Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Η Aramco αυξάνει την τιμολόγηση εξαγωγών σε ΗΠΑ και Ασία εκμεταλλευόμενη την αυξημένη ζήτηση

Από το worldenergynews.gr
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, αύξησε την τιμολόγηση των πωλήσεων όλων των τύπων ακατέργαστου πετρελαίου σε Ασία, ΗΠΑ και Βορειοδυτική Ευρώπη, επιδιώκοντας να επωφεληθεί από την αυξημένη ζήτηση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, αύξησε την επίσημη τιμολόγηση του αργού τύπου Light στην Ασία κατά 60 σεντς.

Η Aramco ενίσχυσε την τιμολόγησή της λόγω..

Αποψη: Ορυκτός πλούτος, ασφαλιστικό και απασχόληση

Από το kathimerini.gr
Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από μνημόνια και δανειστές, πρέπει με καθαρό και σαφή τρόπο να εντοπίσουμε νέες πηγές εθνικού πλούτου και νέες προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι ορυκτές πρώτες ύλες, τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι αγωγοί φυσικού αερίου και η μετεξέλιξη της χώρας στη μεγαλύτερη τεχνική βάση της Μεσογείου για κατασκευή, συντήρηση κι επιδιόρθωση εξεδρών άντλησης και αγωγών αποτελούν τη μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο.

Οι τελευταίες εξελίξεις στις εθνικές έρευνες υδρογονανθράκων, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής από πετρελαϊκούς κολοσσούς, δικαιώνουν την προοδευτική πατριωτική προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2011 να ανοίξουμε τον φάκελο «Ελληνικοί υδρογονάνθρακες». Από πολλούς θεωρήθηκε η τότε πρωτοβουλία χωρίς καμία προοπτική, ενώ από την τότε αντιπολίτευση λοιδωρήθηκε ως παραπλανητική, προκειμένου ο λαός να μην ασχολείται με τα μνημόνια. Σήμερα,

Ημερίδα «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ- ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» στις 12.00΄, Βουλή, αίθ. Γερουσίας

 


Πόσο σύντομα μπορεί να υπάρξει παραχώρηση έρευνας υδρογονανθράκων για τα «μπλοκ» της Κρήτης

Από το energypress.gr
Το έμπρακτο, πλέον, ενδιαφέρον της ExxonMobil για έρευνες υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο έχει προκαλέσει εντύπωση, αλλά μάλλον θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι σε ότι αφορά την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσει να προχωρήσει το όλο εγχείρημα.

Θυμίζουμε ότι από κοινού με τη γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ, η αμερικανική πετρελαϊκή υπέβαλε προ ημερών υπέβαλε αίτημα για την έναρξη μιας διαδικασίας «παραχώρησης μετά από αίτηση», όπως αποκαλείται. Η αίτηση αφορά δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Όσον αφορά το πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει η προσπάθεια των Exxon-Total-ΕΛΠΕ, μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε..

Η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 1980 βάζει τρυπάνι και ξεκινάει γεώτρηση

Από το pentapostagma.gr
Οι εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα στην Ελλάδα και στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ραγδαίες. Ολοένα και περισσότερες ελπιδοφόρες αναλύσεις έρχονται στην επιφάνεια, ενώ μεγάλες εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον για έρευνες στο Ιόνιο, στη δυτική Ελλάδα, αλλά και νοτίως της Κρήτης όπου εκτιμάται πώς βρίσκεται ίσως ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή «τρέχουν» και οι εργασίες στην περιοχή του Πρίνου με στόχο την αξιοποίηση του «κορεσμένου», όπως αναφέρεται, κοιτάσματος. Στην ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης και σε άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας σχεδιάζονται μεγάλα έργα, αφού περιλαμβάνεται σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου, αλλά και κόμβοι μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη. Προβλέπεται και σύνδεση με τον TAP.

Όπως έγινε γνωστό χθες,,,