Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ

ΠΣΕΕΠ
Συναδέλφισσσες, συνάδελφοι

Ο ελληνικός λαός έχει βιώσει στο πετσί του τις διώξεις, τον ξενιτεµό και την προσφυγιά. Αποτελεί κοινή παραδοχή το γεγονός πως κάθε οικογένεια έχει κάποιον µετανάστη σε κάποια γωνιά της γης. Αισθανόµαστε λοιπόν υποχρέωσή µας, πρωτίστως ως µέλη µιας κοινωνίας µε ευαισθησίες να στηρίξουµε τους συνανθρώπους µας, αναλαµβάνοντας την πρωτοβουλία ως Σωµατείο να συγκεντρώσουµε είδη πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε να αποδείξουµε για µια ακόµα φορά, πως ως λαός και ως άνθρωποι, δεν ξεχνάµε.

Τους τελευταίους µήνες γινόµαστε...

Συνδικάτα και μετανάστευση • Η επισφάλεια της εργασίας • Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης • Αποξένωση

MAIOS-IOYNIOS 2015
Το παρόν τεύχος της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ αναφέρεται στην επισφαλή εργασία, η οποία αποτελεί μια ρευστή εργασιακή κατάσταση για τον εργαζόμενο επειδή πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε κατάσταση ανεργίας, ειδικά το τελευταίο διάστημα όπου η οικονομική κρίση επέτεινε την εργασιακή ανασφάλεια εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη.
 Το εν λόγω τεύχος αναφέρεται επίσης στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και ειδικότερα στην περίπτωση των προγραμμάτων voucher ως ένα μέσο εξατομίκευσης των πολιτικών απασχόλησης την περίοδο της κρίσης.
 Ένα άλλο θέμα είναι το μεταναστευτικό που στην δύσκολη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία είναι επίσης ένα κεντρικό ζήτημα, καθώς το θέμα της εισροής μεταναστών και η κοινωνική τους ένταξη απασχολεί όχι μόνο δημόσιους κρατικούς φορείς αλλά και τα ίδια τα συνδικάτα που αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση. 
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άρθρο για την αποξένωση ειδικά σε μια περίοδο κρίσης όπου αυτά τα φαινόμενα γνωρίζουν μεγάλη έξαρση. 


ΠΗΓΗ:inegsee.gr

Σκουρλέτης: Θα Συνεχίσουμε στην Ίδια Κατεύθυνση με ΤΑΡ και Ρωσικό Αγωγό

Αποτέλεσμα εικόνας για σκουρλέτης
«Είμαστε αντιμέτωποι με τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή πολιτική. Στην προηγούμενη θητεία κάναμε βήματα για τους αγωγούς, τόσο για τον ΤΑΡ όσο και για τον ρωσικό.Θα προχωρήσουμε στην ίδια κατεύθυνση», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρώτο...

Επιστήμονες προειδοποιούν για τον σχηματισμό νέου τεράστιου κρατήρα στη Σιβηρία: «Μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή» (Photos)

Επιστήμονες προειδοποιούν για τον σχηματισμό νέου τεράστιου κρατήρα στη Σιβηρία: «Μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή» (Photos) - Media
Επιστήμονες στη Σιβηρία προειδοποιούν για τον σχηματισμό ενός νέου τεράστιου κρατήρα στο έδαφος, πολύ μεγαλύτερου από τους κρατήρες που έχουν ήδη παρατηρηθεί. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τρύπα στο έδαφος θα προκληθεί από έκρηξη στο μόνιμο στρώμα πάγου, ωστόσο κρατούν μυστική την τοποθεσία της.

Ο ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου Πετρελαίου, Γεωλογίας και Γεωφυσικής στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ, Βλαντιμίρ Ολεντσένκο,  επεσήμανε ότι ...

Κατηγορίες χειραγώγησης της αγοράς αερίου αντιμετωπίζει η Total στις ΗΠΑ


Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή FERC κατηγόρησε τη γαλλική Total ότι χειραγώγησε τις τιμές του φυσικού αερίου στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.

Από το 2009 μέχρι το 2012, η θυγατρική της Total με έδρα το Χιούστον κατηγορείται ότι προχώρησε σε αγορές αερίου με ζημιές, με σκοπό να κινήσει τις τιμές με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να έχει κέρδη από άλλες τοποθετήσεις, τουλάχιστον σε 38 περιστάσεις, σύμφωνα με τη FERC.

Η αρχή δεν αποκάλυψε πόσα...

«Ο Τσίπρας σίγουρα έμαθε το μάθημά του», λένε οι Αζέροι για TAP, ΔΕΣΦΑ


Άρθρο σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, τον ΔΕΣΦΑ και τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενεί το αζέρικο trend.az, όπου εκφράζει την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να φανεί πιο διαλλακτική.

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο γίνεται λόγος για τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα που οδήγησαν σε μια σημαντική διαφορά όσον αφορά τα ενεργειακά, καθώς πλέον δεν υπάρχει στην κυβέρνηση η πτέρυγα του κ. Λαφαζάνη, όπως υπονοείται. Οι συντάκτες αναφέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ζητούσε υψηλότερες απολαβές για τον ΤΑΡ και μείωση του μεριδίου πώλησης στον ΔΕΣΦΑ, «αλλά και στις δύο περιπτώσεις η άσκηση πίεσης στο Αζερμπαϊτζάν κατέληξε σε αποτυχία και ο Τσίπρας σίγουρα έμαθε το μάθημά του».

Πλέον, οι Αζέροι θεωρούν ότι...

Κόσμος βασισμένος σε 100% ΑΠΕ: άλλος ένας μύθος, που δεν αντέχει σε κριτική


H διαμάχη περί τα ενεργειακά καλά κρατεί και στην Αυστραλία, όπου πρόσφατα η εσωκομματική αντιπολίτευση στο κόμμα των Φιλελευθέρων ανέτρεψε τον Πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ και επέλεξε ως νέο τον πολυεκατομμυριούχο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, 2o πιο πλούσιο πολιτικό της Αυστραλίας. Ο Τέρνμπουλ ήταν επικεφαλής των Φιλελευθέρων το 2009 και θεωρείται πολύ καλός στα οικονομικά, αλλά οι θέσεις που υποστήριζε για σύστημα εμπορίας εκπομπών CO2, γάμο ομοφυλοφίλων και ενοποίηση των ομόσπονδων κρατιδίων τον έκαναν αντιδημοφιλή κι οδήγησαν στην αντικατάστασή του απ' τον Άμποτ. Ο Άμποτ είχε ξεκάθαρες απόψεις για την κλιματική αλλαγή και το κάρβουνο, πολύτιμο εξαγωγικό πόρο της Αυστραλίας και είχε υποσχεθεί δημοψήφισμα για το γάμο των ομοφυλοφίλων. Ωστόσο οι επόμενες εκλογές είναι στο τέλος του 2016 και ίσως κάποιοι δεν άντεχαν να έχουν την Αυστραλία αντίθετη στην επικείμενη Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα, οπότε η λύση βρέθηκε με εσωκομματική ανατροπή, θεμελιωμένη πάνω την κρίση που έφερε στην οικονομία η πτώση της διεθνούς τιμής του κάρβουνου.

Ο Τέρνμπουλ είχε υποστηρίξει το 2009 τα σχέδια προώθησης των ΑΠΕ της προηγούμενης κυβέρνησης, των Εργατικών, αλλά αμέσως μετά την εκλογή του δήλωσε πως υποστηρίζει το στόχο μείωσης εκπομπών της Αυστραλίας, που είχε θέσει πρόσφατα ο Άμποτ (και θεωρούνταν απ' τους "κλιματολάγνους" ως "άτολμος"). 

Ωστόσο ο Τέρνμπουλ "απ' το κάρβουνο το περίμενε κι απ' τα πυρηνικά το βρήκε": μόλις λίγες μέρες πριν την ανατροπή του Άμποτ έγινε στο Λονδίνο το ...

Total: Σχεδιάζει νέα περικοπή του κόστους κατά 1 δισ.

Αποτέλεσμα εικόνας για τοταλ
Η γαλλική πετρελαϊκή Total SA σχεδιάζει ένα νέο γύρο περικοπών κόστους και περαιτέρω μειώσεων των κεφαλαιακών δαπανών για να ενισχύσει την κερδοφορία, στο πλαίσιο των χαμηλότερων τιμών του αργού.

Ο οικονομικός διευθυντής Patrick de la Chevardiere δήλωσε πως ο όμιλος θέλει...

Το σκάνδαλο Volkswagen υπογράφει την καταδίκη του ντίζελ

Αποτέλεσμα εικόνας για Το σκάνδαλο Volkswagen υπογράφει την καταδίκη του ντίζελ
Tου  Leonid Bershidsky

Το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων της Volkswagen έχει ευρύτερες επιπτώσεις από την πιθανή ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης. Φταίει που η Ευρώπη στηρίζει μια εσφαλμένη τεχνολογία περιορισμού των εκπομπών. Τής δίνεται τώρα η ευκαιρία να αντιστρέψει αυτό το λάθος και να αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της ηπείρου να επικεντρωθούν σε υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα. Διαθέτουν την τεχνολογία και τους πόρους για την αναμόρφωση της αγοράς.

Το σκάνδαλο αφορά στην κακή επιχειρηματική απόφαση της VW να κάνει παρατυπίες κατά τη διαδικασία ελέγχου, προκειμένου να λανσάρει γρήγορα νέα μοντέλα κινητήρων στην αγορά των ΗΠΑ. Αφορά επίσης στην...

Η KRG δεν μπόρεσε να κερδίσει την έφεση για πώληση κουρδο-ιρακινού πετρελαίου στις ΗΠΑ

Η KRG δεν μπόρεσε να κερδίσει την έφεση για πώληση κουρδο-ιρακινού πετρελαίου στις ΗΠΑ
Oι αυτόνομοι Κούρδοι του Ιρακ δεν μπορούν να πουλήσουν ιρακινό πετρέλαιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου που θέτει νέα εμπόδια στην προσπάθεια των Κούρδων να καταφέρουν να αδράξουν την οικονομική τους ανεξαρτησία από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ένα Εφετείο της Νέας Ορλεάνης απέρριψε το αίτημα την τοπικής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) προς ανατροπή προηγούμενης απόφασης ενάντια στην πώληση πετρελαίου σε ανώνυμο αγοραστή στις ΗΠΑ. H πώληση του πετρελαίου από την KRG στο Ισραήλ ούτως ή άλλως έθεσε άκυρη την έφεση.

Η υπόθεση ξεκίνησε πέρυσι όταν η....

Κάτω το αργό, πάνω οι μετοχές των δύο ελληνικών διυλιστηρίων - Τι συμβαίνει με ΕΛΠΕ, Motor Oil


Ενώ το αργό βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και περισσότερο από έξι χρόνια, οι δύο ελληνικοί όμιλοι διύλησης Motor Oil και ΕΛΠΕ τρίβουν τα χέρια τους καθώς βλέπουν τα κέρδη τους να ανακάμπτουν εντυπωσιακά, κάτι που αποτυπώνεται και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Η άνοδος που έχουν γράψει τα "χαρτιά" αυτά τους τελευταίους μήνες είναι εντυπωσιακή. Η μεν μετοχή της Motor Oil βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. Χθες η μετοχή της έκανε νέα υψηλά, κλείνοντας στα 10,45 ευρώ, με την αποτίμηση του ομίλου να φτάνει στα 1,1 δισ. ευρώ. Ξεπέρασε δηλαδή το κρίσιμο όριο του 1 δισ. ευρώ, πάνω από το οποίο οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν συνήθως να “κοιτάζουν” μια μετοχή.

Στα ΕΛΠΕ πάλι, από τα επίπεδα των 3,35 ευρώ στα οποία είχε καταρρεύσει η μετοχή στις 3 Αυγούστου, χθες έκλεισε στα 5,41 ευρώ. Εχει δηλαδή ανέβει 61% από τις αρχές Αυγούστου, οδηγώντας τη κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ στα 1,6 δισ. ευρώ. Σκεφτείτε μόνο ότι από τα υψηλά των περίπου 10 ευρώ όπου είχε φτάσει το 2013, η μετοχή των ΕΛΠΕ έχει χάσει ως σήμερα σχεδόν το 45% της αξίας της.

Φυσικά ΕΛΠΕ και Motor Oil, είναι δύο εντελώς...