Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Πρόταση για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ




Τα «δέκα σημεία» της εκδήλωσης ενδιαφέροντός της προς το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ Α.Ε. παρουσίασε η «Ένωση Πολιτών για το Νερό», που εκπροσωπεί «έξι πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ύδρευσης-αποχέτευσης» και την «Κίνηση 136», με σκοπό τη «συνεταιριστική εξαγορά της εταιρίας από τους πολίτες» και «τη μη κερδοσκοπική διαχείριση και λειτουργία της».

Όπως υποστήριξαν εκπρόσωποί της σε συνέντευξη τύπου, η πρόταση «πληροί όλους τους όρους του διαγωνισμού» και είναι «τεχνικά άρτια» καθώς θα αξιοποιεί την «πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων ενδιαφερομένων» τεχνογνωσία των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Α.Ε., αλλά και την εμπειρία διεθνών συμβούλων στις συμμετοχικές αποκρατικοποιήσεις, όπως η Bondholder Communications Group (ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους), η Citigate Dewe Rogerson, του πιστωτικού οργανισμού US Bank NA, κ.α.

Υπογράμμισαν ότι το εγχείρημα θα υποστηριχθεί από 22 Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης («ηθικές τράπεζες») από Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Νορβηγία και ΗΠΑ, ώστε με την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης, μέσω πιστωτικού ιδρύματος, να υπάρχει δυνατότητα παροχής «μικροδανείων» σε πολίτες - μέλη των συνεταιρισμών νερού» για την εξαγορά των 520.000 συνεταιριστικών μερίδων, που θα προκύψουν, για να καλυφθεί το ποσό της συμμετοχής.

Επικαλέστηκαν επίσης, τη διεθνή εμπειρία που δείχνει ότι «όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε ανέβηκαν τα τιμολόγια και υποβαθμίστηκε η ποιότητά του» και τάχθηκαν «κατά της ιδιωτικοποίησης», σημειώνοντας ωστόσο ότι «εάν η κυβέρνηση επιμείνει η πρότασή μας είναι αξιόπιστη και ρεαλιστική».
 ΠΗΓΗ:zougla.gr

Προς : Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων Μελών ΠΟΕΠΔΧΒ Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΕΠΔΧΒ



Συναδέλφισσες,  Συνάδελφοι,
Μετά την κοινή σύσκεψη των Σωματείων του Κλάδου με την Ομοσπονδία στις 16/4 και 18/4 και την απόφασή μας  για  καταγγελία της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα Πετρελαιοειδή αλλά και την ανταλλαγή απόψεων γύρω από την πορεία των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων, οι Εργοδότες μέσω του ΣΕΒ αποδέχτηκαν τελικά να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ως εκ τούτου, η λήψη απόφασης για προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στην περίπτωση που δε δέχονταν το διάλογο, δεν ακυρώνεται αλλά μετατίθεται, πάντα για την περίπτωση που ο διάλογος δεν θα οδηγήσει σε αποτελέσματα που δεν κρίνονται ικανοποιητικά από τα σωματεία και την Ομοσπονδία .
Σε κάθε περίπτωση, τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων να συνεδριάσουν και να έχουν και αυτά αποφάσεις για προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν να κάνουν με εξελίξεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του Κλάδου Πετρελαίου, Αερίου και Χημικής Βιομηχανίας.

Η ΠΟΕΠΔΧΒ μετά και τη συνάντηση με τους εργοδότες θα ξανακαλέσει ευρεία σύσκεψη να σας ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, εφόσον χρειάζεται.     
30/4

Η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ !...

ΠΡΩΤΑ ΦΕΥΓΕΙ Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΟΥΪ !...



Υπάρχουν πολλά ράμματα για τη γούνα του Σαμαρά και τις ευθύνες του για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα, εξαιτίας του χρόνου που έχασε επειδή ούτε έβαλε πλάτη, ούτε βοήθησε στη διαπαιδαγώγηση του κόσμου τότε που ήταν αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και … τσίπριζε ασύστολα. Όμως δεν είναι ώρα τώρα για τέτοια και για πολλά άλλα, καθώς μάλιστα εμφανίζεται ως ο σημαιοφόρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Πέρα από το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την κυβέρνησή του.

