Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Νέα μελέτη-έκπληξη: τα μέτρα προστασίας της ποιότητας του αέρα επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής!



Η μεταβολή της μάζας του πάγου της Γροιλανδίας, που φαίνεται στην εικόνα του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, δείχνει να είναι αισθητά καλύτερη απ' τα προηγούμενα χρόνια, συνεπώς οι πάγοι δεν λιώνουν, αλλά η κλιματική απάτη έχει καταφέρει να το κάνει ακόμα κι αυτό σημείο διαφωνίας.


Στις 30 Δεκεμβρίου είχαμε δει πως μια νέα ανακοίνωση της ΝΑΣΑ τρελαίνει τους πάντες: η χρήση ΑΠΕ αντί για ορυκτά καύσιμα αυξάνει τη θερμοκρασία του πλανήτη! Και ήδη μια νέα εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Nature geoscience πριν λίγες ημέρες, έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει την πλήρη αναρχία που επικρατεί στις σχετικές μελέτες, καθώς κάποιοι σταδιακά αρχίζουν να σκέπτονται διαφορετικά. Προς το παρόν πάντως φαίνεται πως έχουμε περισσότερες μελέτες απ' όσες μπορούμε να καταναλώσουμε, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια των απανταχού πανεπιστημίων να προσελκύσουν προσοχή, citation index/impact factor και, φυσικά, χρηματοδότηση.


Η νέα μελέτη έχει τίτλο "Amplification of Arctic warming by past air pollution reductions in Europe", μας έρχεται από Σκανδιναβούς πανεπιστημιακούς και μετεωρολόγους και λέει πως προσπαθεί να φωτίσει τους λόγους για τους οποίους η Αρκτική "υπερθερμαίνεται" πιο γρήγορα απ' τον υπόλοιπο πλανήτη, όχι φυσικά επειδή η Αρκτική όντως υπερθερμαίνεται, αλλά επειδή το AR5 του ΙPCC του ΟΗΕ λέει πως έτσι συμβαίνει: είναι χαρακτηριστικός ...

ΓΙΑ ΚΟΨΙΜΟ !...




ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

IEA: Κίνδυνος για Σοκ στην Αγορά Πετρελαίου Λόγω των Υψηλών Αποεπενδύσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για IEA: Κίνδυνος για Σοκ στην Αγορά Πετρελαίου Λόγω των Υψηλών Αποεπενδύσεων
Ενισχύονται οι πιθανότητες για σοκ στην αγορά πετρελαίου τα επόμενα χρόνια, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί αργού που πλήττονται από τη μεγάλη πτώση των τιμών, έχουν προχωρήσει σε περικοπές επενδύσεων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Οι περικοπές δαπανών που έχουν διαμορφωθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ενισχύουν το ενδεχόμενο να δούμε «εκπλήξεις» σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού με πετρέλαιο στο «όχι και τόσο μακρινό» μέλλον, τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος Oil Industry and Markets του ΙΕΑ, Νιλ Άτκινσον, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη. 

Όπως υπογράμμισε, για να διατηρηθεί το υφιστάμενο επίπεδο παραγωγής χρειάζονται επενδύσεις 300 δισ. δολαρίων περίπου, την ίδια ώρα που ..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Π.Ο.Ε.
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Δημάρχου Θέρμης να προχωρήσει σε δίωξη ενάντια στο Σωματείο  Εργαζομένων της Coca Cola λόγω « των αυθαίρετων κατασκευών στην πύλη του εργοστασίου ».

Στον αγώνα που ξεπερνά τα 2 χρόνια , οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στις πύλες του εργοστασίου .

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον  αγώνα των εργαζομένων και απολυμένων της Coca Cola .


ΠΗΓΗ;poenergias.gr

Ποιοι θέλουν χαμηλά την τιμή του πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Οι αγορές είναι απελπισμένες απέναντι στην τιμή του πετρελαίου περιμένοντας να επανέλθει στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2014, δηλαδή σε “τριψήφια” ύψη.rubberring2

Άλλωστε, υψηλότερες τιμές πετρελαίου σημαίνουν υψηλότερα κέρδη για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, περισσότερα έσοδα για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και καλύτερα ποσοστά για τους επενδυτές.

Όμως, παρόλο που το πετρέλαιο κοστολογείται σχεδόν 60% χαμηλότερα από αυτές τις τιμές, οι περισσότεροι επενδυτές είναι ευγνώμονες αν το πετρέλαιο παραμείνει πάνω απ’ τα 40$ το βαρέλι.

Αυτή την στιγμή..

ΕΛΠΕ : Γύρισαν σε θετικό πρόσημο οι πωλήσεις καυσίμων το Φεβρουάριο


Ανεξάρτητα αν η επίδοση των ΕΛΠΕ αποτελεί προάγγελο ότι το αρνητικό κλίμα στην αγορά γυρίζει, εντούτοις το Φεβρουάριο οι εταιρείες του ομίλου είδαν τις πωλήσεις τους στις βενζίνες να αυξάνονται κατά 5% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", η εικόνα του Φεβρουαρίου για τις εταιρείες Ελληνικά Καύσιμα και BP ήταν απρόσμενα θετική συγκριτικά με εκείνη του ίδιου μήνα πέρυσι. 

Συγκεκριμένα, εκτός από τις βενζίνες, οι πωλήσεις του..

Αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις οι εταιρείες πετρελαίου και αερίου, σύμφωνα με έρευνα


Οκτώ στις 10 επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σκοπεύουν να επενδύσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό εντός της προσεχούς πενταετίας και μάλιστα, κεφάλαια τουλάχιστον ίσα, αν όχι σημαντικά μεγαλύτερα σε σχέση με σήμερα.

Σύμφωνα με έρευνα των Accenture και Microsoft, το 80% των εταιρειών των δύο κλάδων προτίθεται να επενδύσει την επόμενη πενταετία στις ψηφιακές τεχνολογίες, κεφάλαια ίδια, περισσότερα ή και σημαντικά περισσότερα (30%, 36% και 14% αντίστοιχα) σε σχέση με σήμερα.

Η έρευνα, που τιτλοφορείται "2016 Upstream Oil and Gas Digital Trends Survey", αναφέρει ότι ..

Ρήγας: Ο Πρίνος μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, ακόμη και με χαμηλότερη τιμή πετρελαίου


Για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας έκανε λόγο ο Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean.

Μιλώντας από το βήμα Συνεδρίου του ΤΕΕ, με θέμα «Energy Market: Unlocking Greece’s Economic Potential», ο επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων επιχείρησε να θίξει τρία βασικά θέματα, πρώτον ποιος επενδύει στη χώρα σήμερα, δεύτερον ποιες είναι οι δυσκολίες και τρίτον πως θα γίνουν οι υδρογονάνθρακες μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Ο ίδιος περιέγραψε το επενδυτικό πρόγραμμα του Πρίνου, αναφέρθηκε στη διενέργεια σεισμικών ερευνών και την πρώτη γεώτρηση, ενώ τόνισε ότι στο μέλλον στόχος είναι η παραγωγή του Πρίνου να φτάσει τα 10.000 βαρέλια ημερησίως.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι ..

Η ΕΞΟΔΟΣ !...




ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ΕΛΠΕ: Εξετάζουν τη Συμμετοχή τους στους Επικείμενους Διαγωνισμούς για την Κατασκευή Φ/Β Σταθμών

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Στην σταδιακή διαφοροποίηση του ενεργειακού τους χαρτοφυλακίου στοχεύουν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του Ομίλου. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Δ/ντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμμετοχών του Ομίλου ΕΛΠΕ, κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο του ΤΕΕ “Energy Market: Unlocking Greece’s Economic Potential”.

Όπως τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος, στο πλαίσιο αυτό, τα Ελληνικά Πετρέλαια ήδη προωθούν έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, έχοντας 200 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης καθώς και σε λειτουργία, υλοποιούν πρόγραμμα εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε πρατήρια και εγκαταστάσεις του Ομίλου, στα πλαίσια του συστήματος net metering, ενώ, επιπλέον και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα εξετάσουν τη συμμετοχή στους επικείμενους διαγωνισμούς για την κατασκευή Φ/Β σταθμών, καθώς και άλλες πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.

Αναλυτικότερα, ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος στην ομιλία του με τίτλο «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ» ανέφερε τα ακόλουθα:

Αργό πετρέλαιο από την Τεχεράνη υπό δοκιμή στα ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Ύψους 40 εκατ. δολαρίων θα είναι τελικώς η πρώτη δοκιμαστική παρτίδα ιρανικού αργού πετρελαίου, που θα έρθει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, μέσω της γαλλικής Total, όπως σας αποκαλύψαμε τις προηγούμενες μέρες. Νεότερες πληροφορίες, σχετικά με το project, αναφέρουν ότι θα πρόκειται για μια περισσότερο «δοκιμαστική» αποστολή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το «κυρίως πιάτο».

Στο μεταξύ, η ελληνική πλευρά..

Γ.Αλεξόπουλος: Ο ρόλος των ΕΛΠΕ στις ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεγάλες επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν στην Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας φιλοδοξεί να παίξει ο όμιλος των ΕΛΠΕ. Έχοντας ισχυρή παρουσία σε έξι χώρες και με δραστηριότητες σε όλο το ενεργειακό φάσμα -εκτός από την κύρια δραστηριοποίηση του στη διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών- ο ελληνικός κολοσσός αποτελεί έναν μεγάλο περιφερειακό παίκτη στο χώρο.

Ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμμετοχών του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια Γιώργος Αλεξόπουλος, σε ομιλία του στο Συνέδριο του ΤΕΕ για την Ενέργεια και την Οικονομική Ανάπτυξη, αναφέρθηκε αναλυτικά στα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης και γενικότερα στις εξελίξεις του κλάδου ενέργειας, τον οποίο χαρακτήρισε “ κατ’ εξοχήν κλάδο ένταση επενδύσεων”.

Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Αγώνας μπάσκετ ΕΛΠΕ με παλαίμαχους μπασκεμπολίστες για τη στήριξη των προσφύγων

Αγώνας μπάσκετ ΕΛΠΕ με παλαίμαχους μπασκεμπολίστες για τη στήριξη των προσφύγω
Έναν μπασκετικό αγώνα ζωής, με αδιαμφισβήτητο νικητή την κοινωνική αλληλεγγύη και τελικό αποτέλεσμα την προσφορά αγάπης για τους πρόσφυγες, διοργανώνει ο όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.
«Η Ανθρωπιά βάζει Τρίποντο» την ερχόμενη Τρίτη 29 Μαρτίου στις 19.00  στο κλειστό της «Γούβας» στην Ελευσίνα, όπου η ομάδα καλαθοσφαίρισης των ΕΛΠΕ θα υποδεχτεί την ALL-STAR ομάδα παλαιμάχων του ελληνικού μπάσκετ, την οποία θα ενισχύσουν αγαπημένοι τραγουδιστές, δημοφιλείς ηθοποιοί & δημοσιογράφοι.

Στον αγώνα, οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα προσφέρουν..

Ο Ρ.Ζίμπε προειδοποιεί: "Σε μερικές δεκαετίες θα σκεπαστούν από νερά όλες οι παράκτιες πόλεις της Γης"

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Ρ.Ζίμπε προειδοποιεί: "Σε μερικές δεκαετίες θα σκεπαστούν από νερά όλες οι παράκτιες πόλεις της Γης"
Ο σημερινός ρυθμός αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι ο υψηλότερος των τελευταίων τουλάχιστον 66 εκατομμυρίων ετών, δηλαδή από το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι ανθρωπογενείς εκπομπές στην εποχή μας αυξάνονται σχεδόν με δεκαπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τότε.

Μια δεύτερη διεθνής μελέτη από κορυφαίους κλιματολόγους (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Δρ. Γιώργος Τσελιούδης του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA) προειδοποιεί ότι, με αυτό τον ρυθμό, δεν πρέπει να αποκλείεται μια απότομη κλιματική αλλαγή -με ό,τι αυτό συνεπάγεται (π.χ. ξαφνική και μεγάλη άνοδος της στάθμης των θαλασσών)- μέσα στις επόμενες δεκαετίες και όχι στους επόμενους αιώνες.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Ζίμπε του Πανεπιστημίου της Χαβάης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», βασίστηκε σε..

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ


Η 25η Μαρτίου φέτος είναι ημέρα Πέμπτη, από το νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία όπου απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, εκτός από εκείνες τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν την Κυριακή. 

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ισχύουν τα εξής: