Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Έκθεση της ΕΕ: Πρωταθλήτρια στην μακροχρόνια ανεργία η Ελλάδα!


Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική ανάκαμψη που άρχισε στην ΕΕ την άνοιξη του 2013 παραμένει υποτονική, και οι πρόσφατες προβλέψεις για το ΑΕΠ της ΕΕ έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Ωστόσο, παρά την αστάθεια της μακροοικονομικής κατάστασης, η έκθεση διαπιστώνει ότι η απασχόληση παρουσίασε μικρή αλλά σταθερή αύξηση στην ΕΕ από τα μέσα του 2013 και μετά.

Η απασχόληση αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, ακόμα και σ' εκείνα που παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης το τρίτο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το προηγούμενο, καταγράφηκε στην Ελλάδα (+ 1,7%) και στην Πορτογαλία (+ 1,4%).

Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι η επιστροφή στα "προ κρίσης επίπεδα ανεργίας" συντελείται με βραδύτερους από το προσδοκώμενο ρυθμούς.

«Παρά το γεγονός ότι η απασχόληση κινείται πλέον θετικά, η αύξησή της παραμένει υπερβολικά μικρή και υπερβολικά βραδεία. Ιδίως η μακροχρόνια ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί καίρια πρόκληση για την ΕΕ. Με την επενδυτική επίθεση ύψους 315 δισ. ευρώ που εξαπολύουμε, φιλοδοξούμε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας», δήλωσε η επίτροπος, αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Μάριαν Τίσεν.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι το ποσοστό απασχόλησης παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 2008 στα δύο τρίτα των κρατών-μελών. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης από το 2008 ως το δεύτερο τρίμηνο του 2014, καταγράφηκε στην Ελλάδα (13,7 ποσοστιαίες μονάδες), στην Κύπρο (9,2) και στην Ισπανία (9,2). Το ίδιο διάστημα, η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σημειώθηκε στη Γερμανία και στην Ουγγαρία (3,3 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Μάλτα (6,2).

Εξάλλου, η έκθεση υπογραμμίζει το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και τις περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους (15-24 ετών) και τους ενηλίκους νεαρής ηλικίας (25-39 ετών). Το δεύτερο τρίμηνο του 2014, συνολικά 12,4 εκατομμύρια άτομα (το 5,1% του εργατικού δυναμικού) ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα έτος, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνεργοι για περισσότερο από δύο έτη.

Η Ελλάδα και η Κύπρος καταγράφουν ιστορικά υψηλά επίπεδα μακροχρόνιας ανεργίας, τονίζει η έκθεση, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται στις δύο χώρες, αλλά και στην Ιταλία. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην ΕΕ σε ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς το 74,4% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Σε ό,τι αφορά το εισόδημα των νοικοκυριών, η έκθεση διαπιστώνει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2014 αυξήθηκε με πολύ αργούς ρυθμούς στα περισσότερα κράτη-μέλη, όχι όμως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, όπου το εισόδημα των νοικοκυριών συνεχίζει να μειώνεται. «Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, η οποία παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, φαίνεται ότι ανακόπηκε τους τελευταίους μήνες», υπογραμμίζει η έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της εργασίας, προκύπτει ότι έως το 2012 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), σε λιγότερα από τα μισά κράτη-μέλη η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας μειώθηκε, ενώ μόνο σε λίγες χώρες συνοδεύτηκε από αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της κατανάλωσης. «Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μπορεί να συμβάλει θετικά στους στόχους σχετικά με τον προϋπολογισμό και την απασχόληση, καθώς και στην επίτευξη των κοινωνικών στόχων», επισημαίνει η Επιτροπή.

Τέλος, η έκθεση διαπιστώνει ότι η απασχόληση έχει βελτιωθεί στους περισσότερους τομείς, ιδιαίτερα όμως στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών. Όπως επισημαίνεται, ο τομέας της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών χαρακτηρίζεται από εργατικό δυναμικό με καλύτερες δεξιότητες απ' ό,τι στην υπόλοιπη οικονομία, αλλά και από υψηλότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, σκληρότερες συνθήκες εργασίας και υψηλό ποσοστό εργασίας μερικής απασχόλησης, η οποία θα μπορούσε να δυσχεράνει την προσέλκυση νέων εργαζομένων στον τομέα.

