Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Πόσες εκπομπές CO2 είχε το 2015 η Γερμανία;


Όπως λέει στο τελευταίο του δελτίο (13/1/2016) το Ινστιτούτο Fraunhofer, το αρμόδιο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη Γερμανία, το 2015 36,8TWh από ηλιακή (Φ/Β) παραγωγή τροφοδοτήθηκαν στο δίκτυο, σημειώνοντας αύξηση κατά 2TWh (4,8%) ως προς το 2014. Στο τέλος του 2015 η Γερμανία είχε εγκατεστημένα 39,6GW Φ/Β, καθώς στο σύνολο του έτους εγκαταστάθηκαν "μόνο" 1,4GW, μακριά απ' τον κυβερνητικό στόχο για 2,5GW.

Το 2015 επίσης σημειώθηκε μεγάλη αύξηση 50% στην ηλεκτροπαραγωγή των αιολικών ως προς το 2014, καθώς 84,6 TWh παρήχθησαν στο σύνολο του έτους, 29TWh περισσότερες απ' το 2014. Η εγκατεστημένη ισχύς των χερσαίων αιολικών αυξήθηκε από 37,34 σε 40,99GW και των υπεράκτιων από 0,99 σε 2,79GW. Αθροιστικά τα αιολικά και τα Φ/Β παρήγαγαν 122TWh, αρκετές για να τα φέρουν μαζί στη 2η θέση της ηλεκτροπαραγωγής, όπου κανονικά είναι τα λιθανθρακικά, με 103,9TWh. Ποια ήταν η πρώτη πηγή ηλεκτροπαραγωγής το 2015 στη Γερμανία; Μα, φυσικά, για ακόμα μια χρονιά πρώτος ήταν ο λιγνίτης, ο δικός τους μαύρος χρυσός! Η καθαρή παραγωγή από λιγνίτη έφθασε τις..

Γεωπολιτική στους πάγους

Αποτέλεσμα εικόνας για Γεωπολιτική στους πάγους
Το ενεργειακό παιχνίδι φουντώνει στην περιοχή της Αρκτικής. Σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις το 20% με 25% των γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του κόσμου (δηλαδή πάνω από 10 δισ. τόνους ισοδύναμου καυσίμου), βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό.
Γεωπολιτική στους πάγους - Στον πλούτο της Αρκτικής στοχεύουν τα κράτη
Πέντε χώρες -η Ρωσία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες - τώρα επιδιώκουν να επεκτείνουν την υφαλοκρηπίδα τους στην Αρκτική. Η Δανία ήταν η πρώτη που υπέβαλλε αίτηση προς την Επιτροπή του ΟΗΕ, διεκδικώντας 900.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Αρκτικής.

Αλλά και ο Καναδάς ετοιμάζει την δική του τεκμηρίωση για την διεκδίκηση ενώ η Ρωσία εφαρμογή της.Η Ρωσία απο την πλευρά της έχει υποβάλει στοιχεία σε μια επιτροπή του ΟΗΕ σύμφωνα με τα οποία τα σύνορα της χώρας με το Αρκτική θα μπορούσε να επεκταθουν κατά 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.Κύριος αντίπαλος της Ρωσίας στην οριοθέτηση στην Αρκτική είναι η Δανία, η οποία θέλει να αποδείξει ότι το σύνολο της διεκδίκησης απο την Ρωσία είναι μέρος της υφαλοκρηπίδας της.

Λόγω της υποχώρησης των..

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ («ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ»)

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑφο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ…

στο φως της δημοσιότητας ένα ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ, το οποίο κυριολεκτικά αποτελεί «πυρηνική ΒΟΜΒΑ» για την χώρα μας και αναδεικνύει τις συνέπειες που αυτή βιώνει από την προσφυγική κρίση. Μπορεί την Παρασκευή .

Δίδυμοι κομήτες θα περάσουν πολύ κοντά από την Γη


Η διέλευση του κομήτη P/2016 BA14 θα είναι η τρίτη πλησιέστερη που έχει κάνει ποτέ κομήτης από τη Γη, τουλάχιστον στην καταγεγραμμένη ιστορία...

Δύο μικροί κομήτες που μοιάζουν με δίδυμους, θα περάσουν σχετικά κοντά από τη Γη ο ένας μετά τον άλλο, ο πρώτος τη Δευτέρα και ο δεύτερος την Τρίτη. Θα πρόκειται για ένα από τα πλησιέστερα περάσματα στην ιστορία, κάτι που δεν θα επαναληφθεί για τουλάχιστον τα επόμενα 150 χρόνια.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) καθησύχασε ότι..

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2016 ΙΝΕ ΓΣΕΕ – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Etisia Ekthesi 2016 INE GSEE
Στο επίκεντρο της Έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του 2016 βρίσκεται η αξιολόγηση της πορείας προσαρμογής της οικονομίας και του κοινωνικού κόστους που προκαλεί η συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας. 

Επιπλέον, η εξέταση διαρθρωτικών χαρακτηριστικών του συστήματος παραγωγής και η δυνατότητα αναδόμησης του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης στην περίοδο της κρίσης. Σκοπός της Έκθεσης είναι να αναδείξει τη σημασία άσκησης οικονομικής πολιτικής η οποία θα χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακό πραγματισμό. 

Επίσης, να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο ιδέες και προτάσεις για την παραγωγική αναδόμηση της οικονομίας και τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζει τη δημοσιονομική, τη μακροοικονομική και τη χρηματοπιστωτική συνοχή της οικονομίας και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας.

Για το πλήρες κείμενο της περίληψης της Έκθεσης πατήστε  εδώ

Για την παρουσίαση του Γ. Αργείτη, Επ. Δ/ντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ πατήστε  εδώ


ΠΗΓΗ:inegsee.gr

Οι δήμαρχοι των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ζητούν αυστηρότερα μέτρα για τους κινητήρες ντίζελ


Οι δήμαρχοι 20 μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, προειδοποιούν ότι τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αυτοκίνητα ντίζελ απειλούν τους πολίτες τους, και καλούν για σκληρότερη πανευρωπαϊκή δράση για τη ρύθμιση των επιβλαβών εκπομπών.

Σε δημόσια επιστολή τους, οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες που διέπουν τις εκπομπές των αυτοκινήτων προσφέρουν ουσιαστικά μια «άδεια ρύπανσης» σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Τον περασμένο μήνα τη Ευρωβουλή καταψήφισε ένα σχέδιο για την ..