Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

"ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ"


Όπως η εκπομπή "πλάκα κάνεις", έτσι και οι πολιτικοί μας αρέσκονται να κάνουν πλάκα στις πλάτες του λαού, αλλά αυτό το ζήτημα φαίνεται πως θα έχει συνέχεια και περιμένουμε κάποια στιγμή να σοβαρευτούν. 
Φαίνεται ότι μας κάνει πλάκα όμως και το ΠΣΕΕΠ, αφού έχουν γίνει δύο διοικητικά συμβούλια με αρκετά σημαντικά ζητήματα και ακόμα δεν έχουν βγάλει μια ανακοίνωση για να ενημερωθούμε ποιες είναι οι αποφάσεις και οι χειρισμοί, που πάρθηκαν επάνω σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Φυσικά, τους καταλαβαίνουμε, αφού δεν είχαν χρόνο γιατί πηγαινοέφερναν τους υποψήφιους βουλευτές στα διυλιστήρια. 
Εν τέλει, θα περιμένουμε λίγο ακόμα πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε τι συνέβη από μόνοι μας. 

ΟΤΕ: Συνάντηση για την εθελουσία


<b>ΟΤΕ:</b> Συνάντηση για την εθελουσία

Όσοι εργαζόμενοι του ΟΤΕ θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2013-2015 θα μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του Οργανισμού.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στον ΟΤΕ κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημερωτικής συνάντησης με την διοίκηση για το θέμα της εθελουσίας εξόδου αναφέρθηκε ότι στη διαδικασία θα συμμετέχουν όσοι θα μπορούσαν να «φύγουν» την διετία 2013 – 2015 ενώ εκτιμάται ότι θα αφορά περί τα 1.500 με 2.000 άτομα.
Στην πρώτη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα παρουσιάσει σε σύντομο στην ΟΜΕ – ΟΤΕ τη νέα πρότασή της για τη μείωση του προσωπικού και την παροχή κινήτρων. 
ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr

Συνέδριο για την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ ζητά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος Άμεσες αλλαγές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και συνέδριο για επανίδρυση της παράταξης ζητάει με ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Αναλυτικά η ανακοίνωση


Άμεσες αλλαγές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και συνέδριο για επανίδρυση της παράταξης ζητάει με ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. 


Συνέδριο για την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ ζητά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος




«Το ΠΑΣΟΚ Μπορεί 
Συνέδριο Επανίδρυσης Εδώ και Τώρα   


Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου ήταν για το ΠΑ.ΣΟ.Κ οδυνηρό. Η δημοκρατική παράταξη συρρικνώθηκε στο εύρος της εκλογικής επιρροής του 1974. Στην πλειοψηφία του το εκλογικό σώμα μέσα από την επιλογή  του μεταχειρίστηκε κυρίως τα κόμματα της λαϊκίζουσας αριστεράς για να  στείλει ένα ύστατο και ηχηρό μήνυμα, για να δηλώσει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ των τελευταίων χρόνων δεν πείθει και δεν είναι ελκυστικό. 
Χάσαμε την καθαρή ιδεολογική μας ταυτότητα και μετεξελιχθήκαμε σ' ένα νεοφιλελεύθερο μηχανισμό εξουσίας χωρίς μέριμνα για τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων. Το 2012 είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά μιας ύφεσης που συνδυάστηκε με τη δραστική μείωση του εθνικού πλούτου. Μεγάλο τμήμα του ενεργού πληθυσμού της χώρας βρίσκεται στην ανεργία. Η καταναλωτική δυνατότητα του έλληνα σημείωσε αισθητή πτώση ενώ τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις αντικρίζουν το φάσμα της χρεωκοπίας. Οι τράπεζες δεν δανείζουν πλέον αλλά ούτε στηρίζουν τις επενδύσεις. Η φτώχεια αυξάνεται και η εξαθλίωση απειλεί άμεσα την πλειοψηφία του πληθυσμού. Οι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα. Ο κυβερνητισμός που μας διέκρινε τα δύο τελευταία χρόνια οδήγησε την χώρα σε πολλαπλά αδιέξοδα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην απομόνωση.  
Συνεπώς περιθώρια για περίτεχνες δικαιολογίες δεν υπάρχουν.     
Ή θα γίνουμε ξανά ένα ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό και δημοκρατικό κίνημα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού ή θα μπούμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως μουσειακό είδος.  
Απαιτείται αλλαγή σε όλα εδώ και τώρα.  
Αλλαγή σε ιδέες, αλλαγή σε πρόσωπα, αλλαγή σε πολιτικές πρακτικές για να μπορέσουμε να ξαναμιλήσουμε στο λαό. Με παλιά παπούτσια, καινούρια περπατησιά δεν μπορούμε να ανοίξουμε. 
Η Αριστερή Πρωτοβουλία καλεί τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ να λάβει σοβαρά υπόψη του τα μηνύματα των καιρών και να απευθύνει προσκλητήριο συναγερμού στις υγιείς δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης για μια νέα διακήρυξη που θα υπερασπίζεται την λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη.  
Το σημερινό πρόβλημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι να κυβερνήσει αλλά να ξαναβρεί την ψυχή του για να δώσει εκ νέου όραμα και προοπτική. Δεν υπάρχει καιρός για ολιγωρίες. Εδώ και τώρα επιβάλλεται η διεξαγωγή Συνεδρίου για να κάνουμε μια νέα αρχή αντίστοιχη αυτής του 1974,  για να αποκτήσει ο λαός τον γνήσιο εκφραστή του και η χώρα μας  προοπτική. 
Χρέος μας είναι να ξανασηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα και όχι να αποδεχτούμε μοιρολατρικά τη διάλυσή μας. Ο λαός θύμωσε πολύ με το ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά δεν απέρριψε την ψυχή του. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την οργή του λαού σε κινητήρια πολιτική δύναμη.  
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ποτέ δεν φοβήθηκε τους αγώνες ούτε τις ευθύνες του. Ήμασταν φορέας αλλαγής και οφείλουμε να  παραμείνουμε ως μια δύναμη ανατροπής και ανανέωσης σε ιδέες και δράσεις για να αποκτήσει ο λαός αξιοπρέπεια και περηφάνια».

Δεν Προσφέρουν Καλύτερους Όρους οι Λίβυοι στις Πετρελαϊκές




Αρκετές ήταν οι ξένες πετρελαϊκές που ήλπιζαν ότι με την ανατροπή του Καντάφι θα άνοιγε ο δρόμος για νέα συμβόλαια και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Λιβύης, στα πλαίσια συνεργασίας με την κρατική εταιρεία. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν, καθώς η νέα ηγεσία έχει προτείνει περίπου τους ίδιους όρους με αυτούς της προηγούμενης.
Η αιτία είναι ότι οι νέες κυβερνήσεις κατά μήκος του αραβικού κόσμου δεν θέλουν να δώσουν το μήνυμα στο λαό τους ότι ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία. Για το λόγο αυτό, διατηρούν τον έλεγχο των συμβατικών κοιτασμάτων και αφήνουν χώρο για τους ξένους μονάχα όταν πρόκειται για πιο περίπλοκα κοιτάσματα, τα οποία απαιτούν τεχνογνωσία για να αναπτυχθούν.
Αυτό άλλωστε παραδέχτηκε πριν λίγο καιρό ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Αμπντουλραχμάν Μπενιέζα. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, τα συμβόλαια προέβλεπαν ότι οι ξένες εταιρείες διατηρούσαν το μισό πετρέλαιο που παρήγαγαν. Στη συνέχεια όμως, ο Καντάφι επαναδιαπραγματεύτηκε και μείωσε το ποσοστό αυτό, ακόμα και στο 12%, προσφέροντας έτσι στην κρατική επιχείρηση την πλειοψηφία της παραγωγής.
Ανάμεσα στους ομίλους που περίμεναν καλύτερους όρους ανήκει η Shell, η Total, αλλά και η Kuwait Energy, που βρίσκονται σε επαφές με τη νέα ηγεσία.  
ΠΗΓΗ:http://www.energia.gr

Στο μικροσκόπιο τα βενζινάδικα…




Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών καυσίμων στα πρατήρια υγρών καυσίμων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας, που θα αναλάβει τη συνολική καταγραφή των επιχειρησιακών απαιτήσεων της κάθε εμπλεκόμενης δημόσιας υπηρεσίας για την υλοποίηση του εν λόγω έργου. Το υπουργείο Οικονομικών δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία Μητρώου Πρατηρίων Καυσίμων...
καθώς θεωρεί πως είναι αναγκαίο να καταγραφούν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και να συγκεντρωθούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, με σκοπό τον έλεγχο, τις διασταυρώσεις και την παραγωγή αναφορών.
Υπενθυμίζεται πως οι ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, ήδη από τα μέσα Μαρτίου, έχουν εκδώσει απόφαση, που προβλέπει την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών στα βενζινάδικα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης εντός του 2012 και σε όλα τα βενζινάδικα της επικράτειας εντός διετίας 
ΠΗΓΗ:http://dimotikosafari.blogspot.com

Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής και επικοινωνιών



Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (εθνικής εμβέλειας), στο πλαίσιο του Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” πρόκειται να υλοποιήσει προγράμματα κατάρτισης ανέργων διάρκειας 100 ωρών, σε Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Τα προγράμματα απευθύνονται σε ανέργους  που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο 0φελουμένων για να καταρτιστούν στο προαναφερόμενο πρόγραμμα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή από 9/4 έως 25/5/2012, μέσω διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα “Αίτηση συμμετοχής”. Εφίσταται η προσοχή των ανέργων στη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της Αίτησης συμμετοχής.
Κάθε Ωφελούμενος, αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης  και κατόπιν συμμετοχής του στη διαδικασία   πιστοποίησης των δεξιοτήτων του, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο έχει συνολική αξία πεντακόσια (500) ευρώ.
Οι Ωφελούμενοι δεν επιτρέπεται να έχουν παρακολουθήσει το τελευταίο  ημερολογιακό έτος ή να παρακολουθούν άλλο πρόγραμμα κατάρτισης, που οδηγεί σε πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων ΤΠΕ  .ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ....
ΠΗΓΗ:www.inegsee.g

«Όχι» ΓΣΕΕ σε Τσίπρα




Αρνητική ήταν η απάντηση της ΓΣΕΕ στην πρόσκληση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για συνάντηση, ώστε να συζητηθούν, όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, οι προγραμματικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, «ως συνδικαλιστικός φορέας δεν εμπλέκεται στις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες και τις θεσμικές συναντήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Ως εκ τούτου παρέλκει η συμμετοχή της σε συγκέντρωση που κάλεσε ο εντολοδόχος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Τσίπρας ''...για να συζητήσει τους προγραμματικούς στόχους της νέας κυβέρνησης''».
Σημειώνει ωστόσο ότι «εάν και εφόσον η νέα αυτή κυβέρνηση σχηματισθεί, θα προσέλθει σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της προκειμένου να θέσει τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων που είναι τα πρώτα και μεγάλα θύματα των άδικων, άνισων και αναποτελεσματικών πολιτικών που κατ΄επιταγή και των δανειστών ασκούνται στη χώρα μας καθώς και γενικότερα τα προβλήματα της χώρας και της ευρωπαϊκής της προοπτικής». 
ΠΗΓΗ:http://www.enikos.gr/

ΑΔΕΔΥ: Δεν εμπλεκόμαστε στη διαδικασία της διερευνητικής




Το συνδικαλιστικό κίνημα, εκ του ρόλου του, δεν εμπλέκεται στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που δίνεται στα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης, απάντησε η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα.
Στην απάντησή της η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. υπενθυμίζει ακόμη πως είχε ζητήσει προεκλογικά και είχε συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα, στα οποία και κατέθεσε τις προτάσεις της για τα ζητήματα που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους.
Τέλος, δηλώνει διατεθειμένη, ευθύς μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, να καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δημόσιου Τομέα και των εργαζομένων σε αυτόν, οι οποίοι, όπως αναφέρει, πλήττονται από τις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας. 
ΠΗΓΗ;http://www.naftemporiki.gr

Τερμάτισε το μαραθώνιο έπειτα από δύο εβδομάδες!


Ο πόνος τη λύγιζε αλλά εκείνη επέμενε να μην εγκαταλείψει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωή της. Έτσι έπειτα από δεκαέξι ημέρες, και πολλά δάκρυα η Claire Lomas πέρασε τη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου του Λονδίνου, που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες. 
Βήμα βήμα, με απίστευτη στήριξη από τον κόσμο, η παράλυτη 32χρονη με το παρατσούκλι «βιονική γυναίκα» κέρδισε μία θέση στην ιστορία και κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό. 





Φορώντας μία μηχανική «στολή» η οποία ελέγχει τα πόδια της, ολοκλήρωσε την απόσταση των 26,2 μιλίων που χώριζε την αφετηρία από τον τερματισμό, όπως έκαναν περισσότεροι από 36.000 δρομείς. Εν αντιθέσει όμως με εκείνους, για την Claire δεν υπάρχει μετάλλιο. 
Γιατί παρά την κοπιώδη και συμβολική προσπάθειά της, οι διοργανωτές του μαραθωνίου αρνήθηκαν να της απονέμουν μετάλλιο και να την συμπεριλάβουν στον κατάλογο όσων τερμάτισαν επιτυχώς τον αγώνα. 
Αντί για το μετάλλιο των διοργανωτών, όμως, η Claire είχε μία μεγάλη έκπληξη να την περιμένει: τα δεκάδες μετάλλια άλλων συμμετεχόντων τα οποία της προσέφεραν όταν τερμάτισε! 





Η Claire έχασε τον έλεγχο των ποδιών της έπειτα από πτώση από άλογο πριν από πέντε χρόνια. Από το αναπηρικό αμαξίδιο απελευθερώθηκε χάρη σε αυτή την πρωτοποριακή στολή που «δένεται» στον κορμό και τους μηρούς της και της δίνει τη δυνατότητα να κινείται μέσω αισθητήρων κίνησης. 
Έτσι η Claire έμαθε να περπατά- για δεύτερη φορά- όταν έκανε τα πρώτα της βήματα και η 13 μηνών κόρη της Maisie.
Τα τελευταία κοπιώδη βήματα προς τη γραμμή του τερματισμού η Claire τα έκανε χθες μαζί με τον άνδρα της Dan και τη μικρή Maisie .ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...
ΠΗΓΗ:http://www.newsbeast.gr

Αύξηση 1,3% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το β΄ τρίμηνο





Κατά 1,3% αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αυτό το τρίμηνο και να φτάσει τα 88,13 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η ζήτηση από την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες αντισταθμίζει την υποχώρηση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτιμά η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας (EIA).
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΙΑ, η ζήτηση από τις χώρες του ΟΟΣΑ θα υποχωρήσει κατά 1,7% στα 740.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Εκτός των χωρών του ΟΟΣΑ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% ή 190.000 βαρέλια την ημέρα από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΙΑ.
Για το σύνολο του 2012 η παγκόσμια χρήση πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα  88,88 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση 1,1% σε σχέση με πέρυσι. 
ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr

Μονάδα CCS Χρηματοδοτούν Μεγάλες Πετρελαϊκες στην Νορβηγία




Μεγάλη πειραματική εγκατάσταση εγκαινιάστηκε στη Νορβηγία με στόχο τη δοκιμή τεχνολογιών για τη δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα (CCS) σε μονάδες ορυκτών καυσίμων. Η μονάδα χρηματοδοτείται από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θεωρούν ότι το CCS θα μπορούσε να διευκολύνει τη συνέχιση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, χωρίς μεγάλες συνέπειες για το κλίμα.
Η νέα ερευνητική μονάδα, κόστους 780 εκατ. ευρώ ονομάζεται Κέντρο Τεχνολογίας του Μόνγκσταντ και βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων ενός διυλιστηρίου στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας. Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η τελειοποίηση των τεχνολογιών που απαιτούνται προκειμένου οι εκπομπές του διυλιστηρίου να δεσμεύονται και να αποθηκεύονται μόνιμα στο υπέδαφος.
Όμως το φιλόδοξο σχέδιο έχει συναντήσει σημαντικές καθυστερήσεις και η υλοποίηση αυτού του στόχου δεν αναμένεται πριν από το 2020.
Η νέα εγκατάσταση «είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο του κόσμου για τη δοκιμή τεχνολογιών δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιενς Στόλτενμπεργκ εγκαινιάζοντας το κέντρο τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι τεχνολογίες που θα δοκιμαστούν αναπτύσσονται από την γαλλική Alstom και τη νορβηγική Aker Solutions, ενώ το κέντρο ανήκει κατά τα τρία τέταρτα στην κρατική Gassnova, κατά 20% στη νορβηγική Statoil, και κατά το υπόλοιπο ποσοστό στην αγγλο-ολλανδική Shell και τη νοτιοαφρικανική Sasol. 
ΠΗΓΗ:http://www.energia.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ Σκληρή κόντρα «Σπάρτακου» - ΓΕΝΟΠ


«Ο "Σπάρτακος" θα ξεκινήσει την απευθείας διαπραγμάτευση της σύμβασης με τη διοίκηση της ΔΕΗ», προειδοποιεί ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γ. Αδαμίδης τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει χρόνος, καθώς η ισχύς της υπάρχουσας σύμβασης είναι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2013
Σκληρή κόντρα «Σπάρτακου» - ΓΕΝΟΠ


Βαθαίνει το... ρήγμα ανάμεσα στους δύο κεντρικούς πόλους των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Ο πρόεδρος του σωματείου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Σπάρτακος» -που είναι μέλος της ΓΕΝΟΠ- Γιώργος Αδαμίδης ζητεί από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νίκο Φωτόπουλο να συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο για το θέμα της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Διαφορετικά, όπως προειδοποιεί: «Ο "Σπάρτακος" θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία και θα κινήσει κάθε διαδικασία για την έναρξη της απευθείας διαπραγμάτευσης της σύμβασης με τη διοίκηση της ΔΕΗ».
Οι κ. Φωτόπουλος και Αδαμίδης βρίσκονται σε κόντρα από τότε που εφαρμόστηκε ο τελευταίος νόμος για τις μειώσεις των μισθών στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ.
Ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης


Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος
Ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» (απαριθμεί 3.000 μέλη?εργαζομένους) θεωρεί ότι οι απολαβές των ανθρώπων που δουλεύουν στις μονάδες παραγωγής και στα ορυχεία μειώθηκαν περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους, επιρρίπτοντας ευθύνες για μη ορθό χειρισμό στη ΓΕΝΟΠ και στον κ. Φωτόπουλο.
Σημειώνεται ότι μέλη του «Σπάρτακου» είναι κυρίως οι εργαζόμενοι σε ορυχεία και σταθμούς της ΔΕΗ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τις τελευταίες μέρες προχωρά σε κινήσεις για την εγγραφή μελών και από μονάδες παραγωγής σε νησιά και στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος


Ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης
Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τάσσεται κι αυτός υπέρ της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τη διοίκηση, σημειώνοντας, όμως, ότι υπάρχει χρόνος καθώς η ισχύς της υπάρχουσας σύμβασης είναι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2013.
Ο κ. Αδαμίδης υποστηρίζει ότι η σύμβαση πρέπει να... κλείσει τώρα, προκειμένου να διασφαλιστούν οποιεσδήποτε επόμενες δυσμενείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των εργασιακών αλλαγών που φέρνει το δεύτερο Μνημόνιο.
Ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος», με τη δήλωση για απευθείας διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, διευκρινίζει πως αυτή θα αφορά τη σύμβαση με τους εργαζομένους της μητρικής εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο νόμο η επιχείρηση έχει χωριστεί στον ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής δικτύου μεταφοράς) και στο ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής δικτύου διανομής).
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Νίκος Φωτόπουλος
Διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ
Εδώ και εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις της ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της ΔΕΗ για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, απέναντι σε προηγούμενες ανακοινώσεις του «Σπάρτακου» και ιδίως στις ανησυχίες για περικοπές επιδομάτων βάρδιας, έχει απαντήσει πως δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής.
Επιπλέον, ο κ. Φωτόπουλος πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της εταιρείας, ως συμβολική κίνηση ζήτησε και πήρε μετάθεση στη μονάδα παραγωγής του Λαυρίου. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει πως, εν όψει και των αποφάσεων για πώληση λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, θα είναι κοντά στους εργαζομένους, πρωτοστατώντας σε κινητοποιήσεις. 
ΠΗΓΗ;http://www.ethnos.gr

ΔΕΠΑ: Αναζητεί ρευστότητα σε παλιά κέρδη του ΔΕΣΦΑ



Το ντόμινο χρεών που πλήττει την αγορά ενέργειας έχει αρχίσει να πιέζει σημαντικά τη ΔΕΠΑ, η οποία μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να είναι απόλυτα συνεπής στις πληρωμές της προς τους προμηθευτές της. Έτσι ενώ οι πληρωμές των πελατών της εταιρείας συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθυστέρηση εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ, η εταιρεία έχει καταφέρει να πληρώνει στην ώρα τους, τους προμηθευτές διασφαλίζοντας την ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.
Ωστόσο τα προβλήματα ρευστότητας αρχίζουν να γίνονται ακόμη πιο πιεστικά και σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, η ΔΕΠΑ σε μια προσπάθεια να βρει κάποιες ανάσες ρευστότητας, προχωρά  στις 22 Μαΐου στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΔΕΣΦΑ , του οποίου και είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, με θέμα στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης, τη κατανομή στους μετόχους αδιανέμητων κερδών παρελθουσών χρήσεων.
Με την κίνηση αυτή η ΔΕΠΑ αναμένεται να αποκτήσει μια ανάσα ρευστότητας κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε ότι προ ημερών η εταιρεία κατέβαλε και την τελευταία δόση για το μήνα Απρίλιο προς τους ρώσους προμηθευτές της Gazprom.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ από την πλευρά της εκφράζει τη διαφωνία της, τονίζοντας με τη σειρά της ότι και ο διαχειριστής αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα και ότι εφόσον προχωρήσει η διανομή των κερδών από τις προηγούμενες χρήσεις τότε θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας για τη θυγατρική.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η διαφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ δεν είναι και η μόνη που έχει προκληθεί εξαιτίας των σοβαρότατων προβλημάτων ρευστότητας που συνεχίζουν να πλήττουν την αγορά και που παραμένουν σε εκκρεμότητα εξαιτίας του ρευστού περιβάλλοντος αλλά και της πολιτικής εκκρεμότητας που προέκυψε από τις εκλογές. Έτσι για παράδειγμα και ο ΛΑΓΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζουν να βρίσκονται σε διαφωνία για θέματα όπως το προηγούμενο έλλειμμα των ΑΠΕ, που ο ΑΔΜΗΕ δεν αναγνωρίζει. 
ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr

ΞΕΚΙΝΑΜΕ