Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !


ΔΕΠΑ: Προκρίθηκαν 14 υποψήφιοι Από τους 17 ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αποκλείσθηκαν τρεις. Σε δυο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία


<b>ΔΕΠΑ:</b> Προκρίθηκαν 14 υποψήφιοι


Του Θανάση Παπαδή
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ. Από τους 17 επιχειρηματικούς ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, αποκλείστηκαν οι τρεις, που δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Στην επόμενη φάση για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών πέρασαν 14 ενδιαφερόμενοι. Η σχετική διαδικασία και αφού προηγηθεί οικονομικός έλεγχος της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να διαρκέσει περί τους περίπου δύο μήνες.
Όπως ανακοίνωσε χθες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οι 14 ενδιαφερόμενοι που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού πληρούν όλα τα κριτήρια συμμετοχής.
1) Socar (Αζερμπαϊτζάν): Πρόκειται για την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν που δραστηριοποιείται στο χώρο του πετρελαίου και των ενεργειακών πόρων.
2) Mitsui (Ιαπωνία): Ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ιαπωνίας με παρουσία σε διάφορους κλάδους με δραστηριότητες σε 67 χώρες.
3) Enagas (Ισπανία): Πρόκειται για το διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της Ισπανίας. Το 2011 είχε έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.
4) ENI (Ιταλία): Ένας εκ των μεγαλυτέρων ομίλων ενέργειας στην Ευρώπη με παρουσία σε 79 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το 2011 τα έσοδα ανήλθαν σε 110 δισ. ευρώ.
5) Sonatrach (Αλγερία): Η εταιρεία ελέγχεται από την κυβέρνηση της Αλγερίας και διαχειρίζεται τους ενεργειακούς πόρους της χώρας, ενώ έχει δραστηριότητες και σε γειτονικές χώρες.
6) Negusneft (Ρωσία): Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της εξόρυξης και διάθεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ρωσίας στο συγκεκριμένο τομέα.
7) Vopak (Ολλανδία): Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 2011 τα έσοδά της ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ.
8) Israel Corp. (Ισραήλ): Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία συμμετοχών του Ισραήλ, η οποία διαθέτει ισχυρή διεθνή παρουσία. Οι σημαντικότερες συμμετοχές της είναι στο χώρο της ενέργειας.
9) M2M (Ελλάδα): Πρόκειται για την κοινοπραξία που έχουν δημιουργήσει ο όμιλος Μυτιληναίος και η Motor Oil, δύο εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών της Ελλάδας.
10) Gazprom (Ρωσία): Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στο χώρο της ενέργειας που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου.
Η ρωσική ομοσπονδία έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο (50,002%) της Gazprom, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανερχόταν στο τέλος του 2011 σε 128 δισ. δολάρια.
11) PPF Capital Partners Fund (Τσεχία): Πρόκειται για το επενδυτικό fund που έχει συμμετοχή στο 5% της Τράπεζας Πειραιώς.
12) ΓΕΚ Τέρνα (Ελλάδα): Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας, του real estate και των παραχωρήσεων.
13) Gas Natural (Ισπανία): Με έδρα τη Βαρκελώνη, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στην αγορά φυσικού αερίου της Ισπανίας με παρουσία επίσης στην Ιταλία και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το 2011 τα έσοδα ανήλθαν σε 21 δισ. ευρώ.
14) Edison (Ιταλία): Ενας από τους μεγαλύτερους ομίλους ενέργειας της Ευρώπης με παρουσία σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας όπου είναι εκ των μετόχων της Elpedison. Ο όμιλος είχε έσοδα 11,4 δισ. ευρώ το 2011.
Ενδιαφέρον RZD για τον ΟΣΕ
Για τον ΟΣΕ ενδιαφέρεται η ρωσική RZD, η εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της RZD, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, υποστήριξε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαγοράς του ΟΣΕ, προσθέτοντας ότι βρίσκεται ήδη σε επαφές με την ελληνική πλευρά.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr

"Έπεσαν" πάνω στην ΑΟΖ





Ογδόντα εννέα εταιρείες έχουν επιδείξει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον και αγόρασαν σεισμογραφικά δεδομένα για έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, που περιλαμβάνει 12 οικόπεδα.
Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί για ανοικτή διαδικασία προσφορών, στις 11 Μαΐου.
Ο υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι η δέσμευση αυτή προσδίδει κύρος στη διαδικασία και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Συλικιώτης είπε επίσης ότι η Δανία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μελετήσει κανονισμούς χρηματοδότησης για θέματα υποδομών και μεταφοράς φυσικού αερίου, στο προσεχές άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.
Σημείωσε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης των προγραμμάτων χρηματοδότησης θα βρίσκεται σε εξέλιξη επί κυπριακής προεδρίας, που αρχίζει τον Ιούλιο.


Πηγή:http://www.enikos.gr

Πετρέλαιο με πίστωση 180 ημερών από το Ιράν για προσέλκυση αγοραστών


Μέτρα προσέλκυσης αγοραστών πετρελαίου υιοθετεί το Ιράν, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ακόμη και η πίστωση 180 ημερών, η οποία μεταφράζεται σε έκπτωση των τιμών του πετρελαίου κατά 1,2 - 1,5 δολ. ανά βαρέλι.
Αξιωματούχοι των χωρών του Κόλπου αλλά και της Ευρώπης τόνιζαν ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να καλύψει με τις νέες τιμολογιακές διευκολύνσεις τα προβλήματα που προκύπτουν από τις δραστικές περικοπές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Ωστόσο, παρά την απειλή του ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου και τη διακοπή, ήδη, εμπορικών σχέσεων με Ελλάδα, Ισπανία και Γερμανία οι οποίες σκιάζουν τις ιρανικές εξαγωγές, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ 24 ώρες πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την ομάδα των «πέντε» της Δύσης δηλώνει αμετακίνητος στην εφαρμογή των δικαιωμάτων της χώρας του για την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό από τα πυρηνικά της δικαιώματα». Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας «5+1» (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna, ο Ιρανός πρόεδρος ανέφερε: «Συμβουλεύω τους εχθρούς και τις αλαζονικές δυνάμεις να αλλάξουν συμπεριφορά απέναντι στο κράτος αυτό». Η συνάντηση με την ομάδα των «5+1» θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

Επίδομα Θέρμανσης: Κριτήρια η Περιοχή, το Υψόμετρο και η Μέση Θερμοκρασία





Μέτρα τα οποία θα απαλύνουν την αρνητική επίδραση της εξίσωσης των ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, στα πλαίσια ενός επιδόματος θέρμανσης που θα ισχύσει από το φθινόπωρο. Ανάμεσα στα κριτήρια που εξετάζονται, συμπεριλαμβάνεται η γεωγραφική περιοχή, το υψόμετρο και το εισόδημα του κάθε καταναλωτή.
Για τον σκοπό αυτό, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο, η οποία θα καθορίσει τελικά το ακριβές επίπεδο του επιδόματος, αλλά και θα προσδιορίσει επακριβώς τα κριτήρια. Οι προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών κάνουν λόγο για οριστικές αποφάσεις από τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν μάλλον το καλοκαίρι.
Παρόλα αυτά, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την επιτροπή να καταλήγει στα εξής: Η καταβολή του επιδόματος θα είναι μηνιαία από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο. Επίσης, το επίδομα, αν και διαφοροποιημένο ως προς το ύψος, θα το λαμβάνουν όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας. Το ύψος αυτού θα καθορίζεται με βάση την περιοχή, το υψόμετρο και τη μέση θερμοκρασία κατά τον προηγούμενο μήνα.
Στο γεωγραφικό σκέλος, η Ελλάδα θα χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές ζώνες και εντός της καθεμίας θα ισχύει το υψομετρικό κριτήριο, δηλαδή όποιος μένει σε μεγαλύτερα ύψη θα λαμβάνει μεγαλύτερο επίδομα.


ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr