Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζεται στη Λιβύη ο αποκλεισμός των πετρελαϊκών λιμανιών


Στη Λιβύη, μία ομάδα, η οποία τάσσεται υπέρ της αυτονομίας στην ανατολική περιοχή, ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών λιμανιών. Τα μέλη της ομάδας εδώ και μήνες κρατούν 3 λιμάνια της χώρας.

Οι ηγέτες της ομάδας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους, μεταξύ αυτών να παραχωρήσει το δικαίωμα να λαμβάνουν μερίδιο από τα πετρελαϊκά έσοδα.

Οι αρχές της Λιβύης προς το παρόν δεν μπορούν να πετύχουν την υποταγή των πολυάριθμων παραστρατιωτικών ομάδων, οι οποίες ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας. Η προσωρινή κυβέρνηση που βρίσκεται τώρα στην εξουσία στην Τρίπολη απαιτεί μέχρι το τέλος του χρόνου αυτές οι ομάδες να αυτοδιαλυθούν ή να συγχωνευθούν στον τακτικό στρατό.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο Σε τρεις δόσεις ο φόρος της χρονιάς, όποτε και αν εκδοθεί το εκκαθαριστικό

Σε τρεις δόσεις ο φόρος της χρονιάς, όποτε και αν εκδοθεί το εκκαθαριστικό
Τη δυνατότητα να πληρώνουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις όλοι οι φορολογούμενοι τον φόρο εισοδήματος κάθε χρόνο, ασχέτως πότε θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό, δίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Μέχρι σήμερα έχαναν 1 ή 2 από τις 3 δόσεις όσοι το εκκαθαριστικό τους καθυστερούσε να εκδοθεί.

Τις αλλαγές σε φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και κατασχέσεις, τις οποίες επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, παρουσίασε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, δίδοντας διευκρινήσεις και εξηγήσεις για αρκετά από τα νέα μέτρα.

Ειδικά για τα μέτρα προληπτικής κατάσχεσης και τις «εφόδους» στα σπίτια ελευθέρων επαγγελματιών, υποστήριξε πως οι σχετικές διατάξεις προϋπήρχαν αλλά πλέον θα εφαρμόζονται αποκλειστικά σε έκτακτες περιπτώσεις. Σύμφωνα με όσα ανέφερε 

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Η ελληνίδα εγγονή του Τσε Γκεβάρα

Η ελληνίδα εγγονή του Τσε Γκεβάρα
Στην Ελλάδα η οικογένεια του γιου του

Μαθήματα στην Ε' Δημοτικού παρακολουθεί στην Αθήνα η Έλενα Γκεβάρα, εγγονή του θρυλικού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Πριν λίγες μέρες, η Έλενα απέκτησε και μία αδελφούλα, που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Είναι τα παιδιά του Ερνέστο Γκεβάρα, μικρότερου γιου του «Τσε», και της συζύγου του Μαρίας Έλενας. 

Η εγγονή του θρυλικού Τσε μιλάει άπταιστα ελληνικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής».

Η... απόβαση της οικογένειας Γκεβάρα στην Ελλάδα έγινε το καλοκαίρι, όταν όλοι είχαν έρθει για να επισκεφθούν τη γιαγιά και το μεγαλύτερο κατά δύο χρόνια αδελφό της Μαρίας Έλενας.

Οι επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στη δεύτερη εγκυμοσύνη της τελευταίας την ανάγκασαν να παρατείνει την παραμονή της εδώ και να κρατήσει και κοντά της τη μικρή Έλενα. 

Στο μεταξύ, ο σύζυγός της, Ερνέστο Γκεβάρα, πηγαινοέρχεται όλο αυτό το διάστημα στην Κούβα, καθώς έχει αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, οι οποίες, μάλιστα, δεν του επέτρεψαν να είναι παρών ούτε στη γέννηση της δεύτερης κόρης του.

