Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ κατά της πώλησης του νερού


Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε  ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν την μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας

Το Σύνταγμα με δύο άρθρα του δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή της που δημοσιεύθηκε δύο ημέρες πριν της σημερινές Ευρωεκλογές.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, αποτελεί πρόκριμα για την «τύχη» της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους, οι σχετικές αιτήσεις των εργαζομένων στην εταιρεία ύδρευσης της συμπρωτεύουσας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 1906/2014 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της Αθήνας που ζητούσαν να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε χωρίς αντάλλαγμα από  το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου (36.245.240 μετοχές) της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε  ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν την μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά   και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.

Ειδικότερα, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι «η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας».

Αυτό, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «ισχύει και προκειμένου περί των υπηρεσιών υδρεύσεως και αποχετεύσεως, τις οποίες δύναται να παρέχει μια δημόσια επιχείρηση που λειτουργεί υπό νομικό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου ως Ανώνυμη Εταιρεία».

Όμως, ο χαρακτήρας της δημοσίας επιχειρήσεως «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου από τον έλεγχο της Α.Ε. δια του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεως του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».

«Η κατ΄  ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη την συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία»,  υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση.

Δεν παραλείπουν οι σύμβουλοι Επικρατείας να επισημάνουν, ότι «οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ παρέχεται μονοπωλιακώς, σε μεγάλο πληθυσμό διαβιούντα υπό δυσμενείς οικιστικές συνθήκες στον περιορισμένο χώρο της Αττικής, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην  περιοχή και ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας» και συνεχίζουν: «Συνίστανται δε οι υπηρεσίες αυτές στην ύδρευση και αποχέτευση που είναι αναγκαίες για την υγιεινή διαβίωση και ιδίως στην παροχή του πόσιμου ύδατος, φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση που καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω».

Αβεβαιότητα  -αναφέρεται στην δικαστική απόφαση- «ως προς τη συνέχεια της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφελείας με αυτόν τον βαθμό αναγκαιότητας δεν συγχωρείται από το άρθρο 5 του Συντάγματος» ειδικότερα μάλιστα μετά το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ΄ αναθεωρητικής Βουλής, και «κατοχυρώνει το δικαίωμα στην προστασία της υγείας, καθώς και στο άρθρο 21 παράγραφος 3 που ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών».

Συνεπώς, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., του οποίου η διατήρηση είναι αναγκαία για να μην μετατραπεί η δημόσια επιχείρηση σε ιδιωτική, συνιστά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος».

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια ακύρωσε την από 25.4.2012 απόφαση  της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων κατά το σκέλος εκείνο που μεταβιβάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ  το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα, με άλλη απόφαση της Ολομέλειας, απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη η αίτηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ.

Τέλος, με άλλες αποφάσεις της Ολομέλειας απορρίφθηκαν αιτήσεις του Σωματείου Εργαζομένων Εταιρείας Υδρεύσεως – Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και κατοίκων της συμπρωτεύουσας. Οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, άλλες γιατί το καταστατικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν τους παρείχε το δικαίωμα και άλλες επειδή δεν νομιμοποιηθήκαν  οι δικηγόροι τους.

Κατά συνέπεια σε περίπτωση που υπάρξουν νέες προσφυγές κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ (σύμφωνα με την απόφαση για την ΕΥΔΑΠ) θα γίνουν δεκτές από το ΣτΕ.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ευρώπη: Πού βρίσκονται σήμερα χρέος, ΑΕΠ, ελλείματα, ομόλογα - Οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας(ΠΙΝΑΚΕΣ)

Ευρώπη: Πού βρίσκονται σήμερα χρέος, ΑΕΠ, ελλείματα, ομόλογα - Οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας(ΠΙΝΑΚΕΣ)
Μία εικόνα στα δημοσιονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης και σκληρής λιτότητας δείχνει το τι έχει πετύχει κάθε χώρα μέχρι τώρα αλλά και πόσο δρόμο έχει ακόμα για να επανέλθει σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Ελλάδα καταφέρνει αρνητικές πρωτιές τόσο στα ποσοστά ανεργίας, όσο και σε αυτή των δημόσιων χρεών, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της να είναι σχεδόν διπλάσια από την αμέσως επόμενη χώρα με τον υψηλότερο δανεισμό, την Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα:


Ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν το επιτόκιο που πρέπει να καταβάλει ετησίως η εκάστοτε κυβέρνηση, προκειμένου να δανειστεί χρήματα. Όταν οι επενδυτές φοβούνται ότι μια κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τα εξοφλήσει, απαιτούν ένα υψηλότερο επιτόκιο, που οδηγεί σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Οι υψηλότερες αποδόσεις οδηγούν τις κυβερνήσεις να δανείζονται πιο ακριβά με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται.

Να σημειωθεί ότι απόδοση σε 10ετή ομόλογα άνω του 7% έφερε πακέτα διάσωσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Σήμερα όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παραμένει το υψηλότερο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου περίπου στο 6,4-6,5% και ακολουθεί η Πορτογαλία με 3,8% και η Ιταλία με 3,2%.

ΑΕΠ
Η πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενoς δείκτης για την οικονομική δραστηριότητα σε μια χώρα. Θετική πορεία του ΑΕΠ κάνει ευκολότερο για μια χώρα να πληρώσει τα χρέη της, καθώς έχει περισσότερα έσοδα.


Η Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg, είναι σε ύφεση, με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,1% και ακολουθούν η Ιρλάνδία με -0,7%, η Ιταλία με -0,5% και η Ολλανδία με -0,5%

Χρέος

Στον πίνακα φαίνεται το δημόσιο χρέος μιας χώρας σε σύγκριση με το ετήσιο ΑΕΠ της. Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα με το δημόσιο χρέος στο 175,1% ως προς το ΑΕΠ, ακολουθεί η Ιταλία με 132,6% και η Πορτογαλία με 129%. Γερμανία και Ολλανδία στις τελευταίες θέσεις με το δημόσιο χρέος στο 78% και 73% του ΑΕΠ.



Ανεργία


Στην Ευρώπη της κρίσης η ανεργία είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι χώρες της ευρωπεριφέρειας. Το ποσοστό των ανέργων έχει φθάσει σε δραματικά επίπεδα τόσο στην Ελλάδα - που αγγίζει το 26,5% (με τελευταία μέτρηση στις 28/2), όσο και στην Ισπανία με το ποσοστό οριακά χαμηλότερα, στο 25,2%.



Η εικόνα είναι τελείως διαφορετικά στην Γερμανία, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι μονοψήφιο και μάλιστα στο 5,1%, ενώ μονοψήφια ποσοστά έχουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Προϋπολογισμός

Το δημοσιονομικό έλλειμμα κάθε χώρας δείχνει το ποσό που πρέπει να δανειστούν οι κυβερνήσεις ετησίως σε σχέση με το ΑΕΠ. Μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό οδηγούν σε μεγαλύτερα χρέη. Η Ελλάδα έχει πετύχει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις των ελλειμμάτων, μαζί με την Ισπανία, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πρώτη στη σχετική κατάταξη με -12,7% και ακολουθεί η Ιρλανδία με -7,2%.



Χρηματιστηριακές αγορές


Στον πίνακα φαίνεται η τελευταία κίνηση των αγορών πριν τις Ευρωεκλογές της Κυριακής. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η ελληνική και η ιταλική αγορά με άνοδο της τάξης του 1,8%



ΠΗΓΗ
:newmoney.gr

ΞΟΥΤ!



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Η λίστα με τις 90 παραλίες σε όλη την Ελλάδα που ξεπουλιούνται όπως όπως μέσω του ΤΑΙΠΕΔ!!



ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ... Ψήφος Μνήμης: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ




ΠΗΓΗ:larkikanea.blogspot.gr