Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Οι ΑΠΕ το 2,1% της παγκόσμιας παραγωγής – Κυριαρχούν τα ορυκτά καύσιμα



Παρότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σημειώνουν ραγδαία άνοδο σε όρους εγκατεστημένες ισχύος, αντιστοιχούν στο 2,1% μόνο της παραγόμενης ενέργειας παγκοσμίως την ώρα που τα ορυκτά καύσιμα καλύπτουν το 87%.
Στην έκθεση με τίτλο “Στατιστική Επισκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας” που εκδίδει η BP αναφέρεται πως η “καθαρή” ενέργεια κατέγραψε άνοδο 17,7% το 2011 σε σύγκριση με το 2010.
Πρωταγωνίστρια στην ανοδική πορεία ήταν η αιολική ενέργεια η οποία σημείωσε αύξηση 25,8% και αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό της συνολικής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 86,3% ξεκινώντας όμως από πολύ χαμηλά επίπεδα ισχύος.
Η παραγωγή ενέργειας από βιοκαύσιμα παρέμεινε στάσιμη με οριακή αύξηση 0,7% ή 10.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Η αύξηση βιοκαυσίμων αυξήθηκε σε ποσοστό 10,9% στις ΗΠΑ, στα 55.000 βαρέλια, ενώ η Βραζιλία γνώρισε τη μεγαλύτερη κάμψη με μείωση 15,3% στα 50.000 βαρέλια, εξαιτίας της φτωχής συγκομιδής σακχαροκάλαμου.
Παρότι τα ορυκτά καύσιμα κυριαρχούν με 87% επί του συνόλου, το ενεργειακό μείγμα έχει μεταβληθεί με το πετρέλαιο να σημειώνει πτώση για δωδέκατο συναπτό έτος, αντιστοιχώντας στο 33,1% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Ο άνθρακας κατέγραψε άνοδο 5,4% το 2011, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης ενεργειακής πηγής μετά τις ΑΠΕ και αντιστοιχεί στο 30,3% της παγκόσμιας κατανάλωσης. 
ΠΗΓΗ:/www.econews.gr


Σε 48 μήνες μπορούμε να βγάλουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο!



Εντός 48 μηνών από την στιγμή που θα υπογραφούν τα συμβόλαια ερευνών για υδρογονάνθρακες, μπορεί η Ελλάδα να ξεκινήσει την εξόρυξη είτε φυσικού αερίου είτε πετρελαίου τόσο στην δυτικη Ελλάδα όσο και στη θαλάσσια περιοχή της νότια της Κρήτης!
Αυτό είναι το μοναδικό θετικό νέο που έχει η κυβέρνηση του Α.Σαμαρά τις τελευταίες ημέρες και το μοναδικό το οποίο δίνει μια προοπτική κατά την οποία ένας εξωγενής παράγων σε σχέση με τα υπάρχοντα δεδομένα μπορεί να επηρεάσει θετικά, τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογίας, τα δεδομένα της κρίσης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ξεκινούν οι κατασχέσεις μισθών για χρέη στην εφορία!


http://marketbeast.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_066.jpeg
Κατασχέσεις… όλων των εισοδημάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.
Το κυνήγι των οφειλετών ξεκινά από σήμερα και περιλαμβάνει κατασχέσεις ενοικίων, απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων, άμεση είσπραξη πλειστηριασμάτων από τους αρμόδιους συμβολαιογράφους, εντοπισμό συνυπόχρεων προσώπων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη νέα εγκύκλιο του υπουργείου που θα αποσταλεί αύριο στις εφορίες, άμεση πρέπει να είναι και η λήψη μέτρων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως «ιδιαιτέρου ρίσκου οφειλέτες«, είτε λόγω του ιδιαίτερου ύψους της οφειλής είτε «λόγω της αδικαιολογήτως επιδειχθείσης απροθυμίας τους να συμμορφωθούν».
Έχει ήδη δοθεί εντολή να κατάσχεται το 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμμαχία ΕΛΠΕ – EDISON στο διαγωνισμό για τα πετρέλαια που λήγει σήμερα



Μπορεί οι δύο εταιρείες να συνεργάζονται ευρέως τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στον τομέα του φυσικού αερίου, όμως δεν παύει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων επιλέγει - σύμφωνα με πληροφορίες - την ιταλική Edison για να κατέβουν από κοινού στους διαγωνισμούς για το open door. Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών λήγει σήμερα και εκτός από τη συμμαχία ΕΛΠΕ – EDISON, και η έτερη ελληνική εταιρεία η Energean Oil & Gas αναμένεται να κατέβει στο διαγωνισμό μέσω κοινοπραξιών με δύο εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου του upstream. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υψηλό Μέρισμα και Κερδοφορία ΕΛ.ΠΕ. Παρά τις Αντίξοες Συνθήκες