Εκείνο που ενδιαφέρει τώρα είναι η συμπεριφορά της κυβέρνησης και το κατά πόσο είναι αποδοτική. Πράγματι ο Σαμαράς δείχνει να πασχίζει να κάνει αποτελεσματική την κυβέρνησή του, όντως αντιμετωπίζει δυσκολίες και με τους εταίρους και με τους δικούς του, αλλά υπάρχει και μία σκοτεινή πλευρά. Ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία δεν εννοούν να ξεφύγουν από τις παλιές συνήθειες της άλωσης του κράτους με κάθε τρόπο. Και να είχαν και τίποτα στελέχη οι απερίγραπτοι, να κάναμε ότι δεν βλέπαμε. Δυστυχώς, οι πιο άχρηστοι και ρεμπεσκέδες της πολιτικής και συνδικαλιστικής τάξης σε αυτή τη χώρα εξακολουθούν να ανήκουν στη λεγόμενη … Δεξιά. Αν αυτοί οι όροι έχουν σημασία στις μέρες μας.

  Είναι πολλά τα παραδείγματα το πώς εννοούν η ΝΔ και ο Σαμαράς τη διακυβέρνηση της χώρες την κρισιμότατη αυτή περίοδο. Την εννοούν απολύτως παραδοσιακά, με επιλογές δικών τους παιδιών, χωρίς καμία αξιοκρατία, ακόμη και αν πρόκειται για τενεκέδες ξεγάνωτους. Μιλάμε δηλαδή για λογική πελατειακών σχέσεων και προσωπικών εξυπηρετήσεων. Το είδαμε στο ΣΔΟΕ, το απολαύσαμε στην ΕΡΤ, το γευτήκαμε όταν ο Μαυραγάνης ανάλαβε τα φορολογικά και πλαισιώθηκε από συνδικαλισταράδες της ΔΑΚΕ (είχαν θριαμβεύσει επί Ραγκούζα) και το νοιώθουμε και τώρα με την αντικατάσταση του Κικίλια στον ΟΑΕΔ.

Δεν τον γνωρίζουμε τον άνθρωπο, αλλά σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες ο ΟΑΕΔ οργανώθηκε στοιχειωδώς και λειτουργούσε κανονικά επί της διοίκησής του. Έλα όμως που είχε ξαποστείλει στα δικαστήρια κάτι Δακίτες και δεν έλεγε «ναι» στην τοποθέτηση δυο ακόμη σε περιφερειακές διευθύνσεις γιατί δεν τους έκρινε άξιους. Το φάγωμά του το πήρε πάνω του ο Βρούτσης, και στη θέση του μπήκε ένα άλλο παλληκάρι της νεοδημοκρατικής φάλαγγας, ο Αμπατζόγλου που μας είχε ταράξει στις απεργίες ως πρόεδρος των φαρμακοποιών όταν η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά μόλις έγινε κυβέρνηση έγινε και ο ίδιος τύπος και υπογραμμός. Φυσικά πίσω από όλα αυτά είναι το Μαξίμου γιατί προφανώς θα παιχθεί μεγάλο παιχνίδι με τα λεφτά και τους ανέργους.

Θα ρωτήσει τώρα κάποιος αφελής και περίεργος γιατί οι Βενιζέλος και Κουβέλης, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, άφησαν να φαγωθεί ο Κικίλιας. Διαμαρτυρήθηκαν, έτσι για τα μάτια, αλλά στην ουσία τον θυσίασαν. Γιατί και αυτοί είναι στην ίδια λογική. Και μη ξεχνάτε και την αναλογία 4:2:1 που έχουν συμφωνήσει οι εταίροι στις τοποθετήσεις στελεχών. Βλέπετε, πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι των ανθρώπων, ιδιαίτερα των ελλήνων πολιτικών.
Άγγελος Στάγκος
 ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ΕΛΠΕ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ



Και το ερώτημα παραμένει για το ποιος ηλίθιος εισηγήθηκε στη κυβέρνηση την κατά προτεραιότητα πώληση της ΔΕΠΑ εάν υποθέσουμε ότι δεν ήτο απαίτηση της Τρόικα. Αλλά και εάν ήτο, η τρικομματική κυβέρνηση μπορούσε να προτείνει με άνεση επιχειρημάτων, εναλλακτικές λύσεις ξεκινώντας την αποκρατικοποίηση του ενεργειακού τομέα από την πώληση του 35%, ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ. και μετά ενός αντίστοιχου ποσοστού στην ΔΕΗ. Μάλιστα στην περίπτωση των ΕΛ.ΠΕ. η πώληση του ποσοστού αυτού, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, είναι σχετικά εύκολη υπόθεση και δεν παρουσιάζει νομικά ή άλλα προβλήματα καθ’ ότι η Ελληνικά Πετρέλαια είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των Αθηνών και η μετοχή της τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει υποστεί απώλειες αλλά αντιθέτως έχει διατηρήσει την αξία της με αυξητικές τάσεις. Η πώληση του ποσοστού αυτού συμπεριλαμβανομένου και σχετικού premium Θα μπορούσε τη δεδομένη στιγμή να εισφέρει στα ταμεία του Δημοσίου άνετα 1.0 δις ευρώ, δηλ. όσο περιμένει η κυβέρνηση από την ΔΕΠΑ. Άραγε τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά που την εμποδίζουν να ακολουθήσει την οδό της λογικής και την έχουν ωθήσει σε τεθλασμένες και αδιέξοδες καταστάσεις όπως αυτή της ΔΕΠΑ; 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ   ΑΡΘΡΟ ΔΕΠΑ: Η Λάθος Αποκρατικοποίηση 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οι εργαζόμενοι πάλι γύρισαν την πλάτη στους συνδικαλιστές.




Ακόμα μια φορά σήμερα 1η Μαϊου, οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη και δεν πήγαν στις συγκεντρώσεις των κομματικών συνδικάτων. Στις σχετικές συγκεντρώσεις που είχαν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ η προσέλευση...
ήταν απογοητευτική.

Τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού καταστολής και το κόστος αυτών των μέτρων ήταν άκρως δυσανάλογα σε σχέση με τον ελάχιστο αριθμό των διαδηλωτών.

Θα πρέπει να αντιληφθούν τα κομματικά συνδικάτα ότι το μόνο που τους έμεινε πλέον να προσφέρουν στους εργαζόμενους είναι να αποσυρθούν μαζί με το σάπιο κομματικό σύστημα που εκπροσωπούν και να αφήσουν τους εργαζόμενους ελεύθερους και «ακαπέλωτους» να οργανώσουν το δικό τους πραγματικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Αυτά τα κομματικά συνδικάτα είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Δηλαδή σε κήρυξη απεργίας διαρκείας μέχρι την πλήρη κατάρρευση του σάπιου πολιτικού συστήματος. Αυτό θα πρέπει να το αναλάβουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι. Αν φυσικά το θέλουν....
 ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr

ΤΟ REUTERS KATAΡΡΙΠΤΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΘΟ O Bορράς δεν έχει ξοδέψει ούτε σεντ για το Νότο




Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε οικονομική ανάλυση που δημοσιεύει σήμερα, καταρρίπτει τον μύθο που έχουν περάσει οι εγχώριοι πολιτικοί στην κοινωνία, αλλά και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, ότι ο φορολογούμενος του Βορρά πληρώνει τη διάσωση χωρών του Νότου, λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. 

Είναι μία ανάλυση, χαστούκι στους μνημονιολάγνους και θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.  

Όπως αναφέρει, οι φορολογούμενοι του Βορρά δεν ξόδεψαν ούτε ένα σεντ για τη διάσωση των χωρών του Νότου αντίθετα, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας αποταμίευσαν δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού τους.

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Allianz μόνο η Γερμανία στη διετία 2010-2012 κέρδισε 10,2 δισ. ευρώ από την πτώση των επιτοκίων στα δεκαετή ομόλογα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters για προεκλογικούς λόγους έχει προωθηθεί η ιδέα του σκληρά εργαζόμενου φορολογούμενου του Βορρά που καλείται να πληρώσει τις απερισκεψίες και τα λάθη των κυβερνήσεων του Νότου.

«Η Φινλανδία επωφελήθηκε, απρόβλεπτα από την κρίση στην ευρωζώνη» παραδέχεται, τώρα, ο επικεφαλής του γραφείου των διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών στο Ελσίνκι, Μάρτι Σάλμι.

«Δεν χάσαμε ούτε ένα σεντ μέχρι σήμερα. Οτι ισχύει για τη Γερμανία ισχύει και για τη Φινλανδία» τόνισε.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ!!!



Κάτι πολύ άσχημο ετοιμάζουν οι διεθνείς τοκογλύφοι, για τους Λαούς όλου του κόσμου.
Τον χορό έσυρε και πάλι ο εκπρόσωπος της οικογένειας εκείνης, η οποία χρηματοδότησε και τους δύο παγκοσμίους πολέμους, και μάλιστα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές: Των Rothchild. Με πρώτο τον Evelyn Robert Adrian de Rothschild, Βρετανό χρηματιστή, ο οποίος πρόσφατα σε διεθνές ΜΜΕ, δήλωσε: «Νομίζω πως όλοι πρέπει να στραφούμε προς αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση ενός παγκόσμιου νομίσματος».
Την ίδια ώρα:
534 τόνοι χρυσού, που αποτελεί ρεκόρ αγορών χρυσού τα τελευταία 50 χρόνια, αγοράστηκαν πέρυσι από τις Κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council. Οι συνολικές αγοραπωλησίες έφθασαν στο απίστευτο ποσό των 236,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού είναι οι Κεντρικές Τράπεζες Ινδίας και Κίνας.

Κεντρικές Τράπεζες μικρών χωρών, όπως της Σρι Λάνκα, του Μπανγκλαντές και του Μαυρικίου, αγοράζουν επίσης «μανιωδώς» χρυσό. (Οι περισσότερες από αυτές αγόρασαν χρυσό που πούλησε το ΔΝΤ επί Ντομινίκ Στρος Καν το 2009 και το 2010).
Μεγάλοι ακόμη αγοραστές χρυσού, σύμφωνα με το WGC είναι οι Κεντρικές Τράπεζες Ρωσίας, Ουκρανίας, Νότιας Κορέας και Τουρκίας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε επίσημα, ότι σχεδιάζει να επαναπατρίσει όλα τα αποθεματικά της σε χρυσό που φυλάσσονται στη Γαλλία και στη FED της Νέας Υόρκης.
Το Ιράν, προχωρά σε επαναπατρισμό του χρυσού από τα θησαυροφυλάκια των διεθνών τραπεζών, επιτείνοντας τον εκνευρισμό των Αμερικανών.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, μιλάει για την ανάγκη «κλειδώματος» των διεθνών νομισματικών συναλλαγών, σε «σταθερή αξία», εννοώντας φυσικά το χρυσό και το ασήμι.
Η Ελβετία, «κόβει» και διαθέτει διεθνώς χρυσό σε μικρά κουτάκια των 10 φύλλων, αξίας 50 περίπου δολαρίων έκαστο, στήνοντας μια νέα βάση στις συναλλαγές.
Αναπτυγμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική, εκδίδουν επίσημα και με την εγγύηση των Δημοσίων τους, χρυσά και ασημένια κέρματα, με πραγματικό αντίκρισμα, σε καθαρό ασήμι και χρυσό (Mints).
Τέλος, το δολάριο, είναι πια κουρελόχαρτο, δεν έχει καμία σχέση με το GNP Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) των ΗΠΑ, καμία δυναμική δηλαδή την οποία απέκτησε το εθνικό τους νόμισμα με τη συμφωνία του Breton Woods, τα 1944. Το οποίο και συντηρείται, με τη τρομοκρατία της υπεροπλίας της υπερδύναμης και τις εγκληματικές της εισβολές και κατοχές ξένων χωρών όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Παράλληλα, οι ιδιωτικές αμερικανικές τράπεζες οι οποίες είναι «συνέταιροι» της FED, της κεντρικής δηλαδή τράπεζας των ΗΠΑ η οποία τυπώνει πια ασύστολα δολάρια/κουρελόχαρτα, συγκεντρώνουν καθημερινά τεράστια αποθέματα χρυσού και ασημιού.
Επίσης την ίδια ώρα, στη δύστυχη χώρα μας, την χώρα της κατοχικής κυβέρνησης των δωσίλογων, των κρετίνων επαγγελματιών πολιτικών και του Λαού που σέρνεται μεταξύ του Σουλειμάν, της Φατμαγκιούλ!!!
Τα ορυχεία χρυσού παραδίδονται αντί πινακίου φακής στις πολυεθνικές.
Χιλιάδες σιχαμεροί σαράφηδες, αγοράζουν άρον-άρον τις βέρες και τα δαχτυλίδια των πενόμενων και πανικοβλημένων Ελλήνων. Κανένας δεν τους ελέγχει, παρά μόνον από ότι όλα δείχνουν, όταν παραβιάζουν τους «νόμους» της δικής τους «νύχτας».
Ο ελάχιστος χρυσός του ελληνικού δημοσίου που απέμεινε μετά το ξεπούλημά του από το Σημίτη, (ως υποθήκη για τα περιβόητα swaps), είναι άγνωστο που βρίσκεται και αν έγινε και αυτός ενέχυρο (collateral).
Όλα δείχνουν πως κάτι πάρα πολύ σοβαρό ετοιμάζουν στους Λαούς. Και ακόμη πως η Ελλάδα και ο Λαός της, θα είναι ένα από τα πρώτα πειραματόζωα. Πειραματόζωα, τα οποία ακόμη παλεύουν για τα δανεικά τους, αντί να αντιληφθούν πως ήλθε η ώρα, να παλέψουν για τα ιδανικά τους.
ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com

