Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Aυτός είναι ο χάρτης που θα σας κάνει να αλλάξετε άποψη για το πως είναι ο κόσμος

Aυτός είναι ο χάρτης που θα σας κάνει να αλλάξετε άποψη για το πως είναι ο κόσμος
Το ίδρυμα Gallup καθώς και διάφορες ιατρικές ομάδες αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χάρτη για τον κόσμο, διαφορετικό από τους άλλους βασιζόμενο στον δείκτη της παγκόσμιας "καλοπέρασης".

Οι ειδικοί ανέλυσαν τα στοιχεία από 135 χώρες του κόσμου με βάση την οικονομική σταθερότητα, τις κοινωνικές σχέσεις, την ασφάλεια,  την ψυχική και σωματική υγεία και την εικόνα για το αύριο κάθε λαού.

Τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε 133.000 έρευνες που έγιναν το 2013 ενώ η βαθμολόγηση της κάθε χώρας έγινε βάσει των αποτελεσμάτων των ερευνών για την χώρα αυτή.

Όσο καλύτερα έχει πάει μία χώρα στο “ευ ζην” των κατοίκων της τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα που απεικονίζεται στον χάρτη.



Ο Παναμάς είναι μακράν η χώρα με την καλύτερη βαθμολογία στο κόσμο, με 61%, σχετικά με το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων του στα πέντε προαναφερθέντα στοιχεία που έλαβαν υπόψη οι επενδυτές του ινστιτούτο Gallup που εκπόνησαν την έρευνα.

Μετά τον Παναμά η αμέσως επόμενη χώρα με το καλύτερο  επίπεδο διαβίωσης για τους κατοίκους της είναι η Κόστα Ρίκα, με 44%, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Αυστρία και η Βραζιλία, που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Οι ΗΠΑ είναι στην 12η θέση ενώ η Ελλάδα μοιράζεται το ίδιο χρώμα στον χάρτη με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και τους αναπτυσσόμενου κόσμου.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Σοκ και δέος στην Ευρώπη - Δείτε πως θα αλλάξει η Ευρώπη αν όλα τα αυτονομιστικά κινήματα κερδίσουν την ανεξαρτησία τους


Το δημοψήφισμα που θα κρίνει την ανεξαρτησία ή όχι της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πιθανό να αποτελέσει την θρυαλλίδα για δεκάδες άλλα δημοψηφίσματα από αυτονομιστικά κινήματα, που αν κερδίσουν την ανεξαρτησία τους θα αλλάξουν τον χάρτη της Ευρώπης, όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Από την Καταλονία στην Χώρα των Βάσκων, από το Βένετο στο Νότιο Τιρόλο, από το νησί της Σαρδηνίας στην Ιταλία, στην Φλάνδρα στο Βέλγιο αλλά και σε δεκάδες άλλα μέρη, αυτονομιστές ζητούν την ανεξαρτησία τους.

Σύμφωνα με τον χάρτη των New York Times τα σύνορα της Ευρώπης θα αλλάξουν για τα καλά αν πιθανά δημοψηφίσματα οδηγήσουν σε νέες ανεξάρτητες περιοχές, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο ήδη, σε πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Αν κάποιος προσθέσει τα αυνονομιστικά κινήματα στην Ευρώπη τότε θα δημιουργηθούν 40 νέα εθνικά και θρησκευτικά κράτη, με την μορφή αυτόνομων περιοχών.



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Η ESA ανακοίνωσε την πρώτη ιστορική προσεδάφιση σε επιφάνεια κομήτη [Εικόνες]


Η διαστημοσυσκευή 100 kg έχει προγραμματιστεί να φθάσει στην επιφάνεια στις 11 Νοεμβρίου
Η πρώτη, ιστορική προσεδάφιση στην επιφάνεια κομήτη, φέρνει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην προσπάθεια κατανόησης των κομητών και οι ειδικοί ελπίζουν πως τα στοιχεία που θα συλλέξουν ίσως δώσουν νέες απαντήσεις για τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας SEA, «Ροζέτα», που έχει ως στόχο να προσγειωθεί σε έναν κομήτη 4 χιλιομέτρων μέσα στην τρέχουσα χρονιά, προσδιόρισε το σημείο το όποιο θεωρεί πιο ασφαλές για να προσγειώσει ένα μικρό ρομποτικό σκάφος.
Ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko, απέχει περίπου 440 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και έχει ένα άκρως ακανόνιστο σχήμα.
Μετά από προσεκτική έρευνα, οι επιστήμονες επέλεξαν ως ασφαλέστερο σημείο για να προσγειώσουν το ρομπότ μία σχετικά ομαλή περιοχή στον μικρότερο από τους δύο λοβούς του κομήτη.
Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και οι επιστήμονες θα έχουν μία και μοναδική ευκαιρία.
Ακόμα κι αν το Philae δεν καταφέρει να προσεδαφιστεί, το σκάφος Rosetta θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη για ακόμα έναν χρόνο, συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες.
Λεπτομέρειες για την προσγείωση δόθηκαν σε συνέντευξη που παραχώρησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.
Εδώ είναι η κύρια περιοχή προσγείωσης:



ΠΗΓΗ:anekshghtakaiapokryfa.blogspot.gr

ΓΣΕΕ: Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα


Την ερχόμενη Πέμπτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Η ΓΣΕΕ ενώνει τη φωνή της με όλους εκείνους που έχουν ξεκάθαρη και κατηγορηματική θέση κατά του φασισμού και των φαινομένων βίας από όπου κι αν προέρχονται. Στη δημοκρατία όσοι επιχειρούν την τρομοκράτηση πρέπει να απομονώνονται και να οδηγούνται στο περιθώριο.
Η Συνομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις ειρηνικές εκδηλώσεις μνήμης για τον Παύλο Φύσσα που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα.
Ο φασισμός, ο ρατσισμός, η βία, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να εξαλειφθούν και η Πολιτεία είναι υπεύθυνη να αναλάβει πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Μολυσμένο το νερό στις περιοχές που παράγεται σχιστολιθικό αέριο, λένε οι επιστήμονες


Οι διαθέσιμες ποσότητες πόσιμου νερού στο Τέξας και την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ είναι μολυσμένες από φυσικό αέριο, αν και αυτό δεν αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα των μεθόδων εξόρυξης που εφαρμόζονται στο σχιστολιθικό αέριο, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.
«Αναγνωρίσαμε οκτώ διαφορετικά είδη μόλυνσης με αέριο στο νερό εντός του εδάφους, επτά στην Πενσυλβάνια και ένα στο Τέξας, τα οποία έδειξαν αύξηση της μόλυνσης μέσα στον χρόνο», αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Οχάιο, Στάνφορντ, Ντιουκ, Ρότσεστερ και Ντάρμουθ, συλλέγοντας 100 δείγματα νερού από τους γεωλογικούς σχηματισμούς Μαρσέλους και Μπαρνέτ, οι οποίοι φιλοξενούν τεράστιες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι «η οριζόντια γεώτρηση και η υδραυλική ρωγμάτωση έχουν ενισχύσει την ενεργειακή παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα μας ανησυχούν για την πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και για άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους». Παρόλα αυτά, δεν βρήκαν στοιχεία ότι η μόλυνση του νερού οφείλεται άμεσα στις παραπάνω τεχνικές που εφαρμόζει ο κλάδος του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ.
Πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να σημειώθηκε μόλυνση λόγω της κακής μόνωσης στα πηγάδια των γεωτρήσεων, γεγονός που επέτρεψε στο αέριο να διαφύγει και να μολύνει το νερό.
Σχετική πολυετή έρευνα πραγματοποιεί και η αμερικανική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος και αναμένεται να δημοσιευτεί φέτος


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΞΥΠΝΑ ΚΟΡΟΙΔΟ !!!


Μόνο στην Ελλάδα πέφτουν οι μισθοί στην ευρωζώνη


Ενώ στην Ευρώπη σημειώνεται αύξηση των μισθών στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Eurostat αύξηση μισθών αλλά και εργασιακού κόστους κατεγράφη στην Ευρωζώνη στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2014.

Συγκεκριμένα, οι μισθοί των εργαζομένων σημείωσαν αύξηση 1,2% στο δεύτερο τρίμηνο 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, όταν στο πρώτο τρίμηνο 2014 είχαν αυξηθεί κατά 1%. Το συνολικό εργασιακό κόστος στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 1,2%, όταν στο πρώτο τρίμηνο 2014 είχε σημειώσει άνοδο 0,6%.

Στοιχεία της Eurostat κατέδειξαν ότι το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,7% σε τριμηνία βάση, υποδηλώνοντας ότι η ανεργία «επιμένει».  Πάντως, οι θέσεις εργασίας στην Ευρωζώνη το δεύτερο  τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν αύξηση 1,5%.


ΠΗΓΗ: defencenet

Η ανεξαρτησία των Σκωτσέζων θα κολλήσει όχι μόνο στη στερλίνα, αλλά και στα ...αιολικά!


Μεθαύριο γίνεται στη Σκωτία ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία απ' το Ενωμένο Βασίλειο. Η κοκορομαχία έχει ανάψει για τα καλά, έχουν βγει στο τραπέζι όλοι οι εκβιασμοί απ' την πλευρά του Κάμερον, που βλέπει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να τον καταγράψει στην ιστορία ως τον πρώτο Πρωθυπουργό που συρρικνώνει το Βασίλειο.

Ο μεγάλος εκβιασμός είναι για τη στερλίνα, καθώς το κοινό νόμισμα είναι ουσιώδης παράγοντας της Σκωτσέζικης ευημερίας. Οι Βρετανοί δεν θέλησαν ποτέ να μπουν στο ζουρλομανδύα του ...
ευρώ, δεν θέλησαν ποτέ να υποτάξουν το Σίτι στη Φρανκφούρτη. Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, και όχι μόνο, χτυπούνε τώρα το κεφάλι τους για το πολύ σκληρό ευρώ, αλλά μετά την υποταγή στο Γερμανικό ζυγό ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Στις 28/8 γράφαμε για τα ατελείωτα χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης που κατασκευάζονται στη Σκωτία για να μεταφέρουν το αιολικό ρεύμα στην Αγγλία και επισημάναμε χαρακτηριστικά: "η Σκωτία έβαλε πολλά αιολικά, καθώς η τοπική κυβέρνηση θέλει το 2020 να έχει ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ. Μια που η Σκωτία θέλει ανεξαρτησία απ' τη Βρετανία, θα είχε πολύ ενδιαφέρον, αν γίνει κάτι τέτοιο, να δούμε τη Βρετανία να κόβει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Σκωτία και να δούμε μετά τι θα τα κάνει τα αιολικά της η Σκωτσέζικη κυβέρνηση. Έχουν άραγε καταλάβει πόσο εξαρτημένοι είναι πλέον ενεργειακά απ' τη Βρετανία;"

Το ερώτημα που βάλαμε φαίνεται ότι αρχίζει και απασχολεί πλέον όλο και περισσότερο το διεθνή οικονομικό παράγοντα και χθες το Bloomberg New Energy Finance (BNEF) μπήκε κι αυτό στο χορό των πιέσεων προς τους Σκωτσέζους ενόψει του δημοψηφίσματος, παρουσιάζοντας μια ανάλυση ότι οι επενδύσεις στα αιολικά κινδυνεύουν αν υπερισχύσει το "ναι".

Σύμφωνα με την ανάλυση της BNEF, αυτή τη στιγμή υπάρχει υπέρμετρη ενίσχυση των αιολικών επενδύσεων στη Σκωτία από επιδοτήσεις που πληρώνει το σύνολο των Βρετανών φορολογουμένων. Σε περίπτωση που υπερισχύσει το "ναι" αυτές οι επιδοτήσεις θα περιοριστούν δραστικά, οπότε τα επενδυτικά σχέδια θα "παγώσουν" επ' αόριστο.

Ως παράδειγμα φέρνει το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Beatrice, εγκατεστημένης ισχύος 664MW και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επιλέχτηκε τον Απρίλιο για χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού επιδοτήσεων Contract-for-Difference (CfD). Η πρώτη εφαρμογή του CfD αναμένεται για τον Οκτώβριο και το Υπουργείο Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση.

Η ανάλυση της BNEF έδειξε ότι η Αγγλία και η Ουαλλία εισήγαγαν απ' τη Σκωτία το 4% του ηλεκτρισμού τους και απ' την ηπειρωτική Ευρώπη το 4,7%, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι οι Άγγλοι και οι Ουαλλοί εξαρτημένοι ηλεκτρικά απ' τους Σκωτσέζους, αλλά οι Σκωτσέζοι είναι στην πραγματικότητα εξαρτημένοι απ' τους μοναδικούς πελάτες τους. Ακόμα ωστόσο κι αν υπερισχύσει το "ναι", οι Άγγλοι θα έχουν όφελος να εισπράττουν διόδια για τη διέλευση του Σκωτσέζικου αιολικού ρεύματος προς την ηπειρωτική Ευρώπη, αφού μόνο εκεί, στο συνολικό Ευρωπαϊκό δίκτυο, μπορεί να χαθεί το πρόβλημα της τυχαίας παραγωγής. Μετά από μια περίοδο διαπραγματεύσεων για το τίμημα των διοδίων θεωρούμε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία Άγγλων-Σκώτων, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του BNEF το δήλωσε χαρακτηριστικά: "The number one priority for Europe’s energy sector is to achieve higher levels of market and technical integration, to balance variable renewable generation. Any change that threatens that, especially if it creates a long period of uncertainty, is a step in the wrong direction. A ‘yes’ vote would be likely to slam the brakes on the Scottish renewable energy sector. - Η πρώτη προτεραιότητα για τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης είναι να πετύχει ψηλότερα επίπεδα τεχνικής και οικονομικής ολοκλήρωσης, για να εξισορροπήσει τη μεταβαλόμενη παραγωγή των ΑΠΕ. Κάθε αλλαγή που την απειλεί την ολοκλήρωση, ειδικά αν δημιουργεί μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, είναι ένα βήμα στη λάθος κατεύθυνση. Μια ψήφος στο "ναι" αναμένεται να πατήσει απότομα το φρένο στον τομέα των ΑΠΕ της Σκωτίας".

Ακόμα πιο ωραία είναι αυτά που γράφει η Telegraph: "Ministers have suggested that Scotland could even be forced to pick up the tab for existing Scottish wind farms, adding as much as £189 a year to household bills because the number of wind farms in Scotland is disproportionately high compared with its population. - Οι Υπουργοί είπαν ότι η Σκωτία ενδέχεται να αναγκαστεί ν' ανεβάσει τις τιμές του ρεύματος από τα υφιστάμενα αιολικά πάρκα, προσθέτοντας μέχρι 189 στερλίνες το χρόνο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, επειδή το πλήθος των αιολικών πάρκων στη Σκωτία είναι δυσανάλογα υψηλό συγκριτικά με τον πληθυσμό της". Αυτό φυσικά καταρρίπτει όλους τους μύθους περί "τζάμπα" άνεμου και περί 100% ΑΠΕ. 

Η Σκωτία έχει ένα πολύ καλό αιολικό δυναμικό, αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει και πολλά πράγματα, καθώς βρίσκεται στην εσχατιά της Ευρώπης και χρειάζεται δίκτυα, πολλά δίκτυα υψηλής τάσης, για να καταφέρει να εξάγει το αιολικό της πρόβλημα, όπως κάνει με μεγάλη επιτυχία η Δανία. Όπως η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ η "Δανία του Νότου", έτσι και η Σκωτία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η "Δανία του Βορρά". Τα γεωγραφικά δεδομένα δεν μπορεί κανείς να τ' αλλάξει, είναι άλλο πράγμα να είσαι στη μέση της Ευρώπης και με ισχυρές καλωδιακές διασυνδέσεις με τους γείτονες κι εντελώς άλλο πράγμα να είσαι στις εσχατιές και με αδύναμες καλωδιακές διασυνδέσεις. Κανείς δεν μπορεί ν' αλλάξει τους κανόνες της φυσικής, το ρεύμα χρειάζεται καλώδια για να μεταφερθεί, δεν ταξιδεύει με βαπόρια κι αεροπλάνα.

Το αιολικό ρεύμα, με την τυχαιότητα και την αναξιοπιστία που το χαρακτηρίζει, πρέπει να εγχυθεί μέσα σε ένα ευρύτερο, πολύ ευρύτερο, ηλεκτρικό σύστημα, για να χαθούν τα προβλήματα που δημιουργεί. Γιατί τότε προωθούν όλοι οι Δυτικοί τα αιολικά; Για να δουλεύει η βιομηχανία τους! Μόλις βρουν κάτι άλλο για να δουλεύει η βιομηχανία, θα μας πουν ότι ο πλανήτης σταμάτησε να ζεσταίνεται και η φασαρία περί κλιματικής αλλαγής θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη κυβερνητική απάτη από καταβολής του ανθρώπινου γένους. Το κλίμα αλλάζει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, δεν είναι σταθερό κι αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις εκπομπές CO2. Τα λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας μας σχηματίστηκαν σε τροπικό κλίμα, λιοντάρια, ελέφαντες, ζέβρες ζούσαν κάποτε στην Ελλάδα, όπως μαρτυρούν τα παλαιοντολογικά ευρήματα. Πόσο "ανθρωπογενές" CO2 υπήρχε όταν σχηματιζόταν ο λιγνίτης στα τροπικά έλη της Πτολεμαΐδας, της Μεγαλόπολης, της Δράμας;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Ερευνες Πετρελαίου: Την Πέμπτη η Έγκριση των Συμβάσεων Από τη Βουλή


Σε μία συνεδρίαση του τρίτου τμήματος διακοπών της Βουλής, η οποία θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν και θα προταθούν για επικύρωση οι συμβάσεις για τις έρευνες πετρελαίου σε Ιωάννινα, Κατάκολο και δυτικό Πατραϊκό Κόλπο.
Με την αναμενόμενη επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή, λήγει πλέον η εκκρεμότητα με τις συμβάσεις καθώς θα τεθούν αυτές σε ισχύ.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις συμβάσεις, συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από την οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει επίσης και τη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου αφενός και της Kavala Oil και Energean Oil and Gas αφετέρου, με την οποία τροποποιείται η από 23.11.1999 Σύμβαση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της KAVALA OIL A.E., η οποία κυρώθηκε με το ν. 2779/1999.
Συγκεκριμένα οι συμβάσεις θα εκτελεστούν από τις παρακάτω κοινοπραξίες:
* ENERGEAN OIL & GAS - TRAJAN OIL AND GAS LIMITED για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Κατάκολο.
* ENERGEAN OIL & GAS - PETRA PETROLEUM INC για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.
* ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - EDISON INTERNATIONAL- PETROCELTIC RESOURCES plc για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Πατραϊκός Κόλπος.
Τέλος να σημειωθεί ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή των κοινοπραξιών, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Λεφτά για τα κόμματα… υπάρχουν - Πόσα έχουν λαμβάνειν από τον προϋπολογισμό (πίνακας)

Λεφτά για τα κόμματα… υπάρχουν  - Πόσα έχουν λαμβάνειν από τον προϋπολογισμό (πίνακας)
Ροή εκατομμυρίων με αφετηρία το ταμείο του δημοσίου και προορισμό τα ταμεία των κομμάτων ανοίγει και πάλι με απόφαση Σταϊκούρα-Ντινόπουλου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εσωτερικών έκαναν τη μοιρασιά των χρημάτων σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος και υπέγραψαν τη σχετική υπουργική απόφαση η οποία «απελευθερώνει» τη β’ δόση της κρατικής χρηματοδότησης.

Είναι η 3η φορά που παίρνουν χρήματα τα κόμματα μέσα στο 2014. Είχε προηγηθεί η πρώτη δόση της κρατικής χρηματοδότησης ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, η καταβολή της ενίσχυσης για τη διενέργεια των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών ύψους περίπου επτά εκατομμυρίων ευρώ και τώρα εκταμιεύονται επιπλέον τρία εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα μοιραστούν ως εξής:
Η Νέα Δημοκρατία 814.370,01 ευρώ
Ο ΣΥΡΙΖΑ 744.192,56 ευρώ
Το ΠΑΣΟΚ 374.106,53 ευρώ
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 253.227 ευρώ
Η Χρυσή Αυγή 238.249 ευρώ
Η Δημοκρατική Αριστερά 221.348,16 ευρώ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 176.988,33 ευρώ
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 62.868,89 ευρώ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι 62868,89 ευρώ και
η Δημιουργία Ξανά (στην οποία συμμετείχαν Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία) 29780 ευρώ 


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Πρώην επικεφαλής της BP: «Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα γυρίσουν μπούμερανγκ στη Δύση»


Oι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα  «δαγκώσουν» τη Δύση, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και της αξιοποίηση των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου:

Με αυτά τα λόγια περιγράφει την οικονομική κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την εμμονή της Δύσης να επιβάλλει και νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο πρώην επικεφαλής της BP - British Petroleum, Tόνι Χέιγουορντ.

Σε συνέντευξή τους στους Financial Times, ο Χέιγουορντ τόνισε πως η απομόνωση των ενεργειακών επιχειρήσεων της Ρωσίας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θα οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει σημαντική μείωση στις διεθνείς προμήθειες μακροπρόθεσμα.

Ο Χέιγουορντ συμπλήρωσε πως η απόφαση της Δύσης να επεκτείνει τη «μαύρη λίστα», προσθέτοντας την Gazprom, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και την Lukoil, απαγορεύοντας τις προμήθειες αμερικανικών προϊόντων τεχνογνωσίας για τον τεχνολογικό εξοπλισμό υποστήριξης στα συστήματα εξόρυξης πετρελαίου βαθέων υδάτων αλλά και σχιστόλιθου σε περιοχές πλούσιες σε κοιτάσματα, όπως η Αρκτική, εκθέτει σε κίνδυνο την διεθνή παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και κατ' επέκταση και τη διεθνή οικονομία.


ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Κολομβία: αντάρτες σκότωσαν εργαζόμενους σε εταιρεία πετρελαίου

Κολομβία: αντάρτες σκότωσαν εργαζόμενους σε εταιρεία πετρελαίου
Δύο εργαζόμενοι σε εταιρεία πετρελαίου στην Κολομβία σκοτώθηκαν από τα πυρά ανταρτών, στην επαρχία Νόρτε ντε Σανταντέρ, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Εκπρόσωπος του στρατού επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην ομάδα Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αντάρτες επιτέθηκαν από το εσωτερικό σπιτιών στους εργάτες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης ενός αγωγού πετρελαίου κοντά στον ποταμό Κατατούμπο. Οι δύο άνδρες εξέπνευσαν κατά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού.

Αντάρτες της ELN και της ομάδας Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια πολυάριθμες επιθέσεις σε πετρελαϊκές υποδομές της χώρας.


ΠΗΓΗ:zougla.gr

Γαλλία: Οι εργοδότες θέλουν κατάργηση των αργιών


Τέλος στις αργίες αλλά και να επιτραπεί η λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας πρότεινε η MEDEF, η μεγαλύτερη ένωση εργοδοτών της Γαλλίας. Χωρίς δεύτερη σκέψη απέρριψαν τις προτάσεις τα γαλλικά συνδικάτα.

