Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

NEO ENEΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ENI: 8 τρις κυβικά αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο


Την πιθανότητα τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου να αποτελέσουν καταλύτη για ριζικές ανατροπές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, εξετάζει μελέτη του ερευνητικού κέντρου της Eni, που για πρώτη φορά μιλάει για έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε.

Η μελέτη επικαλείται επιστημονικές έρευνες αλλά και πληροφορίες από την αγορά πετρελαίου και προσδιορίζει το δυναμικό της περιοχής σε 8 τρις κυβικά μέτρα, που είναι επαρκή ώστε να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό μέλλον της Ε.Ε. και να δημιουργήσουν έναν τρίτο διάδρομο ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, πέρα από το βόρειο (Ρωσία) και το νότιο (Κασπία) ενεργειακό διάδρομο.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Eni, ο νέος ενεργειακός διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο για την Ε.Ε. και το ενεργειακό της μέλλον. Και αυτό διότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές αερίου τρίτων προμηθευτών (Ρωσία, Νορβηγία και Αλγερία).

Το επιστημονικό ερευνητικό ίδρυμα του ιταλικού κολοσσού, εκτιμά ειδικότερα ότι τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου φτάνουν τα 8014 δις κυβικά μέτρα, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό το μέγεθος ακόμη περίπου 3,5 τρις κυβικά μέτρα αερίου που πιθανόν να υπάρχουν στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά η μελέτη προσδιορίζει τα υπαρκτά και πιθανά αποθέματα σε:

6,31 τρις κυβικά μέτρα στο Δέλτα του Νείλου
806 δις κυβικά μέτρα στο Ισραήλ
140 -220 δις στην Κύπρο
28 δις στη Γάζα και
672 δις κυβικά στο Λίβανο

Η δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου τροφοδοσίας για την Ε.Ε. που αποκαλείται ως East Mediterranean Energy Corridor και θα συμπληρώσει το Nothern & το Southern Energy Corridors θα εξαρτηθεί από δύο παράμετρους: τη διαμόρφωση της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη και την δέσμευση του Ισραήλ να εξάγει στην ΕΕ μέρος από το δικό του φυσικό αέριο.

Ένα από τα ζητήματα που επισημαίνει η μελέτη αφορά στην αβεβαιότητα σε σχέση με τη ζήτηση και τις μεσομακροπρόθεσμες ανάγκες της ΕΕ για εισαγωγές αερίου. Εφόσον το τοπίο δεν ξεκαθαρίσει, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρονική αναβολή των επενδυτικών αποφάσεων για την ανάπτυξη του νέου ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, εκτιμά η Eni. Σημειώνεται ότι σήμερα η ζήτηση για φυσικό αέριο τοποθετείται στα 448 δις κυβικά μέτρα ετησίως .

Εκτός της ζήτησης, ερωτηματικό αποτελούν και οι προθέσεις του Ισραήλ, το οποίο ακόμη δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για το εάν θα επιτρέψει εξαγωγές αερίου και σε τι ποσοστό. Εφόσον δεν υπάρξει μια συγκεκριμένη απόφαση τότε εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χρηματοδότηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων.

Σε πρώτη φάση πάντως η Eni εκτιμά ότι ο ενεργειακός διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου θα σχηματοποιηθεί μέσω λιγότερο δαπανηρών λύσεων όπως η δημιουργία ευέλικτων εξαγωγικών τέρμιναλ LNG. Στην περίπτωση πάντως που εντοπιστούν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες τότε υπό όρους μπορεί να δικαιολογηθεί η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, που εκτός από τις οικονομικές έχει να αντιμετωπίσει και σοβαρές τεχνικές προκλήσεις. (energypress.gr)


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αποφάσεις Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ


Μετά την είδηση που αναπαράχθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πραγματοποίηση από την ΓΣΕΕ 24ωρης Γενικής Απεργίας για αύριο Τρίτη, σας ενημερώνουμε ότι:
1. Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, η οποία συνεδρίασε σήμερα, δεν ετέθη από καμιά παράταξη πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση αύριο Τρίτη, με δεδομένο το γεγονός ότι η Συνομοσπονδία για τη συνέχιση του αγώνα αναμένει τις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών μελών της βάσει των οποίων θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της.
2. Αποφασίστηκε αντιφασιστικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Γίνεται μάλιστα μαζική έκκληση προς όλους για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την αντιμετώπιση της βίας παράλληλα με την περιθωριοποίηση των απολογητών της βίας και του ναζισμού.
Με γνώμονα αυτές τις αποφάσεις έως το τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ενδείξεις για Μεγάλο Κοίτασμα Σπάνιου Ορυκτού στη Χαλκιδική, Σύμφωνα με Έρευνα του ΙΓΜΕ


Ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος ορυκτού Ολιβίνη, στο δημόσιο μεταλλείο Λευκόλιθου, στη Βάβδο της Χαλκιδικής, προκύπτουν από τις έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που γίνονται στην περιοχή. Αυτό επεσήμαναν εκπρόσωποι του συνδικάτου εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την "απαξίωση", όπως κατήγγειλαν, του Ινστιτούτου. 

Αναφερόμενοι στο ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ μίλησαν και για τη συγκεκριμένη έρευνα και τόνισαν πως για την ώρα δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία. Ο Ολιβίνης είναι ένα βιομηχανικό ορυκτό και, λόγω της ιδιότητάς του να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρίμαχων υλικών και βιομηχανικών κλιβάνων. Μια άλλη σημαντική ιδιότητά του είναι ότι απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Ο Ολιβίνης έχει ανιχνευθεί στη Σελήνη, τον Άρη και σε μετεωρίτες. Κοίτασμα Ολιβίνη έχει βρεθεί στο Χρώμιο των Γρεβενών και έχει γίνει δημοπράτηση του έργου εξόρυξής του 

ΠΗΓΗ:energia.gr/

Στο δυναμικό της Energean Oil & Gas εντάσσεται ο Henry David


Ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς γεωλόγους, με εμπειρία σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Henry David εντάσσεται στο δυναμικό της Energean Oil & Gas.
Έχοντας σπουδάσει γεωλόγος και πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Park στην Πενσυλβανία, ο Henry David έχει αποτελέσει άνθρωπο - κλειδί σε προγράμματα ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων.
Από το 1979 ως το 1981 εργάστηκε σε ειδική μονάδα (Mudlogging Unit) της Schlumberger στο Τέξας, ενώ στη συνέχεια και για δεκαπέντε χρόνια εργάστηκε στην Exxon, μεταξύ άλλων και ως επικεφαλής γεωλόγος πετρελαίου για την Μέση Ανατολή και την Αφρική ενώ δραστηριοποιήθηκε και σε προγράμματα της εταιρείας στην Ασία.
Στην διετία 1996-1998, ο Henry David εργάστηκε στην Union Texas Petroleum ως επικεφαλής γεωφυσικός για τις δραστηριότητες της Βόρειας Αμερικής και της Μεσογείου και, μεταξύ άλλων, ως τεχνικός σύμβουλος σε γεωτρήσεις στην Σικελία. Παράλληλα, δρομολόγησε την έναρξη επιτυχημένων προγραμμάτων και σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν.
Το νέο στέλεχος της Energean διατέλεσε, επίσης, για έναν χρόνο Διευθυντής Έρευνας της Seagull με δραστηριοποίηση σε περιοχές στην Αίγυπτο και στο Σουέζ, ενώ από το 1999 ως το 2003 ήταν Επικεφαλής Σύμβουλος Γεωλογίας στην Ocean όπου, μεταξύ άλλων, εστίασε στην περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στο Σουέζ μέσω επενδύσεων που ξεπέρασαν τα 50 εκατ. δολάρια και μέσω της ανακάλυψης δύο νέων κοιτασμάτων.
Από το 2003 ως το 2010, ο Henry David ήταν Διευθυντής Έρευνας στην Devon και επικεφαλής μιας ομάδας 14 επιστημόνων που αξιοποίησαν τα δεδομένα δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στην Αίγυπτο και στην Κίνα. Στην εταιρεία ανέπτυξε μία δική του μέθοδο έρευνας και αξιοποίησης πετρελαιοπιθανών λεκανών, ενώ πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στην ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Abydos 1 στο Σουέζ, στην απόκτηση νέων blocks στην Κίνα, στο Σουέζ και στη Δυτική Έρημο και στην επιτυχή αποεπένδυση από δραστηριότητες στην Αίγυπτο, η οποία απέφερε κέρδη 350 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία.
Ακολούθησε μία διετία στην Stratum, όπου ως αντιπρόεδρος στον τομέα των Ερευνών, ο Henry David οργάνωσε ένα χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας δύο τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου και εστίασε σε περιοχές της Ρουμανίας και των Καρπαθίων, με γεωτρήσεις σε περιοχές εκτιμώμενης δυναμικότητας 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Από τον Μάιο του 2012 ως σήμερα, ο Henry David ήταν Σύμβουλος Γεωλογίας,, με αντικείμενο τις έρευνες εκτός ΗΠΑ, στην Marathon Oil, μια πετρελαϊκή βιομηχανία που δραστηριοποιείται σε δεκάδες περιοχές ανά τον κόσμο και που κατά την διάρκεια μόνο του β΄ τριμήνου του 2013 είχε κύκλο εργασιών που άγγιξε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και κέρδη άνω των 400 εκατ. δολαρίων.
Σχολιάζοντας, ο Πρόεδρος και  Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε σχετικά ότι «σε μία περίοδο κατά την οποία αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό εγκαταλείπει, δυστυχώς, την Ελλάδα, ο David Henry κάνει ακριβώς την αντίθετη διαδρομή, ερχόμενος μάλιστα στην εταιρεία μας κατευθείαν από τις ΗΠΑ και έναν όμιλο όπως η Marathon Oil. Η εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνει η διεθνής βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στο επενδυτικό, ερευνητικό και παραγωγικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas, της μόνης εταιρείας με παραγωγή στην Ελλάδα». 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ανάλογη με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ

Ανάλογη με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ
Ανάλογη με τις εισφορές, που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου θα είναι η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ, που θα πάρει κάθε ασφαλισμένος, από την 1/1/2015 που θα ισχύσει ο νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σε συνέντευξή του, σε ιστότοπο, σημειώνει ότι «στο παρελθόν και για πολλά χρόνια, οι συντεχνιακές πιέσεις για επίπεδα εφάπαξ πολύ υψηλότερα των εισφορών που είχαν πραγματικά καταβληθεί και οι διάχυτες πελατειακές λογικές του πολιτικού προσωπικού, οδήγησαν σε μια προβληματική διαχείριση του ζητήματος».

«Διασφαλίζουμε, ότι δεν θα υπάρξουν πλέον ελλείμματα στο μέλλον και ότι θα μπορέσουν και οι επόμενες γενιές να λαμβάνουν παροχές εφάπαξ», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας ο οποίος αναφερόμενος στην αδήλωτη εργασία τόνισε ότι «τα ψέματα τελείωσαν και το φαινόμενο στο εξής θα αντιμετωπίζεται πλέον με αποτελεσματικότητα και συνέπεια».

«Διευρύναμε και εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλλαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί ιστορικά, αυξήσαμε το κόστος της μη συμμόρφωσης των εργοδοτών» ανέφερε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι το όλο πρόβλημα των Ταμείων θα αντιμετωπισθεί, εκτός από την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με το οργανωτικό νοικοκύρεμα των ταμείων και τις σημαντικές εξοικονομήσεις που αυτό συνεπάγεται, με την πρόσφατη τόνωση της απασχόλησης λόγω των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, με τη διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, την επέκταση του εργοσήμου, την οργανωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής».

