Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ-''ΒΟΜΒΑ'' Έρχεται το τέλος της επικουρικής σύνταξης


Το τέλος των επικουρικών συντάξεων προανήγγειλε ουσιαστικά από το βήμα του 3ου συνεδρίου του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ο κ. Σπυρόπουλος ανέπτυξε την πρότασή του για έναν εθνικό φορέα ασφάλισης για όλους τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες και για ένα Ενιαίο Ταμείο στο οποίο θα συμμετέχουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες, και το οποίο θα έχει ως αποστολή του τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, καταργώντας στην πράξη τις επικουρικές συντάξεις.

Η εισήγηση μάλιστα του κ. Σπυρόπουλου για τις επικουρικές συντάξεις είναι να απορροφηθούν τα επικουρικά ταμεία από τα κύρια ταμεία, καθώς και να αποτελούν οι πρόσθετες ασφαλιστικές παροχές προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων, που θα έχουν τη δυνατότητα να τις αποκτήσουν μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διοικητή του ΙΚΑ, το νέο σύστημα θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Αυτόν της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης, αυτόν της επαγγελματικής ασφάλισης, και αυτόν της ιδιωτικής ασφάλισης

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ANAKOINΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ

 
Διαβάστε την ανακοίνωση εδω

Δελτίο Τύπου - 17 Νοέμβρη: Ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα


Η ΓΣΕΕ αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Εργαζόμενοι, σπουδαστές και νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για Ειρήνη, Δημοκρατία και Ισονομία.
Τα αιτήματα εκείνου του αγώνα είναι και σήμερα επίκαιρα και απαιτητά.
Διαχρονικά, διεκδικούμενα και επίκαιρα είναι και τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία, χωρίς ελαστικότητες και επισφάλεια, ισχυρή κοινωνική προστασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για την απόκρουση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων που έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.
Τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις, αμφισβητήσεις και ανατροπές, εντείνοντας τις ανισότητες και τις αδικίες.
Καλούμε τις οργανώσεις μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας που θα γίνει στην Αθήνα στις 17 Νοέμβρη προς την Αμερικανική Πρεσβεία αλλά και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε άλλες πόλεις της χώρας.

 ΠΗΓΗ:gsee.gr

Η Αegean εξαγόρασε την Hess Bunkering

Η Αegean εξαγόρασε την Hess Bunkering
Στην εξαγορά της αμερικάνικης εταιρείας HESS CORPORATION (NYSE: HES) προχώρησε η Aegean Marine Petroleum Network Inc.(NYSE: ANW), μπαίνοντας και στην αγορά των ΗΠΑ. Πρόκειται για εταιρεία που δραστηριοποιείται στον εφοδιασμό πλοίων με καύσιμα (bunkering).

Η ΗESS CORPORATION είναι ο κυρίαρχος προμηθευτής ναυτιλιακών καυσίμων κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Οι σταθμοί της HESS Βunkering προμηθεύουν πλοία σε λιμάνια με πολύ μεγάλη κίνηση, όπως  της Νέας Υόρκης, Φιλαδέλφειας, Pes, Βαλτιμόρης, Norfolk και Charleston, στα οποία διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους (tank storage) χωρητικότητας 250.000 κυβικών μέτρων (Μ3). 

Στον τομέα των ναυτιλιακών καυσίμων ο ετήσιος μέσος όρος των πωλήσεων της HESS ανήλθε στα 1,8 εκ τόνους  και ο ετήσιος τζίρος περίπου στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η συγκεκριμένη εξαγορά, εκτός του ότι σηματοδοτεί την είσοδο της Aegean στην αγορά των Η.Π.Α., καθιστώντας την κυρίαρχο στην Ανατολική Ακτή, της επιτρέπει επιπλέον να επεκτείνει τη συνεργασίες της με πελάτες από τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιερόπλοιων» επισημαίνει  η διοίκηση της Aegean στο ενημερωτικό σημείωμα προς το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στέλεχος της διοίκησης της Aegean, αναφερόμενο στην εξαγορά της HESS Bunkering, σχολίασε: «H Hess Corporation έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο σταθμών και πελατών και είμαστε σίγουροι ότι η Aegean, με την εξειδίκευση και την εμπειρία που διαθέτει, θα το αξιοποιήσει και θα το επεκτείνει ακόμα περισσότερο» και προσέθεσε:

« Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι νέες δυνατότητες που μας δίνει η εξαγορά της HESS Bunkering, θα ενδυναμώσουν το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιό μας, θα εμπλουτίσουν τον αριθμό των πελατών μας και θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για τους μετόχους.»

 Οι διαδικασίες της εξαγοράς και ο πλήρης έλεγχος της HESS από την ANW αναμένεται να ολοκληρωθούν το διάστημα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (2013).

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ποιους και σε τι αφορούν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, στα οποία προχωρά ο ΟΤΕ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί


Σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 1000 εργαζόμενοι, προχωρά ο ΟΤΕ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, τα προγράμματα αφορούν κυρίως σε εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση καθώς και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (πχ. δικηγόροι).
H συνολική δαπάνη που θα καταβάλει o OTE εκτιμάται, ότι θα ανέλθει σε 190 εκατ. ευρώ και δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικότερα τα προγράμματα έχουν ως εξής:
-την αναπλήρωση από 70% έως 95% κατά κατηγορία των καθαρών αποδοχών που θα λάμβανε ο εργαζόμενος, μέχρι την άμεση λήψη σύνταξης,
-μικτό ποσό ίσο με τις εκτιμώμενες συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για αυτασφάλιση,
- την νόμιμη αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, που δύναται να φτάσει σε 25.291 ευρώ και επιπλέον μισθούς 9 μηνών
-μικτό ποσό περίπου ίσο με το κόστος της αναγνώρισης του συνολικού χρόνου στρατιωτικής θητείας, που ανέρχεται μέχρι του ποσού των περίπου 11.000 ευρώ
-ομαδική ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη, καθώς και προνομιακές προσφορές για προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου.
Επίσης, ο ΟΤΕ προωθεί και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια πραγματικής εργασίας, σε δικηγόρους, σε προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας και σε εργαζόμενους σε ειδική άδεια. Και αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω παροχές:
- νόμιμη αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, που δύναται να φτάσει σε 25.291 ευρώ και επιπλέον μισθούς 9 μηνών,
-μικτό ποσό ίσο με καθαρούς μισθούς 3 έως 4 ετών κατά κατηγορία και
-ομαδική ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψης για 3 χρόνια και προνομιακές προσφορές για προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ) 

ΠΗΓΗ:news247.gr

Αμετάβλητες οι αποδοχές των βουλευτών για το 2014

Αμετάβλητες οι αποδοχές των βουλευτών για το 2014
Στα 141.898.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014. Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που τίθεται σε συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα, φέτος θα υπάρξουν περικοπές 6,8 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Με βάση την ανάλυση των πιστώσεων, τα ποσά που προβλέπονται για την βουλευτική αποζημίωση, για την αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές, για το επίδομα της οργάνωσης των γραφείων τους, τα έξοδα κίνησης τους, αυτές παραμένουν ίδιες με τις πιστώσεις που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2013.

Για την αποζημίωση των βουλευτών ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει 20,9 εκατομμύρια ευρώ, για την αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές το ποσό που έχει προβλεφθεί είναι 1,5 εκατομμύρια ευρώ, για την οργάνωση γραφείου είναι 6,4 εκατομμύρια ευρώ για τα έξοδα κίνησης 1,36 εκατομμύρια ευρώ.

Για το βασικό μισθό των υπαλλήλων της Βουλής έχουν προβλεφθεί για το 2014 πιστώσεις 20,3 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, 2 εκατομμύρια ευρώ κάτω από τις πιστώσεις του 2013. Την ίδια ώρα όμως οι πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί επειδή οι υπάλληλοι της Βουλής υπήχθησαν στην «υπερβάλλουσα μείωση» (σ.σ. στο ίδιο καθεστώς έχουν υπαχθεί και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών) οι πιστώσεις θα αυξηθούν κατά 2,1 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, για τις μισθολογικές διαφορές βάσει ενιαίου μισθολογίου βαθμολογίου (άρθρο 29 παράγραφος 2 του Ν. 4024/2011), οι πιστώσεις το 2014 θα ανέλθουν σε 15,3 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2013 ήταν 13.130.000 ευρώ.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 ΠΗΓΗ:.enikos.gr

Αποτελέσματα Γ' Τριμήνου/Εννεαμήνου 2013 ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ

Μετάβαση στην κεντρική σελίδα
Θετικά αποτελέσματα Γ’ Τριμήνου λόγω αριστοποίησης λειτουργίας Διυλιστηρίου Ελευσίνας, αυξημένων εξαγωγών και βελτιωμένης λειτουργικής επίδοσης σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου, παρά το ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον διύλισης.

Κύρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα Γ’ Τριμήνου και Εννεαμήνου 2013 

ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr


Καύσιμα: Από τα καρτέλ στον κανιβαλισμό

00-0085-8-215
Ραγδαίες ανακατάξεις και αλλαγές ισορροπιών φαίρνει η κρίση στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών. Η αύξηση του ΕΦΚ και συνεπακόλουθη βουτιά της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης προκαλεί τεκτονικούς σεισμούς στον ήδη ασφυκτικά πιεσμένο κλάδο που καλείται τώρα να τραφεί από τις σάρκες του, πληρώνοντας λάθη και αμαρτίες του παρελθόντως. Τις παρασκηνιακές συμφωνίες κυρίως για τις τιμές των καυσίμων και διάρθρωση των δικτύων αντικαθιστά τώρα ο πόλεμος και ο κανιβαλισμός σημείων πώλησης. Φήμες, διαρροές και μαφιόζικα χτυπήματα συνθέτουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό σκηνικό.

Ενώ στο κοντινό παρελθόν ο κλάδος βρισκόταν στο απυρόβλητο και οι σχέσεις και οι επιχειρηματικές συναλλαγές διέπονταν από μια ιδιότυπη ομερτά. σήμερα τα δεδομένα αυτά αλλάζουν. Το παιχνίδι της επιβίωσης συνδέεται πλέον με τον "θάνατο" του αντιπάλου. Έτσι τις ιστορίες για τα καρτέλ και λαθρεμπόριο  καυσίμων διαδέχονται άλλες για βιομηχανική κατασκοπία, διασπορά ψευδών ειδήσεων και πολιτικές εξόντωσης.

Και στις δυο περιπτώσεις αν εφαρμοστούν οι νόμοι θα οδηγούσαν στο σχηματισμό ογκοδέστατων δικογραφιών με κατηγορητήρια που ξεκινούν από την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και το σχηματισμό καρτέλ, τη χειραγώγηση των τιμών και φτάνουν μέχρι και σε ύποπτες συναλλαγές και φοροαποφυγή-φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων.

Μπορεί επισήμως το υπουργείο Οικονομικών να διατείνεται ότι περιορίσει δραστικά το λαθραιμπόριο καυσίμων με την αύξηση του ΕΦΚ, αλλά δεν δημοοσιεύει στοιχεία για την πορεία των εισπράξεων ΦΠΑ από τις εταιρίες πετρελαιοειδών.

Καλά πληροφορημένες πηγές της ΓΓΠΣ, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αποκαλύπτουν στο Sofokleousin.gr ότι οι εταιρίες του κλάδου εμπορίας καυσίμων μπορεί να προπληρώνουν τον ΕΦΚ αλλά παρακρατούν, δεν αποδίδουν, φοροαποφεύγουν και σε αρκετές φορές φοροδιαφεύγουν στον ΦΠΑ.

Υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών καθώς και παράγοντες που έχουν πλέον αποχωρήσει επισημαίνουν ότι η δαιδαλώδης δομή των εταιριών και η σύνδεση των περισσοτέρων με τη ναυτιλία, τα ναυτιλιακά καύσιμα και το bunkering καθιστά αδύνατο τον ουσιαστικό έλεγχο τους.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η δανειοδότηση των περισσοτέρων εταιριών του κλάδου είναι προβληματική τόσο λόγω της απότομης κάμψης του τζίρου, που εκτόξευσε τους δείκτες δανεισμού προς κύκλο εργασιών, όσο και λόγω των σωρευμένων ζημιών που ροκκανίζουν τα ίδια κεφάλαια και την καθαρή θέση της εταιρίας.

Υπό τη σκιά των διαρκώς επιδεινούμενων προβλημάτων ρευστότητας και με την ανάγκη μετασχηματισμού του εμπορικού τους μοντέλου οι διοικήσεις των εταιριών κανιβαλίζουν την ήδη εκφυλισμένη αγορά. Όπερ σημαίνει ότι με φήμες και παρασκηνιακές συναλλαγές που κινούνται στα όρια της νομιμότητας και ενίοτε τα υπερβαίνουν αποκτούν πρατήρια και αλλάζουν όρους συνεργασίας.

Κινήσεις οι οποίες οδηγούν αναπόφευκτα σε μετωπικές συγκρούσεις και αναμένεται να προκαλέσουν τεκτονικούς σεισμός, οι συνέπειες των οποίων είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

www.sofokleousin.g 

ΠΗΓΗ:verianet.gr

SUCCESS STORY ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ Στο 27,3% η ανεργία τον Αύγουστο


Το success story του Α.Σαμαρά προφανώς δεν το έχουν αντιληφθεί οι άνεργοι Έλληνες πολίτες.

Σε 27,3%, έναντι 25,5% τον Αύγουστο του 2012 και 27,3% τον Ιούλιο του 2013, ανήλθε τον Αύγουστο του 2013 το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Αύγουστο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.631.430 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.365.406 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.360.334 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 88.242 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (μείωση 2,4%) και αυξήθηκαν κατά 9.777 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 (αύξηση 0,3%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 95.326 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (αύξηση 7,5%) και κατά 6.557 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 (αύξηση 0,5%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 620 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (μείωση 0,02%) και κατά 9.068 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2013 (μείωση 0,3%).

Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως τους τελευταίους τρεις μήνες παρατηρείται μια σταθερότητα στο εκτιμώμενο εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας.

ΟΑΕΔ: Κατά 100.000 αυξήθηκαν οι άνεργοι τον τελευταίο χρόνο


Kατά 102.202 άτομα αυξήθηκαν οι άνεργοι το Σεπτέμβριο του 2013 σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ενώ οριακά έχει μειωθεί ο αριθμός των ανέργων σε σχέση με το μήνα Αύγουστο.  

Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι (αναζητούντες και μη εργασία) ανήλθαν σε 993.790 άτομα. 

Τον προηγούμενη  μήνα, Αύγουστο, οι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό άνεργοι ανέρχονταν σε 1.004.545 άτομα. Από αυτούς, μόλις οι 138.350 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.


«Θερίζει» η ανεργία στις ηλικίες  30- 54, όπου το ποσοστό ανεργίας έχει ξεπεράσει το 62%

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 344.919 είναι άνδρες (ποσοστό 40,39%) και  οι 508.977 είναι γυναίκες (ποσοστό 59,61%).

Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 229.211 άτομα (ποσοστό 26,84%), στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως και 54 ετών ανήλθε σε 534.289 άτομα (ποσοστό 62,57%) και στην ηλικιακή ομάδα από 55 ετών και άνω ανήλθε σε 90.396 άτομα (ποσοστό  10,59%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία) για τον μήνα Σεπτέμβριο 2013 ανήλθε σε 853.896 άτομα. 

Από αυτά 399.802 (ποσοστό 46,82%) είναι εγγεγραμμένα στο  μητρώο  του ΟΑΕΔ για χρονικό  διάστημα ίσο ή και περισσότερο  των 12 μηνών, και 454.094 (ποσοστό 53,18%) είναι  εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο  των 12 μηνών.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οικογένεια Στουρνάρα ΕΠΕ


Άλλο ένα υπέρογκο ποσό, 1,6 εκ. €, έχει χαριστεί στην οικογένεια του Υπουργού Οικονομικών για την επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου.

O Γ. Στουρνάρας είναι συνώνυμο της φτωχοποίησης των Ελλήνων και της ευημερίας της οικογένειάς του.

Έχει δύο οικογενειακές επιχειρήσεις με μετόχους τη σύζυγο και τις δύο κόρες του, την πρόσφατη «Mindview Σύµβουλοι Επιχειρήσεων και Έρευνας ΕΠΕ» και τη γνωστή «Mindwork Business Solutions ΕΠΕ», που είχε αναλάβει την εκστρατεία ενημέρωσης για την πολυφαρμακία από τον ΕΟΦ το 2012 με 435.000€. Γι΄ αυτό το θέμα έχουν γραφτεί πολλές σελίδες στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και έγιναν ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο γιατί, εκτός από το γεγονός ότι είναι η σύζυγος του μνημονιακού υπουργού, η Mindwork Business Solutions ΕΠΕ δεν έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές κατά το παρελθόν και έχει καταδικαστεί αμετάκλητα . Το αδίκημα είναι καταγραμμένο στο ποινικό μητρώο της εταιρείας και σύμφωνα με το ΠΔ 118/2007 καμιά εταιρεία δεν μπορεί να αναλάβει και να πληρωθεί έργο από το δημόσιο αν δεν υπάρχει καθαρό ποινικό μητρώο.

Η προνομιακή, όμως, επιλογή της επιχείρησης της οικογένειας Στουρνάρα, παρά το λερωμένο ποινικό μητρώο,  έχει παρελθόν. Τον Φεβρουάριο του 2011, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος  και πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ η Τ. Κουρέα- Κρεμαστινού,  κατακυρώθηκε στην Mindwork μαζί με την εταιρεία Agenda Α.Ε το έργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου». Το ποσό ήταν τετραπλάσιο από αυτό του ΕΟΦ- για ίδιες δράσεις- και ανερχόταν στα 1.602.653€.

Όταν η πρόσβαση των καρκινοπαθών στη φαρμακευτική αγωγή τους δυσκολεύει με κάθε νέο μέτρο του μνημονίου, χαρίζεται ένα αδικαιολόγητα υπέρογκο ποσό για ένα πρόγραμμα, το οποίο παράγει ανύπαρκτο κοινωνικό έργο και είναι ισχνό ως προς την αποτελεσματικότητα του σκοπού του.  Στις 19-11-2012, από την σύζυγο του υπουργού, κ. Λ. Νικολοπούλου, παρουσιάσθηκε ο απολογισμός και αποκαλύφθηκε το άδειο κουστούμι των 1,6εκ€.  Το πανάκριβο έργο πραγματοποιήθηκε με 200 εθελοντές από τους δήμους και τις κοινότητες και 300 μέλη εθελοντικών οργανώσεων (κυρίως κατά του καρκίνου αλλά και μελών της Ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, της Λέσχης Αυτοκινήτου Βόλου, του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης κ.ά.) και επιστημόνων, (λειτουργών των δομών του ΕΣΥ) προκειμένου να «εξασφαλιστεί η διάχυση και η συνέπεια των μηνυμάτων σ΄ όλη την επικράτεια».

