Ο οικονομολόγος Παναγιώτης Πετρούλιας, ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος των εμπορικών θυγατρικών των Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα (πρατήρια με το σήμα της ΒΡ).
Ο κ. Πετρούλιας είναι Οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1954, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
Στην πλούσια επαγγελματική του σταδιοδρομία διετέλεσε σε πολλές θέσεις ευθύνης.
Μεταξύ αυτών..
Έκρηξη είχαμε χτες το βράδυ σε πυρηνικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας,στην πόλη Ντόελ,στο Βόρειο Βέλγιο,και έκτοτε δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για την εξέλιξη της καταστάσεως.
Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον αντιδραστήρα 1,αλλά σύντομα το προσωπικό κατάφερε να την σβήσει.
Οι ζημιές από το περιστατικό παραμένουν ....
Η ELPEDISON, ο φιλικός εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο πελατών στην αγορά σήμερα, παρέχει σε όλους τους καταναλωτές τη δυνατότητα να γίνουν πελάτες ELPEDISON “on-line”, μέσα από την εταιρική της ιστοσελίδα, www.elpedison.gr.
Πιο συγκεκριμένα, η ELPEDISON έχει αναπτύξει μια προηγμένη πλατφόρμα web, η οποία καθοδηγεί τον ενδιαφερόμενο, με σαφή και εύκολα βήματα, να συμπληρώσει την κατάλληλη αίτηση προκειμένου να γίνει, επί τόπου, πελάτης της ELPEDISON.
Οι On-line Πωλήσεις της ELPEDISON επιτρέπουν σε έναν οικιακό πελάτη, σε έναν επαγγελματία, σε μια μικρή ή μικρο-μεσαία επιχείρηση συνδεδεμένη στη Χαμηλή Τάση, να συμπληρώσει την αντίστοιχη on-line φόρμα, να «ανεβάσει» κάποια βασικά έγγραφα και να υποβάλλει την αίτησή του, αφού πρώτα διαβάσει και αποδεχτεί τον αντίστοιχο Τιμοκατάλογο και τους Γενικούς Όρους Προμήθειας Ηλεκτρικού Ρεύματος, που παρέχονται αυτόματα στον ενδιαφερόμενο, όταν επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί.
Αμέσως μετά...
Η Ισλανδία είναι ένα γεωγραφικά απομονωμένο νησί του Βόρειου Ατλαντικού, με πληθυσμό μόλις 330 χιλιάδες κατοίκους, που μάλιστα ασχολούνται περισσότερο με την αλιεία, όχι τη βιομηχανία. Έχει την ιδιομορφία να κάθεται πάνω στα ηφαίστεια και στους θερμοπίδακες, οπότε έχει καταφέρει να παίρνει το περίπου 95% του ηλεκτρισμού της απ' τη γεωθερμία, μια αξιόπιστη ΑΠΕ, διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
Οι πιο κοντινές περιοχές στην Ισλανδία είναι η Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόες (θυμάστε τους ψαράδες που μας νίκησαν δυο φορές στο ποδόσφαιρο;), η Σκωτία και η Νορβηγία πέφτουν "κάπως" πιο μακριά, σχεδόν 1000 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή. Αυτή η μεγάλη απόσταση πλέον μπορεί να ...
Εύγλωττες ομοιότητες μεταξύ της τρέχουσας ελληνικής κρίσης και των προηγούμενων τριών επεισοδίων κρατικής χρεοκοπίας στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας αποκαλύπτει νέα επιστημονική
εργασία των Κάρμεν Ράινχαρτ (Harvard) και Κρίστοφ Τρεμπές (Πανεπιστήμιο του Μονάχου), που παρουσιάστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου σε συνέδριο του ινστιτούτου Brookings στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την ανάλυση των δύο οικονομολόγων, η τρέχουσα κρίση, όπως και όλες οι προηγούμενες, είναι στην ουσία τους κρίσεις εξωτερικού δανεισμού (όχι απλά δημοσιονομικού εκτροχιασμού). Είναι κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων χρεοκοπιών του νεοελληνικού κράτους (1829, 1893, 1932, 2012), σύμφωνα με την εργασία με τίτλο «The Pitfalls of External Dependence: Greece 1829-2015», ότι συνέβησαν μετά από περιόδους διογκούμενης εξάρτησης του ελληνικού Δημοσίου από ξένα κεφάλαια. Ο υπερδανεισμός της Ελλάδας οδήγησε στη συνέχεια σε απώλεια εμπιστοσύνης των ιδιωτών δανειστών και σε ενεργοποίηση ξένων κυβερνήσεων, προς διάσωση των ιδιωτών μέσω της διάσωσης της Ελλάδας.
Η ενεργοποίηση αυτή σε κάθε περίπτωση συνοδεύτηκε από έντονη παρέμβαση των επίσημων πιστωτών στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας. Σε καθεμία από τις...
Να φορτωθούν ξανά με φόρους για τεκμαρτά εισοδήματα που θα υπολογίζει μόνη της η Εφορία με βάση τα τεκμήρια κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της κρίσης που δεν βγάζουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα (είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε έμειναν απλήρωτοι είτε συντηρούν τη μικρή επιχείρησή τους μπαίνοντας μέσα και τρώγοντας από τα έτοιμα).
