Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Στο κόμμα Λαφαζάνη προχωρούν συνδικαλιστικά στελέχη της ενέργειας


Την συμπόρευσή τους με το νεοσύστατο κόμμα της «Λαϊκής Ενότητας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη ανακοίνωσαν αρκετά συνδικαλιστικά στελέχη του ενεργειακού κλάδου.

Σύμφωνα με το protothema.gr, μεταξύ αυτών, είναι οι κ.κ. Νίκος Φωτόπουλος, Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, Ρέλλιας Σταμάτης, Γραμματέας Οικονομικού ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Μανιάτης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος ΕΤΕ-ΔΕΗ, Γεωργίου Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Πτυχιούχων Μηχανικών ΔΕΗ, Διαμαντόπουλος Γιώργος, Πρόεδρος ΑΗΣ Λαυρίου, Βουλγαρίδης Δημήτρης, Πρόεδρος ΣΕΠΗΔ, Κάπελας Δημήτρης, μέλος ΔΣ ΕΤΕ-ΔΕΗ και Μάρτζακλης Γιώργος, Πρόεδρος Εργαζομένων, Πρόεδρος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Έκτακτη σύγκληση του ΟΠΕΚ ζητά η Βενεζουέλα

Αποτέλεσμα εικόνας για Έκτακτη σύγκληση του ΟΠΕΚ ζητά η Βενεζουέλα
Έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των χωρών του ΟΠΕΚ ζητά η Βενεζουέλα, εν μέσω της συνεχιζόμενης πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση του Καράκας έχει έρθει σε επαφή με ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο του Οργανισμού, προκειμένου να υπάρξει μία έκτακτη συνεδρίαση, με στόχο τη θωράκιση της τιμής του αργού.

«Η Βενεζουέλα ανησυχεί ότι ...

Στα 38 εκατ. τα συγκρίσιμα κέρδη των ΕΛΠΕ το Q2

Αποτέλεσμα εικόνας για elpe
Εσοδα 3,6 δισ. ευρώ είχε στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, που παράλληλα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ύψους 93 εκατ. ευρώ. Ειδικά για το β’ εξάμηνο του έτους τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 1,78 δισ. ευρώ και 38 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 53 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014)

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ κατά το Β’ Τρίμηνο κλήθηκε να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του δυστυχήματος της 8 Μαΐου 2015, που επιπλέον επέκτεινε το σταμάτημα το διυλιστηρίου Ασπροπύργου, το έκτακτο σταμάτημα της μονάδας flexicoker στο διυλιστήριο Ελευσίνας, καθώς και την τραπεζική κρίση με την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την τραπεζική αργία, στο τέλος Ιουνίου.

Παρά τις προκλήσεις, σημειώνεται, ο Όμιλος πέτυχε....

Το Σεπτέμβριο η υπογραφή για τον Greek Stream: Mετoνομάζεται σε "Tesla" και θα φτάνει μέχρι την Αυστρία!

Αποτέλεσμα εικόνας για αγωγοί φυσικού αερίου
Ο Τurkish Stream δεν αναβάλλεται αλλά αναβαθμίζεται! Eλλάδα, Σερβία, Ουγγαρία και Σκόπια υπογράφουν τον επόμενο μήνα memorandum κατασκευής του αγωγού που θα συνδέει τον Turkish Stream με την Αυστρία μεταδίδει η ιστοσελίδα neurope.eu και ρωσικά ΜΜΕ!

Η ιστοσελίδα neurope.eu αναφέρει πως «Ελλάδα, Σερβία, Ουγγαρία και πΓΔΜ πρόκειται να υπογράψουν τον επόμενο μήνα, 'memorandum κατασκευής' αγωγού, που θα συνδέει τον Turkish Stream με την Αυστρία».

Ο αγωγός με την ονομασία «Tesla», προς τιμήν του Σερβο-αμερικανού μηχανικού και επινοητή Νικόλα Τέσλα θα αποτελεί τη συνέχεια του αμφιλεγόμενου «Turkish Stream» ο οποίος σύμφωνα...

Το φθηνό πετρέλαιο φέρνει συγχωνεύσεις


Ενδεικτική της τάσης για συγκέντρωση του ενεργειακού κλάδου μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, ως αντίδραση στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, είναι η αξίας 12,74 δισ. δολαρίων εξαγορά της Cameron International από τη Schlumberger, τη μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών πετρελαιοπηγών στον κόσμο.

Η εξαγορά, που ανακοινώθηκε χθες από τη Schlumberger, έπεται της συγχώνευσης στην οποία έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της, οι Halliburton και Baker Hughes.

Η μεταξύ τους συμφωνία είναι ....

Έκρηξη κερδών στα διυλιστήρια

Έκρηξη κερδών στα διυλιστήρια
Τα χθεσινά κέρδη στην ΜΟΗ (100 εκατ. ευρώ σε ένα τρίμηνο), αλλά και τα κέρδη που θα δημοσιεύσουν τα ΕΛ.ΠΕ αποδεικνύουν αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ότι δεν χρειάζεται να είναι ψηλά η τιμή του πετρελαίου. Όταν τα περιθώρια διύλισης είναι ψηλά – όπως συμβαίνει για τα σύνθετα διυλιστήρια στην Μεσόγειο – τότε οι εξαγωγές φέρνουν ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, και η εσωτερική αγορά με τις βενζίνες έχει ομαλοποιηθεί.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Σκουριάζει η πρώτη ενεργειακά αυτόνομη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης


Το πάλαι ποτέ καμάρι της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, η πρώτη ενεργειακά αυτόνομη πλωτή αφαλάτωση, με τη μυθική ονομασία «Υδριάδα», που είχε αποσπάσει ειδικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στέκει ανενεργή εδώ και καιρό στο λιμάνι της Ηρακλειάς.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κατασκευή από περιζήτητη («στα εγκαίνια το καλοκαίρι του 2007 είχαν σπεύσει πολιτικοί από παντού») μέσα σε 8 περίπου χρόνια έχει γίνει σχεδόν ανεπιθύμητη. «Πέρα από το αισθητικό, ανησυχούμε για ενδεχόμενη μόλυνση της μίας από τις δύο παραλίες του νησιού από τη σκουριά, ενώ όσο παραμένει στα ύδατά μας αποτελεί επιχείρημα ώστε να αναβάλλεται η κατασκευή κανονικής αφαλάτωσης», αναφέρει στην «Κ» η κα. Αννα Γαβαλά από την Ηρακλειά.

Τι συνέβη, όμως, και η βραβευμένη ευρεσιτεχνία περιέπεσε σε δυσμένεια...

Ένας "διαφορετικός" Ιούλιος στην ηλεκτροπαραγωγή: μπορεί το καράβι ν' αλλάξει ρότα;



Πολλά ενδιαφέροντα και διαφορετικά των μέχρι τώρα συνήθων είδαμε στο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Ιούλιο. Όπως είχαμε δει τον προηγούμενο μήνα, όταν είχαν εκδοθεί  τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου 2015, τον Ιούνιο 2015 σε σχέση με τον Ιούνιο 2014, είχαμε ως "Μεγάλο χαμένο" ασφαλώς τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, μειωμένη κατά 22,5% ή 2.593GWh σε σχέση με πέρυσι. "Χαμένη" επίσης η παραγωγή από φυσικό αέριο, κατά 31,1% ή 1.001GW. Εντυπωσιακά κέρδη για την υδροηλεκτρική παραγωγή, κατά 89% ή 1.519GWh και πολύ λιγότερα (8,2% ή 368GWh) για την παραγωγή από ΑΠΕ συνδεμένες στο σύστημα (δεν περιλαμβάνονται τα Φ/Β στέγης). Ωστόσο, ο πραγματικά κερδισμένος απ' τη μείωση της θερμικής παραγωγής (λιγνιτικής και φυσικού αερίου) ήταν οι εισαγωγές, που τον Ιούνιο 2015 κάλυψαν το 23% των αναγκών και σ' όλη τη διάρκεια του 1ου εξαμήνου έχουν καλύψει το 24% των αναγκών.

Πρώτη ευχάριστη έκπληξη λοιπόν απ' τα στοιχεία του Ιουλίου είναι ...

Απώλειες για το πετρέλαιο που παρασύρθηκε από τη "βουτιά" της βενζίνης

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Σε πτωτικό έδαφος πέρασε την Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου παρά τη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, καθώς παρασύρθηκε από τη βουτιά του 5% που κατέγραψε η τιμή του συμβολαίου της βενζίνης. Η τελευταία δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από την επανεκκίνηση της λειτουργίας ενός σημαντικού διυλιστηρίου και από την απρόσμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 18 σεντς ή κατά 0,5%, στα 39,13 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια των συναλλαγών βρέθηκε να διαπραγματεύεται έως και τα 39,86 δολάρια.
Το αργό, τύπου brent έχασε 7 σεντς ή 0,2% στα 43,14 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.


ΠΗΓΗ:capital.gr