Περίπου 90.000 ευκαιρίες απασχόλησης θα δοθούν σε ισάριθμος ανέργους μέσα στο επόμενο 12μηνο μέσω νέων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης. Σήμερα, έγινε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2015 καθώς στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε ο πλήρης κατάλογος με τους 265 φορείς που θα «υποδεχτούν» τους ανέργους. Δείτε τον πλήρη κατάλογο αλλά και τα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων: μισθό, διάρκεια σύμβασης και ασφάλιση.
Για τη διετία 2014-2015, έχει προγραμματιστεί να «τρέξουν» δύο προγράμματα κοινωφελούς εργασίας:
Το πρώτο αφορά στην απασχόληση 39.761 ατόμων και έχει συνολικό προϋπολογισμό 156,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τοποθετήσεις ήταν προγραμματισμένο να γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 οπότε σύντομα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Το πρόγραμμα αφορά στην τοποθέτηση ανέργων που θα προέρχονται κυρίως από οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Η θέση θα αφορά σε 5μηνη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι αποδοχές, αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα του βασικού μισθού
Το δεύτερο πρόγραμμα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Αναμένεται να προκηρυχθεί το φθινόπωρο του 2014 και οι τοποθετήσεις θα ξεκινήσουν μέχρι τον Νοέμβριο. Θα αφορά στην τοποθέτηση 50.000 ατόμων και ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος θα είναι τα ίδια. Δηλαδή, θα αφορά σε τοποθέτηση για 5 μήνες σε κάποιον από τους 265 φορείς του δημοσίου με βασικό μισθό και πλήρη ασφάλιση.
Ο πίνακας με τους 265 φορείς οι οποίοι θα μπορούν να δέχονται άτομα για παράσχουν κοινωφελή εργασία, συντάχθηκε ύστερα από κοινή απόφαση των εμπλεκόμενων υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, ο πίνακας περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες του Κράτους, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα μη κερδοσκοπικά κοινωφελή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν άτομα για να παράσχουν κοινωφελή εργασία. Τον πλήρη κατάλογο μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.
ΠΗΓΗ:fpress.gr
Μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και επενδυτικό ενδιαφέρον έχει προκύψει για περιοχές πέραν των γνωστών του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Έτσι μετά την προχθεσινή αποκάλυψη αναφορικά με την περιοχή μεταξύ Κυκλάδων και Κρήτης, το «defence-point.gr» προχωράει και σε μία ακόμη, επισυνάπτοντας και σχετικό χάρτη, αναφορικά με μία νέα περιοχή η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέντος. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες του χώρου των υδρογονανθράκων, ο κόλπος του Ορφανού και ο Θερμαϊκός είναι «γεμάτος από δομές» οι οποίες παραπέμπουν στην ύπαρξη κοιτασμάτων τα οποία αναμένουν να ερευνηθούν και να αξιοποιηθούν.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εταιρία η οποία έχει εμπλακεί στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι άλλη από την ισραηλινών συμφερόντων RATIO OIL η οποία έχει στο ενεργητικό της την ανακάλυψη του πολύ μεγάλου κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ. Στην υπόθεση εμπλέκεται και η Energean Oil & Gas.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, ότι μας αναμένουν περί τα 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου δηλαδή ποσότητα μικρότερη από αυτή του Λεβιάθαν (περί τα 650 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) αλλά μεγαλύτερη από την έως τώρα επισήμως αποδεκτή του κυπριακού Αφροδίτη (περί τα 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).
Με άλλα λόγια, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής δύναται να βρεθούν κοιτάσματα σε μέγεθος δύο φορές της σημερινής εκτίμησης για το οικόπεδο Αφροδίτη.
Οι χάρτες που δημοσιεύουμε (όπως παρουσιάστηκαν σε συνέδριο τον Νοέμβριο του 2013) καταδεικνύουν με τον πλέον επίσημο τρόπο πως το ΥΠΕΚΑ γνωρίζει και είναι έτοιμο να ανοίξει τις δύο περιοχές προς τις εταιρίες που το έχουν αιτηθεί, δηλαδή τους Ισραηλινούς και την Energean Oil & Gas.
Στο σημείο αυτό η υπόθεση αποκτά γεωπολιτικό ενδιαφέρον και φυσικά περιπλέκεται: Οι εταιρείες φαίνεται ότι έχουν ζητήσει περιοχές που εκτείνονται πέραν των έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές της χώρας μας, με αποτέλεσμα να αναμένονται κάποιοι για ακόμα μία φορά να διατυπώνουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το θέμα που σχεδόν νομοτελειακά θα ανακύψει από τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Να σημειώσουμε ότι και οι δύο κόλποι, τόσο του Θερμαϊκού όσο και αυτός του Ορφανού μπορούν υπό προϋποθέσεις να θεωρηθούν «κλειστοί», έτσι ώστε να μην υπαχθούν στις διάφορες συμφωνίες, όπως αυτή του Οζάλ-Παπανδρέου για την μη διενέργεια ερευνών στο Αιγαίο. Όχι βεβαίως ότι η Τουρκία δεν θα υιοθετήσει την πλέον βολική για τις διεκδικήσεις της εκδοχή.
Για την ώρα δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση στο αίτημα των εταιριών για να λάβουν άδεια για έρευνες, παρά το γεγονός πως η αίτηση έχει υποβληθεί από το 2013 και αναμένει ανταπόκριση.
Είναι προφανές, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εμπίπτει καθαρά στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Εξωτερικών και κάθε απόφαση προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση θα σηματοδοτήσει και τη γενικότερη στρατηγική της χώρας, αναφορικά με το ζήτημα των ερευνών και κυρίως των θαλάσσιων περιοχών και των ελληνικών δικαιωμάτων…
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν η «μεταγραφή» Κασίνη στην Ελλάδα θα δημιουργήσει μία δυναμική στην χώρα, η οποία θα διέπεται από το πνεύμα που επέτρεψε στην Κύπρο να προχωρήσει στην ανάπτυξη των δικών της ενεργειακών πόρων.
ΠΗΓΗ:periergaa.blogspot.gr
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή δυτικά της Κύπρου πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες. Η πορεία του πλοίου δείχνει ξεκάθαρα ότι κινείται με χαμηλή ταχύτητα προβαίνοντας σε έρευνες στον βυθό της κυπριακής θάλασσας.
Θα παραμείνει δε στην περιοχή μέχρι και τον Μάιο, ημερομηνία που έχει «δεσμεύσει περιοχές». Το ερώτημα, βέβαια, είναι πού θα κινηθεί στη συνέχεια και εάν με νέα notam προχωρήσει σε έρευνες στην ίδια ή δίπλα από την περιοχή αυτή.
Η κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους, όπως και άλλες ενέργειες της Τουρκίας, που στοχεύει ξεκάθαρα να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιβάλλει νέα τετελεσμένα.
Ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ρωτήθηκε χθες σχετικά για τις τουρκικές κινήσεις και απάντησε τα ακόλουθα:
«Παρακολουθούμε τις κινήσεις, είναι γνωστό βεβαίως ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα η Τουρκία προβαίνει σε πράξεις που βρίσκονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.
Αυτή η στάση δεν συνάδει με την εικόνα που θέλει να εκπέμπει η Τουρκία ως κράτος που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως με τη στάση καλής θέλησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εμείς παρακολουθούμε με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση της κινήσεις αυτές και προβαίνουμε σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και ενέργειες μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών».
Σε δηλώσεις ύστερα από τον επίσημο εορτασμό του προστάτη του Στρατού Ξηράς Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που έγινε στο στρατόπεδο «Στέλιος Μαυρομμάτης» στο Σταυροβούνι, ο υπουργός Άμυνας είπε περαιτέρω:
«Πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς συνεχίζουν να επιτελούν με συνέπεια επάρκεια και αφοσίωση το καθήκον της εγγύησης της ασφάλειας της χώρας αλλά και της αποτροπής οποιασδήποτε ξένης επιβουλής έναντι των κυριαρχικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, πρέπει να πω ότι μέσα από το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, το οποίο αρχίζουμε να υλοποιούμε βήμα-βήμα σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, η Κύπρος ενισχύει τον ρόλο της ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Κόλπο γκρόσο... και το φετινό Πάσχα με τις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων, τις οποίες επιτήδειοι ανέβασαν ακόμη και έξι λεπτά το λίτρο εκμεταλλευόμενοι τους καταναλωτές που θέλησαν να φύγουν με τα οχήματά τους προς την ύπαιθρο.
Το παιχνίδι... της κερδοσκοπίας στήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο της πασχαλινής σεζόν. Φθηνά πρατήρια στην Αττική και συγκεκριμένα στα βορειοανατολικά προάστια πουλούσαν στις 10 και 11 Απριλίου την αμόλυβδη βενζίνη ακόμη και 1,598 ευρώ το λίτρο, για να την ανεβάσουν σταδιακά μέχρι και χθες κατά περίπου πέντε με έξι λεπτά το λίτρο και να τη στείλουν στα 1,64 και 1,65 ευρώ το λίτρο.
Αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της εικόνας, πιο «στρογγυλεμένης» βέβαια, είναι και τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών των Υγρών Καυσίμων. Σε μέσα επίπεδα, οι αυξήσεις ανά νομό φτάνουν και τα 2,6 λεπτά το λίτρο κατά το διάστημα 11 Απριλίου (Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου) μέχρι και τις 22 του ίδιου μήνα (Τρίτη του Πάσχα), οπότε και κορυφώνεται η επιστροφή.
«Τύφλωση»
Ταυτόχρονα, το «Έθνος», πέρα από τη δημοσίευση των τιμών αυτών, διαπίστωσε πως το χρήσιμο για τους καταναλωτές Παρατηρητήριο Τιμών βρίσκεται σε μερική... τύφλωση... Λόγω βλάβης του server, δεν δημοσιοποιούνται τα στατιστικά στοιχεία για τη διαχρονική πορεία των τιμών.
Η συνηθισμένη, λοιπόν, έξοδος των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων προς τα χωριά τους ή σε άλλες παραθεριστικές περιοχές για τις μέρες του Πάσχα ανοίγει την... όρεξη επιτήδειων επιχειρηματιών του κλάδου που δεν διστάζουν εν μέσω οικονομικής κρίσης να ανεβάσουν, υπερβολικά, τις τιμές προκειμένου να κερδίσουν.
Ετσι, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις για την περίοδο 11 με 22 Απριλίου καταγράφηκαν στην Αρτα (2,6 λεπτά το λίτρο), Χανιά (2,2 λεπτά το λίτρο), Χαλκιδική, Ευρυτανία και Πρέβεζα (2 λεπτά το λίτρο), Κοζάνη (1,9 λεπτά το λίτρο), Βοιωτία (1,8 λεπτά το λίτρο) αλλά και στην Αττική η αύξηση ήταν της τάξης του 1,5 λεπτού το λίτρο, πάντα σε μέσα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν στα πρατήρια των περιοχών μεγαλύτερες αλλά και μικρότερες αυξήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές ανέβηκαν σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας διακίνησης. Δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, αυξήσεις σημειώθηκαν και στο επίπεδο της διύλισης όπου οι τιμές εκεί «τσίμπησαν» για το προαναφερόμενο διάστημα από τα 0,588 στα 0,600 ευρώ ανά λίτρο. Πηγές της αγοράς αποδίδουν τις ανατιμήσεις στην επίσης άνοδο των διεθνών τιμών των προϊόντων της βενζίνης λόγω των αυξημένων μετακινήσεων και στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το Πάσχα των Καθολικών συνέπεσε με εκείνο των Ορθοδόξων.
Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων
Αλαλούμ από τη βλάβη στην ιστοσελίδα τιμών
Eνα αλαλούμ αρμοδιοτήτων επικρατεί στην αγορά των υγρών καυσίμων και για την ακρίβεια στη διαχείριση και την εποπτεία του πολύφερνου Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, παρά τις όποιες κυβερνητικές προσπάθειες για επίλυση τέτοιων ζητημάτων. Οι επικαλύψεις ελέγχου, εποπτείας και πολιτικών αποφάσεων αποκαλύπτονται από τη βλάβη που έχει υποστεί εδώ και δεκαπέντε μέρες «παράθυρο» της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (http://www.fuelprices.gr).
Πιο συγκεκριμένα, δεν ανοίγουν τα «Στατιστικά Στοιχεία», όπου βρίσκεται η διαχρονική πορεία της μέσης πανελλαδικής τιμής των υγρών καυσίμων αλλά και των μέσων τιμών ανά νομό της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι εύκολη η σύγκριση στοιχείων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Το «Εθνος» με έρευνά του διαπίστωσε ότι ενώ η εποπτεία και διαχείριση του Παρατηρητηρίου Τιμών γίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο server, η βάση δεδομένων του βρίσκεται στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) του ΥΠΕΚΑ. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποτε ο τομέας της Ενέργειας υπαγόταν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αρα και το ΚΑΠΕ που έστησε το Παρατηρητήριο. Ο server έχει υποστεί βλάβη. Το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά την επισκευή του από το ΚΑΠΕ, αλλά το τελευταίο επικαλείται διοικητικά προβλήματα κι έτσι το Παρατηρητήριο παραμένει... τυφλό... έστω και εν μέρει... Η ουσία είναι ότι δύο υπουργεία κι ένας φορέας μοιράζονται την αρμοδιότητα των υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα ένα απλό πρόβλημα να μην επιλύεται...
(Έθνος, 24/4/2014)
ΠΗΓΗ:.energypress.gr
Δριμεία κριτική άσκησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) στην ακολουθούμενη πολιτική-τακτική της χώρας στα θέμα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Για το λόγο αυτό καλεί τους ιθύνοντες να αφήσουν τα λόγια και τις καθυστερήσεις, προχωρώντας με αποφασιστικότητα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΛΙΝΥ, «με αφορμή την ημερίδα που οργανώθηκε στις 10 Απριλίου 2014 από το «Ίδρυμα Νομικών Μελετών Καθηγητή Ηλία Κρίσπη και Αναστασίας-Σαμαρά Κρίσπη», σε συνεργασία με τη Σχολή Εθνικής Άμυνας, με θέμα: «Η Ενεργειακή και Στρατηγική ΑΟΖ στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο - Νομικές και Γεωπολιτικές Θεωρήσεις» και τις διαπιστώσεις των ομιλητών ειδικότερα στα θέματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων παρατηρούμε τα ακόλουθα:
- Συνεχίζεται από τους ίδιους επιστήμονες να γίνονται αναφορές για αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα της τάξης των πολλών δισ. βαρελιών, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα. Αν πράγματι υπάρχουν, γιατί κανένας -από αυτούς που γνωρίζουν- δεν μας υποδεικνύει πού είναι να πάμε να τα εξορύξουμε; Θεωρητικές απόψεις ή στατιστικές θεωρήσεις μόνο και μόνο για να υπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες δεν είναι πλέον παραδεκτές.
- Γιατί δεν ξεκινάμε άμεσα να βρούμε και να αξιοποιήσουμε αυτά τα αποθέματα που έχουμε εντοπίσει και στη θάλασσα και στην ξηρά, εκεί που τεχνικά και νομικά επιτρέπεται; Ιδιαίτερα μάλιστα σε εκείνες τις περιοχές που ήδη έχουμε ερευνήσει, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα γεωλογικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά αλλά και τα επιτρεπόμενα θαλάσσια βάθη;
- Γιατί όλοι δεν πιέζουμε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει και αδιαφορούμε για τις τεράστιες καθυστερήσεις; Ο Πρωθυπουργός και στην ομιλία του στο Ζάππειο αλλά και σε άλλες περιπτώσεις έθιξε το θέμα της σπουδαιότητας της οριοθέτησης της ΑΟΖ και στο οποίο έδωσε άμεση προτεραιότητα.
Αλήθεια που βρίσκεται η υπόθεση αυτή σήμερα, ακόμη και με την Ιταλία;
- Για ακόμη μια φορά συνεχίζεται ένα θέατρο σειράς μεγαλόσχημων εξαγγελιών που συνοδεύεται μόνο από αναποτελεσματικότητα και μεγάλες καθυστερήσεις.
Είναι καιρός έστω και τώρα, να αφήσουμε τα λόγια και τις εσκεμμένες πλέον καθυστερήσεις που δείχνουν σημάδια σκοπιμότητας και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια της πιο πάνω ημερίδας, δηλώθηκε από τουλάχιστον ένα ομιλητή, που δεν είναι και ο καταλληλότερος για δράσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων -και μάλιστα παρουσία επιστημόνων που διετέλεσαν σε διευθυντικές θέσεις στην πρώην ΔΕΠ Α.Ε και ΕΛ.ΠΕ Α.Ε- ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανυπαρξία επιστημονικού δυναμικού με τέτοιες ειδικότητες.
Λες και ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, έγινε από άσχετους και μη ειδικούς!
Για όσους δεν γνωρίζουν, όπως πιθανόν και ο παραπάνω ομιλητής, τους ενημερώνουμε για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμη πολύτιμο επιστημονικό προσωπικό, με 35-ετή εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, το οποίο έχει ξανακάνει με επιτυχία όλα αυτά στο παρελθόν και το οποίο δεν το αφήνουν να εργαστεί και να προσφέρει. Είναι σίγουρο ότι αν οι ειδικοί Έλληνες επιστήμονες είχαν αξιοποιηθεί από την αρχή, ήδη θα είχαμε αποτελέσματα.
Κατά την διάρκεια σύνταξης της ανακοίνωσης αυτής, έγινε νέα εξαγγελία από το ΥΠΕΚΑ, σχετικά με αίτημα της ιταλικής εταιρείας ENEL για έρευνα σε τρείς νέες περιοχές της Ελλάδας. Είμαστε της άποψης, εφόσον το Υπουργείο είναι έτοιμο, να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες, ώστε βάσει της κείμενης Νομοθεσίας, το συντομώτερο δυνατό, η εξαγγελία αυτή να πάρει σάρκα και οστά.
Συγχρόνως θα πρέπει το Υπουργείο αλλά και η ξένη εταιρεία να είναι πιο προσεκτικοί όταν εκδίδουν χάρτες με περιοχές προς παραχώρηση, δεδομένου ότι στην αιτουμένη περιοχή της Β.Δ Πελοποννήσου, περιλαμβάνεται έκταση ξηράς περίπου 97 τετρ. χιλιομέτρων που ανήκει στην παραχώρηση Κατακόλου η οποία ήδη ανατέθηκε στην Εταιρία Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε και της οποίας τη σύμβαση αναμένουμε να υπογραφεί στο άμεσο μέλλον.
Τα πετρέλαια δεν βρίσκονται με λόγια, επιστημονικές αντιπαραθέσεις ακαδημαϊκού περιεχόμενου και πρωθυπουργικές πολιτικές εξαγγελίες, αλλά με άμεση δράση, και αποτελεσματική δουλειά.
Επίσης διαβάσαμε, ότι εδώ και μερικές ημέρες, ορίστηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού ως σύμβουλος του για θέματα ενέργειας, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, κ. Σ. Κασσίνης.
Δεν γνωρίζουμε εάν μετά από 2,5 χρόνια, η ενεργειακή πολιτική στα θέματα υδρογονανθράκων που ακολούθησε η Ελληνική Κυβέρνηση θα αλλάξει ή θα συμπληρωθεί με νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει πιθανόν ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Εμείς σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε επιτυχία στο έργο του, αν αυτό είναι για το καλό της χώρας.
Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει στενότερη και ουσιαστική συνεργασία με τους Έλληνες επιστήμονες, που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον την Ελληνική πραγματικότητα κι έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία».
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Πτωτικά κινήθηκαν τα συμβόλαια πετρελαίου την Τετάρτη, με τις τιμές να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές σε χαμηλό άνω των δύο εβδομάδων, στον απόηχο των στοιχείων για τα αποθέματα των ΗΠΑ που αναρριχήθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ την τελευταία εβδομάδα.
Η τιμή του πιο ενεργού συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε κατά 31 σεντς ή 0,3% στα 101,44 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Απριλίου.
ΗΠΑ: Σε ιστορικό υψηλό τα αποθέματα αργού
Σε ιστορικό υψηλό "αναρριχήθηκαν" τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 18 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.
Ως αντίδραση, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Ιουνίου βρέθηκε να υποχωρεί σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Αυτή την ώρα υποχωρεί 2,13% στα 101,69 δολάρια.
Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια στα 397,7 εκατ. βαρέλια με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal να αναμένουν αύξηση κατά 2,4 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν κατά 274.000 βαρέλια στα 210 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 597.000 βαρέλια στα 112,5 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση κατά 300.000 βαρέλια.
Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων ενισχύθηκε κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 88,%.
ΠΗΓΗ.capital.gr
Τα 2/3 (περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) από τον παγκόσμιο εργασιακό πληθυσμό των περίπου 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων εργάζονται στην παραοικονομία, όπως προκύπτει από την έκθεση της flexibility@work 2014, η οποία περιλαμβάνει μία νέα μελέτη σχετικά με την παραοικονομία από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και την Regioplan Policy Research και την παρουσιάζει η Randstad - κορυφαία εταιρεία στην παροχή υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα.
Η έκθεση αποκαλύπτει το σημαντικό ρόλο που μπορούν διαδραματίσουν οι ορθά πλαισιωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της παραοικονομίας. Η έκθεση flexibility@work δείχνει ότι στις προηγμένες οικονομίες το μέγεθος της παραοικονομίας εμφανίζει αρκετές διαφοροποιήσεις – είναι λιγότερο από 10% σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Ολλανδία, ενώ είναι έως και πάνω από 25% σε ορισμένες περιοχές της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι χώρες με τη μικρότερη παραοικονομία είναι, σύμφωνα με την έρευνα, εκείνες στις οποίες οι εταιρείες μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να καταφύγουν σε υπηρεσίες προσωρινής απασχόλησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους ανάγκες. Την ίδια στιγμή, οι χώρες αυτές παρέχουν ένα επιπλέον δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας, με τη μορφή πολιτικής για την αγορά εργασίας, που προστατεύει και στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι, δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο, οι οικονομίες αυτές που είναι αρκετά επιτυχημένες, μειώνουν την προσφορά και τη ζήτηση της αδήλωτης εργασίας και παρέχουν τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Σύμφωνα με λίστα που δημοσίευσε το Bloomberg, οι Έλληνες λογίζονται στους πιο εργατικούς λαούς στον κόσμο αφού, εκτός των άλλων, απολαμβάνει λιγότερες διακοπές από τις «αναπτυγμένες» οικονομίες όπως η Γερμανο-Αυστρία και η Γαλλία. Την ίδια ώρα, η χώρα μας «κοντράρεται» με τους πλέον εργασιομανείς Σκανδιναβούς.
Το Bloomberg έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα που αποτυπώνει τις ημέρες που λείπουν επί πληρωμή και ετησίως οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους. Πρώτη στη λίστα είναι η Αυστρία στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να λείψουν 35 μέρες από τη δουλειά τους, εκ των οποίων οι 22 αφορούν άδεια και οι 13 είναι αργίες. Όπως φαίνεται, οι «τεμπέληδες» της Γερμανίας κάθονται 34 ημέρες το χρόνο ενώ οι «αναπτυγμένοι» Γάλλοι κάθονται σταυροπόδι 31 ημέρες το χρόνο.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση της εν λόγω λίστας με 26 πληρωμένες ημέρες απουσίας από τη δουλειά εκ των οποίων οι 6 είναι αργίες. Άξιο υπογράμμισης είναι το γεγονός πως οι Σκανδιναβοί, γνωστοί για την εργατικότητά τους, κάθονται μόλις μία ημέρα λιγότερη (25).
Τελευταίοι στη λίστα είναι οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ αφού δεν έχουν εξασφαλισμένη καμία ημέρα άδειας και όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου-εργοδότη.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Να ξεφύγει από την εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας επιχειρεί η Ουκρανία ερχόμενη σε συνομιλίες με την ΕΕ και έτσι να μπορέσει να κινήσει την υπό κατάρρευση οικονομία της.
Έτσι την επόμενη Πέμπτη ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, θα συναντηθεί στη Μπρατισλάβα με τον Σλοβάκο υπουργό Ενέργειας, Τόμας Μαλατίνσκι, και τον Ουκρανό ομόλογό του Γιούρι Πρόνταν για να συζητηθεί το ενδεχόμενο της αντιστροφής της ροής φυσικού αερίου από το δίκτυο αγωγών της Σλοβακίας προς το Κίεβο.
Θα προηγηθεί την Δευτέρα τριμερής συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Κομισιόν για το ζήτημα πριν να γίνει η συνομιλία που αναφέραμε.Τη συνάντηση επιβεβαίωσε το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr