Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Όταν σπέρνεις ανέμους, θύελλες θα μαζέψεις!


Γιάννης Μακρυγιάννης

Με δύο εκατομμύρια άνεργους, διαλυμένο το κοινωνικό κράτος, σε απελπισία την αγορά και σε εξευτελιστικά επίπεδα την εργασία, θα πρέπει να είναι κανείς πολύ «γεια σου» για να πιστεύει ότι οι πολίτες δεν θα εκφράσουν την ανάλογη δυσαρέσκεια και οργή.

Με τις μνημονιακές πολιτικές να συνεχίζονται, μέσω του μεσοπρόθεσμου και την όποια προοπτική για ουσιαστικά ανάταξη των συνεπειών της κρίσης να χάνεται στον μακρινό ορίζοντα των επόμενων δεκαετιών, πρέπει να έχει φτάσει κανείς στο ανώτατο στάδιο του αιθεροβάμονα για να νομίζει ότι ο κόσμος θα πει και μπράβο στην κυβέρνηση, ή έστω ένα «δεν πειράζει».

Με τις ελληνικές επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές να ξεπουλιούνται, το πλέγμα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων να έχει σμπαραλιαστεί και τη Μέρκελ να έχει διακορεύσει και το τελευταίο ίχνος εθνικής ανεξαρτησίας και δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας, μόνο με χάπια είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι ζεις σε μια κανονική χώρα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι με πωλήσεις τραπεζών και με βόλτες κερδοσκοπικών κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο, το «κλίμα αλλάζει» και «αρχίζουν τα ωραία», αλλά ξεχνούν ότι με κλανιές, αβγά δεν βάφονται και η Χαλιμά είναι πολύ μακριά για να μας κοιμίσει με ωραία παραμύθια. Ούτε με δήθεν κοινωνικά μερίσματα, που φτάνουν μόνο για κουλούρια και το μόνο που κάνουν τελικά είναι να προσβάλουν και τη νοημοσύνη των ανθρώπων.

Δεν ξέρω τι θα βγάλουν ακριβώς οι κάλπες των ευρωεκλογών, αν και το υποψιάζομαι βασίμως. Εάν τα νούμερα θα είναι έτσι ή αλλιώς, εάν η πρόσθεση των κυβερνητικών ποσοστών θα ξεπερνά την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, ή εάν το Ποτάμι θα εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του Θεοδωράκη και ο Γιώργος θα απογειώσει τον Κουβέλη.

Μου φαντάζει όμως εξαιρετικά απίθανο να μην έχουν ένα δυνατό ράπισμα προς την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και το δρόμο, που αποφάσισαν να βαδίσουν από κοινού πριν τρία χρόνια ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης – έστω κι αν ο τελευταίος μυρίστηκε τη δουλειά και την έκανε πριν ένα χρόνο πανικόβλητος, ούτε καν με ελαφρά πηδηματάκια.

Μου φαντάζει δύσκολο να μην ήρθε ούτε τώρα η ώρα ενός κάποιου «λογαριασμού». Εντάξει, στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες δεν απαντάνε, ούτε δείχνουν και καμιά διάθεση να τρέχουν τις διαδηλώσεις – ίσως τις βρίσκουν πλέον αναποτελεσματικές.

Ακόμη κι αν δεν έχουν βρει ποιος θα τους εκφράσει και δεν ελπίζουν ότι όντως υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση, η τιμωρία για όσους θεωρεί ότι τους φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης, είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη διαδικασία από οτιδήποτε άλλο. Όπως έλεγε και ο Χάρρυ Κλυν ήδη από την δεκαετία του 80, ο Έλληνας έχει πάνω του δύο «φονικά» όπλα, το δίπλωμα οδήγησης και το εκλογικό βιβλιάριο. Και μου φαντάζει πολύ δύσκολο να μην αδράξει την ευκαιρία των ευρωεκλογών για να εκδικηθεί. Κι ας μην έχουν κάποιοι αυταπάτες. Όταν σπέρνεις ανέμους θα θερίσεις θύελλες. Και οι μνημονιακές κυβερνήσεις, πρώην και νυν, έσπειραν πολλούς ανέμους στην ελληνική κοινωνία την τελευταία τετραετία για να πιστεύουν τώρα ότι μπορούν να κυκλοφορούν σαν να έχει λιακάδα…

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Η "ΤΣΟΝΤΑ" !...



ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Διεθνής διάκριση ερευνητικού έργου του ΚΑΠΕ για παραγωγή φθηνής και περιβαλλοντικά καθαρής ενέργειας

Διεθνής διάκριση ερευνητικού έργου του ΚΑΠΕ για παραγωγή φθηνής και περιβαλλοντικά καθαρής ενέργειας
Στο ερευνητικό έργο LOW-BIN: "Αποδοτική Ηλεκτροπαραγωγή  Δυαδικού Κύκλου με θερμική πηγή την Γεωθερμία Χαμηλών Θερμοκρασιών" του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) θα απονεμηθεί το πιο σημαντικό σήμερα περιβαλλοντικό βραβείο σε παγκόσμιο επίπεδο, το ENERGY GLOBE ΑWARD, ως το καλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα για το 2014. Πρόκειται για το τρίτο βραβείο που απονέμεται από το ENERGY GLOBE στο ΚΑΠΕ,  για έργο στον τομέα της γεωθερμίας, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα της εργασίας του Κέντρου και την αναγνώρισή της σε διεθνές επίπεδο.

Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 και ώρα 17:00, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, και η Πρέσβης της Αυστρίας, Melitta Schubert.

Το κίνητρο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου προήλθε από την ανάγκη να «χαλιναγωγήσουμε» την πλεονάζουσα θερμική ενέργεια που υπάρχει σε χαμηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη γη, η οποία προέρχεται από το υπέδαφος, τον ήλιο καθώς και τα βιομηχανικά απόβλητα, προκειμένου να παραχθεί φτηνή, και περιβαλλοντικά καθαρή ενέργεια, τονίζει  ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και προϊστάμενος του τομέα Γεωθερμίας του ΚΑΠΕ, Κωνσταντίνος Καρύτσας.  Το έργο διήρκησε από το 2006 έως το 2009 και οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού επιτεύγματος για αποτελεσματική παραγωγή ενέργειας χαμηλού κόστους, την τεχνολογική λύση που επονομάζεται “LOW-BIN” παραγωγή ενέργειας. Βασίζεται στην ανάπτυξη δύο μονάδων  παραγωγής ενέργειας δυαδικού κύκλου. Η πρώτη είναι σχεδιασμένη για τη χρήση γεωθερμικών ρευστών με θερμοκρασίες μεταξύ 65 και 90 βαθμών Κελσίου για την αγορά παραγωγής ενέργειας από πηγές γεωθερμίας χαμηλών θερμοκρασιών. Η δεύτερη είναι σχεδιασμένη για την συμπαραγωγή θερμότητας και ενέργειας μεταξύ 120 και 150 βαθμών Κελσίου που απευθύνεται στην αγορά της τηλεθέρμανσης.

Εκτιμάται ότι η τεχνολογική λύση“LOW-BIN” θα έχει ως αποτέλεσμα,  σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως το 2030, την εξοικονόμηση τουλάχιστον 20.000.000 Τόνων Ισοδύναμου Πετρελαίου, και μία μείωση εκπομπών αερίων ρύπων της τάξης των 64.000.000 TCO2, συντελώντας ταυτόχρονα στη δημιουργία 1.000.000 (έμμεσων ή άμεσων) θέσεων εργασίας.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

115 επιστήμονες στέλνουν υπόμνημα στον Πρωθυπουργό για τη διάλυση του ΙΓΜΕ


Τη διατήρηση και την αναδιάρθρωση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), του μοναδικού φορέα για την έρευνα του ορυκτού πλούτου και των υδατικών αποθεμάτων της χώρας, ζητά ο γεωτεχνικός κόσμος, καταθέτοντας υπόμνημα στον Πρωθυπουργό προκειμένου να σταματήσει η διάλυση του Ινστιτούτου με τα 60 χρόνια ιστορίας. 

Το υπόμνημα που υπογράφουν 115 επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πολυτεχνείο της Κρήτης μαζί με πρώην στελέχη του ΙΓΜΕ διατυπώνει το κίνδυνο «να εκτραπεί εντελώς του ρόλου του το ΙΓΜΕ αφού αφομοιώθηκε από έναν φορέα (Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΣΠΑΑ) με δύο αποσπασμένους και έξι συμβασιούχους υπαλλήλους». 

Οι επιστήμονες μιλούν για την πλήρη απαξίωση του ρόλου του ΙΓΜΕ που διεθνώς αποτελεί ένα πολύτιμο πυλώνα έρευνας και ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας τραγελαφική την εκπροσώπησή του στα διεθνή fora και στα Ευρωπαϊκά όργανα. Όπως σημειώνουν είναι άδικη η μεταχείριση που επιφύλαξε η πολιτεία στο ΙΓΜΕ, βάζοντάς το στο ίδιο τσουβάλι με πραγματικά αδρανείς και άχρηστους κρατικούς φορείς που έβαλαν λουκέτο, παρά την διαχρονική συμβολή και την προσφορά του στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, τα υπόγεια νερά για την ύδρευση της πρωτεύουσας αλλά και στην ελληνική οικονομία (κοιτάσματα λιγνίτη, βωξίτη, χρωμίου, χρυσού κ.α).

Σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Τσουτρέλη καθηγητή μεταλλευτικής του ΕΜΠ και τέως πρόεδρο του ΙΓΜΕ το νέο οργανόγραμμα του Ινστιτούτου (νυν ΕΚΒΑΑ) που βρίσκεται επί θύρας, οφείλει να είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης επιστημόνων με ευρεία γνώση του γεωεπιστημονικού αντικειμένου και των πραγματικών αναγκών της χώρας. Οι επιστήμονες καλούν το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να ορίσει προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο και Γενικό Διευθυντή εγνωσμένου κύρους και μία επιστημονική ομάδα εργασίας, η οποία θα διαβουλευτεί με τον επιστημονικό κόσμο και εντός τριών μηνών θα παραδώσει ένα πλήρες και σχέδιο οργανωτικής-επιστημονικής αναδιάρθρωσης αλλά και οικονομοτεχνικής λειτουργίας της μοναδικής γεωλογικής υπηρεσίας της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ενημερωτικό σημείωμα - Στηρίζουμε εμπράκτως τον πολιτισμό


Οι Γραμματείες Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού & Αθλητισμού της ΓΣΕΕ, στηρίζουμε την ανιδιοτελή προσπάθεια των περίπου 80 συναδέλφων του ιντερνετικού ραδιοφώνου ΜΕΤΑ-ΔΕΥΤΕΡΟ (www.metadeftero.gr), οι οποίοι - μετά το μαύρο στην ΕΡΤ - συνεχίζουν την προσπάθεια για ένα αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο μαχόμενο στο μέτωπο του πολιτισμού, αντιτάσσοντας τις αξίες του λαϊκού πολιτισμού. Εκείνου του πολιτισμού που παίρνει θέση για να ενώσει ξανά τον κατακερματισμένο κόσμο. Αυτό τον πολιτισμό διεκδικεί η παραγωγική ομάδα του Μετα-Δεύτερου.
Ουσιαστικά πρόκειται για την έμψυχη συνέχιση του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ 2), καθώς στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι παραγωγοί, τεχνικοί και η ομάδα υποστήριξης είναι πρώην εργαζόμενοι (απολυμένοι), ενώ στο αυτοδιαχειριζόμενο σχήμα συμμετέχουν και απολυμένοι συνάδελφοι άλλων ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Οι συνάδελφοι συνέστησαν Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό τη συγκρότηση και λειτουργία ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού επικεντρωμένο σε ζητήματα πολιτισμού, ενώ η ομάδα ήδη παράγει ζωντανό πρόγραμμα 20 ωρών ημερησίως με υψηλή ακροαματικότητα. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή του προγράμματος γίνεται σε ιδιωτικό στούντιο, του οποίου η χρήση έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από την ιδιοκτήτρια εταιρεία παραγωγής μουσικής. Ανειλημμένες εμπορικές υποχρεώσεις της ιδιοκτήτριας εταιρείας επιβάλλουν την άμεση διακοπή της χρήσης του στούντιο από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία έχει ήδη δεχθεί χορηγία δωρεάν χρήσης χώρου για την εγκατάσταση δικού της στούντιο από άλλο ιδιώτη. Η παροχή αυτή είναι αορίστου διάρκειας. Ο σχηματισμός όμως νέου στούντιο προϋποθέτει δαπάνη 15.000€, τα οποία οι απολυμένοι συνάδελφοι δεν έχουν διαθέσιμα.
Σ΄ αυτή την ανιδιοτελή προσπάθεια η ΓΣΕΕ είναι αρωγός και συμπαραστάτης. Καλούμε τις οργανώσεις μέλη μας και τον κόσμο της μισθωτής εργασίας να συμβάλλουν οικονομικά τους συναδέλφους του ΜΕΤΑ-ΔΕΥΤΕΡΟΥ, ώστε να καταφέρουν να προμηθευτούν άμεσα τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τη συνέχιση λειτουργίας του ιντερνετικού ραδιοφώνου www.metadeftero.gr. Για το σκοπό αυτό οι απολυμένοι συνάδελφοί μας διαθέτουν στην τιμή των 50€ το λεύκωμα "Ο καταστασιακός Χατζιδάκις", που περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το συμπόσιο των Ανωγείων το 1979 "ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΜΑΣ" και ένα cd με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιάννη Χρήστου και του Δημήτρη Μητρόπουλου.
Για πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια του λευκώματος και του cd, μπορείτε να επικοινωνείτε απευθείας με τους συναδέλφους στο Email: metadeftero@gmail.com και στο κιν. 6979981598.

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση του Μεταδεύτερου 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Προσφορές από την ΕΠΑ Αττικής


Από τις 2 Μαΐου ξεκίνησαν οι νέες ελκυστικές προσφορές της ΕΠΑ Αττικής που αφορούν σε χρηματοδότηση νέας εγκατάστασης φυσικού αερίου αλλά και εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης.
Η ΕΠΑ Αττικής χρηματοδοτεί έως και €12.300 τη μετατροπή σε φυσικό αέριο για κεντρικές θερμάνσεις κτηρίων και έως €1.200 για αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων.
Παράλληλα με τη χρηματοδότηση και μέχρι τις 4 Ιουλίου, η ΕΠΑ Αττικής παρέχει έκπτωση στα τέλη σύνδεσης έως και 100% για νέες κεντρικές θερμάνσεις και 50% στα τέλη σύνδεσης αυτόνομων συνδέσεων. Αντίστοιχες προσφορές ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ αφορούν και τους επαγγελματίες. Το όφελος που προκύπτει για τον καταναλωτή από τη μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης σε φυσικό αέριο, είναι υψηλής ανταποδοτικής αξίας. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι κατά τη χειμερινή περίοδο Οκτωβρίου 2013 – Μαρτίου 2014, η σχετική εξοικονόμηση από το φυσικό αέριο ανήλθε στο 43% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ σε σχέση με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος η αντίστοιχη εξοικονόμηση ανήλθε στο 59%, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι το φυσικό αέριο αποτελεί την πιο οικονομική λύση για οικιακή χρήση.
Με τις νέες προσφορές χρηματοδότησης και εκπτώσεων στόχος της ΕΠΑ Αττικής είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης νέας σύνδεσης Φυσικού Αερίου πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου 2014-2015, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τον οικονομικό προγραμματισμό του κάθε νοικοκυριού.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τους όρους των προσφορών παρέχονται στην 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης Καταναλωτών 1133, στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της ΕΠΑ Αττικής, στα σημεία εξυπηρέτησης πελατών
(Σύνταγμα: Ξενοφώντος 8 & Φιλελλήνων, Αθήνα: Λεωφ. Αθηνών 31-33 & Σπ. Πάτση), καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΑ Αττικής www.aerioattikis.gr.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Λιβύη: Αντάρτες έχουν καταλάβει λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου


Αντάρτες που έχουν καταλάβει σημαντικά πετρελαϊκά λιμάνια στην ανατολική Λιβύη δήλωσαν σήμερα ότι δεν θα διαπραγματευθούν με το νέο πρωθυπουργό Άχμεντ Μάιτικ, μια στάση που μπορεί να απειλήσει τις προσπάθειες για να ανοίξουν και πάλι οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου σ΄ αυτή τη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ. 

Ο προκάτοχος του Μάιτικ, ο Αμπντάλα αλ Θίνι, κατέληξε σε μια συμφωνία με τους αντάρτες για να ανοίξουν και πάλι τέσσερα από τα λιμάνια. Ωστόσο μόνο τα μικρότερα, τα Χαρίγκα και Ζουεϊτίνα, έχουν παραδοθεί στις κυβερνητικές δυνάμεις. Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν περαιτέρω συνομιλίες για τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς Ρας Λανούφ και Ες Σίντερ. Όμως σημερινά σχόλια των ανταρτών δείχνουν πως οι προσπάθειες αυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες. "Αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε με τον Άχμεντ Μάιτικ. . . ο Μάιτικ ήρθε στην εξουσία παράνομα", δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Άλι Χάζι, χωρίς να επεκταθεί. 

Ο Μάιτικ, ένας επιχειρηματίας, ορκίσθηκε την Κυριακή πρωθυπουργός έπειτα από μια χαοτική εκλογική διαδικασία στο κοινοβούλιο. Πολλοί βουλευτές αμφισβήτησαν το διορισμό του. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΕΛΠΕ: Έπεσαν οι υπογραφές για το έργο της σύνδεσης του διυλιστηρίου Ασπροπύργου με το δίκτυο αερίου


Η διασύνδεση του διυλιστηρίου Ασπροπύργου των ΕΛ.ΠΕ. με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, υπεγράφη στις 2 Μαΐου μεταξύ της διοίκησης του ομίλου και του ΔΕΣΦΑ.

Η τροφοδοσία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με φυσικό αέριο, θα γίνει με την κατασκευή αγωγού, η λειτουργία του οποίου αναμένεται το Σεπτέμβριο του 2014. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 800.000 ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Τέλος Σύνδεσης, όπως ορίζει ο Κανονισμός Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του ΕΣΦΑ.

Το έργο διασύνδεσης, περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού για τη μετατροπή του υφιστάμενου μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του Μετρητικού Ρυθμιστικού σταθμού Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις του διυλιστηρίου η παροχή τροφοδοσίας θα ανέλθει σε 30.000 κυβικά μέτρα την ώρα με ελάχιστη πίεση παράδοσης 25 barg.

Σημειώνεται ότι, με την από 13 Μαρτίου 2014 συμφωνία μεταξύ ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ, υλοποιείται ήδη το έργο σύνδεσης και των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ Ελευσίνας με το ΕΣΦΑ, με σκοπό έως το τέλος του 2014 να μπορεί να τροφοδοτηθεί και το διυλιστήριο της Ελευσίνας με φυσικό αέριο μέσω της κατασκευής αγωγού μήκους 6,5 χιλιομέτρων, διαμέτρου 10 ιντσών και ενός Μετρητικού Σταθμού.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς «πρόκειται για μία συμφωνία με πολλαπλά οφέλη, καθώς η υλοποίηση του Έργου σηματοδοτεί την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των ΕΛ.ΠΕ σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για το σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου Διύλισης».

ΠΗΓΗ:bankwars.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Θα θέλαμε καταρχήν να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το ξεκίνημα του Διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης και να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας σε όσα στελέχη ασχολήθηκαν σοβαρά και επιτέλους εισακούστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το ξεκίνημα που επανέφερε και την ηρεμία στους εργαζόμενους.

Στις 29.04.14 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. στα γραφεία του Σωματείου και στην συνέχεια Γενικό Συμβούλιο στο Αμφιθέατρο των ΒΕΑ. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η ψήφιση του νέου Εσωτερικού Κανονισμού, το Πρακτικό Συμφωνίας για τους νέους Συντονιστές και τους Χειριστές και Τεχνίτες Β΄ και η απόφαση για πιθανή Τροποποίηση των όρων του Ασφαλιστικού Συμβολαίου της GROUPAMA.


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Το τελικό σχέδιο του νέου Εσωτερικού Κανονισμού ουσιαστικά αποτελεί την συνέχεια του ήδη υπάρχοντος με επικαιροποιημένες μεταβολές που ουσιαστικά έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Η παρατήρηση που θέσαμε, έχει να κάνει με την Επιτροπή Δανείων όπου και ζητήσαμε το Σωματείο να εποπτεύει της διαδικασίας για λόγους διαφάνειας. Το αίτημα μας έγινε αποδεκτό από το Προεδρείο και προχωρήσαμε στην υπερψήφιση του νέου Εσωτερικού Κανονισμού.


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Επειδή πλέον η επαναλαμβανόμενη τακτική των συγκεκριμένων Παρατάξεων που απαρτίζουν το Προεδρείο είναι βλαπτική για τον θεσμό και εντέλει για τους εργαζόμενους και βέβαια όταν αυτό επαναλαμβάνεται, δεν είναι απροσεξία ή ερασιτεχνισμός ούτε άτυχη στιγμή, είναι σαφώς προμελετημένη πράξη που έχει σαφή στόχο την πλήρη αποδόμηση της ιεραρχίας των Οργανογραμμάτων στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σε αυτό δε το Πρακτικό δεν κρατήθηκαν ούτε τα όποια προσχήματα, μιας και τους πρόδωσαν οι ημερομηνίες, αφού πριν καλά - καλά περάσουν 24 ώρες η Διοίκηση προχώρησε σε εφαρμογή του Πρακτικού στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Τόση βιασύνη...

Τραγική φιγούρα,  για μια ακόμη φορά,  αποτέλεσε ο... αδιάβαστος Γραμματέας όταν ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι η προβλεπόμενη διαδικασία για το  Πρακτικό Συμφωνίας.  « Το Καταστατικό του Σωματείου προβλέπει ότι : Το Δ.Σ. ασκεί τη γενική διοίκηση του Σωματείου, βάσει του Νόμου και του Καταστατικού.  Σε κάθε περίπτωση με την επιφύλαξη ειδικοτέρων διατάξεων, πάσης φύσεως έγγραφες συμφωνίες (Πρακτικά Συμφωνίας) μεταξύ Σωματείου και Εργοδότη, για να είναι έγκυρες, προϋποθέτουν την έγκριση του Δ.Σ. του Σωματείου ». Ας κατέβει επιτέλους από το καλάμι της ''στρατηγικής θέσης'' όπως την έχει αποκαλέσει ο ίδιος και ας διαβάσει το Καταστατικό του ΠΣΕΕΠ. Μπορεί να του φανεί χρήσιμο στο μέλλον!




Επί του περιεχομένου, είχαμε τονίσει ότι η Συμφωνία για την Σύμβαση δεν ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ και θα δούμε κι άλλες συμφωνίες να έρχονται στο μέλλον. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε βέβαια το εξώδικο που έστειλε το Προεδρείο τρεις μέρες πριν τις εκλογές για την ένταξη των Επιθεωρητών Εξοπλισμού στο κλιμάκιο 11, τους οποίους τώρα τους εντάσσει στην υποβαθμίδα Β΄.

Η συμφωνία είναι άλλη μια ''επιδέξια'' κίνηση του Προεδρείου να βγάλει από την δύσκολη θέση την Διοίκηση λόγω του τραγικού προγραμματισμού προσλήψεων - αποχωρήσεων που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια. Συνάδελφοι που ασκούν τα ίδια καθήκοντα αντί να αμείβονται με τον ίδιο τρόπο, χωρίζονται σε ''βαθμίδες και υποβαθμίδες'' γιατί η Διοίκηση δεν έβρισκε άλλη λύση που να την συμφέρει και εμείς ''τρέξαμε'' πρόθυμα να την προσφέρουμε.


Με τη ξεκάθαρη θέση ότι το Προεδρείο πρέπει να σέβεται το Καταστατικό Λειτουργίας του ΠΣΕΕΠ όπως ΟΛΟΙ μας και να επιτελεί το θεσμικό του ρόλο μέσα από αυτό, δεν συμμετείχαμε στην ψήφιση του Πρακτικού Συμφωνίας, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουμε τέτοιες επαναλαμβανόμενες αντισυνδικαλιστικές πρακτικές.


ΤΡΟΠOΠΟΙΗΣΗ ΟΡΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ GROUPAMA

Αφουγκραζόμενοι τις απόψεις αρκετών συναδέλφων για πιθανή Τροποποίηση προς το καλύτερο του Ασφαλιστικού Συμβολαίου της GROUPAMA, είχαμε από καιρό καταθέσει τις προτάσεις μας σε αυτή την κατεύθυνση.  Στο Δ.Σ. ξεκαθαρίσαμε ότι οποιαδήποτε απόφαση προκύψει για το Ασφαλιστικό Συμβόλαιο να εγκριθεί από το ανώτατο όργανο των εργαζομένων, την Γενική Συνέλευση, μιας και αφορά χρήματα των εργαζομένων.
Στη συνέχεια προτείναμε να εισηγηθεί το Δ.Σ. την Σύσταση Διαπαραταξιακής Ομάδας προς το Γενικό Συμβούλιο και αυτή να εξουσιοδοτηθεί ώστε να συζητήσει με την ασφαλιστική εταιρεία και αφού ενημερωθούν αναλυτικά οι εργαζόμενοι για το όποιο αποτέλεσμα, να το κρίνουν με την ψήφο τους.
  
Η πρόταση μας έγινε αποδεκτή και υπερψηφίστηκε και στο Δ.Σ. και στο Γενικό Συμβούλιο.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Θέσαμε υπ' όψιν του Προεδρείου και το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με τα νέα Οργανογράμματα ΒΕΑ και ΒΕΘ τα οποία και με την θετική ψήφο του Προέδρου – Εκπροσώπου των εργαζομένων, αποφάσισε η Εταιρεία να εφαρμόσει με το τελευταίο Διοικητικό της Συμβούλιο. Οι απαντήσεις που λάβαμε μόνο καθησυχαστικές δεν είναι και πως να είναι άλλωστε. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και άμεση λύση σε αυτό το τεράστιο ζήτημα.  
Το πρόβλημα όμως υφίσταται, οι εξελίξεις τρέχουν και οι εργαζόμενοι περιμένουν από το Προεδρείο να βγει μπροστά αλλά αυτό δεν βγαίνει ...ούτε στο τηλέφωνο.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν πληρωμένες συμβουλές οποιασδήποτε ΣΟΛΟΜΟΝικής να εφαρμοστούν στις πλάτες τους.


ΤΕΡΜΑ  ΤΑ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 
ΚΑΙ   ΤΗΝ  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