Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Νέο πρόγραμμα για 10.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα - Ποιους αφορά

Νέο  πρόγραμμα για 10.000  προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα  - Ποιους αφορά
Εντός των ημερών υπογράφεται η απόφαση για το νέο πρόγραμμα  του ΟΑΕΔ που αφορά στην πρόσληψη 10.000 νέων ανέργων. Αυτή τη φορά, αφορά προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα ενώ τα κίνητρα είναι πολύ ισχυρά.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:
$11.       Το πρόγραμμα θα έχει συνολική διάρκεια 12 μηνών
$12.       Ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις και να λαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος του μισθού από τον ΟΑΕΔ υπό μορφή επιδότησης. Δηλαδή, η εταιρεία θα προσλαμβάνει αλλά ένα μέρος του μισθού θα το πληρώνει ο ΟΑΕΔ
$13.       Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 450 ευρώ τον μήνα δηλαδή η επιχείρηση θα εισπράττει συνολικά 5.400 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που θα προσλαμβάνει
$14.       Συνολικά, θα προσληφθούν 10.000 άτομα. Αυτό ανεβάζει το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος στα 54 εκατομμύρια ευρώ.
$15.       Το πρόγραμμα θα αφορά στις προσλήψεις νέων. Θα τεθεί ηλικιακό κριτήριο έτσι ώστε να επιλεγούν άτομα ηλικίας από 19 έως 24 ετών.
Στόχος του προγράμματος είναι να περιοριστεί η ανεργία των νέων η οποία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις αγγίζοντας το 60%. Η απόφαση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας θα υπογραφεί εντός των ημερών ενώ στην απόφαση θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι του προγράμματος. Αναμένεται να ληφθούν μέτρα ώστε να εμποδιστεί το φαινόμενο η επιχείρηση να προχωρεί σε απολύσεις προκειμένου στη συνέχεια να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους με φθηνότερους και επιδοτούμενους νέους.
Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι μισθοί των νέων έχουν περιοριστεί βάσει της συλλογικής σύμβασης στα 511 ευρώ μεικτά, το κίνητρο για τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ ισχυρό δεδομένου ότι, πρακτικά, θα εξασφαλίζουν δωρεάν εργατικό δυναμικό για έναν ολόκληρο χρόνο.
Εκτός από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα υπάρξει ένα ακόμη επίσης για 10.000 άτομα τα οποία όμως ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Επίσης θα προσφέρει επιδότηση στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν αλλά η διάρκειά του θα περιορίζεται στους τέσσερις αντί για τους 12 μήνες. 

 ΠΗΓΗ:fpress.gr

Την εφάπαξ μείωση των εργοδοτικών εισφορών μελετούν στο οικονομικό επιτελείο

Την εφάπαξ μείωση των εργοδοτικών εισφορών μελετούν στο οικονομικό επιτελείο
Την εφάπαξ ή σταδιακή εφαρμογή του μέτρου μείωσης των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% μελετάει το οικονομικό επιτελείο, ενώ, την ίδια ώρα αναμένει την απάντηση της τρόικας για σειρά προτάσεων που έχει υποβάλει  σχετικά με το πώς θα καλυφθεί το κενό του 1,2 δισ. ευρώ που υπάρχει για το 2014. Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η τρόικα θα αποδεχτεί το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που έχουν προταθεί και θα επανέλθουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όπως αναφέρει πάντως η Καθημερινή, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το ορόσημο της 27ης Ιανουαρίου (ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup) έχει κατά πάσα πιθανότητα χαθεί και η συμφωνία θα επέλθει αργότερα.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις τόσο μόνιμου, όσο και προσωρινού χαρακτήρα. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα μέτρα του 2014, αλλά και στο ύψος του κενού που υπάρχει για το 2015. Η τρόικα το υπολογίζει στα 2 με 3 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά το πολύ στο 1 δισ. ευρώ. Πέραν των δημοσιονομικών κενών, ερώτημα αποτελεί η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Με την τρόικα έχει συμφωνηθεί η μείωση να ισχύσει έως το 2016, αλλά στο υπουργείο μελετούν το ενδεχόμενο της εφάπαξ μείωσής του κατά 3,9%. Και αυτό θα συμβεί εφόσον η τρόικα αποδεχθεί την πρόβλεψη ότι με την εφάπαξ μείωσή του το κόστος του μέτρου είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ, αντί 850 εκατ. ευρώ που εκτιμάται η συνολική επίπτωσή του στην οικονομία από τη σταδιακή εφαρμογή της παρέμβασης.

 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Γερμανία: οι ΑΠΕ είναι πανάκριβες, φορτώστε τις στους πολίτες κι όχι στη βιομηχανία!

http://www.euractiv.com/energy/expensive-renewable-energy-threa-news-532637
Όπως μας λέει η EurActiv, ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομίας & Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) θεωρεί ότι η ακριβή ενέργεια από τις ΑΠΕ απειλεί τη Γερμανική βιομηχανία!  
Germany will risk losing its big industries unless they are sheltered from the cost burden of renewable energy, its economy minister said.
Το Δεκέμβριο η Κομισιόν έφερε ανατριχίλα στη Γερμανική βαριά βιομηχανία, όταν
ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει αν η απαλλαγή απ' τις υψηλές χρεώσεις των ΑΠΕ συνιστά κρατική ενίσχυση. Κι αμέσως ο Γκάμπριελ έσπευσε στις Βρυξέλλες για επαφές: "πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι Γερμανικές ενεργοβόρες βιομηχανίες δεν θα επιβαρύνονται απ΄ τις ταρίφες που προβλέπει ο νόμος EEG για τις ΑΠΕ".

"We must ensure in Germany that energy-intensive industry remains unburdened by the EEG law (Germany's renewable energy law)," Economy Minister Sigmar Gabriel (SPD) told reporters.
Σύμφωνα με το Platts, η Γερμανία είχε το Νοέμβριο περίπου 33GW εγκατεστημένη ισχύ από αιολικά και περίπου 35,5GW από φωτοβολταϊκά. Στις αρχές του 2014 το άθροισμά τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 70GW. Το αποτέλεσμα; Χάρη στις ταρίφες που προβλέπει ο νόμος EEG, (που τον αντέγραψε και η Μπιρμπίλη και προκόψαμε), οι Γερμανοί καταναλωτές πρέπει να πληρώσουν το 2014 κάπου 21,5 δισεκατομύρια ευρώ επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ, 18% περισσότερα απ' το 2013! Κι ακόμα τα αιολικά δίνουν μόλις το 8% της ζήτησης, ενώ τα Φ/Β μόλις το 5% της ζήτησης. Σκεφτείτε δηλαδή να μην έκαναν ρεκόρ παραγωγής από λιγνίτη το 2013 και να δώσουν περισσότερο οι ΑΠΕ, τι "γδάρσιμο" περιμένει τους Γερμανούς. Αυτοί έχουν μπροστά τους και το κλείσιμο των πυρηνικών, που θέλουν να τα αντικαταστήσουν με ΑΠΕ. Να δούμε μέχρι πότε θα αντέχουν να πληρώνουν. Και μπορεί το γδάρσιμο να είναι γενναίο, αλλά πρέπει να είναι ευτυχείς που καταναλώνουν "καθαρή" ενέργεια, έτσι τουλάχιστον μας λέει εμάς η ΡΑΕ! Οι Γερμανοί πολιτικοί πάντως φαίνεται να το έχουν καταλάβει ότι δεν πάει άλλο κι ετοιμάζουν για την άνοιξη αναθεώρηση του νόμου EEG, οπότε οι ΑΠΕτζήδες να ετοιμάζονται με τη σειρά τους για γενναίο κούρεμα.
Αυτό λοιπόν το γδάρσιμο μέχρι στιγμής ΔΕΝ το πληρώνει η βιομηχανία: η μέση ημερήσια τιμή σε ελεύθερη διαπραγμάτευση για ενέργεια βασικού φορτίου (day-ahead, Οver-Τhe-Counter baseload power) το 2013 ήταν μόλις 37,51 ευρώ/MWh, ενώ η μέση ετήσια τιμή (OTC year-ahead baseload power) ήταν μόλις 39,06 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 21% ως προς το 2012. Κι αυτές τις χαμηλές τιμές της βιομηχανίας είναι που ψάχνουν οι Βρυξέλλες: ο Επίτροπος Ανταγωνισμού είναι Ισπανός και τα αισθήματα των Ισπανών για τους Γερμανούς, αυτή την εποχή, δεν διαφέρουν και πολύ απ' τα δικά μας. Είπαμε, η Ευρώπη "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα"!
Αφού λοιπόν "τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει" και η βιομηχανία απολαμβάνει χαμηλές τιμές, τις επιβαρύνσεις απ' τις ταρίφες των ΑΠΕ τις πληρώνει ποιος άλλος; Ο απλός πολίτης! 
Ανάλογο γδάρσιμο βέβαια περιμένει κι εμάς, με τις απίθανες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Κι αυτό έχει πάρει είδηση η ΕΒΙΚΕΝ κι είναι διαρκώς "στα κάγκελα": πολύ απλά, θέλει να απαλλαγεί απ' τις ταρίφες των ΑΠΕ και "να τις κάνει πάσα" στους απλούς καταναλωτές! Η κυβέρνηση λοιπόν ετοιμάζει νέες αυξήσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ, όταν 350.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα! Νέες αυξήσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ, όταν λέει κάψτε ηλεκτρικό κι όχι τζάκια! Τι νομίζουν ότι θα βρουν στις κάλπες την άνοιξη;

 ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΔΕΠΑ- Gazprom: Υπομονή 10 μέρες και στο βάθος διαιτησία


Υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή απόσταση ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου σκέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom την περασμένη Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη όπου και έχουν μεταφερθεί τα κεντρικά γραφεία της ρωσικής εταιρείας.
Οι Χ. Σαχίνης και Σ. Τελπάνοφ, συμφώνησαν να αποστείλει η Gazprom τις τελικές της προτάσεις σε διάστημα 6 έως 10 το πολύ ημερών, προκειμένου το υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazpromexport και υπεύθυνος για την Ελλάδα να διαβουλευτεί με την ανώτατη πυραμίδα της ιεραρχίας του ρωσικού κολοσσού.
Η ελληνική πλευρά πάντως και στην τελευταία αυτή συνάντηση μετέφερε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τιμή που θα αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 380 δολαρίων τα 1000 κυβικά μέτρα, με αναδρομικότητα της συμφωνίας για τη νέα τιμή της τάξης των 12 μηνών.
Στον αντίποδα η ρωσική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι μια πιθανή περαιτέρω μείωση της τιμής εάν δινόταν θα πρέπει να συνοδευτεί με μείωση του χρόνου της αναδρομικότητας.
Ωστόσο στο τελευταίο αυτό ραντεβού έγινε προσπάθεια από ελληνικής πλευράς να καταστεί σαφές ότι οι επιλογές αυτή τη στιγμή είναι δύο: είτε η ρωσική πλευρά κάνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής ή η ΔΕΠΑ θα κάνει χρήση της ρήτρας της υφιστάμενης σύμβασης για παραπομπή σε διεθνή διαιτησία.
Η αίσθηση μάλιστα που επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους είναι ότι τελικά δε θα γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά αιτήματα και επομένως θα οδηγηθούμε στη λύση της διαιτησίας.
Δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά και θα περιμένουμε να δούμε εάν τελικά η Gazprom θα δώσει αυτό που ζητούμε, ελπίζουμε να διαψευστούμε, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του EnergyPress.
Αξίζει να τονιστεί ότι κυβέρνηση και ΔΕΠΑ, εφόσον επιβεβαιωθεί και με την τελευταία επιστολή των Ρώσων το σενάριο της μη συμφωνίας έχουν στο πλευρό τους και τους μεγάλους καταναλωτές. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας, μάλιστα δηλώνουν ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να δώσει τιμή τουλάχιστον 380 δολάρια ανά χίλια κυβικά και αναδρομικότητα ανά έτος σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να οδηγηθούμε σε διαιτησία. Οι ίδιες πηγές υποβαθμίζουν το θέμα των ελάχιστων ποσοτήτων (take or pay). 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ξεκίνησε την κάλυψη ΕΛΠΕ και ΜΟΗ η Wood Company


Την έναρξη κάλυψης των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil γνωστοποίησε η Wood Company.
Συγκεκριμένα, αρχίζει κάλυψη των ΕΛΠΕ με σύσταση "sell" και τιμή στόχο τα 6,7 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για την Motor Oil η κάλυψη ξεκινά με σύσταση "buy" και τιμή στόχο τα 12,3 ευρώ. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Η Microsoft «τελειώνει» τα Windows XP


«Τίτλους τέλους» ρίχνει η Microsoft στα Windows XP, καθώς από τις 8 Απριλίου παύει η υποστήριξη της εταιρείας προς το λειτουργικό σύστημα που έχει συμπληρώσει πάνω από μια δεκαετία ζωής.

Η Microsoft από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα σταματήσει την τεχνική υποστήριξη προς το λειτουργικό, καθώς και την παροχή ενημερώσεων ασφαλείας.

Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στις 8 Απριλίου θα τελείωσε και η υποστήριξη του δωρεάν προγράμματος προστασίας Microsoft Security Essentials. Οι χρήστες των Windows XP δεν θα μπορούν πλέον να κατεβάσουν το πρόγραμμα από τα επίσημα sites της εταιρείας, ενώ όσοι το έχουν ήδη εγκατεστημένο, θα σταματήσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις

Έτσι, τα συστήματα με Windows XP θα είναι διπλά εκτεθειμένα σε κάθε είδους απειλή.

Φυσικά, όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, όμως και πάλι τίθεται θέμα ασφάλειας του συστήματος μιας και αυτό δεν θα υποστηρίζεται.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, περίπου το 20% με 30% των χρηστών που περιηγούνται στο διαδίκτυο εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Windows XP, με το 50% εξ αυτών να βρίσκεται στην Κίνα.

Η ίδια η Microsoft μάλιστα, στην επίσημη ενημέρωση που εξέδωσε, δηλώνει ότι όσοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα XP είναι πιθανό να βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους ασφαλείας και ιούς.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr