Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Διευκολύνσεις στους εργαζομένους σχετικά με τη γονική άδεια





Βελτιώσεις και επιπλέον διευκολύνσεις για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που έχουν το δικαίωμα της γονικής άδειας, οποιαδήποτε σχέση εργασίας κι αν έχουν, παρέχει ο νόμος 4075/2012, στον οποίο ενσωματώθηκε Οδηγία 2010/18/ΕΕ, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
Συγκεκριμένα, αυξάνεται η διάρκεια της γονικής άδειας ανατροφής άνευ αποδοχών από 3,5 σε 4 μήνες μέχρι την ηλικία των 6 χρόνων (από 3,5 χρόνων) του παιδιού και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα, χωρίς δικαίωμα μεταβίβασης. Τη γονική άδεια ανατροφής δικαιούται και η/ο εργαζόμενη/ος που υιοθετεί ή αναδέχεται παιδί ηλικίας έως 6 ετών.
Επιπλέον των διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στους εργαζόμενους γονείς, χορηγούνται χωρίς άλλη προϋπόθεση:
α) Ειδική γονική άδεια διάρκειας δέκα (10) εργάσιμων ημερών κατ΄ έτος, με αποδοχές, για σοβαρή νόσο του παιδιού ηλικίας έως 18 ετών.
β) Γονική άδεια νοσηλείας, χωρίς αποδοχές, σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού, για λόγους ανωτέρας βίας (ασθένειας, ατυχήματος κ.λπ.). για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και μέχρι τριάντα εργάσιμες ημέρες κατ΄ έτος, έως την ηλικία των 18 ετών.
Επισημαίνεται δε ότι διατηρούνται τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων γονέων, όπως η επιστροφή στη θέση εργασίας ή σε ισοδύναμη θέση, η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, η προστασία από καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Τέλος, σημειώνεται ότι επιβάλλονται αστικές, διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις για κάθε παραβίαση των σχετικών διατάξεων του 

ΠΗΓΗ:http://www.express.gr

Κάλυμνος: Έκρηξη σε Σταθμό της ΔΕΗ με Έναν Τραυματία




Έκρηξη σε λέβητα, στον σταθμό παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ της Καλύμνου, λόγω υψηλής πίεσης, σημειώθηκε χθες το απόγευμα. Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό χέρι 53χρονος μηχανοτεχνίτης, ο οποίος μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Καλύμνου.


Για τα αίτια του ατυχήματος διενεργείται προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Καλύμνου.


ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr

Μανιάτης: 2 Δις Ευρώ σε 20 Χρόνια τα Έσοδα της Αυτοδιοίκησης Μόνο από τους Υδρογονάνθρακες του Πατραϊκού




Σημαντικά άμεσα και έμμεσα οφέλη πρέπει να προσδοκά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κοινωνίες των περιοχών όπου ελπίζεται να ανακαλυφθούν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Αυτό υπογράμμισε σήμερα, Παρασκευή, ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. 
Μάλιστα, εκτίμησε σε 2 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας το ποσό που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στον Πατραϊκό Κόλπο, που προβλέπεται να αποφέρει 200 εκατ. βαρέλια. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από την δημόσια δαπάνη που απορροφούν τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (δημόσια δαπάνη) για Πελοπόννησο, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μανιάτης έχει στείλει ήδη επιστολή προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ζητώντας προτάσεις για τον τρόπο κατανομής των σχετικών κονδυλίων.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μοιράζονται περίπου εξ ημισείας μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιώτη που αναλαμβάνει την εξόρυξη. Το 20% των εσόδων του Δημοσίου προορίζεται για το Πράσινο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων στις περιοχές εξόρυξης και άλλο 5% είναι το προβλεπόμενο έσοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εκτός από το άμεσο οικονομικό όφελος υπάρχουν και έμμεσες θετικές επιπτώσεις από τη δραστηριότητα της εξόρυξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Εξάλλου, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων, που έχει ανατεθεί στο ΕΜΠ, αναφέρει ότι η προστιθέμενη αξία του βιομηχανικού τομέα της περιοχής αναμένεται να αυξηθεί κατά 40%, από 480 σε 670 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θετικές προβλέπονται οι επιπτώσεις και στην απασχόληση.
Ειδικότερα, για κάθε θέση εργασίας στην εκμετάλλευση δημιουργούνται άλλες τρεις έμμεσες θέσεις στην περιοχή.
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε επίσης ότι στόχος της Πολιτείας είναι, στο πλαίσιο της διαφάνειας που επιβάλει η νομοθεσία, να υπάρξει κατά το δυνατόν ελληνοποίηση των ερευνών, δηλαδή αύξηση των θέσεων εργασίας και της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Χρίστος Ζήνωνος, υδρογράφος-χαρτογράφος από την Κύπρο αναφέρθηκε στο ιστορικό για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα μήκους περίπου 22 ναυτικών μιλίων.
Η Σοφία Σταματάκη, καθηγήτρια του ΕΜΠ, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ανάθεση των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων καθώς και τα έσοδα του Δημοσίου από τις δραστηριότητες αυτές.
Ο Γρηγόρης Τσάλτας, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, κατηγόρησε την Τουρκία για αυθαίρετη και επιλεκτική εφαρμογή του Δικαίου της θάλασσας και τόνισε ότι η μη οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν εμποδίζει την αναζήτηση και εκμετάλλευ ση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.


ΠΗΓΗhttp://www.energia.gr

ΔΕΗ και ΕΛΠΕ στη Λίστα του Forbes με τις Μεγαλύτερες Εταιρείες στον Κόσμο




Έντεκα ελληνικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, βρίσκονται στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τις 2000 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, για το 2011. Στην λίστα, η οποία είναι προσβάσιμη εδώ, η ΔΕΗ κατέχει τη 1000ή θέση, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια την 1669η. Πρώτη εταιρεία παγκοσμίως, σύμφωνα με το «Forbes», είναι η πετρελαϊκή Exxon Mobil.
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase και την τρίτη η General Electric. Ακολουθούν η ολλανδική πετρελαϊκή Royal Dutsch Shell και η κινεζική τράπεζα ICBC. Έκτη είναι η βρετανική τράπεζα HSBC Holdings, την ακολουθεί η κινεζική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PetroChina, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Berkshire Hathaway. Την δεκάδα συμπληρώνουν η τράπεζα Wells Fargo από τις ΗΠΑ και η πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras-Petróleo Brasil από την λατινοαμερικάνικη χώρα.
Ενδέκατη είναι η βρετανική πετρελαϊκή ΒΡ, δωδέκατη η αμερικανική Chevron, ενώ ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom βρίσκεται στην δέκατη πέμπτη θέση, και στη δέκατη όγδοη η γαλλική πετρελαϊκή Τotal.
Πλην της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, άλλες ελληνικές εταιρείες στη λίστα του περιοδικού «Forbes» είναι η Εθνική Τράπεζα (788η θέση), η Coca Cola HBC (1223η θέση), η Eurobank (1257η θέση), η Alpha Bank (1354η θέση) η Τράπεζα της Ελλάδος (1500η θέση), η Τράπεζα Πειραιώς (1514η θέση), ο ΟΠΑΠ (1574η θέση), η ΑΤΕ Βank (1740η θέση) και ο ΟΤΕ (1892η θέση).
Επίσης, η Apple αναδεικνύεται ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία (546 δισ. δολάρια) για το 2011, ανεβαίνοντας από την 47η στην 22η θέση. 

ΠΗΓΗ:http://www.energia.gr