είναι...