Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Πότε τελειώνει το πετρέλαιο;

Αποτέλεσμα εικόνας για Πότε τελειώνει το πετρέλαιο;
Από το newsauto.gr
Σύμφωνα με μία πρόσφατη αναφορά της BP τα πετρελαϊκά αποθέματα του πλανήτη αρκούν για κάτι περισσότερο από μισό αιώνα.

Για την ακρίβεια η BP εκτιμά πως τα κοιτάσματα πετρελαίου μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές απαιτήσεις του πλανήτη για ακόμη 53  χρόνια, σύμφωνα με τους τρέχοντες ρυθμούς κατανάλωσης. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η νέα εκτίμηση είναι πιο αισιόδοξη από την περσινή καθώς είναι βελτιωμένη κατά 1,1%.

Αυτό οφείλεται σε νέα κοιτάσματα μαύρου χρυσού που..

ΕΛΠΕ: Στα 104 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο

Αποτέλεσμα εικόνας για ελπε
Από το euro2day.gr
Στα 108 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων το α' εξάνμηνο, με τα συνοικά καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 104 εκατ., αυξημένα κατά 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Τα συγκρίσιμα EBITDA στο εξάμηνο ανήλθαν στα 326 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη του β' τριμήνου να διαμορφώνονται στα 156 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20% έναντι του β' τριμήνου του 2015, παρά τη σημαντική μείωση, σε σχέση με πέρυσι, αφ' ενός των περιθωρίων διύλισης Μεσογείου FCC κατά 35% και των περιθωρίων Hydrocracking κατά 12%, αφετέρου δε της ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

Οπως επισημαίνει η εταιρία

Φθηνό Ρωσικό Πετρέλαιο Περιμένουν τα ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για προβλητα παχης
Από το energia.gr
Το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από τη Ρωσία αναμένεται να παραλάβουν τα ΕΛΠΕ τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των απευθείας συμφωνιών που επιδιώκει η διοίκηση της εταιρείας με προμηθευτές.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η συμφωνία εξασφαλίζει φθηνότερη τιμή κατά 35 σεντς ανά βαρέλι σε σχέση με την τιμή των traders και είναι αποτέλεσμα του μνημονίου συναντίληψης που υπέγραψαν τα ΕΛΠΕ με τη ρωσική εταιρεία Rosneft τον περασμένο Μάιο. 

Η συμφωνία ..

Επείγουσα εγκύκλιο για μέτρα κατά της ελονοσίας από τις επιχειρήσεις εξέδωσε το ΣΕΠΕ!

Αποτέλεσμα εικόνας για Επείγουσα εγκύκλιο για μέτρα κατά της ελονοσίας από τις επιχειρήσεις εξέδωσε το ΣΕΠΕ!
Από το newmoney.gr
Με επείγουσα εγκύκλιο του προς τις επιθεωρήσεις εργασίας, το ΣΕΠΕ, ενημερώνει του εργοδότες για γα τα κρούσματα ελονοσίας και τους καλεί να πάρουν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων. Ταυτόχρονα καλεί του επιθεωρητές να διενεργήσουν ελέγχους και να ενημερώσουν τους εργοδότες για τις κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του 2016 έως τις 11 Αυγούστου 2016 είχαν δηλωθεί 65 κρούσματα ελονοσίας. Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Ιωάννης Σούκος καλεί τους Επιθεωρητές των Περιφερειακών Υπηρεσιών Επιθεώρησης να διενεργήσουν άμεσα ελέγχους σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας όπου είναι πιθανό να υπάρχουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και να ενημερώνουν τους εργοδότες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και τους εργαζόμενους για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις “επηρεαζόμενες περιοχές”.

Ενδεικτικές κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης είναι:

Euroxx - AF: Τι αποτελέσματα τριμήνου «βλέπουν» για τα ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ελπε
Από το newmoney.gr
Υποβαθμίζει την τιμή στόχο για τα ΕΛΠΕ, στα 2,9 ευρώ η Alpha Finance, εκτιμώντας ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το β' τρίμηνο θα είναι μειωμένα σε σχέση με το α' τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την AF, η εταιρεία, που ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα τριμήνου μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, θα παρουσιάσει EBITDA 153 εκατ. ευρώ έναντι 169 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο και καθαρά κέρδη 41 εκατ. ευρώ έναντι 61 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της υποχώρησης των περιθωρίων διύλισης κατά 10%.

Με βάση πάντως την αναθεώρηση των αποθεματικών, η AF προβλέπει..

Πρόβλημα Ρευστότητας για την Socar: Το Αζερμπαϊτζάν Αναζητά 5 Δις Δολάρια για τον Southern Gas Corridor

Αποτέλεσμα εικόνας για socar
Από το energia.gr
Την ίδια ώρα που η συμφωνία για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την Socar φαίνεται ότι οδεύει προς πλήρες αδιέξοδο, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν αναζητά κεφάλαια ύψους 5 δισ. δολαρίων για να χρηματοδοτήσει το τμήμα που της αναλογεί στον αγωγό Southern Gas Corridor (SGC), τμήμα του οποίου αποτελεί και ο TAP.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο που τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει δραματικά, λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών.

Σύμφωνα με όσα είχε πρόσφατα δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Samir Sharifov, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ώστε να αντλήσει κεφάλαια ως 5 δισ. δολάρια και να χρηματοδοτήσει το μερίδιο της στο κόστος κατασκευής του αγωγού. 

Αυτή την περίοδο είναι ..

