Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ Πήραν 29 εκ. ευρώ για να πουλήσουν ΟΠΑΠ & ΔΕΣΦΑ!


Πόσο στοιχίζουν οι πληρωμές συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή των ανθρώπων της τρόικα, για να ξεπουλήσουν τα "φιλέτα" του ελληνικού δημοσίου; 29 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού του ΤΑΙΠΕΔ ανέβηκαν στην τελευταία χρήση (Ιούλιος 2012 - Ιούνιος 2013) σε 2.249.269 ευρώ το μήνα από 1.326.978 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Το Ταμείο κατέβαλλε επίσης 351,5 χιλιάδες ευρώ ως αμοιβές διοικητικού συμβουλίου για την περίοδο από 1/7/2012 έως 30/6/2013.

Και όλα αυτά για να πουλήσουν τον ΟΠΑΠ και την ΔΕΣΦΑ στους τουρκόφωνους Αζέρους!

Και για να (ξε)πουλήσουν τα φιλέτα του "δημοσίου που τα ήθελαν οι πάντες πληρώθηκαν κι από πάνω με 29 εκατ. ευρώ!

Την ώρα που 5.000 Έλληνες έχουν αυτοκτονήσει εξ αιτίας της τρόικα, "πίνουν το αίμα" των πολιτών και τους στερούν 29 εκατ. ευρώ για να αρπάξουν τα ασημικά του κράτους.

Αν αυτό δεν λέγεται "υποτελής χώρα" τότε τι είναι;

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

''ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΟΪΜΠΛΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ'' ΑfD: ''Η Ελλάδα δεν είναι σε καλό δρόμο''


Συνειδητά παραπλανούν τους πολίτες η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν δηλώνουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στο Αμβούργο Γιερν Κρούζε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη.

«Η Άγγελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζουν προφανώς σε έναν άλλο κόσμο — αλλιώς δεν εξηγείται ότι και οι δύο αναγνωρίζουν στην Ελλάδα ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.  

Οι αριθμοί λένε ξεκάθαρα κάτι άλλο», δήλωσε ο κ. Κρούζε και παρέθεσε τα εξής στοιχεία: «Το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε σε σχέση με το περασμένο έτος κατά 18 δισεκατομμύρια ευρώ, σε συνολικά περισσότερα από 321 δισεκατομμύρια και αποτελεί τώρα πάλι το 169% του ΑΕΠ της — άρα είναι περίπου όσο και πριν από την τελευταία απομείωση χρέους. Το ίδιο το ΑΕΠ πέφτει εδώ και 20 τρίμηνα: στο β´ τρίμηνο του 2013 υποχώρησε κατά 4,6%. Ομοίως, υποχωρεί περαιτέρω και ο τζίρος του λιανικού εμπορίου.  

Τον Αύγουστο αυτού του χρόνου μειώθηκε κατά 7,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Υποχωρεί εδώ και 41 μήνες. Η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο του 2013 βρίσκεται 1,8% κάτω από την παραγωγή τον Σεπτέμβριο του 2012. Τον Αύγουστο του 2013 η ανεργία ήταν 27,3% και στους νέους ανυπόφορα υψηλή, στο 60,6%.  

Η ανάπτυξη βρίσκεται μοιραία στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό το έλλειμμα ανέβηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 κατά 9,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου».

Καταλήγοντας, το στέλεχος των γερμανών ευρωσκεπτικιστών υποστήριξε ακόμη ότι «αντιμέτωπος με τέτοιους αριθμούς, το να αναγνωρίζεις στην Ελλάδα ότι επιτυγχάνει πρόοδο είναι τελείως παράλογο και συνειδητή παραπλάνηση των πολιτών», τονίζοντας όχι μόνο ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη», αλλά και ότι «η ιδέα ότι ένα κοινό νόμισμα για 17 διαφορετικές οικονομίες θα μπορούσε να λειτουργήσει, πρέπει να θεωρηθεί αποτυχημένη».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η Άγκυρα ξεκινά έρευνες στα ανοιχτά της Κερύνειας

Πετρελαιοπηγή
Με τον τίτλο «Δίας εναντίον Αφροδίτης» η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι» γράφει σήμερα ότι η Τουρκία «έχει πατήσει το κουμπί» για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τα θετικά αποτελέσματα στις έρευνες που διεξήχθησαν κρυφά και σχολαστικά από τουρκικό ερευνητικό σεισμικό σκάφος, μια πλατφόρμα γεωτρήσεων που ονομάζεται «GSP Δίας» και ανήκει στην ρουμανική εταιρεία Sonnat offshore έφθασε χθες στην θάλασσα ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας.

Όπως αναφέρεται, η ρουμανική εταιρεία συνεργάζεται με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO. Η πλατφόρμα GSP Δίας αναμένεται να αρχίσει εργασίες εντός των προσεχών ημερών. Η TPAO ενοικίασε την ρουμανική πλατφόρμα τον περασμένο Απρίλιο με στόχο τη διεξαγωγή γεωτρήσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. 

Στο μεταξύ η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί» αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι το σκάφος Μπαρμπαρός, που αγοράστηκε από την τουρκική TPAO προς 130 εκατομμύρια δολάρια, διεξάγει σεισμικές έρευνα στη Μερσίνα και την Αλεξανδρέττα και «θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και στην περιοχή νοτίως της Κύπρος».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τονωτική «ένεση» 1,5 δισ. ευρώ φέρνει στη Σερβία ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream… Και στην Ελλάδα ο ΤΑΡ, θα φέρει 30 χιλιάρικα το μήνα.


Επενδύσεις πάνω από 1.500.000 ευρώ θα προσελκύσει στη Σερβία το έργο κατασκευής  του αγωγού φυσικού αερίου South Stream (Νότιο Ρεύμα). Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το τμήμα πληροφοριών του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom  μετά την τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής στη βαλκανική χώρα, ο αγωγός South Stream θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, φέρνοντας άμεσα επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν πάνω από 2.500 νέες θέσεις εργασίας.

Η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών του σερβικού βραχίονα του South Stream, με μια  συμβολική «συγκόλληση» δύο χάλκινων

σωλήνων, έγινε χθες στο Βελιγράδι, παρουσία του προέδρου της Σερβίας  Τόμισλαβ Νίκολιτς, του σέρβου πρωθυπουργού  Ίβιτσα Ντάτσιτς, του ρώσου Υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ  Νόβακ,  του διευθύνοντα σύμβουλου της Gazprom  Αλεξέι Μίλερ και του διεθ. συμβούλου της σερβικής  Srbijagas, Ντούσαν Μπαχάτοβιτς.

Ο αγωγός South Stream αναμένεται να μεταφέρει ετησίως έως και 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Κεντρική και Νότια Ευρώπη, μέσω της υποθαλάσσιας διαδρομής από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το σερβικό τμήμα του αγωγού θα έχει μήκος περίπου  450 χιλιόμετρα, ενώ το έργο έχει προϋπολογιστεί στο 1,9 δισ. δολάρια. Βάση της συμφωνίας η Gazprom θα αναλάβει  το κόστος κατασκευής που αφορά το σερβικό τμήμα.

Επόμενη στάση: Ουγγαρία

Η  Ουγγαρία θα είναι η επόμενη χώρα στην οποία θα ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής του αγωγού South Stream» δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ.

Εξάλλου ο CEO της Gazprom συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σέρπσκα (της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης) Μίλοραντ Ντόντικ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις λεπτομέρειες για τη  διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με τη συνεργασία στη βιομηχανία ενέργειας και φυσικού αερίου.

Το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream περιλαμβάνει τη Ρωσία, Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Σλοβενία​​, την Κροατία καθώς και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Στις αρχές του Νοεμβρίου η σερβική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι η Ρωσία και η Σερβία σχεδίαζαν να τοποθετήσουν αγωγούς στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στη FYROM και στο Κόσοβο ώστε να τις εφοδιάζουν με φυσικό αέριο από τον South Stream. Υπενθυμίζεται ότι οι χρόνιες διαφωνίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την τιμή του φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει πολλούς πελάτες στην απόφαση να μειώσουν τις ποσότητες που προμηθεύονται.

Πηγή:  Itar – Tass

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Αποτελέσματα Εκλογών ΤΕΕ 2013 Μεγάλη ήταν η αποχή αφού από τους 106.000 μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα ψήφισαν μόνο οι 32.413


Η παράταξη ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία (26,39%) που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία ήταν η νικήτρια των εκλογών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (23,05%) με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χρήστο Σπίρτζη, κατέλαβε με μικρή διαφορά τη δεύτερη θέση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των χθεσινών εκλογών ήταν η ενσωμάτωση της ΠΑΣΚ του ΠΑΣΟΚ, που είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τον χώρο των οικολόγων, των εργοληπτών και της Ανανεωτικής Συνεργασίας.

Η Νέα Δημοκρατία πήρε μέρος για πρώτη φορά ενωμένη ύστερα από 13 χρόνια και κέρδισε τις εκλογές.

Ο δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκαν με το επίσημο ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών (10,92%) κατέλαβε την τρίτη θέση.

Μεγάλη ήταν η αποχή αφού από τους 106.000 μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα ψήφισαν μόνο οι 32.413 
Τμήματα 170 από 170 
Σύνολο ψηφισάντων: 32413 Έγκυρα: 30176 Άκυρα: 984 Λευκά: 1253

ΠΑΡΑΤΑΞΗ                                                                           ΨΗΦΟΙ                        ΠΟΣΟΣΤΟ (%)                                                               

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ (ΑΚΜΗ) 408 1.35
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ 189 .                                             0. 63
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ 1064               3.53
ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΜΑΚ) 463 1.53
ΔΗ.ΠΑ.Μ. (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ) 1257 4.17
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΕΜ) 383 1.27
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 2094                          6.94
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΗΣΥΜ) 6957                                23.05
ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία 7964 26.39
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ 348       1.15
ΕλΕΜ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ) 2830 9.38
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 197                                                                         0 .65
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 470                                                                               1.56
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 56                                                                                   0 .19
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 3295 10.92
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1716                                                                5.69
ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 68                                                                                         0 .23
ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 361                                                                                    1.20
ΤΖΑΝΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 56                                                                                   0 .19
  
ΠΗΓΗ:patrastimes.gr

ERASMUS+ : κατάρτιση και εκπαίδευση στο εξωτερικό για πάνω από 4 εκατ. νέους


Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ που θα χρηματοδοτήσει υποτροφίες κινητικότητας στο εξωτερικό για φοιτητές, καθηγητές, εκπαιδευτικούς και μαθητευόμενους. Επιλέξιμοι θα είναι και οι επικεφαλής οργανώσεων για τη νεολαία, οι εθελοντές, οι νέοι αθλητές και οι γυναίκες. Ο νέος μηχανισμός εγγύησης δανείων θα επιτρέψει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.


«Το πρόγραμμα Leonardo da Vinci αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία από το 1995 που άρχισε να λειτουργεί. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν όσον αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε στους τομείς της εκπαίδευσης, της κινητικότητας και της συνεύρεσης των Ευρωπαίων, αλλά συνεχίζουμε τα υπάρχοντα προγράμματα που οφείλουμε να χρηματοδοτήσουμε επαρκώς», δήλωσε η εισηγήτρια Doris Pack (ΕΛΚ, Γερμανία). 

Το νέο πρόγραμμα συνενώνει όλα τα προγράμματα που υπάρχουν ήδη στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας  - Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci (επαγγελματική εκπαίδευση), Grundtvig - και, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει τον αθλητισμό. Τα  υποπρογράμματα αυτά διατηρούν τις ευρέως αναγνωρίσιμες από το κοινό ονομασίες τους. 

Με συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 14,7 δισ. ευρώ, το Erasmus+ υποστηρίζει την κινητικότητα των νέων ηλικίας 13 έως 30 ετών και παρέχει στους φοιτητές μεταπτυχιακής εκπαίδευσης έναν μηχανισμό εγγύησης δανείων. Χάρη σε αυτό, οι νέοι μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια που κυμαίνονται από 12.000 ευρώ (για μεταπτυχιακό ενός έτους) έως 18.000 ευρώ (για σπουδές δύο ετών) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους σε άλλη χώρα της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι ο εν λόγω μηχανισμός δεν πρέπει να αντικαταστήσει τα εθνικά συστήματα χορήγησης υποτροφιών ούτε να εμποδίσει τη δημιουργία μηχανισμών δανειοδότησης σε εθνικό επίπεδο.  

Το Erasmus+ υποστηρίζει επίσης νέες συμπράξεις μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Οι « συμμαχίες γνώσης » και οι « τομεακές συμμαχίες δεξιοτήτων » πρόκειται να επιτρέψουν την κατάρτιση σε πραγματικό επαγγελματικό περιβάλλον, με νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στην αγορά εργασίας.

Tο πρόγραμμα Erasmus+ εγκρίθηκε από την ολομέλεια με 632 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 30 αποχές. 

Mπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο ενημερωτικό σημείωμα που είναι διαθέσιμο στα αγγλικά και τα γαλλικά (βλ. τελευταίο σύνδεσμο).

Oι ανακοινώσεις τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ

Kείμενο που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές (κάντε κλικ στις 19.11.2013)
http://www.europarl.europa.eu/plenary/el/texts-adopted.html 

Η συζήτηση μαγνητοσκοπημένη (κάντε κλικ στις 19.11.2013)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/plenary/search-by-date 

Βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου (19.11.2013, στις 15:00 τοπική ώρα Γαλλίας)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/other-events/video?event=20131119-1500-SPECIAL-UNKN 

Προφίλ της εισηγήτριας Doris Pack (ΕΛΚ, Γερμανία)
http://www.europarl.europa.eu/meps/el/1191/DORIS_PACK_home.html 

Φάκελος διαδικασίας
http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2011/0371(COD)

Ενημερωτικό σημείωμα (15.11.2013, στα αγγλικά)
http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20131111BKG24354/html/ERASMUS 
  
ΠΗΓΗ:europarl.gr

Οργανισμός Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο


Στη σύσταση «Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης» προχωρά το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με στόχο να διευκολύνει μέσα από την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, την εθνική και διασυνοριακή επιχειρηματικότητα.
«Λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας ο νέος μηχανισμός Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης αποτελεί μια ευέλικτη, γρήγορη, εύκολα προσβάσιμη και εμπιστευτική διαδικασία επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, προσθέτοντας ότι «ο νέος Οργανισμός απευθύνεται τόσο σε ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, μέλη ή μη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, όσο και σε κάθε άλλη επιχείρηση, η οποία επιθυμεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Διαιτησίας και της Διαμεσολάβησης».
Η Διαιτησία και Διαμεσολάβηση του ΟΔΔΕΕ ως εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών δίνουν στα εμπλεκόμενα μέρη την πρωτοβουλία στη διευθέτηση των διενέξεών τους:
1. Στη Διαιτησία, τα μέρη έχουν τη δυνατότητα κατόπιν σχετικής συμφωνίας να επιλέξουν: α) εξειδικευμένους με το αντικείμενο της προς επίλυση διαφοράς διαιτητές από τον Κατάλογο Διαιτητών του ΟΔΔΕΕ, β) τον τόπο και τη γλώσσα διεξαγωγής της διαιτητικής διαδικασίας, γ) το εφαρμοστέο επί της διαφοράς ουσιαστικό δίκαιο κ.λπ. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι βάσει του Κανονισμού Διαιτησίας του ΟΔΔΕΕ το διαιτητικό δικαστήριο εκδίδει εντός εξαμήνου (και το αργότερο εντός ενός έτους) δεσμευτική απόφαση, η οποία παράγει δεδικασμένο και εκτελεστότητα, όπως δηλαδή και οι αποφάσεις των κρατικών δικαστηρίων. Επομένως, οι μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες αποτελούν πλέον παρελθόν. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι διαιτητικές αποφάσεις του ΟΔΔΕΕ, εκτός από το εσωτερικό, μπορούν σύμφωνα με τη Σύμβαση της Νέας Υόρκης του 1958 να εκτελεστούν σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και στο εξωτερικό.
2. Στη Διαμεσολάβηση, τα μέρη αποκτούν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι: α) η ταχύτητα στην επίλυση της διαφοράς τους (εντός 45 ημερών από την επιλογή του διαμεσολαβητή από τον Κατάλογο Διαμεσολαβητών ΟΔΔΕΕ), β) η τήρηση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας, γεγονός που εξασφαλίζει την προστασία της φήμης των εμπλεκομένων μερών (ειδικά δε επιχειρηματιών και επιχειρήσεων), γ) η οικονομία κόστους και χρόνου για τις επιχειρήσεις και τα στελέχη τους σε σύγκριση με τη δικαστική οδό (αποφεύγονται χρονοβόρες αναμονές και αναβολές υποθέσεων), δ) η δημιουργικότητα στην ανεύρεση λύσεων της διαφοράς που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες και στα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι από την υπογραφή του συμφωνητικού υπαγωγής στη διαμεσολάβηση ΟΔΔΕΕ μέχρι την συμφωνία επίλυσης και το πρακτικό διαμεσολάβησης, το οποίο μπορεί να καταστεί τίτλος εκτελεστός, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν οι ειδικά εκπαιδευμένοι διαμεσολαβητές του ΟΔΔΕΕ.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η Διαιτησία και η Διαμεσολάβηση συμβάλλουν όχι μόνο στη άμεση διάσωση και εν γένει στη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών σχέσεων, άλλα αντανακλούνται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, γεγονός με ιδιαίτερα σημαντικές προεκτάσεις στο σημερινό δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τον Οργανισμό Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης στο www.oddee.gr, ενώ το Επιμελητήριο προκειμένου να φέρει πιο κοντά στο επιχειρείν το νέο μηχανισμό, διοργανώνει την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 17:30 στο Goethe-Institut Athen με θέμα: «Ταχεία και αποτελεσματική επίλυση διαφορών - Εφικτό στην Ελλάδα; - Ο νέος Οργανισμός Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου». 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΛΠΕ: Τιμή-στόχος στα 8,20 και σύσταση "buy" από Eurobank Equities


Με σύσταση "hold" και τιμή-στόχο 8,20 ευρώ ανά μετοχή, ξεκινά κάλυψη των ΕΛΠΕ η Eurobank Equities.
Μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως τα ΕΛΠΕ προχώρησαν σε έναν σημαντικό μετασχηματισμό, μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης της μονάδας στην Ελευσίνα, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του ομίλου, καθώς είναι πλέον σε θέση να παράγει προϊόντα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας.
Η χρηματιστηριακή δηλώνει εντυπωσιασμένη από την δυνατότητα του ομίλου να μειώσει επιτυχώς τις απαιτήσεις του σε εργασιακό κεφάλαιο τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνοντας πως ένα διατηρηθεί αυτή η δυναμική, η αξία των μετοχών θα μπορούσε να αυξηθεί έως και στα 11,35 ευρώ ανά μετοχή. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

«Μαχαίρι» στα ένσημα!

«Μαχαίρι» στα ένσημα!
Παγίδα που μπορεί να στερήσει τα ένσημα για σύνταξη από τους εργαζομένους κρύβει ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί από το ΙΚΑ ο έλεγχος των εισφορών, καθώς στην περίπτωση που οι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές που δηλώνουν, τότε οι εργαζόμενοι θα χάνουν και τα ένσημα τους στην περίπτωση που δεν επιδοθούν στους υπόχρεους εργοδότες οι καταλογιστικές πράξεις.

Το ΙΚΑ με εγκύκλιο που εξέδωσε την Παρασκευή, διορθώνοντας προηγούμενες οδηγίες που είχε εκδώσει την Πέμπτη, προχωρά άμεσα με βάση τα άρθρα 17 και 18 του νόμου 4075/12 στον έλεγχο των εισφορών που δηλώνονται μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με αυτές που πραγματικά πληρώνονται, και στην περίπτωση που κατά το μηνιαίο έλεγχο διαπιστώνονται αποκλίσεις, τότε οι εργαζόμενοι δε θα έχουν πλήρη ένσημα ενός μηνός, αλλά μόνο για το διάστημα που έχουν πληρώσει οι εργοδότες.

Η βόμβα της εγκυκλίου, που μπορεί να αφήσει τους εργαζομένους χωρίς ένσημα για σύνταξη, βρίσκεται στο εξής επίμαχο σημείο, όπου το ΙΚΑ αναφέρει επί λέξει ότι «σε περίπτωση μη επίδοσης των συνταχθεισών Πράξεων Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ) στους εργοδότες δεν ενημερώνεται η ασφαλιστική ιστορία των απασχολουμένων.

Στην πράξη το ΙΚΑ αναγνωρίζει με επίσημη εγκύκλιο ότι οι εργαζόμενοι δε θα έχουν ένσημα για σύνταξη στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν θα φτάσουν οι πράξεις επιβολής εισφορών στους υπόχρεους εργοδότες.



Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

  ΠΗΓΗ:enikos.gr

Δώρο στις μητέρες 1 έτος ασφάλισης-Αναλυτικοί πίνακες

Δώρο στις μητέρες 1 έτος ασφάλισης-Αναλυτικοί πίνακες

Δώρο που υπερβαίνει το 1 έτος ασφάλισης για τη σύνταξη των γυναικών, είτε με ανήλικο είτε χωρίς ανήλικο τέκνο, κρύβουν τα ψιλά γράμματα των εγκύκλιων του ΙΚΑ.

Ειδικά για τις γυναίκες που έχουν και 3.600 ένσημα στα βαρέα, το δώρο αυτό φτάνει μέχρι και τα 3 χρόνια ασφάλισης καθώς όσες έχουν 3.600 ένσημα μέχρι το 2010, αλλά τους λείπουν τα άλλα 900 για να φτάσουν στις 4.500 ημέρες που είναι η απαιτούμενη προϋπόθεση για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης, μπορούν να εξαγοράζουν το χρόνο αυτό (μέχρι 900 ημέρες) αξιοποιώντας το χρόνο των παιδιών, αλλά από το 2011.

Στην περίπτωση συνταξιοδότησης μητερών υπάρχει μεν περιορισμός ως προς την αναγνώριση του χρόνου παιδιών για σύνταξη με προϋποθέσεις του 2010, αλλά οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι του ΙΚΑ δίνουν την δυνατότητα να συνυπολογιστεί στις προϋποθεσεις συνταξιοδότησής τους τυχόν χρόνος ασθένειας και ανεργίας όχι μόνο την τελευταία 10ετία πριν από την υποβολή της αίτησης για σύνταξη, αλλά ακόμη και μια 10ετία πιο πίσω από την ημερομηνία ενηλικίωσης του παιδιού τους.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση) 
 
 
ΠΗΓΗ:Ελεύθερος Τύπος

 ΠΗΓΗ:enikos.gr

ANAKOINΩΣΗ ΣΚΕΕΠ




Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 20.11.12 πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. του Σωματείου. Οι παρατάξεις ενημερώθηκαν σχετικά καθυστερημένα για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά έγινε προσπάθεια να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το κυρίαρχο θέμα ήταν το Πρόγραμμα Δράσης του Σωματείου για την επόμενη τριετία. Το ΣΚΕΕΠ απέδειξε για άλλη μια φορά την θέση του για κοινή δράση απέναντι στα προβλήματα, μιας και υπήρξε σύγκλιση των προτάσεων μας με αυτές της εκτελεστικής σε μεγάλο ποσοστό και έπειτα από εποικοδομητικό διάλογο επήλθε συμφωνία και στα σημεία απόκλισης.

Αντίθετα, το Προεδρείο έμεινε στις θέσεις του και δεν αποδέχθηκε και πάλι την Διαπαραταξιακή σύνθεση των Επιτροπών (Υπηρεσιακού – Δανείων) όπου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 14 κατά των Διαπαραταξιακών Επιτροπών (ΕΝΙΑΙΑ, ΕΛΚΕ) και 7 υπέρ (ΣΚΕΕΠ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ, ΜΕΤΩΠΟ ΔΑΚΕ), δείχνοντας πώς εννοεί την... Διαπαραταξιακή λειτουργία του Συνδικάτου. Στην Επιτροπή Προσλήψεων ψηφίσαμε λευκό διότι είναι πάγια θέση μας ότι το Συνδικάτο πρέπει να παραβρίσκεται για να εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της διαδικασίας και όχι να αξιολογεί υπογράφοντας "γραμμάτια'' με εξόφληση τις εκλογικές διαδικασίες.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος ζητάει Διαπαραταξιακή Επιτροπή για την διαπραγμάτευση της Σύμβασης αλλά και του Εσωτερικού Κανονισμού διότι "διαισθάνεται", "εκτιμά", "πιθανολογεί", "ψυχανεμίζεται" ότι η Εταιρεία θα καταγγείλει την Σύμβαση και πιθανότατα και τον Εσωτερικό Κανονισμό όπως έκανε και σε άλλες εταιρείες του Ομίλου! Στις επιτροπές αυτές δηλώσαμε ότι θα συμμετέχουμε δείχνοντας ότι και υπεύθυνοι στις δύσκολες στιγμές είμαστε και αυτά που λέμε για ενότητα τα πιστεύουμε. Η διαφωνία μας είναι ως προς την καταγγελία της Σύμβασης όπου ο πρόεδρος του Σωματείου δήλωσε ότι ΔΕΝ θα καταγγείλει την Σύμβαση γιατί δεν θέλει να δώσει στην Εταιρεία το ηθικό πλεονέκτημα να πει, ότι "οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την σύμβασή τους".

Πιστεύουμε ότι η εταιρεία πρέπει να μας βρει όλους απέναντι σε πολιτικές τύπου ΕΚΟ και να μην της δώσουμε το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πλεονέκτημα να κάνει ό,τι θέλει.

Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η εκκωφαντική σιωπή των εκπροσώπων της ΕΛΚΕ σε αντίθεση τις προεκλογικές κορώνες από τους εκπροσώπους της, για καταγγελία της Σύμβασης από την πλευρά του Σωματείου. Μετά και τις προεκλογικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις για αναλογικό διαπαραταξιακό Προεδρείο, η "στρατηγική της κατάληψης της θέσης του Γεν. Γραμματέα" κατάπιε και τις θέσεις για την διαπραγμάτευση της Σύμβασης. Αναρωτιέται κανείς πως αισθάνεται εκείνος ο εργαζόμενος που ψήφισε ΕΛΚΕ για τις προεκλογικές θέσεις της, όταν βλέπει ότι τελικά με την ψήφο του στήριξε σιωπηλές, συγκαταβατικές και πάντα υπάκουες ....καρέκλες στις βουλές του Προέδρου. Τελικά, φαίνεται ότι έμαθαν πολλά από το αλήστου μνήμης "σκάσε Θανάση".



Μόνο ένοχη όμως μπορεί να χαρακτηριστεί η σιωπή από πλευράς ΕΛΚΕ και στην ενημέρωση που ακολούθησε από τον Πρόεδρο για το κλείσιμο του Εργοστασίου της Καυστικής Σόδας/Χλωρίου στις ΒΕΘ, όταν στο «επαναστατικό» προεκλογικό της φυλλάδιο, έγραφε για συνέργειες που θα κρατούσαν όλα τα Διυλιστήρια ανοικτά. Που πήγαν άραγε όλες αυτές οι συνέργειες;  Προφανώς χάθηκαν και αυτές στα πλαίσια της γνωστής "στρατηγικής".... Το χειρότερο είναι ότι φαίνεται πως το κλείσιμο του Εργοστασίου είναι το πρώτο από αυτά που είχαν συμφωνήσει οι δύο παρατάξεις και για αυτό εμπόδισαν με κάθε τρόπο το Αναλογικό Διαπαραταξιακό Προεδρείο. Το πρώτο το είδαμε, πόσα άλλα ακολουθούν;;;

Είχαμε απευθύνει προς το Προεδρείο και δύο εσωτερικές επιστολές. Στην πρώτη καταγγέλλαμε την επικίνδυνη πρακτική της Εταιρείας να καλύπτει οργανικά κενά με συναδέλφους που προέρχονται από θυγατρικές του Ομίλου με συμβάσεις Δανεισμού και ότι θα πρέπει να γίνουν από πλευράς Σωματείου οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθούν οι συνάδελφοι στη Σύμβασή μας. Ο Πρόεδρος μας απάντησε ότι θα το συζητήσει με την Εταιρεία και η πρόταση του είναι να είναι Δόκιμοι για ένα χρόνο. Εμείς εκτιμούμε ότι οι συνάδελφοι έχουν αρκετά χρόνια εμπειρίας και ότι θα πρέπει να ενταχθούν το συντομότερο δυνατό στην Σύμβασή μας, για να αποκλειστεί η περίπτωση της δημιουργίας άλλης μιας ταχύτητας εργαζομένων και πολύ περισσότερο για να μην ξαναζήσουμε τις εποχές ΠΕΤΡΟΛΑ και ΗΦΑΙΣΤΟΥ.
Στην άλλη επιστολή επισημαίναμε το γεγονός ότι έχει έρθει η εποχή για να έρθουμε σε συμφωνία με την Εταιρεία για το Προσωπικό Ασφαλείας των ΒΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ενότητα σε δύσκολους καιρούς, να μην υπάρχουν  αστοχίες σε τυχόν κινητοποιήσεις και να διασφαλίσουμε τους συναδέλφους. Και εδώ η απάντηση ήταν ότι θα συναντηθούμε με την Εταιρεία για το θέμα.

Όσον αφορά τα οικονομικά, εγκρίθηκαν ομόφωνα τα  ποσά: 100 ευρώ για την αγορά ημερολογίων της Αγίας Σωτήρας, 80 ευρώ για την κάλυψη χρέους προς το Σωματείο του πρώην συναδέλφου Σ. Σαλακίδη, έως 3.000 ευρώ για τις πρωτοχρονιάτικες πίτες της Βάρδιας, έως 5.000 ευρώ για τα δώρα του Διαγωνισμού Ζωγραφικής, έως 10.000 ευρώ για τις ατζέντες και τα ημερολόγια του Σωματείου, έως 1.300 ευρώ για τα καρτελάκια με το Πρόγραμμα της Βάρδιας των ΒΕΕ και ΒΕΑ και 560 ευρώ για την επίσκεψη του Αγωνιστικού Μετώπου στην Θεσσαλονίκη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

το να είναι κανείς σε θέση να σέβεται αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν και να τηρεί τα λεγόμενά του είναι πράγματι πολύ δύσκολο. Το κάνει πολύ δυσκολότερο η άκρατη φιλοδοξία και το προσωπικό όφελος. Eμείς ως ΣΚΕΕΠ δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην προδώσουμε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν και θα σταθούμε στο πλάι όλων των συναδέλφων μας χωρίς ίχνος διαχωρισμού γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτή η αρρωστημένη κατάσταση του σήμερα θα ξεφουσκώσει πολύ σύντομα.  

ΣΚΕΕΠ



Κίνα: Στους 52 οι νεκροί από την έκρηξη αγωγού πετρελαίου της Sinopec


Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους, από την έκρηξη σε έναν πετρελαιαγωγό της εταιρείας Sinopec, στο λιμάνι της πόλης Τσίνγκνταο, στο ανατολικό τμήμα της Κίνας.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 52, ενώ έντεκα άτομα αγνοούνται από την περασμένη Παρασκευή. Περισσότεροι από 160 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, με τουλάχιστον δέκα άτομα να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Τους τραυματίες επισκέφθηκε την Κυριακή και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που εργάτες επισκεύαζαν ράγισμα στον αγωγό. Λόγω της ζημιάς είχε προκληθεί διαρροή πετρελαίου, το οποίο έπιασε φωτιά και προκάλεσε την έκρηξη. Πάνω από 100 πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Η έκρηξη κατέστρεψε δρόμους και αυτοκίνητα και κάλυψε την πόλη με πυκνό καπνό. 

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Ασφαλιστικά συμβόλαια: Τι παίζει με τις αποδόσεις

Ασφαλιστικά συμβόλαια: Τι παίζει με τις αποδόσεις–Ευνοημένοι οι παλιοί πελάτες!
Αρνείται, όπως λέγεται και γράφεται (insuranceworld.gr), η Τράπεζα της Ελλάδος να ενδώσει στις πιέσεις ορισμένων παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς για μείωση των ελάχιστων τεχνικών επιτοκίων σε συμβόλαια κλασικού τύπου (επενδυτικά, συνταξιοδοτικά, παιδικά) που είχαν εκδοθεί κατά το παρελθόν και προσέφεραν ελάχιστες εγγυημένες ετήσιες αποδόσεις έως και 3,35%.

Το γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει στη θέση της, είναι προφανές: Τα συμβόλαια υπογράφονται για να τηρούνται.

Από την άλλη πλευρά, το αιτιολογικό στο οποίο βασίζουν οι συγκεκριμένοι παράγοντες την άποψή τους, είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να έχει κατρακυλήσει μόλις στο 0,25%.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα επιτόκια των τίτλων σταθερού εισοδήματος είναι ιδιαίτερα χαμηλά και οι αποδόσεις των άλλων επενδυτικών προϊόντων (π.χ. μετοχών) έντονα κυμαινόμενες. Άρα, το ελάχιστα εγγυημένο +3,35% που έχει ήδη έχει αποφέρει σημαντικότατες απώλειες στις ασφαλιστικές εταιρείες, πιστεύουν πως είναι δίκαιο να ψαλιδιστεί και να πέσει ίσως κοντά στο 2%.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στα νέα συμβόλαια οι εταιρείες προσφέρουν αποδόσεις σαφώς χαμηλότερες του 3,35%.

Βέβαια, στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς παραδέχεται πως τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ακόμη σε σχετικά υψηλά επίπεδα (άνω του 2,5%, ή ακόμη και του 3% για μεγάλα ποσά στις ετήσιες προθεσμιακές τοποθετήσεις) ωστόσο επισημαίνει ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τοποθετήσει εδώ και δύο-τρία χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους στο εξωτερικό χωρίς μέχρι σήμερα να το έχουν επαναπατρίσει, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό.

Γι αυτό άλλωστε και αποκομίζουν αποδόσεις ψίχουλα. 

Το γεγονός, πάντως, ότι τα ασφαλιστικά προϊόντα όχι μόνο δεν κουρεύτηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά επιπλέον συνέχισαν να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο πώλησης για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι πολλά νοικοκυριά δεν διαθέτουν -λόγω της οικονομικής κρίσης- τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να αποκτήσουν ασφαλιστικά συμβόλαια, που εγγυώνται το ύψος του κεφαλαίου και «κλειδώνουν» μια ελάχιστη απόδοση.

Και επιπλέον, κάποια άλλα νοικοκυριά αναγκάζονται να ρευστοποιήσουν αυτά τα συμβόλαια προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα, θυσιάζοντας τις υψηλές εγγυημένες αποδόσεις. 

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου μετά τη συμφωνία για το Ιράν


Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας στην Ασία -την πρώτη περιοχή που έγιναν οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές- μετά τη σύναψη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η τιμή του πετρελαίου Μπρέντ υποχώρησε κατά 2,52 δολάρια, στα 108,54 δολάρια το βαρέλι ή σε ποσοστό 2,2%. Αντίστοιχα η τιμή του ελαφρού αργού (WTI), έπεσε κατά 89 σεντς ή περίπου 1%, φθάνοντας στα 93,95 δολάρια το βαρέλι.
Η αγορά πετρελαίου παρακολούθησε στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε περίπτωση που κατέληγαν σε συμφωνία, αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και συνεπώς να οδηγήσει στην επιστροφή του χαμένου από τις διεθνείς αγορές ιρανικού πετρελαίου που υπολογίζεται σε 1 εκατ. το βαρέλια ημερησίως.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο αντίκτυπος της συμφωνίας για την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου θα περιοριστεί διότι προς το παρόν και έως την οριστική συμφωνία- και όχι την ενδιάμεση- οι περισσότερες από τις σκληρές διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν παραμένουν», δήλωσε ο Βίκτορ Σουμ διευθυντής της IHS Purvin και Gertz στη Σιγκαπούρη.
Οι ειδικοί αναφέρουν ακόμη ότι η αύξηση των εξαγωγών του Ιράν, εάν υπάρξει άρση των κυρώσεων στον εν λόγω τομέα, θα μπορούσε να «αντισταθμιστεί» από τη μείωση των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας. Και οι δύο χώρες εξάλλου ανήκουν στο καρτέλ του ΟΠΕΚ. Η συμφωνία «δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μια ξαφνική ροή ιρανικού πετρελαίου στην αγορά, διότι το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, και η αύξηση της ποσότητας του πετρελαίου από το Ιράν θα είναι στο πλαίσιο της ποσόστωσης που ορίζει το καρτέλ», σημείωσεο Στιούαρτ Ίβ της OM Financial.
Στον αντίποδα, οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες τιμές περιλαμβάνουν «πριμοδότηση» στην τιμή του πετρελαίου κατά 5 -10 δολ. το βαρέλι. Αυτή η «υπεραξία» στη διεθνή τιμή του πετρελαίου σχετίζεται με την κατάσταση στο Ιράν και τη γεωπολιτική αστάθεια που δημιουργεί στη Μέση Ανατολή. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr