Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Νέα πτώση για το πετρέλαιο


Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του πετρελαίου, καθώς σήμερα βρέθηκε υπό την πίεση της ανάκαμψης του δολαρίου, η οποία έπληξε και το χρυσό.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 40 σεντς, στα 1.165,80  δολάρια η ουγγιά.
Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,8%, κλείνοντας στα 43,20 δολάρια το βαρέλι.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

ΕΛΠΕ και Energean Κατέθεσαν τις Βελτιωμένες Προσφορές για τα Χερσαία Οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ και Energean Κατέθεσαν τις Βελτιωμένες Προσφορές για τα Χερσαία Οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα
Κατατέθηκαν χθες, Δευτέρα, οι βελτιωμένες τελικές προσφορές από τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil για τα χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα όπου θα διεξαχθούν έρευνες υδρογονανθράκων. Η τελική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής αναμένεται να κατατεθεί στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη εντός της εβδομάδος.
Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο εταιρείες διεκδικούν την περιοχή Αρτας - Πρέβεζας, που θεωρείται η πλέον ελπιδοφόρος σε κοιτάσματα, ενώ τα ΕΛΠΕ διεκδικούν επιπλέον τη ΒΔ Πελοπόννησο και η Εnergean Oil την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ και Energean Κατέθεσαν τις Βελτιωμένες Προσφορές για τα Χερσαία Οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα
Ας θυμηθούμε τα χαρακτηριστικά καθενός από τα πεδία αυτά. Πιο συγκεκριμένα, το block στην ..

Νο comments...




ΠΗΓΗ:larkikanea.blogspot.gr

Τα στοιχήματα στο πετρέλαιο που κατέστρεψαν οικογένειες

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Την περίοδο κατά την οποία η ενέργεια θεωρούνταν η καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές, οι μεσίτες δελέαζαν ανθρώπους που επιθυμούσαν να αυξήσουν το εισόδημά τους, ώστε να επενδύσουν σε συνεταιρισμούς γεώτρησης με την υπόσχεση παχυλών αποδόσεων. Τη στιγμή που τα κυβερνητικά ομόλογα είχαν τόσο περιορισμένες αποδόσεις, δεν ήταν δύσκολο να πειστούν να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους, γεγονός που επέφερε μεγάλα εισοδήματα σε μεσίτες και τράπεζες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, κατά το τελευταίο έτος οι επενδυτές έχουν χάσει 20 δισ. δολάρια από τέτοιου είδους συνεταιρισμούς εισηγμένους στα χρηματιστήρια, ή οκτώ δισ. για κάθε 10 δισ. που επένδυσαν, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε η FactSet για λογαριασμό του Associated Press.

Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται οι απώλειες από...

Πετρέλαιο θέρμανσης: στείλτε την τρόικα στη Φλώρινα!


Πριν ένα χρόνο είχα δημοσιεύσει τη διπλανή εικόνα απ' τη σελίδα πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το διάστημα 24-27 Οκτωβρίου 2014. Δείχνει την ταυτόχρονη πρόγνωση για δυο απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές της χώρας, τη Φλώρινα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Η Φλώρινα είχε κυριολεκτικά παγώσει, με θερμοκρασίες γύρω στους 2οC και χιόνια, ενώ το Ηράκλειο ήταν σε απείρως καλύτερη κατάσταση, με θερμοκρασίες 17-23οC.

Φέτος τις ίδιες μέρες η Φλώρινα δεν έχει χιόνια, παρά μόνο στις πιο ψηλές βουνοκορφές, ωστόσο η θερμοκρασία το βράδυ της Κυριακής 25/10 έπεσε κάτω απ' το μηδέν. Τις ίδιες μέρες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία έφθανε και στους 28-29οC, μπορούσες να κυκλοφορήσεις με το κοντομάνικο, ακόμα και μπάνιο στη θάλασσα μπορούσες να κάνεις.

Αυτές οι απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές της χώρας προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στην ίδια τιμή. Αλλά ενώ ένα σπίτι στη Φλώρινα ή σε μια άλλη περιοχή της ορεινής Ελλάδας χρειάζεται 2-3.000 λίτρα πετρέλαιο για όλη τη χειμερινή περίοδο, στη νότια και τη νησιωτική Ελλάδα η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη, 500-800 λίτρα. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα στην ορεινή Ελλάδα, που με τις τωρινές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Κι αν σκεφτεί κανείς πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει φθάσει εκεί που έχει φθάσει λόγω της φορομπηχτικής πολιτικής των κυβερνήσεων, η ορεινή Ελλάδα καλείται να πληρώνει φόρους πάνω στους φόρους για να ζεσταθεί, μόνο και μόνο επειδή έκανε το λάθος να είναι ορεινή κι όχι παραθαλάσσια.

Η εξίσωση φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, που είχε κάνει ο Βενιζέλος, ήταν απ' τα πιο αποτυχημένα μέτρα στα χρόνια των μνημονίων: οι πολίτες ...

Η Μότορ Όιλ αρνείται να παραλάβει τις ποσότητες βιοντίζελ που τις αναλογούν - καθυστερούν οι πληρωμές

Η Μότορ Όιλ αρνείται να παραλάβει τις ποσότητες βιοντίζελ που τις αναλογούν - καθυστερούν οι πληρωμές
Ευθύνες στη Μότορ Όιλ αποδίδουν οι Έλληνες παραγωγοί ενεργειακών φυτών, με επιστολή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το γεγονός ότι καθυστερούν να πληρωθούν για τη σοδειά του 2015. Ο λόγος, όπως υποστηρίζουν, είναι ότι η εταιρεία αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο και να παραλάβει όλη την ποσότητα βιοντίζελ που προβλέπεται από την κατανομή του 2015. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

"Σε αναμονή πληρωμών και αναστάτωση βρίσκονται εδώ και καιρό χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων αγροτών που έχουν επενδύσει σε πάνω από 1.000.000 στρέμματα ενεργειακών καλλιεργειών. Οι πληρωμές καθυστερούν φέτος και κινδυνεύουν να μη γίνουν καθόλου.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι πρόκειται για...

O πόλεμος στη Μέση Ανατολή και τα παιχνίδια με το πετρέλαιο

O πόλεμος στη Μέση Ανατολή και τα παιχνίδια με το πετρέλαιο
Ο πόλεμος του πετρελαίου για το ποιος θα καταφέρει να ενισχύσει την θέση του στην ευρωπαϊκή αγορά μαίνεται. Η σύγκρουση προς το παρόν αφορά την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία. Σύντομα όμως στο παζλ θα μπει  και το Ιράν. Επίσης κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει, το Κατάρ που κάνει τα δικά του σχέδια για την φθηνή μεταφορά του δικού του πετρελαίου στην Ευρώπη. 

Σε αυτό τον αμείλικτο πόλεμο, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι αγωγοί. Έτσι αρχίζει να εμπλέκεται και η Συρία αφού από το έδαφος της σχεδιάζεται να περάσουν δύο μεγάλοι αγωγοί. Το παιγνίδι λοιπόν μετατρέπεται σε γεωπολιτικό αφού σε αυτόν τον ανταγωνισμό δημιουργούνται συμμαχίες, κτίζονται νέες και ισχυροποιούνται υφιστάμενες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μπερδεμένο κουβάρι συσχετισμού δυνάμεων το οποίο όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα ξεμπλέξει.

Ήδη, στην ευρωπαϊκή αγορά έχει ξεκινήσει ένα ...

Πτώση κερδών 40% για την BP από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου

Πτώση κερδών 40% για την BP από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου
Κατά 40% υποχώρησαν τα κέρδη της BP στο γ' τρίμηνο καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα απ' το 2009. Εν τούτοις η κερδοφορία ήταν καλύτερη των μέσων προβλέψεων των αναλυτών. 

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τα προσαρμοσμένα κέρδη έφθασαν τα 1,82 δισ δολ. στο τρίμηνο μέχρι το Σεπτέμβριο. Η μέση εκτίμηση 15 αναλυτών που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg προσδιόριζε τα κέρδη στα 1,26 δισ δολ. 


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πως οι εκδότες έγιναν πανίσχυροι καναλάρχες

mega metoxi
Το 1989  οι  εκδότες πλέον έχοντας πράξει το χρέος τους, δηλαδή έχοντας καταγγείλει τον Κοσκωτά, οδηγούν με τη συμφωνία και ΝΔ -Συνασπισμού τη χώρα σε εκλογές, με πρόσχημα την <<κάθαρση>>. Το δώρο με το οποίο ανταμείβονται από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη είναι πλουσιοπάροχο. Μπορούν από εκδότες να γίνουν και ιδιοκτήτες τηλεόρασης! Η διάταξη-δώρο είναι στο άρθρο 4 για την <<άδεια μη κρατικής τηλεοράσεως>>του νόμου 1866/89 , όπου στην 4η παράγραφο αναφέρονται τα εξής, φωτογραφικά : <<Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας συνεκτιμώνται η πληρότητα και η ποιότητα του προγράμματος και η εμπειρία και παράδοση των μετόχων της εταιρείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επίσης και η ιδιότητα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης>>. Οι δήμοι ασφαλώς με εξαίρεση αυτόν της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε το σημερινό χρεωμένο τηλεοπτικό σταθμό, “TV 100” και την αποτυχημένη προσπάθεια του Πειραιά με τον “TV Plus” ασφαλώς δεν ασχολήθηκαν. 

Το δώρο ήταν αποκλειστικά για...

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων

Ινστιτούτο Εργασίας – Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Γ.Σ.Ε.Ε.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επέφεραν μια σειρά σημαντικών ανατροπών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, επηρέασαν την καθημερινότητα των πολιτών, ανέτρεψαν κατακτήσεις των εργαζομένων και επιδείνωσαν τις σχέσεις κράτους‐ πολιτών, με το πρώτο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις, πλέον, ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των περισσότερων κοινωνικών ομάδων. 

Στο εν λόγω δυσμενές περιβάλλον η ΓΣΕΕ προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοι από την παρατεταμένη κρίση και τις πολιτικές αντιμετώπισής της. 

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αναπτύσσει μια νέα πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση και τη συμβουλευτική των εργαζομένων, με έμφαση και προτεραιότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Όλη η απόφαση για τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Όλη η απόφαση για τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και αφορά στη σταδιακή αύξηση των ορίων Ηλικίας Συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 χρόνια με λιγότερα ένσημα.

Το υπουργείο Εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης δημοσίευσε την απόφαση με θέμα «Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι την 1.1.2022, σύμφωνα με τους πίνακες της περίπτωσης 6, της υποπαραγράφου Ε3, της παραγράφου Ε, του άρθρου 2ου ν.4336/2015 (ΦΕΚ 94, Α΄)».

 Σημειώνεται ότι η μετάβαση στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας θα...

Σε χαμηλά δύο μηνών το πετρέλαιο, βουτιά 10% το φυσικό αέριο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών διαμορφώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω των ανησυχιών που επικρατούν γύρω από τον κορεσμό στον παγκόσμιο εφοδιασμό και την εξασθενημένη ζήτηση. Την ίδια ώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2012. 

Ειδικότερα, οι τιμές του αργού τύπου WTI παραδόσεως Δεκεμβρίου, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, διαμορφώθηκαν στα 43,98 δολάρια ανά βαρέλι, υποχωρώντας κατά 62 σεντς ή κατά 1,4%. Σημειωτέον πως με βάση τα πιο ενεργά συμβόλαια, πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet....

IEA: Οι χώρες δεν θα έπρεπε να στηρίζονται τόσο στην τιμή του πετρελαίου


Δεν θα έπρεπε να ποντάρουν τόσο στις τιμές του πετρελαίου οι χώρες, κατά τη διαμόρφωση της ενεργειακής τους πολιτικής, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της βιομηχανίας, εκτιμώντας ότι οι προμήθειες μπορεί να μειωθούν από τα μέσα του 2016 εξαιτίας της πτώσης των επενδύσεων και της αμερικανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε από τον Ιούνιο του 2014, σε σχέση αφενός με την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και αφετέρου με τον ΟΠΕΚ που αποφάσισε να μην μειώσει την παραγωγή του.

Όπως σημείωσε μάλιστα ο Εκτελεστικός Δ/ντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Biro, στο International Energy Week της Σιγκαπούρης «θα ήταν μεγάλο λάθος να επικεντρώσουμε την προσοχή μας περισσότερο στην πορεία της τιμής του πετρελαίου, παρά στην ασφάλεια της προσφοράς πετρελαίου».

Αν οι τιμές συνεχίσουν την ίδια πορεία, ο Birol εκτιμά ότι ...

Γιατί χάνονται θέσεις εργασίας στη Βρετανική χαλυβουργία; Μα για τον ίδιο λόγο που χάνει όλη η Ευρωπαϊκή χαλυβουργία.


Στην Ελλάδα χάθηκαν στα χρόνια των μνημονίων πάνω από 1,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις έκλεισαν, νέοι ξενιτεύτηκαν και συνεχίζουν να ξενιτεύονται, την ίδια ώρα που εδώ και μια 15ετία η χώρα υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες της Ασίας και της Αφρικής.

Θέσεις εργασίας χάθηκαν επίσης και σ' άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, πχ στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που κι αυτές πέρασαν τη δική τους περιπέτεια των μνημονίων. Και τώρα μαθαίνουμε πως κρίση πλήττει τη Βρετανική χαλυβουργία, που περικόπτει θέσεις εργασίας. Όμως η Βρετανία δεν έχει μνημόνιο, δεν έχει ως νόμισμα το ευρώ, τι φταίει;

Θα παραθέσω αυτούσια την παράγραφο που είδα στην Telegraph, που καλύπτει τα προβλήματα της χαλυβουργίας: "A couple of years ago, I asked the head of a large US fund management company for his opinion on the biggest risk Europe faced. I expected him to say Greece, or the euro, or something about our ageing populations. But he instantly alighted on ...