Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Πόσο CO2 εκπέμπουν τα ηφαίστεια;


Από το greeklignite.blogspot.gr
Αναγνώστης του ιστολόγιου εκθείαζε προχθές "τα σύγχρονα μοντέλα πρόβλεψης φυσικών φαινομένων", οπότε του απάντησα πως "Πριν από μερικούς αιώνες τα τότε "σύγχρονα μοντέλα" επέμεναν ότι η Γη ΔΕΝ γυρίζει. Τα τωρινά "σύγχρονα μοντέλα" έχουν αποτύχει παταγωδώς να προβλέψουν ο,τιδήποτε, καθώς δεν ξέρουν την τύφλα τους για το τι συμβαίνει στον πλανήτη." Έγραψα αυτό το "δεν ξέρουν την τύφλα τους" με πλήρη επίγνωση, καθώς μόλις στο τέλος Μαΐου είχε δημοσιευθεί η "αναπάντεχη" ανακάλυψη, από ερευνητές του πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, ούτε ενός ούτε δυο, αλλά ενενήντα ενός (91) νέων ηφαιστείων κάτω απ' τους πάγους της Δυτικής Ανταρκτικής και τις θέσεις κάποιων απ' αυτά βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα...

Λαθρεμπόριο και στο Υγραέριο Κίνησης

Από το energia.gr
Μετά τη βενζίνη και το πετρέλαιο, το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων αγγίζει πλέον και το υγραέριο κίνησης, με τις απώλειες για το κράτος να ανέρχονται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, σε περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: πρώτον, η χρήση του από ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, καθώς παραμένει φθηνότερο σε σύγκριση με τη βενζίνη και το ντίζελ. Δεύτερον, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το υγραέριο κίνησης από τα 330 ευρώ/μετρικό τόνο σε 430 ευρώ/μετρικό τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ στο υγραέριο βιομηχανικής χρήσης ο ΕΦΚ είναι 60 ευρώ/μετρικό τόνο.

Για την εκτέλεση της παράνομης δραστηριότητας απαιτείται..

Η Βραζιλία ανοίγει το δρόμο για εξόρυξη ορυκτών από προστατευόμενο εθνικό δρυμό

Από το worldenergynews.gr
Την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου ενός τεράστιου εθνικού δρυμού που πιστεύεται ότι έχει μεγάλα αποθέματα σε χρυσό, σίδηρο, μαγγάνιο και άλλα μέταλλα αποφάσισε να επιστρέψει η κυβέρνηση της Βραζιλίας, σύμφωνα με το διάταγμα του Προέδρου Michelle Tomeur που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ η περιοχή αυτή, εκτείνεται σε 46.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται στις βόρειες Πολιτείες Αμαπά και Παρά. 

Το μέγεθος του Δρυμού είναι ..

Μανιάτης: Οι υδρογονάνθρακες ιστορική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Πελοπόννησο

Από το energypress.gr
Ιστορική πρόκληση για την ανάπτυξη του Πελοποννήσου χαρακτηρίζει την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων ο Γιάννης Μανιάτης.

Πιο αναλυτικά, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΗΠΑ: Επιβολή δασμών στις εισαγωγές βιοντίζελ από Αργεντινή και Ινδονησία

Από το worldenergynews.gr
Οι εξαγωγές βιοντίζελ της Αργεντινής θα διατιμηθούν από την αμερικανική αγορά, ανακοίνωσε κορυφαίος φορέας της βιομηχανίας, αφού η Ουάσιγκτον αποφάσισε την περασμένη Τρίτη 22/8 να επιβάλει αυστηρούς δασμούς στις εισαγωγές καθώς θεωρήθηκαν ότι ήταν άδικα επιδοτούμενες.

 Οι αντισταθμιστικοί δασμοί για το βιοντίζελ της Αργεντινής με βάση τη σόγια θα μπορούσαν να φθάσουν το 64,17%, σύμφωνα με δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου ενώ θα επιβληθούν..

Δυόμισι χρόνια χαμένα για τις έρευνες πετρελαίων στην Ελλάδα

Από το liberal.gr
Δύο χρόνια μετά τον δεύτερο διεθνή γύρο παραχωρήσεων  της χώρας και την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ για την πολιτική στους υδρογονάνθρακες, μπορούμε να επιχειρήσουμε μια ανασκόπηση των επιδόσεων της κυβέρνησης στον κρίσιμο αυτό τομέα, τόσο από οικονομικής, όσο και από γεωπολιτικής σκοπιάς.

Στις αρχές του 2015 η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη, ολοκληρωμένο το project της αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης του αδειοδοτικού πλαισίου των υδρογονανθράκων. Αυτό ξεκίνησε να υλοποιείται το 2010 και ολοκληρώθηκε σταδιακά μέχρι τις αρχές του 2015, έχοντας προσελκύσει εν τω μεταξύ το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών παικτών.

Στην πράξη, η νέα κυβέρνηση παρέλαβε..