Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Στα 105 δολάρια υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου μπρέντ



Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε σήμερα στα επίπεδα των 105 δολαρίων, καθώς οι επενδυτές είδαν την πρόσφατη αύξηση των τιμών ως μια ευκαιρία να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους.

  Στις 13.17 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του πετρελαίου μπερντ υποχωρούσε κατά 0,36% και διαμορφωνόταν στα 105,08 δολάρια.

  Στη χθεσινή διαπραγμάτευση, το μπρεντ ξεπέρασε τα 105 δολάρια και ανήλθε στα 105,46 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα ενός μήνα, εξαιτίας των ανησυχιών που εγείρει η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

  «Παρατηρείται κάποια ρευστοποίηση κερδών μετά την απότομη άνοδο των τιμών τις τελευταίες ημέρες», σχολιάζει στο Reuters ο Τέτσοθ Εμόρι από την Astmax Investments στο Τόκιο. «Τα τρέχοντα θεμελιώδη στοιχεία είναι πολύ αδύναμα, με την Κίνα να παρουσιάζει επιβράδυνση και τη ζήτηση στις ΗΠΑ να μην είναι τόσο ισχυρή».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

H EΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΑΛΛΑ... Παρέμβαση της ΕΕ στα ενεργειακά της Ελλαδας: Θέλουν να σπάσει το μονοπώλιο ΕΛΠΕ-ΜΟΤΟR OIL


Πετρελαιοπηγή
Αυτό που έγινε στην τραπεζική αγορά, επειχειρεί να κάνει η ΕΕ και στην ενεργειακή αγορά η οποία μέσω εκθέσεως της Κομισιόν χτυπά τα ελληνικά μονοπώλια, με προφανή στόχο να τα αντικαταστήσει με ξένα. Δηλαδή επιχειρεί μια εναλλαγή μονοπωλίων, τουτέστιν αντί για ντόπια αφεντικά, θα φέρουν ξένα αφεντικά.

Θετική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στην ενεργειακή εξάρτηση των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,και η οποία επισημαίνει, ότι η Ελλάδα διαθέτει καλό, αλλά ανεξερεύνητο δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.Πράγμα που σημαίνει, ότι υπάρχει γνώση του πλούσιου ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά το μέγεθος τους δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί επαρκώς, και ακριβώς, καθότι δεν έχουν τελειώσει οι έρευνες.

Η έκθεση επεμβαίνει και στο εσωτερικό ενεργειακό γίγνεσθαι, και της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της δυϊλησης πετρελαίου, όπου θεωρεί ότι η αγορά είναι υπερρυθμισμένη, και μονοπωλείται απότα ΕΛΠΕ και την ΜΟΤΟR OIL.

Στην έκθεση υπογραμμίζονται οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών με την προκήρυξη τριών «οικοπέδων» (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) σε ζώνες, όπου, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα ως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.  


Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ:

Περισσότερο από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η εξάρτηση από το εισαγόμενο αργό αντισταθμίζεται, εν μέρει, από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού (Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ιράκ, Καζακστάν και παλαιότερα Ιράν) και από το γεγονός ότι το υπόλοιπο 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται από εγχώριες πηγές όπως ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Στον τομέα της διύλισης επισημαίνεται ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από υπερρύθμιση και συγκέντρωση σε δύο παίκτες (ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ) καθώς κι ότι εγχώριες και ευρωπαϊκές αρχές έχουν επισημάνει έλλειψη ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λήγει η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας



Η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), καθώς και ο χρόνος της μετενέργειας για 45 κλαδικές συμβάσεις, λήγει στις 14 Μαϊου.

Πρόκειται για κλαδικές συμβάσεις που αφορούν σε κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρίες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, οι γεωπόνοι και οι ηλεκτροτεχνίτες.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις του δευτέρου μνημονίου, από τον Φεβρουάριο του 2012 με την ολοκλήρωση της μετενέργειας, καταργούνται το επίδομα γάμου και όλα τα επιδόματα που προβλέπονταν από τις κλαδικές συμβάσεις.

Συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι η κατάργηση των επιδομάτων μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες αποδοχών από 10% έως και 20%.

Αντιμέτωποι με μειώσεις βρίσκονται και οι 350.000 ανειδίκευτοι εργάτες που υπόκεινται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αφού εάν δεν υπογραφεί νέα θα εφαρμοσθεί ο κατώτατος μισθός που προβλέπεται από τον νόμο και που είναι 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ, για τους νέους έως 25 ετών.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης. Υπάρχουν όμως αποκλίσεις απόψεων, καθώς η ΓΣΕΕ ζητά την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, ενώ οι εργοδοτικές ενώσεις αντιδρούν σε κάθε αύξηση του μισθολογικού ή του μη μισθολογικού κόστους.

Το σημείο που οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν είναι η ανάγκη θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής επέκτασης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, εάν και εφόσον συμφωνηθεί.

Σήμερα, οι όροι των συλλογικών συμβάσεων είναι υποχρεωτικοί μόνο για τους εργοδότες που είναι μέλη των ενώσεων που την υπογράφουν.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Έτσι είναι: Τα συνταξιοδοτικά ταμεία των πολιτισμένων χωρών αγοράζουν αεροδρόμια…




…ενώ τα αντίστοιχα των τριτοκοσμικών προτεκτοράτων, αγοράζουν τοξικά ομόλογα κατ’ εντολή Προβόπουλων και ακόμα είναι έξω. Ας μην παραπονιέται ουδείς, ΟΥΔΕΙΣ, εάν σήμερα μειώνεται η σύνταξη, αφού αύριο δεν θα υπάρχει σύνταξη. Όσο ανεχόμαστε τα 
κτήνη που κατέστρεψαν την Ελλάδα ατιμώρητους, ας μην σκούζουμε για τίποτα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. 

 ΠΗΓΗ:http://olympia.gr

Κομισιόν: Καλό αλλά ανεξερεύνητο το δυναμικό υδρογοναναθράκων της Ελλάδας


Πετρελαιοπηγή
Στις δυνατότητες της Ελλάδας όσον αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν σε έκθεση που δημοσίευσε σχετικά μεταξύ την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών μελών της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα διαθέτει ένα καλό δυναμικό κοιτασμάτων, το οποίο ωστόσο παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο.
Η έκθεση περιλαμβάνει αναφορές στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών με την προκήρυξη τριών «οικοπέδων» (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) σε ζώνες, όπου, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα ως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Τονίζεται, ωστόσο, ότι οι αβεβαιότητες (εννοείται ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους) είναι ακόμη τόσο μεγάλες που δεν επιτρέπουν την αλλαγή των προτεραιοτήτων της ενεργειακής πολιτικής.
"Ευάλωτη" η Ελλάδα
Αναφορικά με κεντρικό ζήτημα που εξετάζει η έκθεση, δηλαδή την ενεργειακή ασφάλεια, για τη χώρα μας επισημαίνεται ότι πάνω από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού.
Παράλληλα, όπως τονίζται, η  εξάρτηση από το εισαγόμενο αργό αντισταθμίζεται εν μέρει από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού (Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ιράκ, Καζακστάν και παλαιότερα Ιράν) και από το γεγονός ότι το υπόλοιπο 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται από εγχώριες πηγές όπως ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Ηλέκτρισμός
Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας οι βασικές προκλήσεις παραμένουν η κυριαρχία της ΔΕΗ, η έλλειψη ανταγωνισμού και η συσσώρευση χρεών (απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, οφειλές προς τη ΔΕΠΑ, κ.α.) Η ΕΕ θεωρεί πιθανή περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων τής ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωσή τους από 1ης Ιουλίου του 2013 και επαναλαμβάνει την πρόταση για πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ όπως τα λιγνιτωρυχεία.

Φυσικό αέριο
Και στον τομέα του φυσικού αερίου επισημαίνεται ότι τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας καθώς και ότι η εξάρτηση από τη Ρωσία, που ήταν 80% το 2005, έχει περιοριστεί στο μισό καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Τουρκία, καθώς και η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Για τις ανανεώσιμες πηγές η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξή τους στηρίχθηκε στις υψηλές τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας οι οποίες όμως οδήγησαν σε αύξηση του ελλείμματος για το λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ. Σημειώνεται επίσης η λήψη μέτρων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 (που συνεχίστηκε και εφέτος) για την αντιμετώπιση του ελλείμματος αυτού.

Η ΕΕ επισημαίνει τέλος ότι λόγω και της οικονομικής κρίσης η χώρα μας υπερκάλυψε τους στόχους του Κιότο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση στο διάστημα 2008- 2012 να μην αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από 25% σε σχέση με το 1990. Το ποσοστό αύξησης τελικά ήταν σημαντικά χαμηλότερο (15,2%).

Τονίζεται, ωστόσο, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 2020 (μείωση των εκπομπών κατά 4% σε σχέση με το 2005) θα χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

 ΠΗΓH energypress.gr

Τελικά, πόσο είναι ο κατώτατος μισθός;



Καταταγείτε, μας έλεγαν, καταταγείτε.Θα περάσετε «ωραία στον ρωμαϊκό στρατό». Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός των λε­γεωνάριων του Καίσαρα όταν άρχιζαν οι μπούφλες από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ στο διάσημο γαλλικό κόμικ. «Δεσμεύομαι για τον κατώτατο μισθό» είχε πει πριν από λίγο καιρό... 
ο πρωθυ­πουργός σε συνέντευξή του στη «Real News» δίνοντας πρόσκαιρη ανακούφιση στους σύγχρονους λεγεωνάριους που έχουν αναλάβει το κουπί της γα­λέρας με προορισμό το φως στην άκρη του τούνελ.

Ο «νέος» νέος κατώτατος μισθός, που έφτασε μαζί με το πολυνομοσχέδιο την Κυριακή των Βαΐων, δεν ήταν απλώς μια νέα εργασιακή μπούφλα. Ο κατώτατος μισθός φαίνεται ότι είναι απαίτηση της «αγοράς» και ότι στην ουσία το κράτος έχει χάσει την μπάλα. Όσο το εργασιακό τοπίο είναι πιο άνυδρο και από την έρημο Σαχάρα τόσο η μικρότερη δυνα­τή πληρωμή θα είναι μικρότερη και από το μοβ χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.

Κάποτε ήταν μέγα θέμα συζήτησης η «γενιά των 700 ευρώ». Έστω και αν η πραγματική αμοιβή αυτής της γενιάς κυμαινόταν ακόμη παρακάτω. Εν έτει 2013 θεωρείται είδηση το να βρεθεί μια θέση για αυτά τα χρήματα. Άλλωστε ο Πέτρος Δούκας, κάποιους μήνες πριν, είχε... «προβλέψει» το μέλλον: σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην προσωπι­κή του ιστοσελίδα με τίτλο «90+ Προτάσεις για ένα Ελληνικό New Deal II», κατέβασε την πρόταση για πρόγραμ­μα εθελοντικής εργασίας, δωρεάν (για τους εργοδότες).

Χαράς ευαγγέλια

«Η ανεργία των νέων είναι καταθλι­πτική, απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη» έγραφε ο πρώην υφυπουργός Οικονο­μικών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, και γι’ αυτό πρότεινε όλοι οι άνερ­γοι να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η πολιτεία, η Τοπική Αυ­τοδιοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας.
Διόλου άσχημα, λοιπόν, που η εθελο­ντική εργασία, την οποία οραματίστηκε ο Δούκας, τελικά δεν θα είναι... εντε­λώς εθελοντική: έως και 19,6 ευρώ την ημέρα θα παίρνουν, σύμφωνα πάντα με το πολυνομοσχέδιο, όσοι άνεργοι απα­σχοληθούν σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαράς ευ­αγγέλια στις ουρές του ΟΑΕΔ... Ειδικά αν υπολογίσει κανείς, με τις τρέχουσες τιμές, ότι

♦  για δυο εισιτήρια σε μέσα μαζικής μεταφοράς,
♦ για ένα λίτρο γάλα,
♦ για μισό κιλό ψωμί,
♦ για ένα κοτόπουλο,
♦ για ένα κιλό πατάτες
♦ και κατιτίς στην άκρη για πάγιους λο­γαριασμούς, που δεν θα πρέπει όμως να ξεπερνούν τα 130 ευρώ τον μήνα, το ημερομίσθιο που χρειάζεται κα­νείς φτάνει τα 19 ευρώ! Το να έχεις 60 ολόκληρα λεπτά για προσωπικά έξοδα την ημέρα δεν είναι και άσχημα για... λεγεωνάριος.

Πάντως, υπάρχουν και άλλες κατηγο­ρίες εργαζομένων, που δεν έχουν καν τον τιμητικό βαθμό του λεγεωνάριου.

* Επιχειρηματίας που έχει ρίζες στον χώρο του αθλητισμού προσπαθεί εδώ και καιρό να μπει σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αν τα καταφέρει, η πρότασή του προς τους εργαζομένους είναι να δηλώ­σουν άνεργοι και να παίρνουν 300-400 ευρώ τον μήνα για εξάωρο και πενθή­μερο και... μισό ένσημο του ΙΚΑ.
* Σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, με 43 καταστήματα εντός Αττικής, πέρ­σι μετά το Πάσχα πήγαν στους εργαζο­μένους νέες συμβάσεις, με καινούργιες μειώσεις μισθών που φτάνουν συνολι­κά το 33%, διότι «το κάνουν και άλλες επιχειρήσεις και έτσι λέει ο νόμος».
* Για εύκολους λύτες το σταυρόλεξο σε μεγάλο όμιλο: Αν από τα 400 ευρώ τον μήνα αφαιρέσεις τις ασφαλιστικές εισφορές που δίνεις για τον ΟΑΕΕ κάθε δίμηνο, πόσα μένουν;
* Σε μια από τις τουριστικές αγορές που φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα πάει καλά, στην Κέρκυρα, υπήρχαν αγγελίες που ζητούσαν νέους 18 έως 23 ετών, ώστε ο μισθός τους να μην ξε­περνά τα 410 ευρώ καθαρά. Με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες θα «φάνε» τη θέ­ση πολλών μαθητευόμενων από Ρουμα­νία, Τσεχία και Πολωνία που κάλυπταν τις θέσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Παπούτσι από τον τόπο τους θα ψω­νίσουν, γενικά, πολλοί ξενοδόχοι, αφού το εγχώριο «προϊόν» θα κοστίσει πιο φθηνά, μια και δεν θα πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς και διαμο­νής. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα αυτού που έχει χαρακτη­ριστεί ως «εργασιακός μεσαίωνας»... Οπότε το ερώτημα είναι ένα: Ποιος εί­ναι τελικά ο κατώτατος μισθός; 
ΠΗΓΗ:greki-gr.blogspot.gr

ΦΙΑΣΚΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ! Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ “ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ”, ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ!


20130507-120010.jpg
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.
Διαβάστε τι έλεγαν πριν λίγες ημέρες για την “τιτάνια προσπάθεια”: Το επόμενο «σημαντικό» γκρουπ περιουσιακών στοιχείων που θα μπει στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης εντός του 2013 είναι στον τομέα των υποδομών.
Μάλιστα, η περίπτωση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» εκτιμάται ότι βρίσκεται αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία 
ιδιωτικοποίησης του ΔΑΑ αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο και περιλαμβάνει την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2026, αλλά και την πώληση ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου που ανέρχεται στο 55%. Για το ΔΑΑ υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από τους κινεζικούς ομίλους Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν, μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα!!!

Καταλαβαίνετε τον διεθνή διασυρμό, ειδικά στα μάτια των σοβαρών επενδυτών που νόμιζαν ότι στην Ελλάδα κάνει κουμάντο η …κυβέρνηση! Μιλούσαν με τα δεδομένα της προγενέστερης κατάστασης την ώρα που οι Γερμανοί έκαναν τις μπίζνες τους ανενόχλητοι χωρίς ουδείς να πάρει είδηση το παραμικρό. Ντροπή σας υποτακτικοί! 

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Με διακομματική τροπολογία «εξαφάνισαν» τα πρόστιμα των αιρετών



«Πράσινο φως» έδωσε η Βουλή με διακομματική συναίνεση, υιοθετώντας βουλευτική τροπολογία με την οποία ουσιαστικά δίνεται «άφεση αμαρτιών  (μειώνονται κατά 9/10) στα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε συνδυασμούς, επικεφαλής συνδυασμών και υποψήφιους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010 για παραβάσεις του νόμου 3870/2010 που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι του 2010 επί υπουργίας Ραγκούση,  περί εκλογικών δαπανών.