Παρ' όλα αυτά, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού του και λόγω της αυξημένης ζήτησης που δημιουργούν οι νέες ανάγκες που προκύπτουν από τις δημογραφικές μεταβολές. Ωστόσο, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, λόγω της οικονομικής κρίσης, οδήγησαν σε σημαντικές περικοπές στον τομέα των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

Δώσε φόβο, μάστορα!..


    Είναι τόσο χοντροκομμένη, τόσο γκροτέσκα η τρομολαγνική-τρομοκρατική προπαγάνδα τους,
     ..που προκαλεί, αυτό που πάντα η υπερβολή προκαλεί: το γέλιο!
      Και στην χειρότερη περίπτωση προκαλεί την αδιαφορία, ή ακόμη και την αντίδραση.

     Γι αυτό, εκφοβίστε μας κι άλλο! Αντέχουμε. Μπορεί να την βρίσκουμε κιόλας! Πεισμώνουμε καλύτερα.

     Όμως αν θέλατε να μας τρομάξετε στ' αλήθεια, να μας κοπούν τα ήπατα και κάθε διάθεση γέλιου,
     ..θα έπρεπε να κάνετε έναν απολογισμό της διακυβέρνησής σας, τα πεπραγμένα σας τέλος πάντων,
     ..για να δούμε ποιό είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών, ΑΠΟ ΤΊ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ. Θα έπρεπε να μας πείτε:

     Πόσο ήταν το δημόσιο χρέος όταν αναλάβατε και πόσο είναι σήμερα;
     Πόσο ήταν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και πόσο έχει πέσει σήμερα;
     Πόσοι ήταν οι μισθοί και οι συντάξεις και πόσο είναι σήμερα;
     Ποιά ήταν η δύναμη και η αντοχή των ασφαλιστικών ταμείων και πόση είναι σήμερα;
     Πόσες επιχειρήσεις κλείσανε από τότε που κυβερνάτε;
     Πόσοι ήταν οι άνεργοι τότε και πόσοι είναι σήμερα;
     Πόσοι είχαν αυτοκτονήσει μέχρι τότε και πόσοι μέχρι σήμερα;
     Πόσες ήταν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία και πόσες είναι σήμερα;
     Κι ακόμα:
    Έχουν πέσει καθόλου από τότε οι βουλευτικές αποζημιώσεις, τα επιδόματα και τα κάθε είδους προνόμια;
      Μειώθηκαν καθόλου τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, του Μεγάρου Μαξίμου, της Βουλής;
     Πόσα ήταν τελικά τα εκατομμύρια δανεικών ευρώ του Μεγάρου Μουσικής που μετακυλήθηκαν στις πλάτες των πολιτών;
     Πόσα εκατομμύρια ευρώ δανεικά χορήγησαν οι συστημικές τράπεζες στις προβληματικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ,  και πόσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπας και επιβιώσουν;
     Γιατί διορίζατε πάντα ως Υπουργούς των Οικονομικών, τσιράκια και εγκάθετους του τραπεζικού συστήματος;
     Γιατί κυβερνήσατε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου;
     Πόσες χιλιάδες άσχετες πλην αντιλαϊκές ή ''φωτογραφικές''  τροπολογίες περάσατε ''νύχτα'' σε άσχετα νομοσχέδια;
     Πόσες φορές δεν πειθαρχήσατε σε δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν ομάδες εργαζομένων, ή κλάδους ολόκληρους;
     Πόσες φορές καταπατήσατε το Σύνταγμα και αλλοιώσατε πρακτικά και ουσιαστικά την μορφή του Πολιτεύματος;
     Και εν τέλει: ΤΊ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΞΑΝΑΕΚΛΕΓΟΣΑΣΤΑΝ;
   
     Αυτή είναι πραγματική τρομοκράτηση,
     ..και όχι η γιαλαντζί που εσείς κάνετε από τα εργολαβικά και άλλα κανάλια!
     Ούτε να μας τρομοκρατήσετε σωστά δεν ξέρετε!
     Παντελώς άχρηστοι.
     Και θέλετε και να σας ψηφίσουμε!.



ΠΗΓΗ:mandatoforos.blogspot.gr

ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΠΙΣΤΑ


Γαλλία: Το επόμενο τεύχος του περιοδικού Charlie Hebdο θα κυκλοφορήσει κανονικά (upd)

Μια εικόνα χίλιες λέξεις... Από την εφημερίδα The  Independent.
Μάθημα στους εξτρεμιστές ότι ο θάνατος και ο φόβος δεν μπορεί να νικήσoυν τη σάτιρα και τη δημιουργία δίνουν οι επιζώντες δημοσιογράφοι του περιοδικού Charlie Hebdο, καθώς ανακοινώθηκε ότι το νέο τεύχος του περιοδικού θα κυκλοφορήσει κανονικά την επόμενη εβδομάδα. 

"Θα συνεχίσουμε, είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε την επόμενη εβδομάδα... δεν ξέρουμε ακόμη σε ποια μορφή. Είμαστε όλοι σύμφωνοι", δήλωσε ο Πατρίκ Πεγιού , χρονογράφος της εφημερίδας, μια μόλις ημέρα μετά το μακελειό στα γραφεία του περιοδικού. Ο Πεγιού δήλωσε ότι η συντακτική ομάδα θα συνέλθει πολύ σύντομα. 

"Είναι πολύ δύσκολο, έχουμε όλοι τον πόνο μας, τους φόβους μας, αλλά θα το κάνουμε παρά ταύτα, διότι δεν πρέπει να νικήσει η μαλ...Ο Σαρμπ έλεγε πάντα ότι η εφημερίδα πρέπει να βγαίνει πάση θυσία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεγιού.

Η εφημερίδα Liberation, η οποία είχε προσωρινά φιλοξενήσει την συντακτική ομάδα του Charlie Hebdo μετά τον εμπρησμό των γραφείων του το 2011 σε αντίποινα για τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ, προσέφερε ήδη από την Τετάρτη τη φιλοξενία και τη βοήθειά της καλώντας όλον τον γαλλικό Τύπο να συνδράμει με κάθε τρόπο τη σατιρική εφημερίδα, η οποία απειλείται και με χρεοκοπία. Πριν από την επίθεση πουλούσε 30.000 αντίτυπα και είχε απευθύνει έκκληση για οικονομική βοήθεια για να μην εξαφανισθεί.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών του Charlie Hebdo στις 12.00 τοπική ώρα σήμερα, ημέρα εθνικού πένθους.

Οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν πένθιμα, καθώς τα σχολεία, οι χώροι εργασίας, τα μέσα μεταφοράς διέκοψαν για ένα λεπτό τη λειτουργία τους σε ολόκληρη τη Γαλλία.


ΠΗΓΗ:skai.gr

Στην Ελλάδα ποντάρει η LNG Capital


Η LNG Capital, ένα hedge fund με έδρα το Λονδίνο που εστιάζει σε πιστωτικές αγορές στη δυτική Ευρώπη, υποστηρίζει ότι οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπερβολικές και έχει κλείσει κάποιες θέσεις ποντάροντας ότι το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει. 

Σύμφωνα με το τα όσα δήλωσε στο Bloomberg ο Επικεφαλής Επενδύσεων του hedge fund Louis Gargour, που επιβλέπει περισσότερα από 100 εκατ. δολ. σε πάγια, η LNG άρχισε αυτή την εβδομάδα την επαναγορά 10ετούς κρατικού χρέους καθώς επίσης και εταιρικών ομολόγων του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ. 

«Δεν μοιάζει ότι μία νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει μία έξοδο από το ευρώ όπως θεωρεί ο κόσμος» δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Gargour. «Ο καιρός για να είσαι πωλητής ελληνικών τίτλων (short), έχει πιθανώς τελειώσει και ο καιρός να είσαι long μπορεί να ξεκινάει σε λίγο. Δεν περιμένω τα ομόλογα να πέσουν πολύ χαμηλότερα από εδώ». 

Οι άσχημες ειδήσεις έχουν ήδη αποτιμηθεί και μπορεί να υπάρχουν ενόψει κάποιες καλές ειδήσεις» δήλωσε ο Gargour. «Εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα πιθανόν θα είναι πιο ήπιο από ότι αναμένεται».


ΠΗΓΗ.capital.gr

ING: Αφού προέβλεψε την πτώση του ευρώ στο $1,18 "βλέπει" το $1

ING: Αφού προέβλεψε την πτώση του ευρώ στο $1,18 "βλέπει" το $1
Η εταιρεία με τις πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία του ευρωδολαρίου εξελίχθηκε η ING το 2014, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg.

Η ολλανδική τράπεζα είχε διατηρήσει πιο συντηρητική στάση απέναντι στο ευρώ έναντι του μέσου όρου, εκτιμώντας ότι το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει έως και στο 1,1792 έναντι του δολαρίου από τα  υψηλά του προηγούμενου έτους στο 1,3993.

Τώρα η ING προβλέπει περαιτέρω πτώση στο 1 δολάριο στα τέλη του 2016, επίπεδο που έχει να φτάσει από το 2002, έναντι του μέσου όρου περίπου 30 οικονομολόγων που προβλέπουν πτώση στο 1,15.

Η τράπεζα εκτιμά ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την ΕΚΤ θα δώσουν ώθηση στην Ευρωζώνη θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο ευρώ απ' ότι προβλέπουν οι υπόλοιποι αναλυτές. Λίγοι επενδυτές θα θέλουν το ευρώ καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα διευρύνουν την αγορά κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα όσο η Fed θα κάνει το δολάριο πιο ελκυστικό μετά και την αύξηση των επιτοκίων.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Τιμές 2008 για πετρέλαιο-βενζίνη, πάνω οι πωλήσεις κατά 15%


Σε τιμές προ κρίσης βρίσκουν πλέον το πετρέλαιο οι περίπου 600.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.
Χωρίς να συνυπολογίζεται η νέα χθεσινή βουτιά του πετρελαίου, όπου και το μπρέντ «έσπασε» το φράγμα των 50 δολαρίων, οι τιμές στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται στα 88-90 λεπτά για το θέρμανσης, ενώ με το επίδομα πέφτουν στα 52-54 λεπτά.
Τόση ήταν η τιμή του θέρμανσης στα τέλη 2008-αρχές 2009, πριν την έναρξη της κρίσης, και πριν αρχίσουν οι απανωτές αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Όποιος μάλιστα δοκιμάσει να ψάξει λίγο περισσότερο το πρατήριο απ’ όπου θα προμηθευτεί πετρέλαιο, θα διαπιστώσει ότι μπορεί να βρει και υπερβολικά χαμηλές τιμές ακόμη και κάτω από 83 λεπτά.
Στην πράξη, αν ο αγοραστής είναι δικαιούχος επιδόματος, μπορεί αυτή τη στιγμή να γεμίσει τη δεξαμενή του με τα μισά χρήματα από πέρυσι, περίπου 550 ευρώ, όταν πέρυσι χρειαζόταν 900 ευρώ.
Σαν αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών και της παγωνιάς οι παραγγελίες για πετρέλαιο «ζεσταίνονται» και οι πωλήσεις καταγράφουν αύξηση τουλάχιστον 15% από πέρυσι. Τα νέα πάντως για τους καταναλωτές είναι καλά. Ενδείξεις ότι η βουτιά φτάνει στο τέλος της δεν υπάρχουν, όλοι μιλούν για «ελεύθερη πτώση», ενώ η Bank of America προέβλεψε σε χθεσινή της έκθεση ότι το μπρέντ θα φτάσει στα 40 δολάρια και η ποικιλία West Texas κάτω από τα 35 δολάρια.
Όσο για τις τιμές της αμόλυβδης έχουν και αυτές επιστρέψει εκεί που ήταν το 2008, δηλαδή κυμαίνονται στα 1,35-1,36 ευρώ, με τις φθηνότερες να πέφτουν ακόμη και κάτω από 1,30 ευρώ. Μπορεί επομένως να αναλογιστεί κανείς πόσο χαμηλότερες θα ήταν οι τιμές αν μειωνόταν και ο ΕΦΚ, ο υψηλότερος σήμερα στην Ευρώπη.
Μείωση αναμένεται να δουν τα νοικοκυριά από το Φεβρουάριο-Μάρτιο και στα τιμολόγια φυσικού αερίου, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι Εταιρείες Παροχής Αερίου θα καθορίσουν τις νέες μειωμένες τιμές τους. Το υπ. ΠΕΚΑ έχει προαναγγείλει μείωση 5% στην τιμή του αερίου τον Ιανουάριο και συνολικά 14% ως το Μάρτιο.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ένα νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 80 τ.μ. σε μια μικρή πολυκατοικία (ισχύς λέβητα 140.000 kcal/h) και που σήμερα για 450 κυβικά κατανάλωση τον χειμώνα θα πλήρωνε φέτος για όλη τη σεζόν 360 ευρώ, από του χρόνου θα δει το κόστος του να μειώνεται κάτω από τα 300 ευρώ. Αν το ίδιο διαμέρισμα βρίσκεται σε μεγαλύτερη πολυκατοικία (με ισχύ λέβητα 200.000 kcal/h) και με ετήσια κατανάλωση 670 κυβικά μέτρα πληρώνει 530 ευρώ, του χρόνου θα καταβάλλει  περίπου 420 ευρώ.
Κρατούν οι τιμές στα καυσόξυλα
Αυτές που περιέργως «κρατούν» είναι οι τιμές στα καυσόξυλα. Παρ’ ότι λογικά θα έπρεπε να υποχωρήσουν ώστε να ανταγωνιστούν το φθηνό πετρέλαιο, διατηρούνται στα επίπεδα που ήταν μέχρι και πριν από μερικούς μήνες. Έτσι, στην Αττική ένα κυβικό δρυ ή οξιάς κοστίζει μεταξύ 80 και 110 ευρώ. Η αιτιολογία όσων διαθέτουν καυσόξυλα είναι η «υψηλή ζήτηση της εποχής, και ότι οι προμηθευτές δεν έχουν ρίξει τις τιμές σε σχέση με το Σεπτέμβριο, άρα και εκείνοι τις έχουν κρατήσει υψηλά».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ

     

Τι αλλάζει στις online αγορές - Δείτε τους νέους κανόνες από το ΚΕΠΚΑ

Τι αλλάζει στις online αγορές - Δείτε τους νέους κανόνες από το ΚΕΠΚΑ
Νέους κανόνες, οι οποίοι βελτιώνουν την προστασία των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές τους, εισάγοντας -μεταξύ άλλων- προβλέψεις για επιστροφή αγαθών εντός 14ημέρου, αλλά και για απαγόρευση αδικαιολόγητων πρόσθετων χρεώσεων, έχει θεσμοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Αναλυτικότερα, με βάση σχετικό οδηγό, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΠΚΑ, οι νέοι κανόνες, σε ισχύ από τον Ιούνιο, προβλέπουν -μεταξύ άλλων- τα εξής:
1. Επιβεβαίωση αγοράς, παράδοσης και πρόσθετων εξόδων
Όταν κάποιος κάνει αγορές μέσω Διαδικτύου, πρέπει να λαμβάνει επιβεβαίωση της συναλλαγής χωρίς καθυστέρηση, είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία είτε μέσω μηνύματος. Οποιουδήποτε είδους και αν είναι η επιβεβαίωση της αγοράς, ο καταναλωτής πρέπει να την αποθηκεύει/εκτυπώνει.
Κάποια πρόσθετα έξοδα, λόγω πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας για παράδειγμα, επιτρέπονται. Ωστόσο, η χρέωση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από το κόστος, που επιβαρύνεται ο έμπορος, προκειμένου να επεξεργαστεί την πληρωμή. Πρέπει πάντα να δίνεται στον καταναλωτή η ευκαιρία να συμφωνεί για την καταβολή οποιωνδήποτε πρόσθετων "κρυμμένων" εξόδων, π.χ. για ταξιδιωτική ασφάλιση, όταν κλείνει μια πτήση. Είναι παράνομο να κλειστεί μια συμφωνία, βασισμένη σε προεπιλεγμένα "κουτάκια", στη διάρκεια της διαδικασίας αγοράς.
2. Επιστρέφοντας ανεπιθύμητα αγαθά
Στην Ε.Ε., για τα συμβόλαια που υπογράφονται μετά τις 13 Ιουνίου του 2014, οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να ακυρώσουν την αγορά εντός 14 ημερών από την ημέρα, που παραλαμβάνουν τα εμπορεύματα. Εάν αυτή η περίοδος λήγει σε μη εργάσιμη μέρα, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την επόμενη εργάσιμη. Μπορούν να ακυρώσουν την αγορά τους για οποιονδήποτε λόγο μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο.
Πώς ακυρώνεται η αγορά; Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ είτε παρέχοντας γραπτή δήλωση -μαζί με τα αγαθά- που θα επιστραφεί στο ταχυδρομείο είτε αποστέλλοντας φαξ ή email, που ενημερώνει τον έμπορο για την απόφαση επιστροφής.
Οι καταναλωτές πρέπει πάντως να έχουν υπόψη τους ότι αν αγοράζουν εμπορεύματα από ιδιώτη και όχι από εταιρεία, η συναλλαγή δεν καλύπτεται από την ίδια νομοθεσία και η 14ήμερη περίοδος υπαναχώρησης δεν ισχύει.
Επιστροφή χρημάτων
Οι επιστροφές χρημάτων πρέπει να γίνονται μέσα σε 14 ημέρες από τη λήψη της ειδοποίησης για την υπαναχώρηση. Ένας έμπορος μπορεί να αναβάλλει την επιστροφή των χρημάτων, εάν δεν έχει παραλάβει είτε τα επιστρεφόμενα εμπορεύματα είτε την απόδειξη ότι έχουν σταλεί. Οι επιστροφές χρημάτων πρέπει να περιλαμβάνουν τυχόν έξοδα αποστολής, που έχουν καταβληθεί την ώρα της αγοράς. Συνήθως ο καταναλωτής καλύπτει τα έξοδα επιστροφής των εμπορευμάτων στον έμπορο. Δεν επιτρέπεται ο καταναλωτές να χρησιμοποιήσει τα εμπορεύματα πριν αποφασίσει να υπαναχωρήσει από την αγορά τους.
3. Προστασία προσωπικών στοιχείων
Η κοινοτική νομοθεσία προστατεύει τα προσωπικά στοιχεία στη διάρκεια διαδικτυακών αγορών. Πώς γίνεται αυτό; Ο καταναλωτής πρέπει να προειδοποιείται, να ενημερώνεται και να δίνει τη συγκατάθεσή του, εάν μια ιστοσελίδα επιθυμεί να αποθηκεύσει πληροφορίες από τον υπολογιστή του ή να ανιχνεύσει την διαδικτυακή του δραστηριότητα.
Πρέπει, επίσης, να ειδοποιηθεί εάν τα προσωπικά δεδομένα που τυχόν έχει δηλώσει χαθούν ή κλαπούν και είναι πιθανό να παραβιαστεί το απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής. Πρέπει να ενημερωθεί, αν κάποιο πρόσωπο ή οργανισμός κρατά προσωπικά δεδομένα στα αρχεία του.
4. Αγορές ψηφιακού περιεχομένου
Εάν ο καταναλωτής κατεβάζει ή μεταδίδει με διαρκή ροή κάποιο περιεχόμενο, εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες. Πριν κάνει μια αγορά, πρέπει να ενημερώνεται για το αν και πώς λειτουργεί το περιεχόμενο αυτό, στο δικό του λειτουργικό/λογισμικό (διαλειτουργικότητα) και τι λειτουργίες εκτελεί, αν ισχύουν γεωγραφικοί περιορισμοί και αν επιτρέπονται τα ιδιωτικά αντίγραφα.
Το δικαίωμα της υπαναχώρησης ισχύει, αλλά αν ο καταναλωτής ξεκινήσει να "κατεβάζει" ή να μεταδίδει δεδομένα με διαρκή ροή, δεν έχει πλέον το δικαίωμα της υπαναχώρησης από την αγορά, εφόσον ο έμπορος έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του.


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Η πτώση πετρελαίου «ισοπεδώνει» τις ενεργειακές εταιρείες

Η πτώση πετρελαίου «ισοπεδώνει» τις ενεργειακές εταιρείες
Η ελεύθερη πτώση του «μαύρου χρυσού», με το αμερικανικό αργό να χάνει και το επίπεδο των 50 δολαρίων, οδηγεί σε ανάλογη πορεία και τις μετοχές ενεργειακών ομίλων, δημιουργώντας τεράστιες ζημίες.

Σύμφωνα με το CNNmoney.com, οι 10 μεγαλύτερες αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες – στις οποίες περιλαμβάνονται ExxonMobil, Chevron και ConocoPhillips - είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να υποχωρεί κατά 200 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές τους ακολούθησαν ισχυρά πτωτική πορεία.

Πάντως οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι μετοχές ενεργειακών ομίλων εξακολουθούν να αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για τους επενδυτές, προσθέτοντας ότι η πτώση στις αποτιμήσεις έχει μετατρέψει σε αγοραστικές ευκαιρίες αρκετές μετοχές ενεργειακών εταιρειών


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πως αλλάζουν οι ισορροπίες με το αργό στα 40-50 δολάρια


Η μεγαλύτερη πτώση των του πετρελαίου από το 2008 προκαλεί μεγάλες αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών και των βιομηχανικών ανεπτυγμένων οικονομιών, όπως επισημαίνει το Bloomberg σε άρθρο του.
«Η τιμή του πετρελαίου είναι το μεγάλο συμβάν του 2015» δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών στο Harvard, Kenneth Rogoff. «Eίναι ένα σοκ που συμβαίνει μια φορά κάθε εικοσιπέντε χρόνια και θα έχει τεράστιες επιπτώσεις» προειδοποίησε ο ίδιος.
Η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, η αποδυνάμωση της ζήτησης στην Ευρώπη και στην Ασία και το ισχυρότερο δολάριο σπρώχνουν την τιμή του αργού σε χαμηλό πεντέμισι ετών. Σύμφωνα με τον Rob Haworth, investment strategist στην U.S. Bank Wealth Management, μια πτώση κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει στα 39 δολάρια το βαρέλι, τότε μπορούμε να το δούμε να πέφτει ως και τα 30 δολάρια, υποστήριξε ο Walter Zimmerman, επικεφαλής τεχνικός αναλυτής της United-ICAP με έδρα το Νιού Τζέρσεϊ.
«Το που θα σταματήσει η βουτιά θα βασιστεί σε συναισθηματικές αποφάσεις. Οπότε δεν θα έχει να κάνει με στοιχεία για την προσφορά και ζήτηση» τόνισε ο ίδιος.
Με βάση ανάλυση της Oxford Economics, αν το πετρέλαιο πέσει κάτω από το φράγμα των 40 δολαρίων, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι Φιλιππίνες. Ο θετικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5% τα επόμενα δύο χρόνια.
Μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομικών, το Χονγκ Κονγκ θα είναι ο μεγαλύτερος νικητής, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο αρνητικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ της Ρωσίας θα είναι πάνω από 3,5% τα δύο επόμενα χρόνια.


ΠΗΓΗ:energypress.gr