Η πρόταση της MEDEF διέρρευσε στην οικονομική εφημερίδα Les Echos και εκεί αναλύονται οι προτάσεις της ένωσης το πώς θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

Καθώς το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, ξεπερνά πλέον το 10%, η κυβέρνηση αποφάσισε στις αρχές του έτους να χαλαρώσει τους κανόνες της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, πολλοί εργοδότες υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν αρκεί καθώς τους προσέφερε περιορισμένη ευελιξία και δεν είχε σχεδόν καμία επίπτωση στις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Στο έγγραφο της MEDEF υποστηρίζεται ότι η κατάργηση των δύο από τις 11 ετήσιες δημόσιες αργίες θα οδηγήσει στη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας. Προτείνεται επίσης να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και να παραταθεί το ωράριό τους μέχρι αργά το βράδυ.

Όσον αφορά τις ώρες εργασίας εβδομαδιαίως —σήμερα τυπικά είναι 35— οι εργοδότες ζητούν περισσότερη ευελιξία. Όσοι λαμβάνουν ένα ελάχιστο επίδομα από το κράτος θα μπορούσαν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους εργαζόμενοι για λιγότερο από το κατώτατο βασικό ωρομίσθιο που σήμερα είναι 9,53 ευρώ.

«Το χαρακτηρίζω πρόκληση» είπε ο Λοράν Μπερζέρ, ο επικεφαλής του CFDT, τονίζοντας ότι το συνδικάτο του αποκλείει κατηγορηματικά να συζητήσει τέτοια μέτρα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Force Ouvrière Ζαν-Κλοντ Μαϊγί είπε ότι οι προτάσεις αυτές είναι «αστείες» και ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για διαπραγμάτευση. «Αφού δουλέψουμε την Κυριακή και αυξήσουμε το εβδομαδιαίο ωράριο, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Η παιδική εργασία;» διερωτήθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Ένας εκπρόσωπος της MEDEF επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, σημειώνοντας ότι στόχος της ήταν να παρουσιαστούν προτάσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όχι να προκαλέσει διαμάχη με τα συνδικάτα.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Η Άγκυρα διαψεύδει ότι αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος

Η Άγκυρα διαψεύδει ότι αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος
O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ διέψευσε τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι η χώρα του αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει καταλάβει τεράστιες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών χωρών της Δύσης έχουν εντοπίσει παράνομη εισαγωγή ποσοτήτων πετρελαίου στη νοτιοανατολική Τουρκία με προέλευση περιοχές του βορείου Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Παρόμοιες καταγγελίες έχουν δημοσιεύσει και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Απαντώντας στις καταγγελίες αυτές, ο Γιλντίζ δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πατάξει οποιαδήποτε εισροή πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος, εάν επιβεβαιώσει ότι αυτό το γεγονός ισχύει.

«Σε αυτές τις εισαγωγές πετρελαίου, δε συμπεριλαμβάνεται πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στις επίσημες εισαγωγές στην Τουρκία μέσω του αγωγού του Κιρκούκ στο Ιράκ.

Η Τουρκία κατά πληροφορίες ήδη έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση πάταξης του λαθρεμπορίου πετρελαίου στα σύνορά της με το Ιράκ.

Ο Τανέρ Γιλντίζ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Κατάρ, όπου συνόδευσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι σε τομείς-κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένης της υποστήριξης ισλαμικών πολιτικών κομμάτων—όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν μία συμφωνία για την αγορά 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Κατάρ. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή φέτος.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία για το φυσικό αέριο ή δεν θα συζητήσει την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου με το Ισραήλ έως ότου υπάρξει ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει δύο μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοικτά των ακτών του και νωρίτερα αυτόν τον χρόνο υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ τουρκικών ιδιωτικών εταιρειών και της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το οικόπεδο εξόρυξης φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Η ισραηλινή εφημερίδα Globes, επικαλούμενη πηγές από την βιομηχανία ενέργειας, έγραψε ότι ισραηλινές εταιρείες συνεχίζουν να καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουν μία συμφωνία με την Τουρκία έχοντας ήδη συνάψει πρωταρχικές συμφωνίες με την Ιορδανία και ξένες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.

Η Τουρκία, που πληρώνει σχετικά υψηλές τιμές για το φυσικό αέριο που αγοράζει, αναζητά τρόπους να περιστείλει τις δαπάνες αυτές.


ΠΗΓΗ:protothema.gr