Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Απολύσεις και μειώσεις μισθών προτείνει η ΔΕΗ



Ευελιξία στον χρόνο εργασίας και τις μεταθέσεις, απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης με μετάθεση ή και αλλαγή ειδικότητας, καθώς και σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι κρίνονται επί σειρά ετών στάσιμοι, περιλαμβάνονται στις προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΕΝΟΠ έχουν ξεκινήσει και στόχος των συνδικαλιστών είναι να υπογραφεί σύμβαση πριν από τις 14 Μαΐου, οπότε λήγει η μετενέργεια, ενώ ορισμένοι πιέζουν για υπογραφή πριν τις εκλογές, δηλαδή έως την Παρασκευή.
Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, η διοίκηση -σύμφωνα με το άρθρο 35 της πρότασης ΣΣΕ- προβλέπει ότι σε περίπτωση αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ ή παύσης λειτουργίας μονάδων ή για γενικότερους οικονομικούς λόγους, το πλεονάζον προσωπικό θα απολύεται με απόφαση διευθύνοντος συμβούλου, αφού προηγουμένως εξετασθεί η δυνατότητα μετάθεσης, αλλαγής ειδικότητας ή μετεκπαίδευσης. 
Αν η εταιρεία προτείνει μια από αυτές τις λύσεις (μετάθεση, αλλαγή ειδικότητας) και ο εργαζόμενος αρνηθεί, θα επέρχεται άμεση καταγγελία της σύμβασης. 
Απολύσεις προβλέπονται και για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι κριθούν στάσιμοι μια τριετία, επανακριθούν έναν χρόνο αργότερα και κριθούν πάλι τελεσίδικα στάσιμοι. 
Για τις μεταθέσεις η πρόταση της διοίκησης προβλέπει ότι άρνηση αποδοχής μετάθεσης εξομειώνεται με παραίτηση του μισθωτού. Με παραίτηση, επίσης, εξομειώνεται η αδικαιολόγητη απουσία επί 20 συνεχείς εργάσιμες ημέρες ή 30 διακεκομμένες στη διάρκεια του έτους.
Οι προτάσεις για τη νέα ΣΣΕ προβλέπουν και μείωση των βασικών μισθών κατά 15%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, των ειδικών επιδομάτων κατά 33%, πάγωμα του χρονοεπιδόματος και χορήγηση του επιδόματος βάρδιας μόνο σε όσους πράγματι εργάζονται (έχουν δηλαδή φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας). 
Ακόμη, προβλέπεται δυνατότητα απασχόλησης και έκτη ημέρα της εβδομάδας με αναπλήρωση των αντίστοιχων ημερών ανάπαυσης σε διάστημα 100 ημερών ή με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 30%.
Οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΕΝΟΠ συνεχίζονται. 
ΠΗΓΗ:www.protothema.g

Αντίθετη στην καταγγελία συλλογικών συμβάσεων πριν τη λήξη τους η ΓΣΕΕ


Η ΓΣΕΕ καταδικάζει τις εργοδοτικές οργανώσεις που καταγγέλλουν τις συλλογικές συμβάσεις πριν από τη λήξη τους.
Την αντίθεσή της «στην τακτική και την πρακτική ορισμένων εργοδοτών, οι οποίοι καταγγέλλουν τις συλλογικές συμβάσεις πριν λήξουν, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση με δραματικές μειώσεις μισθών» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΣΕ) και δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα του συνόλου των εργαζομένων, που δέχονται «σφοδρή επίθεση από τους εργοδότες με την ‘ευλογία των Μνημονίων’».
Η Συνομοσπονδία αναφέρεται ιδιαίτερα στη στάση των ξενοδόχων, οι οποίοι κατήγγειλαν τη σύμβαση που λήγει στο τέλος του 2012 παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι κερδοφόρος, και συμπαρατάσσεται με τον αγώνα της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τους εργοδότες για την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας.
Πηγή:http://www.kathimerini.gr

ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ομιλία του  "αχρωμάτιστου" συνδικαλιστή,  Παπακωνσταντίνου Γιώργου αυτή τη στιγμή στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


Πρωτοφανής απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ



Εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης επικρατεί στην αγορά ενέργειας, καθώς η στενότητα ρευστού κινδυνεύει να προκαλέσει προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού, όπως κομψά έλεγαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των παραγωγών ΑΠΕ, δηλαδή μπλακ άουτ. 
Η εικόνα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο καθώς κάθε κίνηση που γίνεται για την εξομάλυνση της κατάστασης προκαλεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δείχνοντας ότι οι «αρμόδιοι» είτε έχουν πάψει να ασχολούνται με το τεράστιο πρόβλημα κυνηγώντας ψήφους, είτε έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. 
Στη δεύτερη περίπτωση, οπωσδήποτε, συγκαταλέγεται η απόφαση της 10ης Απριλίου του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Με αυτήν, και σύμφωνα με όσα γνωρίζει το euro2day, χωρίς να προηγηθεί κάποιου είδους συνεννόηση με τον ρυθμιστή της αγοράς, η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να μην καταβάλει στον διαχειριστή του συστήματος το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες ανάκτησης του μεταβλητού κόστους (recovery cost) για τις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών παραγωγών, προκειμένου στη συνέχεια αυτό να πληρωθεί στους δικαιούχους.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 
ΠΗΓΗ:http://www.euro2day.gr

ΔΕΚΟ: Τίτλοι τέλους στα προνόμια των εργαζομένων



ΔΕΚΟ: Τίτλοι τέλους στα προνόμια των εργαζομένων
Την κατάργηση των προνομίων που απολαμβάνουν, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους, οι υπάλληλοι εισηγμένων και μη ΔΕΚΟ υπόσχεται με έγγραφό του προς τις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, το ελληνικό υπουργείο δεσμεύεται για υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων έπειτα από διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στις οποίες δεν θα προβλέπονται εργασιακά προνόμια, τα οποία απολαμβάνουν σήμερα οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ. Τα προνόμια αυτά περιλαμβάνουν το ύψος των υπερωριών, πρόσθετες αμοιβές, αυτόματες αναπροσαρμογές μισθών και διατηρήθηκαν ακόμη και σε περιπτώσεις που μια ΔΕΚΟ αποκρατικοποιήθηκε συνολικά ή εν μέρει.
Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να αποκτήσουν ανταγωνιστικότερο χαρακτήρα έναντι επιχειρήσεων του ανταγωνισμού μέσω των μειώσεων στο λειτουργικό κόστος που συνεπάγεται το «ψαλίδισμα» των εν λόγω προνομίων. Όπως λέει το ΥΠΟΙΚ, οι νέες συλλογικές συμβάσεις θα συνάδουν τόσο με την οικονομική συγκυρία όσο και τα οικονομικά δεδομένα κάθε επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι η μνημονιακή δέσμευση που τις αφορά έχει να κάνει με τη μείωση του μισθολογικού κόστους στα πρότυπα του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει και στο στενό δημόσιο τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα μέσω αφ' ενός της μικρότερης εξάρτησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και αφ' ετέρου της αύξησης των κερδών.
Επιτακτικότερο είναι το αίτημα της μείωσης κόστους στις προβληματικές ΔΕΚΟ, οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει να περικόψουν θέσεις εργασίας σε περιπτώσεις υπεράριθμων εργαζομένων και ζημιογόνες δραστηριότητες. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έρχονται σταδιακά τα αναθεωρημένα επιχειρησιακά σχέδια που περιλαμβάνουν και τις μνημονιακές υποχρεώσεις για αναμόρφωση τιμολογίων.
Παράλληλα, ενδυναμώνεται από το υπουργείο Οικονομικών ο ρόλος των εσωτερικών ελεγκτών, οι συμβάσεις των οποίων θα ανανεωθούν 
ΠΗΓΗ:.www.imerisia.

Προοπτικές για Περισσότερα Πρατήρια σε Σούπερ Μάρκετ Βλέπουν οι Εταιρείες του Χώρου




Νέες δυνατότητες έχει ανοίξει για την αγορά καυσίμων και αυτή των τροφίμων η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την πώληση σε πρατήρια που βρίσκονται δίπλα από σούπερ μάρκετ, σε μια απόσταση 30 μέτρων από χώρους συνάθροισης πολλών ατόμων.
Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει και σε νέες οικονομικές συμφωνίες ανάμεσα στις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων και στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων. Άλλωστε, οι δύο αυτές δραστηριότητες συνδυάζονται εύκολα για τους καταναλωτές, άρα οι εν λόγω όμιλοι περιμένουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων τους.
Στα πλαίσια αυτά, ο όμιλος Βερόπουλου φέρεται να σχεδιάζει την λειτουργία επτά νέων σημείων πώλησης καυσίμων, τα Carrefour επίσης προβλέπουν σε διπλασιασμό των δικών τους σημείων και ανάλογα πλάνα έχει και ο Βασιλόπουλος με τον Μασούτη.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Βερόπουλος διαθέτει ήδη συνεργασία με την AVIN και η Carrefour με την Aegean Oil. 
ΠΗΓΗ:http://www.energia.gr