Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013
Mεσοπρόθεσμο: δυο κατάμαυρα χρόνια και μετά νέα μέτρα
Η επικαιροποίηση του ΜΠΔΣ παγιώνει την αφαίμαξη των μισθωτών – συνταξιούχων και την κατεδάφιση των κοινωνικών παροχών μέχρι το 2014. Ανοίγει παράθυρο για περαιτέρω περικοπές στη συνέχεια
Η μεγάλη αρπαγή από μισθούς, συντάξεις και φόρους συντελείται φέτος και του χρόνου φτάνονταςσυνολικά στα 13,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 13,4 δισ. της τετραετίας, ενώ αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα στην επόμενη διετία 2015 -2016.
Το εμπροσθοβαρές επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χρονικής περιόδου 2013-2016 κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η ψήφισή του είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου. Η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί τον Μάρτιο μετά τον τελικό έλεγχο από τους επικεφαλής της τρόικας.
Μέσα στη διετία 2013-2014 θα πληρώσουμε φόρους 3,62 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες θα περιοριστούν κατά 9,62 δισ. ευρώ. Το συνολικό πακέτο μέτρων της διετίας είναι 13,2 δισ. ευρώ και στη συνέχεια βλέπουμε…
Ενδεικτικό είναι ότι η τρόικα απαιτεί, και αυτό αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο, τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 0,3% του ΑΕΠ από φέτος και τη μείωση του ελλείμματος στο 4,5% έναντι προηγούμενου στόχου 5,5%. Τα κύρια χαρακτηριστικά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι:
1. Το Πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και από το σύνολο των μέτρων 13,4 δισ. της τετραετίας τα 9,5 δισ. μας επιβαρύνουν φέτος, τα υπόλοιπα 3,7 δισ. του χρόνου, για το 2015 προβλέπεται μια ελάφρυνση 37 εκατ. ευρώ (!) και το 2016 πάμε πάλι σε επιβάρυνση 158 εκατ. ευρώ.
2. Από τα 13,4 δισ. τα 9,7 δισ. προέρχονται από τη μείωση των δαπανών, ουσιαστικά από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ τα 3,6 δισ. αφορούν νέους φόρους.
3. Αυξάνουν οι φόροι για το 2013 και από 1,17 δισ. του αρχικού στόχου του προϋπολογισμού και 1,7 δισ. του μνημονιακού στόχου, τώρα ανεβαίνουν στα 2,15 δισ. ευρώ. Το φορολογικό βάρος δεν περιορίζεται ούτε το 2014, καθώς οι φόροι που θα πληρωθούν ανέρχονται σε 1,47 δισ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ "Μπορεί να συνασπιστούμε με τη ΝΔ στις εκλογές"!
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου δεν απέκλεισε, μιλώντας στον Βήμα 99,5, ακόμη και προεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, υπό προϋποθέσεις, στα πρότυπα του μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας.
Είναι η πρώτη φορά που στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται δημοσίως ότι υπάρχει περίπτωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κατέλθουν με κοινά ψηφοδέλτια (αυτό είναι το ένα ενδεχόμενο) ή να διακηρύξουν προεκλογικα ότι προτίθενται να συγκυβερνήσουν ως συνασπισμός κομμάτων (αυτό είναι το δεύτερο ενδεχόμενο).
"Στόχος", είπε η Ε.Χριστοφιλοπούλου, "είναι η συνεργασία με την Κεντροαριστερά. Ωστόσο, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν και η ΝΔ μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεργασία, όπως εκείνη του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία".
Tα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά του διαλυτικού κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της προσπάθειας διάσωσης με επιβίβαση στην βάρκα της εξουσίας με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά ... τους ψηφοφόρους της ΝΔ τους ρωτήσανε;
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Σφήνα Κατάρ για τη αγορά της ΔΕΗ
Η «σφήνα» από το Κατάρ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον του για τη ΔΕΗ, συμπλέουν, σύμφωνα με πληροφορίες, με το σχέδιο για πώληση μικρών μονάδων της επιχείρησης, το οποίο παρουσιάζεται τελευταία ως συμπληρωματική λύση στην πώληση μετοχών της, που έχουν περάσει ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το Κατάρ εμφανίζεται να διεκδικεί μονάδες της ΔΕΗ αν δοθούν προς πώληση, μαζί με τους «αιώνιους» Γερμανούς της RWE και της ΕΟΝ, που θα εξετάσουν την απόκτηση και του μετοχικού μεριδίου της ΔΕΗ, όπως πιστεύουν παράγοντες της αγοράς. Από κοντά Γάλλοι (Edf), Ιταλοί, Ισπανοί και πιθανόν και Έλληνες επιχειρηματίες, έτοιμοι να μπουν στη μάχη.
Από το Κατάρ, πράγματι, εκφράσθηκε ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που συνοδευόταν από κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματίες. Το ενδιαφέρον αυτό δεν έχει προσδιορισθεί, ακόμα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες συμπίπτει με το σχέδιο για πώληση και μονάδων παραγωγής, εκτός των μετοχών.
Στο ΤΑΙΠΕΔ, πέρυσι τον Σεπτέμβρη, πέρασε μερίδιο 17% του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Στην αγορά υπάρχει σε ελεύθερη διασπορά και σε μετόχους με ποσοστά κάτω του 5% μερίδιο μετοχών που αντιστοιχεί στο 30% της επιχείρησης, ενώ ποσοστό 13,80% των μετοχών κατέχει από τον Δεκέμβρη του 2011 το fund της Silchester International. Το Δημόσιο διατηρεί ακόμα το 34,12%, ποσοστό που του δίνει καταστατικά τη μειοψηφία, δηλαδή τον απολύτως απαραίτητο αριθμό μετοχών για να ασκεί έλεγχο. Παραμένει επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Ωστόσο η πώληση 17% των μετοχών της ΔΕΗ δεν είναι αρκετή για την τρόικα, αλλά ούτε για τις ευρωπαϊκές νόρμες που επιτάσσουν άνοιγμα της αγοράς, μικρότερα μεγέθη των παικτών στην ενέργεια για να ανοίξει ο ανταγωνισμός και πρόσβαση στα υδάτινα και λιγνιτικά αποθέματα της χώρας
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΥ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ; Xάρτης της Ανταρκτικής χωρίς πάγους
O Philip Bauche ήταν γεωγράφος του 18ου αιώνα που ζωγράφισε ένα χάρτη της Ανταρκτικής, μόνο που την εμφανίζει ως 2 ξεχωριστά κομμάτια γης με λεπτομερείς ακτογραμμές.
Για πολλά χρόνια ο χάρτης θεωρούταν λανθασμένος. Το 1958 όμως διεξάχθηκε στην Ανταρκτική μια σεισμική έρευνα η οποία έδειξε ότι στην πραγματικότητα η Ανταρκτική αποτελείται από 2 διαφορετικά νησιά καλυμμένα με ένα παχύ στρώμα πάγου με αποτέλεσμα να φαίνονται ως ένα ενιαίο.
Και όχι μόνο αυτό. Η γενική τοπογραφία της περιοχής κάτω από τους πάγους ταιριάζει με αυτήν που απεικονίζεται στον χάρτη του Βauche. Ο χάρτης αυτός δείχνει ότι ο Βauche είχε στην κατοχή του έναν ακριβή χάρτη της περιοχής της Ανταρκτικής 100 χρόνια πριν ανακαλυφθεί και μάλιστα χωρίς πάγο.
Κάποιοι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η τελευταία φορά που η Ανταρκτική ήταν σε κατάσταση χωρίς πάγους ήταν εκατομμύρια χρόνια πριν.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ AGENDA 21 Νομοσχέδιο περιορίζει αυστηρά την κατ'οίκον εκπαίδευση
Ενα νέο νομοσχέδιο εισάγεται στη Νότια Καρολίνα απο την Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα απειλήσει την ικανότητα των Νοτιοκαρολινέζων για την αποτελεσματική και νομική εκπαίδευση των παιδιών στο σπίτι, καθώς και περαιτέρω μείωση για την επιλογή της κατ 'οίκον διδασκαλίας.
Θα επιβάλουν έλεγχο απο το κράτος σε όλους τους κατ 'οίκον διδασκόμενους μαθητές, στην Νότια Καρολίνα των ανεξάρτητων εγχώριων σχολείων. Η κάτ οίκον εκπαίδευση, γίνεται συνήθως από τους γονείς ή από τους δασκάλους, και όχι σε άλλες επίσημες αίθουσες του δημόσιου ή ιδιωτικού σχολείου. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της ετήσιας επανεξέτασης των οργανισμών αυτών από το υπουργείο Παιδείας της νότιας Καρολίνας, θα πρέπει να αναφέρονται στο νομοθετικό σώμα.
Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο σημείο αυτού του φοβερού νομοσχεδίου. Θα ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΝ και την συμμετοχή σε μια ένωση κάτ οίκον διδασκαλίας, στο πλαίσιο της παραγράφου 59-65-47 του Κώδικα της Νότιας Καρολίνα ως επιλογή για Κατ 'οίκον εκπαίδευση την 1η Ιουλίου 2014. Δεν θα μπορούν πλέον στην Νότια Καρολίνα οι κάτ οίκον μαθητές να είναι σε θέση να ασκούν αυτό που είναι γνωστό ως «τρίτη επιλογή».
ΑΤΖΕΝΤΑ 21: Παραγωγή πολιτών με μειωμένη μόρφωση και χαμηλά εισοδήματα. Διότι - λένε - όποιος είναι μορφωμένος, έχει υψηλότερα εισοδήματα, άρα έχει ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο κι επομένως δαπανά περισσότερο, έχει αυξημένο καταναλωτισμό. Το δήλωσε και ο ίδιος ο Νικ Ροκφέλερ: «Κατορθώσαμε να μας παραδώσουν οι άνθρωποι τα παιδιά τους, να τους μάθουμε εμείς ό,τι θέλουμε».
(atheatignosi.gr)
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Άλλοι χρωστάνε περισσότερα εμάς όμως πιέζουν
Το κείμενο που ακολουθεί, παρατίθεται για προβληματισμό και εξαγωγή προσωπικών συμπερασμάτων, από την εύλογη απορία: Γιατί οι δανειστές μας (τράπεζες τοκογλύφοι) ζητάνε επιτακτικά από την… Ελλάδα την αποπληρωμή ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του χρέους της, ενώ την ίδια στιγμή κάνουν τα στραβά μάτια για άλλες χώρες των οποίων το χρέος δεν είναι απλώς μεγαλύτερο, αλλά μερικές φορές είναι και πολλαπλάσιο του Ελληνικού;
Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα, για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με τους δανειστές μας:
Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του.
Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει;
Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.
Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:
Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.
Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.
ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος
Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:
Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;
Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να ” ξετινάξει” μία χώρα;
Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;
Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;
Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Mετακόμισε στην Νορβηγία κάποιος πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί.......
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΣΕΕ: «Η κυβέρνηση επιχειρεί απαγόρευση απεργιών»
Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «την απαγόρευση των απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών».
«Την ώρα που συνεχίζονται οι δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών και παράλληλα η φοροδιαφυγή, η ακρίβεια και η ανεργία καλπάζουν η Κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά την απαγόρευση απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών. Ο τελικός στόχος της πολιτικής της είναι όμως εμφανής. Και δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να ευνουχίσει τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
ΠΗΓΗ:zougla.gr
Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΠΟΥΡΘΕ ΑΠ΄ ΑΛΛΟΥ !...
Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Καταγράφει μεγάλη μείωση του εισοδήματος, κάθετη πτώση της κατανάλωσης αλλά και το μεγάλο πρόβλημα της εξόφλησης οφειλών προς κράτος, τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής :
1) Η κοινωνία του 50% (1/2) κάνει την εμφάνισή της. Ο μισός πληθυσμός κινδυνεύει να βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο (δεν καλύπτει φορολογικές υποχρεώσεις, χρωστάει δάνειο, αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις).
2) Το 93,1 % των νοικοκυριών έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος το διάστημα της κρίσης.
3) Το 40% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία.
4) Κλίμα απαισιοδοξίας επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά. Αρνητικές προβλέψεις για περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων (το 72% των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2013). Το κλίμα αυτό επιδρά στην επιδείνωση του οικονομικού κύκλου.
5) Νοικοκυριά στα όρια αποφυγής πληρωμών προς Δημόσιο, Δ.Ε.Κ.Ο., δάνεια κ.λπ,, λόγω αδυναμίας (το 40% των νοικοκυριών καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 50% δε διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων).
6) Κρίση ποιότητας στην ελληνική οικονομία. Ισχυρή και κλιμακούμενη τάση αναζήτησης από τα νοικοκυριά (42,5%) αλλά και προσφοράς από τις επιχειρήσεις προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλότερης ποιότητας. Κίνδυνος υποβάθμισης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, ιδιαίτερα στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Το νέο κούρεμα στο εφάπαξ πρέπει να γίνει φέτος» ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Τη λήψη νέων μέτρων και την επίσπευση των μειώσεων των εφάπαξ παροχών μέσα στο έτος και όχι από το 2014 (μειώσεις 15-30% ) στα Ταμεία, καθώς και στο Ενιαίο Ταμείο Αυτοτελώς Απασχολουμένων για τους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, προτείνει με απόρρητο έγγραφό της η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τον υπουργό Εργασίας.
Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, της εντεταλμένης στο υπουργείο Εργασίας από το υπουργείο Οικονομικών γενικής διευθύντριας κ. Μ.Τ, προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το περιεχόμενο του οποίου παρουσιάζει...
αποκλειστικά η «Κυριακάτικη Ε», πρέπει άμεσα να διευθετηθούν τα χρέη τεσσάρων Οργανισμών του υπουργείου Εργασίας και να γίνει, παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές, επανασχεδιασμός των προγραμμάτων ανεργίας.
Τα νέα μέτρα ζητούνται μετά τη δραματική διαπίστωση ότι τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ βαίνουν μειούμενα κατά 1,4 δισ. ευρώ φέτος, ενώ άλλα 900 εκατ. ευρώ είναι το «άνοιγμα» που παρουσιάζουν στους προϋπολογισμούς τους 12 ασφαλιστικοί φορείς.
Ετσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι περικοπές στα εφάπαξ να έρθουν από φέτος, καθώς έχει δρομολογηθεί νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού με «κούρεμα» 15% - 30%, καθώς θα πληρώνονται κατά τη συνταξιοδότηση με συντελεστή τη «συσσωρευμένη αξία» καθώς και τον συντελεστή βιωσιμότητας των Ταμείων. Δηλαδή θα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να αναπροσαρμόζει -προς τα κάτω- τα εφάπαξ που θα χορηγούνται στο μέλλον.
Σύμφωνα με το έγγραφο, τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ εμφανίζουν καθαρή μείωση η οποία προέρχεται από τους εξής παράγοντες: 842 εκατ. ευρώ από εισφορές, 100 εκατ. ευρώ από κοινωνικούς πόρους, 150 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και 130 εκατ. ευρώ από το Rebatem, ενώ το τελευταίο τετράμηνο του '12 η μείωση εσόδων ήταν 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
ΕΟΠΥΥ: Αντίστοιχα η κρατική επιχορήγηση για το 2013 εμφανίζεται αυξημένη κατά 6,9%, εκ εκ της οποίας τα 252 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν από την εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Στον Οργανισμό οι δαπάνες εμφανίζουν μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η καθαρή μείωση ανέρχεται στα 1,18 δισ. ευρώ και κατανέμεται: 900 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, 100 εκατ. σε φάρμακα, 90 εκατ. ευρώ σε συντάξεις και 30 εκατ. ευρώ σε καταβολή εφάπαξ.
ΟΑΕΔ: Ο ΟΑΕΔ παρουσιάζει πλεόνασμα 228 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 80 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα εκτελούμενα έργα φτάνουν τα 240 εκατ. ευρώ, σε επιπλέον 40 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα προϋπολογισμένα στεγαστικά έργα, μετά την κατάργηση και ενσωμάτωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Επίσης, στα 30 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες για τη μισθοδοσία του προσωπικού και σε 137 εκατ. ευρώ οι οφειλές του.
Ελλειμμα 605 εκατ.
Ελλειμμα της τάξης των 605.130.389,58 ευρώ παρουσιάζουν για φέτος 12 ασφαλιστικοί φορείς, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των Ταμείων, το μεγαλύτερο έλλειμμα 282 εκατ. ευρώ παρουσιάζει το ΙΚΑ και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ με 248 εκατ. ευρώ, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) 163 εκατ. ευρώ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων με 79 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς εμφανίζουν οριακά πλεονάσματα.
ΠΗΓΗ:.enet.gr
Θα τρελαθούμε σήμερα!!! Εντελώς όμως... ΣΟΚ!! Το Ελληνικό Δημόσιο, αναγνώρισε τα 600 Δις των Ομογενών !!!
Γι' αυτό το λόγο έκανε την πάπια το Υπουργείο Οικονομικών;;
Νέα στοιχεία στο φως για τους ομογενείς της E.N.D.
Φαίνεται πως η υπόθεση των ομογενών της E.N.D. δεν ... βρωμάει από την μία μόνο πλευρά αλλά και από την ίδια την Πολιτεία. Η οποία, όπως δήλωσε ο δικηγόρος κ. Γ. Καραμιχάλης, με την υπ' αριθμ. 6342/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εξέτασε αίτημα για την επίδειξη εγγράφων που υπέβαλε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η οικογένεια Σώρρα και η εταιρεία "ΕL (end National Debt-End)" κατά της Εθνικής Τράπεζας, αναγνωρίζει ότι οι μετοχές ΔΕΝ ακυρώθηκαν και ότι η αξία τους έχει μετατραπεί πλέον σε χρεωστικό ομόλογο.
Πρόκειται για τις περίφημες μετοχές της "Τράπεζας της Ανατολής", τις οποίες κατέχει ο Σώρρας, ο φερόμενος δισεκατομμυριούχος της E.N.D. που διατείνεται ότι προσφέρει 600 δις δολάρια για την εξαγορά του χρέους της χώρας! Οι αποκαλύψεις που κάνει η ομογενειακή εφημερίδα "Το Καλάμι" είναι πολύ σημαντικές, η οποία μάλιστα θέτει ερωτήματα-φωτιά προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία καλείται να απαντήσει. Τα στοιχεία που παρατίθενται εξηγούν και την στάση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο έκανε την πάπια όσο διάστημα βρίσκονταν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της E.N.D. ζητώντας του να πάρει θέση. Όταν δηλαδή ο κ. Λαμπράκης, Πρόεδρος της οργάνωσης και ο κ. Παπαδάκης, δικηγόρος της, έλεγαν ότι το υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο κ. Σαμαράς γνωρίζουν τα πάντα για τα 600 δις δολάρια, καλώντας τους να πάρουν θέση, ενδεχομένως έλεγαν αλήθεια. Μόνον όταν το θέμα των ομογενών της E,N.D πήρε μεγάλη δημοσιότητα, το υπουργείο Οικονομιών αναγκάστηκε να μιλήσει, εκδίδοντας όμως μια ανακοίνωση με αντιφάσεις!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ Η κυβέρνηση "βάζει χέρι" στους συνδικαλιστές
Τέλος εποχής για τις «απεργίες μειοψηφιών» τα ανεξέλεγκτα δικαιώματα συνδικαλιστών, την υφιστάμενη, οργάνωση των συνδικάτων αλλά και «επιστροφή-επαναφορά» του δικαιώματος της ανταπεργίας, γνωστού και ως «λοκ-άουτ».
Η κυβέρνηση γυρίζει σελίδα στον τρόπο λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας και στην άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, έπειτα από 30 και πλέον χρόνια ισχύος του πιο φιλελεύθερου νόμου της Ευρώπης, του νόμου 1264/1982.
Ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν διαμορφωμένες προτάσεις για αναμόρφωση του συγκεκριμένου συνδικαλιστικού νόμου, γεγονός που θεωρείται πρώτης προτεραιότητας κατά τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία.
Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα της Κυριακής», φέρουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου, αφού προηγηθεί ολιγόμηνος διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν μπορεί να υποχρεωνόμαστε σε συνεχείς επιστρατεύσεις απεργών για να λειτουργήσει η κοινωνία και την ίδια στιγμή να διατηρούμε τη δυνατότητα ολιγομελών σωματείων να ακινητοποιούν δημόσιες υπηρεσίες».
Οι κεντρικοί άξονες των αλλαγών αφορούν τον υφιστάμενο τρόπο κήρυξης μιας απεργίας, τη σύσταση-συγκρότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως και την οργάνωση του κινήματος σε νέες βάσεις, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες.
Ακόμη και η επανεξέταση των δικαιωμάτων των συνδικαλιστών, όπως είναι οι συνδικαλιστικές άδειες. Ταυτόχρονα συζητείται η επαναφορά της ανταπεργίας (κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των εργαζομένων).
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΜΠΟΜΠΟΛΑ-ΛΑΤΣΗ
Αιφνιδιαστικά, ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης σίγησε... Οι μετρήσεις "δεν είναι πλέον διαθέσιμες". Το ΧΩΝΙ αποκαλύτπει ποιοι ωφελούνται από αυτή την αιφνίδια εξέλιξη. Δείτε ακόμη Στο ΧΩΝΙ αυτής της Κυριακής.
Αλλοιώνουν εσκεµµένα τα στοιxεία για την ατµοσφαιρική ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη προκειµένου να εξυπηρετήσουν τα οικονοµικά συµφέροντα των µεγαλοεπιχειρηµατιών (κοντά στο σταθμό λειτουργεί μονάδα Λάτση - Μπόμπολα), καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής
Για εσκεµµένη αλλοίωση των στοιχείων περί της ατµοσφαιρικής ρύπανσης, που καλύπτει τη δυτική Θεσσαλονίκη, κατηγορεί τις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σειρά φορέων της περιοχής. Το «∆ίκτυο 50 Φορέων και Συλλόγων» καταγγέλλει την προκλητική... αµνησία, που επιδεικνύουν οι αρµόδιοι κυβερνητικοί φορείς, απέναντι στη καταστροφική -περιβαλλοντικά- δράση του εργοστασίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που λειτουργεί στην περιοχή. Ο υπουργός Ευάγγελος Λιβιεράτος βρίσκεται για άλλη µια φορά υπόλογος απέναντι στην κοινή γνώµη, αφού κατηγορείται ότι παίζει µε την υγεία χιλιάδων πολιτών.
toxwni.gr
ΠΗΓΗ:makeleio.gr
Ούτε ένα ευρώ δεν πηγε στον ΟΑΕΔ από την “ειδική εισφορά υπέρ ανέργων”
Η ανεργία αυξάνεται δραματικά, αλλά τα κρατικά έσοδα από την ειδική εισφορά των φορολογούμενων «υπέρ ανέργων» δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό του
Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάει στον ΟΑΕΔ από την «Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» που πληρώνουν εδώ και δύο χρόνια οι φορολογούμενοι.
Σε σχετικές εκθέσεις του ΟΑΕΔ που έχουν στα χέρια τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπάρχει σαφής αναφορά ότι τα χρήματα της ειδικής εισφοράς του 2% από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που ξεκίνησαν να κρατούνται από το 2011 «υπέρ ανέργων», δεν έφτασαν ποτέ εκεί. Σε συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται ότι από τον ειδικό αυτό φόρο, που αποδίδει γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει αποδοθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ οποιοδήποτε ποσό της εισφοράς αυτής. Την ίδια στιγμή υπάρχουν εισηγήσεις της διοίκησης του ΟΑΕΔ για πρόταση αντιμετώπισης της εξαθλίωσης των ανέργων, που θα μπορούσε να καλυφθεί από τα μισά και μόνο έσοδα της εισφοράς «υπέρ ανέργων», εάν αυτή δινόταν τελικά για το σκοπό που θεσμοθετήθηκε (το 2% υπέρ ανέργων παρακρατείται κατά την πληρωμή της τακτικής μισθοδοσίας και των άλλων πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του μισθοδοτούμενου προσωπικού του δημοσίου, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σκανδαλώδες ρουσφέτι: Ανέπαφες οι διπλές συντάξεις βουλευτές και δημάρχων!
Απέφυγαν τη μέγγενη των περικοπών οι συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, καθώς η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο 4093/12 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεών τους κατά 20% ή 30% δεν εφαρμόστηκε στις 31 Ιανουαρίου, και μάλιστα δεν θα εφαρμοστεί ούτε στο τέλος Φεβρουαρίου!
Δεν είναι όμως η μόνη «ιδιότυπη ασυλία» που φαίνεται ότι εξασφάλισαν έστω και προσωρινά, οι βετεράνοι της πολιτικής και οι τοπικοί μας άρχοντες, καθώς οι μειώσεις όταν γίνουν (λέγεται για το τέλος Μαρτίου) θα υπολογιστούν...
διαφορετικά από τις μειώσεις που έγιναν στους υπόλοιπους 2 και πλέον εκατομμύρια συνταξιούχους της χώρας!
Οι συντάξεις των πρώην βουλευτών, των πρώην δημάρχων νομαρχών, και κοινοταρχών, ενώ θα έπρεπε να είναι οι πρώτες από τις οποίες θα ξεκινούσαν οι μειώσεις του τρίτου μνημονίου, εντούτοις «ως δια μαγείας» (σ.σ: και δια μαγειρέματος), θα κοπούν τελευταίες, καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής, οι μειώσεις προγραμματίζονται να γίνουν –πλην απροόπτου- στο τέλος Μαρτίου, και μάλιστα με «λογιστικά κόλπα» που θα περιορίζουν τα τελικά ποσά των περικοπών!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε ποιον χρωστά τώρα η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο...
Πανικός επικρατούσε στις ευρωπαϊκές πρωτίστως, αλλά και στην αμερικανική και σε άλλες διεθνείς χρηματαγορές στις αρχές του 2010, πριν από τρία μόλις χρόνια, όταν με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα ξεσπούσε η πανευρωπαϊκή κρίση του δημόσιου χρέους.
Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, της τράπεζας των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, εξηγούσαν γιατί οι τραπεζίτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου, οι τραπεζίτες των... ιδιωτικών τραπεζών, βρίσκονταν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος μόνο της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας προς τις ξένες τράπεζες, μη συμπεριλαμβανόμενου δηλαδή του εσωτερικού χρέους κάθε χώρας, ανερχόταν στο τέλος του καλοκαιριού του 2010 σε... 2,5 τρισ. (!) δολάρια.
Η Ισπανία χρωστούσε 1,1 τρισ. δολάρια σε ιδιωτικές τράπεζες του εξωτερικού, η Ιρλανδία 0,8 τρισ., η Πορτογαλία 322 δισ. και η Ελλάδα τα λιγότερα (278 δισ.) - προσοχή, μιλούμε για το άθροισμα του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους σε ξένες τράπεζες. Μόνο οι τέσσερις αυτές χώρες χρωστούσαν συνολικά 570 δισ. δολάρια σε γερμανικές τράπεζες, 440 δισ. σε γαλλικές, 430 δισ. σε βρετανικές, 390 δισ. σε αμερικανικές και 680 δισ. δολάρια σε τράπεζες άλλων χωρών. Απειλούνταν δηλαδή να τιναχτεί στον αέρα το ευρωπαϊκό, ίσως και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα!
Αν μάλιστα πρόσθετε κανείς στα ποσά αυτά και το 1,4 τρισ. δολάρια που χρωστούσε τότε ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας της Ιταλίας σε ξένες τράπεζες, προσεγγίζαμε τα 4 τρισ. δολάρια χρέη των πέντε χωρών των PIIGS στις τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.
Γι' αυτό και δημιουργήθηκαν τα πάσης φύσεως Μνημόνια και οι εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας που τα συνοδεύουν - για να σώσουν τις ιδιωτικές τράπεζες των πλούσιων χωρών με έξοδα των λαών της Ευρώπης! Μετά από σχεδόν τρία χρόνια μνημονιακής πολιτικής, τι έχει γίνει με το ελληνικό δημόσιο χρέος; Πριν από τα Μνημόνια, το μισό και πλέον δημόσιο χρέος της χώρας μας ήταν σε ξένες ιδιωτικές τράπεζες. Οποιαδήποτε στάση πληρωμών εκείνη την εποχή θα προκαλούσε θύελλα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Σήμερα όμως σε ποιους χρωστάμε;
Οι αλλαγές στη δομή του ελληνικού δημόσιου χρέους που έχουν συντελεστεί έχουν ανατρέψει τα πάντα εκ βάθρων. Τώρα η Ελλάδα χρωστάει πάνω από 190 δισ. ευρώ στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Το ποσό αυτό μάλιστα μετά και τη δανειακή δόση του Μαρτίου θα έχει ξεπεράσει τα 200 δισ. ευρώ και θα αντιστοιχεί περίπου στο 70% του ελληνικού χρέους! Αλλα 45 περίπου δισ. ευρώ ελληνικού δημόσιου χρέους, που αντιστοιχούν γύρω στο 14% του συνολικού χρέους μας, κατέχει η ΕΚΤ.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και 5 δισ. που χρωστάει η χώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρατηρούμε ότι σχεδόν το 75% του δημόσιου χρέους της χώρας μας έχει... «κρατικοποιηθεί» σε ευρωπαϊκό επίπεδο!
Οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές δεν κατέχουν πλέον παρά ελληνικά ομόλογα αξίας 35 δισ. ευρώ, ποσό που δεν αντιστοιχεί πλέον ούτε στο 12% του συνολικού χρέους. Μετά το «κούρεμα» όμως, έχει και σε αυτά συντελεστεί μια ουσιώδης διαφοροποίηση του χαρακτήρα τους.
Ολα είναι πλέον ομόλογα υπαγόμενα στο αγγλικό δίκαιο, με τερατώδεις ρήτρες που μόνο μια επαναστατική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην αποπληρώσει. Οσο για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και κάποιους δυστυχείς Ελληνες πολίτες που αγόρασαν κρατικά ομόλογα νομίζοντας ότι είναι «σίγουρη» συντηρητική επένδυση και τους οποίους λήστεψαν αδίστακτα ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς με το «κούρεμα» και την «επαναγορά» τρώγοντας το 75% (!) των χρημάτων τους, τώρα πια έχουν μόνο 18 δισ. ευρώ - λίγο πάνω από το 5% του συνολικού χρέους. Μάλιστα το σύνολο σχεδόν αυτού του ποσού είναι τοποθετημένο σε έντοκα γραμμάτια πολύ βραχύβια, ακόμα και... ενός (!) μηνός.
Αυτά τα έντοκα γραμμάτια τα φορτώνει κάθε μήνα σχεδόν η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ στις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί κανένας ξένος επενδυτής δεν θέλει να συμμετάσχει σε αγορά οποιουδήποτε ελληνικού κρατικού τίτλου δανείου, με μοναδική εξαίρεση τους πιο τυχοδιώκτες κερδοσκόπους, τους επονομαζόμενους «γύπες».
Η Ελλάδα δηλαδή μέσω του Μνημονίου έχει δεθεί χειροπόδαρα από τους ξένους δανειστές, ενώ παράλληλα έχει εξουδετερωθεί πλήρως ο κίνδυνος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αφού το 75% του χρέους της έχει ήδη «ευρω - κρατικοποιηθεί» και το ποσοστό αυτό θα προσεγγίζει το 85% (!) στα τέλη του επόμενου μήνα.
Από την άλλη πλευρά, αυτή η «ευρω - κρατικοποίηση» σημαίνει ότι μπορεί να διαπραγματευθεί τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο...
Γ.Δελαστίκ
ΠΗΓΗ:greece-salonika.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)