Δεύτερη ημέρα απωλειών για τις τιμές του αργού



Πτωτικά για δεύτερη συνεχή ημέρα κινήθηκαν τη Μ. Τετάρτη οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη.
Τα στοιχεία για την αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων, αλλά και τα στοιχεία που έδειξαν νωρίτερα αδυναμία στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Κίνα, επηρέασαν την κίνηση της αγοράς.
Καταλυτική ωστόσο ήταν η επίδραση της ανακοίνωσης για αύξηση-έκπληξη στα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ, τα οποία διαμορφώνονται πλέον σε υψηλά 32 ετών.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,7% και διαμορφώθηκαν σε 395,3 εκατ. βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1981. Μάλιστα η αύξηση αυτή, κατά 6,7 εκατ. βαρέλια, ήταν η μεγαλύτερη σε εβδομαδιαία βάση από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η αύξηση των αποθεμάτων αποδείχτηκε σημαντικά μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 800.000 βαρέλια. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο «άλμα» 8% των εισαγωγών αργού των ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 8,166 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η ανακοίνωση της Fed, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενισχύσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, είχε σαν αποτέλεσμα να περιοριστούν ελαφρά οι απώλειες για τις τιμές του αργού, που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 3%.
Έτσι, το προθεσμιακό συμβόλαιο του Ιουνίου στη Νέα Υόρκη έκλεισε στα 91,03 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 2,58%.
Για το Brent οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 2,4% με το προθεσμιακό συμβόλαιο να ολοκληρώνει στα 99,95 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το πρώτο κλείσιμο κάτω από τα 100 δολάρια από τις 19 Απριλίου.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΕΛΟΣ ΜΑΙΟΥ Νέα παράταση στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ




Σε νέα αναβολή οδεύει ο διαγωνισμός πώλησης του ομίλου ΔΕΠΑ. Χθες, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να δώσει και νέα «άτυπη» παράταση δέκα ημερών για την υποβολή των τελικών δεσμευτικών προσφορών, με το χρόνο να μετρά από την ημέρα που θα αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης για τη ΔΕΠΑ.

Δεδομένου ότι το επίμαχο κείμενο της σύμβασης πώλησης («Sale and Purchase Agreement» ή «SPA») δεν αναμένεται να σταλεί στους διεκδικητές πριν την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη (7-8 Μάιου), η διάρκεια της δεκαήμερης παράτασης θα λήξει στις 18-20 Μάιου.

«Εκτός και αν η οριστικοποίηση του κειμένου δεν κλείσει ούτε την επόμενη εβδομάδα, οπότε χρειαστεί να δώσουμε παράταση ως και τις 25 Μαΐου», έλεγε χθες μεταξύ αστείου και σοβαρού στέλεχος του Ταμείου, αναγνωρίζοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουν τιναχθεί στον αέρα.

το Ταμείο έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου -το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορούσε την συμφωνία πώλησης του ΟΠΑΠ- αποφάσισε να αποδεχτεί το καθολικό αίτημα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.

Η μεν Gazprom είχε ζητήσει την παράταση επικαλούμενη ότι στη Ρωσία την εποχή αυτή δεν λειτουργεί τίποτα τόσο λόγω του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς όσο και εξαιτίας των αργιών του ορθόδοξου Πάσχα. Οι δε υπόλοιποι συμμετέχοντες, ζήτησαν την παράταση με επιχείρημα ότι χρειάζονται κάποιο χρόνο για να αξιολογήσουν τις πολλές αλλαγές που εμπεριέχει η σύμβαση πώλησης, και αναλόγως να διαμορφώσουν τις προσφορές τους.

Υπενθυμίζουμε ότι τα βασικά αιτήματα της Gazprom ως προς την εγγυητική επιστολή έχουν λυθεί. Η Gazprom όπως και η Sintez έχουν μακράν τις καλύτερες προσφορές, η Sintez μάλιστα προσφέρεται να αγοράσει πακέτο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ-ΟΜΟΛΟΓΟ



ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building) για την έκδοση τετραετούς Ευρω-ομολόγου, ύψους €500 εκ., με σταθερό επιτόκιο 8%. Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα €3,5 δισ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 7 φορές, ενώ το 60% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές, σε συνέχεια του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε κατά την διάρκεια των παρουσιάσεων της Εταιρείας, στο πλαίσιο του πρόσφατου roadshow. Σαν αποτέλεσμα, το ύψος του ομολόγου αυξήθηκε στα €500 εκ., ενώ το τοκομερίδιο μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις της Εταιρείας.

Σχολιάζοντας την έκδοση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης έκδοσης Ευρω-ομολόγου στην ιστορία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών στις προοπτικές και τη στρατηγική της εταιρείας. Η έκδοση έρχεται μετά την ολοκλήρωση του πενταετούς επενδυτικού μας προγράμματος και την εκκίνηση και εμπορική λειτουργία του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου Ελευσίνας, καθώς και την αναχρηματοδότηση δανείων που έληξαν στο τέλος του 2012. Το Ευρω-ομόλογο διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης και την κεφαλαιακή μας βάση, επεκτείνει τον ορίζοντα ωρίμανσης των δανειακών μας υποχρεώσεων και αυξάνει την ευελιξία χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων μας. Το ύψος της ζήτησης, η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης και η αυξημένη συμμετοχή ξένων επενδυτών αποδεικνύουν της σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς και των προοπτικών της.»

Οι ομολογίες, έκδοσης HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, είναι πλήρως εγγυημένες από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ. Η εκκαθάριση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Οι τράπεζες Alpha Bank Α.Ε., Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A., HSBC Bank plc και NBG Securities S.A. είχαν ρόλο διοργανωτριών τραπεζών (Joint Lead Managers) της Έκδοσης.


Σημείωση προς τους συντάκτες:

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, τα οποία ιδρύθηκαν το 1998, είναι ένας από τους σημαντικότερους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα ενέργειας και με παρουσία σε 7 χώρες. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX: ELPE) και η κεφαλαιοποίησή τους ανέρχεται σε περίπου €2,5 δισ.
ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΣΕΕΠ

Το Δ.Σ της ΠΕΠΕΚΟ σας εύχεται Χρόνια Πολλά και καλή Ανάσταση

pepekoPasxa

ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΛΑΟΥΣ Οι εμπνευστές της λιτότητας στην Ευρώπη προτείνουν τώρα "κούρεμα" του χρέους


Οι οικονομολόγοι που συνέταξαν τη διάσημη μελέτη πάνω στην οποία βασίσθηκε σε μεγάλο βαθμό το δόγμα της λιτότητας που εφαρμόζουν οι Γερμανοί και οι Βρυξέλλες για να στραγγαλίσουν τις χώρες κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου, με πρώτη βέβαια την Ελλάδα, αναγνωρίζουν τη «λάθος» συνταγή και προτείνουν τώρα ως έξοδο από την κρίση τη διαγραφή χρεών των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η ομολογία των Kenneth Rogoff και Carmen Reinhart με άρθρο τους στο σημερινό τεύχος των Financial Times, δείχνει πώς κάτι χαρτογιακάδες κατέστρεψαν ολόκληρους λαούς με τις μελέτες τις οποίες ούτε μαθητής της Α’ Δημοτικού δεν θα συνέτασσε. Κανείς ασφαλώς δεν πιστεύει πώς δεν γνώριζαν ή δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη. Απλά το σχέδιο του εγκλήματος ήταν οργανωμένο και μεθοδευμένο.

Ήθελαν και έκαναν την Ελλάδα πειραματόζωο, επεκτείνοντας την πολιτική εξαφάνισης της μεσαίας τάξης και στις άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία και στη συνέχεια έβαλαν σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου, με… οδηγό την Κύπρο, που ήταν η ληστεία των καταθέσεων.

Βασικό συμπέρασμα του άρθρου των δύο οικονομολόγων είναι ότι η λιτότητα δεν είναι η μοναδική λύση στην κρίση χρέους. «Πρώτο και κύριο είναι ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να διαγράψουν χρέη, αντί να συνεχίσουν να τα απορροφούν», σημειώνουν.  Και εξηγούν ότι το ίδιο ισχύει και για τις αφερέγγυες τράπεζες.

Προσθέτουν πώς «ειδικά για την Ευρώπη, ένα λογικό τέλος στην κρίση θα απαιτήσει ένα μεγάλο έμβασμα από τη Γερμανία προς την περιφέρεια» και λένε ότι όσο γρηγορότερα το παραδεχθούν αυτό τα εμπλεκόμενα μέρη, τόσο συντομότερα θα μπορέσει η Ευρώπη να βρει το δρόμο της προς τη σταθερή ανάπτυξη.

Αφού εξυπηρέτησαν το στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από το να επιβάλλει η Γερμανία την πολιτική της για να κερδίζει δις ευρώ σε βάρος χωρών όπως η Ελλάδα (το παραδέχονται και οι ίδιοι οι Γερμανοί ότι κερδοσκοπούν και δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ), τώρα λένε άδικα σας δολοφονήσαμε. Το «κούρεμα» χρέους είναι η λύση.

Αυτό δηλαδή που έλεγαν όλοι, πριν η κυβέρνηση του ΓΑΠ υποθηκεύσει τις ζωές των Ελλήνων και το μέλλον της χώρας υπογράφοντας το μνημόνιο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Γιατί οι πολίτες δεν διαδηλώνουν στο πλευρό των συνδικάτων;



Η μικρή συμμετοχή του κόσμου και το κατά γενική ομολογία υποτονικό κλίμα σημάδεψαν τις σημερινές κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την εργατική Πρωτομαγιά. Θλιβερή ήταν και η εικόνα της πλατείας Συντάγματος το βράδυ της Κυριακής, όταν στη Βουλή ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στην απογοήτευση του κόσμου από τους πάντες και τα πάντα αποδίδει το φαινόμενο ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς. Όπως τονίζει στο tvxs.gr, «τα συνδικάτα δυστυχώς στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν απαξιωθεί τελείως στη συνείδηση του κόσμου».



Σε σημερινό κεντρικό του θέμα, το βρετανικό BBC σχολιάζει πως τη φετινή χρονιά στην Ελλάδα οι πορείες διαμαρτυρίας και τα συλλαλητήρια είχαν περιοριστεί σημαντικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της περασμένης Κυριακής: η Βουλή ψήφιζε καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας» ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως. Η πλατεία Συντάγματος ήταν όμως άδεια.

Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, τα συνδικάτα «όχι μόνο δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κάποια ανάσα αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν παίξει το ρόλο ενός δεκανικιού των κυβερνητικών πολιτικών. Ο κόσμος το έχει αντιληφθεί και δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Υπάρχει μια συνολική κοινωνική απογοήτευση και γι’ αυτό το λόγο από τη μία πλευρά έχουμε διόγκωση της ανεργίας και από την άλλη πλήρη αδιαφορία στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων. Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι τα συνδικάτα μπορούν να του δώσουν λύση και σε πολλές περιπτώσεις πιστεύει ότι τα συνδικάτα είναι υπεύθυνα για την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Και δεν έχει καθόλου άδικο».

Με αυτόν τον τρόπο, παρατηρεί ο κ. Ρωμανιάς, διευκολύνεται η κυβέρνηση να ακολουθεί τις πολιτικές που θέλει. «Ας θυμηθούμε τι γινόταν όταν περνούσαν τα προηγούμενα μνημόνια και τι έγινε την Κυριακή. 490 ευρώ ο μισθός, 19 ευρώ το ημερομίσθιο και απ’ έξω η πλατεία άδεια. Γιατί δεν έγινε τίποτα; Απογοήτευση από τους πάντες και τα πάντα...».

Τα ίδια τα συνδικάτα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Κώστα Τσικρικά, κατηγορούν τα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα για την απαξίωσή τους. Ο κ. Τσικρικάς σχολίασε επίσης πως «ο κάθε ένας έχει την ατομική του ευθύνη. Εμείς έχουμε κάνει σαν συνδικάτο πάρα πολλές γενικές απεργίες. 30 συγκεκριμένα μέσα σε τρία χρόνια. Δύο συλλαλητήρια μέσα στην εβδομάδα, ενόψει πολυνομοσχεδίου. Υπάρχει θέμα μη συνειδητοποίησης του κόσμου της εργασίας». Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο αριθμός όλων των διαδηλωτών σήμερα ανήλθε στα 10.000 άτομα.

«Τα συνδικάτα προφανώς και έχουν αντιληφθεί τη δυσανασχέτηση του κόσμου, αλλά όταν είσαι σε ένα μεγάλο συνδικάτο και έχεις στη διάθεσή του οδηγό, έχεις αυτοκίνητο πολυτελείας να σε πηγαινοφέρνει, έχεις και φρουρό ακόμα, έχεις μια καλή κοινωνική προβολή το τελευταίο που σε απασχολεί – όταν μάλιστα καταφέρνεις και ξαναεκλέγεσαι – είναι αν ο κόσμος σε εκτιμά ή όχι. Δυστυχώς είναι το τελευταίο που σε απασχολεί», σημειώνει ο κ. Ρωμανιάς.

«Λείπει μια οργανωμένη δύναμη να κινητοποιήσει την κοινωνία»

Όπως επισημαίνει ο εργατολόγος, οι κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο γίνονται με την πρωτοβουλία κάποιας οργάνωσης. Φέρνει μάλιστα ως αντιπαράδειγμα τις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος πριν από τις δίδυμες εκλογές του 2012. «Η ιστορία λέει ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Αν δεν υπάρχει μια οργάνωση, μια δύναμη που να ελέγχει την κατάσταση, αυτές φθίνουν, όπως έγινε και στην Αθήνα. Αυτό συμβαίνει γιατί διάφορα στοιχεία με δικούς τους σκοτεινούς σκοπούς παρεισφρύουν στις κινητοποιήσεις αυτές και δημιουργούν μια σύγχυση. Όταν ξεκίνησε η κινητοποίηση των Αγανακτισμένων, πολύς κόσμος πήγαινε καλοπροαίρετα να διαμαρτυρηθεί. Σιγά σιγά όμως έφευγε γιατί διαπίστωνε ότι πήγαινε ο α, β, γ με δικούς του σκοπούς και νόθευε τη διαμαρτυρία. Δυστυχώς όσοι έχουν διαβάσει ιστορία ξέρουν καλά ότι σε όλες τις ιστορικές περιόδους είχαμε παρόμοια φαινόμενα. Ο κόσμος το καταλαβαίνει και χάνει την εμπιστοσύνη του. Και έτσι φτάσαμε σε ένα σημείο από τη μια να έχουμε αλματώδη διόγκωση της ανεργίας, από την άλλη να μην ακούει κανείς τα συνδικάτα, αλλά και να μην μπορεί να εκφραστεί. Δεν υπάρχει μια οργανωμένη δύναμη να κινητοποιήσει την κοινωνία», καταλήγει ο κ. Ρωμανιάς. 
ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Ράιχενμπαχ. «Οι Γερμανοι εργάτες διαδηλώνουν και παίρνουν αυξήσεις, οι Έλληνες δεν διαμαρτύρονται». Η απεργία των Γερμανών ταχυδρομικών που απέδωσε αύξηση τουλάχιστον € 140/μήνα.



Ο επικεφαλής της Task Force της ΕΕ, Horst Reichenbach, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν διαδηλώνουν κατά της λιτότητας. Περιέγραψε την αντίδραση των Ελλήνων ως «πολύ μετριοπαθή», προφανώς βλέποντας μόνο χίλιους διαδηλωτές έξω από την Βουλή την Κυριακή. 

Κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης με δημοσιογράφους ο Reichenbach φέρεται να είπε ότι "τα συνδικάτα διαδηλώνουν στην Γερμανία και παίρνουν 6% αυξήσεις στους μισθούς, ενώ οι αντιδράσεις των Ελλήνων είναι απόλυτα μετριοπαθείς έστω κι αν το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 50%."

(“the unions in Germany protest and get a 6% pay rise, therefore Greeks’ reactions are absolute moderate even though their income decreased at 50%.”)


Αυτό που περιέγραφε ο Reichenbach ήταν η απεργία που κύρηξαν οι 132.000 υπάλληλοι της Deutsche Post – του (κρατικού) φορέα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών της Γερμανίας, με την στήριξη του Verdi, του μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων στην χώρα


Η απεργία κράτησε από την Τετάρτη εως το πρωί της Παρασκευής και έληξε με νίκη των εργαζομένων μετά από μια 20ωρη μαραθώνια συνάντηση με τους  αξιωματούχους.

Η απεργία άφησε εκατομμύρια απο επιστολές και δέματα να μην μπορούν να παραδοθούν και οι εργαζόμενοι πέτυχαν μισθολογική αύξηση 6%, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον  € 140 περισσότερα κάθε μήνα.

Μόνο στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν παραδόθηκαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο γράμματα και πακέτα,ενώ στο κεντρικό κρατίδιο της Έσσης, τουλάχιστον 600.000 δεν παραδόθηκαν. Παρόμοια νούμερα έδιναν και τα υπόλοιπα κρατίδια της Γερμανίας.


Περιττό να πούμε ότι δεν υπήρξε καν σκέψη για πολιτική επιστράτευση των απεργών, σε στυλ Σαμαρά, προτιμήθηκε η 20ωρη σύσκεψη… 
ΠΗΓΗ:lefteria-news.blogspot.gr

Πετρέλαιο : Οι διεθνείς τιμές έπεσαν, στην Ελλάδα πότε ; Κάθετη πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού - Θα περάσουν οι μειώσεις στην ελληνική αγορά εν όψει Πάσχα


Πετρέλαιο : Οι διεθνείς τιμές έπεσαν, στην Ελλάδα πότε ;
Μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσε η ανακοίνωση της Αμερικανικής Επιτροπής Ενέργειας, η οποία μιλάει για ιστορικό υψηλό στα αποθέματα μαύρου χρυσού πέρα από τα όρια του Ατλαντικού.

Έτσι, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε σε τιμή κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού σημείωσε κάθετη πτώση της τάξεως του 3,03% στα 90,63 δολάρια.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Αμερικανική Επιτροπή Ενέργειας, η ζήτηση για βενζίνη μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 3,6%.

Αυτό, που μένει, είναι να διαπιστώσουμε και στην πράξη πότε θα μετακυλιστεί η πτώση του μαύρου χρυσού και στην ελληνική αγορά καυσίμων, τη στιγμή μάλιστα, που - παραδοσιακά κάθε χρόνο - παρατηρούνται έντονα φαινόμενα αισχροκέρδιας – κυρίως στις εθνικές οδούς – κατά τη διάρκεια της μεγάλης εξόδου και επιστροφής των εκδρομέων για τον εορτασμό του Πάσχα.

Με βάση τις σημερινές τιμοληψίες του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η φθηνότερη τιμή για την αμόλυβδη εντοπίζεται στην Αττική - 1,549 ευρώ το λίτρο - και η ακριβότερη στη Σάμο - 1,97 ευρώ το λίτρο.  

 ΠΗΓΗ:.news.gr