Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΘΥΣΙΑΣΘΗ. ΑΝΕΜΟΣ ΟΥΡΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ !..



«Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια, είναι η άνοιξη που δεν έφερες». (Οδυσσέας Ελύτης).



Καιρό τώρα παρακολουθούμε ένα αφόρητα κακοπαιγμένο σήριαλ με την παραποιημένη, κρυμμένη, άφαντη, εμφανιζόμενη εκ νέου, συγκρινόμενη με προηγούμενη και πάει λέγοντας , «λίστα Λαγκάρντ». Και δυστυχώς σε αυτό το πλαίσιο, η πομπώδης προχθεσινή «θυσία» ενός πρώην υπουργού δεν συμβάλει στην αποκάλυψη της δομής ενός συστήματος το οποίο επί χρόνια φρόντιζε για την πολιτική και οικονομική μακροημέρευση του πολιτικού προσωπικού με βάση εγχώρια και εξωτερικά οικονομικά συμφέροντα.
Και μόνο η ύπαρξη ενός εγγράφου όπως η λίστα Λαγκάρντ, στην όποια εκδοχή της, θα έπρεπε από μόνη της να αποτελεί μια μη αναστρέψιμη συνθήκη για την άρδην πολιτική εξαφάνιση του εμπλεκόμενου πολιτικού προσωπικού αυτής της χώρας. Το θέμα δεν είναι πόσοι και ποιοί συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την λίστα, όπως και να διαμορφωθεί αυτή μετά τις όποιες προσθαφαιρέσεις.
Στην εγχώρια εκδοχή της αξιόπιστη δεν θα είναι. Το υπαρκτό θέμα της φοροδιαφυγής όπως και το θέμα του «πόθεν έσχες» ενδεχομένως μπορεί να αφορά άτομα που βρίσκονται στην λίστα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η λίστα Λαγκάρντ επικαλείται στοιχεία από μία και μόνο τράπεζα της Ελβετίας. Το θέμα είναι ότι οι κυβερνώντες δεν έπραξαν ούτε το στοιχειώδες, την στιγμή που η χώρα σπαρασσόταν από τα ελλείμματα.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής και ο έλεγχος του πόθεν έσχες δεν καθιστά ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο, απλά το εφαρμόζει. Αλλά ούτε καν αυτό δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν: το δικό τους φορολογικό σύστημα… Δεν χρειάζεται καμιά λίστα να μας δείξει ότι στον τόπο αυτό επί χρόνια κυριάρχησαν ως πολιτική πρακτική, η διαπλοκή, η αδιαφάνεια, η ατιμωρησία, η λαφυραγώγηση και η εξυπηρέτηση πάσης φύσεως συμφερόντων. Μια χώρα τρόπαιο μετά την νίκη και την ήττα του αντιπάλου και τανάπαλιν.
Η καθημερινότητά μας δείχνει δυστυχώς με τον πιο οδυνηρό τρόπο το πώς κυβερνήθηκε η χώρα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η ΕΛΑΣ βγήκε... παγανιά για τους φοροοφειλέτες!



Στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου επιστρατεύτηκε η Ελληνική Αστυνομία, η οποία με μπλόκα στους δρόμους αναζητά πλέον όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Έπειτα από απόφαση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, περιπολικά και μοτοσικλέτες της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας, εφοδιασμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχουν πρόσβαση στο Taxis, στήνουν μπλόκα σε οδηγούς και διενεργούν ελέγχους όχι σχετικούς με το δίπλωμα αλλά τσεκάροντας τα χρέη τους.
Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, κάθε οδηγός που ελέγχεται οφείλει να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα. Ο αριθμός της μπαίνει στο τερματικό και στην οθόνη εμφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν έχει ή όχι ανεξόφλητα χρέη.
Όποιος λοιπόν ελεγχθεί ότι έχει βεβαιωμένη παράβαση μεταφέρεται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ενώ μετά ακολουθείται κανονικά η αυτόφωρη διαδικασία, οδηγείται δηλαδή στον εισαγγελέα και αυτός στη συνέχεια αποφασίζει τι θα γίνει. Μάλιστα αν η σύλληψη γίνει Σαββατοκύριακο ή αργία, τότε ο φοροφυγάς θα παραμείνει στα κρατητήρια ως την επόμενη εργάσιμη.
Οι πληροφορίες λένε ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και μέχρι στιγμής ένας μεγάλος αριθμός οδηγών που ήταν ασυνεπείς από οικονομικές τους υποχρεώσεις έχουν εντοπιστεί, έχουν συλληφθεί κι έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Άρθρο του Ν.ΚΟΤΖΙΑ Επαναγορά ομολόγων: ελληνικές απώλειες και τα κέρδη του κεφαλαίου.




Τώρα που υπάρχει μια απόσταση λίγων ημερών μπορεί να αξιολογηθεί νηφάλια η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Μια τέτοια επαναγορά, για να πετύχει, πρέπει να γίνει αιφνιδιαστικά και στην χαμηλότερη δυνατή τιμή. Στην ελληνική περίπτωση, όπως θα δείξω, αυτή έγινε με τρόπο που συνέφερε τους αετονύχηδες των αγορών και τους τοκογλύφους, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, ανακοινώθηκε πολύ πριν την πραγματοποίησή της ενάντια σε κάθε οικονομική λογική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου με διαρροές που γινόντουσαν για επικείμενη αγορά, η τιμή των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά -που ως φαίνεται δεν την ήθελαν κυβέρνηση και τροϊκανοί αιφνιδιασμένη- ανέβηκαν από τα 8-14% στα 18%. Μετά τις δηλώσεις Draghi στις 6.9.12. για επικείμενη επαναγορά, η τιμή τους ανέβηκε στο 25%. Με τις ανάλογες δηλώσεις του Schäuble, ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, για να φτάσουν στα 35-37% το Δεκέμβριο, οπότε έγινε η επαναγορά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ μπορούσε να γίνει επαναγορά στο 18% το πολύ, αυτή δεν έγινε ούτε καν στις ήδη ανεβασμένες τιμές που υπήρχαν στις 23.11.12. Αντ’ αυτού, η επαναγορά έγινε στα 35,3-37,3% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων. Δηλαδή, οι σπεκουλαδόροι της αγοράς λάμβαναν για κάθε 8 με 14 ευρώ που είχαν ξοδέψει, 35! 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εθνικοποιούνται στη Βολιβία δύο εταιρείες διανομής ηλεκτρισμού




Το Σάββατο, η Βολιβία εθνικοποίησε δύο εταιρίες διανομής ηλεκτρισμού ιδιοκτήτης των οποίων είναι η ισπανική Iberdrola, άλλη μια προσπάθεια του αριστερού προέδρου Έβο Μοράλες να αναλάβει τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας.
Η Iberdrola θα αποζημιωθεί σύμφωνα με την αποτίμηση που θα κάνει ανεξάρτητος διαιτητής, δήλωσε ο Μοράλες, προσθέτοντας πως το μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροτικών υπηρεσιών ενέργειας.
"Θεωρήσαμε πως το μέτρο αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε δίκαια ενεργειακά τιμολόγια... και ότι η ποιότητα της υπηρεσίας ενέργειας είναι όμοια στις αγροτικές και τις αστικές περιοχές", δήλωσε ο Μοράλες.
Ο πρόεδρος Μοράλες έχει εθνικοποιήσει εταιρίες πετρελαίου, τηλεπικοινωνιών, μεταλλευτικές και ηλεκτροπαραγωγικές.
Τον Ιούνιο, ο Μοράλες πήρε τον έλεγχο του ορυχείου κασσίτερου και ψευδάργυρου του παγκόσμιου γίγαντα Glencore στη Βολιβία.
Η Iberdrola δραστηριοποιείται στη Βολιβία από τα τέλη της δεκαετίας του '90.
Εκπρόσωπός της δήλωσε πως η εταιρία μελετά την κατάσταση και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι μονάδες της Iberdrola είναι η Electropaz, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 470.000 πελάτες στις πόλεις Λα Πας και Ελ Άλτο, και η Elfeo που παρέχει ρεύμα σε περισσότερους από 80.000 πελάτες στην πόλη Ορούρο.
Η εθνικοποίηση περιλαμβάνει επίσης δύο μικρούς παρόχους ιδιοκτήτης των οποίων είναι η Iberdrola που παρέχουν υπηρεσίες σε διανομείς.
Το 2006, ο Μοράλες ανακοίνωσε την εξαγορά των πετρελαϊκών εταιριών που λειτουργούν στη Βολιβία. Αργότερα εθνικοποίησε τα αποθεματικά του πετρελαίου και του αερίου προκειμένου να αναδιανείμει τον πλούτο προς όφελος της πλειονότητας του αυτόχθονου πληθυσμού της χώρας.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ "Να μοιράσουμε με Τουρκία τον ορυκτό (μας) πλούτο"!




Ο Βουλευτής Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ προτείνει “Κοινοπραξία Ελλάδος – Τουρκίας” για τους υδρογονάνθρακες του Αιγαίου με την δικαιολογία ότι θα είναι πράξη αντίστασης, προς Ευρώπη και Αμερική.
Σε πρόσφατες δηλώσεις στον τοπικό Τύπο, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο από την Ελλάδα και την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτήν την εξέλιξη ως πράξη αντίστασης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής που εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα χρόνια κυρίως την Ελλάδα, όπως είπε.
Ο κ. Καραγιουσούφ, τονίζει μεταξύ των άλλων:
«Από τη στιγμή που η Ελλάδα αδυνατεί να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου, θα μπορούσε να έρθει σε συνεργασία, έτσι ώστε να μπορεί να έχει δικαιώματα και στην Προποντίδα και μέσα στην Τουρκία. Θα μπορούσε να γίνει μια κοινοπραξία Ελλάδας-Τουρκίας».
Και έτσι η Τουρκία θα πλουτίσει με ξένα (τα δικά μας) πετρέλαια. Ωραία τα έχουν υπολογίσει στην Ταουρκία αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ αφού ο κύριος βουλευτής δικός τους είναι.Είδατε πως λύνονται αμέσως τα προβλήματα; Απλά δείνεις τα μισά σου υπάρχοντα και λήγει το θέμα. Προσεχώς και τις γυναίκες μας.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr