Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Κάτω από τα 97 δολάρια το πετρέλαιο

Κάτω από τα 97 δολάρια το πετρέλαιο
Κάτω από το επίπεδο των 97 δολ. έκλεισε την Παρασκευή το αργό, σημειώνοντας πτώση 1,1% σε εβδομαδιαία βάση. Συγκεκριμένα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 90 cents ή 0,9% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 96,60 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

ANAKOINΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ(ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΠΕ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ)




ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΠΕ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ                   ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013
Από το 1958 που λειτουργούν τα ΕΛΠΕ (σαν ΕΛΔΑ, ΕΚΟ ή ΕΛΠΕ), είναι η πρώτη φορά που εμφανίζουν ζημιά. Η επίδραση της ύφεσης σίγουρα έπαιξε και παίζει το ρόλο της. Μπορεί όμως να δικαιολογήσει την σημερινή κατάσταση;
Η Ελληνική αγορά καυσίμων έχει υποστεί καθίζηση τόσο στα καύσιμα κίνησης, όσο και θέρμανσης, αφενός λόγω της φτωχοποίησης του Ελληνικού λαού με τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων, αλλά και της απαράδεκτης αύξησης του ειδικού φόρου καυσίμων, ιδιαίτερα του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης. 'Ετσι η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων έχει ξεπεράσει το 30% από το 2009 έως σήμερα.
Ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ
Το 2003 με απόφαση της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που την ολοκλήρωσε η επόμενη της Ν.Δ. χαρίζουν τα ΕΛΠΕ στον όμιλο του Λάτση. Τα ΕΛΠΕ «συγχωνεύονται» με την Petrola Ελλάς, το τρίτο σε μέγεθος διυλιστήριο οτην Ελλάδα, με αδιαφανείς και αμφιλεγόμενες διαδικασίες, (ακόμη ερευνάται και πιθανότητα χρηματισμού υπουργών). Με την ολοκλήρωση της «συγχώνευσης», ο όμιλος Λάτση αυξάνει το ποσοοτό του στα ΕΛΠΕ από το 8,5% στο 25% καταβάλλοντας 326 εκατ. €. Στη συνέχεια αυξάνει περαιτέρω την συμμετοχή του μέχρι και το 42,5% σήμερα, έναντι του 35,5% του Δημοσίου (που τωρα είναι στο ΤΑΙΠΕΔ), και έχει στην πράξη τον έλεγχο της επιχείρησης.
Κρίσιμες επιχειρηματικές κινήσεις.
1. Η «συγχώνευση» με την ΠΕΤΡΟΛΑ το 2003, μια εμπορική πράξη που ήγειρε υποψίες χρηματισμού του τότε Υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου και ερευνάται από την δικαιοσύνη, ήταν σημείο καμπής για την μετέπειτα πορεία των ΕΛΠΕ.
2. Η αγορά του εμπορικού δικτύου της ΒΡ έναντι 360 εκατ. € !! όταν η αντίστοιχη αγορά του δικτύου της SHELL αγοράστηκε από την ΜΟΤΟR OIL έναντι 210. Η αγοραπωλησία αυτή μεθοδεύτηκε μεν από την κυβέρνηση Καραμανλή, εγκρίθηκε όμως και υλοποιήθηκε από την Διοίκηση των ΕΛΠΕ.
3. Η επένδυση στο Διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης ύψους 210 εκατ. €, που αναβάθμισε το εργοστάσιο και ως προς την δυναμικότητα και ως προς την παραγωγική του ευελιξία, αλλά παρ’ όλα αυτά μένει εκτός λειτουργίας για μήνες!!
Α. Η επένδυση της Ελευσίνας ύψους 1,4 δις € μέχρι τώρα, στην οποία επενδύθηκαν μεγάλες προσδοκίες, φαίνεται μέχρι σήμερα κατώτερη των προβλέψεων, λόγω
τεχνολογικών προβλημάτων και κόστους λειτουργίας αλλά και της χρονικής επιλογής της επένδυσης και της οικονομικής συγκυρίας.
Η διορισμένη από το Δημόσιο Διοίκηση, επιλογής όμως Λάτση, με τις επιλογές της οδήγησε στην αύξηση των δαπανών. Είτε κάνοντας αδιαφανείς και όχι πάντα αιτιολογημένες επιλογές είτε αναθέτοντας υπερβολικές «συμβουλευτικές υπηρεσίες».
Υπάρχουν πάρα πολλές τεκμηριωμένες μελέτες που δείχνουν πως αν στον Δημόσιο τομέα υπήρχε αδιαφάνεια, κάτι που διαχρονικά κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, στον Ιδιωτικό τομέα είναι πολλαπλάσια και ανεβάζουν τα ποσοστά της παρανομίας σε ποσοστά άνω του 30% του ΑΕΠ.
Η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία προχωρεί σε μειώσεις μισθών στις θυγατρικές της Ελληνικά Καύσιμα, ΕΚΟ και ΛΣΠΡΟΦ0Σ και σε «ξεκαθάρισμα» του προσωπικού μέσω ενός προγράμματος «οικειοθελούς αποχώρησης», δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρα αρνητικό και αντιπαραγωγικό κλίμα ανάμεσα στους εργαζόμενους, την ώρα που οι καιροί απαιτούν ακριβώς το αντίθετο, ενώ προσλαμβάνονται «ημέτεροι» μέσω της Ελληνικά Καύσιμα ή ερνολάβων.
Τελευταίο θύμα της πολιτικής τους το εργοστάσιο Καυστικής Σόδας / Χλωρίου στην Θεσσαλονίκη, με την απόφαση να αναστείλουν την λειτουργία του. Δεκάδες θέσεις εργασίας χάνονται και μια ακόμη Χημική παραγωγική μονάδα κλείνει, με κύριους υπεύθυνους τους Διοικούντες των ΕΛΠΕ, που αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της μονάδας, παρά τις προτάσεις των εργαζομένων, του Σωματείου και τις μελέτες που έγιναν, επιτρέποντας σε «ανταγωνιστές» να στήσουν εργοστάσια και σε εμπόρους να πάρουν μερίδια της αγοράς, με ποιο τρανταχτό πσράδειγμα αυτό της απόφασης τηςΕΥΔΑΠ να μην προμηθεύεται πλέον από τα ΕΛΠΕ. Τώρα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία έφτασαν να ανακαλύψουν πως δεν είναι «κερδοφόρα». Το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης παραμένει σταματημένο με άγνωστη διάρκεια και προοπτικές.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο χορός της καταστροφής και της καταλήστευσης του Δημόσιου πλούτου - περιλαμβανομένων και των ΕΛΠΕ - που στήθηκε από την συγκυβέρνηση, δεν άφησε πλέον στη Χώρα μας, κανένα εργαλείο κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Μια επιχείρηση τέτοιας στρατηγικής σημασίας σαν τα ΕΛΠΕ, οψείλει να είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας και της Χώρας και όχι των όποιων ιδιωτικών συμψερόντων, εθνικών ή πολυεθνικών. Τα ΕΛΠΕ μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια ναυαρχίδα για την ενεργειακή παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας.
Η λειτουργία τους χωρίς τον κομματικό εναγκαλισμό που χρόνια τώρα ταλάνιζαν την εταιρεία, χωρίς κατασπατάληση πόρων για εξυπηρετήσεις και παιχνίδια «ημετέρων», μπορεί να υπηρετήσει τις αναγκες της Ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας , κάτι που είναι προϋπόθεση για να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια της σαν κυρίαρχο κράτος.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η αλλαγή κατεύθυνσης και στα ΕΛΠΕ, με στόχο την ανάπτυξη και της ίδιας της Εταιρείας και της Χώρας. 

Βρέθηκε 40 φορές περισσότερο πετρέλαιο από ότι υπάρχει σ' όλη τη Γη σε δορυφόρο του Κρόνου!

Βρέθηκε 40 φορές περισσότερο πετρέλαιο από ότι υπάρχει σ' όλη τη Γη σε δορυφόρο του Κρόνου!
Απίστευτες ανακαλύψεις έγιναν στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία, από το τηλεσκόπιο «Hubble.

Σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές ανακοινώσεις που έγιναν στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, και όπως γράφουν τα BBC, Reuters και «New Scientist».

Η παγωμένη Ευρώπη κρύβει θησαυρούς. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λόρεντς Ροθ του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας ανέφεραν δύο πελώριες στήλες υδρατμών ύψους έως 200 χιλιομέτρων.

Την ίδια ώρα ερευνητές, με επικεφαλής τον Ράντι Κερκ της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, που ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το διαστημόπλοιο Κασίνι που μετά από επτά χρόνια πορείας έφτασε πέρσι στον δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα και τον μελετά βρήκα μία θάλασσα- υδρογονανθράκων με βάθος 160-170 μέτρων που περιέχει περίπου 9.000 κυβικά χιλιόμετρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πρόκειται για 40 φορές μεγαλύτερο κοίτασμα από όλα τα γνωστά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γη. 

 ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Η πρώτη εκτόξευση πυραύλου S300 στην Ελλάδα

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην εταιρεία των γιών του Σιούφα (video)

police12
Η οργάνωση “Αναρχικοί – Αναρχικές” με κείμενό τους στην ιστοσελίδα Indymedia και video στο u tube ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εισπρακτική εταιρία που διατηρούν στον Ταύρο οι γιοι του πρώην προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα.

“Ήταν πολιτική μας επιλογή να μην έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους. Κατανοούμε την εκβιαστική συνθήκη που μπορεί να τους οδήγησε σε αυτόν τον τύπο εργασίας αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο ρόλο που έχουν αναλάβει στην επίθεση που δέχεται η τάξη μας”, αναφέρουν.

Μαζί με το κείμενο ανάληψης ευθύνης, δόθηκε στη δημοσιότητα και video από τη στιγμή της επίθεσης. 


 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία σε όλη την ΕΕ… πλην της Ελλάδας

Δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία σε όλη την ΕΕ… πλην της Ελλάδας
Τελικά τα πιο παράδοξα πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα…επιβεβαιώνοντας τις κατά καιρούς απόψεις που έχουν ακουστεί από επίσημα χείλη ή μη ότι η "χώρα ήταν για τους δανειστές μας το πειραματόζωο της Ευρώπης" .
 Την στιγμή που το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο ενέκρινε οδηγία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στην Ελλάδα η τρόικα επιμένει στην πλήρη άρση των πλειστηριασμών. 
Η ευρωπαϊκή οδηγία που εγκρίθηκε προβλέπει καλύτερη προστασία από τους κινδύνους που ενέχουν τα στεγαστικά δάνεια, οι διακυμάνσεις των επιτοκίων ή ακόμα και η προσωρινή αδυναμία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ο ισπανός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα αυτό, Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle κάνει λόγο για «καινοτόμο απόφαση» που θα βοηθήσει ουσιαστικά τους δανειολήπτες.
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρύθμιση για τη στεγαστική πίστη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» λέει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Στόχος μας είναι να γίνει πιο δύσκολος ο ανεύθυνος δανεισμός, να βελτιωθεί ο επαγγελματισμός του κλάδου και να προστατευθεί ο καταναλωτής. Η στεγαστική πίστη φτάνει το 52% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάκαμψη της οικονομίας».
 Η νέα οδηγία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, οπότε εφαρμόζεται στα μελλοντικά συμβόλαια. Από την άλλη πλευρά, όμως, το πνεύμα της οδηγίας δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και το νομικό καθεστώς για την παροχή στεγαστικών δανείων σε όλες τις άλλες περιπτώσεις» λέει ο ισπανός ευρωβουλευτής.
Ο Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο ουσιαστικά «ρίχνει το μπαλάκι» στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες καλούνται να θεσπίσουν πρόσθετες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Διαφορετική άποψη εκφράζει ωστόσο ο γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Σβαμπ.
«Μία ευρωπαϊκή οδηγία δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο από τη στιγμή που ψηφίζεται. Το ισχύον δίκαιο δεν αλλάζει με αναδρομική ισχύ. Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμβόλαια τα οποία συνήψαν οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες τη δεσπόζουσα θέση τους ή καλύπτονταν από διασυνοριακές μεταφορές πιστώσεων. Το είχαμε θέσει στο Κοινοβούλιο, αλλά όλα αυτά δεν εμπίπτουν στη ισχύ της νέας οδηγίας». τους δανειολήπτες. 
Στην Ελλάδα πάντως η τρόικα ζητάει άλλa πράγματα: να απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί ακόμη και για την πρώτη κατοικία, κάτι που δεν το θέλουν ούτε και οι τράπεζες.

 ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Forbes: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει εθνική στρατηγική στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου

Forbes: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει εθνική στρατηγική στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου
Κριτική στις ενθουσιώδεις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί πλουσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου ασκούν ηγετικά στελέχη του ενεργειακού κλάδου στη χώρα, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται υιοθέτηση ανάλογης πολιτικής για να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος και να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις.

Σε ρεπορτάζ του το περιοδικό Forbes, αφού κάνει εκτενή αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για την ύπαρξη 4,7 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ελλάδα που θα μπορούσε να καλύψει το 25% της ευρωπαϊκής ζήτησης, φιλοξενεί τις “ενστάσεις” στελεχών της Ενέργειας, οι οποίοι υιοθετούν μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

Οπως για παράδειγμα ο διευθύνων σύμβουλος στα Ελληνικά Πετρέλαια, Γιάννης Κωστόπουλους, ο οποίος επισημαίνει ότι οι ενθουσιώδεις εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν βασίζονται τόσο σε εμπεριστατωμένες μελέτες, όσο σε “πρώην καθηγητές ή απογοητευμένους επιστήμονες οι οποίοι ψάχνουν δουλειά για τους εαυτούς τους και “αναδύουν αυτές τις φοβερές ιστορίες ότι η Κρήτη κάθεται πάνω σε μία ευρεία δεξαμενή με υδρογονάνθρακες”.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το περιοδικό, ορισμένα ηγετικά στελέχη του ενεργειακού τομέα πιστεύουν ότι η υπερβολική αισιοδοξία της κυβέρνησης για τα κοιτάσματα φυσικών πόρων όχι μόνο δεν βοηθάει την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά τη βλάπτει κιόλας.

“Θα έπρεπε να σταματήσουν να παραπλανούν το κοινό με ανακοινώσεις και υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν”, λέει  Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil and Gas. “Ο προηγούμενος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι το Δεκέμβριο του 2012, θα βλέπαμε το πρώτο πετρέλαιο. Ενας άλλος υπουργός είχε πει ότι θα είχαμε κάνει γεώτρηση μέχρι το 2012, αλλά δεν έχουμε καν ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης. Στη συνέχεια, υπάρχουν άλλοι που λένε ότι θα βρεθούν πετρέλαιο, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, στην Ελλάδα. Εφθασαν στο σημείο να δημιουργήσουν και Ταμείο, που θα διαχειρίζεται τα έσοδα που θα προκύψουν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο'”.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου και στις τρεις άδειες, που πρόσφερε η χώρα στις αρχές του 2012, οι οποίες έχουν μείνει ανολοκλήρωτες λόγω καθυστερήσεων, που σχετίζονται με περιβαλλοντικές εγκρίσεις και λεπτομέρειες συμβολαίων.

“Θα έπρεπε να συγχαρούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό, που ξεκίνησε τη διαδικασία, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά στις προσδοκίες και το χρονικό ορίζοντα”, τονίζει ο κ. Ρήγας. “Χρειαζόμαστε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, μία εθνική στρατηγική, όχι μία κομματική στρατηγική. Μία εθνική στρατηγική, στην οποία θα πρέπει όλοι να συμφωνούν”.

Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τα στελέχη της ενεργειακής αγοράς τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απλοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης και στην περίπτωση των νέων εξερευνήσεων και προσπαθειών παραγωγής θα πρέπει να συμπεριληφθεί ένας όρος στα νέα συμβόλαια, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι “η φορολογία και το δημοσιονομικό καθεστώς” θα παραμείνουν ως έχουν, ό,τι και να γίνει τα επόμενα χρόνια.

“Η Ελλάδα έχει την τάση να αλλάζει πολιτικές-αλλάζει φορολογικούς συντελεστές- όχι μόνο σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο- αλλά παντού”, λέει ο κ. Ρήγας. “Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψει μία εταιρεία συμβόλαιο χωρίς να γνωρίζει ποιο θα είναι το φορολογικό καθεστώς. Αυτές είναι επενδύσεις που μπορεί να διαρκέσουν 25 χρόνια. Δεν θα πάρουν το ρίσκο εάν ξέρουν ότι τον επόμενο χρόνο θα της πουν “το 25% του φορολογικού συντελεστή γίνεται 40%”.

Ανησυχίες υπάρχουν επίσης και ως προς την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, όπως αναφέρει το Forbes, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είχε τρεις κυβερνήσεις τα τελευταία 4 χρόνια, με τρεις διαφορετικές πολιτικές στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Forbes, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να κρατικοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά έχει ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ενέργεια για να “δημιουργήσει ένα ταμείο ότι οποίο θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης”.

 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη μάχη κατά των πετρελαιοκηλίδων


Έχουν χρησιμοποιηθεί ως όπλα, ως εργαλεία παρακολούθησης λαθροκυνηγών στην Αφρική, σύντομα θα διανέμουν πακέτα για λογαριασμό της Amazon και στο μέλλον θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών καταστροφών. Επιστήμονες «στρατολόγησαν» μη επανδρωμένα αεροσκάφη φιλοδοξώντας αυτά να συμβάλουν στη μάχη εναντίον πετρελαιοκηλίδων στο μέλλον.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια έπειτα από την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon της BP που προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων και πυροδότησε τη μεγαλύτερη θαλάσσια περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, ο πετρελαϊκός όμιλος χρηματοδότησε μερικώς τη μελέτη των ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, η οποία βασίζεται σε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 200 παρασυρόμενους πλωτήρες ή drifters εξοπλισμένους με GPS.
Στο πλαίσιο της μελέτης, τα drifters θα απελευθερώνουν επί τρεις εβδομάδες μια ειδική μπογιά, την πορεία της οποίας θα παρακολουθούν αισθητήρες τοποθετημένοι στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς και τα αεροσκάφη, με τη βοήθεια καμερών GoPro. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός υπολογιστικού μοντέλου των κυμάτων, το οποίο θα προβλέπει με ποιον τρόπο θα εξαπλώνονται οι πετρελαιοκηλίδες καθώς πλησιάζουν τις ακτές.
«Τα υπολογιστικά μοντέλα θα είναι σε θέση να μας δώσουν καλύτερες εκτιμήσεις για το πού θα πάει η πετρελαιοκηλίδα, πόσο γρήγορα και με ποιον τρόπο θα εξαπλωθεί», δήλωσε στο περιοδικό Atlantic ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε το project Ταμάι Εζγκεκμέν. «Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα συνεργεία καθαρισμού να κατευθύνουν καλύτερα τους περιορισμένους πόρους τους. Πιο μακροπρόθεσμα, τα μοντέλα βοηθούν επίσης στην κατανόηση της οικολογικής καταστροφής που ενδέχεται να προκλήθηκε στο περιβάλλον».
Το μεγάλο πείραμα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 ερευνητών και σε συνεργασία με 200 μαθητές γυμνασίου.
(Ναυτεμπορική) 


 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ



Συναδέλφισσα, συνάδελφε

             Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 12/12/13 έκτακτο Δ.Σ. ΠΣΕΕΠ με βασικό θέμα τη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου για τη νέα ΕΣΣΕ.
             Κατατέθηκαν δύο προτάσεις διεκδικητικού πλαισίου, οι οποίες και τέθηκαν σε ψηφοφορία. Η πρόταση της Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία εμπλουτίστηκε με προτάσεις και από τις άλλες παρατάξεις και η  πρόταση  του  Αγωνιστικού  Μετώπου.
             Εγκρίθηκε η τελική πρόταση της Εκτελεστικής Γραμματείας με ψήφους 14 υπέρ,  έναντι 1 υπέρ του Αγωνιστικού Μετώπου και 6 λευκά. 
             Αποφασίστηκε διαπαραταξιακή εκπροσώπηση στη διαπραγματευτική ομάδα με δικαίωμα ορισμού Νομικών και Τεχνικών Συμβούλων. Επίσης προσδιορίστηκε Γενικό Συμβούλιο το Σάββατο 21/12/13 στον Ασπρόπυργο, για την έγκριση του τελικού διεκδικητικού πλαισίου της νέας ΕΣΣΕ,  το οποίο θα σας κοινοποιηθεί  μετά  το πέρας του Γενικού Συμβουλίου.

             Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Παρασκευή 13/12/13, συστάθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοηθείας – Απεργιακό Ταμείο (ΤΑΑΤ).

ANANOINΩΣΗ ΠΣΕΕΠ

  



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

            Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Παρασκευή 13/12/13, συστάθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοηθείας – Απεργιακό Ταμείο (ΤΑΑΤ) με την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος                       Μπούνος Χρήστος
Αντιπρόεδρος                 Ουζούνη Ειρήνη
Γεν.Γραμματέας              Βασιλείου Βαγγέλης
Αν.Γεν.Γραμματέας         Λαβδαίος Σωτήρης
Ταμίας                            Φειδογιάννης Νικόλαος
Μέλη                               Ευθυμίου Νίκος
                                       Ευσταθιάδης Παναγιώτης
                                       Καραμουσάς Δημήτρης
                                       Ντόκας Παύλος
                                       Χριστίδης Σταύρος