Τέλος ο υπουργός Εργασίας εγγυήθηκε την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, και ανέφερε ότι από τα 27,6 δις συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης του 2013, το 55,9% προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 ΠΗΓΗ:.newsbeast.gr

Οι κατάλογοι του IKEA και η «μαύρη» εργασία των 12,5 ευρώ την ημέρα - Μια ιστορία που πρέπει να διαβάσετε

Οι κατάλογοι του IKEA και η «μαύρη» εργασία των 12,5 ευρώ την ημέρα - Μια ιστορία που πρέπει να διαβάσετε
Παρακολουθώντας τις τελευταίες ώρες τους διαλόγους στο twitter του ΙΚΕΑ Ελλάδας, διαπιστώνεις –αν δεν το  έχεις ήδη διαπιστώσει- ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στην «πιάτσα». Οι καταγγελίες ότι οι κατάλογοι διανέμονται από ανασφάλιστους που δηλώνουν για επτά ώρες και πληρώνονται για πέντε με… 2,8 ευρώ την ώρα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Τι απαντάει η εταιρεία μέσω twitter.


O θόρυβος προκλήθηκε από τη στιγμή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μια έγγραφη καταγγελία για τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την διανομή των καταλόγων. Πρόκειται για μια εργασία η οποία δεν εκτελείται από την ίδια την ΙΚΕΑ Ελλάδας αλλά από τρίτες εταιρείες με τις οποίες έχει συνάψει συνεργασία. Με το που αναρτήθηκε το κείμενο (θα το βρείτε ολόκληρο στη συνέχεια) η καταγγελία έφτασε και στην ΙΚΕΑ οπότε στο twitterέχει ήδη γίνει ο ακόλουθος διάλογος: 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗ


La lettera del figlio di un operaio 
Είχα γεννηθεί λίγες ώρες πριν, τον είδα για πρώτη φορά, ήταν ψηλός, όμορφος, δυνατός και μοσχοβολούσε λάδια και μέταλλο.
Για χρόνια τον έβλεπα να σηκώνεται στις 4 το πρωί, να ανεβαίνει στο ποδήλατό του και να εξαφανίζεται μέσα στην ομίχλη του Τορίνο, με κατεύθυνση το Εργοστάσιο.
Τον είδα να αποκοιμιέται στον καναπέ, κατεστραμμένο από τις ώρες δουλειάς και από την παραγωγή χιλιάδων κομματιών, όλων ίδιων, όπως επέβαλε η δουλειά του.
Τον είδα χαρούμενο να περνά τον ελεύθερο του χρόνο με τα παιδιά και τη γυναίκα του.
Τον είδα να υποφέρει, όταν μου είπε ότι ο μισθός του δεν του επέτρεπε να με στείλει στο πανεπιστήμιο.
Τον είδα ταπεινωμένο, όταν του έδωσαν αύξηση 100 λιρών (5 λεπτά) για κάθε ώρα δουλειάς.
Τον είδα κατεστραμμένο, όταν στα 53 του χρόνια, ένας μάνατζερ του Εργοστασίου του είπε ότι ήταν πολύ μεγάλος για τις ανάγκες τους.

Είδα μάνατζερ και βιομήχανους να ζητάνε να ανέβει ακόμη περισσότερο η ηλικία συνταξιοδότησης, είδα οικονομολόγους να παροτρύνουν την παγκοσμιοποίηση του χρήματος, αλλά να ξεχνάνε την παγκοσμιοποίηση των δικαιωμάτων, είδα διευθυντές εφημερίδων να επιβεβαιώνουν ότι οι εργάτες δεν υπήρχαν πια, είδα πολιτικούς να ζητάνε από τους εργάτες να κάνουν θυσίες, για το καλό της χώρας, είδα συνδικαλιστές να λένε ότι το «μοντέρνο» μας ζητάει να γυρίσουμε πίσω.