Πρόκειται για τροπολογία επτά βουλευτών,  μεταξύ των οποίων και ορισμένων που είχαν υπερψηφίσει το νόμο το 2010, από πέντε κόμματα, που ενσωματώθηκε ως άρθρο 22 στην κύρωση της από 31.12.12 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και ψηφίστηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στις 5/4 από τους βουλευτές Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝ.ΕΛΛ.), Σ. Αναστασιάδη (Ν.Δ.), Ι. Δημαρά (ΑΝ.ΕΛΛ.), Π. Ρήγα (ΠΑΣΟΚ), Δ. Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ), Μιχ. Ταμήλο (Ν.Δ.) και Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία, που έχει αναδρομική ισχύ, καθώς έχει εφαρμογή για τις τοπικές εκλογές του 2010, αφορά δεκάδες ή και εκατοντάδες περιπτώσεις ανά την επικράτεια, καθώς δεν πρόκειται μόνο για απλές παραβάσεις περί αφισοκόλλησης ούτε περί μη έγκαιρης υποβολής των οικονομικών στοιχείων των εκλογικών συνδυασμών, αλλά και για υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης ή των εκλογικών δαπανών.

Όπως προκύπτει και από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, η τροπολογία πέρασε χωρίς ουσιαστική συζήτηση, παρά το γεγονός ότι μειώνει –σχεδόν μηδενίζει– τα πρόστιμα για παραβάσεις του νόμου 3870/2010 για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές από 10, 20, 30, 50 και 100 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την παράβαση, σε 1.000, 2.000, 3.000, 5.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή στο 1/10!

Με την τροπολογία μειώνονται τα πρόστιμα που προβλέπονται για παραβάσεις διατάξεων του σχετικού νόμου, που θέτει σειρά αυστηρών απαγορεύσεων για τα έσοδα και τις δαπάνες περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών αλλά και υποψηφίων, την υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης, τις απαγορεύσεις για τους συνδυασμούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (αεροπανό, γιγαντοαφίσες), τη μη εμπρόθεσμη υποβολή, ή την ελλιπή ή αντικανονική σύνταξη των βιβλίων εσόδων-εξόδων κ.ά.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι με την τροπολογία αφαιρείται η πρόβλεψη του νόμου για ποινή φυλάκισης ενός έτους στον χρηματοδότη που υπερέβη το όριο χρηματοδότησης σε συνδυασμούς ή υποψηφίους, ενώ μειώνονται και οι χρηματικές ποινές σε βάρος του.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται πως γίνεται «εξορθολογισμός του ύψους των προστίμων, ώστε να μην είναι εξοντωτικό για τον χρηματοδότη, που πιθανόν αδόλως υπερέβη ελάχιστα τα όρια, ενώ σκόπιμο είναι το αντίθετο να ισχύει για τον χρηματοδότη που δολίως καταστρατήγησε τα όρια του νόμου». Το ερώτημα είναι πώς θα αποδειχτεί αυτό και ποιος θα κρίνει αν υπάρχει δόλος ή όχι;

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό επιχείρημα των βουλευτών που κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία είναι ότι λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, πρέπει να μειωθούν τα πρόστιμα (σ.σ.: ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμβεί αυτό και σε άλλες περιπτώσεις;) και ότι οι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν(;) εγκαίρως –υπήρχε «έλλειμμα ενημέρωσης», όπως λένε– καθώς οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έγιναν αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Ωστόσο, το τελευταίο επιχείρημα δεν μπορεί από μόνο του να «αθωώσει» κανέναν, καθώς κάθε συνδυασμός ή υποψήφιος συμμετέχει στις εκλογές αποδεχόμενος τη σχετική εκλογική νομοθεσία.

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα λεπτά για να ψηφιστεί η τροπολογία. Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί:

ΜΙΧ. ΤΑΜΗΛΟΣ (Ν.Δ.): Τέλος, έχει κατατεθεί μια τροπολογία, κύριε υπουργέ, -τη γνωρίζετε- από βουλευτές όλων των παρατάξεων που είναι μέσα στη Βουλή, για τη μείωση των προστίμων που επιβάλλονται κατά την προεκλογική περίοδο για παραβάσεις του εκλογικού νόμου περί αφισοκολλήσεων ή μη έγκαιρης υποβολής των οικονομικών στοιχείων των εκλογικών συνδυασμών. Ξέρουμε ότι τα πρόστιμα ήταν πάρα πολύ υψηλά, 50.000 και 100.000 ευρώ. Ζητάμε αυτά να μειωθούν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, προκειμένου να μπορούν να αποπληρωθούν από όσους έχουν κάνει αυτήν την αμέλεια και δεν έχουν υποβάλει έγκαιρα τα στοιχεία τους. Πιστεύω αυτές οι παρατηρήσεις να βοηθήσουν, έτσι ώστε να λύσουμε ουσιαστικά προβλήματα που έχει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Και βεβαίως, η διακομματική τροπολογία βουλευτών με αριθμό 394 γίνεται κι αυτή αποδεκτή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 394 και ειδικό 7 ως έχει;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.

Ν. ΜΩΡΑΪΤΗΣ (KKE): Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 394 και ειδικό 7 έγινε δεκτή ως έχει κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρο.
 ΠΗΓΗ:aftodioikisi.gr

Οι Γερμανοί πούλησαν το «Ελ. Βενιζέλος» έναντι 1,5 δισ. ευρώ


Οι Γερμανοί πούλησαν το «Ελ. Βενιζέλος» έναντι 1,5 δισ. ευρώ
Υπό τον έλεγχο Καναδών πλέον η μονάδα διαχείρισης αεροδρομίων AirPorts Unit

Η Hochtief AG, η μεγαλύτερη κατασκευαστική επιχείρηση της Γερμανίας, συμφώνησε να πουλήσει την μονάδα αεροδρομίων (Airports Unit) στην Public Sector Pension Investment Board of Canada, έναντι περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Η εταιρία πώλησε όλες τις μετοχές της μονάδας στην PSP Investments του Καναδά, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Περίπου 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε συμμετοχές μειοψηφίας.
Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια συγκέντρωσης των επιχειρήσεων και επικέντρωσης στις πιο κερδοφόρες μονάδες.
Η Hochtief AirPort επενδύει και διαχειρίζεται αερολιμένες ανά τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων σε Αθήνα, Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Σύδνεϋ και Τίρανα.
Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια επιχείρησης των έξι αεροδρομίων της πέρσι, οι πλειοδότες μεταξύ των οποίων η Vinci καθώς και η κινεζική HNA Group πρόσφεραν πάνω από 1 δισ. ευρώ για την μονάδα, την οποία όμως η Hochtief αποτιμούσε μέχρι τα 1,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Πότε είναι τεκμήριο για την Εφορία οι πιστωτικές;



Τεκμήριο εισοδήματος θεωρεί η Εφορία τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και ήδη το ΣΔΟΕ συντάσσει λίστα για έλεγχο με όσους πιάνονται να πληρώνουν σε δόσεις δανείων πάνω από το 40% του εισοδήματός τους.

Εφαρμόζοντας συνταγή Ράιχενμπαχ, που στην τελευταία έκθεσή του ζητά την online παρακολούθηση των τραπεζικών λογαριασμών από το υπουργείο Οικονομικών, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός προχωρά σε διασταύρωση στοιχείων από τις τράπεζες, αναζητώντας και εκείνους που έχουν δάνεια άνω των 250.000 ευρώ.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι λόγω της οικονομικής ανέχειας οι Ελληνες φορολογούμενοι χρεώνουν στην κάρτα τους όχι μόνο τις καθημερινές δαπάνες διαβίωσης, αλλά ακόμα και τις πληρωμές των υπέρογκων φόρων που τους επιβάλλει το κράτος, προκειμένου να τους πληρώνουν σε άτοκες ή έντοκες δόσεις. Για τον λόγο αυτό, στο δείγμα των προς έρευνα υπόπτων φοροδιαφυγής κινδυνεύει να βρεθεί η μισή Ελλάδα που κάνει «τράμπες» για να αντιμετωπίσει μήνα με τον μήνα τα καθημερινά έξοδα του νοικοκυριού.

Η Ειδική Ομάδα Δράσης, πάντως, του κ. Ράιχενμπαχ ζήτησε να ολοκληρωθεί η κατάρτιση ενός μητρώου που θα εμπεριέχει κάθε είδους πληροφορία για Ελληνες καταθέτες και δανειολήπτες. H Task Force ζητά να προωθηθεί σχετικός νόμος ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο με τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ελλήνων και να έχει άμεση πρόσβαση ανά πάσα στιγμή το ΣΔΟΕ.

Στο ηλεκτρονικό μητρώο των υπόπτων για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό θα καταχωρούνται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και οι συναλλαγές, τα στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων. Το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά.

Οπως αναφέρεται με κατηγορηματικό τρόπο στη νέα έκθεση της Task Force, «η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή άμεσα». Νομοθετική παρέμβαση έχει ζητήσει και η ίδια η τρόικα: σε έκθεσή της τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν σαφής πως πρέπει να διευκολυνθούν οι ελεγκτικές αρχές στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ζητώντας και εκείνη να καταρτιστούν σχετικά νομοσχέδια.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ προς τις Διοικήσεις των Σωματείων του Ε.Κ.Θ για κατάθεση στεφανιών στις 9 ΜΑΗ 2013



ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΗ ΤΟΥ ‘36


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
          Την Πέμπτη 9 Μάη 2013 η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση – κατάθεση στεφανιών στη μνήμη των ηρωικών νεκρών που στις 9 Μάη του 1936 έπεσαν από τις σφαίρες της χωροφυλακής του Ντάκου.
            Η κατάθεση στεφανιών θα πραγματοποιηθεί ώρα 10:30π.μ. στο Μνημείο του Εργάτη (μπροστά στο ΕΚΘ).
           Οι διοικήσεις των Σωματείων που θέλουν να καταθέσουν στεφάνι να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Γραμματέα του Τομέα Οργανωτικού του Ε.Κ.Θ σ/λφο Δημήτρη Σιαμπάνη (τηλ: 2310 252932, 2310 252920) ή με τη Γραμματεία του Ε.Κ.Θ (2310 252935, 2310 252937)
           Τιμούμε και θυμόμαστε τους αιματοκυλισμένους αγώνες των εργαζομένων. Αγώνες που στη σημερινή Ελλάδα παραμένουν επίκαιροι.
  
ΠΗΓΗ:ekth.gr

Πρόγραμμα "Πάμε Κατασκήνωση" από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - Καλοκαίρι 2013



Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υλοποιεί, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε σύγχρονες, ασφαλείς και άρτια εξοπλισμένες κατασκηνώσεις της Αττικής και των γειτονικών νομών, για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Το πρόγραμμα «Πάμε Κατασκήνωση» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ΕΛ.ΠΕ. και απευθύνεται σε μόνιμους κατοίκους της περιοχής του Θριασίου. 

Για την περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου 2013, θα φιλοξενηθούν συνολικά 160 παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών σε κατασκηνώσεις.
Αναλυτικά, 40 παιδιά από τον Ασπρόπυργο, 40 παιδιά από την Ελευσίνα και τη Μαγούλα, 40 παιδιά από τη Μάνδρα και 40 παιδιά από τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, προτεραιότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα δοθεί σε παιδιά με άνεργους γονείς ή οικογένειες πολύτεκνες και μονογονεϊκές, ενώ θα ληφθούν υπόψη και πρόσθετα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Επίσης, προτεραιότητα θα δοθεί στα παιδιά που δεν έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα στο παρελθόν.

Για να αξιολογηθούν τα στοιχεία σας και να συμπεριληφθείτε στην τελική λίστα των δικαιούχων, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της αίτησης ή των αιτήσεων, εάν πρόκειται για περισσότερα από ένα παιδί. Οι αιτήσεις υποχρεωτικά θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά, αλλιώς δεν θα λαμβάνονται υπόψη:

1) Βεβαίωση από αρμόδια Δημοτική Αρχή ότι ο υποψήφιος κηδεμόνας είναι μόνιμος κάτοικος των παραπάνω περιοχών και Δήμων.
2) Πρόσφατο αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ, στον οποίο να αναγράφεται η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας.
3) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος οικονομικού έτους 2012.
4) Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών που να επιβεβαιώνουν τα πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια συμμετοχής (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, κάρτα ανεργίας, βεβαίωση για ΑμΕΑ).

Η προθεσμία συγκέντρωσης των αιτήσεων είναι μέχρι την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013.

(Πατήστε εδώ για την αίτηση συμμετοχής).

Αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε επίσης να βρείτε στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου (17ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου),  καθώς επίσης σε Δημαρχεία, Δημοτικά Διαμερίσματα, ΚΕΠ και καταστήματα ΟΑΕΔ της περιοχής σας.

Τρόπος κατάθεσης των αιτήσεων:

Α) Οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικά στη διεύθυνση:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
Χειμάρρας 8Α, 151 25 Μαρούσι 
Υπόψη Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ομίλου
Για τη δράση «Πάμε Κατασκήνωση»
Οι αιτήσεις για να ληφθούν υπόψη, θα πρέπει να είναι σε κλειστό φάκελο και να φέρουν ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου μέχρι και την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013.

Β) Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν απευθείας στα γραφεία της εταιρείας σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη: Για τη δράση «Πάμε Κατασκήνωση» στη διεύθυνση:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., 
Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου (Διοικητήριο)
17ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου
Τμήμα Σχέσεων με Τοπικές Κοινωνίες Ν. Ελλάδος
Δευτέρα έως Παρασκευή: ώρες 10:00-13:00

Η τελική λίστα των δικαιούχων θα αναρτηθεί στις εγκαταστάσεις και στην ιστοσελίδα του Ομίλου. 
Για κάθε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα:
210-6302892, 210-6302648 
ΠΗΓΗ:helpe.gr

Φιάσκο με τους ελέγχους της Εφορίας στους πλούσιους που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την τριετία της κρίσης



Στα μαλακά φαίνεται πως θα πέσουν τελικά οι 54.000 ελεγχόμενοι για παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή που πιάστηκαν επειδή έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό την τριετία της οικονομικής κρίσης.
Το εγχείρημα οδηγείται σε φιάσκο, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών οι ποινές και οι κυρώσεις μένουν στα λόγια και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης καθυστερεί να υπογράψει τις αποφάσεις για να «νομιμοποιήσει» τα ευρήματα των ερευνών.
Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο το υπουργείο Οικονομικών κραδαίνει τη λίστα των 54.000 Ελλήνων που έστελναν εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων στο εξωτερικό ενώ δήλωναν ψίχουλα στην Εφορία. Λες και το ήξεραν πως δεν θα γίνει τίποτα, οι περισσότεροι ελεγχόμενοι αγνόησαν την Εφορία και δεν προσήλθαν καν να δώσουν εξηγήσεις, παρότι τουλάχιστον οι 20.000 εξ αυτών δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα εισοδήματά τους.
Από τις 20.000 υποθέσεις, μέχρι σήμερα έχουν επιλεγεί για έλεγχο μόνον… είκοσι! Αλλά και για να μπορέσει να γίνει αυτός ο έλεγχος πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθούν οι νέες «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» που θα επιτρέψουν να γίνει αναδρομικά ο προσδιορισμός του εισοδήματος των φορολογουμένων βάσει των παχυλών καταθέσεων που είχαν στις ξένες τράπεζες.
Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο μπορούσε να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ αν φορολογήσει τους 20.000 «υπόπτους» με φόρο π.χ. 30% για τα ποσά των εμβασμάτων -όπως έχει προταθεί- καθώς το μέσο ποσό κατάθεσης υπολογίζεται στα 180.000-200.000 ευρώ για κάθε ελεγχόμενο. Παρά τις γραπτές και δημόσιες προσκλήσεις και ανακοινώσεις, όμως, οι ελεγχόμενοι έστρεψαν τα νώτα στο υπουργείο Οικονομικών, ακολουθώντας και τις συστάσεις νομικών και φοροτεχνικών συμβούλων που τους ενθάρρυναν να επικαλεστούν κωλύματα νομιμότητας και συνταγματικότητας στην περίπτωση που κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.
Τα νομικά εμπόδια παραμένουν, όμως, όσο ο κ. Θεοχάρης δεν υπογράφει και τις αποφάσεις για τις νέες τεχνικές ελέγχου που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και προβλέπουν προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελεγχομένων με την εφαρμογή τεχνικών όπως της αρχής των αναλογιών (mark up method), της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου (source and application of funds method), της καθαρής θέσης του (net worth method) κ.λπ.
Ως αποτέλεσμα της όλης κατάστασης, οι έλεγχοι έχουν κολλήσει, αφού εάν οι «ύποπτοι» της λίστας των 54.000 με τα εμβάσματα επικαλεστούν, λ.χ., ότι με τα λεφτά αυτά αγόρασαν ακίνητο για πρώτη κατοικία που τα προηγούμενα χρόνια εξαιρούνταν από το «πόθεν έσχες», δεν θα μπορεί το Δημόσιο να τους φορολογήσει για το επιπλέον εισόδημα που αποκαλύπτεται ότι είχαν από τα δηλωθέντα μετά τις έρευνες στις τράπεζες του εξωτερικού.
 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Οι Ρώσοι βάζουν "υποψηφιότητα" και για τη "μικρή ΔΕΗ"



Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, διεκδικώντας την εξαγορά της «μικρής ΔΕΗ», έχουν Ρωσικές εταιρείες οι οποίες ελέγχονται ή βρίσκονται υπό την επιρροή της Ρωσικής κυβέρνησης. Το αν θα εκδηλωθεί όμως το ενδιαφέρον αυτό, συναρτάται από την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Κυρίως, δε, από το αν θα αξιολογήσει η Ρωσική κυβέρνηση ως δυσμενή μεταχείριση απέναντι στην Gazprom τα όσα θα περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης που πρόκειται εντός των ημερών να αποσταλεί στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Οι Ρώσοι έχουν κάνει σαφές ότι η εξέλιξη της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ θα καθορίσει συνολικά τις σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία του Βλαδίμηρου Πούτιν. «Κάθε κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται από τους Ρώσους, όχι ως τεχνικού χαρακτήρα απόφαση, αλλά ως κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε τα όσα λέει η Gazprom πρέπει να θεωρούνται ως επίσημη θέση του «βαθέος» Ρωσικού κράτους», δηλώνει στο energypress αξιόπιστος παρατηρητής.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energypress, ο Αλεξέι Μίλερ, στις συναντήσεις που είχε προ μηνός στην Αθήνα, συνέδεσε ευθέως τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ με τη Ρωσική συμμετοχή σε άλλες αποκρατικοποιήσεις. Ποιες είναι αυτές; Πρώτη από όλες εκείνη της ΔΕΗ. Ας σημειωθεί ότι οι κάποιες από τις μονάδες που εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στη «μικρή ΔΕΗ» που θα βγεί προς πώληση, όπως εκείνες της Φλώρινας και του Αμύνταιου, είναι κατασκευασμένες από Ρωσικές εταιρείες.
Το «αφεντικά» της Gazprom έχουν αναφερθεί επίσης την πρόθεσή της εταιρείας τους να κατασκευάσει στη χώρα μας ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, με σκοπό να εξάγεται το ρεύμα στην Ιταλία.
Άλλες αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες υπάρχει Ρωσικό ενδιαφέρον είναι εκείνες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των αεροδρομίων, καθώς και των λιμανιών Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης.
ΔΕΗ
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα μήνα η κυβέρνηση με βάση τις δεσμεύσεις στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, θα πρέπει να ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Το σχέδιο αυτό που έχει ήδη προσυμφωνηθεί κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, θα ολοκληρωθεί το 2016 και περιλαμβάνει τη διαδικασία σύστασης και εκχώρησης ακολούθως σε ιδιώτες της «μικρής ΔΕΗ». Μιας δηλαδή καθετοποιημένης εταιρείας, στην οποία θα μεταβιβαστεί, κατά μέγιστο, το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και θα δοθεί μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτες.
Στη «μικρή ΔΕΗ» θα περάσουν ορυχεία, λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου καθώς και κομμάτι της εμπορίας μαζί με τους εργαζόμενους που αντιστοιχούν στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία. Η κυβέρνηση μέσω του αναθεωρημένου Μνημονίου έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρουσιάσει μέσα σε ένα τρίμηνο τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που θα περάσουν στην νέα εταιρεία. Για τον σκοπό αυτό οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να υποβάλουν μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της από τη μια την ελκυστικότητα του «πακέτου» που θα πουληθεί και από την άλλη τη βιωσιμότητα της εναπομείνασας εταιρείας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του project της «μικρής ΔΕΗ» μέσα στο 2016.
Παράλληλα με την προετοιμασία της «μικρής ΔΕΗ» θα ξεκινήσει και η αναδιάρθρωση της παλαιάς ΔΕΗ με στόχο μέσα στο 2016 να βγει σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ακολουθεί η ΔΕΠΑ στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων



Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ, καθώς στις 10 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, βάσει της τελευταίας από τις πολλές παρατάσεις που έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση των όρων στη σύμβαση πώλησης συνεχίζονται, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, καθώς οι δύο Ρώσοι διεκδικητές, η Gazprom και η Negusneft του ομίλου Sintez και κυρίως η πρώτη πιέζουν για το ζήτημα της εγγύησης, αλλά και άλλων προς διευκρίνηση όρων.
Αξίζει μόνον να σημειωθεί ότι στελέχη της Gazprom έχουν έλθει τρεις φορές στην Αθήνα για τα ζητήματα αυτά, εκ των οποίων δύο φορές ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Μίλερ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο ιδιοκτήτης του ομίλου Sintez Λεονίντ Λεμπέντεφ.Στη κούρσα για τη ΔΕΠΑ είναι και η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη «M&M Gas».
Προθεσμία
Στις 10 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών και για τον ΔΕΣΦΑ, την 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, στον έλεγχο της οποίας ανήκουν ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου και οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα.. Ο όμιλος Sontez είναι o μόνος που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, αλλά κάποιες φήμες κάνουν λόγο για απόσυρση του ομίλου από τον έναν εκ των δύο διαγωνισμών. Την τριάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar και η ελληνική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με το τσέχικο fund PPF.
Η Gazprom στην αρχική, μη δεσμευτική προσφορά, είχε δώσει τίμημα γύρω στα 900 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Sintez κοντά στα 1,9 δισ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Το YouTube θα χρεώνει για την προβολή συγκεκριμένων βίντεο



H δημοφιλής ιστοσελίδα διαμοιρασμού βίντεο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λανσάρει νέα υπηρεσία συνδρομής με πληρωμή πολύ σύντομα, ίσως και αυτή την εβδομάδα.

Τα συνδρομητικά βίντεο θα περιλαμβάνουν μέχρι και 50 κανάλια YouTube, σύμφωνα με τους Finanacial Times. Οι χρήστες θα πληρώνουν το ποσό των $1.99 το μήνα για να αγοράσουν τη συνδρομή στα συγκεκριμένα κανάλια, οπότε προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου θα παραμείνει δωρεάν.

Το YouTube σύμφωνα με πηγές των Financial Times «αποβλέπει στη δημιουργία μιας συνδρομητικής πλατφόρμας, που θα δώσει τη δυνατότητα στην υπηρεσία να προβάλει ακόμη καλύτερο περιεχόμενο στους χρήστες της καθώς και να δώσει στους ερασιτέχνες δημιουργούς ταινιών ένα όχημα προβολής και δημιουργίας εσόδων από το περιεχόμενό τους, πέρα από τις ενοικιάσεις και το μοντέλο των διαφημίσεων που τώρα προσφέρεται».

ΠΗΓΗ: techit.gr 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Όταν ένας φόρος προκαλεί ζημιά παρά όφελος



Το θέμα της φορολογίας εκτιμώ ότι έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής στη χώρα μας. Για μένα, το αν θα πρέπει να υπάρχει κάποιος φόρος ή όχι είναι συνάρτηση του κέρδους για την κοινωνία και την οικονομία.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζυγίσουμε το όφελος (αν υπάρχει) σε συνάρτηση με το κόστος για το σύνολο της οικονομίας. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει ένα cost benefit analysis.

Αν δεν υπάρχει όφελος, τότε τι νόημα έχει ένας φόρος; Αν το κόστος επιβολής ενός φόρου κοστίζει περισσότερο από τον φόρο που θα εισπράξεις, τι νόημα έχει να τον επιβάλεις;

Για παράδειγμα, ο αυξημένος φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης φέτος απέφερε μείωση φόρων στο κράτος. Είχε κανένα νόημα η αύξηση αυτού του φόρου για κανέναν; Το κράτος εισέπραξε λιγότερα, η ποιότητα του αέρα παντού έπεσε κατακόρυφα και τα νοσοκομεία είχαν αυξημένες περιπτώσεις ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα, που δεν μπορούμε να μετρήσουμε μεν, αλλά ξέρουμε ότι μας κόστισε δε.

Ας βάλουμε στην άκρη την παράνομη λατομεία και πολλές άλλες παράνομες δραστηριότητες, που ο κάθε ένας έκανε προκειμένου να ζεσταθεί όπως μπορούσε. Το πιο λυπηρό από όλα είναι ότι είχαμε και αρκετούς θανάτους από την λανθασμένη χρήση ξυλόσομπας κτλ. Κανένας κερδισμένος δεν υπήρχε από την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανση, κανένας!!

Παρομοίως εκτιμώ ότι και ο φόρος επί των ακινήτων στην Ελλάδα έχει προκαλέσει περισσότερη ζημιά πάρα όφελος για το κράτος, την οικονομία και τους πολίτες.

Το ότι οι τιμές των ακινήτων θα έπεφταν είναι δεδομένο ό,τι και να γινόταν. Το ότι θα είχαμε επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας είναι επίσης σίγουρο. Το ότι θα είχαμε μείωση της απασχόλησης στον κλάδο επίσης. Αλλά οι μειώσεις αυτές θα ήταν περισσότερο στο πλαίσιο μιας φυσιολογικής διάρθρωσης και όχι της κατολίσθησης που έχει γίνει σήμερα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής. Αν δεν είχαμε τον φόρο ακινήτων, πόσο λιγότερη ύφεση θα είχε υποστεί το ΑΕΠ της χώρας; Πόσους λιγότερους ανέργους θα είχαμε, πόσους περισσότερους έμμεσους και άμεσους φόρους θα είχαμε συγκριτικά με τους φόρους που εισπράττονται σήμερα (και συγκριτικά με τον στόχο των 3 δισ. ευρώ που επιδιώκει να εισπράξει το κράτος) και πόσα λιγότερα "χτυπημένα" δάνεια θα είχαν οι τράπεζες (καταναλωτικά και στεγαστικά), σαν αποτέλεσμα αυτών των φόρων, που επίσης καταλήγουν να κοστίζουν σε όλους;

Ειλικρινά εμπεριστατωμένη μελέτη δεν έχω κάνει και ούτε μπορώ να πω ότι έχω δει πουθενά, αλλά αυτό είναι το θέμα. Δεν νομίζω κανένας να έχει κάνει κάποια τέτοια μελέτη και καταλήγουμε να κάνουμε πράγματα, νομίζοντας ότι αυτά που κάνουμε θα ωφελήσουν τον τόπο, αλλά πολλές φόρες (τις περισσότερες θα έλεγα) καταλήγουμε να κάνουμε περισσότερη ζημιά.

Πολύ φοβάμαι ότι πολλοί από αυτούς τους φόρους που επιβαλλόνται στο όνομα της κοινωνικής δικαίωσης, καταλήγουν να ζημιώνουν την ίδια την κοινωνία παρά να της κάνουν καλό. Όσο φόρο και να βάλεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάποιος που έχει πολλά λεφτά θα μπορεί να τον πληρώσει για να ζεσταθεί.

Ακόμα και αν επιβάλουμε έναν ετήσιο φόρο 5% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, κάποιος που βγάζει 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο και έχει ένα σπίτι 500 τ.μ. μπορεί να πληρώσει 50.000 ευρώ κάθε χρόνο, οι περισσότεροι όμως που έχουν ένα σπίτι 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, μπορούν να πληρώσουν αναλογικά 10.000 ευρώ τον χρόνο;

[Του Γιώργου Καισάριου από capital.gr] 
ΠΗΓΗ:defencenet.gr