Η 10χρονη Έλενα φοιτά στο ίδιο εκπαιδευτήριο, όπου πήγαινε όταν ήταν μικρή και η μητέρα της, που είναι Ελληνίδα. Ο Ερνέστο και η Μαρία-Έλενα είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων, ευγενικοί, λιγομίλητοι και επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα, στην οποία έχουν αρκετούς φίλους και συγγενείς, αναφέρει η εφημερίδα. 

Η Μαρία-Έλενα ασχολείται καλλιτεχνικά με τη σκηνοθεσία και έχει επαφές με γνωστούς Έλληνες σκηνοθέτες, με τους οποίους συνεργάζεται κυρίως σε ελληνοκουβανικά θέματα.

Ο σύζυγός της, Ερνέστο Γκεβάρα, είναι ο τέταρτος και μικρότερος γιος του Τσε, από τη δεύτερη γυναίκα του, Αλέιδα Μαρτς, με την οποία έκανε τέσσερα παιδιά. Ο μεγαλύτερος είναι ο Καμίλο, δικηγόρος στο επάγγελμα, όπως και ο Ερνέστο, η δεύτερη είναι η γιατρός Αλέιδα, που επίσης επισκέπτεται τη χώρα μας και η τρίτη η κτηνίατρος Σέλια.

Όλα τα αδέλφια ζουν και εργάζονται στην Κούβα και στηρίζουν το Κέντρο Μελετών  πΤσε Γκεβάρα» στην Αβάνα. Πρόκειται για ένα κέντρο που σκοπό του έχει να εκδώσει όλο το έργο του Τσε. 

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Η λίστα με τα 219 πρατήρια που πουλούσαν νοθευμένα καύσιμα!


Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνολικά 219 πρατηριούχοι έχουν πιαστεί να νοθεύουν καύσιμα, ύστερα από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν.
Στη ιστοσελίδα του το υπουργείο έχει δημοσιεύσει τη λίστα  (πατήστε ΕΔΩ)  με τα πρατήρια υγρών καυσίμων που τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Η νοθεία των καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αλλά και να κοροϊδεύουν τους οδηγούς – πελάτες τους, οι οποίοι καλούνται από τη μία να σηκώσουν το βάρος από το υψηλό κόστος αγοράς των καυσίμων και από την άλλη να πληρώσουν οποιαδήποτε ζημιά τυχόν προκύψει στο όχημά τους λόγω της νοθείας.

 ΠΗΓΗ:deite-to.com

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - Το καράβι της φυγής (video)

Περιορισμός και τη Δευτέρα στη χρήση τζακιών

Περιορισμός και τη Δευτέρα στη χρήση τζακιών
Επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας για το θέμα της αιθαλομίχλης, η οποία προκαλείται από τη χρήση των τζακιών. Τα υπουργεία απευθύνουν σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών, μετά την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ότι από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και την Δευτέρα, το πρωί ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τζάκια και οι ξυλόσομπες αυξάνουν κατακόρυφα τους ρύπους στο περιβάλλον .

Μεγάλος, όπως επισημαίνεται, είναι ο κίνδυνος και από τους ρύπους που εκλύονται στο εσωτερικό των σπιτιών. Απειλούν με δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τονίζουν ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Προειδοποίηση για όσους ανήκουν σε ευπαθείς Ομάδες


Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ρύπανση από τα καυσόξυλα επιβαρύνει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες και καρδιοπάθειες.
Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει τις αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα.
Τα αιωρούμενα σωματίδια εναποτίθενται κυρίως στις κυψελίδες των πνευμόνων και με την πάροδο του χρόνου επιφέρουν σοβαρές βλάβες.
Η συνεχής έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια συμβάλλει στη δημιουργία χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων και των κινδύνων

Για την πρόληψη των επιπτώσεων, οι ειδικοί προτείνουν τα εξής:
Δεν καίμε στο τζάκι ή στη σόμπα βαμμένα - κυρίως με λαδομπογιές - ή βερνικωμένα ξύλα.
Δεν καίμε έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό, τα οποία εκλύουν τοξικά αέρια μέσα και έξω από το σπίτι.
Αποφεύγουμε τα χημικά προσανάμματα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε φυσικά προσανάμματα, όπως δαδιά.
Αποφεύγουμε την αγορά ξυλείας που είναι εμποτισμένη με χημικά, τα οποία αποσκοπούν σε αργή καύση ή εύκολο άναμμα.
Στην περίπτωση που επιθυμούμε την καύση βιομάζας για αποφασιστική συνεισφορά στη ζέστη, είναι καλύτερο να στραφούμε σε άλλες λύσεις, όπως η κεντρική θέρμανση ή οι μεγάλες σόμπες με συσσωματώματα ξύλου (pellets) ή τα ενεργειακά τζάκια.
Συντηρούμε τακτικά τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα.
Αποφεύγουμε θερμάστρες που λειτουργούν με αέριο ή κάρβουνο στο διαμέρισμα ή το τροχόσπιτο.
Προτιμούμε συσκευές που φέρουν την ένδειξη 'CE'.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε σόμπα, τζάκι ή καυστήρα βιομάζας, είναι σκόπιμη η εγκατάσταση ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος λειτουργεί με μπαταρία. 

ΠΗΓΗ:attikipress.gr

Οι φτωχοί κρύωναν από το 2008

Οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση το 2012 δήλωνε το 26,7% του συνολικού πληθυσμού και το 47,6% του φτωχού πληθυσμού στην Ελλάδα. Ωστόσο, την ίδια αδυναμία δήλωνε το 38,9% του φτωχού πληθυσμού το 2011, το 38,4% το 2010, το 35% το 2009 και το 33% το 2008. Για να φτάσουμε το χειμώνα του 2013 να θρηνήσουμε θύματα στο βωμό της θέρμανσης.
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα το 2012 σκαρφάλωσε στην 6η χειρότερη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τη στέρηση υλικών αγαθών και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών.

Το 76,3% του φτωχού πληθυσμού και το 30,8% του μη φτωχού, δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους ακόμη και περίπου 540 ευρώ. Έτσι, όχι μόνον ο φτωχός πληθυσμός της χώρας, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού, έχει πλέον δυσκολία για μία εβδομάδα διακοπών ετησίως, για γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δεύτερη ημέρα, για επαρκή θέρμανση της κατοικίας, για αγορές διαρκών αγαθών (όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη ΤV, τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο ή αυτοκίνητο), για αποπληρωμή δανείων ή αγορών με δόσεις, για πληρωμή πάγιων λογαριασμών, κ.λπ.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2012 (εισοδήματα 2011), το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να στερείται, τουλάχιστον, τέσσερις από τις εννέα, συνολικά, διαστάσεις της υλικής στέρησης, ανέρχεται σε 19,5%. Το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 15,2% το 2011, σε 11,6% το 2010, σε 11% το 2009 και σε 11,2% το 2008.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα βρέθηκε στην 6η χειρότερη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη Βουλγαρία (44,1%), τη Ρουμανία (29,9%), τη Λετονία (26%), την Ουγγαρία (25,7%) και τη Λιθουανία (19,8%). Στην καλύτερη θέση μεταξύ των 30 χωρών, βρίσκεται η Ελβετία (0,8%).

Από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν τα εξής:

 
• Ο πληθυσμός που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να στερείται, τουλάχιστον, τέσσερις από τις εννέα, συνολικά, διαστάσεις της υλικής στέρησης, είναι :
o 20,9% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών
o 34,7% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση
o 20,7% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 64 ετών
o 8,6% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση
o 14,3% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω

• Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία κατατάσσονται κατά καθεστώς ιδιοκτησίας, ως εξής:
o 3,6% των νοικοκυριών με ιδιόκτητη κατοικία και με οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λπ.)
o 6,3% των νοικοκυριών με ιδιόκτητη κατοικία χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λπ.)
o 9,9% σε ενοικιασμένη κατοικία

• Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου, ανέρχεται σε:
o 26,5% για το σύνολο του πληθυσμού
o 22,7% για τον μη φτωχό πληθυσμό
o 39,4% για τον φτωχό πληθυσμό

• Τα νοικοκυριά που δηλώνουν ότι επιβαρύνονται από το κόστος στέγασης, ανέρχονται σε :
o 33,1% για το σύνολο του πληθυσμού
o 15,8% για τον μη φτωχό πληθυσμό
o 90,5% για τον φτωχό πληθυσμό

• Το 50,3% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 2,9%

• Το 76,3% του φτωχού πληθυσμού και το 30,8% του μη φτωχού δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους περίπου 540 ευρώ

• Περιβαλλοντικά προβλήματα από παρακείμενη βιομηχανία ή προβλήματα από την κυκλοφορία αυτοκινήτων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει το 26,4% του συνολικού πληθυσμού, ενώ ποσοστό 19,8% του ίδιου πληθυσμού αναφέρει ως πρόβλημα τους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα στην περιοχή του

• Το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση ανέρχεται σε 26,7% το 2012- από 16,4% το 2008-, ενώ αντίστοιχα για τον φτωχό πληθυσμό είναι 47,6% το 2012 (από 33% το 2008) και για τον μη φτωχό πληθυσμό 20,8% το 2012 (από 12,1% το 2008)

• Το 35,7% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον φτωχό πληθυσμό εκτιμάται σε 62,6%

• Το 40,3% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων

• Το 51,1% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών εγκαίρως, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λπ.

• Το 55,5% του φτωχού πληθυσμού αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του

• Το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.940 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.677 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.014 ευρώ

• Το 21% του φτωχού πληθυσμού, το 9,8% του μη φτωχού πληθυσμού και το 12,3% του συνολικού πληθυσμού δεν διαθέτουν ένα τουλάχιστον ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο

- Το 16% των φτωχών νοικοκυριών, το 7,5% των μη φτωχών και το 9,4% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτουν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τον χρειάζονται, λόγω οικονομικής αδυναμίας 

ΠΗΓΗ:enet.gr

Αμαρτίες ΕΛ.ΠΕ. παιδεύουσι ΕΚΟ

Αμαρτίες ΕΛ.ΠΕ.  παιδεύουσι ΕΚΟ
Η ιστορία μάς πάει 6-7 χρόνια πίσω… Τότε που τα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν στην εξαγορά των βενζινάδικων της βρετανο-ολλανδικής ΒΡ έναντι του ποσού των 360 εκατ. ευρώ. Ίσως κάποιοι να θυμούνται ακόμη τους τίτλους των ρεπορτάζ του Τύπου –κυρίως του οικονομικού– που έκαναν λόγο για στρατηγική επιχειρηματική κίνηση. Σήμερα, ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να μην ήταν και τόσο κερδοφόρα…
Του Αλέξανδρου Μανωλόπουλου
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, το 2007 όταν τα ΕΛ.ΠΕ. εξαγόρασαν τα 1.200 πρατήρια της εταιρείας BP έναντι 360 εκατ. ευρώ υπέγραψαν και έναν σημαντικό όρο στη συμφωνία. Συγκεκριμένα, ανέλαβαν την υποχρέωση να διατηρήσουν επί τρία χρόνια τα εμπορικά σήματα, πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις εξαγορές παγκοσμίως, αφού τα σήματα είναι αυτά που φέρνουν τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη. Όμως, η διοίκηση Κωστόπουλου υπέγραψε μαζί με την BP ακόμη έναν όρο, ο οποίος προκαλεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση στην εμπορική εταιρεία ΕΚΟ, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου οι τζίροι είναι μειωμένοι εξαιτίας των αυξημένων τιμών στις βενζίνες και της δεδομένης οικονομικής αδυναμίας του κόσμου να αγοράσει πετρέλαιο.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια μαζί με την υποχρέωση της διατήρησης των εμπορικών σημάτων στα πρατήρια της BP ανέλαβαν να καταβάλλουν 0,1 σεντς ανά λίτρο πώλησης. Όσο η ελληνική αγορά ήταν ανοδική, δεν υπήρχε πρόβλημα, καθώς οι ζημιές της συμφωνίας κρύβονταν πίσω από τα κέρδη της μητρικής εταιρείας. Όταν η αγορά γύρισε στην πτώση, άρχισαν τα προβλήματα. Με τους όγκους πώλησης και το μεγάλο μερίδιο αγοράς που διαθέτει η BP (σ.σ.: το 2007 ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο με ποσοστό 15%), η ετήσια επιβάρυνση εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 5 έως 7 εκατομμύρια. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι γιατί η διοίκηση του κ. Ιωάννη Κωστόπουλου συνεχίζει να διατηρεί έναν όρο που είναι βλαπτικός για τα συμφέροντα της εταιρείας. Για ποιους λόγους, επίσης, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τ. Κομνηνός –με σημαντική εμπειρία από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα– συμφωνεί σε μια τόσο επιζήμια σύμβαση;
Και η πλευρά του Ομίλου Λάτση μπορεί να έχει τους λόγους της να διατηρεί τον όρο, καθώς η βρετανο-ολλανδική πολυεθνική σίγουρα συνεργάζεται με τις ναυτιλιακές και ενεργειακές εταιρείες του Ομίλου. Το ελληνικό Δημόσιο, όμως, δεν έχει κανέναν λόγο να διατηρεί μια τέτοια επιζήμια συμφωνία. Ο δε υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος παρεμπιπτόντως αποφάσισε την επιβολή του 0,50 ευρώ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για κοινωνικούς λόγους, θα πρέπει να δει πώς θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Που πήγαν τα κονδύλια;
Μ’ ένα κείμενο, που θύμιζε διαφημιστική καταχώριση, από τις δημόσιες σχέσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, το ελληνικό κοινό πληροφορήθηκε ότι η ετήσια δαπάνη για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του Ομίλου ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατευθύνεται στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία και ένα μέρος αφορά την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχείριση του μεγαλύτερου ποσού (1,7 εκατ. ευρώ) γίνεται από τον κ. Άγγελο Στράνη, τον υπεύθυνο της εταιρικής επικοινωνίας, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα (700.000 ευρώ + 600.000 ευρώ) τα διαχειρίζονται αντίστοιχα ο κ. Μ. Στανίτσας και η κα Ρ. Σουλάκη, η οποία αποτελεί στενή συνεργάτιδα του κ. Στράνη. Κανείς δεν έχει αντίρρηση εφόσον τα ποσά της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κατευθύνονται στους δήμους, τις τοπικές κοινωνίες και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Πραγματοποιείται, όμως, αυτή η χρηματοδότηση, ή μέρος των χρημάτων προορίζεται για τα μέσα επικοινωνίας και την άσκηση προσωπικής πολιτικής του κ. Στράνη;
Αρκεί κάποιος υπεύθυνος των ΕΛ.ΠΕ. και της ΕΚΟ να προσέξει τις πινακίδες του Ομίλου στα γήπεδα, και να ερωτήσει το κόστος τους, για να βγάλει τα συμπεράσματά του ως προς το γιατί ο κ. Στράνης είναι πάντοτε «πρώτο τραπέζι πίστα» στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Αν μάλιστα προχωρήσει και παρακάτω, εύκολα θα συναντήσει έντυπα και sites με σχεδόν μηδενικές κυκλοφορίες ή αναρτήσεις, και όμως στις δύσκολες μέρες που περνούν έχουν «χορηγό» τα ΕΛ.ΠΕ. και την ΕΚΟ, μέσω πάντοτε του κ. Στράνη…
Και καλά ο κ. Κωστόπουλος είναι φυσικό να κλείνει τα μάτια στον επικοινωνιακό προστάτη του, οι κ.κ. Κομνηνός και Ψυχογυιός που εκπροσωπούν το 35% του Ομίλου γιατί παραμένουν απαθείς στη διαχείριση μέσω συγγενών και φίλων των κονδυλίων από τον (Ευ)Άγγελο της διαφήμισης, όπως είχε βαφτίσει η «Α» τον κ. Στράνη;

 ΠΗΓΗ:iapopsi.gr