Στους αναδόχους οι συμβάσεις για τα πετρέλαια της Δ. Ελλάδας

Αποτέλεσμα εικόνας για γεωτρηση πετρελαιου
Από το energypress.gr
Προς υπογραφή στέλνει το Yπουργείο Eνέργειας στους αναδόχους, τις συμβάσεις παραχώρησης για τις τρεις περιοχές της Δ. Ελλάδας που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας πρόσκλησης. Υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή Άρτα Πρέβεζα έχουν επιλεγεί τα Ελληνικά Πετρέλαια, για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας επελέγη η Energean Oil & Gas και για τη ΒΔ Πελοπόννησο επελέγησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο, ενώ για το οικόπεδο Άρτας-Πρέβεζας είχαν καταθέσει προσφορές τόσο τα ΕΛΠΕ, όσο και η Energean Oil.

Οι δύο προσφορές είχαν αξιολογηθεί ως ισοδύναμες από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ με αποτέλεσμα στα τέλη του 2015 ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης να καλέσει τις εταιρείες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα να συνεργαστούν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για να ανατεθεί η εκμετάλλευση της παραχώρησης στα ΕΛΠΕ.

Πλέον η υπογραφή των συμβάσεων ανοίγει..

Ρουμανία: Έκρηξη σε Διυλιστήριο με Έναν Νεκρό και Τρεις Τραυματίες

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρουμανία: Έκρηξη σε Διυλιστήριο με Έναν Νεκρό και Τρεις Τραυματίες
Από το energia.gr
Οι ρουμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από φωτιά που ξέσπασε σε διυλιστήριο πετρελαίου στα ανατολικά της χώρας.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Bagdasar Arseni στη Βουδαπέστη, είπε ότι ο άτυχος άνδρας απεβίωσε νωρίς την Τρίτη. Τα άλλα τρία άτομα μεταφέρθηκαν στη Βουδαπέστη όπου παρέμειναν κλινήρεις. 

Οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για αίτια του δυστυχήματος που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο διυλιστήριο της Rompetrol Petromidia-Navodari, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η Rompetrol, που ελέγχεται από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν,  KMG International, ανακοίνωσε ότι έκλεισαν ορισμένα τμήματα του διυλιστηρίου

Οι τουρίστες δεν έβαλαν βενζίνη στα νησιά

Αποτέλεσμα εικόνας για βενζινη
Από το capital.gr
Αυξημένη εμφανίζεται η ζήτηση καυσίμων για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, συγκριτικά με πέρυσι, έστω και εάν η σύγκριση γίνεται με τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής των capital controls το 2015 όταν η αγορά έχοντας υποστεί το αρχικό σοκ κατέγραψε σημαντική υποχώρηση.

Το ενδιαφέρον με τα φετινά νούμερα ωστόσο είναι ότι οι καταναλώσεις στα νησιά κινούνται με τρεις ταχύτητες και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις για αύξηση των αφίξεων. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις καταναλώσεις καυσίμων στα νησιά, η πρώτη κατηγορία είναι,,

Μας κατάντησαν κοινωνία χαμηλών προσδοκιών

Αποτέλεσμα εικόνας για Μας κατάντησαν κοινωνία χαμηλών προσδοκιών
Από το newmoney.gr
Ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα των ημερών που ζούμε, είναι ο εφησυχασμός και οι χαμηλές προσδοκίες της κοινωνίας έως του σημείου του ομφαλοσκοπισμού, για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Δηλαδή τι άλλο θα έπρεπε να γίνει για να αντιδράσει η κοινωνία και να πει το ως εδώ και μη παρέκει;

Η πλειονότητα των πολιτών, έχει χάσει σχεδόν τα πάντα, απ' όλα εκείνα που με κόπο και μόχθο είχε πετύχει όλα τα προηγούμενα χρόνια είτε αφορά σε αποταμιεύσεις, είτε σε εισοδήματα, είτε σε περιουσιακά στοιχεία, είτε σε εργασιακή ασφάλεια, είτε σε προγραμματισμούς ζωής.

Ακόμα κι εκείνοι που σε όλη τους τη ζωή πορεύτηκαν με...

Νέο μοντέλο αξιοποίησης για τις ενεργειακές εταιρείες προωθεί το ΥΠΕΝ – Τι επιδιώκει για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Νέο μοντέλο αξιοποίησης για τις ενεργειακές εταιρείες προωθεί το ΥΠΕΝ – Τι επιδιώκει για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ
Από το energypress.gr
Η συνεχής και δημόσια αντιπαράθεση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα σχετικά με το αν θα προχωρήσει ή όχι η αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ δεν αποτελεί παρά μόνον την κορυφή του παγόβουνου, κάτω από την οποία υποκρύπτεται μια συνολικότερη και ουσιωδέστερη διαφορά: Η μεν διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχωρά με «ευαγγέλιο» το συμφωνημένο με τους θεσμούς και εγκεκριμένο από το ΚΥΣΟΙΠ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ, η δε ηγεσία του ΥΠΕΝ θέτει θέμα τροποποίησης του προγράμματος και προωθεί ένα νέο συνολικό σχέδιο για τις ενεργειακές – τουλάχιστον - εταιρείες του Δημοσίου, βασισμένο στη λογική της «αξιοποίησης» που χαρακτηρίζει το νέο Υπερ- Ταμείο και όχι της «πώλησης» που χαρακτηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με όσα λένε μιλώντας στο energypress ανώτατοι παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η  γενική φιλοσοφία του «μοντέλου Σκουρλέτη» συμπυκνώνεται σε δύο άξονες