Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Κοινωνικοποίηση του κράτους.




Η παγκόσμια πολιτική διαμάχη από εδώ και στο εξής θα είναι για το ποιος θα έχει τον έλεγχο του κράτους.  Θα τον έχει το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο όπως ισχύει σε μεγάλο μέρος σήμερα ή η αντίστοιχη κοινωνία; Από την έκβαση αυτής της μάχης θα κριθεί και το εάν οι τύχες των λαών θα...
ρυθμίζονται από τους δημιουργούς του χρήματος ή από τους ίδιους τους λαούς.
Η εναλλακτική λύση και η απάντηση στη σημερινή εγχώρια αλλά και διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, δεν μπορεί να είναι άλλη από την κοινωνικοποίηση του αυτονομημένου από την κοινωνία σύγχρονου κράτους, το οποίο έχει πλέον μετατραπεί σε όργανο καταναγκασμού της κοινωνίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του διεθνών τοκογλύφων. Το κράτος θα πρέπει να προσαρμοστεί στην κοινωνία αντί να την νέμεται και να την εκμεταλλεύεται για την εξυπηρέτηση ξένων προς την ίδια συμφερόντων.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το κράτος δεν δημιουργήθηκε από το τίποτα, ούτε αποτελεί αυτοσκοπό. Η κοινωνία είναι η αιτία ύπαρξης του κράτους. Όμως τα ολιγαρχικά πολιτικά συστήματα της αντιπροσωπευτικής «δημοκρατίας» με τα οποία είναι οργανωμένα τα σύγχρονα κράτη, έπεσαν εύκολα θύματα της παγκόσμιας κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Χειρότερα ακόμα το ελληνικό κράτος, αντί να είναι όργανο εξυπηρέτησης του κοινωνικού συμφέροντος, αντιθέτως έχει αυτονομηθεί πλήρως, έχει σπρώξει την κοινωνία στην ιδιώτευση και την νέμεται εκ του ασφαλούς προκειμένου να εξυπηρετεί πρώτιστα τα ντόπια και ξένα συμφέροντα που ελέγχουν  την οργανωτική του δομή, δηλαδή το πολιτικό σύστημα.
Επομένως απαιτείται το ταχύτερο να κοινωνικοποιήσουμε το κράτος. Να το κάνουμε όργανο στα χέρια της κοινωνίας, όπως είναι ο ορθός προορισμός του και όχι όργανο στα χέρια των ντόπιων και διεθνών τοκογλύφων. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να επέμβουμε στο καταστατικό του, δηλαδή στο Σύνταγμά του, ώστε μέσω τελικά της κοινωνικοποίησης του ίδιου του πολιτικού συστήματος να περάσουν η διοίκηση και ο έλεγχος του κράτους στα χέρια της κοινωνίας των ανθρώπων και όχι μιας κλειστής ολιγαρχίας συμφερόντων, όπως είναι σήμερα. 
ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr

TO "TΡABAEI" H ΑΓΚΥΡΑ Επεισόδιο στα Ίμια - Τουρκικά περιπολικά καταδίωξαν ελληνικό σκάφος




Nέο επεισόδιο, το δεύτερο μέσα σε τρεις μήνες είχαμε στην περιοχή των Ιμίων μετά από τον εμβολισμό της ακταιωρού του Λιμενικού από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής τον περασμένο Σεπτέμβριο. Χθες το πρωί 26 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές της ΛΣ/Ακτοφυλακής στο defencenet.gr μία «μίνι» ναυμαχία στήθηκε δίπλα από τις βραχονησίδες μεταξύ ελληνικής ακταιωρού και τουρκικών σκαφών.
Ελληνικά αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο και Λέρο είχαν ρίξει αλιευτικά εργαλεία στην περιοχή, όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν γιατί ψάρευαν χωρίς άδεια «στα τουρκικά χωρικά ύδατα».
Οι ψαράδες κάλεσαν σε βοήθεια σκάφος της ΛΣ/Ακτοφυλακής το οποίο έσπευσε στην περιοχή και άρχισαν τα δύο σκάφη να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στα ελληνικά αλιευτικά, κυνηγώντας το ένα το άλλο. Μία πηγή αναφέρει ότι ήρθε και δεύτερο τουρκικό σκάφος.
Τα τουρκικά επιχείρησαν αν εμβολίσουν το ελληνικό με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει. Λίγο αργότερα αναγκάστηκαν σε αποχώρηση και τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη αφού δεν υπήρχε άλλο ελληνικό στην περιοχή για να τα προστατέψει.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

“Τρεχει” πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ και ξεκινούν άλλο με… το ίδιο θέμα!




Η Κομισιόν με απάντηση στον Ν. Χουντή αδειάζει το  ανακοινωθέν πρόγραμμα “Αριάδνη”  για τη ληξιαρχικές πράξεις !  Το 2009 είχαν εγκριθεί 44 εκ ευρώ για πανομοιότυπο πρόγραμμα και δεν απορροφήθηκε ούτε ευρώ!!
Καταπληκτικό!! Από τον Απρίλιο του 2009, έχουν εγκριθεί 44 εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ για την ψηφιοποίηση των Ληξιαρχείων και των Ληξιαρχικών πράξεων αλλά, δεν έχουμε απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Και ενώ το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της υποβολής προτάσεων (!!) προτάθηκε το πρόγραμμα Αριάδνη, για την ψηφιακή υποβολή ληξιαρχικών πράξεων, που θα πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες μέσα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας!! Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Hahn στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην ανάπτυξη

Αναπτυξη
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Απελευθερώθηκε το ελληνόκτητο "AEGEAN HORΙZON"




Ύστερα από 43 ημέρες κράτησης, το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «AEGEAN HORΙZON» πήρε χθες βράδυ το «πράσινο φως» από τις αρχές της Νιγηρίας, να αποπλεύσει με προορισμό το Ρότερνταμ.
Το δεξαμενόπλοιο, με 24 άτομα πλήρωμα, εννιά Έλληνες και 15 Φιλιππινέζους, ενώ είχε αποπλεύσει στις 15 Νοεμβρίου με προορισμό την Ολλανδία, το σταμάτησαν πλοία του νιγηριανού πολεμικού ναυτικού στα ανοιχτά του Μπενίν, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι νιγηριανές αρχές είχαν επικαλεστεί κάποιο πρόβλημα, πιθανόν εμπορικής φύσης, με τα έγγραφά του.
Όλο αυτό το διάστημα, είχαν προηγηθεί πυρετώδεις διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας, αλλά και της πλοιοκτήτριας εταιρείας με τις αρχές της Νιγηρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους Ελληνες ναυτικούς, στο διάστημα των διαπραγματεύσεων που μεσολάβησε, είχε παρουσιάσει μικρό πρόβλημα υγείας, νοσηλεύτηκε για προληπτικούς λόγους σε τοπικό νοσοκομείο της περιοχής και επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα.
Παραμονή Χριστουγέννων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρη Μπαντιά, μετέβησαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου και αντάλλαξαν ευχές με τον καπετάνιο και το πλήρωμα του «AEGEAN HORIZON».
Ο πλοίαρχος, σε μήνυμά του, ευχαρίστησε θερμά για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που κατέλαβαν το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΥΠΕΚΑ:Παράταση στις Αιτήσεις για Δικαιώματα Νερού




Παρατείνεται,μέχρι τις 15 Μαΐου 2013, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ.
Η σχετική τροποποίηση αφορά, σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, στην υπ’ αριθμ. οικ. 150559/10-06-2011 Απόφαση των Υπουργών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πολιτισμού & Τουρισμού, με θέμα : «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού» (ΦΕΚ Β΄ 3368). 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Νέα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τη νέα χρονιά


Νέα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τη νέα χρονιά

Το 2013 φέρνει αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς ξεκινά η διάθεση της δεσμίδας των 11 εισιτηρίων, από τα οποία το ένα θα διατίθεται δωρεάν και θα είναι διαφορετικού χρώματος.
Στόχος του ΟΑΣΑ είναι να δώσει κίνητρα στους επιβάτες ώστε να περιοριστεί η εισιτηριοδιαφυγής στις αστικές συγκοινωνίες, αφού το κόστος της στις αστικές συγκοινωνίες κυμαίνεται από 25 έως 37,5 εκατομμύρια το χρόνο.
Παράλληλα θα ανακοινωθούν εκπτώσεις για τους κατόχους μηνιαίων και ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών για τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Χαμηλότεροι οι λογαριασμοί κινητών το 2013




ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ
Χαράς Ευαγγέλια αφού από το νέο έτος μειώνονται σημαντικά όσα πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα στους λογαριασμούς των τηλεφώνων. Πως θα γίνει αυτό; Με τη μείωση των τελών τερματισμού κλήσεων προς όλα τα κινητά δίκτυα, που αποφάσισε η…. Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η τιμή των τελών τερματισμού κλήσεων προς όλα τα κινητά δίκτυα, στη χονδρική αγορά, ορίζεται σε 1,269 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό χρόνου από 4,95 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό χρόνου που ίσχυε έως τις 31 Ιουλίου 2012, πριν εφαρμοστεί η σταδιακή μείωση στις τιμές.
Η απόφαση της ΕΕΤΤ αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των τιμών και στη λιανική αγορά κλήσεων από σταθερά προς κινητά, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη στους καταναλωτές. Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι λογαριασμοί των συνδρομητών θα μειωθούν κατά περίπου 47 εκατ. ευρώ για το 2013.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι μειώσεις τελών θα συνεχιστούν και το 2014 (1,168 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό χρόνου) και το 2015 (1,099 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό χρόνου) συν τον πληθωρισμό.
 ΠΗΓΗ:trelokouneli.gr

ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΣ Φ/Β ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛ.ΠΕ.




Τέθηκε σε λειτουργία στις 20/12/2012 ένας ακόμη Φ/Β Σταθμός των ΕΛ.ΠΕ., 600 Kwp στην στέγη του Εργοστασίου της DIAXON.   Πρόκειται για τον 4ο Φ/Β Σταθμό που ετέθη σε λειτουργία εντός του 2012 με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλοιυ σε Φ/Β να ανέρχεται πλέον στα 1,4 Mwp.
Προηγήθηκαν  οι : 500 Kwp της Ελευσίνας, 256 Kwp στις στέγες του Διυλιστηρίου Ελευσίνας και 42 Wp στα ΣΕΑ Ασπροπύργου.
Χάρη στη συλλογική προσπάθεια και την άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών (ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, Κεντρικές Διοικητικές Υπηρεσίες Ομίλου, Διυλιστήριο Ελευσίνας, ΕΚΟ και DIAXON) κατέστη δυνατό το επίτευγμα αυτό. 
ΠΗΓΗ:toblogtisvardias.blogspot.gr/

Απειλούν με παγκύπριο κλείσιμο των πρατηρίων




Με απ’ αόριστον απεργία από τις 2 Ιανουαρίου προειδοποιούν οι πρατηριούχοι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, εάν δεν ανακληθεί η άδεια οικοδομής που παραχωρήθηκε σε πρατήριο πετρελαιοειδών στο Παραλίμνι.
Σε ανακοίνωση του, ο Επαρχιακός Σύνδεσμος Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Αμμοχώστου προειδοποιεί πως αν μετά την παρέλευση δύο ημερών από αυτή τη μέρα δεν ανακληθεί η άδεια, τότε ο θα καλέσει τα μέλη του σε παγκύπρια στάση.
Η άδεια αφορά νέο πρατήριο στον κεντρικό δρόμο Παραλιμνίου -Αγίας Νάπας και σύμφωνα με την ανακοίνωση, λόγω της διαμόρφωσης του δρόμου δεν υπάρχει για τον οδηγό η ενδεικνυόμενη ορατότητα, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δεν τέθηκαν όροι από τη δυσμενή ανάπτυξη της περιοχής.
Το θέμα είχε τεθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και η θέση όλων των κομμάτων ήταν ότι επιβάλλεται η παγοποίηση της ανέγερσης νέων πρατηρίων γιατί παγκύπρια ο αριθμός τους θεωρείται υπεράριθμος.
Σε επιστολή του, εξάλλου, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον Δήμο Παραλιμνίου, τα τμήματα Πολεοδομίας και Δημοσίων Έργων και την Επίτροπο Διοίκησης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Πρατηρίων Πετρελαιοειδών προειδοποιεί πως αν δεν ανακληθούν ή παγοποιηθούν «οι οποιεσδήποτε παράτυπα εκδοθείσες άδειες ανέγερσης νέων πρατηρίων», θα ακολουθήσει παγκύπριο κλείσιμο των πρατηρίων.
 ΠΗΓΗ:zougla.gr

Νέες Προδιαγραφές για τα Πλοία Ρυμούλκησης ζητούν τα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης - Αντιδράσεις από Εταιρείες Ρυμουλκών




Μπροστά στον κίνδυνο «λουκέτου», με την απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας, βρίσκονται οι περισσότερες εταιρείες ρυμουλκών, καθώς οι νέες προδιαγραφές για τα πλοία ρυμούλκησης που ζητούν τα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών, θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα λιμάνια, με ταυτόχρονο παροπλισμό του 90% του υπάρχοντος στόλου, ενώ την ίδια ώρα «τρέχουν» πολυετή συμβόλαια με βαριές ποινικές ρήτρες, μεταξύ εταιρειών ρυμούλκησης και δεξαμενοπλοίων μεταφοράς πετρελαιοειδών.
Οι μέχρι τώρα προδιαγραφές που ισχύουν για τα ρυμουλκά, περιλαμβάνονται σε ειδικό κανονισμό για 
το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, (ΦΕΚ 1677Β), ο οποίος θεσπίστηκε το 2001 με αφορμή πολύνεκρο ατύχημα στην περιοχή.
Ο κανονισμός αυτός, στον οποίο ρυθμίζονται θέματα χρήσης των αγκυροβολίων αλλά και οι χρόνοι προσέγγισης των δεξαμενοπλοίων για τις ανάγκες όχι μόνο των ΕΛΠΕ αλλά και της Mamidoil-Jetoil, ήταν προϊόν διαβούλευσης όλων των εμπλεκομένων φορέων στον Θερμαϊκό κόλπο για την εκφόρτωση, τροφοδοσία και διαχείριση των πετρελαιοειδών.
Ναυτιλιακοί κύκλοι αναφέρουν ότι για να μπορούν να ισχύσουν οι νέες προδιαγραφές για τα ρυμουλκά, που θέτουν τα ΕΛΠΕ με γνώμονα την ασφάλεια των εγκαταστάσεων τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει, πιθανότατα πρώτα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και συγκεκριμένα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, να προχωρήσει σε αλλαγή του υπάρχοντος κανονισμού.
Το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετείται σήμερα από δύο αγκυροβόλια δεξαμενοπλοίων εντός του Θερμαϊκού κόλπου. Το ένα χρησιμοποιείται για την εκφόρτωση αργού πετρελαίου και το δεύτερο, που είναι και το παλαιότερο, για την φορτοεκφόρτωση προϊόντων πετρελαίου.
Τα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης με επιστολή τους στις 30/11/2012 προς τους αρμόδιους φορείς, ζητούν από 01/01/2013, με γνώμονα την ασφάλεια των εγκαταστάσεων τους, τα ρυμουλκά και λάντζες, παλαιότητας μικρότερης των 20 ετών, να έχουν προτεραιότητα σε όλες τις ελκύσεις δεξαμενοπλοίων και εργασίες, διαφορετικό τύπο ελικοπηδαλίων και τεχνικών προδιαγραφών, πιστοποιητικό από νηογνώμονα κάθε δύο χρόνια και όχι από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, ενώ ζητείται τα πιστοποιητικά του ρυμουλκού, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η εμπειρία του κυβερνήτη, η λίστα του πληρώματος και κάθε αλλαγή των παραπάνω να κοινοποιούνται στα ΕΛΠΕ.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι, όποτε κρίνεται αναγκαίο, από τα ΕΛΠΕ θα γίνεται τακτικός έλεγχος και πιστοποίηση της επάρκειας των ρυμουλκών και πληρώματος από αντιπρόσωπο της εταιρείας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

H χθεσινοβραδινή φωτογραφία της Αθήνας που σοκάρει


H χθεσινοβραδινή φωτογραφία της Αθήνας που σοκάρει

Η Αθήνα θολή λόγω των καπνών από τα τζάκια αποτυπώνεται σε αυτή τη φωτογραφία που κάνει τον γύρο των social media προκαλώντας σχόλια για την οικονομική κατάσταση των Αθηναίων.
Η φωτογραφία αναπαράγεται σε όλο και περισσότερα προφίλ στο facebook με την εξής σημείωση του Γιάννη Λάριου (Υianni Larios) που ανήρτησε πρώτος τη φωτογραφία: «Η Αθήνα της ντροπής. Σημερινή φωτογραφία, πριν λίγο. Η χωρίς κανένα σχεδιασμό, μανδαρινικής εμπνεύσεως παράλογη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης φέρνει το 1/4 σε φορολογικά έσοδα και κάνει την Αθήνα θάλαμο αιθάλης. Ένα πείραμα ηλιθίων, σε βάρος της υγείας όλων μας. Μοιραστείτε το.» 
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Την Ελλάδα τη διοικεί ένα μονοπώλιο εκατομμυριούχων


Stern: Την Ελλάδα τη διοικεί ένα μονοπώλιο εκατομμυριούχων

Εκτενές άρθρο για τα «πανίσχυρα οικονομικά τζάκια» περιλαμβάνει το γερμανικό περιοδικό Stern στο τεύχος που κυκλοφορεί με τίτλο «Μονοπώλιο των εκατομμυριούχων» και ισχυρίζεται ότι εδώ και πολλές γενιές 2.000 οικογένειες διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα και αποκόμισαν τεράστια κέρδη.
Η επίθεση αυτή στο ελληνικό επιχειρηματικό κατεστημένο ενισχύει τα σενάρια που φέρουν τους δανειστές και την Τρόικα να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα που οικοδομήθηκαν στη Μεταπολίτευση.
Το δημοσίευμα ξεκινάει από τον Φώτη Μπόμπολα, τον οποίο οι συντάκτες του άρθρου επισκέπτονται στο γραφείο του:
«Ο Φώτης Μπόμπολας έχει μπροστά από το γραφείο του τέσσερεις οθόνες υπολογιστών εγκατεστημένες στον απέναντι τοίχο, ο οποίος φέρει μια ξύλινη επένδυση. Έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεται στα κεντρικά ενός αρχηγείου. Η γραμματέας του Λυδία του φέρνει φραπέ. Ο Μπόμπολας, ετών 52, με κοντοξυρισμένα μαλλιά, στρίβει ένα τσιγάρο. Καπνίζει Ολντ Χόλμπορν. Το πουκάμισό του είναι ανοιχτό στο στήθος, στο καρπό του χεριού του δεν φέρει κανένα ρολόι. «Προτιμώ να κρατώ χαμηλό προφίλ», διατείνεται ο ίδιος. Ο Μπόμπολας είναι ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στην Ελλάδα. Στην οικογενειακή αυτοκρατορία ανήκουν ο εκδοτικός κολοσσός Πήγασος, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της χώρας, εταιρίες ανακύκλωσης, ορυχεία χρυσού, ακίνητα. Συνολική αξία: μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο Μπόμπολας δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις. Ακόμη και τώρα αισθάνεται άβολα: «Δεν βλέπετε; Η χώρα εκρήγνυται».
Η οικογένεια του αισθάνεται έντονα τη λαϊκή οργή. Και αυτό γιατί η πολυεθνική εταιρία Ελλάκτωρ απαιτεί για τη διέλευση των αυτοκινητοδρόμων της υψηλά διόδια, παρότι το ελληνικό κράτος έχει επιχορηγήσει το έργο ως επί το πλείστον με χρήματα των φορολογημένων. Η Αττική Οδός κοστίζει 2.80 ευρώ, ενώ γύρω στα 250.000 αυτοκίνητα τη διασχίζουν καθημερινά. Όποιος θέλει να ταξιδέψει με αυτοκίνητο για Θεσσαλονίκη χρειάζεται ολόκληρα 25 ευρώ. Μια πρωτοβουλία πολιτών με το όνομα «Δεν πληρώνω διόδια» πριονίζει κάθε τόσο τις μπάρες των διοδίων. «Είναι αναρχικοί», βρίζει ο Μπόμπολας».
Πανίσχυρα τζάκια
«Η οικογένειά του ανήκει σε μια χούφτα από σχεδόν πανίσχυρα ελληνικά τζάκια, τα οποία εδώ και πολλές γενιές διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Τώρα όμως που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αντ' αυτού, επιχειρηματίες όπως ο Μπόμπολας, σπεκουλάρουν με νέες κρατικές αναθέσεις έργων, ενώ άλλοι παραμονεύουν για ευκαιρίες που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής περιουσίας. Ήδη ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης νοίκιασε για το ευτελές ποσό των 50 σεντ ανά τ.μ. και για 90 χρόνια το πιο πολυτελές Shopping-Mall στην Αθήνα».
 ΠEΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελικώς θα πεθαίνουμε και χωρίς τον… συμβολαιογράφο


Τελικώς θα πεθαίνουμε και χωρίς τον… συμβολαιογράφο

Το να αναγνωρίζεις τα λάθη σου εγκαίρως είναι αρετή. Κάποιοι λοιπόν στην κυβέρνηση, συνειδητοποίησαν το μέγεθος της ανοησίας που ετοιμάζονταν να κάνουν και σπεύδουν να την διορθώσουν. Όχι, για να παντρευτούμε, να αποκτήσουμε παιδί ή και να… πεθάνουμε ακόμη δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουμε στον συμβολαιογράφο για να του σκάμε την…50άρα. Οι δημόσιες υπηρεσίες κατανόησαν ότι μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους –και μάλιστα ηλεκτρονικά- για να μην υποβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο σε ταλαιπωρία και έξοδα.
Υποτίθεται ότι σύστημα Αριάδνη –αυτή την κωδική ονομασία είχε το πρόγραμμα που προέβλεπε να πηγαίνουμε για συμβολαιογραφική πράξη στον συμβολαιογράφο πριν τον γάμο, την κηδεία κλπ, θα έμπαινε σε εφαρμογή από την 1/1/2013. Τρία υπουργεία τα έβαλαν κάτω και βρήκαν εναλλακτική λύση η οποία –σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα- δεν ταλαιπωρεί τον κόσμο. Για την οριστικοποίηση του προγράμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη εντός της ημέρας με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και του υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση τον νέο σχεδιασμό, οι διαδικασίες θα έχουν ως εξής:
Οι γεννήσεις και οι θάνατοι, θα δηλώνονται κανονικά στα ληξιαρχεία όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Διαπιστευμένος υπάλληλος του δήμου, θα αναλαμβάνει να αποστέλλει ηλεκτρονικά την υπηρεσία στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα συγκεντρώσει σε καθημερινή βάση γεννήσεις και θανάτους και θα αποστέλλει με τη σειρά του τα στοιχεία στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή την υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας που έχει αναλάβει την πληρωμή των συντάξεων.
Η γνωστοποίηση των γάμων στα ασφαλιστικά ταμεία, θα είναι δουλειά του υπουργείου Οικονομικών. Για την έκδοση του παραβόλου θα απαιτείται πλέον και η χορήγηση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ από την πλευρά του φορολογούμενου. Το υπουργείο Οικονομικών θα συλλέγει την πληροφορία μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και αυτό με τη σειρά του θα ενημερώνει την ΗΔΙΚΑ. Τώρα τι θα γίνεται σε περίπτωση που παρά την έκδοση του γάμου δεν τελεστεί το μυστήριο, είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε στην πράξη.
Οι συμβολαιογράφοι θα εξακολουθήσουν να έχουν ρόλο μόνο για τα σύμφωνα συμβίωσης για τα οποία θα είναι απαραίτητη η συμβολαιογραφική πράξη.
 Για να ενεργοποιηθεί αυτό το σύστημα –το οποίο υποτίθεται ότι θωρακίζει το δημόσιο από τον κίνδυνο χορήγησης συντάξεων σε πεθαμένους- απαιτείται νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου. 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

Τα τζάκια της ντροπής σε μια νέα... παρακμιακή Ελλάδα



Η συζήτηση ότι στη χώρα υπάρχει πετρέλαιο να φαν -ή να πιουν- κι οι κότες, που λέμε, είναι πολύ σουρεάλ, αν κοιτάξει κανείς τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στη χώρα και ειδικά στην Αθήνα.
Τα περισσότερα σπίτια ζεσταίνονται –τρόπος του λέγειν, μην το παίρνετε τοις μετρητοίς– με τα τζάκια και όχι με τα καλοριφέρ. Πώς γίνεται τώρα, να έχει… σωθεί η χώρα, να λένε διάφοροι ότι αποκτούμε ξανά την… αξιοπιστία μας και να πανηγυρίζουν για το… λαμπρό μας μέλλον, αλλά την ίδια ώρα η κοινωνία να γυρίζει στη δεκαετία του ’50 και του ’60, μόνο η τρόικα μπορεί να μας το εξηγήσει, κι αυτή λείπει σε πάρτι πολυτελείας, όπως διαβάζω.
Η Αθήνα σκεπάστηκε με ένα νέο νέφος. Δεν είναι μόνο ότι ξαναπήραν μπροστά τα τζάκια, αλλά ότι στα τζάκια αυτά, οι ιδιοκτήτες τους, καίνε περίπου ό,τι βρουν. Όχι μόνο ξύλα, αλλά χαρτιά, παλιά έπιπλα, κακής ποιότητας ξύλα, καθότι φθηνότερα, σκουπίδια κάθε λογής και πάει λέγοντας!
Κάποιοι θα τρέξουν να πουν, επιτέλους ρε παιδιά, να αξιοποιήσουν οι Έλληνες και τα τζάκια, που τα έφτιαχναν μέχρι τώρα μόνο για τη διακόσμηση του σπιτιού. Συνήθως αυτοί που τα λένε αυτά, έχουν γεμάτους τους λέβητες με πετρέλαιο, αν δεν έχουν προνοήσει να εγκατασταθούν σε σπίτια με φυσικό αέριο.
Στα αναμμένα τζάκια δεν καίγονται απλά ξύλα, αλλά και οι ελπίδες της τωρινής μεσαίας τάξης να παραμείνει, τουλάχιστον, μεσαία. Και οι προσδοκίες των πιο αδύνατων ότι μπορούν να ξεφύγουν από τη μοίρα τους. Αποτυπώνεται και το υποκριτικό του ισχυρισμού ότι η χώρα έχει… σωθεί. Επιβεβαιώνεται πλέον ότι το πρόβλημα στη χώρα γίνεται ανθρωπιστικό. Η πείνα, η έλλειψη φαρμάκων και πετρελαίου για τις περισσότερες οικογένειες, μόνο ανθρωπιστική κρίση προδίδουν.
Είχε δίκιο ο Γιώργος Παπανδρέου που έλεγε ότι η Ελλάδα αλλάζει και έχει απόλυτο δίκιο κι ο Σαμαράς, που λέει ότι βαδίζουμε σε νέο δρόμο. Μόνο, που είναι η Ελλάδα της παρακμής και της φτώχειας, καθώς και ο δρόμος της κοινωνικής καταστροφής. Οι υποσχέσεις τους σαν κούτσουρα, που καταρρέουν, όταν καίγονται…
[Toυ Γιάννη Μακρυγιάννη από protothema.gr]
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΗΠΑ: Την τελευταία ημέρα του χρόνου φτάνει το νόμιμο όριο του δημόσιου χρέους για τις ΗΠΑ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες φτάνουν το νόμιμο όριο του δημόσιου χρέους, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου και γι αυτό πρέπει να ληφθούν «έκτακτα μέτρα» για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, δήλωσε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.
«Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι το μέγιστο νόμιμο χρέος θα φτάσει (στο όριο του) την 31η Δεκεμβρίου», ανέφερε ο κ. Γκάιτνερ σε επιστολή του προς τα βασικά μέλη του Κογκρέσου. «Το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει σύντομα έκτακτα μέτρα που επιτρέπονται από το νόμο», ανέφερε επίσης στην επιστολή του, ο Τίμοθι Γκάιτνερ.
Τα μέτρα αυτά ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια, και υπό ομαλές συνθήκες θα δώσουν περιθώριο δύο μηνών στα δημόσια ταμεία, αλλά η «αβεβαιότητα» των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζει την πρόβλεψη για τη διάρκεια της ζωής τους, ανέφερε επίσης ο κ. Γκάιτνερ.
Βάσει συμφωνίας μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στις αρχές του Αυγούστου του 2011, το ανώτατο όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών έχει οριστεί στα 16 τρισεκατομμύρια 394 δισεκατομμύρια δολάρια. 
ΠΗΓΗ:kerdos.gr

Επεκτείνεται το σύστημα αντικειμενικών αξιών στα αγροτεμάχια το 2013


agrotemaxia

Το 2013 θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα και ειδικότερα σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται, όπως τα αγροτεμάχια και οι εκτός σχεδίου οικισμοί.
Αρχικά θα ενταχθούν όλες οι περιοχές στο σύστημα, ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνουν οι αναπροσαρμογές των αξιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσουν και σε μεγάλες αυξήσεις.
Παραδείγματος χάριν  αν ο φορολογούμενος κατέχει αγροτεμάχιο έκτασης 20 στρεμμάτων, η αξία του οποίου εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού είναι 20.000 ευρώ.
Αν η έκταση ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι τουλάχιστον 50 ευρώ και η νέα τιμή θα προσδιοριστεί στις 100.000 ευρώ περίπου.
Μέχρι σήμερα ο ιδιοκτήτης δεν φορολογούνταν για το αγροτεμάχιο, η ένταξή του όμως στο σύστημα θα επιφέρει επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 100 ευρώ.
Αν ο φορολογούμενος κατέχει και άλλο ακίνητο τότε η επιβάρυνση αυτή αυξάνεται γεωμετρικά.
Αν, για παράδειγμα, έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, η συνολική επιβάρυνση από το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων θα φτάσει τα 450 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα θα ήταν μηδενική με το αφορολόγητο για τον ΦΑΠ να προσδιορίζεται στις 200.000 ευρώ.
Σε δηλώσεις του, τις προηγούμενες ημέρες, ο  υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, είχε πει ότι η Διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου θα εντάξει μέσα στο 2013 όλες τις περιοχές της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. «Στόχος μας είναι αυτό να γίνει μέσα στο 2013», δήλωσε.
Σε ερώτηση εάν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές μέσα στο 2013, ο κ. Μαυραγάνης είχε πει ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοιο στόχο», προσθέτοντας πως «για να πάμε σε ένα αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής θα πρέπει να εντάξουμε όλες τις περιοχές».
Σε περιοχές όπου έχουν υποβαθμιστεί ή οι αγοραίες τιμές είναι αρκετά υψηλές, το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει και σε μειώσεις αντικειμενικών αξιών. 
ΠΗΓΗ:ysterografa.gr

Χρεώνονται από σήμερα τα μηνύματα γνωριμίας στο facebook




Θέλετε να στείλετε μύνημα σε κάποιον που δεν γνωρίζετε στο Facebook, από εδώ και στο εξής θα πληρώνετε...
Η γνωστή εταιρεία με το ομώνυμο κοινωνικό δίκτυο σχεδιάζει να εισάγει μια νέα μέθοδο που θα χρεώνει τους χρήστες αν θέλουν να στείλουν μήνυμα σε κάποιον που δεν γνωρίζουν.Η νέα υπηρεσία διατίθεται σήμερα δοκιμαστικά σε έναν μικρό μόνο αριθμό χρηστών έτσι ώστε να δοκιμαστεί η αποδοχή της από τους χρήστες του Facebook
Η υπηρεσία θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα σε άτομα που δεν γνωρίζουν πληρώνοντας για κάθε μήνυμα 1 δολάριο.
Όλοι οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να λαμβάνουν μόνο ένα πληρωμένο μήνυμα την εβδομάδα και μέχρι 3 το μήνα, ώστε να μην θεωρηθούν ενοχλητικά και οι χρήστες να μπορούν να στείλουν περισσότερα με τον καιρό χωρίς ban.
Το Facebook ισχυρίζεται ότι η νέα υπηρεσία θα μειώσει την ανεπιθύμητη αλληλογραφία που λαμβάνουμε μέσω Faecbook, ενώ όσοι χρήστες θέλουν να διαφημίσουν κάτι ή να προσφέρουν μια δουλειά ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, θα πρέπει να πληρώσουν για να στείλουν το συγκεκριμένο μήνυμα...
Η υπηρεσία ξεκινά ουσιαστικά από σήμερα και αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των χρηστών... 
ΠΗΓΗ:seleo.gr

Ράλι για το πετρέλαιο, πάνω από τα 90 δολάρια




Με θετικό πρόσημο αλλά διαφορετικό βηματισμό και έκταση κερδών κινήθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία των Χριστουγέννων οι δύο βασικές κατηγορίες εμπορευμάτων στα αμερικανικά χρηματιστήρια, με το πετρέλαιο και τα προϊόντα στο ενεργειακό μπλοκ να κάνουν ράλι από τη μία μεριά και τα πολύτιμα μέταλλα να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος με μικρότερα ποσοστιαία κέρδη.
  Στη γλώσσα των αριθμών, στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης και στο petroleum complex, το light crude oil (σειρά Ιαν.’13) έκλεισε στα $90,98/βαρέλι με εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 2,7%, ενώ στα products η εικόνα ήταν σχεδόν ανάλογη, με τη σειρά Ιαν.’13 για την RBOB Gasoline να ενισχύεται στα $281,58cents/γαλόνι σημειώνοντας ημερήσια κέρδη κατά 2,4% και την αντίστοιχη σειρά για το πετρέλαιο θέρμανσης να κάνει settlement στα $305,13cents/γαλόνι, καταγράφοντας αντίστοιχα κέρδη της τάξεως του 1,65%.
  Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων η εικόνα ήταν όπως αναφέραμε ήπια ανοδική: Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού (σειρά Φεβ.’13) διαμορφώθηκε στα $1660,7/ουγκιά καταγράφοντας μικρά κέρδη 0,1%, ενώ η σειρά Μαρτίου ’13 για το ασημί έκλεισε στα $30,035/ουγκιά ανακτώντας το ψυχολογικό φράγμα των $30, με μεγαλύτερα κέρδη της τάξεως του 0,3%. 
ΠΗΓΗ: defencenet.gr