Παρά τις ομολογουμένως πολύ δύσκολες συνθήκες στην αγορά πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, απόρροια της γενικότερης οικονομικής κρίσης, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ. ΠΕ.) διατήρησε αξιόλογη κερδοφορία ενώ ενέκρινε κατά την χθεσινή Γενική Συνέλευση υψηλό σχετικό μέρισμα, στα 0.45 ευρώ ανά μετοχή, μία κίνηση που υπογραμμίζει το θετικό μήνυμα για τις προοπτικές του ομίλου στο εγγύς μέλλον. Έχει ενδιαφέρον η διαπίστωση ότι ενώ παρατηρείται μια συνεχής συρρίκνωση της Ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών με τις συνολικές πωλήσεις το 2011 μειωμένες κατά 8.0% σε σύγκριση με το 2010, και μείον 13% το 2010 σε σύγκριση το 2009, με το Α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους να εμφανίζεται και αυτό αρνητικό κατά 9.0% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι (ενώ για τις βενζίνες η μείωση φθάνει σχεδόν το 30%!), τα ΕΛ.ΠΕ. εμφάνισαν 10% αύξηση των πωλήσεων τους το 2011 οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9.3 δις ευρώ σε σύγκριση με 8.5 δις το 2010. Απεναντίας η κερδοφορία εμφανίστηκε μειωμένη στα 114 εκατ. ευρώ, δηλ. -37% σε σύγκριση με το 2010. Παρομοίως και το EBITDA ήτο μειωμένο στα 375 εκατ. ευρώ, δηλ. -26% σε σύγκριση με το 2010.  
Όπως παρατήρησε ο CEO των ΕΛ.ΠΕ. κ. Γιάννης Κωστόπουλος παρουσιάζοντας τον απολογισμό του 2011 «η μειωμένη κερδοφορία οφείλεται στο δυσμενές ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης και στην επιδεινούμενη κρίση στην Ελληνική αγορά. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Ιράν Ζητά Έκτακτη Σύνοδο του OPEC



Το Ιράν ζήτησε από τα μέλη του OPEC να προχωρήσουν σε έκτακτη σύνοδο λόγω της πρόσφατης πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, στα επίπεδα των 95 δολαρίων. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός κατά την τελευταία του σύνοδο στις 14 Ιουνίου, είχε συμφωνήσει να προβεί σε έκτακτη συνδιάσκεψη εφόσον η τιμή υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, πράγμα που έγινε.
Πριν από 15 ημέρες στη Βιέννη, οι παραγωγοί του OPEC αποφάσισαν να επιστρέψουν στο όριο παραγωγής των 30 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, περικόπτοντας 1,6 εκατ. βαρέλια ώστε να επανέλθουν οι τιμές. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επενδύοντας στην Ελλάδα: Το Παράδειγμα των ΕΛ.ΠΕ.



Το από κάθε άποψη αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία της χώρας τα τελευταία χρόνια και που μάλιστα έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά την φυγή πολλών καταθέσεων δισεκατομμυρίων ευρώ προς πλέον ασφαλείς προορισμούς, ευθύνεται όχι μόνο για την επενδυτική απραξία, αλλά και για την μη ανάληψη οποιασδήποτε σοβαρής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων, όσο και κυβέρνησης. Και ένας βασικός λόγος για αυτήν την δυσπραγία αποτελεί ασφαλώς το κακό ψυχολογικό κλίμα, κάτι που έχει ενισχυθεί από την πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών και που αποθαρρύνει και τους πλέον τολμηρούς από το να σκεφθούν δημιουργικά, να εκτιμήσουν τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς και να επενδύσουν.

Για αυτό η ανακοίνωση χθες κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων του μεγαλύτερου βιομηχανικού – εμπορικού ομίλου της χώρας από πλευράς πωλήσεων, των Ελληνικών Πετρελαίων, περί επιτυχούς ολοκλήρωσης και λειτουργίας εντός του Ιουλίου της νέας αναβαθμισμένης διυλιστικής μονάδας της Ελευσίνας, αποτελεί από μόνο του ένα χαρμόσυνο γεγονός και μία ισχυρή τόνωση και εμψύχωση για το επιχειρηματικό κλίμα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εν λόγω επένδυση ύψους 2.0 δις ευρώ περίπου που είναι και η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στον πετρελαϊκό – διυλιστικό κλάδο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, σχεδιάστηκε και άρχισε να υλοποιείται εν μέσω οικονομικής κρίσης το 2008, η δε κατασκευή του ξεκίνησε στις αρχές του 2010, δηλαδή ενώ η κρίση εκορυφώνετο. Η δε μονάδα κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε ενώ η οικονομία εβυθίζετο σε νέα τέλματα και η παραμονή της χώρας στο ευρώ παιζόταν καθημερινά κορώνα – γράμματα. Και όμως, η επένδυση προχώρησε και ολοκληρώθηκε χάρις στην επιμονή και αφοσίωση της διοίκησης και των εργαζόμενων των ΕΛ.ΠΕ. σε μία σταθερή πορεία, σε ένα κοινό όραμα και προπαντός στις προσδοκίες τους (που δεν αρκούν πάντοτε) και στην πίστη τους για ένα καλύτερο μέλλον.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