Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

ΦΟΒΗΘΗΚΑΜΕ...
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Δωρεά 30.000 ευρώ από τη ΔΕΣΦΑ για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη


Με 30.000 ευρώ ενισχύει ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) τις αρχαιολογικές έρευνες που γίνονται στην Αμφίπολη. 

Με ανακοίνωση του Προέδρου του κ. Αντωνίου Νάτσικα και του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Κων/νου Ξιφαρά αναφέρουν ότι γνωστοποίησαν σήμερα στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τασούλα πως "ο ΔΕΣΦΑ επιθυμώντας να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες που γίνονται στην Αμφίπολη, αποφάσισε να τις ενισχύσει με το ποσόν των 30.000 ευρώ".

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας ευχαρίστησε τον αρμόδιο Υφυπουργό Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου καθώς και τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ για την αξιέπαινη και χρησιμότατη αυτή πρωτοβουλία.

Όπως σημειώνεται, ο ΔΕΣΦΑ διατηρεί διαρκή και γόνιμη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της κατασκευής και επέκτασης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, η οποία οδηγεί σε αρχαιολογικές ανακαλύψεις και σωστικές ανασκαφές σε πολλά μέρη της Ελλάδας από όπου διέρχονται οι αγωγοί. 


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Καυτή υποδοχή ετοιμάζουν τα συνδικάτα στην ΔΕΘ


Δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ οργανώνουν συγκέντρωση στις 6.30 το
απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, η διοίκηση της ΓΣΕΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν και τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας. Θα προηγηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου.

Το ΠΑΜΕ οργανώνει ξεχωριστή συγκέντρωση, στις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους.


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Καταγγελίες κατά του διευθυντή της μονάδας της ΔΕΗ για το θάνατο του εργαζομένου


Την απομάκρυνση του διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης και τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της επιτροπής που διεξάγει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση, για τη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος στο Λιγνιτικό Κέντρο όπου έχασε την ζωή του ο 42χρονος ηλεκτρολόγος - εργοδηγός της ΔΕΗ και πρόεδρος του Σωματείου Ορυχείων Σταθμών, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους τα τοπικά σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ από την περιοχή, από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό. 

Ειδικότερα, στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από όλα τα τοπικά σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, επισημαίνεται: «με αγανάκτηση και οργή διαπιστώσαμε πριν καλά - καλά ολοκληρωθεί η ταφή του άτυχου συναδέλφου μας, ότι χθες το βράδυ υπηρεσιακό αυτοκίνητο με εντολή της Τοπικής Διεύθυνσης του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης μετέφερε τους 2 συναδέλφους αυτόπτες μάρτυρες στην Τρίπολη στο γραφείο του Δικηγόρου της ΔΕΗ για "παροχή οδηγιών και υποδείξεων" εν όψει των καταθέσεων διερεύνησης των αιτιών του τραγικού συμβάντος κατά την επίσκεψη της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ) και της σχετικής Επιτροπής που συγκρότησε η Διοίκηση της ΔΕΗ».

Προστίθεται πως, «αυτές οι πρωτόγνωρες και απαράδεκτες ενέργειες και πρακτικές της Τοπικής Διεύθυνσης του ΛΚΜ και του παραπάνω αναφερόμενου δικηγόρου της ΔΕΗ, εκτός του ότι βάσιμα μας οδηγούν να σκεφτούμε ότι επιχειρείται η συγκάλυψη των πραγματικών δεδομένων για την αποκάλυψη των ουσιαστικών αιτιών που προκάλεσαν τον θανατηφόρο ατύχημα, ταυτόχρονα αποδεικνύουν παντελή έλλειψη σεβασμού στην μνήμη του αδικοχαμένου συνάδελφου μας». 

Τα σωματεία εργαζομένων καλούν τον πρόεδρο της ΔΕΗ να προβεί «σε παραδειγματική τιμωρία κάθε υπεύθυνου για τις παραπάνω ενέργειες και πρακτικές και για την λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της Επιτροπής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης» καθώς και «στην άμεση απομάκρυνση του Διευθυντή του ΛΚΜ ο οποίος εντελώς απροκάλυπτα, αυθαίρετα και σε αντίθεση με βασικές διατάξεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των εργαζομένων, σε συνάντηση μαζί του σήμερα το μεσημέρι παρουσία και εκπροσώπων της ΕΜΝΕ ισχυρίστηκε ότι υπεύθυνος για το ατύχημα ήταν ο άτυχος εργαζόμενος».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Χαμηλή η τιμή του πετρελαίου παρά τις κρίσεις


Σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες συγκλονίζονται από κρίσεις και διενέξεις. Θα περίμενε κανείς ότι η ανησυχία για την τροφοδοσία με πετρέλαιο θα οδηγούσε τις τιμές σε άνοδο. Όμως συμβαίνει το αντίθετο.
Οι ειδήσεις για ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Λιβύη δεν δείχνουν να έχουν επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου. Ακόμα και όταν τέλη στα Ιουλίου στην Τρίπολη της Λιβύης αντιμαχόμενες παραστρατιωτικές οργανώσεις προκάλεσαν πυρκαγιά σε τεράστιες δεξαμενές πετρελαίου, η διεθνής τιμή του πετρελαίου επηρεάστηκε μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. 

Το πετρέλαιο σε…..αφθονία 

«Τα παροδικά προβλήματα τροφοδοσίας με πετρέλαιο από τη Λιβύη αντιμετωπίστηκαν με την αύξηση της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία», λέει ο Κλάους-Γιούργκεν Γκερν από το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW), προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου χάρη στην μέθοδο “φράκινγκ“.

Η διαφιλονικούμενη στην Ευρώπη εξόρυξη πετρελαιοφόρου αργιλικού σχιστολίθου με χρήση χημικών και πεπιεσμένου νερού, που έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ, έδωσε για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να εξάγουν αργό πετρέλαιο, γράφει η Wall Street Journal. Παράλληλα και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ΙΕΑ συμπεραίνει στην τελευταία της έκθεση ότι η αγορά πετρελαίου είναι σε θέση «να καλύψει πολύ καλύτερα τις ανάγκες της από ότι αναμένονταν».

Χαμηλή ζήτηση

Η μεγάλη προσφορά σε πετρέλαιο συναντά, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας ΙΕΑ, μια πολύ χαμηλή ζήτηση, γεγονός που οφείλεται στην αναιμική οικονομική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Στα τέλη Ιουλίου το ΔΝΤ διόρθωσε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη από το 3,7% στο 3,4% επικαλούμενο τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Ουκρανία και Εγγύς Ανατολή.

Και η Ευρώπη απέχει ακόμα από την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν στασιμότητα στην ευρωζώνη, ενώ σε Ιταλία και Γαλλία συρρίκνωση. Όταν συνεπώς η οικονομία των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών παραμένει στάσιμη, κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα η ζήτηση για πετρέλαιο.

Ψύχραιμες αγορές

Λόγω μεγάλης προσφοράς και χαμηλής ζήτησης οι αγορές αντιδρούν με χαλαρότητα σε ειδήσεις από τις εστίες κρίσεων. Ακόμα και η προέλαση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ, παρά τις ανησυχίες που προκάλεσε για την τροφοδοσία με πετρέλαιο, ανέβασε ελάχιστα την τιμή του. Όταν μάλιστα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα πλήξουν θέσεις των τζιχαντιστών οι τιμές υποχώρησαν. Ακόμα και η κρίση την Ουκρανία δεν δείχνει να ανησυχεί τις αγορές, λέει ο οικονομολόγος Κλάους-Γιούργιεν Γκερν: «Οι αγορές θεωρούν δεδομένο ότι οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να περιορίσουν τις εξαγωγές σε αέριο και πετρέλαιο διότι στηρίζονται στα έσοδα από τις πωλήσεις». 

Η κατάσταση ωστόσο ενδέχεται να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος. Γεγονός που θα εκτόξευε την τιμή του πετρελαίου. «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός σε κάθε περίπτωση», πιστεύει ο Κλάους-Γιούργκεν Γκερν από το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW).
(Deutsche Welle)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Μείωση 20% στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης σχεδιάζει η κυβέρνηση


Μείωση 20% του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο Θέρμανσης προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση να το θέσει σε εφαρμογή από τον προσεχή Οκτώβριο. Τούτο θα μεταφραστεί σε μια μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 8 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

Ήδη η τρόικα έχει στη διάθεσή της στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τότε που εφαρμόσθηκε επέδρασε αρνητικά στην κατανάλωση με αποτέλεσμα τη μείωση των κρατικών εσόδων κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά σε άλλες φοροελεφρύνσεις, αυτές θα είναι στοχευμένες και θα ισχύσουν από το 2015.
Στο βασικό κορμό των ελαφρύνσεων αυτών αναμένεται να αναφερθεί ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την πεποίθηση ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν θα διατυπώσουν αντιρρήσεις στις προωθούμενες αλλαγές διότι θα υποκαθιστούν αδικίες και στρεβλώσεις.

ΠΗΓΗ:energypress.gr