Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΓΣΕΕ:Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2016 Έναρξη 36ου Πανελλαδικού Συνεδρίου ΓΣΕΕ

IMG_5262
Στη δημοσιότητα θα δοθεί αύριο, Πέμπτη 17 Μαρτίου, από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2016.

Η Έκθεση θα παρουσιαστεί από τον Επιστημονικό Διευθυντή του ΙΝΕ /ΓΣΕΕ Γιώργο Αργείτη, στις 11 το πρωί στο Ξενοδοχείο RHΟDOS PALACE στη Ρόδο.
Στην Έκθεση μεταξύ άλλων αξιολογούνται οι αρνητικές δημοσιονομικές και μακρο-οικο-νομικές εξελίξεις και οι υφεσιακές επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής στην αγορά εργασίας.

Η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση παρουσιάζεται στο..

Συναγερμός στην Ανταρκτική! Τεράστια ρωγμή σε τράπεζα πάγου

Συναγερμός στην Ανταρκτική! Τεράστια ρωγμή σε τράπεζα πάγου
Σε μια παρατήρηση που σήμανε συναγερμό στην Ανταρκτική προχώρησαν οι επιστήμονες από τα δεδομένα δορυφόρου. Η τράπεζα πάγου Nansen, που σε μέγεθος είναι όσο 2 Μανχάταν, μπορεί να είναι το επόμενο θύμα του παγωμένου βασιλείου λόγω κλιματικής αλλαγής.

Μια τεράστια ρωγμή απειλεί να προκαλέσει την αποκόλληση, έχοντας την ίδια τύχη με πολλές άλλες τράπεζες πάγου στη σύγχρονη ιστορία. Η σταθερότητα των τραπεζών πάγου (μάζες επιπλέοντος πάγου που φέρουν επίπεδη οροφή) στην Ανταρκτική είναι εξαιρετικά χαμηλή. Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί ..

Μουστάκια με ζαρτιέρες!..


''Μας επέστρεψαν οι σκοπιανοί τους πρόσφυγες που πέρασαν χθες τα σύνορα;'', ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας.
     ''Δεν έχει τεθεί ακόμη επίσημα αίτημα επανεισδοχής. Αν τεθεί θα το αξιολογήσουμε'', απάντησε εκείνος.
     ''Μπορεί να το αρνηθούμε;'', επέμειναν οι
δημοσιογράφοι.
     ''Αν τεθεί θα το αξιολογήσουμε'', μυρήκασε ο υποκαραγκιοζάκος, μη σεβόμενος ούτε το μουστάκι του.

     Δεν τολμούνε οι ξεφτίλες της Ευρώπης ούτε να ξεστομίσουν ότι μπορεί, υπάρχει περίπτωση να αρνηθούνε κάτι.
     Πες ρε κακομοίρη: ''Ναι! Μπορεί. Αλλά θα το αξιολογήσουμε''. Δεν δεσμεύεσαι σε τίποτα. ''Μπορεί'' λες, δεν υπογράφεις συμβόλαιο. Γ@μώ τις ζαρτιέρες που φοράτε μέσα απ' τα παντελόνια!

     Κι εν τω μεταξύ, αφού εμείς δεν..

Είναι σύμπτωση η αναβολή μετά τα ασφαλιστικά μέτρα;

Αποτέλεσμα εικόνας για ασφαλιστικά μέτρα;
Υπό το φως της είδησης που δημοσιεύει σήμερα το energypress για ασφαλιστικά μέτρα της Energean κατά της απόφασης του Υπουργείου για τις παραχωρήσεις στα τρία χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας θα πρέπει νομίζω να ερμηνεύσει κανείς τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για αναβολή έως τις 30 Ιουνίου της αξιολόγησης των προσφορών στα θαλάσσια οικόπεδα. 

Η ανακοίνωση ούτως ή άλλως φάνηκε «περίεργη» καθώς δεν υπήρχε από πριν κάποια ημερομηνία – δέσμευση που έπρεπε να τηρήσει η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου και συνεπώς δεν έβγαινε και απολύτως νόημα για την ανάγκη να ανακοινώσει αναβολή της αξιολόγησης. 

Δύσκολο να είναι σύμπτωση η κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με την ανακοίνωση της αναβολής. Λάβετε υπόψη ότι αν υποθέσουμε πως τα δικαστήρια κρίνουν ότι τα ΕΛΠΕ δεν καλύπτουν κάποιον όρο του διαγωνισμού, αυτό δεν θα επηρεάσει μόνον το διαγωνισμό για τα χερσαία αλλά και εκείνον για τα θαλάσσια…

 Οπότε ίσως η αναβολή να σημαίνει και «άσε να δούμε πρώτα τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά»… Εκτός και αν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση που θα την αναζητήσουμε.

ΠΗΓΗ:energypress.gr/blogs

Δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση η μελέτη της Κομισιόν για τα βιοκαύσιμα


Η Κομισιόν δημοσίευσε με αρκετή καθυστέρηση την μελέτη Globiom για τα βιοκαύσιμα, η οποία παρέμεινε κρυφή κατά την περίοδο διαβούλευσης για τους νέους στόχους των ΑΠΕ με άξονα το 2030, όπως καταγγέλλουν στελέχη του κλάδου.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη ανατέθηκε από την Κομισιόν το 2013 στις εταιρείες Ecofys και IIASA.

Σύμφωνα με τα πορίσματά της, η αυξημένη ζήτηση ..

Ασφαλιστικά μέτρα της Energean για την παραχώρηση στα ΕΛΠΕ του οικοπέδου Άρτα – Πρέβεζα


Στη δικαστική οδό και συγκεκριμένα στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων καταφεύγει η Energean Oil & Gas, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αμφισβητώντας την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αναδείχτηκαν οι «επιλεγέντες αιτούντες» στο διαγωνισμό για τα τρία χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας.

Στην προσφυγή, η οποία έχει ήδη κατατεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΝ και υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού και κακώς επιλέχτηκαν τα ΕΛΠΕ για τις δύο χερσαίες περιοχές, καθώς δεν έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην παραγωγή υδρογονανθράκων.

Η βασική διένεξη αφορά ως γνωστόν την..

Νέο Ίδρυμα για τις Ευρωπαϊκές Ορυκτές Ύλες με τη Συμμετοχή του ΙΓΜΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για (Minerals4EU)
Η "Υποδομή Πληροφοριών για τις Ορυκτές Ύλες της Ευρώπης" αναγνωρίστηκε νομικά με τη μορφή μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος (Minerals4EU) με σκοπό την παροχή γρήγορης πρόσβασης σε επίσημα και ακριβή στοιχεία, καθώς και πληροφορίες και γνώση για τους ορυκτούς πόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε γνωστό το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). 

Επίσης, πρόκειται να αποτελεί τον σύνδεσμο μέσα από τον οποίο οι επενδυτές μπορούν εύκολα και με διαφάνεια να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα και εμπειρίες του.

Όπως ανακοινώθηκε, το έργο Minerals4EU περιλαμβάνει ..

Αναβάλλεται για τις 30 Ιουνίου η Ολοκλήρωση της Αξιολόγησης των Προσφορών για τον Διαγωνισμό σε Ιόνιο – Ν. Κρήτη

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Για τις 30 Ιουνίου μετατίθεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών από την αρμόδια επιτροπήστα πλαίσια τουΔιεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι (20) θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης, όπως αναφέρει σημερινή απόφαση του ΥΠΕΝ.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Και ΔΕΗ, ΔΕΠΑ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων


Μια ακόμη θυγατρική αποκλειστικά για ΔΕΚΟ, όπου και θα ενταχθούν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, προκειμένου κάποια στιγμή μελλοντικά να αξιοποιηθούν με τη μορφή που θα αποφασιστεί τότε, συστήνεται στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Στη νέα αυτή υποεταιρεία του Ταμείου θα ενταχθούν αποκλειστικά επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, από τις ενεργειακές μέχρι τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τα ΕΛΤΑ, κ.ο.κ.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη και δανειστών όπου και φαίνεται να υπήρξε συμφωνία στα βασικότερα, από το ποιός θα λαμβάνει τις αποφάσεις μέχρι το πόσες θυγατρικές θα έχει το Ταμείο, και τι θα περιλαμβάνουν για τα επόμενα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του.

Σε επίπεδο διακυβέρνησης, πάνω από τις τέσσερις θυγατρικές (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΤΧΣ και ΔΕΚΟ), θα υπάρχει το λεγόμενο Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board), και ακριβώς από κάτω το Διοικητικό Συμβούλιο (Management Board), το οποίο και θα λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο.

Το πρώτο λόγο για..

Βουτιά 2,3% για το αργό

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικο αεριο
Με μεγάλες απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το πετρέλαιο, καθώς υποχωρούν οι ελπίδες για μια συντονισμένη κίνηση των μεγάλων παραγωγών στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης της παραγωγής.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε 84 cents ή 2,3% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 36,34 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 4 Μαρτίου και ακολουθεί τη χθεσινή βουτιά των τιμών σε ποσοστό 3,4%.

Το αργό Brent Μαΐου έχασε..

ΔΕΠΑ: Πρόγραμμμα για φυσικό αέριο στα πλοία - Συμμετέχουν 4 λιμάνια

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικο αεριο
Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο απομακρυσμένων περιοχών και νησιών, καθώς και η ανάπτυξη υποδομών για τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως ναυτιλιακού καυσίμου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, περιλαμβάνονται στους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος Poseidon Med στο οποίο από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η ΔΕΠΑ ως συντονιστής.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με αφορμή την εκκίνηση της δεύτερης φάσης του προγράμματος, τονίστηκε ότι αναμένεται η ενεργοποίηση της ζήτησης LNG για ναυτιλιακή χρήση, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το πρόγραμμα προβλέπει..