Μου κόπηκε η ανάσα, όταν τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010, στην εφημερίδα «La Stampa” του Τορίνο διάβασα το άρθρο του καθηγητή Mario Deaglio. Μέσα στην έκθεση του καθηγητή, «τα δικαιώματα των εργαζόμενων» γίνονται «κομμάτια, όχι οικονομικά, των αποδοχών», η «υπεράσπιση της θέσης εργασίας» έπρεπε να αντικατασταθεί με μια γενική «εγγύηση της συνέχισης των ευκαιριών εργασίας», αλλά κυρίως ο εργαζόμενος, του οποίου ο μισθός έχει μειωθεί στο ελάχιστο, δε χρειαζόταν πλέον «ελεύθερο χρόνο ώστε να ξοδεύει αυτό το μισθό», αλλά έπρεπε μόνο να σκέφτεται πώς θα ικανοποιήσει τις σημαντικές απαιτήσεις της άλλης πλευράς (εργοδότη). (επανέλαβε αυτή τη θεωρία και στο Radio 24 από τις 17:30 μέχρι τις 18:00 την Τρίτη 27 Ιουλίου 2010).

Σκεπτόμενος ότι ένας άνθρωπος των γραμμάτων, που είναι ικανός να εκφράσει κάθε επιχειρηματολογία, φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει ότι ο ελεύθερος χρόνος του εργάτη δεν έχει καμιά αξία γιατί δεν είναι συνδεδεμένος με το χρήμα, μου έκοψε την ανάσα…

Μπήκα στο αυτοκίνητο που κατασκεύασαν οι εργάτες της Mirafiori στο Τορίνο (fiat). Έτρεξα στο σπίτι των γονιών μου. Tον είδα για χιλιοστή φορά. Έγερνε, ο λαβύρινθος, που προκάλεσαν τα εκατομμύρια χτυπήματα της πρέσας, τον έκαναν να χάνει την ισορροπία του, ήταν αδύναμος από την καρδιοπάθεια. ‘Hταν ο πατέρας μου, εργάτης στον τομέα συμπίεσης (πρέσες) για 35 χρόνια, όπου θυσίασε τα πάντα, ανάμεσα στα οποία και τον ελεύθερό του χρόνο, αλλά αυτός ήταν δωρεάν.

Μοσχοβολούσε αξιοπρέπεια.

“Παραλληλογράφος” 

ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

Εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 3% για το αργό


Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Αυγούστου έκλεισε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη το αργό καταγράφοντας πτώση για δεύτερη συνεχή ημέρα. 

Συγκεκριμένα, το αργό παραδόσεως Οκτωβρίου σημείωσε πτώση 1,6%, ή 1,72 δολ., κλείνοντας στα 104,67 δολ. το βαρέλι, ενώ συνολικά στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες 3,3%.

Σύμφωνα με αναλυτές βασικός λόγος της πτώσης την Παρασκευή ήταν η λήξη του συμβολαίου γεγονός που οδήγησε τους traders σε ρευστοποιήσεις.

Το συμβόλαιο Νοεμβρίου σημείωσε πτώση 1,1% κλείνοντας στα 104,75 δολ. το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε 2,6%.


Στο Λονδίνο το Brent Νοεμβρίου ενισχύθηκε 0,4% κλείνοντας 109,22 δολ. το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας ωστόσο κατέγραψε απώλειες 2,2%.



ΠΗΓΗ.capital.gr

Φυσικό αέριο: Η «προίκα» των ΕΠΑ & τα αντικίνητρα

Φυσικό αέριο: Με «προίκα» οι νέες ΕΠΑ στο 2ο διαγωνισμό-Πώς θα γίνουν επενδύσεις
Τρέχει ο δεύτερος διαγωνισμός που προκηρύσσει η ΔΕΠΑ, καθώς ο πρώτος κρίθηκε τελικά άγονος, λόγω του σχεδόν μηδενικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο δεν έγινε δυνατό να παρακαμφθούν οι περιορισμοί που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι υπάρχοντες βιομηχανικοί πελάτες της ΔΕΠΑ στις περιοχές που θα ιδρυθούν οι τρεις νέες ΕΠΑ και οι μεγάλες καταναλώσεις τους, αποτελούν τα κυριότερα ατού για την προσέλκυση επενδυτών, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε η εταιρεία.

Πρόκειται για το δεύτερο διαγωνισμό που προκηρύσσει η ΔΕΠΑ, καθώς ο πρώτος κρίθηκε τελικά άγονος, λόγω του σχεδόν μηδενικού ενδιαφέροντος. Για την προετοιμασία του δεύτερου διαγωνισμού αξιοποιήθηκε η εμπειρία του πρώτου και είναι πλέον προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Ωστόσο δεν έγινε δυνατό να παρακαμφθούν οι περιορισμοί που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως ως προς τον χρόνο αποκλειστικής εκμετάλλευσης των δικτύων στις τρεις περιοχές. Έτσι η δεκαετία αποκλειστικού δικαιώματος για διανομή φυσικού αερίου στην ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας, κρίνεται ως αντικίνητρο, ιδίως όταν για τη συγκεκριμένη περιοχή, το μάξιμουμ της επιδότησης που θα διεκδικήσει ο επενδυτής για την κατασκευή νέων δικτύων, δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, οι νέες ΕΠΑ, για τις οποίες οι επενδυτές θα καταθέσουν προσφορές προκειμένου να εξαγοράσουν τουλάχιστον το 35% των μετοχών τους, ελέγχοντας και το μάνατζμεντ, διαθέτουν σημαντική προίκα. Αυτή είναι οι βιομηχανικοί καταναλωτές που είναι εγκατεστημένοι στις συγκεκριμένες περιοχές (κυρίως βιομηχανικές περιοχές) και έως ότου ιδρυθούν οι ΕΠΑ, τους τροφοδοτεί με φυσικό αέριο η ίδια η ΔΕΠΑ. Με βάση τα στοιχεία που έχει υπόψιν του το Euro2day.gr, το 2012, οι καταναλωτές που τροφοδοτεί η ΔΕΠΑ απορρόφησαν συνολικά πάνω από 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τα μεγαλύτερα νούμερα κατανάλωσης τα έχει η περιοχή Στερεάς, όπου η ΔΕΠΑ τροφοδοτεί περίπου 80 πελάτες από τους οποίους οι 75 είναι βιομηχανικοί με συνολικές πωλήσεις 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2012. Στην Κεντρική Μακεδονία η ΔΕΠΑ τροφοδοτεί περίπου 50 πελάτες (45 βιομηχανικοί) με πωλήσεις 45 εκατομμυρίων κυβικών και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 35 πελάτες (25 βιομηχανικοί) με πωλήσεις 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2012.

Με τα δεδομένα αυτά, η έναρξη λειτουργίας των νέων ΕΠΑ με υφιστάμενη πελατεία και με μεγάλες σχετικά καταναλώσεις, θα προφέρει πλεονέκτημα στους επενδυτές για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε νέα δίκτυα.

Αυτό ισχύει περισσότερο στην περίπτωση της ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας, στην οποία οι κρατικές επιδοτήσεις για νέα δίκτυα λόγω γεωγραφικής ζώνης είναι πολύ περιορισμένες. Έτσι στην ουσία τα περιθώρια από τις πωλήσεις στους περίπου 80 μεγάλους καταναλωτές της περιοχής θα είναι αυτά που θα χρηματοδοτήσουν τις νέες επενδύσεις σε δίκτυα πόλης για την τροφοδοσία των οικιακών και εμπορικών καταναλωτών. Η προοπτική αυτή πάντως αρχίζει να προβληματίζει τους βιομηχανικούς καταναλωτές της περιοχής, καθώς θα περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες μείωσης των τιμών φυσικού αερίου.

Τέλος να σημειωθεί ότι στις τρεις περιοχές η ΔΕΠΑ λειτουργεί ήδη δίκτυα μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων (μέση και χαμηλή πίεση) τα οποία μετά την αποτίμηση της αξίας τους, θα μεταβιβάσει στις νέες ΕΠΑ. Από αυτά, περίπου 200 χιλιόμετρα αντιστοιχούν στη Στερεά, 140 χιλιόμετρα στην Κεντρική Μακεδονία και 150 χιλιόμετρα στην Α. Μακεδονία και Θράκη.

Ως προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να γίνει η προεπιλογή, ορίστηκε η 21 Οκτωβρίου.
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr