Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Προοπτικές για το φυσικό αέριο στην Κύπρο μέσω Λιβάνου

Αποτέλεσμα εικόνας για Προοπτικές για το φυσικό αέριο στην Κύπρο μέσω Λιβάνου
Από το energyworld.gr
Στον χορό των υδρογονανθράκων ετοιμάζεται να μπει και ο Λίβανος ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο νέες και ενδεχομένως θετικές προοπτικές για την Κύπρο, σύμφωνα με το energy.reporter.com.cy.

Συγκεκριμένα, ο Λίβανος μετά από τρία χρόνια κενού ηγεσίας απέκτησε επιτέλους μια «λειτουργική» κυβέρνηση που ετοιμάζεται να συμμετέχει στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου και να προσελκύσει εταιρείες που θα προσχωρήσουν σε έρευνες για τον εντοπισμό και ανάπτυξη ενεργειακών κοιτασμάτων.

Ήδη, τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησε η εταιρεία Spectrum είναι πολύ υποσχόμενα, καθώς μιλούν για 96 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 850 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Οι αριθμοί είναι ..

Τι πολύ ενδιαφέρον προέκυψε απ' τη διερεύνηση του ΓΕΝΙΚΟΥ μπλακ άουτ στη Νότια Αυστραλία;


Από το greeklignite.blogspot.gr
Στις 28 Σεπτέμβρη έγινε ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, ένα απ' τα μέρη που οι πολιτικοί νομίζουν πως μπορούν να παίζουν με την ασφάλεια ηλεκτροδότησης των πολιτών και να βάζουν αιολικά επειδή "φυσάει πολύ". Το ιστολόγιο κάλυψε το θέμα απ' την πρώτη στιγμή, όπως είχε κάνει και με τα διαδοχικά μπλακ άουτ στη Ρόδο και τη Χάλκη τον περασμένο Μάρτιο. Συνέχισε όσο ερχόντουσαν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για το μπάχαλο που προκάλεσαν τα αιολικά. Στις 6 Οκτώβρη παρουσίασε την 31 σελίδων προκαταρκτική έκθεση για το μπλακ άουτ του Αυστραλιανού Διαχειριστή της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Australian Energy Market Operator, ΑΕΜΟ), αφιερώνοντάς την στο Σκουρλέτη, που συνεχίζει να υπηρετεί τον "εθνικό στόχο" της Μπιρμπίλη και του ΓΑΠ, για 7500MW αιολικών στη χρεοκοπημένη χώρα μέχρι το 2020. Στις 31 Οκτώβρη παρουσίασε τη 2η προκαταρκτική έκθεση του ΑΕΜΟ, που αποκάλυπτε πως 445MW αιολικών εξαφανίστηκαν ξαφνικά, απροειδοποίητα και χωρίς πραγματικό λόγο απ' το σύστημα ηλεκτροδότησης, προκαλώντας με την εξαφάνιση υπερφόρτωση στο διασυνδετήριο καλώδιο με τη γειτονική Πολιτεία της Βικτόρια και παρασύροντας το σύστημα σε κατάρρευση. Και σήμερα παρουσιάζει την 160 σελίδων 3η προκαταρκτική έκθεση, που εξέδωσε ο ΑΕΜΟ λίγο πριν τα Χριστούγεννα και συνοψίζει τα ευρήματα της διερεύνησης του μπλακ άουτ μέχρι και το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου. Η 4η και τελική έκθεση πρόκειται να εκδοθεί το Μάρτιο 2017.

Το νέο και πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, που προσθέτει η 3η έκθεση, είναι η καραμπινάτη .

KPMG: Οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν από 50 έως 60 δολάρια το βαρέλι το 2017

Από το worldenergynews.gr
Η εταιρεία προβλέπει, ότι η τιμή του πετρελαίου το α΄ εξάμηνο του 2017 θα κυμανθεί κοντά στα 50 δολάρια και θα αυξηθεί το β΄ εξάμηνο κοντά στα 60 δολάρια.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου είναι πιθανόν να παραμείνουν λίγο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι το α΄ εξάμηνο του 2017 και να αυξηθούν κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι κατά το β΄ εξάμηνο, σύμφωνα με ανάλυση της KPMG που έδωσε σήμερα (9/1) στη δημοσιότητα.

Η KPMG επισημαίνει τον σκεπτικισμό της όσον αφορά στη συμμόρφωση με τη συμφωνία των μη μελών του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεδομένου ότι παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν δεν είχαν επιτυχή κατάληξη.

Ακόμη, η εταιρεία επισημαίνει, ότι..

Συναγερμός 2 στο ενεργειακό σύστημα και έκτακτα μέτρα λόγω ψύχους

Αποτέλεσμα εικόνας για LNG
Από το energypress.gr
Ο ΔΕΣΦΑ αποφάσισε σήμερα την κήρυξη Κατάστασης Συναγερμού 2 στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, καθώς εκτιμά ότι τα αντλήσιμα αποθέματα στην Ρεβυθούσα δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης μέχρι την ώρα έναρξης έγχυσης του νέου Φορτίου LNG, ακόμα και στη περίπτωση όπου δεν διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία του Συστήματος από τα δύο Σημεία Εισόδου.

Πιο αναλυτικά, ο ΔΕΣΦΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι για την κήρυξη του συναγερμού 2 λήφθηκαν υπόψη οι εξής παράγοντες:

Η Rosneft πουλάει τα μερίδια της σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αλγερία

Από το worldenergynews.gr
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant τα κοιτάσματα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κερδοφόρα και τώρα επιδιώκει να τα πουλήσει στην κρατική εταιρεία Sonatrach.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft επιδιώκει να εγκαταλείψει την Αλγερία πουλώντας τα μερίδια του στο πετρελαϊκό πεδίο 245-South Block, τα κοιτάσματα πετρελαίου West and East Takuazet και στο κοίτασμα συμπυκνωμένου αερίου North-Tesselit, καθώς αποδείχθηκαν, ότι δεν είναι κερδοφόρα, όπως γράφει η εφημερίδα Kommersant.

Σύμφωνα με..

Πτώση 40% στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης - με πτώση 2% και οι βενζίνες

Από το energypress.gr
Τσίμπησαν κάπως οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης τον Δεκέμβριο, όπως δείχνουν και οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις στο Taxis για το επίδομα. Το βαρύ ωστόσο κρύο των τελευταίων εβδομάδων δεν φαίνεται πως ήταν αρκετό για να αντιστρέψει την αρνητική συγκριτικά με πέρυσι εικόνα για τον κλάδο, εξαιτίας των ελάχιστων παραγγελιών που σημειώθηκαν λόγω καλού καιρού τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Ετσι, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης κινούνται σε επίπεδο τριμήνου (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) κατά 40% κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2015, με την αγορά να εκτιμά ότι η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά τους επόμενους μήνες.

Εννοείται ότι..