Στο νέο μνημόνιο του Αυγούστου έχει περιληφθεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα αναιρέσει τις υπαναχωρήσεις που έγιναν με τον Ν. 4330 του 2015 ώστε τα τεκμήρια να επανέλθουν στο σύνολό τους ή μέχρι να καταργηθούν όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο Περιουσιολόγιο.
Οι θεσμοί παραμένουν ανένδοτοι στο ζήτημα αυτό και επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν έχει...
Ως τα τέλη του έτους αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, όπως προκύπτει από σημερινή απόφαση του ΥΠΕΝ.
Πιο αναλυτικά, στην απόφαση αναφέρεται ότι:
1. Προστίθεται στο τέλος του άρθρου 2 της με αριθ. πρωτ. 1565/27.03.2015 απόφασης του Υπουργού Π.Α.Π.ΕΝ., όπως ισχύει, το ακόλουθο εδάφιο : «Επίσης, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα οριστικοποιήσει τα προς υπογραφή σχέδια συμβάσεων με τους επιλεγέντες Αιτούντες ανά περιοχή».
2. Τροποποιείται η παράγραφος 5 του άρθρου 3 της ως άνω απόφασης, ως εξής: «Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα ολοκληρώσει το έργο της έως 31 Δεκεμβρίου 2015».
3. Κατά τα λοιπά ισχύει ως έχει η με αριθ. πρωτ. 1565/27.03.2015 απόφαση του Υπουργού Π.Α.Π.ΕΝ. , όπως τροποποιήθηκε με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 5584/16.07.2015 Υ.Α. και ισχύει.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Εν όψει των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται μέσω του Μνημονίου και προβλέπουν άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού ώστε καμία εταιρεία (δηλαδή η ΔΕΗ) να μην έχει μερίδιο στην παραγωγή και προμήθεια πάνω από το 50% μετά το 2020, οι υπάρχοντες ανεξάρτητοι παραγωγοί και προμηθευτές ρεύματος καθώς και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, μεταφορών μπαίνουν δυνατά στον ανταγωνισμό είτε με προσφορές είτε προετοιμαζόμενες για τις σχεδιαζόμενες δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος.
Η ΔΕΗ, που έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά με μερίδιο 94,43% στην προμήθεια (υψηλή, μέση και χαμηλή τάση) και 82,51% στο «φιλέτο» της χαμηλής και μέσης τάσης ρεύματος, επιδιώκει να κρατήσει τα «σκήπτρα», τον τζίρο δηλαδή των 5,6 δισ. ευρώ, αλλά με ένα σοβαρό μειονέκτημα. Ο λόγος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της που σήμερα εκτιμάται ότι έχουν εκτοξευτεί στα 2,5 δισ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 2 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο.
Οι πλέον ειδικοί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή οι ιδιώτες...
Αύξηση φόρων και εισφορών για… πάσα νόσο. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την νέα φοροεπιδρομή στην οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις και το 2015 αλλά και το 2016, το υπουργείο Εργασίας στρέφεται και πάλι στα… χαράτσια για να αποφύγει το πικρό ποτήρι του «κουρέματος» των συντάξεων.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ήδη η «ακριβότερη» στην Ευρώπη τόσο στον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών όσο και στις κρατήσεις που γίνονται στους εργαζόμενους, τα κυβερνητικά στελέχη δεν… ζορίζονται να ζητήσουν και νέα εισπρακτικά μέτρα. Οι επιπτώσεις στον δείκτη της ανεργίας, ο κίνδυνος απολύσεων ή και έκρηξης της εισφοροδιαφυγής, το κύμα φυγής στελεχών που τόσο ανάγκη έχει ο ιδιωτικός τομέας αλλά και η απειλή μετεγκατάστασης εταιρειών με τελικό αποτέλεσμα να καταγραφεί ένα ακόμη «ναυάγιο» όσον αφορά στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα: αρκεί να δοθεί στους ξένους ένα «ισοδύναμο» για να μην κοπούν οι συντάξεις περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση.
Η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν είναι...
Το 2012 για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε διερεύνηση των απόψεων της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα τριακοσίων νοικοκυριών της ευρύτερης περιοχής του Κατάκολου μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων την περίοδο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου του 2012. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν νοικοκυριά από τις έξι μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις της περιοχής, δηλαδή από το Κατάκολο, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, το Επιτάλιο, το Βαρθολομιό και τη Ζαχάρω. Τέλος, έγινε μια στρωμάτωση του δείγματος ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής και ενίσχυση του δείγματος από το Κατάκολο λόγω της εγγύτητας του πληθυσμού του προς το κοίτασμα.
Σύμφωνα με την έρευνα η συντριπτική πλειοψηφία γνωρίζει το κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο, αλλά οι μισοί από αυτούς ξέρουν απλά ότι υπάρχει και τίποτα περισσότερο.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι λόγω...