O ρόλος της Mindwork Business Solutions ΕΠΕ μοιάζει να περιορίζεται στο σχεδιασμό της επικοινωνιακής στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου, δηλαδή ήταν ο ακριβοπληρωμένος «στρατηγικός νους» της καμπάνιας. Το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΟ είχαν δρομολογήσει τις σχετικές δράσεις, όπως προκύπτει από Δελτία Τύπου.

Το χειροπιαστό έργο της Mindwork Business Solutions ΕΠΕ μοιάζει να εξαντλείται στα οκτώ τεύχη του περιοδικού «Γραμμή ζωής» από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, με ενημερωτικά και συμβουλευτικά θέματα υγείας και καρκίνου.

Η διάρκεια του προγράμματος θα έπρεπε να είναι διετής (Ιαν 2011 –Ιαν. 2013) όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή εφημερίδα.  αλλά ήταν μικρότερη του έτους, όπως φαίνεται από τα περιοδικά και από τις εκδηλώσεις, που έγιναν για 5 είδη καρκίνου με διάρκειά, μόλις, ενός μήνα για κάθε είδος.

Μια προκλητική δαπάνη, σε μνημονιακούς καιρούς,  σε μια κοινωνία 3 εκ ανασφάλιστων χωρίς πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα. Όταν οι συμπολίτες μας  παλεύουν για στοιχειώδη επιβίωση, τα κυβερνητικά πρόσωπα, οι συγγενείς και επιτελείς τους επωφελούνται από την εξουσία και εμπλέκονται σε προνομιακές σχέσεις νομής του δημοσίου χρήματος.  

Η οργή, όμως, συσσωρεύεται και θα ξεχειλίσει όσο και αν οι προύχοντες επαναπαύονται στον φόβο και την κατάθλιψη που έχουν παγιδεύσει την κοινωνία.

 ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

             Την Τρίτη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ που είχε διακοπεί από τη Δευτέρα (μετά από αίτηση της ΕΛΚΕ). Το Αγωνιστικό Μέτωπο κατέθεσε την κρυστάλλινη θέση του για συγκρότηση προεδρείου, η οποία είναι συμμετοχή όλων των παρατάξεων ανάλογα με τη δύναμη που τους έχει δώσει ο κόσμος. Δηλαδή αντιπροσωπευτικό και αναλογικό.

             Μέσα στο ΔΣ, τονίσαμε ότι οι άλλες παρατάξεις δεν έχουν καμία διαφορά στην ουσία, συμφωνούνε σε κεντρικά ζητήματα και η μάχη γίνεται για την καρέκλα. Είναι γνωστή η στάση τους και μέσα στα ΕΛΠΕ και στο εργατικό κίνημα. Σε άλλα επιχειρησιακά Σωματεία, στα Εργατικά Κέντρα και στις Ομοσπονδίες, όλες οι δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΕΜΕΙΣ ή όπως αλλιώς εμφανίζονται) πάνε απέναντι από το ΠΑΜΕ, συνεργάζονται για να το αποκλείσουν από τα Προεδρεία.


Κοροϊδεύαν τον κόσμο προεκλογικά, συνεχίζουν και μετεκλογικά.

             Μετά από 6 μήνες έντονης μεταξύ τους αντιπαράθεσης και αλληλοκατηγοριών, μετά από δηλώσεις μετάνοιας μέσα στα κοντρόλ, δηλώσεις για νέο ξεκίνημα με νέους ανθρώπους, τα ξεχάσαν όλα και τα βρήκαν μεταξύ τους. Η ΕΛΚΕ στην ανακοίνωση της (13/11/2013), αναφέρει ότι: «…καλέσαμε όλες τις παρατάξεις να συμμετέχουν και αυτές στο Προεδρείο που θα προέκυπτε από την διαδικασία, εντούτοις όσο και αν προσπαθήσαμε κάποιες αρνήθηκαν να συμμετέχουν για τους δικούς τους λόγους».

            Η αλήθεια όμως είναι ότι μετά από τις ατελείωτες διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΝΙΑΙΑΣ και ΕΛΚΕ, συμφώνησαν να μοιραστούν μεταξύ τους τις θέσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας, απέκλεισαν και με την ψήφο τους τις άλλες παρατάξεις που θέσανε υποψηφιότητα για τις θέσεις που τους αναλογούν.

            Το Αγωνιστικό Μέτωπο στην ψηφοφορία για την εκλογή Εκτελεστικής δήλωσε παρών για όλες τις θέσεις εκτός από τη θέση του Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων που του αναλογούσε.

Το ΨΕΜΑ έχει κοντά ποδάρια!


            Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα γιατί το επόμενο διάστημα η εργοδοσία ετοιμάζει επίθεση. Οι συσχετισμοί στο σωματείο δεν βοηθάνε για να την αναχαιτίσουμε. Θα απαιτηθούν νέοι αγώνες με αντοχή και διάρκεια. Σ’ αυτούς τους αγώνες θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Επισπεύδει το ΤΑΙΠΕΔ το διαγωνισμό για την Καβάλα


Έτοιμο σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να επιταχυνθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, έχει αποστείλει το ΤΑΙΠΕΔ στο ΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται στην ουσία για μια εξουσιοδοτική απόφαση γενικού χαρακτήρα που περιγράφει την μορφή της προκήρυξης, όπως μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να έχει τη μορφή σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης (π.χ. 50 χρόνια), καθώς και ότι το Δημόσιο εκτός από το αρχικό τίμημα, θα εισπράττει και ποσοστό επί των εσόδων από τον μελλοντικό παραχωρησιούχο.

Έπειτα και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του αγωγού TAP, και την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι οι συνθήκες για ένα διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας έχουν ωριμάσει, και πως το τώρα είναι το σωστό τάιμινγκ για να προκηρυχθεί.

Για να έχει ωστόσο επιτυχία ο διαγωνισμός (σσ: λέγεται ότι προφορικό ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει εταιρείες σαν τις Socar, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, Energean Oil), θα πρέπει η προκήρυξη να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Το σκεπτικό είναι ότι ο διαγωνισμός θα διαρκέσει ένα χρόνο, οπότε η ολοκλήρωσή του και η ανάδειξη πλειοδότη θα συμπέσουν με την εκπνοή της διάρκειας εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης από την Energean Oil της (23 Νοεμβρίου 2014). Την ημερομηνία εκείνη, η παραχώρηση επιστρέφει πίσω στο Δημόσιο, δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ.

Επενδύσεις- οφέλη - δυναμικότητα

Δεδομένου ωστόσο ότι η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας χρειάζεται μια αρκετά σημαντική επένδυση, της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ, αυτό επηρεάζει και το ύψος του προσδοκώμενου τιμήματος στο διαγωνισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, υψηλότερο όφελος για το Δημόσιο θα προέλθει από τη συμμετοχή του στα μελλοντικά έσοδα που θα εισπράττει ο παραχωρησιούχος, παρά από το αρχικό τίμημα.

Τεχνικά, η Νότια Καβάλα έχει σήμερα δυναμικότητα αποθήκευσης 7 δισ. κ.μ., και είναι η μοναδική φυσική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου πανελλαδικά. Η αποθήκη «κουμπώνει» καλά με τον αγωγό TAP και με την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιταλία, καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της διαδρομής του αγωγού.

Το ιστορικό
Θυμίζουμε ότι η Energean Oil, ζητούσε αρχικά να της παραχωρηθεί η υπόγεια αποθήκη, έκανε ωστόσο πίσω προκειμένου να της δοθεί για 25 ακόμη χρόνια η παράτασης της άδειας εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και της Ν. Καβάλας (σύμφωνα με τη νέα σύμβαση που υπέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο με το Δημόσιο).

Το πεδίο της Νότιας Καβάλας έχει παράξει τα τελευταία 30 χρόνια κοντά στα 1 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το project μπορεί να τροφοδοτήσει το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με έως 4 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, ποσότητα που μεταφράζεται στο 40% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο για περίοδο 90 ημερών.

Όσο για το ΥΠΕΚΑ, γνωρίζει καλά ότι η επιλογή του TAP από μόνη της δεν επαρκεί για να γίνουν πράξη τα σχέδια για ανάδειξη της χώρας σε κόμβο για την ευρύτερη αγορά αερίου της νοτιανατολικής Μεσογείου. Χρειάζονται παράλληλα να δημιουργηθούν υποστηρικτικές υποδομές, όπως αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, μια εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι στο πεδίο της Ν. Καβάλας. 

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΛΠΕ: Καθαρές ζημιές 31 εκατ. στο γ' τρίμηνο, περιμένει η Alpha Finance

ΕΛΠΕ: Καθαρές ζημιές 31 εκατ. στο γ' τρίμηνο, περιμένει η Alpha Finance
Προσαρμοσμένα EBITDA 53 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένες καθαρές ζημιές ύψους 31 εκατ. ευρώ θα ανακοινώσουν τα ΕΛΠΕ για το γ' τρίμηνο, εκτιμά η Alpha Finance. 
 
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ. 
 
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή τα προσαρμοσμένα EBITDA απ' τη διύλιση να περιορίζονται στα 16 εκατ. ευρώ καθώς θεωρεί ότι τα περιθώρια απ' τη διύλιση αποδυναμώθηκαν. 
 
Από την άλλη θεωρεί ότι το σκέλος του marketing θα εμφανιστεί ισχυρότερο σε σχέση με πέρυσι λόγω βελτίωσης των περιθωρίων του. Και αυτό καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης ενώ αυξήθηκε η ζήτηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. 
  
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Κέρδη κατέγραψε η τιμή του αργού αλλά παρέμεινε κάτω από τα 94 δολάρια


Άνοδο κατέγραψε την Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου, ανακάμπτοντας από το χαμηλό άνω των πέντε μηνών της Τρίτης, ωστόσο τα κέρδη της τιμής συγκράτησαν οι εκτιμήσεις πως τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού θα δείξουν νέα αύξηση αυτή την εβδομάδα.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 84 σεντς ή 0,9% στα 93,88 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η τιμή είχε κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου.

ΕΙΑ: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την τιμή του αμερικανικού αργού 

Τις εκτιμήσεις της για την τιμή του αργού των ΗΠΑ το δ΄ τρίμηνο αλλά και το 2014 υποβάθμισε η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφορίας Ενέργειας (ΕΙΑ). 

Στο μηνιαίο βραχυπρόθεσμο outlook ενέργειας, η υπηρεσία αναφέρει πως η τιμή του αργού, τύπου light sweet, γνωστού και ως West Texas Intermediate (WTI) θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 96,68 δολάρια το βαρέλι στο δ΄ τρίμηνο, από 100,50 δολάρια που είχε προβλέψει τον προηγούμενο μήνα. 

H ΕΙΑ υποβάθμισε παράλληλα τις προβλέψεις της για το 2014, τοποθετώντας την τιμή του WTI στα 95 δολάρια το βαρέλι, από 96 δολάρια. 

Η υποβάθμιση έπεται της πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά 15% από τις αρχές Σεπτεμβρίου εν μέσω ανησυχιών για τα ολοένα αυξανόμενα αποθέματα. Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 8% ή κατά 29,8 εκατ. βαρέλια στο διάστημα των τελευταίων επτά εβδομάδων εν μέσω αύξησης του επιπέδου παραγωγής.


ΠΗΓΗ.capital.gr